Не се коси, туй що не расне

По столетна традиция червените хващат гората за самочувствие. Там се усещат най-добре. Потвърди се от буйните им изяви на Бузуджа и край Рилския манастир, където извозват симпатизанти и си повтарят обичайните догми за подхранване на залинялото себеуважнеие.

От балканския връх лидерът Станишев, чието лидерство се оспорва от доста негови съратници, открадна вазовия стих точно както партията открадна и ботевата „Дума“. „Не се гаси, туй що не гасне“, ревна той гороломно.

Абе, възрожденци, какво да ги правиш! Само дето не правят разлика между възраждане и „възродителен процес“.Както и между антифашизъм и престъпление в нарушение на международните конвенции.

Антифашизъм е да се бориш срещу фашистите, включително българските. А не да ръкопляскаш на Сталин, който след договора Молотов-Рибентроп през август 1939 г. обявява за свой приятел диктатора на братската (национал)социалстическа партия в Германия др. Хитлер с идеологическия артумент, че и там има държава на работниците и селяните. Пред втрещените работнически колективи, обучавани да мразят фашистите по време на войната в Испания, тръгват сталински партийни агитатори да проповядват внезапно бликналата червена любов към фашизма. Това трае близо две години докато Хитлер не изпреварва Сталин в плановете за завладяване на света и не го напада пръв. Тогава фашистите отново стават лоши и за българските папагали на сталинизма.

А военно престъпление, макар и срещу фашисти, е да избиваш целенасочено болни и ранени войници. Тъкмо този „подвиг“ извършват в санаториум за немски войници българските „народни борци“ в Жабокрек, където акцията беше почетена за пореден път от техните идеологичски приемници.

Избиването на спящи, болни и ранени воиници не може да бъде оправдано с „антифашизъм“. Защото е разновидност на фашизма по своята бруталност и незачитане не само на международните норми, но и на неписания кодекс на „юначеството“, известен все пак и по нашите земи от векове. И никави зверства на фашистите където и да било не са оправдание за гордост от „победа“ , като онази в Жабокрек. Но това на сталинистистите им е непосилно за проумяване, защото по манталитет са същите, като националсоциалистите.

Иля Еренбург, любимият публицист на Сталин, който не би написал инструкция до съветските войници без указание от вожда, е призовал от страниците на „Правда“ червеноармейците да си го върнат тъпкано на германските…жени. И те се залавят здраво да изпълнят инструкцията. По официални данни в окупираната от СССР част от Германия е имало два милиона и половина регистрирани изнасилвания. Било е толкова масово и катастрофално, че властите се принудили да заповядат улеснения за абортите. Познавам лично ( оживели, малолетни по онова време) жертви на тази съветска целенасочена политика.

Така че Станишев и компания продължават да си живеят в света на сталинизма. А уж били израстнали като европейци ( и час по час навикват от „европейски позиции“ несъгласните с тях)!

Ливадата на англичаните от прословутия анекдот за нейното вековно косене като обяснение за отличния й вид е непостижимо упражнение за местната червена столетна традиция. Тук „ не се коси, туй що не расне“. Избуява в мутирал вид буренът на сталинизма. Неговото монументално изражение си стърчи над София с оръжие в ръка за радост на т.н. антифашисти и на всички, които съзнателно или по неосмислена инерция от времето на неспирния възход по нанадолнището им помагат с безразличитето си към истината.

47 мнения за “Не се коси, туй що не расне”

 1. МИСЛЯ ,ЧЕ ТОВА СРЕМЕ И МИСЛЕНЕ ОТМИНА БЕЗВЪЗВРАТНО.ПРЕД ЧОВЕЧЕСТВОТО СТОИ ВЪПРОСЪТ ЗА ОБЕДИНЕНО ПОДПОМАГАНЕ И ИЗРАСТВАНЕ КАТО МИСЛЕНЕ И СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ, ЗА ДА СЕ ОПАЗИ ДРАВЕТО НА ПЛАНЕТАТА.ДРЕБНИТЕ СТРАСТИ СА НА МНОГО ПО-ЗАДЕН ПЛАН.ОЦЕЛЯВАНЕТО -ЕКОЛОГИЧНО, ТЕХНОЛОГИЧНО, ФИЗИЧЕСКО И ДУХОВНО СА ПО-ВАЖНИ.ТЕ ИИЗСКВАТ ОБЕДИНЕНИ ДЕЙСТВИЯ,А НЕ ЕДНОЛИЧНИ АМБИЦИИ.

 2. Едва ли някога ще преборим наложилата се фраза (за справка – “Попа”), но оръжието ППШ (Картечен пистолет “Шпагин”). “Шмайзер” е нарицателно, по името на конструктора й, на серията картечни пистолети МP, произвеждани от Третия Райх. 🙂

 3. Чудесна статия, една от най-хубавите Ви напоследък. Суворов е много силен. Трябва да се чете в училище.

  п.п. Съжалявам за дребнотемието, но не мога да се сдържа, като дойде реч за Ботевата “Дума”. 🙂

 4. Символите-паметниците на Съветска Русия в България са символи на съветската окупация в България и само български национални предатели могат да ги пазят и да им се покланят.Българо- руските приятелски отношения имат добро бъдеще ако Русия се извини на България за срамната съветска военна окупация на България която е установила в България тоталитарен режим- със съветска републиканска униформа.

 5. като вазов е казал да бяха посадили по едно дърво поне толкоз са жалки добре че са на изчезване

 6. Ей, оляхте се с тази съветска окупация.Ако не знаете значението на думата по-добре не пишете глупости.Съветски войски в България е имало до 1947 година и толкова.
  И мога да кажа на автора,че точно паметниците на Съветската армия в Германия трябва да се махнат,защото руснаците стояха там до края на СССР.Ама в Германия не се реве,не се търсят причини в камъка,а се прави нещо.И за това Германия е Германия.
  А вие само ревете.На вас всичко ви пречи.
  Прави ми впечатление,че в бившите соц. страни в които найстина е имало съветски войски са мнооого по-напред от нас.За пример-Литва,Латвия,Естония,Чехия,Полша,Унгария.И там паметниците на никой не пречат.
  Май е вярна онази поговорка за кривата ракета и космоса.Заради собствената си некадърност търсите вината в камъка.
  Е не е там. У ВАС Е НЕДОПИПАНИ “ДЕМОКРАТИ”.

 7. По въпроса за целенасочените съветски и германски политики, ще кажа само, че те са само изпълнителите. Организаторите на подобни зверства не са нито Сталин, нито Хитлер. Те са само изпълнители. А организаторите са други хора. С много пари. Ако въобще могат да се нарекат хора. По-скоро са някакви подобия на хора.

 8. Паметникът със съветския войник в “Парка на свободата” говори за това, че ние-българите сме продали отдавна своето национално съзнание.Този паметник според мен е симнолът на българското предателство.КГБ никога не си е отивало и няма да си отиде,защото резидентите му са тук и ще бъдат тук во веки,каквото и да си говорим и пишем по форумите.Паметниците ще продължават да тежат на желанието ни да бъдем истински българи-Уви!

 9. Не съм съгласен, че нашите хубавци (ако визирате тях с определението “сталинисти”) по манталитет са същите като националсоциалистите. При всичките му недостатъци и грешки Хитлер все пак е мислел за народа си. Тукашните сталинисти – точно такива са – мислят за народа, ама друг път. Те мислят само за властта и за личното си благоденствие. От хуманна гледна точка избиването на беззащитни хора, били те и войници, е престъпление. Юридически погледнато в конкретния случай според международните военни конвеции, доколкото ми е известно – също. За тези, които четат Библията не просто от интерес – всяко убийство е недопустимо и неприемливо. Сега, те могат да се оправдаят, че “на война като на война” и че убитите не са били невинни. Друг е въпросът, че конкретните пилоти не са бомбардирали България и не са убивали българи. Могат да се представят безброй хипотези и доводи, гледни точки, и всяка от тях, обективно погледнато, поне отчасти ще е вярна. Обаче на мен друго ми е интересно – станишев и нинова (доминиращата половина на дуета курнелия нинова – антон путев), погледнато с “вътрешни”, техни, партийни си очи – каква точно заслуга имат за тоя “подвиг”, та се пъчат там? Незабелязан остава очевидният факт, че правят помен с чужда пита. И никой, ама никой, съвсем никой от “техните” не се впечатлява от това и не ги пита. Е, че те така могат още столетия да “правят помени” с пити, в чието замесване не са участвали. През 1990 или 1991 тогавашното ръководство на партията взе решение за смяна на името, разграничиха се от БКП и уж създадоха нова партия. Е добре, ама как така новата партия се оказа “столетница”, нали уж…? Това, разбира се, е класически житейски пример, но далеч не от най-достойните. Все едно аз да произхождам от благороднически род, обаче баща ми да е някакъв доказан изверг, например сериен убиец-педофил, поради което аз съм решил официално да се откажа от него… обаче на визитката ми да пише, че съм n-то поколение благородник. Е не става така, господа-другари! Истинските мъже, а и жени, играят по простото правило или-или! Останалото са ку#######/пе######## номера. Случайно или (по-скоро) не, споменатите от мен по-горе са изявени представители именно на тези две “съсловия”. Е, какво да очакваш от такива?

 10. Ха ха ха, Станишев вика разбираш ли,че си била отишла социалната държава.И той сигурно като баба Гицка от село Гинци си е повервал/ударението е на а/,че по негово време е имало социална държава,социален министър председател, социален президент и всичко е било от социално по социално.Ех комрад Станишев, не може да си иде нещо, което не е идвало.Щото по твоята локига като си отиде социалната държава с нея сигурно си отиват и социално слабите.

 11. Малко допълнение за Жабокрек. Освен избиването на войниците в санаториума, смелите партизани от засада успяват да спрат с картечен огън тежко брониран обект- междуградски автобус. В него пътува главният виновник за електрифицирането на района, австрийския инжинер Томас, заедно с дъщеря си. Смелите антифашисти го принуждават да отвори касата в офиса си, застрелват го и извършват безпримерния подвиг -изнасилване на 16г. дъщеря на фашист.

 12. Към Vladimir:

  В няколко реда сте написали толкова нелепи неща, че нямам намерение да обяснявам ( за кой ли път разликата между реално загиналите огромен брой съветски войници в Германия и НУЛА убити в България като причина за наличието на паметници)…
  Достатъчно е да се каже, че официално България е била окупирана до 47-ма,т.е. официално е имало окупация на неутрална България с всички атрибути на окупацията( вкл. репарации към страна, с която България не е воювала).
  А след това ролята на окупаторите играят поставените от тях на власт местни слуги.На робите това им харесва и се репчат на останалите.

 13. Уважаеми г-н Инджев, то бива бива ама при Вас си е направо избиване на комплекси!
  Купете си еднопосочен билет и със Слави Трифонов – беж към УСА, ама не се връщайте!

 14. Русия непрекъснато е искала да владее България, интересно е, че владеенето на България е било също така едно от условията за евентуалното присъединяване на Русия към Тристранния пакт през 1940 година.
  http://grani.ru/Society/History/m.180905.html
  Излиза, значи, че Русия иска България като владение независимо от това дали е към Антантата или към Тристранния пакт.
  Доста подтискаща, направо смазваща любов…

 15. По-горе се каза едно мнение, което ужасно ме подразни!
  “Прави ми впечатление,че в бившите соц. страни в които найстина е имало съветски войски са мнооого по-напред от нас.За пример-Литва,Латвия,Естония,Чехия,Полша,Унгария.И там паметниците на никой не пречат.”
  Подразни ме защото е пример на логически парадокс, подмяна на причина със следствие. Излиза, че ако окупацията на съветските войски у нас беше продължила по-дълго, сега щяхме да сме много по-добре! А защо при другите окупацията беше много по-дълга? Защото не можаха да се намерят при тях достатъчно на брой и достатъчно надеждни местни предатели! Не е ли тук разковничето за сегашния им успех спрямо нас?

 16. Тия са си замазали и очи и уши за Жабокрек.И какво се получава социалисти чествуват убийствата на националсоциалисти извършени от техните предшественици.Отврат.

 17. Явно пропагандният вирос на съветският- руски комунизъм-колониализъм е успял да изтрие у мнозина Български граждани в Ръ Бъ българското им самосъзнание а това означава че успешно подготвят бъдещето на задунайска Ръ Бъ в Руската федерация, бъдеще като на Българите от разцепената и завладяна от Русия Велика България.

 18. Като се има предвид посочената страст на Русия (или партизанско име СССР) към владеене на България, имам скромната инициатива – да вдигнем паметник на българин, истински защитавал България от попадане под това владичество, който да е по-висок от известния шмайзеров монумент.

 19. Към Vladimir

  Един приятел прочете глупостите, които си написал и ми каза – “ето, това е една от машите на комунягите”. Иска ми се да го разубедя, а не мога.

  Какво ли трябва да означава “недопипани”?

  Дойде ми наум, че ти, Vladimir, приличаш на човек, досущ като него си, но не съвсем. Недоизпипан си!

  Да не би това да си имал предвид?

 20. [Vladimir]: “И мога да кажа на автора,че точно паметниците на Съветската армия в Германия трябва да се махнат,защото руснаците стояха там до края на СССР.Ама в Германия не се реве,не се търсят причини в камъка,а се прави нещо.И за това Германия е Германия.”

  паметниците в Германия и Австрия стоят не от любов и почит към руския ботуш, а заради подписаните международни договори. Конкретно за Германия, в Договора 2+4 и придружаващите документи е записано, че Германия се задължава да поддържа паметниците на Съветската армия, която пък, макар на германска сметка, се изтегля от окупираната ГДР.

  така че кротко с емоциите.

  Именно паметникът на съветските окупатори в центъра на столицата е позор и раболепно родоотстъпничество, незачитане а историческите факти и самопогазване ан собственото ни национално достойнство – защото с нищо не сме принудени да го държим

 21. Ако на полянката на Бузлуджа,
  са си играли на:
  “вади-тури,вади-тури”
  ще се пръкнат нови БСП чукондури.

 22. Прав е Владимир – тук само ревем, и то мнооого, а не натикаме – както в Германия – всички ченгета и доносноци там, където им е мястото, НА БУНИЩЕТО НА ИСТОРИЯТА, НАСТОЯЩЕТО И БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ.
  Владимир, приемете моите поздравления за здравомислието и прозорливостта Ви!
  Както каза наскоро един коментатор в интернет: Ash Cool Soon!

 23. Това, че на VLADIMIR не му пречат паметниците на съветските окупатори е добре. Нека гледаме позитивно на такива неща. На мен пък не ми пречи, че VLADIMIR и такива като него живеят като скотове в мизерия и е още по-добре. Нека гледаме позитивно!

 24. Само едно не мога да разбера. Владимир “допипан” демократ ли е, или завършен комунист? Вижда се злобата с която изписва думата демократ, която е трън в очите на тези, на които се кланя.

 25. [жоржета]: “Именно паметникът на съветските окупатори в центъра на столицата е позор и раболепно родоотстъпничество, незачитане а историческите факти и самопогазване ан собственото ни национално достойнство – защото с нищо не сме принудени да го държим”

  ти пък много знаеш нашите подлоги кво са подписали. ако решим да го махаме като нищо ще се окаже че сме задължени да го пазим и поддържаме за наша сметка за вечни времена също като австрийците техния във виена.

 26. Марксиста Ж. Желев (нали така се беше изтъпанил пред английската кралица: “Аз съм Желю Желев – президент на България И СЪМ МАРКСИСТ”!!??) подписа договор с Елцин за взаимно опазване на съветските паметници между Русия и България. 😉

 27. към гост от Варна

  А вие и подобните ви без българско самосъзнание си вземете еднопосочен билет -и марш за милата ви Русия,ама не се връщайте!!!

 28. От коментариите разбирам, че комунисти най-силно се засягат от понятието “окупация”, още повече съветска. Вярно е, че 1947г. съветските войски се изнасят и оставят България под окупацията на вътрешни предатели, описани като “Все народни синове” в “народната” песен. GB, познавам добре поляците включително и неколцина от така наречените полски комунисти. Мога само да кажа, че те не приличаха на нашите – полските си оставаха поляци, родолюбци почти без изключения, докато нашите бяха и до днес са предатели на народа си. Ефекта от тази разлика видима днес – Полша произвежда и върви напред. На Vladimir: През годините н Полша не видях нито веднаж петолъчка (а не паметник на СА). Не зарди отсъствието на паметници Полша върви напред, а заради липсата или поне нищожни брой предатели. Впрочем, ти за какъв се оценяваш?

 29. Само ще вмъкна, че инженера, загинал в “героичното сражение” на антифашистите, се казва Райнхард Йохан Томаник и е немски инженер. Построил е ВЕЦ “Пастра”. Водохващането за централата е малко под Рилския манастир. Не знам тези циментови глави какво празнуват.

 30. По-жалкото е, че новините и дискусиите относни всички подобни въпроси се водят само в доста стеснената публика на няколко блога, подобни на този.Огромната маса хора в България нямам идея нито за Жабокрек, нито какъв точно е паметника в центъра и трябва ли или не трябва да се маха :/

 31. Хора ли сме или шибани смешници?

  [i]Хора, подарете цвете,
  хора, запомнете ни добре!
  Гордост е да служиш в редовете
  на България и МВР[/i]

  А бе, хора, кое трябва добре да запомним, не разбрах? Шибаният смешник, дето пее или шибаният поет, измислил подобен текст? Или може би, шибания другар Станишев, шибания министър Божо Димитров или шибаната ни родина, в чиито редове ние, смешниците, служим чак до гордост?
  Нека по-добре започнем отначало, за да не обиждаме умните и едновременно с това – честни хора в България. Помните ли, какво беше казано за комунистите – не може едновременно да си честен, умен и комунист. Ако си честен и умен – не си комунист. Ако си умен и комунист – не си честен. Ако пък си честен и комунист – не си особено умен! Хора, запомняйте добре подобни твърдения, въпреки че няма как да бъдем убедени във верността им, докато не бъде уточнено какво разбираме под „комунист”. Затова пък всички много добре знаем какво е „партиец” и оттук нататзк ще говорим само за него. Нека уточним – партиецът е човек без скрупули. Кариерист без задръжки. Човекоядец. И в общия случай – простак.
  Какъв тогава е шибаният смешник? Партиец или не? Аз мисля, че в качеството си на висш партиец др. Станишев не би нарекъл някого от своите – „смешник”? Следователно, партийците не са смешници. Нека, сега вземем изказването на Божо Д. за тази страна, за тази наша шибана България и поразмислим и върху него. Би ли могъл Божо да си позволи да нарече „шибана” Партията? Не се стряскайте, само! Ей, така да каже – „тази наша шибана партия с тези шибани партийци в нея”! Би ли могъл, питам? Няма какво да питам – ако можеше, щеше да го е казал. Поводи за това – бол. Какво излиза? Партийците и непейоративно, и отвсякъде няма как да бъдат „шибани”, щото у тях е калъчката. Нали така? Следователно, те не са и „шибани”!
  Какво излиза? Излиза, че това на всичко отгоре е вярно, защото само шибани смешници, могат да позволят да ги наричат така безнаказано. И е дважди вярно, защото ако в тази шибана страна има сила, в състояние да отстрани Станишев и Божо Д. от постовете им или да ги принуди да подадат оставка – това са единствено партийците…
  За такива ми ти неща се пее в тяхната песен: Хора, запомнете ни добре!

 32. ТИЯ са по природа КРАДЦИ И МАНИПУЛАТОРИ-присвояват и зомбират каквото ДОКОПАТ! даже онази партия от 1891г не е тази ,която ни пробутват сега “социалистите”;през 1990г една от оцелелите комунисти-идеалисти каза: Изхабиха ТОЗИ НАРОД! АМИН!

 33. Неканен в блога “гост от Варна”, трябва да си голям умник, щом намираш нещо общо между Иво Инджев и Слави Трифонов!

 34. Щом иде реч за паметници мисля, че трябва де се вдигне паметник на инж. Томаник заради работата, която е свършил. Както и плоча на лобното му място. Как мислите Владимире и “госте от Варна” ?

 35. Поздравления за GB и ***!!!
  С малко думи са казали много верни неща за нашата вече 65 годишна история! Те точно там е разковничето и за сбъркания ни 20 годишен преход.

 36. Г-н Инджев, днес е международно приетия ден на жертвите на комунизма и фашизма – подписването на пакта Молотов-Рибентроп.Спооменава ли се това официално или поне в пресата?

 37. Не разбирам, каква е тази ненавист към паметниците. Нали не сте всички от родата на онова плиткоумно обидено момченце, Бакърджиев?
  Помислете поне за историята, за хората които ЩЕ живеят тук – нека и те да видят малко от нея. Че само с Мадарския конник и желязобетонния Царевец ще си останем.
  Стремежа да се разрушава на всяка цена символиката в случая, прилича на избиване на комплекси и на търсене на някаква митична енергия ли, общество ли… да се било освободило от нещо си… малко в случая прилича на търсене на попчета между тухли четворки в някой строеж.
  Очевидно е, че ако нещо не ти е по вкуса, ще се стараеш да изчистиш ежедневието си от този ‘дразнител’. Поне всякое дете или всеки първосигнален хомо-сапиенс ще се стреми към това.
  Трудно ми е да повярвам обаче, че дърти хора са се хванали за такива образно казано глупости и като някакви деца искат да ги уничтожат.
  Ми айде тогава, да изравним с земята всичко римско, византийско, турско и прочие.
  Да останат само детските градини на Бойко!!

 38. На всички чугунени комунистически глави препоръчвам да потърсят книгите на Виктор Суворов, напр. “Ледоразбивачът” и др. Има ги и в Интернет, за научат малко повече за любимата им идеология и тайните служби на комунизма. Писана е от човек излязъл от системата, имащ смъртна присъда за това. После може би малко ще се позамислят…

 39. [ne6togadno]: “ако решим да го махаме като нищо ще се окаже че сме задължени да го пазим”

  още една причина да се разрови въпросът защо НЕ ИСКАТ да махнат паметниците; а ако нищо не са подписали? отдавна щяха да кажат, ако имаше такава пречка…тъкмо ще се разбере какво са подписали подлогите

 40. Към Zmee:

  Аааа, не сте прав. няма на уничтожим ничего. Само си позволяваме да не се съгласим да приемаме робията за хорошая свобода.

 41. Нистина! Завиден български, Zmee… 😉

 42. Към логика- философ VLADIMIR: „Прави ми впечатление,че в бившите соц. страни в които найстина е имало съветски войски са мнооого по-напред от нас.За пример Литва, Латвия, Естония, Чехия, Полша, Унгария.И там паметниците на никой не пречат.“
  На мен пък ми прави впечатление, че краставиците са изключително вреден зеленчук – 100 % от хората, които обичат и ядат краставици рано или късно умират!
  Използвана е една и съща логическа верига.
  Към Читател: За съжаление и Суворов да прочетат, няма да вденат. Правила съм този опит лично с познати “дървени глави”!
  Към Иво инджев: Великолепно казано! Ако не се възприемаше като кражба на интелектуална собственост, щях да се подпиша под всяка буква! Фашизмът и комунизмът се родеят като близнаци по познатия модел -“говорим Партия подразумеваем Ленин”, говорим Ленин – подразумеваем партия”. Показателно е, че много от водачите на тези движения (като се почне от Мусолини и се стигне до французина Лавал и норвежеца Куизлинг) са започнали пътя си като социалисти, за да го приключат като фашисти и нацисти. Така, че всички аналогии в средствата са напълно обясними!

 43. Този Vladimir е чул-недочул, сложил е в списъка си с примерите и Естония. Тя обаче нямаше такъв договор и събори паметниците. Това стана повод за коментираното по всички световни медии разваляне на отношенията между Естония и Русия. Естонският държавен ръководител беше обект на персонални нападки и заплахи на най-високо ниво, но удържа положението твърдо и непоколебимо. Де такива у нас? Тука само жабокреци…

 44. Днес бях до Рилския манастир и направих доста снимки. Снимах и съоръжението, построено от инженер Томаник, захранващо с вода ВЕЦ “Рила”. И друг път съм ходил там, но днес отново се зачудих как е било възможно да се построи всичко това. Голяма част от техниката е доставена от Германия и това е видно от надписите по нея. Ето тук можете да разгледате снимките.

  http://joro711.com/gallery/thumbnails.php?album=19

 45. От коментарите се убедих, че Кутев трябва да бъде признат за класик. Комунизма е наистина като спина.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.