Образуванието на мутиралите мутри без матури

Наскоро се осведомих от новините за по-високите заплати в държавния сектор спрямо частния, а сега вече чета в пресата и за по ниските изисквания за прием в частните университети. И ми се образуваха едни въпроси към образованието: не трябваше ли то да е привлекателно за хората, готови да инвестират в бъдещето си, вместо да се приемат двойкаджии заради парите им?

Най-лесно е да обвиним алчните частници, които продават дипломи. Само че кой им позволява да ядат зелника ( не е Робърт Зелик от световната банка, който дойде тук и ни разтопи от умиление с твърдението, че имал да се учи от нас)? Отговорът е простичък: „лудият“, който дава зелника, е вездесъщата държава-същата, която се била оттеглила в полза на победилия капитализъм. Тъкмо тя продължава да стимулира пладнешкото измамничество в „сектора“ на образованието, което един ден ще се стовари на главите ни като сграда, построена от „индженери“ с (под)купени дипломи.

Ето какво пише във в. „Сега“ по въпроса на 2 август Десислава Колева:

“Скандалният университет в Перник ще приема студенти без никакви изпити. Единствената специалност, в която ще се влиза с приемен изпит, е архитектура. На кандидатите дори не им се налага да ходят до града, защото могат да си подадат документите по интернет. Това е обяснено на сайта на Европейския политехнически университет.

Правителството одобри в пернишкия университет да учат 300 бакалаври и 165 магистри още от тази учебна година. Никой не сметна за необходимо да изясни кой стои зад офшорните капитали на собствениците, а премиерът Бойко Борисов и президентът Георги Първанов открито лобираха за създаването на вуза. Първият доктор хонорис кауза е премиерът.

“Редица големи фирми вече са подписали споразумения с ЕПУ и представителите им ще бъдат гост лектори”, а на студентите ще се осигуряват стажове във фирми в Европа и Азия, пише на сайта. Там обаче са изброени едва 4 фирми като сътрудници на вуза.
147 преподаватели искат да работят в ЕПУ. Всяка дисциплина ще има 2-ма преподаватели – българин, който ще преподава през семестъра, и “чуждестранен партньор, който ще посещава университета за занятия поне веднъж годишно”. Освен това чуждестранните учени ще четат лекции на студентите във видеоконферентни връзки.
——–СОБСТВЕНОСТ
Зад двамата инвеститори в университета – свързаните дружества “Инвестек” и “Бългериън пропъртис”, стоят офшорни капитали. Първо като собственик на фирмата майка “Милениа” бе посочено регистрираното на Каймановите острови “Спидиа интернешънъл инк”, а впоследствие – регистрираното на Вирджинските острови “Юроп инвесторс инк”. Според финансовия отчет за 2008 г. печалбата на свързаните с “Милениа” дружества е скромна, а “Инвестек” е на загуба от 451 хил. лв. В същото време инвеститорите твърдят, че до момента в университета са налети 5 млн. лв.”

Пък после се чудим откъде идва това чудо скъсани на матури да стават студенти. Това с матурите иде от мутрите в образуванието РъБъ, което е особено опасна форма на държавно покровителстван тероризъм срещу бъдещето на нашия народец, наричан вече официално от властта „шибан“. Опозицията от БСП пък, която има особени заслуги за генното модифициране на образованието (като най-дълго управлявала партия през „прехода“), се прави на възмутена от научното откритие на своя доскорошен другар Божидар Димитров за „шибания народ“. А как само шибаше инвитро, за да се пръкнат такива мутанти на образователната система!

14 мнения за “Образуванието на мутиралите мутри без матури”

 1. На хората, които разбиха сравнително добре изградената образователна система от едно време, едва ли бих могъл да им простя. Това е най-сигурният начин (макар и не най-бързият) държавата и държавността да се сринат. Мероприятието протече и все още протича под мотото “Всяко говедо – висшист”. Новото е, че отскоро говедата си и плащат за хартийката. Така с един изстрел бяха избити цяла гора зайци – изкуствено се вдигна нивото на образованост в България за пред световните класации (наскоро четох една такава – доста напред сме, ако ги нямаше мангалите, щяхме да сме “в десетката”), всяко говедо беше “висше образовано” с последващите от това претенции за големи заплати и отказ да се работи на друго място, освен на бюро, “работната ръка” в производството остана без няколко пръста, обезцени се самото образование и в момента дори истински начетените и ерудирани хора се губят сред множеството “висшисти”, съответно изчезна и авторитетът на много съсловия (всички вече разбираме от медицина, архитектура и педагогика – ей така, от обща култура и се обръщаме към съответните специалисти, защото няма как да ги заобиколим), България загуби конкурентноспособността си, доколкото я имаше, във високите технологии и приложната наука и не на последно място – “усвоиха” се едни пари. Едно изречение, макар и дълго, но казва всичко за престъпленията, които бяха извършени в образователната система. Като цяло подкрепям опитите на сегашното правителство да промени нещо, но за мен Сергей Игнатов ще доубие последната искрица, която мъждука в сферата на образованието. Дайте да направим всички висшисти, а средното образование – вълци го яли. Групите по образованост са като социалните слоеве – тънка прослойка най-горе, малко по-многобройна – най-долу и преобладаващата част – в средата. Няма ли “средна класа”, става страшно. Маргиналите в калта се увеличават с малко, елитът се увеличава с МНОГО, а качеството на тоя елит не струва и пукната пара.
  България се превръща в държава на болнавите висшисти.

 2. Да, чуждестранните учени ще бъдат може би известните на всички ни светила на науката от Университета на Монтана, Университета на Полски Тръмбеш и Университета на Меричлери.
  А като стане дума за доктор хонорис кауза как може да не си спомним да другарката Елена Чаушеску – тя имаше такива титли от една дузина Африкански университети.

 3. По принцип няма нищо лошо в концепцията за лесен прием. Мисля, че университетите във Франция също приемат много студенти, но едва около 10% от тях завършват и придобиват степен (бакалавър или магистър).
  Не съм сигурен дали и как може да има контрол от страна на министерството на образованието, младежта и науката. Собствениците на университета сами ще решат дали това ще е краткосрочен или дългосрочен проект за печелене (или изпиране) на пари. Не виждаме кои личности стоят зад основаването на университета, и Вие логично предполагате, че това е краткосрочен проект – дипломи ще се раздават лесно, след 5 до 10 години вече ще е известно, че диплома от този университет няма никаква стойност, и той ще бъде закрит.
  Аз лично не се притеснявам, че това може да доведе до инфлация на сертификатите.

 4. Какво е имал предвид министъра без портфейл като е казал думите (шибан народ) само той си знае и той ще си отговаря когато му дойде времето.Нека всички тарикати от властта на ДС- Олигархията в Ръ Бъ знаят, че откраднатите пари и имот на българина не са най важното нещо, за което българина ще се качи на бойният си кон, но когато някой шибаняци от вашият приятелски кръг вече са посегнали и на децата му на дома и държавата му, тогава бъдете сигурни че неизбежно ще се срещнете със стрстните тояги на Българската Нация.

 5. Г-н Инджев, мисля че несправедливо го обвинявате г-на Б.Димитрова за “шибания народ”. Ако се върнем назад в историята, хайде не чак толкова далече, а поне от Освобождението от турско робство и направим бегъл анализ на политическия и обществен живот, та чак до наши дни – великия и неоспорим демократичен преход, ще установим колко много шибаняци са живели и живеят по нашите земи. Дори само анализ на Вашите публикации е достатъчен, за да видим колко голям е процента на “шибания народ” или още по-така речено “изкецан народ” живее в нашето съвремие. Разстоянието от “шибан народ” до “шибана държава” е много кратко, само наруши ли се равновесието от “нешибан” към “шибан”. А и от последната Ви публикация можем да си направим извода, че това равновесие вече “виси със страшна сила” на един косъм! Просто пропуснахме момента за да бъдем цивилизована държава.

 6. Образуванието на мутиралите мутри без матури
  То неслучайно Великотърновският университет не може да посочи почти половината преподаватели, при които от първи до трети курс е държала изпити по право Даниела – сестра на плевенския лобист и приятел на родните магистрати Красьо.
  Лично с подписа на декана на юридическия факултет на СУ проф. Тенчо Колев Дундов, Даниела Георгиева е прехвърлена като студентка от ВТУ “Кирил и Методий” в столицата, където е записана направо в четвърти курс, без да има яснота какви изпити по право е държала, при кой преподаватели и как от специалност “финанси” се е озовала в правния факултет.
  Случаят с криминалното прехвърляне на сестрата на Черния не е изолиран, а е само малка подробност от хаоса и разкритията за
  далавери в юридическия факултет на СУ.
  Скандалите там текат от няколко месеца, а като движеща фигура в тях се откроява деканът Тенчо Колев. Според източници на Frognes.bg във факултета тайнствени прехвърляния на студенти със съмнителни основания не са рядкост. Проверка се очаква и за начина на прехвърляне на студента Павел Генков, син на друг нашумял юрист – Панайот Генков. Неговата дъщеря бе сред “крайнонуждаещите” се дами, получили имот в Приморско. Младият Генков също е прехвърлен от великотърновския университет в СУ, без две оценки – по Обща теория на държавата и по Обща икономическа теория. При записването му в Алма Матер обаче по първия предмет в главната книга на университета младежът има оценка “Отличен 6”, поставена лично от проф. Колев, а не от титуляра по предмета проф. Лъчезар Дачев. Източници от проблемния факултет твърдят, че по същата схема с диплома за юрист се е сдобил и синът на професора по международно право от СУ Орлин Борисов, а наскоро пак по същата пътека от Търново в София се прехвърлила и Боряна, дъщеря на същия професор, който е близък до декана Колев.
  То почнеш ли така много лесно се стига после и до евтините имоти по морето с екзотичните хотелчета.А господин генерала премиер чака тия кадри да му направят съдебната реформа.Ще му я направят ама друг път.
  пп В материала е използвано заглавието на господин Инджев и части от статията на Фрог нюз
  “Съветник на Станишев създаде ”Октопод” в Юридическия факултет на СУ“

 7. Да има университет в Перик, който да обира “каймака” на интелекта и да го дамгосва с диплом не е лоша идея.

 8. Kакъвто университетът,такъв му и докторът хонорис кауза-измислени.Студио за производство на 4D филми”България”представя най-новия филм от жанра Fantasy,плод на развихреното въображение на сценариста,с участието на “любимия “премиер в ролята на доктора и “президента на народа”в ролята на главен консултант.Вълнуващите събития,развиващи се в една паралелна реалност въздействат пряко на зрителя,благодарение на новите технологии и са предпоставка за добрия успех на филма,създаден с явна комерсиална цел от прохождащите в този бизнес ,неизвестни досега продуцент и сценарист.

 9. Боже, опази! Европейски политехнически уневерситет…брей, брей, тц тц тц…Аз съм казал на дъщеря ми, ако ще следва в РъБъ, да си търси работа и да си се издържа сама по време на следването. А иначе това, меко казано недоразумение (брей, брей, не стига технически, ами и поли..че и европейски), поредната изродена пръкня в котилото на параноидно-балканската безкритичност е логично. Нека не бъдем некритични и да се чудим, като че ли се се случило чудо. Е, не е чудо, това разбира средностатистическия българин под образование, това заслужава, това получава. Той – българският мъдрец – го е казал – “учи, мама, да не работиш”, “не питай учило, питай патило”. В годините на Развития работниците се оплакват, че взели малко пари, а инженерът, ръководител бригада, им показал своя фиш – той взел още по-малко…отговорът бил “да, ама ти не работиш”. Винаги ще е така тук, безкритично. Лудница.

 10. Идете в банка и сменете 10 евро. Веднага ще ви поискат лична карта и ще ви нащракат в компютъра. Как обаче става да се извъртят 5 милиона (независимо от валутата) и никой да не знае кой ги е дал. Е те това са закони. Идете да построите и едно бунгало – ще ви разходят по всички инстанции за всякакви документи. А тези пичове вдигат университет и цялата управленска … вече точи лиги подире им.
  Боже, каква държава. Естествено, такова ще е и образованието.
  И още нещо не разбирам. Обикновено определени политически кръгове по улицата тръбят, че едно време образованието било супер. Добре, но нали повечето от тях в момента са преподаватели в новите университети. Тогава кой трябва да се чувства виновен за състоянието на образованието.
  В тази връзка ще си позволя да споделя един стар виц:

  Събрали се цар Борис ІІІ и Тодор Живков на небето и си говорили:
  – Видя ли, Борисе, каква България построих, а каква беше твоята …?
  Тогава Цар Борис помислил, помислил и казал:
  – Вярно е Тодоре, но я построи с моите хора, нека да видим какво ще направят твоите!

  Мисля, че сега именно върви спектакълът на Живковите хора!

 11. Ще си позволя една хипотеза- за огромно лично мое съжаление в България всеки може да е бакалавър,защото има хиляди преподаватели,които освен да са такива в който и да е ВУЗ,нищо друго не могат да бъдат…Представете си,че след независима акредитация излязат на “свободния пазар” няколкостотин души,които трябва да се борят със сегашните метачи на големите градове…В този краен казус победителят е предизвестен…

 12. Бре… ЮЗУ-то в Благоевград ще си има братче!

 13. От изложението на *** прозира носталгията по времето,когато вместо днешните пари за образование,имаше влизане във ВУЗ- овете,по линиятиа “Рабфаг”.Завършилите така,ставаха Ръководители на всички нива и сфери в НРБ.И се прочухме с компютрите”Правец”,електрокари,мотокари,дейци на науката ,пълнещи БАН и многобройните Научни институти,Кремиковци и другите “гиганти на социализъма”в които се трудеха хората от село, а за прибиране на реколтата,се използваха трудови бригади от ученици,студенти,хирурзи,архитекти и т.н.Продукти на онова време са тези,които създадоха многобройните за БГ университети,в т.ч-ло,и Пернишкият,за който идва реч и днес!Да не забравяме,че В.Търновският университет се беше подготвил да въздигне др.Путин като д-р оноре кауза,от професори,създадени в същото онова време.Така че,да не се надценяват или подценяват опитите Игнатов за някаква реформа в образованието.Такава не може да бъде продукт на един човек,а желание на нацията за нещо,по-различно от чалгата,която доминира в изявите и на министри, и на председателя на НС,на певачици,стихоплетци и т.н.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.