(С)тали(н)банска журналист(и)ка

А ето как самият Първанов повдига завесата на своя проект в своя вестник „24 часа“ на 16 август ( трета пиарска публикация във вестника на президента за него и семейството му в периода между 14 и 16 август). Абзацът от статията, която ни запознава обилно с уменията на президентската двойка да кара джетове в запазения само за тях евксиноградски залив ( и лигаво превъзнася семейното щастие на Първанови – точно 2 години след августовските публикации на в. „Уикенд“ за любовни авантюри на президента), е озаглавен така:
“Политиката има нужда от свежа кръв”.

Авторката Диана Кънчева ( същата, която на 12 март на пресконференцията на президента му зададе историческия с подмазвачеството си въпрос за това „кога най-после ще осъди медиите, които му се катерят по гърба), пише:

“Hаскоро президентът се определи като “плеймейкър” на отбора, който ще реализира гражданския му проект ( което е лъжа на Кънчева – Първанов се самопредели като такъв по принцип, но не каза нищо за някакъв „граждански проект“ – бел. авт) . Намерил ли е вече голмайстор?
“Голмайстори има много. Но аз не смятам да бъда в авангарда, а по-скоро ще търся укрепване на основата на едно ново движение, което да позволи реализацията на хора с доказани способности, които по една или друга причина са непълно реализирани или са се дистанцирали от политиката”, обяснява президентът.
Но бърза да отхвърли съмненията, че ще рециклира стари муцуни в политиката. “Нека да има и стари, старостта не е порок, въпросът е да не бъдат компрометирани”, веднага намира аргументи опитният политик.
Той е убеден, че за тези 20 години партиите у нас реализират апарата си и точно това не позволява в парламента да влязат най-кадърните, които са реално полезни на управлението.
“Иска ми се да обединя усилията на хора и отляво, от центъра, а защо не и отдясно, които да дадат друг облик на политиката. И да дадем шанс на младите хора, които вече са се доказали – политиката има нужда от свежа кръв.”, заканва се той.”

Разбрахте ли сега (не само от в. „Сега“) с какво ни се „заканва“ Първанов? С със свежа кръв и муцуни, които смята за некомпрометирани. Но като се знае, че той смята самия себе си за „некомпрометиран“, можем да си представим какви „зайци“ ще извади по своите критерии още от будьоновката си този фокусник.

Някак между капките ( морска вода, кипнала от джетовете), Първанов прави първо признание за реално съществуващия негов проект и го определя като „движение“. Освен това, за втори път във второ интервю в рамките на два дни в същия вестник пуска „ любовни стрели“ не само към Запада, но и към „дясното“. В едното интервю заявява, че бил загърбил руските енергийни проекти. А тук ни умилява с едва ли не близките си връзка с …американския президент Джордж Буш.

Това внушение е обработено под формата на преразказ от услужливата репортерка, която по-нагоре ни информира за писателски напъни ( на тема „лидерството“) на Първанов, така:
“С Буш се чували често за медиците
Като се е отдал на писане, дали няма да ни разкрие скоро в книга и задкулисния живот на “Дондуков” 2?
“Рано или късно ще се опитам да обобщя контактите си с интересни личности през годините, които са оставили у мен много ярки спомени”, не крие историкът Първанов.
През последната година той започна да открехва по малко вратата на своята политическа кухня. Преди време разказа, че през 2001 г. лично е канил Стефан Данаилов за президент и след като Ламбо не приел, сам се нагърбил с кандидатурата за президент. И спечели.
Преди месец пък разкри, че Сергей Станишев му предложил да е премиер през 2005 г., когато течаха преговорите в тройната коалиция.
Не е само това, има други, по-глобални неща, загадъчен е държавният глава. И за да предизвика любопитството, разказва как се обадил на американския президент Джордж Буш, когато талибани отвлякоха двама наши шофьори в Ирак. Разговорът бил с молба за помощ. Буш обаче бил достатъчно откровен, за да му каже дипломатично, че ще направят, каквото е по силите им, но да не разчитаме много, защото и те си имат доста такива случаи на главата.”

Дали е точна в преразказа си Кънчева. Ако е така, значи Първанов е пълен невежа в международните дела. Талибаните отвличат и убиват в Афганистан. В Ирак са всякакви други, но не и талибани. И ако президентът е толкова „прав“ по тези въпроси, колко може
да му се вярва за останалото? Нищо чудно, че си търси някой, като Калфин, който може да направи разлика между двете държави, в които има български военни ( тежко им с такъв главнокомандващ!).

Разбира се, както обикновено при него, Първанов е най-интересен с онова, което видимо „пропуска“ да каже. Ако с Буш се е „чувал“, то какво остава за Путин, когото той обяви фамилиарно за свой приятел в присъствието на „Джордж“ в София, демонстрирайки равнопоставеност в отношението си към съюзниците и несъюзниците. Защо ли избира сега да ни „зарибява“ с близостта си с републиканеца от демократичния свят, но мълчи за рекордните си по своята честота ( като за европейски президент) контакти с руския автократ Путин? Или пак „говори“ на западните посолства, но вече и на „дясното“ в България със заявката да е негов представител в своето „движение“ ( по модела на Сакскобуготски и Борисов)?

Отговорите, които няма да получите пряко, очаквайте в следващата серия от пропагандни криволици, които трябва да разчитате между редовете на подмазваческата журналистика.

24 мнения за “(С)тали(н)банска журналист(и)ка”

 1. Първанов явно започва да се конкурира с Румито Желева по компетентност в международните дела 😀 Тя слага Грузия в Близкия Изток, той слага талибаните в Ирак… Ама какво ли значение има? Малко са хората като г-н Инджев, които да забелязват такива “маловажни” неточности.

 2. „Иска ми се да обединя усилията на хора и отляво, от центъра, а защо не и отдясно”.
  Нов “турлю гювеч” – не е важно кой е с нас, важното е пак да сме на власт!
  Това е стремежа на Гоце, а приказките за кадърни и даказали се е ала-бала за наивници. Копира модела “Сакскобурготски”, като много сполучлив по отношение грабенето от “царедворците”.

 3. Първанов е красив, млад мъж, на когото завиждате. По-умен е от повечето тук, без Иво, разбира се…

 4. Заглавието е шедьовър!Браво Инджев,дори и да нямаше долунаписаното,всичко там е казано!
  Голяма комедия ще бъде движението “ляво-дясно-центристи-след Мен”.Но ,за съжеление,няма да се излъчи тази тартюфщина.Накрая ще Му прошепнат на ухо,че с един файтон хора става само кръчмарски мохабет.

 5. “…Или пак „говори“ на западните посолства, но вече и на „дясното“ в България със заявката да е негов представител в своето „движение“ ( по модела на Сакскобуготски и Борисов)?…”
  Иво, “От -“говори” на-“дясното” с-“движение”” е наистина неповторим политически “модел” ,но за други българи по други ширини и казани -иначе за съвременните българи предизвикателството да отстояват именно ПРИМЕРА за своя народ е неизбежно както и Промяната ,чийто посланик виждаме в твое лице!
  Бъди здрав!

 6. Нали знаете вица за онази жаба която чула че подковават коня и тя си вдигнала краката, такъв е и случая с Първановият президентски мерак да оглави свое лидерско движение в Ръ Бъ.А бе господин президент ти на земята ли живееш или на луната, незнаеш ли че България е в Европейският съюз а там с доказаните политически фурнаджийски лопати (от едната страна против НАТО от другата страна за НАТО) никой не иска да си има работа, но ако целта на политикоолигархичната ти далавера е да изгонят България от ЕС и така да спасиш Олигархичният режим на съветската република в България, тогава чакам с нетърпение да видя олигархичното партийно бесило с което сте решили да обесите България.

 7. Върховнияг главком отново се гласи да ни спасява.След като спаси партията си от бой по времето на Виденов като върна мандата, после така изкриви действителността, че едва ли не се барна за спасител на нацията от Гражданска война.После самия той се спаси в Президентството, като междувременно ни спаси с тройни завоалирани и тройни явни коалиции.Придобил мания да спасява ,сега се е заел с нов спасителен проект, защото времето тече, кризата не си отива,а ето и Бойко го окуражи, че се справя добре.В спасителното гражданско движение ролята на плеймейкъра е запазена марка. В отбора вероятно ще видим да се спасяват със спасителни жилетки президентските съветници, медииния обслужващ персонал, олигархията на БСП и какво ли още не.Ще се раздават равноотдалечени пасове в ляво и в дясно, макар от сега да е ясно, че този отбор няма да ни спаси от унизителна загуба,за това спешно търся някой да ме спаси от спасителите.Понеже настоящия спасител основно се занимава със строежа на автомагистрали и няма време.Ще се радвам и на снимков материал от колегата Иван Иванов в някой от следващите броеве на 24 часа.Разчитам на професионализъма му, той го има в изобилие.
  Използвам и случая на патерица да честитя рожденния ден на колежката Диана Кънчева от отдел “Вътрешна политика”, която точно преди 2 месеца стана на…И да я помоля да каже дали е получила отговор на въпроса относно катеренето по чужди гърбове от българските медии в частност “24 часа“.

 8. Браво, г-н Инджев, неповторим сте , бъдете винаги право в Десятката! Да пишете и да бъдете достоен човек е призванието Ви!

 9. Стига бе! Калфин! Че Калфин да не е много по-напред от първаноолу? Я му вижте биографията на тоя тъпомуцунест мушморок! Икономист и финансист, абсолютин гастрольор в дипломацията… бил ходил на курсове, разбираш ли! Че то така и аз мога да стана външен министър – колко му е! Само да поцелувам правилния г#з. За такива като Калфин американците имат идиом – “brown noser”. А нашият главнокомандващ обича да се обкръжава с тоя тип хорица. То други му и не връзват, де. Самодоволни нещастници, оглозгаха България!!!

 10. Типографска грешка – “абсолютен”, разбира се 🙂

 11. то направо журналята са си станали осложливи. подмениха и правописа на самата дума. за съжаление.

 12. Защо толкова дълго се занимаваме с Първанов?Няма ли да му дойде мисълта,
  че се страхуваме от неговия “нов по-
  литически проект”?А не можем ли най-накрая ние “от дясно и ляво”да се обединим около идеята Иво Инджев-
  президент?Мисля,че човек като него,
  който толкова разбира от президетската институция си е извоювал авторитета да бъде държавен
  глава!Мислите ли като мен?Тогава да го направим!

 13. Здравейте, г-н Инджев, някакъв вид колега съм ви. Някакъв, защото работя в регионална медия и там президенти и премиери са по-безинтересни от кражбата на кокошките на дядо Пеньо. Е, силно се изразих, както и да е…прочетох книгата ви. Не мислите ли, че друг политик в момента се ползва с далеч повече медийно време и манипулации на масите–забележете, не обществото? Всяка емисия на БТВ започва с друга личност, ако ще той да е играл мач и в това време обсъждал цената на газа. Мисля, че всички сякаш са от едно и също пернишко село, забравих му името. Иначе – добре е да има като вас. Отдавна на много хора е ясно Първанов що за президент е.

 14. ”Няма нищо по-страшно от активната глупост ”!! Гоцевата,драги ми форумци СТИГАНЕМА НЕМА…….

 15. Казал съм го преди много,много време.Иво Инджев е достоен за президент.Радвам се,че ставаме все повече и повече.Тогава вече може и да се върна в България.Сигурен съм и ,че много други като мен ще го направят.Но при Гоце в РБ-никога.Нека на Гоце да му тежи на съвеста,че се разпиляхме по света заради него и кликата му.

 16. Ето още един текст от блога, който най-вероятно ще се появи в чуждоезични издания в превод 🙂

 17. Гсподин Хаджиев,новият Индже(в) ще си извоюва сто процента народната любов и признателност ако успеем първо мирно да свалим от власт президента на Олигархията в Ръ Бъ и второ да убедим мирно парламента на България да назначи Иво Инджев за предцедател на Грждансковоенна ревизионна комисия, която заедно с правителството на премиера Борисов ще могат без проблеми да възстановят справедливоста и демократичният правов ред в Българската държава.Сигурно има и други безопасни варианти, за спасяване на Българските граждани и държава от червената мафия в България.

 18. “Иво Инджев за предцедател на Грждансковоенна ревизионна комисия”

  Оле!

 19. А Вие, г-н Инджев ,имате ли желание и амбиция да станете президент?Не съм прочела досега такова Ваше намерение…

 20. Da, tova sa starite nomera na Gotse da se pravi na bash demokrat, za da prilaje naivnitsite, kakto navremeto, kogato vze zavoja i se okaza prav poddrajnik na NATO, no kato zahapa vlastta zaliza podmetkite na Putin… Prodaljavaite da go razoblichavate, g-n Indjev, za da ne se podlaje nikoi veche!

 21. Винаги на висота.Браво,браво г-н Инджев.Жалкото за България е,че истината идва винаги постфактум.Тогава и журналистите гъзоблизци,които са забравили чий гъзове са близали,са принудени да пишат ИСТИНАТА!

 22. Комисията трябва да е Граждансковоенноцърковна за да е по всеобхватна.

 23. към petyaf:

  Няма как да сте прочели. През ум не ми е минало, но не виждам какво мога да кажа на хората, които ме виждат в такава роля. Да им опонирам? Или да “кокетнича”?

 24. И аз не искам да ставам президент, и не само който има такива аспирации има право да е критичен към Гоцето.

  това “нима вие искате да сте президент, щом не одобрявате Гоце”, е типична проява на тоталитарното мислене “или всичко, или нищо”. твърде болнаво, впрочем. опит за извиване на ръце, запушване на усти, манипулация, с една дума, идваща от хора с много неустойчиво его: щом извисиш глас да кажеш нещо, което на другия не се харесва – да посочиш, че президентът е гол в нашия случай, значи завиждаш. На Гоце, в случая. Е, не е така. Единствено вярното в конкретния случай е, че изказването е щрих към портрета на изказалия се. Опит за подмяна на темата. А темата е политическото бъдеще на един пропаднал псевдо-политик – президента Първанов. Който впрочем сам си казва в тази статия-интервю, че са му свили байраците – няма да бъде на фронтовата линия, “авангард”, а щял да тегли конците изотзад. Слиза от сцената, но му се иска да си мислим, че дори и слязъл от нея, все пак е някъде там, зад кулисите. И такова изказване – да заявиш, че си търсиш кукли за параван, се приема така спокойно?!

  Параванова работа…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.