Страната на неограничените възможности в ограничаването

Президентът Първанов енерег(ет)ично мълчи за режима на тока по Южното Черноморие. Защото като „баща на нацията“ отговоря само за успехите. Те обаче имат много бащи. Премиерът Борисов определено е най-изявният сред тях. Демонстрира ни го отново с тяхната инвентаризация в специално интервю, в което сред експонатите се оказа и самият …Първанов. Бил опитен и се стараел, потупа го по рамото Борисов.

Да, опитен е. Дали обаче това е добре? Опитен в какво е? А че се старае в онова, в което е най-опитен, а именно в задкулисните злоупотреби с власт, в това също нямам съмнение.

Най-много се старае по отношение на енергетиката , но само в сферата, в която е опитен: в защитата на руските енергийни претенции. И така се престара, че дори и неговият побратим в интригите Ахмед Доган му се присмя за мегаломанското говорене по въпроса за „енергийния център на Балканите“. Направи го изненадващо, еднократно и категорично на декемврийската национална конференция на ДПС през 2009 г. Каза го веднъж и не му не се наложи да повтаря. След което обаче загази с разкритията, че имал големи познания в хидроенергетиката и получавал някой друг милион като консултант, за което сега с него се занимава правосъдието. Дали щеше да се стигне дотам без зелена светлина от червения „елит“?

Никой никъде и никога не разви темата с въпроса какво се крие зад еднократния изблик на Сокола срещу полета на първановите фантазии. Във всеки случай Първанов избра да не му отговаря на подигравателния тон, което е крайно необичайно за толкова докачлив другар ( на Доган включително). Но се басирам, че след демарша на лидера на ДПС няма да намерите публично изявление на Първанов, в което той да лансира отново любимата си теза за превръщането на България в „енергиен център“ на Балканите. Как и защо тъкмо Доган му затвори устата по въпроса, вероятно ще си остане една от „мистериите“ на прехода, през който си делят прихода.

Сега, когато Южното Черноморие се прочу международно с режим на тока насред туристическия сезон, вече си имаме енергиен антицентър на Балканите. Антирекламата е толкова убийствена, че чиновниците, оставени великодушно от началниците в държавата да обясняват неуспехите пред медиите, дори не смеят да произнесат думата „режим“. Ставало дума само за „ограничване“.

С опитни в ограничаването на свободното говорене държавни ръководители по веригата се предава напрежението, захранвано с патоса на социализма, когато повишаването на цените се наричаше „коригиране“. Дори и окупационите части на СССР в Афганистан се назоваваха само и единствено „ограничен съветски контингент“.

Тук е страната на неограничените възможности в ограничаването!

14 мнения за “Страната на неограничените възможности в ограничаването”

 1. Това с тока според мен е саботаж предизвикан от Божидар Димитров – туристите да напуснат конкурентните курурти около Бургас и вместо по цял ден и цял нощ да се наливат по кръчмите, да станат туристи-пелигрими и въздаржатели, които смирено и прилично облечени- това е задължително нали така заповяда БД да ходят да гледат мощите в Созопол. Сега е моментът великите мощи на светеца да оправят положението с мощностите. Едно нищо и никакво чудо ще свърши работа и мощно ще потече ток. Какво по-голямо доказателство за автентичност. Хотелиерите не знаят на кой бог да се молят- не на ЕВН, НЕК,ББ или на баба му хурката. На Созополските мощи и на техния единствен пророк БД трябва да ударят една молитва и дарения да направят естествено-скромни, няколко милиона за тва -онова и работата ще потръгне, тока де:))

 2. “…Как и защо тъкмо Доган му затвори устата по въпроса, вероятно ще си остане една от „мистериите“ на прехода, през който си делят прихода…”
  Иво,хубаво е ,че си сложил кавички -няма мистерии в нашия преход,според мен /от ясно по-ясно се вижда/ или по-скоро виж това:какво разбират под мистерия твоите колеги от “любимата” ни телевизия:)http://www.youtube.com/watch?v=WrCjW35wG5E Всъщност режима на тока /електрификация плюс съветска власт е равно на комунизъм!/и сега е един от лостовете в икономиката ни да се създава хаос в обществото ни.А спомняш ли си ,че именно ББ обеща да сложи ред в хаоса ,което се вижда вече как се случва на практика -ето това е забележително:колкото повече хаос толкова по-малко демокрация.И това не е беда- цивилизованите българи имат избор: напускат България -и днес!Вероятно един ден именно по този път нецивилизованите българи ще останат малцинство в собствената си страна и ако това е целта на днешното управление -на път са да я постигнат .

 3. Какъв железен закон по тия географски (и най- вече политически) ширини. Всеки голям шлем в енергетиката върви неизбежно с режим на тока, в България тази техническа иновация вероятно трябва да се патентова…Към възкресните подвизи на настоящото правителство, вероятно трябва да добавим и този…

 4. Да, ние сме страна на неограничените възможности в ограничаването на… възможностите! Тоест сме страна на ограничените възможности.

  Неограничени са възможностите пред истински свободните хора; затова наричат Съединените щати, страната, в която свободата не просто се боготвори, но и чиито граждани държат на свободата и се ползват от нея, наричат я “страна на неограничените възможности”.

  Ний пък, българите, много-много не ценим тая западна измишльотина – свободата; не случайно още Левски пише, че “българинът обича свободата, но само ако му я поднесат на тепсия”. Пък и като му я поднесат в тепсията, той я боцва с вилицата оттук-оттам, обръща я, пък в един момент измучава: “Та туй нещо, свободата де, не става за ядене, за кво ми е тогава?!”.

  Ето защо сме страна на ограничените възможности, а причина е, че не обичаме свободата, че не държим на нея, че сме склонни да я жертваме за щяло и нещяло, а най-вече заради такива благинки като кебапчетата, пържолките, ракийцата с доматки и пр.

  Хората, който не ценят свободата, такива хора няма как да ценят и достойнството, произтичащо от нея; ето защо несвободните хора обикновено са и недостойни, сиреч, унизени хора.

 5. Всичко, което се случва около нас, може да се сведе до универсалната семантична формула от рода на: „Въпреки тази съпротива, бих искал да благодаря още веднъж на колегите, на прокурорите, които изключително сърцато и всеотдайно работят, които изцяло припокриват политическата воля на новото българско правителство за ефективна борба и разследване на тежката организирана престъпност и създаване на условия за страната ни като една достойна членка на ЕС и затвърждаване на позитивните сигнали, които получихме в последния доклад на ЕК за борбата с организираната престъпност”. Обръщам внимание на недоверчивите върху това как трябва да се гледа на нещата – всеотдайно, с припокриване, сърцато, асигналите да се затвърждават. Нещо да се каже за компетентностите, морала, интересите и т.н.? Но класикът е сред нас и при това е готов “да ни пази”.

 6. Страхотно попадение!И за най-ленивия ум става ясно, че след като не можеш да осигуриш нормално захраннване за един регион, да говориш за “Енергиен център” е пълна глупост.Не са далече и връзките с разрешителния режим, давано е на поразия,за модерни технологии изобщо не можем да говорим.Абсурдът е направо безграничен.Всяка дума на Борисов или Трайков по тази тема, от тук нататък става безмислена.Особено зле са нещата за Трайков-свързан е енергетиката, отговарящ за туризма.Не мога да не отбележа и традиционната позиция на медиите.Помияри!

 7. Не съм гласувал за ГЕРБ,не съм фен на ББ.Може да е параноя но смятам че този режим по морето е саботаж.Ако има нещо което не е в ред то това може да е само мрежата -да няма достатъчно резервни кабели или далекопроводи.При по-слаб сезон както твърдят всички не може да има по-голяма косумация в сравнение с предишни години.Може да е теория на конспирацията,но смятам че искат да ни докажат че имаме недостиг на електроенергия и тябва да строим АЕЦ което от своя страна е престъпление откъдето и да го погледнеш.Дори допускам,че това може да е оправдание на правителството за това че пак са клекнали пред съветския ботуш.Надявам се че Европа няма да разреши ама съм песимист.

 8. Нека бъдем реалисти – не само далекопроводите не могат да поемат товара, но и ТРАНСФОРМАТОРИТЕ в подстанциите не издържат товара. Ако има саботаж, той е в необузданото строителство и още по-безумното издаване на разрешения за строителство на нови и реконструкция (по правило – разширения) на стари хотели. Ел. енергия има достатъчно!
  Последствията от безконтролното строителство се разпростират далеч извън електрическия товар на нереформираната електроразпределителна мрежа. Нереформирани, претоварени и неспособни да поемат пиковия товар са и пътищата, водоснабдяване, канализация, сметища.
  При липсата на държава това, плюс застрашена застрашена екология, не са закономерните последици от строителния бум по курортите.

 9. Коментаторът Ж има право според мен; не трябва да се отхвърля априори и тази възможност. Руските служби на КГБ са способни на всякакви подвизи само и само да ни ощастливят с АЕЦ “Чернобил” в Белене…

 10. От гледна точка на Доган и Първан не съм се замислял, но от лична гледна точка – о-о, вече кръв потече. Всеки ден изключват тока по 3-4 пъти аварийно, просто едвам се работи. Машините спират в най-неподходящи моменти, истинско чудо е, че не е станала някоя голяма беля на мой гръб. И в един момент разбрах каква е работата. Та така-поради незнайни причини, в таблата към трафопостовете на сладурчетата са изкормени всякакви защити, шалтери и каквото там е необходимо. Изкормени са или поради липса на пари или поради липса на желание-резултатът е един и същи. При възникване на локална авария в който и да е трафопост по селата, за да се отремонтира, тока се спира ЦЕНТРАЛНО от далекопровода. И тъй като локалната мрежа е в окаяно състояние, трафопостовете също, аварии като нищо стават по 4-5 пъти на ден. Съответно по толкова пъти се спира ДАЛЕКОПРОВОДА. И на всичкото отгоре, може би трябва да съм благодарен и на това, защото един трафопост струва около 0,5 млн., ако ми се наложи да плащам дори и една част от тази сума – просто не мога. Специално за мене, ако трябва да си сменям кабела, за да подобря моята част от ел.разпределителна система – 30 000. И тях просто не мога да дам. А дали могат да си оправят електроразпределителните табла към трафопостовете? Сигурно могат, ама няма да искат. Те дори не искат да отговарят на шибания си телефон 070010010 за аварии и са толкова нагли, че на самите фактури са написали и телефона за защита на потребителя-някаква си организация, която няма нищо общо с енергото. И тези от защитата на потребителя също ми се оплакаха, че хората им звънят, а те нищо не могат да направят. Посъветваха ме да звъня по министерствата. Само че това, г-н Инджев, е все едно успоредно с телефона за повреди да посочат и Вашия телефон, та да имате материал да пишете огнени статии. Полза няма. А изходът? Изходите, както беше казал някой, са два- терминал 1 и 2 на летището.

 11. Че народа ни е прост е ясно и няма да си търсят правата пред съда е също ясно. Къде обаче са сега адвокатите, големи и малки адвокатски кантори?! В САЩ адвокатите само дебнат за такива случаи и сами инициират колективни искове срещу процент от спечелените дела, като при това дори го правят безплатно за страната на потърпевшите. А че могат да бъдат спечелени дела срещу ЕВН и НЕК е ясно, просто се иска воля. И само такива дела за много пари биха накарали монополистите да си оправят безобразията, като стане ясно че да се поправят би било по-евтино отколкото да продължават да бъдат съдени и глобяване. Хайде да ви видим юристи имате ли кураж и амбиции хем да се прочуете хем да искарате добри пари!?!

 12. Тук е страната на неограничените възможности в ограничаването!

  ЕТО ТОВА ВЕЧЕ Е НЕПРЕХОДНО!
  извън тока, извън сценките и спектаклите на “управляващите” ни, извън всички злободневности …
  Да, трагичната истина за ролята, която играе в живота на българина държавната управляваща мафия и то вече толкова години…Дали ще търпим още 500? Не, Държавата не ни е виновна. Не сипя главата си с пепел. Чудя се какво ли трябва да се случи та да се пробудим и да станем от този сън дълбок ?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.