Франко и страната на франкофоните

В Испания е демонтиран последният конен паметник на диктатора Франсиско Франко, съобщи вестник 20 minutos. Статуята се намирала в средиземноморския град Мелиля.
Скулптурното изображение на Франко на кон било преместено в складови помещения. Демонтажът на паметника е извършен в съответствие със закона за историческата памет от 2007 година, който предвижда унищожаване на всички паметници на диктатурата, които не представляват историческа и културна ценност. ( БЛИЦ)

От тази информация се вижда колко цивилизовани сме ние. Не сме като испанските вандали, които си рушат историческото наследство. Вместо да се кланят на паметниците на диктатурата и да им лъскат надписите „ …с благодарност от испанския народ“ ( както пише от името на българския народ на най-големия паметник на диктатурата в София), тези изостанали тъмни иберийски субекти демонтират символите на тяхната си диктатура. Само знаят да рушат, не ги е срам!

У нас това не може да стане. Тук е обратното. Забранено е да се пипат светините на вносната съветска диктатура. Точно преди 17 години президентите Елцин и Желев подписаха договор в София за „взаимна защита на паметниците“. Ще рече – за защита на несметно количество съветски символи в България и на няколко български паметничета в Русия.

Както е известно, в СССР не е било като в Испания, където репресираните от диктатурата са около милион. В СССР имаше народна власт и в една песен се прославяше невероятната свобода в родината на първата държава на работниците и селяните, които пееха:„ Аз друга такава страна не знам, където човекът диша толкова свободно“. Факт! Това за някакви си концлагери, десетки милиони избити, затворени, изселени ( цели народи и народности били местени с конски вагони, включително българското малцинство от някои райни по време на войната) са пълни измислици на американците. И най-вече на евреите, които лъжат, че Сталин им е вдигнал мушката на края на славната си кариера като баща на народите и само трагичната му кончина ги е спасила от разправата.

Не е вярно също, че съветската армия е окупирала неутрална България и е наложила диктатурата на пролетариата. Кажете ми един пролетарии, който да е управлявал НРБ! И за каква диктатура изобщо говорим в България! Че тук биричката беше двайсетина стотинки, а на море се ходеше всеки път, когато профсъюзите решат да дадат карта.

Освен това няма какво да се сравняваме с испанците. Точно те ли с тяхната пета колона ще ни кажат! Когато франкистите настъпвали към Мадрид по време на гражданската война в 4 колони, в столицата за тях работела агентурата им. Нарекли я „пета колона“ и така това си истанало нарицателно за онези, които работят отвътре за другите отвън.

У нас такова нещо няма. Неее! Тук си имаме четвърта власт, която и под американски натиск не би подела разговор за съдбата на любимите знаци на съветската диктатура. А който си позволява да разсъждава на тази тема е мръсник, подлец, вандал, предател….абе, испанец направо!

Изобщо, на нас не ни минават тия. Испанците може да си имат проблеми с Франко, но ние тук сме франкофони (начело с президента Желев, които ни обяви за такива). Така че: но пасаран!

14 мнения за “Франко и страната на франкофоните”

 1. Както знаменития Радой Ралин казваше френският език е всъщност галски. Та заради това ние не сме франкофони, а галфони! А най-големият галфон е самият Желю Желев.

 2. И не са само испанците диваци и варвари! Невежите германци също разкараха всички нацистки паметници и сега малките германчета растат необразовани и без изконното право да поднасят редовно свежи цветя пред паметниците на Хитлер, Гьоринг и достойните мъже на Вермахта и СС,които дадоха живота си за свободата на Европа! Крайно време е да се сезират международните институции,(и по-специално ЮНЕСКО),за поругаване на културното наследство!И едновременно с това да се подеме кампания за включването на гробницата на Ленин,заедно с мумията в нея към седемте чудеса на света.И да се заведе дело срещу останалите живи членове от БКП,както и към партията-наследница БСП за поругаването на паметниците на Сталин през 50-те години,което е кощунство и дивашка постъпка,лишила поколения българи от историческата им памет!
  Позор за рушителите на историческата памет!

 3. Към Костадин:
  И слава на съвременните строителите и пазители (фамилия Златеви от Правец) на паметник на Тодор Живков (тогава Б.Борисов пък осигури почетния караул от състава на МВР)!

 4. Ето затова съм съгласна, че тук е кенеф, а населението е щибано и представлява лош генетичен материал! Никой не може да ме убеди в противното!Не само мафията си има държава, но простотията е неизтребима.Изходът е Терминал 1 и 2. Няма да имате последователи г-н Инджев, няма професионалисти,няма интелигенция,но пък има корупционни схеми във всяка сфера на чалгаджйския ни живот. Простотията и продажността ще властвуват во веки!

 5. “….закон за ИСТОРИЧЕСКАТА ПАМЕТ от 2007 година, който предвижда унищожаване на всички паметници на диктатурата, които НЕ представляват ИСТОРИЧЕСКАТА И КУЛТУРНА ЦЕННОСТ.”- Мисля, че именно подобен закон трябва да се приеме и в България, който ще постави началото на изграждането на НАЦИОНАЛНА ИСТОРИЧЕСКА ПАМЕТ. В подобен закон е задължително да се регламентира и редът за строенето на нови паметници на територията на България.

 6. На музата ми, Valeria,
  посвещавам
  този откъс от въображаем Разговор между глисти:

  – Нямаш представа в каква дупка живеем!…
  ………………………………………

  Щом обитавате Вашето “тук”, сигурно и компанията Ви е подобаваща, скъпа,Valeria.

 7. Погледнете тук, ако обичате, какво е запомнило едно младо момче за времето на зелените шапки а ба Франко у нашата си родинка: “Един много заслужил генерал с пълен комплект метални зъби, чакаше да навърши седемдесет години “на поста”, за да го предложели за “Герой”. Ама истинският герой беше адютантът му – как не го гръмна това момче, а имаше защо!
  Друг един коджа генерал, преживял инсулт, не можеше да излезе без чужда помощ от асансьора, ако не е спрял точно до сантиметър на нивото на мозайката. “Сур-сур, сур-сур” по коридора – и службата си върви, осигурителен стаж първа категория! Един бъдещ “демократичен” генерал още като подполковник се дърпаше да влезе на тенис-корта, докато там не дойде да играе Велко Палин – от ЦК. Знаел е юнакът, че как да е генерал не се става, първо трябва да те приемат в правилния отбор.
  По едно време Военна академия се командваше от “Туранагата”, бивш заместник-началник на Генералния щаб, автор на крилатата фраза: “Това е най-евтиното военно образование в света – практически нищо не струва!”. Като потвърждение – беше наредил самоподготовка на слушателите до 22.30 ч. Фризът на оградата на академията се мажеше обилно с грес, за да бъдат изобличавани по срамните петна тези, които нарушават заповедта му, прескачат оградата и бягат, бягат надалеч от това място!
  Началникът на гарнизона по същото време – той и командващ Първа армия, беше заповядал дежурните патрули да записват номерата на колите в столицата, управлявани от униформени военнослужещи, ако са без шапка. Издирваха ги и ги арестуваха (колите де) за определен срок и “арестантите” си лежаха наказанието на трупчета на паркинга на “Четвърти километър”. Наблизо има и друго заведение (лечебно), тъкмо като за такива командващи, ама баирът много голям!
  Брат му на този, военен аташе в Москва, посрещаше в посолството новоприетите слушатели в съветските академии с патетична реч за империализма, който вече се пържел в собствената си мас. Дочакахме!”

 8. До мадам “Valeria”.
  Уважаема госпойце! Молим,не ни тургайте сите българи у един кюп! Склонен съм да разумея вашето отвращение къмто преобладающите нелицеприятни характерности на местното население с подчертано балкански привкус и ориенталска закваска.Източноправославието,като изначално си е по-източно и по-ортодоксално,сиреч изостанало цивилизациооно.Не може да се очаква кой-знае какво ниво у народи,сбиращи националната си идентичност изпод руините на разкапалата се Османска империя едва от няколко поколения.При туй под задушающата братска прегръдка на една друга азиатска империя,чиято страшна загриженост за нашато благополучие ни тежи като воденичен камък и ни дърпа неизменно в блатото на изостаналостта и безволевото раболепие.
  Но уверявам ви,уважаема госпойце Valeria,има и достойни люде из таз изстрадала България,кито притежават и култура и морал,не по-ниски от един френец или ингилизин.Нещо повече! Да съхрани человек своето достойнство и чест в нашенските буренясали реалности е доста по-заслужающо уважение и респект,отколкото да си расте в подредената и натъкмена градина на Европа.И вместо да се хулим наред зарад калпавите и простаците,нека уважаваме и тез,макар и малцинство,които носят у себе си искрата на разума и цивилизацията сред бедните ни сънародници!

 9. До KOSTADIN
  Относно: До мадам “Valeria”

  Костадине, свалям ти шапка за заетата и отстояна позиция!

 10. Когато българските депутати влизат в парламента на България първо козируват на руският цар-освободител (този паметник наистина е културно историческа ценност за България и затова трябва да бъде съхраняван в културно- исторически музей на Царство България)и веднага възниква въпроса ние българте имаме ли основател на Българската си държава и ако имаме защо този първи най велик символ на България няма построен паметнк пред Българското народно събрание.Ако ние Българските граждани подредим правилно българската си ценностна система тогава ще можем да съхраним, почистим и подредим европейската си Българска Държава.

 11. И вместо да се хулим наред зарад калпавите и простаците,нека уважаваме и тез,макар и малцинство,които носят у себе си искрата на разума и цивилизацията сред бедните ни сънародници!

  I az tva vikam, no kolkoto si po-razumen i civilizovan v BG tolkova si po-neudoben.

  Az podkrepiam Valeria, chiito dumi obisniavat doniad=kade zashto sme na tova deredje.

 12. “Другарки и другари, основите на нашия партиен дом са под паметника на съветската армия-освободителка. Да го защитим с телата си, другари!”

  Г-н Инджев, никакъв договор между мижитурката Желев и пияндето Елцин не е способен да запази съветските паметници. Както се вижда “на лъжата краката са къси”. Санилните другари ще се помъчат да ги опазят, ама не особено. И те не си верват. Новото поколение българи не са по-различни от испанското.

 13. Президентът Желев бе запален
  да ни направи народ франкофонски.
  Станахме народ музикален,
  един народ Сакс-офонски.

  Седнаха поданиците на маса
  с царски гозби да ги нагостят,
  в ръцете с “Труд” и “24 Часа”
  и като тях вонят.

  Като кучето на нивата
  свърши я народът прост.
  Сам в нивата с копривата
  се натика бос.

  Писани са от мен през далечната 2001г.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.