Интригата с “готвеното покушение” срещу мен набра скорост

Бил съм съобщил, че се готвело покушение срещу мен. Това невярно твърдение прочетох в сайтовете на в. “24 часа” и в. “Труд”. Те се позовават на моята публикация от 27 юли , озаглавена “Президент на РъБъ” предизвика първата официална реакция” , в която обаче не казвам нищо подобно, а следното:
Главният прокурор Борис Велчев е разпоредил проверка във връзка със сигнал за готвено покушение срещу мен. Сигналът дошъл от една медия. Причината за готвеното покушение била книгата ми “ Президент на РъБъ”.
Това научих днес от следовател в СДВР, който ме осведоми за случая и се поинтересува за мнението ми, както и дали знам нещо повече. Не можах да помогна. Само подписах собственоръчно, че съм уведомен. “

Къде в моя текст има и намек, че вярвам в хипотезата за готвено срещу мен покушение, та да “съобщавам” нещо подобно? Напротив, ясно казвам, че нищо не знам и затова “не мога да помогна”.

Новината е съвсем друга: че главният прокурор е намерил за нужно да обърне внимание на една вестникарска публикация, свързана с моя милост и да нареди да бъде проверена. Тъкмо това съобщавам.

Истината е, независимо дали някому харесва или не, е че Борис Велчев се оказа първият и единствен засега представител на държавата ( и нейния т.н. политически елит), който, макар и косвено, реагира на книгата ми “Президент на РъБъ”. Това май е подразнило някого с достатъчно власт, за да задейства машината на контраофанзивата. Защото да ми вменяват , че едва ли не аз съм източникът на твърдението за някакво готвено покушение, е “леко” изкривяване на акцента, от което излиза, че съм хленчещ просител за вниманието на публиката, която на всичко отгоре подвеждам с недоказани хипотези, лансирани от друг източник.

29 мнения за “Интригата с “готвеното покушение” срещу мен набра скорост”

 1. Типична разработка в стил “активно мероприятие”!
  А пък за оня плужек с непрекъснато въртящите се подли и гузни очи, овластен от Резидента да ни е глаДен прокурор, нямам достатъчно обидна и едновременно прилична за пред широка публика квалификация.
  Майната му!

 2. в. “24 часа”

  “Готвели покушение срещу Иво Инджев

  Готвят покушение срещу журналиста Иво Инджев. Това съобщава самият той в блога …”

  в. “Труд”

  “Журналистът Иво Инджев: Готвят ми покушение!

  Готвят покушение срещу журналиста Иво Инджев. Това съобщава самият той в блога си …”

  Това е, това което вижда читателят на в. “24 часа” и в. “Труд”, когато попадне на първа страница на онлайн изданията им. Даже в. “Труд” го прави новина на деня.

  С “Готвели покушение…” във в. “24 часа” намекът е за слух, докато в. “Труд” я кара направо през просото с “Журналистът Иво Инджев: Готвят ми покушение!”.

  Защо не вземете да реагирате нестандартно като британец, който седи до прозореца. На вънка – облачно, вали дъжд, дъха хладен вятър, а той възкликва – Oh! Lovely weather?

 3. Прочетох книгата. Въдхишавам се от гражданската му позиция. Нищо от нея не е за подценяване. И не виждам, от какво меже да се страхува. Всичко е открито и достойно. Това е гражданска позиция, за която самият Президент трябва да му отговори по достинство. Това е гражданска позиция! Нали не сме тоталитарна страна. А иначе, не виждам нищо обиждащо. Напротив, след толкова деситилетия – усещам осезателно че дишам свободно..

 4. Да бе,готвили покушение срещу тебе.Ти сега герой ли искаш да се изкараш.
  Те Ивчо ако искат да ти светят маслото няма да те предупреждават.Сам вдигаш шум около себе си.

 5. Г-н Инджев, не им се “връзвайте”, Вие отлично познавате перфидните им методи за облъчване не “семплите мозъци”. Не си губете времето и енергичта да отговаряте на такива като Илианчо, а почвайте продължение на книгата си. Сигурна съм, че има още много какво да кажете.

 6. Вярно е ,че България не е Русия. Там журналист от ранга на г–н Инджев трудно оцелява. Но,….все пак ,пазете се .Успех!

 7. Към Илиан:Тъпичък,Илианчо,(извинявам се за обръщението,но по-меко не мога да го напиша)защо не ходиш на пазара и да продаваш краставици и домати и да си четеш в.”Труд” и в.”24 часа”,а пишеш по блога на Иво Инджев абсолютни глупости.Писна ми да чета глупостите на недоразвити и недорасли комунисти.

 8. и аз така разбрах публикувания в блога текст: че следователят от ново поколение е говорил с вас по нареждане на Велчев, щото някаква медиа го съобщила на Велчев

  не бих изкала да звуча досадно, но се пазете психически и физически; знам, че и предупрежденията действат негативно, вкл. и моето, но целта на разговора със следователя може да бъде както чисто оперативна, така и внушение: “засегнал си интереси, може да те ударят лошо, очаквай да те ударят лошо, ти си в опасност” и т.н. нещо като АЛФ: “Чарли, ти не си котка”. А може и вътрешно-бесепарски да си правят кал, кой ги знае вече. Велчев знае, че уликите ще паднат на гоцевата тиква, понеже очаква, че г-н Инджев с право няма да премълчи, и помага за подриване имиджа на първанов и бъдещия му политически проект.

  спирам

 9. Ти по-добре кажи за готвените покушения срещу Бойко Борисов и Цветан Цветанов, които само в благодарение на нашата полиция се опазихме

 10. Покушението срещу Вас бе отдавна поръчано и изпълнено… за физическо покушение дано никога не става дума повече…

 11. Господин Инджев,
  токущо прочетох книгата Ви “ПРЕЗИДЕНТ НА РьБь”. Та по този повод искам да Ви кажа, че комунистите като нищо ще Ви претрепят като куче, защото книгата е много добра. Нещо повече, книгата Ви, освен, че съдържа вярна и точна преценка на събитията и фактите, написана е с голяма доза хумор и точно това вбесява комунягите, които както знаем са почитатели на дебелашкия позитански майтап. Такива неща дразнят и предизвикват революционна ярост сред простаците .
  От сърце Ви желая да бъдете жив и здрав!

 12. Разбира се,че реализацията на истинския- граждански, политически проект -отива и се пада на такъв човек :истински гражданин,отстояващ открито политическите си убеждения за демократична промяна в обществото ни по примера на цивилизованите общества ,в които е недопустимо толерирането на лъжци като цяло и такива гоцевски политици по-точно -обслужващи чужди интереси в името на собственото си оцеляване в политиката и очебийното облагодетелстване от властта,произтичаща от народа ни ,който наистина е “богоносец” както пише един велик писател за ролята на истинския ,достоен народ за общественото развитие на една страна т.е. за нейното бъдеще. Половинчатите начинания ,отстлабват духа на нашия народ.На всяко безумие каквото е това да се потиска свободата на твореца отговорът е:действие,което всъщност е истинска борба за промяна, за мир в обществото ни ,в което има място за сбъднати мечти!Останалото е бездействие!Демокрацията в бездействието е чист комунизъм :),според мен .Тази сутрин ,след подадения сигнал от волен сидеров,че уж щели да чистят бсп и дпс от нац.радио се видя как организирано действат техните слуги ,които разбира се,че няма да допуснат подобно нещо ,подобна чистка ,а точно обратно :започват да се борят заедно с тях само и само да получат награда или признание за толерантност.Разберете,който толерира комунизма вреди на Демокрацията!Този път комунистите трябва да отстъпят,осъзнато -в името на Демокрацията и цивилизованото развитие на обществото ни.Пример за това трябва да даде Първанов-това е неговият път:да си подаде оставката,иначе силата на нашия народ е в светлата памет,която пази за своите достойни водачи ,а за враговете и предателите се знае ,че народът ни носи силата да им прощава и ГИ ПОМНИ ПОИМЕННО!Всеки политик избира сам за себе си какъв пример да остави за своя народ!Примерът на днешния президент е:доброволно,осъзнато освобождаване на поста.Можем да му помогнем -вече му пожелахме КУРАЖ!Разбира се,че има и други начини и други демократични инициативи…

 13. Троянските конници- разбоиниците на небългарската република в България продължават да грабят и тероризират Българското население и слава Богу че си имаме защитници като Индже войвода.Нека не забравяме че след всяко робство Българската нация винаги е възстановявала Българското си Царство България, за да я има България в Европа.

 14. Съжалявам ако звуча в дисонанс с общото настроение, но не виждам нищо некоректно в емисиите, които са пуснали двата вестника. Цитирали ли са точно и пространно информацията от блога. Не разбирам недоволството ви. Това, което мен лично ме възмущава, е че 24 часа преместиха новината си в Оживление, което ми се струва обида не просто към човека, за когото става дума в репортажа, но и за всички журналисти – мястото ни явно е там, в смешните и любопитни факти, когато главния прокурор назначава проверка на сигнал за покушение. Жалко, жаааалко.

 15. Към ФЕН:

  Е, ако наистина не разбирате, че ми вменяват твърдение ( каквото не съм правил), че се готвело покушение срещу мен, не мога да ви помогна. Обявяват ме за сомообявил се обект на покушение, което е чиста проба лъжа – при това с позоваване на блога ми, където няма и помен от подобно твърдение. С други думи внушават, че се оплаквам и си измислям нещо, за което самият аз смятам, че е измислица и ясно съм дал да се разбере , че го пренебрегвам.
  Новината е , че главният прокурор е наредил проверка. Това е, което казвам. Вижте заглавието на “Труд”, в което ми се слага в устата нещо, което не съм казал…

 16. Хич не искам да съм адвокат на тези вестници, но на мен ми звучи като просто да посочват от къде имат информацията – а именно от блога ви. По-нататък ясно се обяснява, че прокурорът е назначил проверка по този сигнал, и че вие сте уведомен за това. Не искам да влизам в такъв спор с вас, още повече, че в крайна сметка обектът на евентуалното покушение сте вие и вярно или не, със сигурност не е приятно. Но, съгласете се, че и да бяха извадили заглавия “Велчев назначава проверка по сигнал за…” недроброжелателите ви пак щяха да обявят, че търсите реклама и пр. глупости. Това ми се струва неизбежно с оглед острата ви позиция по въпроси, които дразнят много хора. По случайност в конкретния случай имах възможност да наблюдавам как информацията премина през интернет-пространството (малко или повече това ми е работата) и смятам, че не става дума за тенденциозност, а по-скоро за преписване. Тенденциозно беше прехвърлянето на новината в “24 часа” в Оживление, защото първоначално не я бяха поставили там.

 17. До г-н Иво Инджев
  Типичен пример за координирана пиар акция! И с доста прозрачното призрачно присъствие на един любим прсонаж от вашите публикации в последно време. Това,че сигурно дразните много от привържениците на АССР Болгария,светлото минало и мрачното бъдеще е ясно.Но колцина от тях имат мотива и възможностите да организират такава координирана “уйдурма” с помоща на най-тиражните медии? И защо точно така са подредили нещата,че името на автора,поставянето му в ситуация на жаден за медийно внимание низвергнат журналист,измислящ си заплахи, и неговата последна книга нападаща държавния глава са така оплетени? Защото общото усещане след прочитането на тези съобщения би трябвало да е:
  “Аха,това е онзи дето последните години плюе президента и все изкарва някакви сензации срещу него! Нали него го разкараха от БиТиВи-то,тъкмо защото пак беше дрънкал лъжи за държавния глава? И сега,понеже от доста време не пее в хора си измисля как му готвели покушение,заради клеветническата му книга! Хем да се шуми около името,хем около книгата! Жалка работа!”
  Работата наистина е жалка,обаче хваща дикиш! Защото колко са читателите на блога на Иво Инджев и колко са тези на “24 часа” и “Труд”? И колко от тях ще забравят след минути прочетеното,но все ще им остане там някъде едно жалко усещане за нещо свързано с името на Иво Инджев? Типично мероприятийце с дъх на Гоце!

 18. Също както историята с агентурното минало на Иво Инджев и “позорният” факт,че бил учил в СССР. Непрекъснато се въртят и повтарят с цел да станат придатък към името.То ако се замисли човек,за тези,които мразят новото и милеят за светлото минало,да си бил сътрудник на ДС и да си учил в СССР си е направо за възхищение и респект!Как може да се вменява за вина нещо,което е за адмирации!

 19. Към ФЕН:

  Както и да го извъртате, фактите ви опровергават.
  Ето какво написа “Труд”- публикувам и часа, защото минути по – късно реагирах, а днес, впрочем, вестникът тихомълком се е отказал да отпечата лъжата си:

  “ 15:55
  29.07.10
  Журналистът Иво Инджев: Готвят ми покушение!
  автор(и): Труд онлайн, прочитания: 4519, коментари: 10
  Готвят покушение срещу журналиста Иво Инджев. Това съобщава самият той в блога си. “

  Кога и къде журналистът Инджев е заявил “готвят ми покушение”? Що за нагла лъжа е това с позоваване на писмен източник, какъвто е блогът,който може да бъде проверен от всеки?! И вие продължавате да защитавате тази незащитима позиция, от която изглежда самият вестник се е отказал, като “пропуска” днес да отпечата злополучното си творение! Да не би да сте авторът, комуто са резнали хонорара за неуспешна манипулация ( прощавайте, но по адерс на анонимем коментатор с алогични аргументи всякакви предположения са допустими).

  Къде самият аз публикувам в блога си съобщение, че готвят покушение срещу мен? Пиша, че има публикация, проверка и т.н. Но не се ангажирам с подобно твърдение,което ми слагат в устата.

  Това, както се вижда ,към онзи момент е прочетено хиляди пъти- толкова пъти е тиражирано, че съм собщил нещо, което не съм. Какъв кеф за хилядите почитатели на лъжата да бъда набеден за разпространяване на слух, какъвто не съм разпространявал. Ако някой го е направил, това е въпросният”сензационен” вестник, за което съобщавам.

 20. г-н Инджев,
  учудваме,че чак сега,когато опира до Вас, откривате нагли лъжи в писанията на Ваши събратя.
  А дали няма такива и във Вашите писания ?

 21. Към Nikola:

  По-нагла лъжа от тази, че “чак сега” съм бил забелязал наглите лъжи в медиите, е трудно да се измисли ( половината ми книга, освен десетките ми статии по темата, е посветена на това). Но явно сте талантлив…

 22. Г-н Инджев, при цялото ми уважение към вас и работата ви, забележки от сорта дали не съм “авторът, комуто…” ми се виждат ниска топка и за вас самия. За сведение работя в малка независима медия, от която категорично нищо не зависи, и в която многократно сме ставали свидетели на това как големите батковци дълбоко се навеждат – дали по политически, дали по икономически причини. Пускали сме новини при това със снимки, които после в “Труд” излизат като “носи се слух…” и т.н. “Незащитимата ми позиция” се опираше най-малкото именно на факта, че всеки може да провери блога ви.
  Както и да е, приемам позицията ви в случая и отказвам да споря повече или да обяснявам дали не съм камила. Уважавам ви заради работата ви и ще продължа да следя с интерес блога ви.

 23. Ивчо, лошото е, че незнам на кое да ти вярвам. На това което говореше преди 10 ноември (въспитаваше ни в комунистически добродетели) или след 10 ноември (върл противник на комунизма)

 24. ILIAN,откъде измисли,че задачата на журналистите е да възпитават?Работата им е да информират/в повечето случеи дезинформират/.Като пренебрегнем казаното в скоби,информацията е такава,каквато съществува в даденото общество и дадения период и се поднася според обективните възможности-открито студио,зад решетките,хайд парк,зад желязната завеса,блог и т.н.В ограничителните случеи тя е силно замаскирана между редовете и я разчитат само по-интелигентните природно.
  А кой какъв е бил-не винаги е определящо.Както вече не един път съм казал-между бившите комунисти има истински демократи/напр.проф.Близнашки/,а от бившите некомунисти-класически ретроградни комунисти/Велко Вълканов/.А като последният има голямо мнозинство,които може би и не подозират,че са по “християни и от Папата”/видно им е от поведението и изказванията/.
  И да не забравяме-Уинстън Чърчил е бил и лейбърист,и либерал,и консерватор.И какво от това??

 25. Здравейте г-н Инджев. Според моето скромно мнение не би трябвало да се занимавате с подобни щуротии.
  Достойното поведение в случая щеше да е да кажете, че давате под съд въпросните медии заради изнесена невярна информация за вас, а не да раздухвате още повече невярната информация, която са изнесли в публичното пространство.
  Аз съм редовен посетител на блога и нистина не съм чела някога да сте казвали, че се готви покушение срещу вас. И въпреки това отговор на лъжата в тези вестници не може да бъде ” Всеки може да прочете в блога, че не сте писал подобно нещо”(не са ваши думи, а на коментатори на блога), защото знаете много добре, че написаните статии могат да се администрират, трият и променят по всяко едно време…
  Така че препоръката ми е да не изпадате в дребнословие и на моменти хленчене.
  Бъдете жив и здрав и ни радвайте с хубави статии, които обикновено са винаги “точно в десятката”. Успех и оставете вятърните мелници за Дон Кихот!:)
  С най-добри чувства Антоанета!

 26. Жалко за Българите, че трябва да имат тъпата публична посредственост на ченгесаро-клюкарските подмазвачи от Труд и 24 часа, като информационен факт. Щастие е, че има хора като Иво Инджев. Поздрави до всички почтени читатели на блога и най-вече за автора му.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.