Американците щели да дуп(ч)ат четвърт България

Америка май наистина посяга на най-свидното ни, на течната дружба, която е неизчерпаем източник на чисто български патриотизъм, подклаждан от любовта към руския газов монополизъм. Ето защо от в. “Дума” днес бият тревога със следното заглавие:
САЩ искат да дупчат за газ четвърт България”
В статията се пояснява какво са намислили тези мръсници. Вместо да ни оставят да се носим по “Южния поток” , който, разбира се ще тече без никакво дуп(ч)ене на нашата Родината, тези вероломни откриватели на вредни за дружбата ни алтернативи, се захванали за работа.
“Открити са седем процедури за над 24 хил. кв. км от територията на страната “, тревожи ни вестникът. И по-нататък продължава да отваря очите на патриотите за надвисналия ужас:
Две американски компании са заявили интерес към търсене и проучване на нефт и природен газ на територията на България, научи ДУМА от източници от икономическото министерство.
Обект на американски интерес са и над 3000 кв. км от континенталния шелф и икономическата зона на България в Черно море
.”

Разбрахте ли? “Обект на американския интерес”! Не е като АЕЦ “Белене”, който , по внушение на редовно прихождащите тук руски министри е обект на български интерес ( и главно затова искат да ни я построят). Докато намирането на българска алтернатива на вносния газ не е в интерес на България, а на Америка. Много интересен интерес!

Разбира се “Дума” не пропуска да заклейми американския посланик. За разлика от кроткия си руски колега Исаков и неговите предшественици, които изобщо, ама никак не лобират за руския интерес в България, си позволи, както припомня вестникът, следното:
На специална пресконференция на 13 юли американският посланик Джеймс Уорлик, които представи “Шеврон”, също заяви, че интересите на компанията са към находища в Североизточна България.” На “специална” пресконференция, да Ви е ясно, че не е като да е била случайна. Случайни, спонтанни дори, са редовните пресконференции на руски емисари, включително вицепремиери, които са нещо обичайно тук, рутинни са за една руска провинция.

Но и това не е всичко по отношение на врага. “Премиерът Бойко Борисов лично настоявал процедурите по разрешаване на проучването за въпросните терени, към които проявяват интерес американците, да се придвижват по-експедитивно, уточниха източниците на ДУМА.”

Но , за да няма илюзии за виновниците ( в случай на нов “народен съд”) , партийният орган добавя още едно име в списъка. “Преди два дни зам.-министърът на икономиката Марий Косев, чийто подпис стои под всички документи за съгласуване, свързани с терените, заяви, че министерството му търси сериозно потенциални концесионери. Източници от МИЕТ твърдят, че изборът на концесионери е предопределен.

В духа на най-добрите традиции на соцпропагандата изданието прибягва до познатия метод да търси желаното внушение чрез позоваване на чужди, несоциалистически авторитети ( макар и за разлика от посочените по-горе злодеи, да не посочва имената им – само редакцията си ги знае и не желае да ги сподели с нас).
До момента в България не са правени геоложки проучвания за шистов газ. Теоретично потенциал за добив има в скални комплекси в централната северна и североизточна част. Подобно проучване струвало минимум 300 млн. щ.д. Според експерти за евентуален промишлен добив на шистов газ може да се говори най-рано след 5 до 10 години. Eксперти и еколози, дори американски специалисти и бизнесмени, изразяват тревога от рисковете за околната среда, които крият подобни проучвания, както и съмнения относно прозрачността и целите, с които те ще бъдат извършвани. Добивът на шистов газ е и нерентабилен поради високата цена на продукта.”

Предполагам, че засега това е само лека пропагандна подготовка под надслов “Помощ, американците ще дуп(ч)ат България”. Който трябва , ще чуе и ще дойде да ни спасява отново. Но на този етап загадъчно мълчи. Като за плановете за разполагане на елементи на противоракетната отбрана в България и Турция. Според “Гласа на Америка” засега тези планове не предизвикват изострена реакция от страна на Русия, какъвто бе случаят с изграждането на позиционния район на ПРО в Чехия и Полша или възможното разполагане на ракети-прихващачи в Румъния. Щом Москва позволява, може пък и да може…

Изострената реакция обаче не ни мърда, ако се окаже, че тук наистина има алтернатива на руския газов диктат. Колкото и да е тъпо, изострената реакция на Москва продължава да има претенцията да служи за арбитър в решенията на суверенна България в отношенията ни с трети страни, макар да става дума за отбранителни мерки – както по отношение на ракетите, така и на рекета с газа. Защото го позволяваме.

29 мнения за “Американците щели да дуп(ч)ат четвърт България”

 1. …засега това е само лека пропагандна подготовка под надслов “Помощ, американците ще дуп(ч)ат България”… 10Х!
  Скоро ще бъдат включени еколозите – колко е вреден за екологията добивът на шистов газ ;-)…
  Няма Еколог, който да не е против АЕЦ Белене и Бургас-Александропулус, но ако неговият глас въобще се чуе, то е така междудругото, обаче за газовите проучвания – залагам – ще гърми!
  Подготовката на общественото мнение започна /Гьобелс ряпа да яде/… и ако не сте разбрали нашите интереси съвпадат с Русия, даже тя защитава интересите ни по-добре от самите нас, подведени от “брадати екстремисти” / вече може и бръснати/, един-двама озлобени журналисти /русофоби/… 😉

 2. Даа май никога нямада се разродим с по-големия ни брат. Или поне не докато БСП съществува като политическа сила у нас. Толкова са патетични и елементарни подръжниците на столетницата и СССР и пак има хорица дето им вярват…

 3. Единственото, което ме успокоява / а и развеселява/, е че партийният им парцал се чете само и единствено от пенсионираните АБПФК-бивши комунистически функционери и минимална част от останалата пенсионерска общност, поради простият факт, че не могат да си позволят удоволствието да си го закупят, вместо две кисели млека, например. Но фактът си е факт – анормалната и озлобена компропаганда още отсега започва обработката на общественото мнение.

 4. Г-н Инджев, сещам се за също тъй загрижения другар “HIPOCRATUS” отпреди месец-два когото изобличихте на секундата.
  Не мога да се наема да изобличавам когото и да било затова бих искал само да благодаря на Дума за обилната порция прах в очите.
  Нека се съберат и да ни спретнат също така един репортаж след “надупчването” с подробно изследване чии са сондите и най-вече чии “панички” са подложени и се пълнят от потеклите струи.
  А иначе няма никакво значение кой ще дупчи, който и да е той ще трябва да си получи полагаемото.
  Всъщност има и то голямо значение. Трябва да дупчи който може. Защото ако пуснат ония с “високите” технологии дето всички проблеми оправят с бомби, жална и майка на нашта татковина.
  Те предлагаха с бомби да спрат изтичането на петрол от сондата на дъното на мексиканския залив , сега предлагат с бомби да спрат пожарищата в задния си двор.
  Но от това не трябва да се опасяваме ни най-малко. Имаме си достатъчно соколи, ястреби, лешояди и разни други пернати, които със сигурност са започнали да точат нокти и клюнове а над всички тях се рее един двуглав пернат който е много VIGILANT и взорът му вижда много надалече. Такива неща той ги вижда прекрасно. Особено добре вижда удобните места на терена където може да се подложи нещо мотикообразно. За всеки случай.
  Ще стане както и на други места. Първо ще дадат концесии на можещите , после ще ги притиснат със исмукани от пръстите екологични претенции и ще ги принудят да отстъпят , за да може и други да си сложат “паничките” да се пълнят. Методика проверена както на далечния Изток така и на други места из постсъветското пространство.
  Дума могат да питат Shell за особеностите на руския “fair business”. Ако не вярват могат и останалите да поразпитат. Те не са много, няколко са. Те също знаят. Знае и въпросния Shevron. Ако не искат да си говорят с омразните им капиталисти, нека си поговорят с другаря Трутнев да им разкаже как се прави бляскава кариера.
  Не знам дали на запад има поговорка “парен каша духа” или нещо подобно на “настъпил мотика си отваря очите на осем” но нещо ще променят и те , сигурно е.
  Остава ни само да очакваме какво ще бъде това което “времето ще ни покаже”.

 5. Изсмукани, разбира се , за да бъдем по-точни към деликатната тема за изсмукването.

 6. Кристално ясно. Само да има кой да чете и разбере. Утешително обаче е, че в “Дума” все още пишат на български… Е, със съветски букви, дето ги бил измислил ленин, но все пак…

  🙂

 7. ако можеха и мозъците на 55% руски гъз****ци да надупчат, че малко българи да станат..

 8. Feds Dramatically Increase Oil Spill Estimate, Making BP’s The Worst Oil Accident In History
  Г-н Инджев,
  Мислех Ви за журналист, който защитава БУЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ!
  Уви, оказахте се човек залитайки много…
  Тези,които искат да добиват шистозен газ да отидат по-напред да си спасяват Мексиканският залив и тогава да дойдат ТУК – те причиниха най-жестоката екологична катастрофа на ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ!
  Представете си когато Гълфстриим подхване нефтеният разлив, за колко време ще достигне до бреговете на европа – тогава и Господ няма до може да ни спаси!
  Американците знаят само един интерес -СОБСТВЕНИЯТ СИ!
  Аман от хиени – едни си отидоха, дойдоха още по-опасни!
  Не защитавайте най-големите престъпници на света- замислете се!

 9. sorry za latinicata…

  shistoviat gas e skap i samite amerikanci priznavat za riskove za okolnata sreda poneje se vkarva smes ot prast i himikali pri dobiva. Dori da nameriat gaz, toi veroiatno niama da e mnogo. I ako samo prouchvaneto struva 300 mln. necenzurno kazano polojenieto si e takovalo mamata… Vijte s edin Kaolin kakvo stanA s na horata lozia i zemi,predstavete si za mashtabno “prouchvane”. A za protivnia amerikanski poslannik ne iskam i da chuvam. Kogato maiki s deca protestiraha za chista priroda, svobodna ot GMO, onzi izleze sas stanovishteto, che edva li ne sme bavno razvivashti, poneje ne im haresvame “biotehnologiite” kakto kazvat na GMO. Daite da si otrovim prirodata, za da noje niakoi ot Monsanto da si kupi yachta.
  Pak shte go pisha – kakvito rusnacite , takiva i amerikancite. Golenmi darjavi si kupuvat vlianie na kilogram. Koito se buntuva mu “dostaviat demokracia”. Edin viden demokrat dostaven lichno ot CIA e senior Pinochet…

 10. Хубаво е да не прославяме всичко американско, както е хубаво да не плюем всичко руско.
  Който иска да научи поне малко за вредите от добива на шистов газ – нека да гледа филма Gasland, който спечели тазгодишната награда на журито на фестивала Sundance за документален филм (източник: http://gaslandthemovie.com/about-the-film/press-reviews). Филмът все още не е преведен (работя по въпроса), но ще го откриете из прословутите тракери (ако още не са ги изпозатворили). Естествено, този стар комунистически фестивал Sundance и прикритият като американец, а иначе заклет режисьор-комунист Джош Фокс едва ли ще променят мнението ви, но си струва поне да сте по-информирани относно вражеската пропаганда 🙂 Да допълня, че про-руската телевизия “HBO”, позната у нас като ЕйчБиО, върти нонстоп този филм.

  P.S. Наскоро бях помолил в личен e-mail автора на филма да ми осигури английски субтитри и съм го осведомил за напъните посланически да сбъдне мечтата на “Шеврон”, така че наистина се радвам, че и г-н Инджев обръща внимание на темата.
  Поздрави 🙂

 11. Брилянтен си! Не съм чел “дума” от двадесетина години, а и да бях прочел това, едва ли щеше да ми направи впечатление. Едно “работническо дело”, ама него си го знаем от хиляда и кусур години/плитурка на Правда./може да не са толкова, ама така ми се струват/.

 12. Калитко,ако зависи от нас,”братската прегръдка”ще ни стиска още 15-20 год.Но сегашните 30-35 годишни не са слепи и просто ги наричат руската мафия.Нали никой не е чул наш младеж да ходи да учи и работи в Русия/от 1млн.извън България/.Но нещата по-скоро ще влезат в нормални релси,защото,в една страна,в която мъжете живеят средно 59 год.означава,че има огромни проблеми.Цитирам руският насител на Нобелова награда Ж.Алферов-“Болшинството учени избягаха зад граница,защото не могат да изхранват своите семейства.Те не искат да живеят в разорена страна,страна на олигарсите,бюрократите,корупционерите и бандитите”.Когато руснаците живеят почти 20 год по-малко от високоразвитите страни/и 10 по-малко от българите/,когато си световен лидер по алкохол и хероин,тази страна няма светло бъдеще.И сама ще отпусне горещата прегръдка.

 13. Започна се! След като тия дни “Галъп интернешънъл Райчев-Стойчев” ни запозна с желанието на 55 процента от хората да се дострои АЕЦ Белене, “Медиана” Кольо Колев как Цветанов вече не го вдига за разлика от Борисов,а Първанов само за месец го е вдигнал със цели 7 процента,”Джи Кънсълтинг” Живко Георгиев как ГЕРБ губи 20% от подкрепата си и пада под 30% наесен,а левицата качва,”Скала” Цветозар Томов да очакваме политическа криза,днес “МБМД” Мира Радева ни подгря с резултати от някакво нейно изследване “Хората очакват президентът Георги Първанов отново да се върне начело на БСП, а не да прави нова партия”.За американското дупчене разбрахме от “Дума”.Ще очакваме изследванията на Буруджиева,Михаил Мирчев,Асланов и останалите.

 14. Г-н Инджев,
  Четейки,сякаш слушах едни “Задочни репортажи …” и ме обзе покруса. Запитах се дали е възможно, когато чета сега да изпитвам същите емоции, когато слушах тогава преди повече от 30 години? А България да е толкова различна уж, е все пак сме в ЕС.
  Ужасното е, че това, за което пишете има чуваемост, днес в думата, после във всички гергьовки, кръстевки и тем подобни помийници.
  Загубих надежда …

 15. Истината е само една:Докато има комунисти в милата ни Родина,ще вървим само надолу и на изток.(за което много,ама много съжалявам)

 16. Tовар_ищи(търси стоката) от Газпром!Спите ли!На кого ни оставяте!Активирайте гоцетата!

 17. Да,това е само лека подготовка,но при най-малката индикация за наличие на находища ни очаква медийна канонада! Бъдете сигурни,че моментално “24 часа”, “Труд”, БиТиВи ще подемат нескончаеми дебати и дискусии колко е вреден,видиш ли този шистов газ и дали си заслужава да съсипем китната българска природа,заради американските интереси! Разни “еко” и”зелени” ще опищят орталъка. Същите,които не издават и звук,когато могат да бъдат засегнати руските интереси, на някой мощен олигарх или дори на местната мутра! С две думи: – А са намерили находища “гадните американски империалисти”, а се е надигнала буря в защита правото ни да бозаем енергия единствено и само от тръбите на добрите империалисти от “Газпром”.
  Ще има нови партийни поръчения за руските мекерета от “Позитано” 20.

 18. Извинявам се че пиша не по темата.

  Книгата ви „Президент на РъБъ” е много добра и се надявам, че ще я прочетат много хора и ще разкажат за нея на приятелите си.

  Имам една забележка. На страница 111 има бележка за неволна грешка, но в частта на англииски език на страница 268 за същата грешка няма корекция.

 19. Решението е да се направи терминал за втечнен газ, екологично безопасно е, и може да получаваме газ от Алжир, Катар, Бразилия и т.н. Америка е огромна и могат да си дупчат в малко населени места без много ефект, но тук ще е пагубно да се отровят подземните води. Дори в Америка се заформя силна опозиция срещу местното шистово лоби. Да не забравяме че Шеврон е доста приближен до Дик Чейни и са доста мнителна в методите си.

 20. Някои,като ВИКИ,се изказват абсолютно неподготвени по темата.Очевидно познанията им стигат само до руските”върхови “технологии.Една държава,която погуби стотици хора в пожарите и не можа даже да организира евакуация.Добивът на шистов газ,по ултра модерни технологии,нарастна в САЩ с почти 50% в последното десетилетие и от миналата година САЩ са световен лидер ОБЩО по производство на газ с над 750 млрд куб.м.,докато Русия остана с 580 и окончателно загубиха американския пазар.Друг е въпросът дали в България има и колко,но да се пречупват разсъжденията през Москвич и Запорожец е комедия.А в.Дума би бил още по-прекрасен вестник,ако,макар и малотиражен,се печата на тоалетна хартия.

 21. Kostadin, едно е газта да ти идва по тръба, друго е да ти вкарват милиони тонове вода (сладка, сладка, не морска), пясък и химикали под налягане, за да пръцне малко газ. Не разбрах някой да е казал, че трябва само от Русия да внасяме – така или иначе оня архар скоро ще си нахлупи големия шлем и ще го разкарат, та пречките ще станат с една по-малко. Ама явно не си от Добруджа и не знаеш колко е КЪТ водата там (напр. водата в Балчик е от най-скъпите в България!). Пък пясък, особено на север по морето, има колкото за 2 кофички общо. Химикалите ще си ги донесат американците, те са спецовете там. Бургазлии като разбраха, че ще им преливат нефт в открито море, изведнъж се вдигнаха, че и самички, нали? Дали в Добруджа ще си траят?
  Ако си навит да ти дадат 100,000 $ за парчето земя, но цял живот да пиеш вода от цистерни и на домашната ти котка да й опада козината, да ти купим билет за лелеяното USA? Там тръпнат за прагматични и непретенциозни хорица. Иначе си прав за шайката “еколози”, които съперничат по усвояване на фондове само на онези, осъществяващи ромското включване. Много съм обикалял по ветрогенераторите и накълцана птичка не съм видял още… другите им глупости няма да споменавам.
  Е, да не забравяме, че (въпреки поведението на Уорлик) тук не е 51-вия щат. Тук нямаме 200-годишни напъни за “демос кратос”, а има израз “българска работа”. И още куп причини да сме нащрек, когато ни пробутват “безвредна американска технология”. По-добре да сметнем за 300 млн. долара колко мегавата от слънчева енергия може да се изкарат. Че и без това лятото е жежко 🙂

 22. Технологията за добив на шистова газ е известа на човечеството от края на 19 век. Просто до момента беше нерантабилна от ценова гледна точка. По подобен начин се добиваше и уранът в БГ. Тракийската низина е доста богата на уран в подпочвените глинени (шист) слоеве. Чрез дълбоко подпочвено сондиране на воден разтвор на сярна киселина, урана се сорбира, така полученият “разтвор” се “изсмуква”, и след това се “сортира” за използване по “предназначение”. Ударът обаче върху подпочвените води е отрицателен. Може да се провери, ако някой “разследващ” журналист отиде примерно до село Момино, Пловдивско и попита хората. Предполагам, че “уникалната” или “ултра модерната” технология за добив на шистова (глинена) газ ще е подобна. Единственото “успокоение” е, че сондирането е километри в дълбочина, и може би няма да “удари” сладките подпочвени води така “бързо”. “Проблема” е, че никой не конретизира какви са химикалите, които се добавят във водата, използвана за сорбиране на шистовата газ. А именно това е най-важното. Недай Боже това да е “секретно” или “фирмена” тайна. …. Но е факт, че “сладката” питейна вода по бензиностанциите вече е в пъти по-скъпа и от бензина, и от газта.

 23. Вики не иска комунисти на власт, нито руски интереси “пременени” като български. Само, че враговете на моите врагове не винаги са ми приятели. И други неподготвени има, както четете, господин Бекет /Макарти май повече ще Ви подхожда/, които отбелязват съмнения в световен /включително анерикански/ план. Аз господин Бекет не харесвам гъзолизците – независимо дали лижат руски или американски задници. И нито едните нито другите трябва да обслужваме. Или щом не харесвам американците, ям кюфтета на Бузлуджа Ние сме в Европа. Нито станахме республика нито ще станем щат.
  Вариант 1 – дупчат и не намират нищо – прецакани сме, понеже част от ландшафта е швейцарско сирене, а почвата ше се възстановява с години.
  Вариант 2 – намират малко – за собствена консумация. При 300 млн инвестиции само за проучване и малки добиви, ще е по-скъп от руския.
  Вариант 3. Намират много – и за нас и за износ. На кой го продаваме и колко ше струва? Ще можем изобщо да го продаваме или ще станем газов център на балканите колкото и ще станем ядрен/енергиен?

 24. Karandash, не е секретно, разбира се, нито фирмена тайна, но не е задължително да е “общодостъпно”, защото някои от съставките са патентовани. Да, процесът е подобен – под налягане се вкарва течността, тя влиза в пукантините на скалите, натрошава ги и газът в скалите/глините се освобождава. Разликата е, че течността остава в земята. А химикалите са няколко типа (596 химикала са регистрирани и одобрени в САЩ за използване при “хидравлично разбиване” (hydraulic fracturing):
  – ускорители на разяждането,
  – желиращи агенти,
  – пробиващи добавки,
  – биоциди,
  – течни разтворители,
  – течни желиращи концентрати и т.н.
  Сред доказано опасните са етилбензен, гликол-етерите.
  Макар че твоят пример за “инжектиране на сярна киселина с цел добив на уран” звучи достатъчно простичко и… стряскащо. Без да искам да звучи популистко, не ми се струва невероятно да си хапваме тия съставки после с хляб “Добруджа”… А в посочения по-горе филм хората успешно си палят водата, която им тече от чешмата, напълно сериозно… Е, да, там всяка къща е със собствен кладенец, нямат водопроводи из малките им селца. Прилики и разлики много, и въпросът въобще не е (гео-)политически…

 25. До Пламен Тачев,
  Съгласен съм с Вас. Въпросът изобщо не трябва да бъде политически, или геополитически. Той е основно технически. Технологиите са за това, да направят живота ни по-добър и по-лесен. Нормално е в процеса на техническа еволюция да има големи успехи, а по някога и неуспехи. Когато има малко повече информираност, за която Ви благодаря и която естественно не може да бъде на 100%, хората може би ще спрат да политизират нещата в живота. Все пак става дума за нашият национален и личен финансов интерес и разработката на едно такова находище би трябвало да улесни живота ни до някаква степен. “Моят пример” е от десетилетия назад, и съм сигурен, че никой в 21 век, няма да позволи подобен “процес” при добива на полезни изкопаеми.

 26. ВИКИ,тоталното отричане на всичко и всеки е еднакво глупаво със сляпата любов.Няма да влизам в икономически обяснения,защото тук не е школо.Но ще кажа само-няма на света цивилизован/не руски/инвеститор,който да хвърля милиони само за да навреди някому/и на себе си/,както ти си мислиш.

 27. До Пламен Тачев
  Ако ще се слага равенство между индустрия и замърсяване,то братушките равни нямат,приятелю!И не ни е виновен нито Уорлик,нито “гадните американски империалисти” за съсипията по Черноморието, Кремиковци, Горубсо и цялата ни разкапана и умираща социалистическа икономика. Ясно е,че ако ние не си защитаваме интересите и природата няма кой друг да ни се загрижи.Но ако трябва да избирам между американските шмекери и мазните руски мутри,бих избрал тези,които биха играли по правилата,стига да ги поставиш ясно.Защото другите изобщо не признават никакви правила и за тях бизнеса е нещо като силовото застраховане с бухалка,но курдисано с “Армани” и вратовръзки!

 28. До Kostadin
  Абе те и американците не са цвете за мирисане. Може да си чул за американската енергетическа корпорация Enron, която фалира в 2001 и остави дългове на 32 милиарда долара.Но до последния момент различни американски държавни институции усилено лобираха нейните интереси по целия свят, защотокорпорацията активно спонсорираше и демократите и републканците и почти всички възрастни членове на семействата Буш и Чейни получаваха там пари.
  Така активно лобираха, че например правителството на Гана изпрати протестна нота в Държавния департамент в която се оплаква, че американския посланник в тая страна просто ги изнудва и шантажира за да подпишан контракт с Enron за строителство на електроцентрала. Държавния департамент обеща да разследва въпроса и след няколко месеца отговори, че с тия неща посланника се е занимавал в извънработно време.
  Или сега господин Уорлик лобира и строителството на слънчева електростанция, което е разбира се много добре. Но като необходимо условие трябвало да се измени Законът за възобновяемите енергийни източници, за да им гарантира твърди високи цени на получената електроенергия. Добре, че не иска още да изменим Конституцията

 29. Има още неоткрит газ в шелфа на България.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.