До Шкумбата и назад

Имам лични наблюдения върху факта, че Димитър Тунджаров – Шкумбата, гласен да помага на консула в Чикаго, не е просто разказвач на смешки. Не мога да преценя доколко е вярно, че чак пък е „ с класи над“ изпратените на дипломатическа работа нашенци през последните години, както твърди премиерът Борисов. Но, че има качества, има.

Преди близо 20 години на маса в новооткритото заведение „Текс – мекс“ на бул. „Витоша“( май така се казваше първата кръчма с жива музика в центъра на София – там, в зората на незрялата ни демокрация наивно се свиреше рок), Шкумбата ни забавляваше на масата. Разбъркваше зелената си салата с ръце и всички се кискахме. Хрумна ми също да блесна и направих предложение.

Чудя се, казах аз, защо моите приятели Богдана и Стефан, не отидат в „Данон“ ( фирмата току що беше се настанила на пазара и рекламираше усилено млякото си) и да изпеят:

„Данон, Данон, Данон-
за всяко добро същество
по едно кислело мляко!

Данон, Данон“!

В края на краищата песента си е тяхна, хубава и много популярна. Вкусна е, така да се каже. Защо да не изкарат някой лев ( в интерес на истината тази шега съм им я споделял, но те само се засмяха еднократно). Ех, да бях се гмурнал в рекламния бизнес! Само че за там се искат здрави лакти, бизнес хватка, много връзки и гъвкавост ( дипломатичност). Нямам качества. Иначе можеше сега да си имам телевизии и голф игрища. Но, стига с тези мечти за светло минало…

След някоя и друга година попаднах на тържество, озвучавано от Шкумбата. Смути се. „Сърдиш ли , братче“, ме попита комикът, известен с майсторската имитация на Тодор Живков. Не го разбрах, но той сам си „призна“, че бил включил в репертоара си шегичката ми за „Данон“. Как да му се сърдя, поласкан съм! Признава си човекът, че и пита за съгласие ( макар и със задна дата). Това е такава рядкост, истински бисер на почтеността.

Така че Шкумбата е човек с качества. Попи(й)ва…за малко да кажа народната мъдрост. Ориентира се, искам да кажа.

И друг път съм се шегувал на маса и съм получавал удовлетворение от това да бъда цитиран. Малко ли е да видя над главата на самия „Стършел“ издигнатият от моя милост в друга кръчма (във „Феята) лозунг-предложение за „Бирената партия“ :

„ Не на промиването на мозъците, да на промиването на бъбреците“!

Така че, предлагам и Стръшелите да бъдат изпратени на дипломатическа работа. И защо не, щом ще награждават (напълно заслужено) „Щурците“? Но това са бръмбари в главата ми. Нямам как да стане. Стършелите не прощават никому, жилят здраво властта и стават повече за „назад“ отколкото за Чикаго.

Извинявайте, че не е смешно.

Предлагам за наказание този път „Стършел“ да не ме цитира , а в правителството да не ме четат. Защото могат да се разсмеят ( на глупостта ми), което е несериозно по отношение на въпроси от международно значение, каквито са дипломатическите назначения по приятелска линия.

29 мнения за “До Шкумбата и назад”

 1. Една истинска случка, разказана ми от много добър приятел – бил паркирал на забранено място в района на София Ленд, когато се връща има глобяващи и пред него се оказва Шкумбата, който за да не го глобят набира телефона на тогавашния главен секретар на МВР ББ и дава телефона на полицая, който козирува буквално през телефона и оставя Шкумбата нетаксуван :-)…
  Все пак Шкумбата не знам да е казал виц за ББ :-)))

 2. Жалко е г-н Инджев, че поредното безумие на ББ става повод да си припомняме годините, в които управляваше неговият патрон и учител Тато. С какво е по-различен – същият дебелашки хумор, същото снизходително отношение към истинския политически елит, същото неглижиране на истината, същото “блъскане в косматите гърди с балкан – булгар”, същата любвеобвилност към придворните шутове…Комунизмът може и да иска да си отиде, но някой май не иска да го пусне!

 3. Разровете се малко в графа образование много ми е интересно едно явление – Защо закона за училищното образование, който в момента е подложен на широка обшествена дискусия от два месеца в него се поправят правописни грешки, но не и самия закон. По никакав начин едно изречение от него не е променено въпреки широкото “публично” обсъждане. Три пъти чета проклетото нещо … преди два месеца, преди един месец и какво виждаме козметика и грим. Бас мога да хвана, че е имало поне стотина свестни предложения за тоя закон, но автоматичната система за отговор на министерство на образованието е голяма работа. Господин Инджев има много неща в образователната система дето не само не се опитват да отидем в 21 век . В най-добрия случай това ще е закон който се опитва да запази това което е в момента, но не и да реформира.

 4. Като стане въпрос за образование и че то е на ниво 19 век като методика и като начин на работа не мога да разбера защо го пропускате като много важен фактор нещо дефакто да се промени. Една демократична и желязна образователна система ще се справи с всичката помия дето се лее тук от последните двадесет години, но тъпите социалистически простотии в нея още си стоят и реформите са като някакъв охлюв дето пълзи по острието на бръснача*. Цитатът е от “Апокалипсис сега”. Много ви моля настъпете за този закон, след него шансовете за реформа ще са след 3-4 години … Само и единствено интелекта и грамотността могат да свършат нещо тук и да се преборят с цялата манипулация и борба за интереси.

 5. “Ех, да бях се гмурнал в рекламния бизнес! Само че за там се искат здрави лакти, бизнес хватка, много връзки и гъвкавост ( дипломатичност).”

  Ще Ви разкажа един анекдот в тази връзка с известния рекламен гуру Жак Сегела. Той е високо образован и има докторат по фармакология, но обичал да казва “Не казвайте никога на майка ми, че съм в рекламния бизнес, защото ще си помисли, че работя като пианист в стриптийз бар!”

 6. Не знам какви качества на дипломат ще прояви Шкумбата,но съм готов да се подпиша под думите на премиера,че е много над по-голямата част от дипломатическата ни чиновническа сган!Всички знаем как стават назначенията и каква паплач се е окопала на дипломатическата хранилка!От приятели,партийци и заслужили другари та до съпруги,зетьове,племенници,баджанаци и шуренайки безчет.И повечето от тях с потресаващи качества за дипломати,представляващи страната ни в чужбина.”Мисия Лондон”- реалити шоу нон-стоп!

 7. Меду другото Димитър Туджаров – Шкумбата има две завършени висши образования.ВМЕИ “Ленин” – инженер, и СУ “Климент Охридски” – философия!!! Вярно,че си изкарва хляба с лакърдии и вицове,но не съм чул да се е омешал с мутри, да е лакействал на дадена политическа сила,да е завлякъл някого или да се е унижавал пред силните на деня! Не съм му нито приятел,нито адвокат,но съм сигурен,че за българите в Чикаго той ще бъде много повече българин отколкото някаква чиновническа хлебарка с връзки!

 8. Добре е за всички на дипломатическа служба да умеят да разказват смешки.Лошо е,че ако нямаш качествата на дипломат(тук владеенето на чужди езици е най-малкия проблем)има опасност самият ти да станеш смешен в очите на останалите.Странни са понякога дипломатическите ни назначения…

 9. Този шмекер има един гигантски талант. Най-умее да се присламчва към софрите на властимащите. Гюведжар. 9 години следва инженерство. Може и да е завършил. Не пропусна нито един купон на висши комсомолски деятели; властите се сменяха, той все си беше на софрите. Трудов стаж има ли, няма ли, та сега за пенсия му трябват поне 3 годинки с прилична заплата.

 10. haresvam Shkumbata kato showman,no da se izqvqva kato diplomat mi se struva neseriozno.Nqma politicheska i diplomaticheska shkolovka,pak shte se izlojim yasno e.

 11. Знам, че не е по темата, ама си е ТЕМА, та дрънка:

  Вчера, отговаряйки на въпроси на “Дневник”, Б.Димитров, министърът без портфейл, но явно и без възпитание, си позволи да псува не кого да е, а целия български народ.

  “…Защо бе майка му стара, защо е толкова злоба, бе?! Е, т`ва не мога да си го обясня при тоя ШИБАН народ, при тия ШИБАНИ колеги…”(около 4 мин. 50 сек. на интервюто)

  Та при това положение, и без НИЧИЯ реакция (медийна, опозиционна, гражданска, премиерска и прочие), какво толкова да се чудим на шегаджията Борисов, който доунищожи българската публичност за една година, че пратил шегаджията Шкумба за консул. Алеко, Алекооо, добре, че не си жив, че щеше да се видиш в чудо как се описва неописуемото….

  Жална ни майка, другарЕ и другарки

 12. “Този шмекер има един гигантски талант. Най-умее да се присламчва към софрите на властимащите. Гюведжар. 9 години следва инженерство. Може и да е завършил. Не пропусна нито един купон на висши комсомолски деятели; властите се сменяха, той все си беше на софрите. Трудов стаж има ли, няма ли, та сега за пенсия му трябват поне 3 годинки с прилична заплата.”.
  Типична злобарщина по български !

  Какво ви интересува къде, кога и колко бил следвал ? Та Шкумбата е талант, не е чалга, не е партийно оцапан.
  Аз имам записи от 90-те години как имитира Т.Живков и още ги пазя.
  ” – Т.Ж. – Тука в село … ще ви построиме мо-о-ст.
  – Ама ние нямаме река !?!?
  Т.Ж. Ще ви построиме и река !
  ” и т.н.
  Това още е актуално. Може би трябва да се запитаме – защо дипломат, а не шеф на някой театър ? Може би самият той не иска да се занимава с административни дейности. Едно е сигурно поне – Шкумбата няма на никого да навреди, може само да раздвижи общността там.

 13. Сънувах, че живея в Шкумбария…И никак не беше смешно.

 14. Е, поне настоящето правителство успя да промени нещо. Изтласкахме шуробаджанащината най-сетне. Сега е на мода принципът “той ми е приятел”.

 15. Шкумбата ми е приятел, но не съм запознат така детайлно с неговото студенство. Мисля че е неуместно да го направят консул!Иначе е пич, и кой знае…..

 16. Може и да звучи странно, но мисля, че изпращането на Шкумбата на дипломатическа работа в икаго е доста сполучлив ход! И ако цялата работа ви се вижда смешна това още повече потвърждава мнението ми! От скапания си опит съм установил, че ние българите можем да свършим добра работа само, когато я правим на майтап! Спомнете си операта “Цар и водопроводчик” например или сладките раздумки на Джони Пенков, който най майтапчийск успя да класира чушкопека, като първо по значение творение за бита на българите през ХХ век! С което най-достоверно показа така характерните за нас лековатост и безхаберие!
  Шкумбата обича да работи с хора и да ги увлича. Ако не друго поне здравата ще ги развеселява и може да свърпи много по-добра работа от някой “квалифициран” дипломатически тъпунгер!

 17. Тая тема очаквах в по-друг стил да я видя коментирана в този блог, но както и да е.
  Шкумбата всички го знаят, че разправя смешки. Това е един голям плюс за него, защото каквото и да изтърси по време на бъдещата си дипломатическа кариера, ще бъде прието сравнително спокойно с едно на ум за предишното му амплоа. Американците ще кимат – окей, окей – като им се каже, че “ин Бългерия хи уъс ъ стенд ап къмидиън”.
  Лошото е, когато професионални политици в България си позволят да говорят смешки. А това се случва редовно от… много време насам. И не че наистина са професионалисти тия жмульовци – просто са се уредили да “работят” като политици.

 18. Никога не съм го виждал и чувал въпросния шоумен. Спомням си само че преди много години, на един спортен лагер в националата спортна база в Петрич имаше един младеж който беше като живо радио и събираше огромни тълпи от публика около себе си край басейна. Може и да е същият.
  Но щом е въпрос, то има запомнени и много по-фрапиращи случаи, спомнете си как в една западноевропейска страна, известна порнозвезда беше ИЗБРАНА за държавна (де)ПУТ(ат)КА.
  Лошото е когато сериозните държавни избранници произвеждат повече съмнителна продукция (да не използваме прекия термин) от звездите на лекия жанр.
  И ако въпросната порнозвезда имаше общо взето позитивно депутатстване и си позволи в изключитено редки случаи да покаже някои прелести за да съживи публиката, то защо и нашият господин да не може да се изяви добре, като също в моменти на всеобщо униние да покаже някои от своите пък прелести.
  Има действащи лица които само това правят – показват прелести.
  Такива неща са необичайни но ЗАКОНЪТ не ги забранява.
  Ето едно законно основание да се хванем отново за изключението от правилото.
  Явно в нашата страна трябва да бъде въведен и “Закон за благоразумието” с което да потвърдим че тя е изключение от всички правила.

 19. “…Предлагам за наказание този път „Стършел“ да не ме цитира , а в правителството да не ме четат. Защото могат да се разсмеят ( на глупостта ми), което е несериозно по отношение на въпроси от международно значение, каквито са дипломатическите назначения по приятелска линия….”
  Това предложение е хубаво с това,че породи още едно предложение ,което е по-скоро самопредложение т.е. всеки може да избере за себе си посоката -до неприятеля и назад или до Чикаго и назад .Неприятели са именно такива хора ,които спекулират/обогатяват се / с идеите на други и после безсрамно питат -сърдиш ли се т.е. отблъскват те с наглостта си за разлика от Чикаго -истински град-мечта, привличащ съвременните хора по неповторим начин и това привличане е също така описано-неповторимо, от талантливия наш писател- А.Константинов.Пожелавам ви да видите Чикаго и ако не се видите там с неприятеля си -на завой :това е правилният път за всеки истински българин.:)

 20. Мога да успокоя аудиторията, че консулските задължения не изискват дипломатическо образования. Може да се справи и то прекрасно всеки интелигентен висшист със съответната култура.

 21. Публикувам като коментар писмото на мой приятел до премиера, защото тук е най-вероятно да бъде прочетено от когото трябва.

  Уважаеми господин Премиер,
  Казвам се Иван Данков и съм преподавател по английски език в канадската образователна система в гр. Брамптън, Онтарио, Канада. В момента съм в България и следейки българските вестници, с учудване прочетох във в. “Телеграф”, че лично Вие поддържате предстоящото назначаване на Димитър Туджаров (Шкумбата) за културен аташе в САЩ. Недоумявам как е възможно това! Преди година бях свидетел на негово “артистично” гостуване в Канада, където той представи своя репертоар в църквата “Св.Св. Кирил и Методий” в Торонто. Много от нас (българите, живеещи в града) бяхме изумени от дебелашкия му, просташки и нецензурен хумор, зад който ярко личеше неговият “интелект”. Подбраните “смешки” бяха не само неподходящи (меко казано), но визираха основно възрастни хора и техните сексуални желания. И това, моля Ви се, в Божий храм! Това ли е човекът, който е “много, много класи” над другите?
  България и българите не са най-уважаваните емигранти в Северна Америка и назначаването на една такава личност, представляваща държавата ни, едва ли би помогнало за подобряване на авторитета ни! Аз и много мои близки приятели и роднини сме наясно, че не можем да променим решението Ви, но знайте, че ще се чувстваме лично обидени от това назначение и възмутени от неуважението Ви към интелигентността на нашия народ в България и в чужбина.
  С уважение към поста, който заемате, защото уважавам избирателите Ви, все пак се надявам да проявите здрав разум и да ми спестите неудобството да се срамувам, че съм българин.

 22. az predlagam vsichki konsuli na BG po sveta da badat ot “lekite” janrove.

  Zashto ne.

  Azis – v Nigeria. Tam shte mu e dobre s ragolenia mu zadnik.

  Slavcho Trifonov – v Lamchatka. Tam slanceto e slabo i shte moje da si kara Jipa na volia. I MAgadan e blizo.

  Mara Otvarachkata – ma lazurnia briag. Demek FR komsul> Tam hem shte pee hem shte sFiri za nekoe evro poveche.

  Vsichki miski i mate’ki – na podobni destinacii – deto ima more, kurorti i kazina. Tam shte dignat renometo na BG duhovi instrumenti. I horata veche niama da si misliat che v BG ima samo gaidi i na gaidite danata.
  Jalko che Shunbata e veche v USA shtoto tam e vse pak Las Vegas i shteshe poveche da otiva na niakoia chalga fljorza.

  ToshkovKozarev – ne znam dali e jiv i zdrav chovekat – dano – e samo za Skandinavskite strani. Tam shte vlee glatka svej BG humor v mrachnoto (osven po vreme na poliarnite noshti) i tejko ejednevie na nashite sanarodnici.

  Vesko Marinov – shtiah da zabravia tozi nov priatel na BG demokrati (shtoto predi mai beshe na BSP/BKP) chovek. Toi obicha da pee za alenite makove, rozite i dr. cherveni rastenia i cvetia. Toia e za kam Cuba, KNDR, Venezuela. Mislia che vsepak toi shte izbere kuba zashtoto znam che obicha stroinite jeni s dalgi bedra. A tam sa samo takiva v t.ch. i nashite sanarodnichki – taka razpraviat de. Pak i MVR’to im e shodno i mnogo gi pazi.

  Hristo Garbov – toi e visok i suh> samo e za niakoia darjava sas suho obshestvo i pavila – ili UK ili Swiss (Switzerland). Ama ako ne obiccha dajda i loshata kuhnia po-dobre da ide v Swiss. Tam w i Madjo, koeto moje da ima reshavashto znachenie pri naznachavaneto mu>

  Za drugite drug pat>

 23. България се превръща в страната на неограничените възможности. Какво по хубаво от това!!! Все съм си мислел, че за да си консул(в определена държава), трябва да си юрист по образование в държавата коята представляваш, и запознат с законите на държавата, в която ще предтавляваш. Но пак съм сгрешил.

 24. да отива където си ще,но защо ние ще му плащаме,ще му изкарваме заплата?! То вече чашата прелива,все ние плащаме,съд и полиция се карат,едните хващат,другите пускат,но и едните и другите взимат заплати и то ние им ги изкарваме,царя щял да ни съди,пак ние ще плащаме,ами да го съдим и ние и той ни излъга с тези 700 дни,ама от управляващи сметка никой не търси,само плащай данъци и дий,дий воле диййй

 25. Ех, че злобеете. Шкумбата никога не е имал смешки със сексуална насоченост. В нито един негов гик няма мръсотии. Шкумбата е дълбоко вярващ човек и мога да кажа от опит, защото съм работил с него почти 2 години е чист човек.Какво демонстрирате и с какво ви убива Шкумбата ? Той е един от малкото достойни българи и вие гледате да се изакате на главата му.Аз съм сигурен, че ще свърши много повече работа от всичките други хрантутняци взети заедно.

 26. В Монреал, с над 20 хил. българи няма консулство на РБ и ползват това в Отава. Младите българи в Америка, борейки се за своето ежедневие и вписване в тамошното общество ще се чудят откъде се е взел този харантутник. Както казват: “аа сега министър председател ни е някакъв пожарникар”….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.