Би Би Си злослови срещу течната дружба

Британската Би Би Си, която по думите на президента Първанов беше направила филм “без любов към България” ( но пък от любов към истината за отношението на мащехата България към нейните изоставени деца в Могилино), отново разваля настроението на окопалите се във властта патриоти. Този път тя мъти водата на самата братска Русия, с което показва, че не изпитва любов и към нейния монопол на българския газов пазар.

Според Би Би Си британската компания „Мелроуз рисорсиз” е открила голямо находище на природен газ в България. Българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков потвърдил, че откритите запаси от газ в източната част от страната, недалеч от Черно море, са над 3 милиарда куб. метра. Това би гарантирало 20% от потребностите на страната от „синьо гориво” през следващите 6 години.

Представителят на британската компания Дейвид Арчър обявил, че газът от новото находище ще започне да достига до потребителите още тази есен. По неговите думи инвестициите за откриването на находището възлизат на 310 милиона долара.

От потеклите съобщения след сондажите става ясно също, че има опасност добивът на български газ да подбие цената на руския още в следващите няколко месеца. При това чувствително!

Същата Би Би Си имаше нахалството да уличи в корупция несменяемия още от времето на семейното му управление на НРБ шеф на българския спирт…пардон, олимпийски спорт, Иван Славков. Несправедливо обвинен, той бе принуден, след плодоносни десетилетия на поста, да го сдаде. В резултат на което взе да диктува спомени, които сега са събрани в двутомник и красят българските книжарници, окичени с големи рекламни плакати на произведението “Батето”. Мемоарите му са определяни от плакатите като “сензация”.

Като се присъединявам към възмутените от вражеската дейност на Би Би Си патриоти, отказвам да повярвам на провокативното й съобщение за някакъв български газ ( точно както Батето отказа да повярва на документалните кадри на Би Би Си за себе си). Тук тече дружба от векове за векове, а те искат така лесно да я отклонят от хилядолетното й русло, да я подкопаят и омърсят с надежди за намаляване на братската зависимост.

Впрочем, правилото “внимавай какво си пожелаваш”, пробужда в случая въпроса: ами и ако американците вземат да потвърдят наличието на огромни залежи от шистов газ у нас и България, противно на всякаква досегашна логика, се окаже наистина енергиен център на Балканите, но без това да означава трансмисия на руско влияние? Представяте ли си какъв провал би било това за комисионните, комисионерите и комисарите им? Че ние без тях не можем да виреем, те са като слънцето и въздуха за всяко (полу)живо същество от балкански вид!

37 мнения за “Би Би Си злослови срещу течната дружба”

 1. Обичам те ,Иво, всеки ден чета написаното от теб, ти си необходимост за много хора. Не съм лош човек, но ще кажа: ако някой ти мисли нещо лошо, то да го стигне него със всичка сила! А Гоце го чака арест веднага след мандата – тежко му!!!

 2. Браво ИВО.Ненадминат си в перото и патриотизма

 3. Ами какво чака Бойко Борисов-имаме природен газ,а и шистов също.Да се намерят пари и да се действа много бързо.Това ще ни спаси сега и завинаги от братската прегръдка на Русия.Няма време за губене г-н Борисов.

 4. Аз съм мъж, но и аз те обичам, Иво, и ми се иска ти да се кандидатираш за президент догодина. 90% ще гласуват за теб 🙂

 5. Невероятен сте, радвам се,че Ви има, Г-н Инджев.Успех и само напред,ние сме с Вас.

 6. Иво,незнам дали и моят съпруг те обича :)но и той ми каза същото: ще те изберем за ПРЕЗИДЕНТ на България!
  Поздрави!

 7. Аз,като по-малко емоционален,ще река-ценя Иво Инджев като единствения журналист в България и като един от малкото известни демократи ,опитващи се нещо да се случи,различно от приклякане на килимчето на РъБъ.Утехата е,че не толкова ние ще се откъснем от задушаващата “братска”прегръдка,колкото че ръцете им изсъхват,в следствие на уникално нескопосаното им управления и нечуваната корупция номер едно в света!

 8. Горните коментари и признанието на хората – това е Вашият “jackpot” от напускането на телевизията.

 9. Мраааааааааазя Гнусия
  и гнуснаците.

 10. Много добре представени факти. Поздравления и от мен.

  Аз докато е прясна темата още веднъж да попитам, нещо дето питах след статията “Полският газ, руската мечка и българската далавера”. Само, че тогава статията потъна бързо и нямаше отзовали се.

  Някой знае ли какво стана с находището на природен газ край с. Бутан (на 60 км северно от Враца по пътя за Козлодуй). Като дете баща ми ме е водил да го видя както беше запалено и да ви кажа беше много страховито. Шкодата беше с раздрънка ауспух, но тътена можеше да се чуе от поне 15 км. На самото място не можеше да се пристъпин на по-близо от 200 метра. Почваше да пърли веждите. А пламъка беше поне 20 метра и земята трепереше. На баща ми приятеля имаше гости и от Козлодуй (на около 20 км) и те казваха, че нощем се чува при тях.

  Не знам в реален дебит колко може да е, но ще да е било доста.

  После се чу че това било находище с общо дъно с румънските и там им паднало налягането докато да го спрат. И по линия на СИВ отсекли, че румунците ще останат титуляри за изпомпването.

  Та така, някой знае ли, дали сега след СИВ някой го разработва. Не вярвам все още да правим реверанс на румънците. Дори и малко на фона на общата консумация, това може да бъде използвано.

  Разбира се има и скептицизъм от това, че новите собстеници на което и да е газово находище биха, решили че не им се вадят очи и да потбиват руските цени, а по-скоро ще е в техен директен интерес да изпишат вежди и да си лапкат същите пари. И при хала на корумпираната държава няма да има кой даже и да разбере.

 11. Уааа….какви само патетични изказвания има по-горе…Типично в български стил, и по-конкретни в хъшовски стил. Пие, пее, възмушава се от това или онова, и все чака нещо да стане и другите да го направят…В България ми прави впечатление, че има повече блогове и писачи, отколкото остана население…И всички са специалисти на писането (перото е само за майсторите). Но вие, Любослава Русева и кафене.net сте единствените, които успявате да задържите моето внимание и да ми дадете добра представа какво става в България. Но уви тя сте си остане все същата малка балканска държавица, въпреки че патоса и настроението гледа все нагоре, нагоре, нагоре…:):):) и скача от клон на клон – ту с дядо Иван, ту с чичо Сам, ту с комшията Ататюрк, ту с мосю Саркози, ту с отколешните роднини от Австро-Унгарската империя и понастояшем комунистическа Виена etc, etc, etc. и остава винаги е с пръст в устата.

 12. А пък БСП били обрисували правителството в някаква книжка, научавам от днес.бг Предполагам, че книжката е написана в същия стил като парцала на Станишев и има за цел да подклажда огънчето на най-заблудените гоцета, които още вярват, че “бай Тошовото” време може да се върне.

  Ами, наслука, другари, дерзайте. Бойко не е цвят, но се радвам че е той, а не сте вие. Иначе новооткритото находище веднага щеше безвъзмездно да бъде подарено на братушките и построен тръбопровод до Рус, от където после щяха да ни го продават. Познайте без да налучквате кой щеше да вземе комисионите.

 13. До Елена, Harrison и всички останали.

  Иво Инжев – Президент на България! хахаха… в нормалните страни, хора и журналисти като Иво преобладават. а в затворена и малка България ги издигат в култ и ги правят президенти…:):):) Все пак има разлика между това да пишеш за политика и злободневни теми и това да бъдеш политик. Но няма да се учудя, ако все пак то ва се случи догодина. Все пак във феодализма всичко е възможно … Нищо лично! … това определено е вица на деня. Благодаря, че ми създадохте такова настроение за целия ден.

 14. “…Но вие, Любослава Русева и кафене.net сте единствените, които успявате да задържите моето внимание и да ми дадете добра представа какво става в България…”
  Това публично признание ,наистина е важно не само да го съхраним ,а и да го обагатяваме .У нас има истински демократи ,които заслужават нашето признание и въпреки ,че тази сутрин се опитват и по националното ни радио да отклоняват вниманието ни с тема “що е демокрация и извоювано ли е в демократичното ни общество подобаващо място на свободата на словото ” искам да подчертая ,че всеки гражданин у нас ,който осъзнава промяната като неизбежна и присъща на живота въобще няма как да не е на страната на Иво,който е жив пример ,истински фактор на процеса на промяна у нас още от самото начало на прехода от комунизъм към Демокрация.И сега когато повече емоциално и с разум-разбира се ,че го подкрепяме в усилията му да остане верен на себе си :истински пример за нашия народ ,който избра демократичния,цивилизования път на своето развитие ,по който път успяхме да се присъединим към европейската демократична общност -ЕС-това също е израз на признание Самият факт ,че изразяваме открито подкрепата си за Иво е израз и на смелостта в обществото ни:така заявяваме какъв Президент заслужава България и по този начин можем да надмогнем обществения срам ,че НЕ УСПЯХМЕ !за тези 20 -изключително съзнателни години, да надмогнем лъжите в общствен план.Днес отново се спекулира с лъжи .което уронва престижа на демокрацията у нас и този път лъжците трябва да отстъпят именно в името на незаменимата обществена ценност:ДЕМОКРАЦИЯ,без която България днес -нямаше да е същата,такава: каквато я обичаме! Съвременните българи имат своите водачи -истински демократи!!! ,благодарение на които целият наш народ повишава своя демократичен стандарт!Иво може,на Иво му прилича да развее знамето на съвременна България/той е истински знаменосец/ :за по-добър демократиен стандарт на съвремнните българи!!! Иво ,с теб сме !

 15. Добра новина за Девненските торови заводи и ще се види чии интереси защитават при наличието на алтернатива.
  Нито съм гласувал за Гоце нито за Боце но за Вас г-н Инджев ще гласувам ако се кандидатирате за Президент. Вие го заслужавате.

 16. Дали бих се радвал ако България стане по енергийно независима? Разбира се! Такава малка държавичка, дори с малко някакви енергоносещи залежи може да дръпне добре напред. Това така или иначе ни е много нужно в момента. Може би и някоя друга олигархическа организация ще заслабне, заедно с подставените си лица – супер!
  Истината е, че където американци са стъпили да (си) правят бизнес(а) (говоря за бананови републики като нашата, не за бели страни, които са им приятели) голям келепир народите на тези държави не са видели. Сещам се за малко изключения като Саудитска Арабия, на която цялата инфраструктура е построена с братска помощ от Америка. Ако трябва да избирам колонизатор…бих избрал Америка пред Русия, разбира се.
  Но преди всичко бих избрал България да си защитава собствените си интереси с възможно най-малка чупка в кръста.

 17. Г-н Инджев, подписвам се с чиста съвест под всяка от тезите ви. Включително и в книгата “Президент на Ръ Бъ”, НО…Честно казано, тази игра на думи във всяко заглавие тук, и на всяка страница в книгата, взе да ми додява. Изморително, досадно, шаблонно. Заради това, честата употреба на игра на думи, размива някои истински попадения. Казано във ваш стил…Когато ефектът е на всеки ред, той се превръща в (д)ефект.

 18. Не вярвям ня британската фабрика за лъжи и манипулации ВВС!И какво като излъчиха филм за децета в могилино в Британия?Някой да е заделил и един паунд за децата нещо конкретно да са помогнали британците на децата ?Само крокодилски хленч и плач и нищо същественно като помощ!А гигантските лъжи и манипулации за българската следа срещу папата и българския чадър.ВВС защо не направят филм за техните съграждани при нас на черноморието!Да ги покажат как се напиват свински и кат се влачат по улиците и се търкалят в безсвяст?Или да покажат хулиганските им прояви и збивания и това как трушат заведенията.Нагледъл съм се на свинските им изпълнения повярвайте тия британци са нещо невероятно и бърза помощ ги спасява от алкохолна интоксикация за наша сметка защото в здравната им осигоровка не е предвидено средства за тъкъв случай!Защо вездесъщата ВВС не ги покаже да ги видят всички какво предстъвляват и какви щети и проблеми ни костват британските алкохолизирани младежи?Не вярвам на ВВС нито дума не вярвам и на старата комунистическа номенклатура И Инджев!

 19. Към савов:

  Ако вашето мнение, по форма и съдържание, беше представително за възмутените от “старата комунистическа номенклатура”(сложена в един кюп с Би Би Си), тежко и горко на антикомунизма с такива неграмотници.

 20. Първо щяло да стигне само за шест години
  Колко се ползва газ в българия а и инвестиция от 310 млн малко нереална ми се струва
  Плюс нова в черноморието
  Колко време ще отнеме строежа
  Коя фирма
  Убеден съм ще някой ще пере пари и коя групировка ще вземе тази проект
  България се тресе от простотии
  Аман

 21. Какво значение има, че са открили тук и там газ? Докато не си оправим управлението на държавата, морета от петрол да потекат няма да има никаква полза за страната. Справка – Венецуела, Нигерия.

 22. Значи, скоро да очакваме поредица от “медийни разкрития” на тема: колко неизползваемо е това находище, как използването му ще замърси околната среда и ще скапе туризма и че в крайна сметка, този природен газ всъщност е нож в гърба на българската енергийна стратегия…
  Може пък, то “място злачно и високо” да натиснат, находището да бъде разработено с руски капитали и тогава… Ами, просто “медийните” коментари ще бъдат с обратен, но “нужен” на енергийната българо-руска мафия знак.

 23. Г-н Инджев,
  Споделям вашето мнение и вие улучвате винаги десятката с актуалните си коментарии!Но не ви ли се струва,че това правителство ще загърби шистовия газ в полза на руския?Вече си пролича двойствената му позиция по енергиините проблеми на България!Още по-завоалирано и подло изпълнява руските искания,опрвдавайки се с “тайната” на преговорите.Особено ме възмущава,че имало вече сключен договор за аец Белене и трябвало да плащаме големи неустойки,ако се откажем.Това е същото,когато платиш капаро за дадена после разбереш,че са те излъгали-се отказваш.Защото е по-добре да загубиш капарото,отколкото парите си за некачествената стока!Не ни е нужна тази централа,това е ясно и на малките деца вече!А виновниците за такава сделка,защо не се изправят аргументирано пред съд,а само се разминават със заплахи.Възмутен съм и невярвам в никакво “Светло”бъдеще с такива управляващи.

 24. АКО ГАЗТА НАМЕРЕНА В БГ Е ШИСТОВА ГАЗ ,ТО ПОИНТЕРЕСУВАЙТЕ СЕ ПЪРВО КАК СЕ ДОБИВА И ТОГАВА ИЗПАДАЙТЕ В ГОВЕЖДИ ВЪЗТОРГ.ИМА ЛИ НЯКОЙ СМЕЛОСТТА ДА КАЖЕ КАК СЕ ДОБИВА?ПИТАМ ВЛАСТНИЦИТЕ,И ТЕБЕ ИВО ПИТАМ.ЗНАЕШ ЛИ?

 25. Гого, струва ми се че не знаеш какво е шистов газ, но пък е видно, че знаеш, не знаеш, можеш само да лаеш!

 26. Бай Дончо,газ е думичка от женски род.Много добре знам каква е технологията за добиване на ШИСТОВА газ.Подчертавам-ШИСТОВА ГАЗ.Посочете ми една страна където се добива такава газ.Или БГ пак ще е опитно поле за някои?

 27. Към gogo:

  Избягвам да се намесвам в чужди спорове, но по изключение да кажа: gogo, грешите, думичката газ е от МЪЖКИ род. Винаги, само и единствено от мъжки род, когато се говори за природен газ. Един прирореден газ. Включително и шистовия природен газ.
  От женски род е газта за горене. Битовата газ за газеничето от хоремага е една газ.

 28. Gogo ти ми звучиш като платен агент на Газпром. Ето част от статия на mediapool.bg. Не я публикувам за да убеждавам теб, защото си преднамерен, а заради другите читатели, които току виж ти повярвали.

  “Миналия месец министърът на природните ресурси на Русия Юрий Третнев заяви, че ръстът на добива на шистов газ е проблем за “Газпром“ и Русия и концернът споделя неговата загриженост за състоянието на световния газов пазар.

  През 2008-2009 г. САЩ успя да увеличи рязко добива си на газ, именно извличайки суровината от шистите в земните недра и така зае първо място по добив на газ в света, изпреварвайки “Газпром“. Освен това САШ успя почти изцяло да задоволи с местен ресурс газовите си нужди, заради което и цените в газовата спотова търговия рязко спаднаха. В същото време “Газпром“ доставя синьото горива в Европа по дългосрочни договори, чиито цени са значително по-високи.

  Заради това и руската компания отложи пуска на находището “Штокман“, както и планираните доставки на втечнен природен газ за САЩ.

  Освен това в момента редица крупни нефтогазови компании получиха лицензи за проучване на находища на шистов газ в Европа и ако страните на Стария континент успеят да увеличат своите собствени добиви, техните нужди от руски газ рязко ще спаднат.

  В началото на април стана ясно, че големи запаси от шистов газ са открити в Полша, която в момента е най-големият потребител на “Газпром“ с внос на около 14 млрд. куб. м руски газ годишно.

  По оценки на Оксфордския институт за енергийни изследвания добивът на шистов газ в Европа ще започне едва след 10 години заради прекалено гъстата населеност на континента.”

  На който не му стига тази статия да напише в гугал добив на шистов газ и да чете

 29. Гого, ти си лаеш, ли лаеш и отново без да знеш.
  Запомни, че думите прах и газ са от мъжки род.
  Струва ми се, че си от моето поколение, което беше свидетел как по бакалиите се продаваше наливен керосин (най-леката дизелова фракция на нефта) от варели с ръчни тенекиени помпи и имаше тривиалното название “светилна гаС”, т.е. течно гориво за тогавашните газови лампи.
  Именно тази, и само тази гаС, е от женски род.

 30. Към савов:

  Ако вашето мнение, по форма и съдържание, беше представително за възмутените от „старата комунистическа номенклатура“(сложена в един кюп с Би Би Си), тежко и горко на антикомунизма с такива неграмотници.
  Гн Инджев аз най първо съм православен християнин после българин и чак след това антикомунист антилиберал и антиглобалист!Винаги съм ви свързвал в едно с баи Петко Бучаров-и двамата обслужвахте като журналисти комунистическата власт и соц интерна а сега либерализма и глобализма налагани силово от новия “голям брат” дет има няма и 200години история и всеки ден ходите до посолствуто му да питате посланника му дали да обядвате.Дано и ви да проумеите че комунизма от една страна и либерализма-глобализма от друга са две страни на едно и също нещо -на новия световен ред и ВВС е негов рупор и глашатай.За бай Петко се съмнявам че ще разбере се пак на 91г е.Но знае ли човек неведоми са пътищата Божий.
  А що се отнася до британската фирма дето открила газ до нашето крайбрежие бъдете сигорни че и един лев няма да спечели България а и нима някой иска гигантски разлив и еко катастрофа каквито предизвика в мексиканския залив Бритиш петролиум?!?!?Какво ще стане тогава с нашето черноморие това запитвали ли сте се?Това са загоби в десетки милиарди!Възможно ли е да има хора със здрав разум които да желаят това?!?!

 31. Гого, погледай малко анимацийка поне и се поразмисли дали това е ювелирна работа или са празни приказки.
  След това ни кажи как по говеждому тази технология ще бъде използвана от руснаците когато попадне най-после в техните ръце и какви последствия се очертават.
  Има и много други места където може да се видят подобни неща.
  Граматиката на българския език също е достъпна онлайн.
  http://www.oerb.com/Default.aspx?tabid=242

 32. ПП: Сбъркал съм – да се чете ГАЗЕНИ лампи.

 33. Към савов:

  Това, че ме поучавате от позицията на “знаещ”, но с явни пропуски в познанията на ниво трети клас, не е голяма беда…
  Но че сте първо православен, а не човек, вече прави неграмотната ви проповед абсурдна.
  Запомнете пък вие от мен нещо: опитайте се първо да бъдете човек и тогава всчко останало. Ако не можете, не ми се обаждайте повече. Ще бъде напразно усилие от ваша страна.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.