Кой ще ми(г)не пръв в явния дуел за тайните служби?

В политиката думата „преврат“ почти задължително върви в комплект с „военен“. Дори и в най-новата си история имаме пример за сблъсък с участието на военен министър, който имаше в крайна сметка фатални последици за правителството. Малцина си спомнят вероятно, но откровеният процес на подкопаване и сваляне на кабинета на Филип Димитров започна с принудителната оставка на министъра на отбраната Димитър Луджев. През пролетта на 1992 г. от премиерския кабинет изтече информация за скандал, която принуди властния политик да се оттегли. Това катализира конфронтацията на правителството с президента Желев, мобилизира и консолидира всички съпротивителни сили – от профсъюза „Подкрепа“ и ДПС, до шефовете на службите, начело с новоназначения от Желев шеф на разузнаването Бриго Аспарухов. Да не говорим за присъдружните им медии.

Възможна ли е подобна криза днес? Подобна, в буквалния смисъл, едва ли. Но че противопоставянето на военния министър Аню Ангелов на главнокомандващия Георги Първанов излиза извън рутинните (вече) параметри на „дърлянето“ между правителството на ГЕРБ и президента, което предстана да правят впечатление поради липсата на последици, това е факт.

Преди всичко Аню Ангелов настъпва Първанов повторно. Упорството да му предложи своя кандидатура за шеф на военното разузнаване далеч не е най-голямото му предизвикателство срещу президента. Много по-сериозна заплаха за Първанов е разследването на далаверите в превъоржаването на армията, оповестени публично от военния министър тази пролет с явен намек, че трябва да се търси отговорността за неизгодни сделки на „най-високо място“. Ангелов „посегна“ към болезнената за Първанов тема конкрентно за договора с „Юрокоптер“. Той е запазена територия на близкия до президента олигарх Николай Гигов. Толкова е близък с него днес, че е сред най-доверените му сподвижници на тайната подготовка за постпрезидентския политически проект.

Разследването на сделката с „Юрокоптер“ ( за което написах в книгата „Президент на РъБъ“), продължава, ми каза преди седмица Аню Ангелов, който гостуваше в Нова телевизия.

Сега мнистър Ангелов декларира, че няма да отстъпи в спора с президента за овакантения пост на началника на „Военна информация“. Каза го декларативно и не остави място за маневри. Ако Борисов, по някаква (отново) непонятна за публиката причина го накара да се „помирява“ ( както направи с Дянков, пращайки го на заколение в кабинета на Първанов да се гърчи с обяснения пред глутница острозъби политически вълкодави), Ангелов няма да има друг изход, освен да се оттегли. Или наистина да заприлича на Румяна Желева, както в аванс вече се подигра Първанов.

Досега до всички помирявания с президента, например по въпроса за отзованите посланици от Турция и САЩ, се стигаше след лични договорки с премиера Борисов. Но този път военният министър изглежда решен да заложи името си и никак не напомня в това отношение на злополучната Румяна Желева, която беше готова на всичко, за да „танцува“ във „висшата политика“.

Ще го жертва ли Борисов, както направи с други неудобни или зад твърдостта на военния министър застава и той?

Тайната власт, която Първанов черпи от тайните служби, явно му е фатално важна. Пристрастен е към нея като наркоман към всекидневната си доза и изглежда готов на всичко, за да не се лиши от нея.

Фатално ли казах? Правилно сте прочели.

21 мнения за “Кой ще ми(г)не пръв в явния дуел за тайните служби?”

 1. Аню Ангелов е генерал. Главнокомандващият е цървул.

 2. Никаква национална сигурност не обслужват тези служби – вардят личните и частни интереси на Гоце, техен доносник. Скандално за всяка една нормална държава. Ама ние не сме такава – нека да кажат колко шпиони хванаха за 45 години стотиците хиляди ченгета и милионите агенти на ДС и останалите чевгесарски служби? Пет, шест – и то спорни, за “идеологическа” диверсия в годините на студената война. Обикновено набедени българи – за да се оправдават милиардните бюджети на хунтата и червения абвер и гестапо!

 3. Неповторим сте г-н Инджев! Дано г-н военният министър бъде твърд до край. Стискам му палци. А за Гоце Първаноглу-Сирещник наистина сте намерили най-точните думи-“фатално пристрастен”!

 4. Тайните служби за един управник с ментор като Путин са като слънцето и въздуха за всяко живо същество!Вземат ли му ги,взимат му живота! Сега ще стане ясно Бойко вади ли патлака за да стреля или пак го размахва заради поредната фотосесия и скоро ще слушаме поредните обяснения как не искал да каже това,което бил казал и как му преиначавали намеренията!

 5. А защо това се случи след като ББ се договори с руснаците преди месец?
  Дали разместването не е посочено от изток а не от запада?
  Защо и двете посолства мълчат тези дни?
  Според вас Аню Ангелов дали ще импровизира отново след като са му бламирали вече един проектозакон?
  И дали това ще даде повод за сбъдването на 3-тото предсказание на Ванга?
  Идва септември….
  един емблематичен месец за БГ историята.

 6. Много се надявам този път Премиерът да прояви достатъчно непоколебимост пред мераците на Първанов – всъщност това ще е своеобразен тест за Борисов и ще стане ясно дали наистина той не е политически проект на Гоце, както неотдавна заяви Татяна Дончева.

 7. Българската мъдрост ни казва,- клин клин избива.Забитият със съветския военен чук тоталитарно- републикански клин в сърцето на Българската държава не може да бъде изваден с двадесет годишните демократични средства на българската нация, за това е необходима спешна Българска военна операция с помоща на Българският (справедлив клин) народ.

 8. Без тайните служби Президента ще бъде разоръжен.За това по добре е те да си минат към изпълнителната власт.И да се направи следващата крачка, закриване на президентската институция.Една измислена институция, която храни наши хора и създава само напрежение.Освен това живеем в кризисни времена, колана трябва да се затяга.И министър председателя да се избира пряко от народа.Нека видим има ли кадърен човешки материал в партиите или само „шибаняци”.

 9. Съгласна съм, че Аню Ангелов е генерал, и то достоен, а Първанов ченгесарски цървул. Пита се Б.Борисов ще стане ли фурнаджийска лопата?

 10. Промяната със сигурност е подкрепяна от запад, но друго ми прави впечатление. Аргументацията на Ангелов за незнанието на английски.. Това е нов пълен абсурд! Каква е тази информационна служба, в която служителите нямат необходимите познания по английски? Може би не така стои въпросът обаче с руския… И това е 20 год след десетоноемврийския преврат… и няколко годишно членство в НАТО. Първанов отдавна е доста скучен… и май го съзнава..

 11. Ясно е, че недостатъчното владеене на английски е само претекст да не бъде одобрен протежето на, хм, главнокомандващия. Все пак би било глупаво да се влиза в директна конфронтация. Знаете как се нервира граовският цървул, ще вземе да направи някой инфаркт 😀 О.з. ген. Ангелов дипломатично пусна първаноолу по пързалката, ама пуст цървул – не мирясва 😀

 12. Пита се Б.Борисов ще стане ли фурнаджийска лопата?
  A toi do sega kakvo e?

 13. Абсолютно съм съгласен с ДСБар. Изпълнителната власт е направо шизофренно ситуирана. Президент пряко избиран от народа без реална власт. Министър Председател определян от (незадължително !?) управляващата партия с реална власт. Конфликтите априори са си заложени. Какво лошо беше, както преди, Президентът да се избира от Народното събрание?
  А и 240 народни представители?! САЩ имат 100 сенатори и 435 нар. представители на 300 млн държава.

  Имам чувството, че ако нещо може да се съсипе, наште законотворци непременно го правят.

 14. Аз не знам откъде БГ има пари за тези хеликоптери(385 млн евро). Но ако те са отпуснати от ЕС, далаверата тогава е “обща”, виновни предполагам няма да има, европейска банка, отпуска пари за закупуване на европейска продукция, която ще се изплати от народа на европейска държава. Не напразно сделката е спечелена от Юрокоп, а не от Сикорски. Въпросът е цената на “изделията”, техните технически характеристики, и КОЙ взима комисионните. Недйте забравя също, че БГ имаше много високо развит ремот на авиационна техника, създаден още от немците преди войната и с една “малка” преквалификация на кадрите, можехме спокойно да усвоим нови видове изделия. Но при “Луиджи” започна началото на края. Така че…. има повод да кажем отново State of play,…. един хубав филм. Препоръчвам Ви го, ще Ви хареса.

 15. Натрапчиво се набива значимостта на генният произход-на единият-ген.Аньо Анев,на другият -сирищенски козел.На Борисов сигурно му е трудно да лавира и често да взима нежелани/може би/ компромисни решения.Но крайно време е да демонстрира и политическа решителност и прати в небитието констутиционни и структурни недоносчета.Една година мина.Търпението и надеждата се изчерпват.

 16. Гоце си е и продължава да бъде – и винаги ще бъде! – не нещо друго, а едно ченге от ДС; затуй най-чувствителното и сърдечно място за него са и ще си бъдат тъкмо тайните служби. Затуй скокна като ужилен когато военният министър предложи човек, който е от неговия тесен ченгесарски кръжец. Но то си е в реда на нещата да се държи наш Гоце така; ако иначе се беше държал, щеше да е чудно, ама сега си е съвсем нормално държането му – държане на едно ченге, цял живот примерно служило и продължаващо да служи на ДС и на КГБ.

  Като си избираме ченге на президент, няма защо да се чудим, че той се държи като ченге. Остана и милиционер да си изберем за президент, пък след това ще се чудим, че се бил държал като милиционер – ами как иначе да се държи като си е милиционер?!

  Чуден народ сме ний: все се чудим, че някой ни бил… таковал в гащите!

 17. @ Иво Инджев от статията за листопада
  Въпрос цитат:
  Извинете, но как точно г-н премиера/ правителството смущава съня на червената плутокрация?
  Отговор:
  След три дена май сам си отговаряте г-н Инджев.
  Пак се въртите покрай темата.
  Вие сте журналист, поинтересувайте се какво всъщност е това “животно” “Служба Военна информация”
  аналогията с Бриго е неудачна.
  Той е бил шеф на Национална Служба Разузнаване.
  Двете служби имат различни цели, задачи, бюджет, обхват на действие и т.н.

 18. Бойко вече не може да изпрати Аню никъде. Все още и Аню не може да изпраща Бойко.

 19. Лагиката показва, че който носи шапка, има и глава. Някога в генералските глави имаше ум, смелост и доблест.
  Искренно вярвам, че това време се връща.
  Успех на ген. Анев

 20. Аню Ангелов е най-успешният военен министър (може би заедно с Бойко Ноев)след промените. Има ясна позиция по реформата във въоръжените сили и модерно прагматично мислене. И това е впечатляващо, защото не е политическо лице и не разчита на подкрепа в кръговете на ГЕРБ. Засега не дава признаци, че ще се поддаде на натиска на президента, а и, доколкото ми е известно, служба “Военна информация” може да бъде бъде ръководена за известен, а вероятно и неопределен период от “изпълняващ длъжността”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.