Темида марш (оттука)

Нищо лично срещу най – личния министър ( лично премиерът го „гони“ по рейтинг). Цветанов наистина „обира точките“ с активността си, невиждана за вътрешен министър. Не е случайно, че личният му приятел Веселин Маринов, обяснявайки привързаността си с лични мотиви, му изпя хим. В него, от свое име, в единствено число , заяви „моята полиция ме пази“. Сигурен съм, че е така- в. „Стандарт“ ни осведомява, че двамата приятели почиват сред народа в коплекса „Албена“ и всеки може да ги види заедно на публични места ( Маринов по този повод заявил, че не може да отрече очевидния факт).

Въпреки отпускарския сезон обаче предлагам да не се отпускаме. Отпускарски е, не е комплексарски, нищо че добрите новини идват от комплекса „Албена“. Във връзка с възмущението на отпускаря Цветанов от съда, който не одобрил свършената работа от МВР и пуснал няколко видни арестанти ( единият, сумистът Стоянов, стърчи с цяла глава над всички останали като посочен от полицаите бос на банда платени убийци) имам лично предложение към отпочиналия Маринов. Време е за всенароден гняв срещу съда. Колко му е да изпее маршова песен с подходящ тексТ, нещо като марша на артилеристите от времето на НРБ „Изправи се гора от стомана“, нещо като „антихимн“ за съдебната система.

Мога да дам някои идеи по аналогия с химна на МВР, но с обратен знак ( чух, че създателите на химна на МВР взели по 5 хилядарки – банковата ми сметка е посочена в блога) :

ТЕМИДА МАРШ (ОТТУКА)

Темиди, вий се подигравате
с труда на честната полиция.
Не ще препънете държавата
защото вече сме в кондиция!

Темиди със темиди нескопосани,
не пробвайте ръбъ на нашето търпение.
Във вестниците ще сте изтипосани.
Виновни сте за нашето падение.
.

Темиди, гневни сме, да знете
не ще търпим завинаги това.
С народа зла игра играете-
опасна, вредна, недобра.

Темиди, с черните си тоги
на хоризонта европейски
държите се като подлоги
срещу юнаците ни меверейски.

Припев:

Темида, Темида, държиш се като гнида!

23 мнения за “Темида марш (оттука)”

 1. Г-н Инджев, въобще не сте прав с иронията си.
  Нима не виждате как е назначен и кого обслужва ВСС ?!
  Нещата с ирония не се оправят, а с предложения за реформи.
  След като сте интелектуалец предложете как да се задейства съдебната система и да работи в интерес на обществото!
  Всеки може да се присмива, малцина имат решения.
  Предлагам Ви да помислите за някакъв вид дебат във Вашият блог относно съдебната система.

 2. Трагично е, че у нас няма никакъв орган, на който може да се вярва напълно и който да провери материалите по тези дела наистина обстойно и с необходимото доверие от страна на обществеността. Така, както е (до)сега и двете страни могат да се замерят с думи до безкрай, а престъпниците да си живеят спокойно. Ако прокуратурата би имала авторитетът на една такава, да кажем в Германия, тя би могла да изиграе тази роля и бързо да стане ясно на обществото за какво става въпрос. Дори само заради това, че не е такава, би трябвало отдавна т.нар. Главен Прокурор да се е оттеглил и да върви промяна в недъгавата система.
  Ако бях на мястото на Цветанов, аз бих предал копие от материалите на някоя чуждестранна адвокатска кантора, с молба да се произнесе с мнение за тези дела – мерките за неоклонение, обществена опасност/значимост, законова действителност и пр. Това може да произведе скандал, обаче правосъдието в страната и без друго ги произвежда ежедневно.

 3. Че главните полицаи на републиката са глупаци и позволяват на оня мушморок главния прокурор да ги прави на още по-големи глупци е от очевидно по-очевидно.
  А дали наистина очевидното е вярно? Поставям този въпрос, защото съвместната им свръхактивност по “борбата с престъпността” все повече заприличва на съвместна и съгласувана игра между тях и неизвестен брой други играчи, игра в стил ШМЕНТИ-КАПЕЛИ.

 4. Аз пък мисля, че това е перфектната държава. Тук няма абсолютно никаква престъпност. Няма и никакви престъпници. Онзи ден ми се обади приятел от морето и ми сподели, че на плажа е пристигнал някакъв баровец с хеликоптер. Успокоих го, че това е просто един честен бизнесмен. А задържаните “килъри”, “нагли”, “регистратори”, “фалшификатори”, и “всичко коз” са просто някакви недоразумения и че съда просто ще им се извини за безпокойството. Предлагам министър Цветанов да помисли за сключването на договори между МВР и някоя добра сладкарница. Идеята е да се поръчват торти преди отиване на адрес, с които заподозрените да бъдат поканени за “справка”. Би могъл да осигури и лимузини, със съответните напитки, за удобно пътуване до най-близкото районно управление.

 5. Песента на Иво- Темида марш оттука е лекарството с което Българският народ и Генерала-Премиер могат да излекуват болната ни демокрация в България- ЕС.Другият най вероятен вариат е премиера Борисов да ни каже че нежелае да испълнява длъжноста премиер на държава с безотговорен народ.

 6. “И НАЙ- ДОБРАТА ПОЛИЦИЯ НА СВЕТА НЕ МОЖЕ ДА СЪБЕРЕ ГОДНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА БЪЛГАРСКИ СЪД” Думи на ФРЕНСКИЯ МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО по повод оправдаването на убийците на Борилски от независимия български съд

 7. :)Браво Иво! Отново ме разсмя, то в този непрестанен “правозащитен фарс” май само да се смеем ни остава, дори и през сълзи…
  Все пак не подценявай таланта си на текстописец! 🙂 Като нищо можеш да си докарваш по няколко хилядарки допълнително от някои всенародноизвестни продуцентски и музикални компании :))

 8. Аналогията между двата случая е напълно неуместна.
  Докато в случая “Борилски” ставаше въпрос за процесуална невъзможност директно да се приемат извършените дейности по разследването и доказване на вина от френските власти, то тук случаят е друг.
  Тук не се касае за дефекти в НПК.
  Тук се касае за основни проблеми на фаза “досъдебно производство”.
  Проблеми ясни на всеки извън МВР (не просто Национална служба полиция).

  Какво ни стана ясно през последните 20 години?
  Че МВР и Прокуратурата са практически на защитените структури в Република България. Те и съдебната власт (средното и ръководното им ниво) преживяха смяната на цял един строй с друг без да бъдат подложени на качествена подмяна на кадрите.
  Те не поеха отговорност за пълната липса на защита на българското общество от “когото и да е” през последните 60 години.

  Днес МВР и съдебната власт обаче са в различни коловози.
  Съдебни решения на български съдилища не се разминават с европейската практика поради некомпетентност. Техните решения стигат до наднационален арбитраж поради дефекти в предоставените материали или извършената дейност преди “влизане в съдебна фаза”.
  Днес българската юриспруденция търпи много закъсняла критика.
  Тази критика обаче е грешно насочена – тя не посочва действителните проблеми на системата, а те не са принципни ( те са личностни и кадрови).

  А в другия коловоз? Там има само химни.
  А прокуратурата? За нея никой не говори – явно има негласна забрана.

  А който говори? … “много ще боли” както се казва в едно кратък материал на МВР.

 9. Това, което е написал г-н Р.Радев казва всичко…. Уви…

 10. Знам, че е невъзможно, но ако бъдат назначени американски съдии в българския съд едва тогава ще има успех.

 11. Е, не!Това, че полицейският химн е паметник на глупостта, съизмерим с “Альоша”,по никакъв начин не се връзва с решението на Съда.Подобно е заяждането за някоя неволна печатна грешка.Когато някъде върлува чума, първата работа е да се елиминира заразата и после идват другите медицински проблеми. Сега в България изочникът на зараза са Съдебната система и медиите. С това трябва да се приключи!Няма как да седнем около клозета в Сирщник и да броим микробите един по един. Докато преброим 5 са станали 25.Несъмнено разделението на властите и свободата на словото са базови ценности за демокрацията.За съжаление в контекста на Прехода, тези ценности бяха превърнати в парцал от мръсниците. Супер го направиха. От това следва, че защитата на Диана Янкулова и продажните магистрати е или позьорство или глупост.Хубавото на цялата работа е включването на последните резерви на олигарсите. Резултат реми няма как да стане.Много е вероятно ГЕРБ да бъдат изпържени, както стана с Белене.Дано са наясно какво ги чака, ако се провалят.

 12. Право в десетката. Просто няма нужда от коментар.

 13. Страхотно, ББ и ЦЦ да направят дует и да изпулнят серенада под прозорците на правосъдната министърка. Могат да вземат Ивана и Веско Маринов като бек-вокал.

 14. Не мога да се съглася с повечето коментиращи!
  Защо? Защото все още няма никакви сигнали, никакви индикации, че главните полицаи на републиката-Бойко Ментата и Цв.Цветанов не играят съчетано и планирано с главния прокурор-клоун и едновременно шушумига, заела позата на хитрец, ПЛЮС още напълно неясен брой анонимни играчи.

 15. Ама българина вярно не знае какво иска:-((При онзи урод Петков и плазмодия Миков, не само че нищо не се правеше, ами даже се подстрекаваха престъпниците.Сега когато има воля за борба, ставате ехидни или умаловажавате действията на Цецо.Не бива така.Заринати сме от бандюги на всички нива и сега е важно съдействието и разбирането на хората.Защото в крайна с/ка ние сме потърпевшите.

 16. Ами нека се въведе системата на общото право, както е в англоезичния свят. Тук работи системата на съдебните заседатели, до 12 в САЩ – за отделните щати варира. Избират се по дадено дело съдебни заседатели на случаен принцип. Не можеш да откажеш – освен по уважитени причини. Заседателите изслушват док. по делото и отсъждат – виновен/невинен.

  А сега да го представим хипотетично за нашият случай “Килърите”. Какво би било отсъждането на съдебните заседатели – виновен/невинен. Искате ли да гласуваме? Аз мисля, че щеше да бъде “виновни”. Друг е въпросът, че в САЩ например, обвиняемия има право на избор, дали да го съди съдия или съдебни заседатели. Обикновено избираш съдия, защото съдебните заседатели ДАВАТ ПОВЕЧЕ ГОДИНКИ. 🙂

 17. Интересни коментари.Някой сети ли се да си зададе въпроса дали предоставянето на материалите по делото на чужда служба не представлява нарушаване на следствената тайна , и по същата логика защо материалите по това дело направо не се публикуват за да може всеки сам да си направи изводите дали е виновен съда или са му представени негодни доказателства.
  Лично мое мнение е , че е виновна съдебната система , защото още по времето когато Б.Б беше главен секретар , трябваше да издаде тълкувателни решения що е то доказателство и начините за неговото събиране , очевидно в МВР малцина четат НПК иш още по-малко го разбират

 18. Ама доста нескопосани бяха тези три Темиди (случаят “Килърите”), вярно 🙂
  Цитатът на Р.Радев е най-точен.
  Иначе стихотворението е забавно, а иронията към полицията – неуместна.
  Пет хиляди ми се вижда доста… да напиша и аз някой и друг ред “поезия’. Може да е за журналистиката, дето от стремеж да е безпристрастна на всяка цена, само обърква хората.

 19. След като сте интелектуалец предложете как да се задейства съдебната система и да работи в интерес на обществото!

  Moeto predlojenie e nai-napred da se vavede lustracia i sled tova da se izgoni B Velchev kato svarzan semeino s BKP.

 20. NE ZABRAVJATE UVAGAEMI SANARODNICI CHE V GODINITE NA DEMOKRACIATA SE NAROIHA JURIDICHESKI FAKULTETCHETA, KADE LI NE V STRANATA! PRAVOTO SE ZAVARSCHVASCHE BARZO I LESNO TA DORI I NA EDNO UPRAGNENIE DA NE SI STAPIL, A ZA LEKCIA HI4 RE4 DA NE STAVA! NE NI E VINOVNA DOSADEBNATA SISTEMA A PODGOTOVKATA NA KADRITE V NEA! DA NI 4ESTITO TUI VISCHE URIDI4ESKO OBRAZOVANIE!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.