Първанов загърбил руските проекти и нерядко си говорил с Борисов

Рекламната кампания на най-дълго продавания тук за чиста монета политически продукт (вече девета година) продължава с пълна сила. Или поне колкото стигат силите на доста позаслабналия в. „24 часа“. Най-напред вестникът публикува нагласена снимка на президенското семейство в целия му евксиногтрадски блясък от „Иван Иванов“ ( страхотно въображние имат!). Когато развълнуваните читатели са се запознавали с нея в съботният ден, редакцията вече е била готова с взетото предишния петъчен ден ( както изрично подчертават днес) интервю с държавния глава, който днес, в понеделник, отново ни залива с манипулации и откровени лъжи. Например казва пак, че не кадрувал в праавителствотото, сякаш не поиска оставката на Симеон Дянков през март и не се опита да противопостави военния министър Аню Ангелов на премиера Борисов през юли. Но кой да му опонира-тъкмо напротив, в интервюто непрекъснато му се напомня колко е „велик“ ( растял му рейтингът, как го постигал този успех насред криза, умилява се радакцията).

Усещането за постановка с избора на време и повод за интервюто дори не е спестено. Демонстративно го подтикват да отговори с добро на „добрите думи“ по негов адрес, казани от премиера Борисов само ден по-рано. Макар в премиерската реплика, че Първанов бил опитен и се „старае“ да има откровена подигравка, вестникът се прави, че я няма и я определя като „похвала“. Дори я сравнява с комплимента на израелския премиер Шимон Перес към България за спасяването на българските евреи като го слага също в графата „ лични похвали“ към Първанов ( който „скромно“ благодари за това).

Така, след сладникави снимчици, много самохвалство ( Първанов се самоопределя в интервюто като „социален президент“-смях в залата!), след подмазване на вестника и величаене, читателят стига до новината, какъвто явно е замисълът. Съобщава ни, че отношенията на Първанов с Борисов не били хладни и че двата, по думите на президента, се чували „не рядко“. Това, както се изразява вестникът, си бил „признал“ пред тях интервюираният. Горкият, как ли са го мъчили, докато си „признае“!
И така, честито на притеснените! Нищо от онова, което са си помислили за някаква вражда между Първанов и Борисов, не е истина. Да припомня бегло ( по в. „Дневник“):

Борисов: В думите на Първанов няма грам истина – 29 май
Президентът се обяви против сливането на разузнаванията, а също и на БНТ с БНР – 15 май
Борисов: Президентската институция се използва за нов политически проект – 11 май
Първанов чака извинение от Борисов за думите му, че е спирал операции на службите – 11 май
Първанов: Имам чувството за добре свършена работа – 10 май
След неколкомесечни обтегнати отношения днес избухна нова престрелка между президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов. Поводът – внушения на премиера, че президентът е възпрепятствал разработки на службите.

На два пъти днес Първанов контраатакува Борисов с думите, че “той просто е един лъжец” и с “обвързаността му с Алексей Петров”. Премиерът пък го обвини, че използва президентската институция за нов политически проект.

Прессекретариатът на Първанов оповести интервюто му във в. “Стандарт” от понеделник и от текста става известно, че изданието не е публикувало мнението на държавния глава, че “в стремежа си да избяга от сянката на своята обвързаност с Алексей Петров Борисов се изявява като обикновен клеветник”. По-късно в Ловеч пред журналисти сам заявява, цитиран от БТА: “Но отново ще кажа – очевидно е, че върху сегашната дейност на министър-председателя тегне неговото минало, връзките му с определени среди, в това число и с лицето Алексей Петров и ние добре знаем за тяхната съвместна дейност”.

По-късно от правителствената нформационна служба разпространиха коментар на премиера, в който заявява: “Не желая да коментирам думите на човек, който използва президентската институция за реализацията на нов политически проект и в устрема на този свой замисъл се конфронтира всеки ден с правителството по каквито се сети теми”.

“Всички и до днес помним мълчанието на държавния глава относно извършените безобразия от конструираната от самия него тройна коалиция. Почти пет години не сме чули и дума каква е оценката му за политиката на предишното правителство”, допълни премиерът. “

Да припомня и още един епизод. На 7 октомври 2009 година Румен Овчаров нарече Първанов „ фокусник“ , който извадил от ръкава си Сергей Станишев. Поводът за избухването беше изтекла „случайно“ в медиите справка на службите за корупционни схеми, в която Овчаров беше замесен и явно е видял в интригата ръката на държавия глава. В същата справка се споменаваше като получател на едни незаконни суми и самият Борисов, но го защити…Румен Петков. Бившият вътрешен министър нарече справката „бълвоч“. Над всички многозначително си замълча опитният интригант Първанов, който проговаря, но само когато прецени, че има с какво „цака“ някого.

Когато в книгата „Президент на РъБъ“ твърдя, че Първанов злоупотребява с власт и дърпа конците зад кулисите, имам предвид точно това: той е „най-информираният“ в държавата и няма задръжки да се възползва от този нерегламентиран инструмент за кадруване.

Като споменах „Президент на РъБъ“, да отбележа интересната подробност, че в интервюто си днес Първанов непряко ми отговаря на една теза от книгата. Там написах, че началникът на генералния щаб Никола Колев е трябвало да понесе отговорност за атентата в Кербала, но под крилото на главнокомандващия се измъква от нея и днес е сред най-преданите му служители. Припомних „странното обстоятелство“, че българските власти мълчаха близо 5 часа след съобщението на световните агенции за убийствения удар срещу българския корпус в Ирак. Днес Първанов, без го питат, разказва, че всъщност забавянето се дължало на факта, че самият той бил…на операционната маса. И сам подчертава, че го казва за първи път. Интересно е това, но не и на вестника, който не здава уточняващи въпроси ( така де, началникът не се пита без разрешение). Например щеше да е важно да разкаже, дали смята за престъпна небрежност доказаният ( и забелязан от кореспондента на в. „Индипендънт“ Робърт Фиск) факт, че лагерът в Кербала не е бил укрепен срещу възможен атентат от вида, който буквално извади от строя българската база и срува живота на половив взвод български военни. Вместо това подстъпите към базата са били „укрепени“ с камуфлажна мрежа ( „както са ги учили по съветско време“, пише Фиск).

Камуфлажното интервю обаче съдържа и една истинска новина ( за неинформираните). Както също така написах в „Президент на РъБъ“, Първанов, по израза на един добре запознат с фактите политик, е „отместен“ от Путин като основен лобист на руските енергийни проекти в България. В прав текст той заявява, че вече ги бил загърбил. Ето това е същинското съобщение, заради което на вестника е наредено да хвърли камуфлажната мрежа със снимчиците, похвалите и „сензацията“ за отношенията с Борисов. Анализаторите в посолствата ще я разчетат правилно – тя е адресирана до тях ( друг е въпросът, че за тях също не е новина, но е някакъв „зов“ на „променения Първанов“). За българските лапнишарани остава да консумират дъвката: поднесената още в заглавието като стръв „новина“ за „нередките“ раздумки на президента с премиера.

Изобщо, „фокусникът“ разби илюзиите на онези, които искаха да вярват, че фокусите му не са илюзия. Това му е работата на илюзиониста. Лековерните, щом искат, нека се оставят да ги лъже. Лошото е, че в крайна сметка сметката за пошлия спектакъл плащаме колективно.

20 мнения за “Първанов загърбил руските проекти и нерядко си говорил с Борисов”

 1. Единствената общност, на която това същество заслужава да бъде президент, пожизнен при това, е световният клуб на самодоволните, дребнави, отмъстителни, нискочели, безродни мерзавци – ако съществува такъв.

 2. Президента Първанов си признава че укрива информация която застрашева националната сигурност в България.Премиера Борисов ни беше заявил публично че ще стигне до края в битката си срещу недосегаемата организирана престъпност и корупция в България и подчерта с генералската си дума че независимо колко ще му струва това.Генерал Боисов, испълни си генералското обещание на Българската нация.

 3. Да, какво да се прави – съдба! Съдба си е да си инсталиран от КГБ като президент и да се налага да се конкурираш/ партнираш с инсталиран от КГБ премиер…

  Винаги задникът ти е отзад и оголен за авторите на инсталацията…

  (И една малка корекция, г-н Инджев – не Афганистан, а Ирак (за Кербала говорим, нали).

 4. Толкова е противен пошъл този фарс, който ни се разиграва, че вече се чудя на търпението ни. Прав сте г-н Инджев, че ще плащаме всички, най-жалкото е, че децата ни, които пораснаха без време, също ще плащат заради манията за величие и заиграването на кукловодите. Бог да ги пази – децата, разбира се!

 5. Твърдите: “Първанов, по израза на един добре запознат с фактите политик, е „отместен“ от Путин като основен лобист на руските енергийни проекти в България.”

  А с кой ли друг е заместен наший Первановый, кой ли му е заместникът, кой е новия основен лобист на руските енергийни поректи в България?

  Дали това не е самият Бойко? Това ми се чини, че е интересен въпрос за тълкуване. Аз за друг освен Бойко не се сещам, който колкото него да е достоен за тая мисия, възлагана лично от другаря Путин? Неслучайно сам Бойко нарече Путин наскоро “голям демократ”, дали пък това не е знак, че той вече е довереното му лице из Задунайская?! Голям смях ще падне: лидерът и вождът на партията “Граждани за ЕВРОПЕЙСКО развитие на България” се оказа, че е дълбоко законспирираното лице и новия проект на кагебистите от Североизточната Империя?

 6. Не се нервирайте колеги от поредният комикс.Още година ще му се наслаждаваме.Наблюдавам,че повечето хора ,вместо да се ядосват на гоце-вацизмите,гледат с присмех.А Той се отказва от путинските проекти просто,защото разбра,че нищо няма да се реализира.Не може,страна,която гаси пожари с лопати и помпички на гърба,която втори месец извършва геноцид над народа си-да бъде допусната във високотехнологична Европа.Кадрите от филма,който бе излъчен по една ТВ,спокойно могат да се използват за събития от преди 100 год.И както често пишат по руските сайтове-наближава отново 17 година….

 7. Сега остава отместеният и отместникът да се прегърнат като стари фронтови другари и да запеят дружно някоя песньовка на Любэ, докато спонсорират концертите им из страната…

 8. Не знам защо, но като гледам и слушам за “колосалните” битки , “яростните” напъни и закани , “подлите” хързулвания , “непозволени” удари и “невероятни” плонжове на нашите политици се сещам единствено за WRESTLING MANIA където “ожесточението” е от същия горе-долу порядък.
  Толкова много са сходните черти че няма накъде.
  Остава само да се попромени малко терминологията на нашата РъБъMANIA , вместо да говорим за Соколи, Трактори и Багери, Агенти и разни там Циркаджии и Фокусници да преминем към по-конкретните Животното, Изкормвача, Гръбнакотрошача, Удушвача и т.н.
  И без това се видя че нашата MANIA си е едно шоу , ЕNTERTAINMENT и нищо повече, колкото и да се хабят да ни я пробутват като истинска (политическа) борба.
  Колкото сме видяли удушен , изкормен или със строшен гръбнак “борец” толкова ще чуем и видим импичнат президент, подал оставка министър или осъден престъпник.
  И накрая да му се намери един подобаващ коментатор и готово.
  Иво Инджев сигурно няма да се съгласи но съм сигурен че ще се справи блестящо като такъв.

 9. Опасявам се, че ни очаква театрото “връщане на двуполюсния модел”.
  “Дясната” част вече се реализира и е управляваща заради безумното поведение на тези, които много от нас смятахме за десни.
  Новото “ляво” ще стане ясно и действащо догодина, след края на мандата.
  Ако питате за евентулен център – той винаги е жив и тук. Русия/КГБ и тукашните им слуги, включително тези от новите части на двуполюсния …

 10. A ако някой все още го мъчат съмнения, ето и факта:
  “Премиерът Бойко Борисов назначи Боряна Пенчева за заместник-министър на финансите”.
  Крадците от тройната коалиция и подобни клоунски изцепки.
  Някои пак повЕрваха и още им държи …

 11. Ралица Ковачева го е казала по-горе. Да плеснат с ръце,па да се прегърнат като стари ДРУГАРИ.В крайна сметка общото между тях е неизмеримо повече от различното! А дали е Ивана или Любе,все ще се разберат! Те за АЕЦ Белене и тръбопроводите се разбраха,та за това ли?

 12. Всъщност ми хрумна, че може да няма нищо такова, каквото резидентът твърди, че има. Само че, като същият има прекрасна представа какви “топли” чувства храни към негова милост подопечното му население, какъв по-хитър и калташки ход от това да обяви Бойко за свой приятел? Нека ходи Бойко после да обяснява, че няма сестра! Що му трябва на първаноолу да плете комбинации, да играе апаратни и други игри без гарантиран успех, когато просто е достатъчно да опре мръсната си същност до кой да е опонент и край!
  Излиза примерно утре селянинът и заявява, че отдавна са изгладили проблемите с Иво Инджев и сега от време на време “се чуват” по приятелски… Как ще реагираме ние и какво ще прави Иво Инджев?

 13. Даа, Борисов, Румен Петков… Г-н Грънчаров май е прав!

 14. Както и да го коментираме Борисов, той винаги е прав.За всичко лошо е виновен народа, Костов, терца коалицията, а за всички успехи единственно и само той.Интересно за Симеон Борисовото управление ни дума ни вопъл ни стон.
  При Първанов е много по сложно.Той е многопластов политик.Малко комунизъм, малко социализъм, малко модерно ляво, малко евро левизъм и малко нов проект.Пласт по пласт е наслагвано и продължават да заливат отгоре още и още заинтересованите.Доста нанос трябва да се свали за да се достигне до голата истина. Първанов е опитен президент, който се старае много…- отворя ни очите генерала, явно прозрял голотата след дълбоко вторачване.

 15. “…да обяви Бойко за свой приятел? Нека ходи Бойко после да обяснява, че няма сестра!…”
  Иво,преди всичко искам да споделя радостта си,че твоята книга вече е в моите ръце!!!Какво да ти напиша още:)Благодаря за този неповторим стил и наистина твоите верни сътрудници са си свършили прекрасно работата ,а сред тях Сенека- е назад в списъка ,но само като се има предвид азбучния ред -иначе всичко е безобидно и така за кой ли път: естетиката тържествува!Чувството ти за хумор е по-тънко от това на Уди :):):) ….изобщо тази твоя книга е истински подарък за мой любим човек ,който цени красивите отношения т.е. цивилизованите отношения между хората въобще.
  Щеше да е хубаво да имаме една такава книга с главен герой -съвременния българин ,който не се страхува от това да открие свой приятел в някого : това е прекрасно ! Вероятно Бойко Борисов няма да се обяснява по този повод за сестра си -може само да се радва ,че някой е открил в него свой приятел ,но със сигурност той вече отговори на Гоце подобаващо :Нямам приятели!и то още преди изцепката на приятеля му-Б.Д. Разбира се,че това не е застраховка срещу приятели -напротив именно по този начин освен ,че се лъже публично вероятно ББ се лишава от едно неизбежно страдание :когато приятел се отрече от приятел не за друго ,а защото е предаден ,причинена му е болка и осъзнато е наказан или нещо друго ,за което който и да било приятел- няма право,ако е истински приятел.Виж ,вероятно е стечение на обстоятелства -снощи гледахме американски филм на тази тема и както се знае -американските филми са хубави и затова: имат хубав край!Пожелавам на агент Гоце наистина хубав край-да събере кураж и да си подаде оставката и вероятно тогава пак ще се намери подходящия човек да направи филм или да напише книга …продължението на книгата “Президент на Ръ Бъ”- ПРЕДСТОИ !
  ПОЗДРАВИ!
  П.П.Актуалният въпрос е:Как съвременните българи помагат на президента-Гоце да събере кураж за да си подаде оставката :)Истинско чудо!Останалото е лъжа!

 16. Амиии, лошо, много лошо! Пак немогат да го изчислят ББ и да краднат от другата страна. Мнооого злее, започнахме да изнасяме сус-пая в Австрия и Карибите щото тук няма къде да го връткаме, стана горееещо под крачетата…Бързайииии, бързай да го свалиш до есента ББ щото после идва Видов ден и вноските в запечатъни пликове ще секнат!!! Ех че лошав тоз бат’Бойко веееее…..

 17. И да не забравяме в тези многопластови като праз лук дълбини (по ДСБАР) – трепета към просвета и наука, реализиран чрез Пернишкия…университет (както съобщават удостоили ББ със званието доктор хонорис, преди да са приели и един студент). Голяяяяяма и преди всичко бърза почит! Познайте кой ще е вторият почетЕн! Признавам в тази загадка няма много вълнение. Да залагаме само дали преди да приемат първия студент или след. Това се вика… университет – почитните му доктори – повече от студентите.

 18. Ако Г вече не е водеща фигура в Проектите, то какво ли е получил в замяна?
  Не ми се вярва, хей така великодушно да ги е прехвърлил друг да ги продължи…
  И случайни ли са тези ПР напъни да се налагат отрочетата му в медийното пространство?
  Какво ще му бъде нужно за да преодолее дефицита на визията им?
  Но да спрем да подсказваме на придворните малоумни ПиАрИ 😉

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.