Листопада ни се

Няма пауза за сериала с кримналните сюжети в държавата. За Народното събрание и правителството има ваканция, но за подвизите, предателствата, догадките и спекулациите на публично-престъпния фронт- не!

Прави ли ви впечатление какво липса в напрегнатия сюжет с перипетиите на заловени предполагаеми убийци, тяхното освобождаване и съпътстващите обяснителни бележки на публичтите говорители по темата? Има (почти) всичко. Вече и за неосъществена поръчка за убийството на премиера Борисов се получи официално потвърждение. С изявлението на прокурора Бойко Найденов от днес, че наистина е било готвено покушение срещу Бойко Борисов, най – сетне беше реабилитирана като истина многократно коментираната интрига от жълтите вестници. Какво ли още от техните невероятни на пръв поглед твърдения ще се окаже вярно?

Липсва обаче политическата връзка. С арестуването на сумиста Петър Стоянов- Вожда, обявен за лидер на „фабрика за убийства“, някои медии пестеливо припомниха за отличните му отношения с президента Първанов, който побърза да се разграничи с изявление на прессекретариата, че бившит спортист (официално) не му е бил съветник. И както си му е редът, установен вече от девет години, щом президентът отрича всички вкупом загубиха интерес към тази близост, афиширана иначе преди с типичния за Първанов хъс да се отърква от видни български спортисти.

Заглъхна и любопитсвото към факта, че Вожда е бил съветник по въпросите на спорта в парламента. Кой, как, защо е „внедрил“ в самия храм на демокрацията човек, който се движи от години с въоръжен антураж от многобройни охранители, вече никой не пита.

Не че знам нещо повече от разследващите по темата, но все пак искам да напомня, че арестуваните бяха обвинени не просто като убийци, а като организирана банда за поръчкови убийства. В България през годините са се натрупали (помни ли някой колко) огромен брой престъпления от такъв характер. Общото между тях е, че няма нито едно доказано по съдебен път поръчково убийство (мъти се нещо около „Наглите“ и намерени трупове при разследването). Нито едно не е доказано в съда! Близко е до ума, без човек да е юридически гении, че има недосагеаем център, който не допуска поне един пробив, за да не се разплете „чорапа“. И този цънтър едва ли се персонализира от Вожда – друг ще да е вождът.

Явно сериалът с денонощното приказване за неразкритите престъпления ще продължи и публиката напрегнато ще зяпа. Сериалът напусна чисто турските си измерения на сапунената опера „Листопад“. Придобива общобалкански очертания: сръбски поръчители на премиерско убийство, препратки към стари твърдения за хърватска „фабрика за убийства“ и т.н. Както се казваше в онзи виц : „бой, сръбска музика и…“.

Сценарият си го пишем сами по време на избори. Измисляме си го, избираме си артистите, гледаме си ги и плачем. Първо от умиление пред сбъднатата мечта да натрием носа на предишните. После пък от самосъжаление, че пак сме сгрешили. С което се зареждаме за поредния гневен електорален изблик срещу героите, които по правило стават лоши на края на филма. Наказваме ги с гласуване за техните (уж) антиподи и мазохистично сядаме пред телевизорите да се блещим пред сериала „Листопада ни се“.

24 мнения за “Листопада ни се”

 1. Въртите и сучите г-н Иджев и страна или по-скоро позиция не взимате. Малко президента задявате после за квит и премиера забърквате.
  От статията Ви не разбрах, има ли мафия или няма както твърдят “трите фукли” – съдийките ?!
  Кой смущава съня на червената плутокрация ?!
  И въобще кой се е осмелявал да я предизвика така както правителството на Борисов ?!
  Съгласен съм, че трябва да пазите дистанция от властимащите, но сега има абсурдната ситуация на няколко властови центъра.
  Мафията,която си има съд, червената плутокрация, които са в един отбор и Доган.
  От това четиривластие аз лично избирам и подкрепям правителството, а Вие ?!
  За тези двадесет години всички официални власти се поквариха (изпълнителна, законодателна и съдебна) За медийната Вие сте
  по-компетентен.
  За първи път има желание за промяна в изпълнителната и законодателната, а съдебната иска да си остане там, в онези мутренски години.
  Така че ако обичате бъдете критичен а не езоповски елегантен!
  Няма безгрешни, но едно е да критикуваш и предлагаш градивно, друго е да злепоставяш, омаскаряваш, подкупваш и лъжеш като представителите на тройната плюс Гоце.

 2. 🙂 г-н Инджев вица да го доуточня:
  “Бой,е…е,сръбска музика и нощна смяна на работа”
  а иначе с другото съм напълно съгласен :-)))
  Ника ми дойде от списващите братя.
  Просто го съединих както го правят в държавните мъже 🙂 НАЛИ СМЕ РАВНИ?

 3. Железното конче има дар слово и списва прилично, но май е сложило очилца ББ!Толкова пополистко поведение като на Боко нЕма!

 4. До Ironhorse/Irondonkey

  Коментирай темата, не как Иво си пише блога. Той тук си е “в кьщи”, ти си неканен, досаден, мрьнкащ гост.

  Ако нямаш какво да кажеш – млькни и марш в обора да хрупаш плява.

 5. до IRONHORSE

  Кой смущава съня на червената плутокрация?!
  И въобще кой се еосмелявал да я предизвика така както правителството на Борисов?!
  Един МНОГО СВЕСТЕН ЧОВЕК ВИНАГИ СМУЩАВА СЪНЯ НА ЧЕРВЕНАТА ПЛУТОКРАЦИЯ но ТОЙ НЕ Е ОТ БАНКЯ А ОТ ДРАГАЛЕВЦИ. СОРИ 🙂
  СЪЩИЯТ ТОЙ СЕ Е ОСМЛЯВАЛ ДАЖЕ И ДА НЕ ПУСНЕ НИТО РУСКИ САМОЛЕТИ НАД ВЪЗДУШНОТО НИ ПРОСТРАНСТВО НИТО КОСОВСКИ БЕЖАНЦИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ

 6. Един върти, друг суче, трети пресуква, само дето не е ясно кой пие и кой плаща. Аз за този малоумник Бойко Ментата не съм гласувал и ме боли, че плащам без да бъда питан!
  А тези, които са му привърженици и защитници, нека да си го харесват и тачат, но поне да не ни го натрапват. Те, същите, по същия този начин обожаваха и други лъжци: Жорж Ганчев, “цар” Симеон II, Атака, а и кой ли ще е следващият – дори и те не знаят, но го очакват с отворени обятия.
  Наивници и жалки агитатори на глупостта и политическата демагогия! Не искам да плащам за вашите илюзии, повтарям – ДА ПЛАЩАМ БЕЗ МОЕ СЪГЛАСИЕ!

 7. От статията Ви не разбрах, има ли мафия или няма както твърдят „трите фукли“ – съдийките ?!
  Кой смущава съня на червената плутокрация ?!

  Ako ne ste razbral ima li mafia ili ne – mnogo losho.

  Po vaprosa za chervenata plutokracia: koi imate pred vid?
  Traktorat, Bratia Galevi, Marginite, Batko i Bratko ili niakoi drug? moje bi Dogan?

  Ne sam zabeliazal vse oshte tehnia san da e narushen. Verno, niakoi drugi zaspaha vechen san, no to e po tehnicheski prichini.

  Neka da govorim za narushavane na spokoinia san kogato se poiaviat osadeni.

  Taka che nedeite se izhvarliaite taka.
  Az sam za pravilata i reda, no koga shte stigem tova savarshenstvo?

  Sas sigurnost – kogato idealat na momichetata prestane da bade Mara otvarachkata, a tozi na momchetata borecat s goliamata kratuna.

  Taka ceh neshtaat ne oopirat samo da pokazni aresti a i do neshto drugo>
  Koeto opasiavam se, e dosta izpusnato.

 8. Някак си нещо не схващам. Говорим срещу Гоце ежедневно тук, а ето, че както ironhorse спомена, появява се някой предизиква го по-далеч от всеки друг, но не, пак не е наред работата.

  Популистко, фашистко, малоумник Бойко Ментата и пр.

  Боце Гоцев, страх ли ви е да споменавате имена, че се въртите и сучете. Ваньо Костов ли искахте да кажете, човека който узурпира и изконсумира синята идеа за лични цели. Ако е това, не благодаря.

  Дончо Тонев моля светнете ни след като не сте гласували за малоумник Бойко Ментата, за кой гласувахте. Все пак може да е имало и друга алтернатива и аз да не съм знаел. Серго, цар и Доган ли беше или и вие сте Костовист (вождовист). Моля не правате връзка със по-горе споменатият вожд, а това, че навремето кръстиха Костов вожда, точно заради едноличното управление и забиването на нож в гърба на всеки дръзнал да застане рамо до рамо, а не зад него.

  Ако ще е да се работи за точно определена нечия кауза, то моля кажете, за чия ще е, за да знам дали да си събирам багажа и да се махам или да оставам.

  Или поне да изискам малко заплащане.

 9. В спора между правителството и правосъдието, авторът на този блог, и в тази статия и в „Темида марш (оттука), наистина не взима откроена позиция. Но и какво можеш да противопоставиш, извън иронията, в ситуация, която се характеризира с „хвани единия, удари другия”. Само една описателност, която обаче напомня за главното – липса на принципност от страна на протагонистите, до степен, че всяка тяхна следваща стъпка е само пълнеж на поредния епизод от сериала на сапунката преход.

 10. Радвам се че от общо шест коментара, без моят, четири са за изразеното ми мнение.

  А ездача ми е смешен. Ако това е къщата на Инджев, и аз съм гост, то ти какъв си за да ме гониш, домакин ?!
  Между другото, колкото повече и описателни са епитетите, толкова
  по-къс е акъла на употребяващият ги!
  Аксиома за обратната пропорционалност, доказана през вековете !!!

 11. Ironhorse, и аз съм на мнение, че за първи път нещо наистина се случва. Може да няма опит, кадри, пари, но има воля. Наистина, а не само на думи /както при драгалевската теменужка, която доста обилно се подхрани, докато беше на власт/. Да, загуби се известно време заради кризата и лошото наследство, но ще се навакса. Върви се в правилната посока и ще се върви все по-уверено. Признават го и от ЕС и от САЩ, светът го оценява положително. Само у нас вечно сме недоволни и гледаме да оплюем някого, вместо да го подкрепим като виждаме, че има воля да промени нещата. По този повод един човек беше написал нещо, което не е зле да го прочетат такива като Боце Гоцев и Дончо Тонев:
  http://marystaneva.blog.bg/politika/2009/10/30/no-ruskata-mygla-nejno-ni-obgryshta.425353

 12. ironhorse, аз съм леко тъп, ама чак пък толкоЗ ае…….

 13. Бат Илия,точно за Костов става дума,а за личните цели….. Абе Костов е виновен и това е!

 14. @ Ironhorse

  Извинете, но как точно г-н премиера/ правителството смущава съня на червената плутокрация? Като лови бандити, генерирайки шумни медийни изяви ли? Вие направихте ли си труда да прочетете, становището на т.нар. от вас “трите фукли”, относно исканите мерки за неотклонение по коментираните нашироко полицейски акции? Ако не сте, в кратце, там пише че няма годни доказателства, представените психологически експертизи са меко казано субективни и не предоставят емпирични доказателства и т.н. Т.е всичко е скалъпено набързо и по много калпав начин.
  По делото “Борилски”, пак от протокола на съдебното заседание по оправдаването на убийците, бе явно, че нещо не е наред, корупцията прозираше. От написаното до тук искам да кажа: корупцията във всички власти е на лице. Безспорно.
  Но неможе, първосигнално да се грачи след всяко съдебно заседание по ключови дела. Има си протоколи с мотиви. Ако несправедливостта прозира, би трябвало да има общество, което да изрази несъгласие под най-различни форми.
  В коя нормална демокрация по света, премиерът ще обвини съда в саботаж на държавата и управлението. Това обикновено се случва в тоталитарните държави.
  Питам Ви и как точно, бивши партийни кадри, прекарали младостта си в тоталитарна държава и формирали мисленето си под въздействието на пропагандата й, ще са способни да донесат нужната ни промяна?

  @ Иво Инджев

  Последният абзац е в точно попадение 🙂

 15. Съгласен съм с написаното от г-н Димитър Пенчев.Ще добавя и още две неща:1.В поведението на Борисив и Цветанов прозира слогана на първия ,от времето му на Гл.секретар на МВР:”Ний ги хващаме,те ги пускат”!С добавката ми ,че при онези почти 150 поръчкови убийства,май че никого не хванаха….. 2.Странно,но обяснимо е за мен,че в част от публикациите тук и в други сайтове,непрекъснато се намества името на Ив.Костов.Каточели преди и след него не е имало правителства,през чиито мандат са извършвани умопомрачителни далавери и престъпления ,докарали държавата ни да бъде управлявана от един доносник на ДС-Първанов и един самовлюбен “човек от народа”,какъвто е Б.Борисов.Министър председател ,който говори за всичко в държавата в І-во лице единствено число,каточели без прецедент в демократична страна,за каквато се опитва да бъде представена България!

 16. Към бат Илия:
  С един удар – два заека! Разкрихте ме като отявлен костовист (ТУК НЯМА НИКАКВА ИРОНИЯ) – от една срана и от друга – себе си като един от онези ветропоказатели, които описах в поста си (така де, Бойко Ментата е всеизвестен с колективно вземане на решенията в ГЕРБ – това с МНОГО ИРОНИЯ и е чиста проба псевдоантикомунист, псевдоантидоганист, псевдоантицарист – а това пък е БЕЗ ВСЯКАКВА ИРОНИЯ!
  Остава ми само да отгатна кой ще бъде следващият Ви политически кумир.
  Накрая – няма да питам с какво Ви грабна, спечели за политическата си кауза Бойко Ментата. Просто знам верния отговор.

 17. да се смъква значението на реформите от 1997-2001 до днешните популистки дрънканици, както това на практика прави сравнението на Мари Станева, е несериозно. Определям такъв подход за несериозен, защото на политическата сцена в момента нещата се случват прекалено бавно – “новините” от този месец са същите събития от миналия месец и отпреди три месеца. Ето пример: започналата през 2000г. здравна реформа вече 10/ ДЕСЕТ години стои незавършена – именно поради липса на воля. За образователната система, която постоянно е в някакъв ремонт и се влошава до пълно загиване, да не говорим. С правната система е същото. Армията не се модернизира, колкото се съкращава поради липса на пари. А колкото малко пари имаше в държавата през 1996, не беше имало от 1939 насам

  нека не ни напуска разумът и уважението към фактите, дори и когато се отдаваме на пристрастия. добре е човек да е наясно кога е силно пристрастен.

  Костов може да и е бил упрекван и критикуван за много неща, бих му задала доста въпроси, но усилията да се сложи държавата на цивилизовани релси не бива да му се отричат чак с такава лекота.

  Е, Борисов все още е на власт, което означава, че все още има шанс да излезе с достойнство от застоя и да помръдне нещо. Но засега го гледам как си играе на стратегии… Медийни. засега.

 18. Г-н Тонев, аз нямам кумири в политиката като изключим исторически фигури от ранга на Наполеон, Александър Македонски и др. такива.

  За съжаление днешната политическа машина (в световен мащаб) е издигнала като стандарт голи охлюви и помиари които само лапат и после бягат и губят памет за станалото.

  От тази гледна точка няма как да търся най-подходящият, а най-малко неподходящият.

  Дали ББ е мента или както един читател преди време се изрази дали е ракетата носител която ще повози червената звезда в орбита още 4 години аз смятам, че предстои да се види. За сега все още не мога да приема, вашето твърдение, че е псевдо и изчаквам.

  Към момента е сигурно, че Ванката Костов има доста голяма роля в това да липсва друга по-дясна алтернатива (освен Костовата).

  Т.е. последният абзац на г-н Инджев хем е коректен хем не е, защото на избори при липса на алтернатива се стига до това до което се е стигнало. И както казах Ваньо Костов има своят принос.

 19. На който му се листопада, да си листопада!
  Аз, обаче, със сигурност не съм от тях.

 20. До г-н Димитър Пенчев: “В коя нормална демокрация по света, премиерът ще обвини съда в саботаж на държавата и управлението.” А в коя нормална държава съдът саботира управлението?

  До г-н Лазар Маджаров: “В поведението на Борисив и Цветанов прозира слогана на първия ,от времето му на Гл.секретар на МВР:“Ний ги хващаме,те ги пускат“!С добавката ми ,че при онези почти 150 поръчкови убийства,май че никого не хванаха” Кои са ТЕ, г-н Маджаров? Министър по онова време беше някой си Георги Пу… Петканов. Ако обвинявате Бойко за онова време, редно е тогава към днешна дата да плюете пак главния секретар – Калин Георгиев. Инак става малко извъртане по болшевишки.

  Истината е, че наистина Бойко се опитва да направи нещо, но обкръжението му не е много съгласно да действа по същия начин. От друга страна, пропагандната империя на болшевиките (тук слагам и първаноолу, който съвсем неотдавна проведе поредната си атака спрямо кабинета, в координация с парламентарната болшевишка група) работи на пълни обороти. Ако имаше повече хора като о.з. ген. Ангелов – хора с лично мнение и – очевидно – с морал, болшевиките отдавна вече щяха да са натикани в ъгъла, а България да върви напред.

 21. Въпрос :
  Извинете, но как точно г-н премиера/ правителството смущава съня на червената плутокрация?
  Отговор:
  Като например спря поголовните кражби в инфраструктурата, развали схеми действали от години и не само в митниците и т.н.
  @ Като лови бандити, генерирайки шумни медийни изяви ли?
  Г-н Инджев, безпорен е успехът с “Наглите” и магистралните обирджии. Да сте чули за отвличане или магистрален грабеж след ареста на упоментатите, аз не !!!
  Твърдение :
  Вие направихте ли си труда да прочетете, становището на т.нар. от вас „трите фукли“, относно исканите мерки за неотклонение по коментираните нашироко полицейски акции?
  Отговор:
  Г-н Инджев малко съм разочарован от Вас. Вие да сте прочели и чули доказателствата по делото ?!!!
  Аз не и Вие също ! Ако от МВР публикуват доказателствата те стават автоматично процесуално недопустими.
  Щом искате да вярвате на съда. Цитирам истински случай от съдебната практика:
  Автокрадеца не е искал да открадне колата, просто се е скрил от дъжда !!!!
  Цитат:
  “Но неможе, първосигнално да се грачи след всяко съдебно заседание по ключови дела.”
  Отговор:
  Мислех, че живеем в свободно онщество, най-вече от автоцензура !!!
  Относно граченето го оставям за Ваша сметка.
  Цитат:
  “В коя нормална демокрация по света, премиерът ще обвини съда в саботаж на държавата и управлението.”
  Отговор:
  ако си мислите, че България е нормална държава да, но ако си правите оглушки за установения олигопол, това пак го оставям за Ваша сметка.”
  Въпрос:
  “Питам Ви и как точно, бивши партийни кадри, прекарали младостта си в тоталитарна държава и формирали мисленето си под въздействието на пропагандата й, ще са способни да донесат нужната ни промяна?
  Отговор:
  А кой най добре знае как функционира тази система.
  Надявам се сте си отговорили на въпроса, кой и защо разглоби СССР. Май не беше външен човек на системата ?!!!

  Считам, че Вие сам сте си отговаряли на подобни въпроси и не се съмнявам във Вашата интелигентност. Изразяваното мнение от Вас не е от липса й …

 22. @ анонимеца със звездичките: патосът и анонимния плам, с който пишете не Ви правят по-различен от болшевиките. И на тях обективната истина им е била чужда и мразена.
  @ Ironhorse
  Г-не не разбрах защо се обръщате към авторът на статията. Не бе той, който зададе върпосите. Явно превъзбутата Ви пречи да четете и разсъждавате.
  Попитах дали сте прочели становището на съда, а Вие ми отговаряте с безсмилици. Кой иска от милицията да публикува доказателства? Доказателствата трябваше да са в съда и трябваше да са безспорни. Но това за Вас явно не е от значение. Дори нямате нищо против да Ви управляват бивши комунисти, защото те знаели как функционира системата.
  За Ваше съжаление, не управляват само Вас, управляват и мен. А аз искам да ме управляват хора без зависимости от всякакъв род.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.