Първи бунт на президентския кораб

„Дневник” информира за декларация на Съюза на офицерите от резерва “Атлантик” срещу отказа на президента да назначи комодор Валентин Гагашев за началник на служба „Военна информация”. В нея се посочва, че Георги Първанов мисли все повече за времето след края на президентския си мандат и все по-малко се тревожи за реалните трудности пред Българската армия. „Този спор е поредният опит на държавния глава и върховен главнокомандващ едностранно и еднолично да предрешава процесите във въоръжените сили, да обезличава и да подменя министъра на отбраната, който носи пряката отговорност за състоянието на армията и на подчинените му служби”, пише още в документа. Преди два дни президентът освободи от 1 септември сегашния шеф на военното разузнаване ген. Пламен Студенков, но не издаде указ за неговия наследник и за втори път блокира кандидата за поста, предложен от военния министър Аню Ангелов. “(Кафене.нет)

Това е първа по рода си новина за 20 години – български военни организирано и колективно ( без значение каква е „бройката им“) оспорват червения политически монопол. А кой е по-представителен за него от самия главнокомандващ Първанов?

Имало е и има всякакви „защити“, „лиги“ и подобни униформени организации на мислещи под строй кадри на НРБ и СССР, създадени и поддържани от носталгични по захвърления чук и присъдружния му сърп другари. Един от най-видните им представители, който заклейми НАТО и беше уволнен от президента Стоянов, беше възнаграден с вицепрезидентски пост от др. Първанов. Но не е имало такова „чудо“ военни да оспорват диктатурата на комисариата в армеийските дела, олицетворявана от червения кадровик Първанов.

Не знам доколко изразената критична позиция е представителна за настроенията в армията. По-вероятно е статистически да не е преобладаваща и в щаба на главнокомандващия да се подсмихват по навик на някакви „кресльовци“. И все пак, поколенията се менят, времената -също. Ако „старата гвардия“ , по примера на главнокоманващия си, беше наметнала лицемерно натовската мантия ( самият Ангел Марин с половин уста си призна „грешката“ за антинатовските си приказки, за да стане вицепрезидент на натовска България), то вече явно има ново поколение военни, за които миналото е въпрос на история, а принадлежността към западния съюз- на бъдеще. Кой нормален човек не е загрижен за бъдещето си, особено в разцвета на силите си, далеч преди пенсия?

Колкото до „мотивите“ на запъналия се като бракониер на пусия президент, ето още малко по въпроса от демарша на групата военни и коментара на Frognews.bg:

“ Сред членовете на организацията има офицери, които дълги години са служили с предложения от кабинета комодор Валентин Гагашев и твърдят, че е отличен професионалист и с утвърден авторитет сред партньорите от НАТО. Зад отказа на президента да подпише указа за назначаването му „атлантиците” съзират опит да се назначи човек верен на Първанов и да се предотврати наложителната реформа в най-непроменената структура на специалните служби у нас.

Неотдавна държавният глава обяви, че военният министър Аню Ангелов не бил съгласувал кандидатурата на Гагашев с него. Министърът го опроверга и посочи дните, в които е уведомил Първанов за предложението.
Преди това президентът вече бе отхвърлил друго предложение – това на ген. Динчо Карамунчев. Зад отказа наблюдатели съзряха дългата ръка на президентския съветник и бивш шеф на Генщаба Никола Колев, който преди години имал конфликт с Карамунчев.

„От активната намеса на президента в сферата на националната сигурност през последните месеци оставаме с убеждението, че той мисли все повече за периода след изтичане на неговия втори мандат и все по-малко се тревожи за реалните трудности, които стоят пред личния и командния състав на Българската армия”, пише още в декларацията.

Военното разузнаване остана встрани от реформите през последните двайсет години. Липсата на закон, който да регламентира дейността му, го направи удобно за реализация на политически и лични цели от страна на хора във властта, смятат запознати с работата на структурата. “

Забелязвате ли? Авторите на декларацията не се прикриват лъжливо зад „чисто професионални“ аргументи, а атакуват в десетката политиката на държавния глава. Защото разбират и изобличават сърцевината на проблема – той е политически и е свързан именно с личността на Първанов и неговите методи на управление, за които е характерно превишаването на пълномощията.

Рано или късно подобен бунт ще избухне и на кораба на присвоените като лична гвардия на президента служби, като разузнаването и Националната служба за охрана ( в която унижението да слугуваш на политик като Първанов е особено голямо).

А това,, че „храбрите“ български медии още не са разбрали откъде духа вятърът и че процесът на подкопаване на абсолютната недосегаемост на основния медиен ментор в България е необратим, само показва жалкото състояние на българската журналистика. Защото тя трябваше да „забележи“ протеста на офицерите от запаса като крайно необичайно събитие, достойно за водеща новина, ако не и за „сензация“. Но, както се вижда, българските медии, след целенасоченото им мачкане, са пострадали повече по отношение на сетивата и естествените си реакции дори от консервативна по дефиниция система, като армията.Тъжно, но факт.

36 мнения за “Първи бунт на президентския кораб”

 1. Съюза на офицерите от резерва “Атлантик” са известни личности , доскоро служили в редовете БА , като командири , началници или преподаватели. Т.е.това е част от елита и цвета на Българското Войнство.Ако по време на военната им служба тези достойни мъже са стоели мирно пред главнокомандващия , защото така повелява устава , то в цивилния живот като свободни граждани е нормално , дори мисля наложително , да изразят професионалната си позиция.За това изразявам мойто възхищение и адмирации. Явно чашата на търпението одавна е преляла и е дошло време да се назовават нещата с истинските им имена . А по отношение на декларацията на офицерите, тя не е единствената с подобен тон / справка – панела “декларации” от сайта на съюза http://www.atlantic-bg.org/bg/declarations.html /

 2. Днес по НТВ мимоходом и хлъзгаво сведоха проблема до медийното му осветляване. Трябвало първо да се разберат Първанов и Борисов, трябвало да не се похабявя образа на Гагашев от прожекторите, преди да са го …напиарили, както аз си го преведох. Обобщиха очевидното, който мигнел пръв… Не им се приказваше на проф. Дайнов и на Мадам В. Конституцията била такава. Въпросът щял да бъде изтъргуван между двете глави – подкрепа за едно срещу подкрепа за друго. Гагашев за Белене, например.Потресаващи прогнози сутрешно на гладно, без никакъв анализ, без чувство за мярка, за отговорност и критичност. Дори без намек за контрапункт – хармонията в студиото беше пълна.

 3. отново в 10ката, браво г-н Инджев.
  Искам само да отбележа, че статията в Дневник събра стотици негативни коментари по адрес на президента …. и съответно вечерта беше свалена от заглавната страница, редактирана, а коментарите – изтрити.

 4. Г-н Инджев мисля че грешите в последния абзац. За гоце вятъра може и да не духа правилно но все пак той е една от куклите на ДС. Така че ДС медиите пазят статуквото. Гоцето може и да е главна марионетка но все пак марионетка.

 5. Поздравявам Ви г-н Инджев.
  Срамувам се да кажа, че някога съм работил в медия, която след толкова години си е все същата.

 6. “…процесът на подкопаване на абсолютната недосегаемост на основния медиен ментор в България е необратим…”
  Този бунт е вид мутация :)”Учените са доказали, че еволюцията на организмите, извършваща се на молекулярно ниво, е необратима, когато се променят условията на живот, тъй като появата на нужната мутация в ДНК се съпровожда с появата на още няколко мутации, които играят ролята на спирачен механизъм на еволюцията..”
  За Променените условия на живот и за Промяната в обществото Гоце не го е грижа :)и както пише в декларацията :”…той мисли все повече за периода след изтичане на неговия втори мандат и все по-малко се тревожи за реалните трудности, които стоят пред личния и командния състав на Българската армия”Липсата на мъжество у него е това,от което все по-малко се тревожи -също.Нека чуе:Първанов,бъди мъж!Кураж!

 7. първаноолу – върховен главнокомандващ! Това е същото като морското свинче – колкото е морско, толкова е и свинче. Считам, че в писмената реч е уместно да ползваме кавички, а в устната – едно “кхм” пред въпросната титла или намигане с дясното око при изговарянето ѝ ще създадат желания ефект “морско свинче”.

 8. Гоцето ви подлива вода и ви се подиграва с тази реклама за EU-политехнически университет … перник. Как го допуснахте?

 9. Офицерите от Българската Армия никога няма да се съгласят някой да ги исползва, за мадуристи на олигархичната власт в Българското ни Отечество.Президента Първанов иска да разговяря по устав с министъра на одбраната Аню Ангелов и най вероятно това ще му се случи, но след като му бъдат отнети президенските пълномощия в България.

 10. Уважаеми господин Инджев,
  Благодаря Ви за аналитичния прочит на нашата декларация и за моралната подкрепа!
  Бих направил някои дребни уточнения. Първо, ние сме офицери от резерва, тоест, пенсионери и не можем да бъдем част от екипажа на президентския кораб.Боже, упази!
  Второ, от 2009 г. до днес неведнъж разпространявахме писмени становища, устни изказвания и пр. мнения, в които изразявахме несъгласие с позиции на Първанов по венни въпроси. Когато мненията ни съвпадаха, също го заявявахме. Стремим се да бъдем обективни и да не политиканстваме.
  От вчера, когато поредната ни декларация за Военното разузнаване бе посрещната със значителен медиен интерес, станах свидетел на следното: масирано оклеветяване на председателя и на членове на Управителния съвет на съюз “Атлантик”.
  Някакви червени ченгета и запасни активисти на БКП/БСП изведнъж откриха, че сме били некадърници, аутсайдери, съсипали армията, че сме избивали комплекси, като се конфронтираме с държавния глава.
  Никога не съм допускал, че аз и колегите ми, служили по 30-35 години и на социалистическа, и на натовска България, сме били толкова долни хора!
  Ето конкретен пример: генерал-майор о. р. Съби Събев беше представител на Генералния щаб на БА в Брюксел. Добър или лош, даде, каквото можа и вече 6-7 години е пенсионер. Едва вчера ченгетата му припомнят, че не си бил върнал един от пропуските в щаб-квартирата на НАТО през 2003-2004 г.Нали разбирате как ни работят?! На 55 години съм, а днес ми припомнят, че съм се е напикавал в детската градина, онанирал съм в осми клас и съм надничал в женската баня, преди да вляза в казармата. Там пък не съм успял да направя коремното до третата седмица, а веднъж съм задрямал на пост пред караулното.
  Умишлено пропускат, че ген. Събев е завършил: Военновъздушното училище “Георги Бенковски”, Военна академия “Георги С. Раковски”, Военна академия “Юрий Гагарин” в Руската федерация,Военновъздушния колеж на ВВС на САЩ в Монтгомери – Алабама, Школата на НАТО в Оберамергау, Центъра “Джордж Маршал” в Гармиш-Партенкирхен и Колежа по отбрана на НАТО в Рим.
  Излиза, че този Събев не е толкова прост човек, колкото искат да го изкарат червените изроди, ченгета от ВКР, от Второ главно и пр. ПОЛУОБРАЗОВАНИ войници на партията.
  Това са ченгесарските им методи: охулване, полуистини, намеци и подмятания, инсинуации, че някой не бил удовлетворен от службата си, че бил комплексар и затова сега написал декларация срещу херувимчето Гоце, което е светена вода ненапита и никога не е лъгало, че няма досие от ДС.
  Това са те: агент Гоце от Сирищник; селянчето Никола Колев от Караджалово, активист на ЦК на ДКМС и приятелчето му Павломир Кънчев /агент Федя/, когото изгониха от НАТО като притежател на досие от Трето управление на ДС /ВКР/.
  Имам чест!

 11. Дори ми е неудобно да Ви поздравявам за точните анализи и позиция, която проявявате във всичките си материали, свързани с най-актуалните събития у нас. Хубаво е, че имаме и различна журналистика, нищо, че представителите й се броят на пръсти. А колкото до отменената покана от страна на БНТ – така е, когато изборът на генералните директори става все “по-прозрачен” и със сигурност все по-удобен за всички институции. А обществената й функция остава само тема за безмислени дискусии.

 12. Прекаляваш бе, Инджев.
  Ей, аман – утре ще се махне Първанов и ще те върнат в бТВ – тогава ние какво да кажем?
  И кое в изказването на Марин “Командата Бегом към НАТО не е полезна за армията” е толкова срамно и позорно, че трябваше веднага да го уволнят? Да не би да е излъгал? Да не би да имаме модерна, малка , но мобилна професионална армия? Не – имаме нещо подобно, ама не съвсем същото.
  Първанов затова е президент и затова си носи главата на раменете – ай стига си се уливал, всяко решение от президентството го лаеш като бито куче – от далече.

 13. Извинявам се за правописната грешка – оливаш се,

 14. Г-н Иво :-), абсолютно съм съгласен с всичките неща, които сте писали за пернишкият бек.Уважавам Ви, най-малкото защото сте и един от малцината, имащи смелоста и компетентността да пишат за него.Но…една малка забележка…защо само за Него?В РъБъ има адски много проблеми, абсурди и безумия, за които трябва да се пише.И не се съмнява, че с вашето “перо” анализите им ще бъдат наистина качествени и духовити.Ако принцип Ви е да пишете само за “главата”, ОК.Но трябва да се подготвяме и за догодина, когато той няма да е вече “на върха”.

  П.С.
  Какво е мнението Ви за върнатите цигани от Франция(примерно)?

 15. Ама г-н Инджев, много сте лош, ще се развихри Ловецът на врабчета и врабче няма да остане…Имайте милост!

 16. Това, че в “каютата” на президента се “мъти” нещо е ясно. Но четейки горните редове, пък и в други електронни медии, в мен възниква едно “объркване”. Излиза, че на кораба “България” съществува “структура”, носеща респектиращото име “Военно разузнаване”, която обаче съществува без да има ЗАКОН, който да регламентира нейната дейност. По кой “начин” тогава, тези хора получават всички видове “пособия” и какво точно “извършват” за да може “корабът” да изпълни “курса”?? И къде са ЗАДЪЖЕНИЯТА на “онези”, които заемат най-голямата “палуба”, наречена “Съединението прави силата”?? Все пак става дума за “служители”, които са с много високо професионално ниво.

 17. Ех, ловецо на врабчета… По-интересно е как е първаноолу, и марин от първи анти-натовци за една нощ станаха първи про-натовци. От това по-к##венско, с извинение към Иво Инджев, поведение има ли? И марин, когото много уважавах едно време, и николов, и михов – не са генерали това, а… хайде да не прекалявам с цинизмите. Аз познавам старшини, които са по-големи мъжкари от тия нещастници.
  Носел си главата на раменете граовският цървул… ха! То хубаво, ама челото малко ниско ми се вижда, а зад него комай само коварство, егоизъм и раболепие прозират.

 18. Лесно – по същия начин, по който Солана стана от противник на НАТО негов генерален секретар; по същия начин, по който гърците трупаха точки с безсмислени демонстрации против бомбардировките, но в сощото време си стояха в НАТО и когато натовските генерали казаха “айде стига ви толкова популизъм, трябва да ви ползваме солунското пристанище” се насметоха и си затраяха.
  Всъщност, не забелязвам нито един военен да се изказва по темата тук, или поне не явно военен.
  Второ – в момента се пробутва една кандидатура, за която нямам преки впечатление – нито за кандидата на Първанов, нито за кандидата на военното министерство. Проблема е приемането на аксиомата, че щом не е от БСП, значи е наш и е кадърен.
  Тоя филм го гледах вече с Румяна Желева.

 19. Радостно е, че има и офицери, за които пагонът не е място, където да цвъкат врабчета /или ловци на врабчета/.

 20. Рано или късно подобен бунт ще избухне и на кораба на присвоените като лична гвардия на президента служби, като разузнаването и Националната служба за охрана ( в която унижението да слугуваш на политик като Първанов е особено голямо). Надявам се да знаете повече за това, отколкото казвате. Надявам се да сте прав.

 21. Ама, ловецо на врабчета, почитателю на ловеца на архари, чудесни примери ми даваш, но нима те оправдават споменатите от мен по-горе? Не, напротив. За гърците само искам да ти кажа, че демонстрациите им не бяха чак толкова безобидни, защото по време на бомбардировките в Сърбия хората съвсем ефективно блокираха пътищата и не позволиха на войската (тяхната, но и натовска същевремонно) да се предислоцира.
  първаноолу всъщност се опита с апаратни, процедурни средства да вкара в ъгъла ген. Ангелов – и него не го чух да коментира нечий професионализъм.
  Не зная какво имаш предвид под “явно военен” – следа от фуражката на главата ли, какво ли? Смея да твърдя обаче, че марин, михов и колев са явно овенни. Подобни охлюви са срам за пагона, да не говорим за генералитета. първаноолу пък – още по-зле, той изобщо не е военен, а е главнокомандващ…и се вживява в тая роля, клетият, не се усеща, че тя върви с поста, но не е много умно да я играе при наличието на работещ генерален щаб. Той всъщност обръща прекалено много внимание на думата “командващ” – явно го влече. Имаше един друг пухльо пък, който стана премиер даже без да е ходил в казармата. Ама това е дълга тема, да не я подхващаме. Червената нишка в изявлението ми е честта на пагона и невъзможността или нежеланието на някои хора да я отстояват.

 22. А някои имали идея какво има в главите на BG армията? Само заплати,пенсии и апартаменти у (градо).

 23. Уважаеми господин Инджев,
  дайте някакви координати, на които да Ви изпращаме становища, мнения или въпроси с по-дълъг текст, които при желание бихте могъл да коментирате, да критикувате или каквото решите.
  Ако не знаете, комодор Харди е командвал флагманския кораб на адмирал Нелсън при Трафалгар /1805 г./ След като е тежко ранен, Нелсън го посочва за свой заместник. Скоро френски снаряд експлодира до Харди и откъсва краката му до коленете. Кървящ и почти припаднал, комодорът заповядва да донесат бъчва с брашно, в която да го набучат като кол. Брашното спира кръвотечението. Така за около два часа полумъртвият Харди ръководи ескадрата.
  Докато чува вика “Виктори!”.
  И ние имаме такива герои, но не ги познаваме.

 24. Към Георги Антонов:

  Не, не знам кой знае какво и по принцип не “заговорнича”. Моите “оржия” са откритостта и осмислянето на фактите на базата на известен опит. Това, което знам, е че Първанов употребява подчинените му служби за лични и пристрастно политически цели. За тази злоупотреба ще му бъде потърсена сметка поне от отделни личности в същите служби, ако не от институциите, призвани да следят за спазването на закона ( виждате, че и опонентите му в политиката, заявяващи са като такива, по-скоро имитират сблъсък с него- със какво ли ги държи, ако не със събраната от “когото трябва” информация?).
  Не боравя и с “вярата”, но в случая вярвам, че и в най-консервативните системи, като споменатите служби, работят хора, чието накърнено достойнство рано или късно се събужда.
  А специално в НСО ситуацията е позорна – службата е превърната в покорен инструмент за обслужване капризите на ръководните другари, че и за по-лоши нещица.

 25. Мистър Чалга, България загива именно заради такива като първаноолу. Но той е лесен – като стане напечено, ще нахлупи вече приготвения фес и току-виж получил някой орден даже. Между другото, малко хора знаят, че фесовете не са част от турската традиция – въведени са сравнително късно в империята, като опит на султана да европеизира поданиците си. Доколкото ми е известно, въпросната шапка е привнесена от Франция. Та така… опитите на кривоглавите шкембелии да се присламчат към Европа не са от вчера.

 26. това са добри новини, този човек никога няма да успее в политиката след мандата си. и не го правете всесилно божество ,от плът и кръв е .и духовен просяк и ще го разяжда мисълта ,че не е на власт бавно и сигурно. не парите и материалните придобивки го интересуват ,а да контролира. все пак позорът, че е първият президент заплашен с импийчмънт си е негов, ако той не помни ,мислещите помнят. скритото му коварство ме кара да вярвам,че играе и по ислямската ос и ако е така скоро ще се покаже .колко е жалко такива личности да осмислят и да присъстват в битието ни.

 27. Над 20 години минаха, а Русия си остава СССР и зад всяко решение се търси топлата червена връзка. Г-н Инджев, струвате ми се по-политик и от депутатите ни и много се радвам, че в националните ни медии няма място за подобни антикомунистически изцепки. Сред всичко, което се случва в страната ни, вие продължавате да говорите за червен политически монопол (къде го бе?!), за сърпове и чукове, другари и т.н… Жалко е въпросите по националната ни сигурност да се анализират като функция на цветовата гама и да се аплодират несъдържателни декларации без “професионални аргументи” (което изненадващо е най-голямата заслуга на въпросния текст). Преди 12-13 години с този “патос”, който червеното събужда у вас, можехте и министър да станете, но сега всичко това звучи прекалено тривиално.

  За съжаление има много хора, които предпочитат да плюят каквото им падне, които ви ръкопляскат и хвалят точните ви “анализи”, вместо да осъзнаят простичкия факт, че това даже и позиция не е, а клише. Разгледайте коментарите в блога си, разгледайте коментарите във всички електронни издания – все озлобени хора, които се самонавиват в плюнките си. Е как да не каже човек “Защо бе, майка му стара, защо е толкова злоба, бе?!”

 28. Поздравявам г-н Инджев за честността и смелостта, която проявява във всяко свое появяване в печата. Не бива да се отправят упреци към един свободен човек и журналист, да се подозира в стремеж към решаване на лични проблеми с президента. Все пак Първанов ще е президент още година време, след което трябва да си търси друго място под слънцето. Докато мястото на г-н Инджев е строго определено от времето и самия него, и пак ще е същия какъвто беше и в БТВ и сега в печата. А някой хора да се запитат, защо г-.н Инджев не се допуска в електронните медии и нещастния български зрител все трябва да гледа и слуша Божидар Димитров или ББ…

 29. нещо ме плашиш инджев отмного отдавна харесвам статии ти следя ги 80% но не разбирам защо вадиш непрекъснато нож на умряло куче-Първанов след мандата той просто не може да бъде втори Б.Б.нито може да яхне БСП нито да направи нещо подобно на ГЕРБ просто отдавна е под прожектора за да бъде заплаха за Б.Б.а ти само него нападаш нещо си фалшив

 30. Стига сте крякали като оскубани кокошки на празна ясла.
  Гагашев е завършил Военна академия “Гречко” в СССР, комунист и лизачот военномарска база “Атия”.
  В момента живее в Поморие, кара личен автомобил последен модел “Лексус” бял с македонски номера?
  Та питаме ние, не ли прав нашия президент, че не иска една руска ВКР подлога и кой е правия в същност.
  Главнокомандващия или този пезевенк дето в досието му пише: няма лично мнение”.
  Айде несретници и папагали-защитници на китариста Гагашев!
  Оставете президента да прецени-ОК?

 31. първаноолу от позицията на какъв точно ще прецени – някакъв голям специалист ли е във военното дело, що ли? Сега, че има пушка – има. Ама това не го прави автоматично разбирач, нали така? Та, викам, хайде генералът да реши, става ли?

 32. Ловецо на врабчета, ти гонче на ловеца на зайци и архари ли си?

 33. Далтонист,
  Като си такъв, как да видиш “топлата червена връзка”, “червения политически монопол”, “патос, който червеното събужда”, че и “цветовата гама”?!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.