Край на цитатите и на илюзиите

Вие разбрахте ли, че България лобира пред ЕС “Южен поток” да стане приоритетен за съюза, при положение, че официалната позиция на страната ни досега беше конкурентният “Набуко” да се ползва с такъв статут ( каквато е и европейската позиция)?

“Газовият проект “Южен поток” не може да стане приоритетен за Европейския съюз, заяви Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитирана от БТА в петък. Същевременно самият еврокомисар заяви, че делът на Русия на европейския енергиен пазар ще нараства, но “Газпром” няма да получи никакви специални условия.
Повод за отговора на Холцнер е предложението на премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Георгиос Папандреу газопроводът да стане приоритетен за общността. Тази идея беше договорена чрез правителствено споразумение между двете страни по време на първо общо заседание на гръцкия и българския кабинет, което се проведе в София преди четири дни.
За обявяването на “Южен поток“ за приоритет на ЕС отдавна настоява и Русия с мотива, че по същество проектът представлява диверсификация на трасетата за доставка на природен газ в Русия, особено след газовата криза през януари 2009 г.(Медиапул).

Нима не е новина за нас, че българският премиер е сред лобистите пред ЕС за “Южен поток”? Самият Борисов обаче обосновава скромното мълчание по въпроса за “Южен поток” на 25 юли в предаването “На четири очи” по Нова телевизия така:

“Бойко Борисов: Фанфари имаше ли, няма, че сме подписали например пътна карта за „Южен поток” или нещо от този род. Не, ние си мълчим и си работим.”

В същото предаване Борисов обеща нещо много конкретно:

“Бойко Борисов: Заради това ние с европейските партньори… сега на 28-ми юли, след няколко дни, ще дойде европейският комисар Йотингер, заедно ще отидем на АЕЦ „Белене” и ще мислим какво да правим солидарно и как да привлечем за този един месец, август, до септември европейски инвеститори, за да можем да продължим по този проект, защото иначе освен двата милиарда загуби, трябва да извадим сега и да плащаме още пари.”

Дойде ли Йотингер, питам с днешна дата ( 31 юли)?

В сайта “Гласове” четем отговора, че всъщност от канцеларията на Йотингер съобщават за начало на проверка на ЕК:

“Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” не поддържа задължителните запаси от нефт и нефтопродукти за 30 дни, заяви пред glasove.com бившият директор на агенцията Георги Богданов. По думите му през последните две години Държавната агенция не е купувала никакво гориво и в момента има едва 18-дневен задължителен запас. Причините за това според Богданов се разделят на две групи – че няма средства, просто защото не се планират такива за изпълнението на Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти, и че управляващите не могат да се разберат кой да достави задължителните запаси от гориво, защото „това са едни много сладки поръчки за по 120–160 млн. лв.”.
Богданов заяви още, че е сигнализирал Европейската комисия за това неизпълнение на закона и на глава „Енергетика” от Присъединителния договор на България за създаване на необходимите запаси от горива. От канцеларията на еврокомисаря за енергетиката Гюнтер Йотингер са му отговорили, че започва проверка на ЕК, свързана с това създаден ли е действително задължителния запас от нефт и нефтопродукти, изискуеми по Присъединителния договор на България и по Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти.
По думите на Георги Богданов състоянието на базите, в които се съхраняват запасите от горива на Държавния резерв, е много лошо и те представляват малки екологични бомби. В резултат на няколкото години безхаберие и безотговорна работа в Държавната агенция, твърди бившият й директор, се оказва, че към днешна дата държавата няма средства нито да обнови и поддържа базите си, нито да създаде запаса от горива.”
Ако след проверката на ЕК се окаже, че България действително не поддържа необходимите запаси от горива, Комисията би трябвало да сезира Европейския съд в Люксембург за налагане на глоба – най-вероятно от порядъка на десетки милиони евро – за неизпълнение на Присъединителния договор на България.”

Излиза, че вместо да дойде и да помага на място да бъде изобретен някакъв митичен европейски инвеститор за руския проект на остров Белене, както обеща Борисов, Йотингер е разпоредил проверка за предполагаеми безобразия в българската енергетика. Получава се малко във вица за онзи, за когото разказват, че си бил купил кола, но всъщност се оказало, че го е блъснала кола.

Който си мисли, че всичко това е случайно и е въпрос на някаква моментна приумица, явно греши. Светлина върху начина на мислене, който поражда тези последици, хвърля следния цитат от телевизионното интервю, в което става ясно колко наясно с всичко е Първанов, че АЕЦ “Белене” е необратим проект, че Станишев и компания в момента му баят да успее и че за Борисов премиерът на Русия Путин е голям демократ ( доказано заради едни цени на газа):

“ Водещ: Добре. Но нека още малко по тази тема. Г-н Първанов казва, че е удовлетворен от потвърдения от вас ангажимент за АЕЦ „Белене”, значи той приема, че той е 100% потвърден. Според г-н Първанов готовността ви да се ускори проектът и да се направят първите вноски още тази есен прави неговата реализация необратима, а нямаме външен инвеститор, а реализацията е необратима. Позовавам се на г-н Първанов, тъй като той е много наясно с тези проекти.
Бойко Борисов: Да, много е наясно.
Водещ: Именно заради това…
Бойко Борисов: Той е наясно, защото той е водил разговори и с комисар Йотингер, разговарял е и с много други…
Водещ: Според него няма никакъв шанс това да не се случи, независимо дали има външен инвеститор или няма.
Бойко Борисов: Да, разбира се. И ние сме убедени, че ще намерим външен инвеститор. Защото в много държави от ЕС има референдуми, които са минали, и няма възможност да строят ядрени централи. Ние имаме реалния шанс да даваме ток и да подпишем със Сърбия, с Македония, с Гърция. И с този енергиен център на Балканите, който сме, плюс седми реактор в АЕЦ „Козлодуй”, живот и здраве, ние действително можем да храним региона. Защото ако има контра въпрос, който разбира се Станишев веднага се възползва от него, ако спрем проекта „Белене”…
Водещ: Те сега мълчат и баят да се случат всичките неща.
Бойко Борисов: Естествено.
Водещ: Дума не обелват срещу руския проект.
Бойко Борисов: Те не казват една много съществена работа. Декември месец, след като турското правителство взе решение и парламентът им взе решение, да даде земя, за да се построят четири реактора, същите като нашите в Белене, в Турция и декември месец да започне строежът, четири реактора, какво казва опозицията – Борисов иска да обслужи интересите на Турция.
Водещ: Те. А, сега сте доволен от тази реплика, а като ви казват друго, не сте доволен.
Бойко Борисов: Заради това ние ще обслужваме само българския интерес. А българският интерес е да печелим.
Водещ: Да има АЕЦ „Белене”, това е вашата твърда позиция?
Бойко Борисов: Да, разбира се, по формулата, която казах – с европейски инвеститори.
Водещ: Без европейски инвеститори?

Водещ: Потвърди ли Путин, че цената е 300 или под 300 долара на 1000 куб.м?
Бойко Борисов: Каза, че му е трудно да влияе на “Газпром”, но ще се опита да помогне. И аз го похвалих, че е действително голям демократ.”

Край на цитатите. И на илюзиите.

16 мнения за “Край на цитатите и на илюзиите”

 1. “…И аз го похвалих, че е действително голям демократ…”
  В “Сговор на глупци” -авторът :”…Джон Кенеди Тул се самоубива през 1969 година, откриват го като гений през 80-тте. Получава Пулицър посмътрно. Невероятно е как еднин толкова нещастен чвек е написал книга, която ви кара да се смеете със сълзи.”разказва за такъв герой ,който наистина изпада в ярост когато го наричат комунист ,но сега да се смее ли човек когато похвалят някого ,че е демократ -ето това наистина е въпрос ,който по-скоро има отговор подобен на този ,че и от радост може човек да умре .Когато ни поднасят подобен хумор е твърде опасно и затова е хубаво да си носим хапчета против смях ,ако има такива …

 2. 2 март 2010 след срещата Бойко Борисов и Гюнтер Йотингер

  Бойко Борисов
  “България ще търси съвместно с ЕК европейско финансиране за проекта АЕЦ “Белене”, оттук нататък страната ни ще координира всичките си енергийни проекти с евро-атлантическите партньори.”
  “За всяко нещо ще питаме ЕК и ще съгласуваме позицията си”.

  Гюнтер Йотингер е дал на правителството да разбере, че е нужно повече съгласуване на българската енергийна политика с тази на ЕС както за доставките на газ, така и за ядрената енергетика.

  31 юли 2010
  Бързо усвоихме византийските номера и почнахме да лобираме вече за “Южен поток”.На това ли му викат съгласуване.Ама то с какъвто се събереш такъв ставаш.Колко бързо се менят времената,Путин демократ,Доган хидроинжинер,Бойко лобист.

 3. ГЕРБ не е партия. ГЕРБ е организация, която функционира по милиционерски принципи и естествено прави в крайна сметка политиката на наследниците на БКП. Не може със старите лозунги на БСП да просиш пари от ЕС, трябва нещо различно- това е ГЕРБ- различното от БСП за пред ЕС. Иначе изпълнява всички проекти на БСП, все едно че никога БСП не е слизала от власт. А тя всъщност слизала ли е?

 4. Случилото се е гаф от международна величина на Борисов.Дано да е необмислен,защото ако е планиран работата много мирише.

 5. Мисля, че Първанов и социалистите със случая “Белене” вкараха страната във вълчи капан от който няма излизане.Борисов говори ту едно ту друго не защото променя възгледите си или крие пристрастие си към руския проект, а поради невъзможността да намери изход.Вероятно икономически закъсалата Европа не може да предложи никакво решение.Искам да кажа нещо много простичко: ако аз бях министър-председател едва ли бих намерил дързостта и куража да натоваря бедния български народ с двумилиарден дълг за неустойка към Русия. На всичко отгоре един подобен акт би довел до обедняване, което може да усили само едно: масовизиране на бездруго значителното русоофилство у българите. Тогава? За засега продължаваме да чакаме Годо – европейския партньор.Това, разбира се, е само алиби защото Годо няма да дойде, както е при Бекет, т.е. европейско. партньорство няма да има. Тогава? Дали може да се намери някакъв не емоционален, не яростен и обиждаш, а състоятелен, разумен отговор.Има ли изход?

 6. Бог да пази България от такива големи демократи като Путин, Първанов и социалисти, Борисов и Папандреу. Това май е единствената ни надежда.

 7. http://www.economist.com/node/16635938?story_id=16635938
  Ето нови потвърждения за безумството на нашите мераци да строим АЕЦ.
  Господа , на този сайт може да се види интересно четиво и още по-интересна дискусия. Най-интересното като че ли са цифрите и техния порядък.
  Интересно е да се види хода на разсъжденията и да се направят някои съпоставки с цифрите с които съвсем спокойно “жонглират” наште държавни мъже, подкокоросвани от руснаците. Най- интересно е да се съпоставят амбициите.
  На едното място се говори за “космически амбиции”, “термоядрени електростанции”, за “пробив във науката от общочовешки мащаб” , за “генериране на енергия от рода на слънчевата” на цена от приблизително 26 милиарда, за влагането на които които обаче богатите страни от години изпитват огромни трудности при съгласуването и одобряването им.
  На другото място пък приблизително същата сума НИЕ искаме да вложим и сме готови безстрашно да го направим ако се намери някой сбъркан да го финансира този АЕЦ Белене.
  Този който пък от северозапад натиска за построяването не иска да се бръкне а ние които сме точно обратното на просперираща държава неистово търсим под дърво и камък средства с които не можем и да си помислим да разполагаме , искаме на всяка цена да инвестираме, да вложим тези колосални 26 милиарда.
  Все повече АЕЦ Белене се откроява в мъглата като един прост Москвич на цената не на Мерцедес а даже последен модел Ламборгини. При това грубо натрапен (нищо ново под слънцето).
  От друга страна за 400 милиона долара ни се предлага да построим слънчева станция за 80 мегавата (нещо ново под слънцето, но българското). Което е 4 милиона евро за 1 мегават. 10 милиарда за 2000 мегавата равняващи се на 25 станции като тази която искат да построят американците. И равняващи се на една АЕЦ Белене. Но такива инвестиции не могат да пробият у нас и вероятно ще ни избягат и ще ги насочат към съседни страни. Получава се средно по 1 такава станция (от 80МВт) на всеки окръг.
  Много груби са сметките , да но ако започнем да разнищваме предимства и недостатъци може още по-ярко да изпъкне това че АЕЦ е един опасен, скъп , остарял и противопоказан за България проект.
  А предимствата са изключително много и то такива на които ядрената енергия не може да противопостави нищо разумно в повече от това че аварията (която не се изключва) щяла да бъде овладяна, закопчана, захерметизирана така че изпускане на радиация се гарантирало с “милионни проценти”. А при слънчевата енергия такива гаранции просто не са нужни. Но тук трябва много и много място да се изписват плюсовете…
  И какво от това че Турция искала и щяла да строи точно такава АЕЦ като в Белене.
  Турция е силна и силно развиваща се икономика която има нужда от много енергия, член е на BIG20 а ние къде сме?
  Турция може да реши утре , за други 26 милиарда да си построи 2 палмови острова на средиземнономорието или на черноморието като тези в Дубай и да ги продава на заможни чужденци ( и араби даже) или да си направи 4 нови колайдера като този в Швейцария и да продължи самостоятелно да изследва материята (примерно).
  Тогава и ние ли ще се юрнем да строим палмови острови и колайдери?

 8. Някои предимства на слънчевата енергия:

   отсъстствие на каквото и да било замърсяване – огромно предимство , може би недооценявано от някои
   вероятност на авария равна на нула
   отсъстствие на необходимостта да се снабдяват каквито и да било ресурси – просто слънчевото излъчване е непрекъснато и все още безплатно
   отсъстствие на необходимостта да се утилизират каквито и да било отпадъци – евентуално стъкло от счупени панели в смешно малки количества
   изключителна гъвкавост – станциите могат да се строят там където са нужни и с такава мощност която ни е нужна
   несравнимо бърз срок за въвеждане в эксплоатация в сравнение с другите видое энергия за които трябват много продължителни срокове за строителство и които никога не свършват по план (5-7 години срещу 5-7 месеца)
   изключване не опасността от оскъпяване не първоначалната цена по време на строителството тъй като строителството е минимално по обем от общата цена , приблизително 10 до 20 процента и сроковете са малки
   Просто, бързо, еднообразно технологически и не педставляващо никакъв проблем даже за фирми от средна ръка строителство
   Изключителна сигурност т.к. няма движещи се механизми – турбини, компресори , помпи и т.н.
   Минимални да не кажем смешни разходи по обслужване и управление
   минимални разходи за транспортиране на енергията до потребителите – не е необходимо да се строят мощни далекопроводи и други съоръжения
   перспектива, стойността на панелите да продължава да намалява във времето
   изключително висока модулност
   най-важното може би за нас, като обеспечена понастоящем страна – възможността за влагане на средствата постепенно и разумно

  Ако някой иска нека добави и други. Нека да добави и минуси. На тях също може да се отговори.

 9. Някои предимства на слънчевата енергия:

   отсъстствие на каквото и да било замърсяване – огромно предимство , може би недооценявано от някои
   вероятност на авария равна на нула
   отсъстствие на необходимостта да се снабдяват каквито и да било ресурси – просто слънчевото излъчване е непрекъснато и все още безплатно
   отсъстствие на необходимостта да се утилизират каквито и да било отпадъци – евентуално стъкло от счупени панели в смешно малки количества
   изключителна гъвкавост – станциите могат да се строят там където са нужни и с такава мощност която ни е нужна
   несравнимо бърз срок за въвеждане в эксплоатация в сравнение с другите видое энергия за които трябват много продължителни срокове за строителство и които никога не свършват по план (5-7 години срещу 5-7 месеца)
   изключване не опасността от оскъпяване не първоначалната цена по време на строителството тъй като строителството е минимално по обем от общата цена , приблизително 10 до 20 процента и сроковете са малки
   Просто, бързо, еднообразно технологически и не педставляващо никакъв проблем даже за фирми от средна ръка строителство
   Изключителна сигурност т.к. няма движещи се механизми – турбини, компресори , помпи и т.н.
   Минимални да не кажем смешни разходи по обслужване и управление
   минимални разходи за транспортиране на енергията до потребителите – не е необходимо да се строят мощни далекопроводи и други съоръжения
   перспектива, стойността на панелите да продължава да намалява във времето
   изключително висока модулност
   най-важното може би за нас, като обзспечена понастоящем страна – възможността за влагане на средствата постепенно и разумно

  Ако някой иска нека добави и други. Нека да добави и минуси. На тях също може да се отговори.

 10. Сорри за Энергия и Эксплоатация , адаптирам документ който готвя на руски и ми е убягнало в бързината.

 11. Господин Аврамов,според мен исход има ако всеки Български гражданин отключи заключеното си (от пропагандният ключ на ДС-Олигархията в РЪ Бъ) българско самосъзнание и започне да смята цената която е платил на тоталитарната и на олигархичната републиканска власт в България.Ако крайната сметка покаже на болшинството български граждани че са ни управлявали лъжци и крадци тогава е дошло времето да потърсим помощ от българските стражари, тоест да обявим мирно незаконната- небългарската република в България извън законите на Царство България, защото само тези закони са компетентни да възстановят максимално възможното откраднатите за 65 години национални богатства и достойнство на България и да освободят окончателно Българската нация и държава от всички поробващи договори и договорки на бившите републикански власти в Царство Българя-ЕС.

 12. Г-н Инджев,
  Не мисля, че някога сте се заблуждавали относно повода, по който пишете. Не случайно острието на статиите Ви е на североизток, извън пределите ни. Изглежда обаче, че не толкова демокрацията ни е кусурът – макар и побългарена тя съществува, колкото обстоятелството, че азиатският (интер)национализъм ни отучи да бъдем, на първо място и предимно, българи.

 13. Бойко въртя,сука цяла година и накрая пак сеоказа в позиция партер със смъкнати гащи! С “демократа” Путин отзад!!

 14. Бойко, четеш ли какво пишат хората в Българският патриотичен Блог на Иво Инджев, за Българският премиер – генерал и каратист който се е качил с доверието на народа си на Българския рицарски кон да освобождава България от скритите поробители в Троянският кон, но се подхлъзнал и паднал в партер пред демократичният шеф на троянският кон. Отговори ни Генерале вярно ли е това и ако не е докажиго на народа си в България.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.