Скъпият роминг

“Ситуацията, която имаме в момента във Франция, засяга много по-малко български граждани, отколкото граждани на други страни от ЕС, заяви още той. Според министъра целият проблем се експонира по неправилен начин, защото това е вътрешнополитически дебат във Франция, каза днес по Нова телевизия външният министър Николай Младенов по повод експулсирането на български роми от Франция, за което тук не се води никакъв дебат. Защо е по лесно той да се води там, отколкото тук.

Разбирам затруднението пред Маладенов да коментира нещо, което по същество далеч не е проблем на МнВР, но „горещият картоф“ му се пада на него. Да се иска от един министър да обясни необяснимото е прекалено. Ние самите наясно ли сме каква позиция има България по ромския въпрос? И за коя (част от) България става дума? И има ли изобщо „ромски въпрос“ , признат като такъв?

На всички е ясно тук, че има проблем с ромите, но той е оставен за консумация на партийните централи, като ДПС и „Атака“. И те си го консумират. А къде е държавата? Къде е държавния глава, обединител и баща на нацията? Ами там някъде, кара джет в специално отцепения за него от охраната Евксиноградски залив ( както подробно ни осведоми в. „24 часа“, надявайки се, че с това му прави поредната услуга) . Мандат да мине, друг да дойде. А през това време ако ще и потоп…

Има някаква държавно наблюдавана уж инициатива за „ромското интегриране“, но за ефекта от нея и за самото й съществуване знаят само експертите. А как ще се постигне „дезинтрегрирането“ на натрупаната взаимна омраза между ромите и българите?

Отдавна твърдя, че има българи, които не мразят циганите, но те се знаят поименно. Смея да твърдя, че съм от тях. Просто не мога да мразя когото и да било по етнически признак. Но същевременно не мога да отрека фактите: високата степен на престъпност сред ромите и проблемът с омагьосания кръг на ниският им социален статут, който е свързан с необразоваността и същата престъпност в техните среди. Всъщност – в „нашите среди“. Защото престъпността се отнася към всички нас точно както и бедността им, само че ни засяга лично, защото сме нейна мишена.

Големият заобикалян от държавата ни спор е доколко ромите „сами са си вновни“. Това убеждение е залегнало дълбоко в масовото съзнание на българите и никой на официално ниво не се осмелява да му опонира, макар да съдържа в себе си откровен расов предрасъдък. Това вездесъщо схващане е най-лесното обяснение, което сваля отговорността от всеки и всичко извън ромските гета. То е нещо като „мек вариант“ на „окончателното решение“ на нацистите спрямо роми, евреи, славяни и други „непълноценни“. „Мек“ е дотолкова, доколкото не праща буквално „циганите на сапун“, но ги обрича на съществуване без сапун ако не могат сами да се измъкнат от блатото като Мунхаузен. Може да се нарече „лесно решение“.

„Лесното решение“, трябва да признаем, е наш специалитет. Замитането на проблемите под килима го правим къде ли не и по какви ли не въпроси. Франция обаче, която явно не си пада по лесните решения, ни напомня за трудните въпроси чрез своя „вътрешен дебат“, както беше принуден да каже външният ни министър Младенов. И понеже , както обикновено, чакаме „европейската директива“ , за да (не) си измием ръцете, е време да забележим, че навън е 21 век. Не можем вечно да си прехвърляме вини и отговорности през границата. Този „обмен“, този „роминг“, ще ни струва все по-скъпо и точно ние, бедняците на Европа, не можем да си го позволим.

А що се отнася до омразата на българи спрямо роми, като българин държа да напомня: на нас българите гледат като на роми ( с презрението на българи спрямо роми) в доста страни, но не непременно заради ромските джебчии. Подсмихват се на нашите избраници, каквито те никога никога не биха издигнали на власт със снизхождението, че ни „разбират“, че „толкова си можем“. Не е лошо да помним, че там, където гледат на нас така, са дълбоко убедени, че сме си такива и не само си го заслужаваме, но и си го „искаме“( както повечето от нас са убедени, че ромите си искат „техния начин на живот, т.е. кеф им е да са бедни, необразовани и крадливи). За което, уви, ние също сме дали основания с екзотичните си предпочитания по време на избори, както ромите ни дават основания за обобщения по техен адрес.

43 мнения за “Скъпият роминг”

 1. G-n Indjev, pozdravjavam vi za tazi statija. Kraino vreme e ‘darjavata’ da se zadeistva po romskija vapros, a bih kazala i izobsto po problemite na sotsialno slabite sloeve na obstestvoto. Delenieto na balgari i romi, loshi i dobri, e porochna praktika, kojato ne reshava problemite, a vodi do oste po-goljamo oskotjavane. Integratsijata e neobhodima, i ne e beznadejdna, kakto mnogo hora si misljat. To problemite ni idvat ot ‘sabotaja’ na demokratichnija model – bezoglednoto ograbvane na darjavata nito e sprjalo, nito e nakazano, parite ot EU fondovete ne se usvojavat, a gubjat, mafijata se vihri…. e kak da se vdigne ikonomikata na kraka, kak da ima pari za sotsialni programi, kak da se povishi jiznenija standart na grajdanite… a inache nai-lesno e da se sejat rasistki prizivi i se otklonjava vnimanieto na horata ot istinskite prichini za sotsialnoto naprejenie.

 2. Уважаеми господин Инджев,
  Напълно споделям мнението Ви. Българската държава направи изключително малко или почни нищо за интегриране на циганите далеч преди Десетилетието на ромското включване.
  Днес глупашкото перчене срещу Франция и ЕС, че били длъжни да хрантутят и да цивилизоват нашите цигани издава комунистическия манталитет “Докопахме се до ЕС и НАТО, сега ще ни хранят. Длъжни са!”.
  Никой нищо не ни е длъжен. Нито френският, нито който и да е друг данъкоплатец. Представете си какво би станало, ако кметът на София поиска да изхвърля боклуците на бълг. столица някъде около Париж!? Ще ни заплюят. А защо трябва да им пускаме далеч по-опасния ЧОВЕШКИ БОКЛУК под формата на цигани, български дребни и по-едри крадци, необразовани и нагли некадърници, които нямат квалификация за пет пари, но искат да смучат от социалните осигуровки на западноевропейците?
  За да бъдат социални и солидарни държави, Германия, Франция и др. са пролели реки от кръв и пот, хвърлили се огромни усилия. Британия от четири века се опитва да гради толерантно, плуралистично, демократично общество. Някъде успява, другаде – не. Но повечето ДЕЙСТВАЩИ демокрации в момента /Индия, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и т. н. / заимстват британския модел.
  Франция по свой специфичен и небритански път е създала достатъчно примамлив модел на демократично общество. В това сложно, противоречиво, но достатъчно СПРАВЕДЛИВО ОБЩЕСТВО разбира се, че няма място за бълг. цигани, заченати, родени, израснали и деградирали в социалистическа и постсоциалистическа България.
  Някой бе казал, че за всеки истински гражданин на планетата Франция е второто отечество.
  Пазете втората ни Родина!
  Ще ни трябва!

 3. Брой на роми/цигани в някои европейски страни:
  UK – 300 000
  Германия – 100 000
  Чехия – 225 000
  Словакия – 420 000
  Русия – 725 000
  Франция – 400 000
  Унгария – 600 000
  Италия – 140 000
  Испания – 700 000
  Сърбия – 600 000
  Албания -100 000
  Румъния – 1 800 000
  Македония – 165 000
  Украйна – 225 000
  България – 650 000
  Гърция – 215 000
  Спрямо общия брой на населението /7,5 млн. души/ циганите в България и Словакия са относително най-многобройното малцинство. Липсата на стратегия, на дългосрочна политика и координирани усилия на държавата и обществото за лекуване на този демографски, социален, културен, политически и т. н. цирей е път към самоубийство.

 4. А каква ли ще е изненадата на братския френски народ, когато след месец-два цялата пасмина се завърне при тях. Да не забравяме тънката подробност, че в момента френската държава изплаща обезщетение от по 300 евро на възрастен и 100 евро на дете. Няма да се върнат ли? Ще се върнат и още как! Защо не? Отиват с влак къде легално, къде не, връщат ги със самолет и им дават пари. Че то това си е като постоянна работа!

 5. Позволете да пиша не по темата.
  На 20 август си отиде отец Благой Топузлиев – един достоен българин, честен Човек, борец за правда, която така и не дочака.
  Поклон и вечна му памет!

 6. Никога не съм делил хората заради тяхната етническа принадлежност. За мен ром* е начин на живот, а не цвят на кожата. Помагах на мой приятел, който има стара къща в едно село, да я ремонтира. Няколкодни по-рано за общата работа, той беше пазарил трима роми да работят. Двама от тях не дойдоха, защото тъкмо получили детските. Единият ром има 7, с думи – седем деца, за които заедно с майчинските беше взел над 500лв. и “нямал нужда от работа” (!).
  Е как да бъдат “интегрирани” и как да повярвам, че това не е “техния начин на живот, т.е. кеф им е да са бедни, необразовани и крадливи”, г-н Инджев?
  Тия дни покрай гоненето на ромите от Франция, влязох в един англоезичен форум, за да видя какво е мнението на другите нации за тях. Е, ако до сега съм имал и капка съмнение, че само ние не харесваме роми, вече съм сигурен, че не е така. Тях НИКЪДЕ не ги понасят. При това става въпрос за “бели” държави различни от България и Румъния, а именно Унгария, Полша, Германия и забележете – Англия (явно в останалата част на Кралството няма много роми). Общото мнение е, че са убийци, крадци, изнасилвачи и не могат да водят цивилизован живот. Навсякъде живеят в катуни (някъде по-модерни – с каравани, а не каруци). Заселват се на чужда, та дори и частна земя, правят бунище и продължават.
  Ромите биват подкрепяни само от хора, които никога не са виждали ром на живо.
  Да, вярно е, че от някъде трябва да се започне с интегрирането на ромите, но това не е само наш роден проблем, породен от расизъм. Първо ромите трябва да проявят желание да живеят нормално. Проблемът с ромите е същия и извън България.
  Виждал съм образовани роми, живеещи извън “циганските махали”. Те се имат за българи и то не в смисъла “български граждани”, а различни от роми. Различни от ромския начин на живот.

 7. Българските народни поговорки, преклонена глава сабя не я реже и сиромах човек жив дявол, ни посочват българска форма на защита и оцеляване в условията на тираничната държава такава беше НРБ такава е сега и Ръ Бъ и няма за какво да се сърдим на нашите Български роми. Ако българската държава не беше окупирана от съветската армия, днес България щеше да е социална и правова държава по нищо не различаваща се, от благоденстващите нации и държави в западна Европа.Според мен сега Българската нация има две възможности да изгони олигархо-комунистите от управлението на България или да чака някой друг пак да ни освободи-зароби и така до края на Българската история и държава.

 8. Сравнението е много точно, макар и болезнено. Случвало ми се е в чужбина на мене да се гледа с подозрителността, с каквато ние българите гледаме на циганите. Едно подробност, която заслужава внимание: това навремето се случваше само в “братски” страни – ГДР, Чехия, Полша. Защо? Защото ни познаваха най-добре и имаха аргументи за такъв поглед върху нас.Сега вече и други нации от Европа се запознават с българина – питайте англичаните и ирландците, които си накупиха къщи из България, напр. Банско…Точно както ние имаме аргументи за нашето отношение към циганите, те вече ги имат за нас.. Моят извод: когато българите добият чертите, поведението, манталитета на французите или дрпуги европейци, българските цигани ще заприличат на френските (около 300 хиляди души чергари с каравани).Бих искал някой да ми отговори: кога ще стане това?

 9. Търсете причината защо българина мрази циганина? Тя е в това че българина има само задължения а циганина само права Българина може дълго време да търпи циганите но се молете да не му писне и да вземе нещата в свои ръце че тогава ще стане страшно

 10. Уважаеми господин Инджев,

  До вчера наистина бях съмишленик в “оправдаването на ромите”. Причините са безброй: образование, обкръжение итн. До вчера. В момента когато 3-ма младежи от ромски произход се измяха на контролата в автобуса (а също така и на всички останали редовно пътуващи). Това ме наведе на следните изводи, които ще споделя:
  1. Не може да бъде интегриран този, които иска да се интегрира само когато има нещо за получаване, а да не се когато трябва да се дава, работи и особено плаща.
  2. Канада първа ограничи достъпа на роми (с въвеждане на визи на Чехия), след това Франция, а скоро и Италия. Защо? Защото ромите не желаят да се променят / интегрират. Не и тези в гетата.

  Интеграция искат другите извън гетата. Те имат нужда от подкрепа и помощ. Вътрешната мотивация е важна, а външната си има име – “политика” или как да накараш хората да вярват в това което ти искаш.

  Благодаря на Вас и читателите Ви.

  ДДилов

 11. Ще ни гледат, разбира се, европейците като роми. Пълни димящи кафенета в часове, когато в Германия не можеш живо пиле да видиш, гюбеци по чака-раки и вайкане, че няма пари.
  Така както циганите нямат пари за ток, а пък имат за сватби по 3 дена. И както на нас европейците ни казват, че ако искаме да сме при тях, трябва да си се справим с народопсихологията /търсене на лесния начин, гледането да не се минеш, да вземеш каквото можеш, които на национално ниво се мултиплицират в корупция, безстопанственост, безхаберие, ниска квалифицираност и производителност на труда/.
  За мен този ясен паралел отговаря на въпроса у кого в по-голяма степен е проблемът. Интеграция насила не става. Сигурно 10% от тях искат различен живот /свързан с усилия и от тяхна страна/. Смея да го твърдя, защото съм живяла в такъв район близо 15 г.
  Трябва твърда законодателна ръка, която да граничи с принуда да се спазват определени правила иначе глоби, процедури и доклади, спиране на блага. Познато Ви е, предполагам.

 12. Много добре казано. Сигорен съм, че почти всеки които чете горните редове, се обръща и оглежда, за да види за кого се отнасят те (нещо, като смитането под килима). Спрете да се озъртате другарки и другари, дами и господа, горното се отнася за всеки един от нас и най-вече за тези които никога не са чели, няма и да прочетат статия като тази или друга като нея.

 13. Уважаеми Г-н Инджев,

  Пиша ви с молбата да ми дадете някаква насока, с която да променя моята емиграционна нагласа и да изтрия огорчението, което консумирам от всяко изказване на висшите ни “приятели” от Европейския съюз, било то Франция, Италия или мрачния Албион. Като човек-космополит и народопсихолог съм сигурен, че може да ми дадете съвет как да приемам държавата си с всичките й минали и настоящи постъпки, отрязяващи се върху имиджа на понятието “българин”. Как да се държа когато човечец с наднормено тегло и обща култура, граничаща с абослютната нула, подкрепящ Британската Националистическа Партия, ме подгони с възгласи “Махай се, нещастна източноевропейска отрепка”? Всички ли сме еднакви, щом търпим държавниците ни и къде е грешката ми,че съм решил да бъда част от вносителите на 21 милярда към англйиския БВП, плащайки си за образование там?

 14. Категорията “ромите” в блога ми – малко размишления и доста описания на моите близки среши с ромите – баба с две внучки и 18 членно семейство: http://tiny.cc/azrxg

 15. P.S. Благодаря за търпението да изчетете моят мрънкащ и “О, Боже, защо все сме онеправдани” постинг!

 16. Това е десетка! Трудна, но десетка. Ако и тук има дебат е по-вероятно да не се стигне до “замитане”. Но до дебат няма да се стигне, а само до някоя извратена форма на политическо говоерне – за съжаление.

 17. Този път умери десятката от раз и то невроятно лесно,сякаш цял живот си чакал този момент…..но уви….всеки ден срещам по десет от самуиловите воини,без предводител….. Да си жив и здрав Иво,че без теб….не ми се мисли,какво ще е…..

 18. Към Виктор Борисов:

  Уважаеми г-н Борисов,

  При цялата ми (само)критичност към нашите недостатъци ( държа те да се знаят с цел да се преборим с тях, доколкото можем), ние българите с нищо не отстъпваме като даденост на другите европейци.
  Трябват ни някои дреболии: да се борим за правата и свободата си ( да не се бърка с някое движение за права и свободи).
  Ще се научим ( по принуда).
  Поздрави.

 19. “… Подсмихват се на нашите избраници, каквито те никога никога не биха издигнали на власт със снизхождението, че ни „разбират“, че „толкова си можем“. …”

  Абсолютно вярно… за съжаление.

 20. Съгласна съм, че в Европейските страни на българите донякъде се гледа така, както ние към циганите. Докато в Япония, местните към българите се отнасят с уважение, всеки български продукт означава качество. Обяснението е просто, за българските цигани Япония е твърде далеч.

 21. На Росен:
  Именно за това става думалБраво!

 22. Как българинът да придобие самочувствие, когато един от най-висшите представители на държавата, бивш министър-председател, избран от народа, отива да празнува годишнината от едно кърваво престъпление и произнася там речи в чест на “геройската битка”. Имам предвид акцията при Жабокрек, с убийствата на ранени военослужещи в санитарна част, както и на цивилен инженер, разработил водоснабдяването с вода от Рила, смъкнат от автобус (за дъщеря му няма да споменавам, от срам!). Такава разбойническа акция според всички международни конвенции си е престъпление срещу човечеството, според много национални законодателства и празнуването й – също. А нашият я празнува официално, сякаш не знае! Е, това не е ли нарочно, не бяха ли тогава и злоупотребите и кражбите в невиждани размери при неговото управление нарочно? Този мазен жабокрек не изгражда ли нарочно негативен образ на българина, защото той самият не е българин, но много му се иска българите да бъдат мразени и отблъснати от Европа, разединени от нея, с единия крак вън от нея … ?

 23. Venceremos, Г-н Инджев!

  И аз смятам, че все още под изсечените гори, откраднатите “осъществени” европейски проекти и апатия, граничеща със вегетативно същестуване, все още има надежда. Ще се борим…пък каквото сабя покаже. В наши дни май свободата се превръща в борбата за нея, а не крайната цел.

  Благодаря ви!

 24. Всъщност г-н Инджев дава един много ясен и при това единствено верния отговор на поставения от него проблем чрез заключителното си изречение.
  Аз нямам какво да добавя, просто там е заровено кучето. Иначе казано – не циганите ни са виновни, а самите ние сме си виновни!
  За жалост, Раковски все още е прав…

 25. Ромите трябва да бъдат ПРИНУДЕНИ да се ИНТЕГРИРАТ, така както го правят най-големите демокрации. Да се задължат да си плащат тока, водата и данъците, така както всички други граждани на БГ плащат. Ако е “направил” повече деца и не може да ги обеспечи, Държавата да му ги “отнема” законно, както ги отнема Франция, и вече тя да ги възпитава, така постепенно ще ги интегрира. Иска твърда ръка и ЗАКОНИ. На циганите тока и водата, и такса смет, и данък сгради се плаща от българите и другите работещи “малцинства”, понеже от циганина няма как да ги вземеш, а като го оставиш без вода и ток, веднага идва някой от “запад” да провери как се отнасяме към “малцинствОТО”. А те си имат и цар – цар Киро. На времето принц Чарлс (западен манарх) като посети Пловдив, отиде директно в Столипиново, да провери “интеграцията”. Г-н Инджев е прав, че в България липсва държавата, липсва твърдата ръка на закона, може би липсва и самият закон, НО, има едно голямо НО…!! В България има ли закон за “малцинствата”, и защо само с циганското малцинство има проблеми? Отговора е един, защото не работят, крадат, защото така е по лесно. А къде е “нашата полиция”?? Просто никой не иска да се занимава с тях!!!! Дори и западна Европа разбра каква “напаст” са. Защо във Франция има “случаи”, на граждани, които са от ЕС, работят, изучават и говорят перфектно “местният” език, НО поради някакви “социални изисквания” им отнемат децата, без да ги депортират заедно с родителите, но същите френски служби, не отнемат децата на циганите, а ги депортират като цели семейства??? Има само един отговор, защото “българските и румънските” цигани и децата им не са “бели” и това е жестоката истина, колкото и да не е “приятна” и нека Саркози да не я “крие”. Ако циганите бяха бели, синеоки, надали щяха да ги “върнат” в БГ и Румъния. Всичко друго е “ала бала” или “шменти капели”. “Големите” държави изискват да имат “правилна” популация, искат да са по бели и русички, със сини очи, а “демокрацията” и “свободното придвижване на хората” е за бедните.

 26. „ Федър си спомни един разговор от началото на шейсетте години с преподавател от Чикагския университет, който се изнасяше от съседния на университета квартал Удлоун, защото там се заселваха чернокожи престъпници и ставаше опасно да живее с тях. Федър отбеляза, че преместването не решава проблема.
  Тогава професорът избухна:
  — Какво знаеш ти! Опитахме всичко! Провеждахме семинари, създавахме кръжоци, организирахме съвети. Години_ наред се трудихме. Опитахме всичко. Безрезултатно! Нямаш представа какво поражение е това за нас – добави професорът. Сякаш изобщо не сме опитвали нищо.

  Тогава Федър не знаеше какво да отговори, но сега вече бе наясно. Не е вярно, че разумът сам може да се справи с биологичната престъпност, че можеш с приказки да ликвидираш престъпленията. Интелектуалните модели не са в състояние пряко да контролират биологичните. Единствено социалните модели могат да се справят с биологичните, а общественото и биологичното не общуват помежду си с думи. Средство за общуване винаги е полицаят или войникът с неговото оръжие. Всички исторически закони, всички доводи, всички конституции, харти за правата на човека и декларации за независимостта не са нищо друго освен указания за армията и полицията. Те се обезсмислят, ако армията и полицията не могат да изпълняват и не изпълняват правилно указанията им.

  Сега вече Федър смяташе, че объркването на професора се дължи отчасти на привързаността му към интелектуалните учения на двайсети век, за които неговият университет бе допринесъл значително. Друга причина вероятно беше обстоятелството, че престъпниците бяха чернокожи. Ако в квартала се заселваше бяла измет — крадци, изнасилвачи и убийци, — реакцията би била много по-яростна, но когато белите се опълчват срещу чернокожите заради грабежите, изнасилванията и убийствата, те дават възможност да бъдат обвинени в расизъм. При тогавашното обществено мнение нито един интелектуалец не смееше открито да се изложи на опасността да бъде обвинен в расизъм. Самата мисъл за това го сковаваше. Парализа.

  Същото обвинение е част от парализата на днешния Ню Йорк. Точно сега.
  Обвиненията в „расизъм“ се коренят още в началата на субектно-обектната метафизика, според която всеки човек е обект с определени свойства, наречени култура. Субектно-обектната метафизика разглежда биологичния и културния човек като различни страни на едно молекулярно цяло. Оттам тя твърди, че да говориш против хората заради културните им особености е също толкова безнравствено, както да ги нападаш заради генетичните им характеристики. Тази идея се подкрепя от антропологичното учение за културния релативизъм, според което за една култура не може да съдиш чрез ценностите на друга. Науката твърди, че не съществува нравственост извън културната и затова всяка морална цензура над моделите на престъпността сред малцинствата в града е безнравствена сама по себе си. Ето откъде произтича парализата.

  Метафизиката на Качеството също се връща към началата, но тя подчертава, че човекът е съставен от статични еволюционни равнища, които реагират на Динамичното Качество. Според нея биологичните и културните модели често се групират заедно, но да твърдиш, че културният модел е неотменна част от биологичния човек е все едно да вярваш, че програмите „Лотус 1, 2 и 3“ са неотменна част от компютрите „Ай Би Ем“. Това не е вярно. Културите са източник не на цялата нравственост, а само на ограничена част от нея. Културите могат да се оценяват от нравствена гледна точка според приноса им към еволюцията на живота.

  Култура, която подкрепя господството на социалните ценности над биологичните, във всички случаи е по-висша от културите, които не го подкрепят, а култура, която подкрепя господството на интелектуалните ценности над социалните, във всички случаи е по-висша от останалите. Безнравствено е да се говори против хората заради цвета на кожата им или други генетични особености, които не могат да бъдат променени, пък и нямат никакво значение. Не е безнравствено обаче да се говори против човек заради културните му особености, ако те са безнравствени, защото могат да бъдат променяни и имат значение.

  Чернокожите нямат право да нарушават обществените норми и да обвиняват в „расизъм“ всеки, който се помъчи да ги спре, ако самите норми не са расистки. Обвиненията в такива случаи се превръщат в клевета. Борбата в защита на обществените норми не е война между чернокожи и бели, испаноговорящи и чернокожи, бедни и богати и дори между глупави и умни, тя не е културно противопоставяне. Войната се води между биологичното и общественото.

  Това е война на биологичните чернокожи и биологичните бели срещу обществените чернокожи и обществените бели. Генетичните модели внасят само объркване. И за да сложи край на парализата на обществото в тази война, разумът трябва да знае на чия страна е и твърдо да застане на нейните позиции. Когато биологичните ценности подкопават социалните, интелектуалците са длъжни да разкрият социалното поведение независимо от етническата му обвързаност и да го подкрепят безрезервно. Те са длъжни също да разкрият биологичното поведение независимо от етническата му обвързаност и да ограничат или разрушат гибелните биологични модели безмилостно, както лекарят унищожава вирусите, преди биологичните модели да са разрушили обществото.”

 27. ПП: Искам някой да ме обори – СЪСТОЯНИЕТО НА НАШИТЕ ЦИГАНИ Е ПРАВОПРОПОРЦИОНАЛНА ФУНКЦИЯ ОТ НАС, Т.Е. ОТ НАШЕТО СЪСТОЯНИЕ, КОЕТО ПЪК ОТ 20 ГОДИНИ СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОТ НАШИЯ ВОТ ИЛИ ОТКАЗ ОТ ВОТ.

 28. Извинявам се за дьлгия цитат, дано не притесни никой. Неуместно е да преразказвам Робьрт Пьрсиг и неговата “Лайла”.

 29. хм, никъде в статията и коментарите не се споменава терминът “ром-гласоподавател”, а той е основополагащ за отношението на политиците към това и не само това малцинство. в България и не само тук. у нас обаче наистина са им дадени само права – от години през лятото непрекъснато срещам по селските пътища стари коли без номера – москвичи, жигули, раздрънкани фолксвагени с по 8-10 (!!!) цигани вътре, гъбоберачи /скубачи и унищожители, но това е една друга и много болезнена тема!/. питала съм местните катаджии как става това пред очите им, те се подсмихват и ми казват да не задълбавам. с една дума “ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ”…

 30. Докато ромите разглеждат себе си, и биват разглеждани, като не интегрална част от обществените процеси – бъдеще няма.
  Не е възможно отношението към тях и от тях към обществото да е на основание тих сепаратизъм.
  Тези хора нямат гражданство – те имат такова формално, но не и реалното съзнание за него. РБ по никакъв начин не успя да вмени на ромите (и не само), че държавата принадлежи на всеки един гражданин и тя е неотменима част от него – дори повече от личното му имущество.

 31. Към Iron Reader:

  Ще ми се да Ви цитирам и аз нещо също толкова дълго, но ще се огранича само с две изречения от пледоарията да адвоката Атикус в защита на (очевидно) несправедливо обвинения за изнасилване чернокож в Алабама Том Робинсън през трийсетте години на миналия век:

  ” …истината е тази: някои негри лъжат, някои негри са неморални и някои негри не вдъхват доверие по отношение на жените- все едно бели или черни жени.
  ка
  Но тази истина се отнася до цялото човечество, а не само до дадена човешка раса. В тази зала няма нито един, който да не е излъгал поне веднъж, и който никога да не постъпил неморално, няма и един мъж, който никога да не е поглеждал с желание някоя жена”.

  Харпъл Ли

  “Да убиеш присмехулник”

 32. Подсмихват се на нашите избраници, каквито те никога никога не биха издигнали на власт със снизхождението, че ни „разбират“, че „толкова си можем“.

  Tova e edin ot nai-golemite problemi v BG. Po-obrazovanite i mojeshti hora bivat natirvani za smetka na “nash’Te hora”.
  Osven tova afinitetat na balgarina kam prostotiata e tolkova silen che toi niama kak da ne si izbere Boiko pred Ivan Kostov ili Martin Dimitrov naprimer. Prosto zashtoto posledniat imal “krivi zabi” a Boiko e pich. V tozi smisal francuzite sa palni tapanari shtoto si izbraha Sarkozi koito e visok Lev i 20 i niama 3 pedi grab.
  Anglichanite pak si izirat vse razni “chukachi i chitanki” ot Oxford i ot Cambridge vmesto da si izberat niakoi pich sas style na mek i simpatichen huligan. No ne sas sashtite pomisli.
  I za tova shte prodaljavat da si stradat. a nie shte se razvivame vse sas sashtite uskoreni tempove.

 33. Ромингът в този случай ще излезе най-скъпо на франсетата. Саркозичката с нашите медици натрупа точки едно време, сега да не се изцапа с нашите цигани. Папата ги критикува франсетата, Китай ги критикува, кой ли още не… Разбира се, лично аз за себе си не съм изненадан – не само франсетата, всички западноевропейци са лицемери. Ако циганите поемат към Холандия, Дания, Обединеното кралство… ще видим повторение на случката. Може би само германците биха опитали да намерят по-добро решение на проблема (си).
  Спомням си, че преди година-две кметът на Ню Йорк беше заделил пари за самолетни билети за бездомниците в града ДО ИЗБРАНА ОТ ТЯХ ДЕСТИНАЦИЯ. Вярно, не са цигани, но пак (по техните стандарти) измет.
  И тръгнали всички тия нещастници да се пъчат колко са цивилизовани и напреднали!

 34. Уважаеми Г-н Инджев,
  Не знам за другите, но аз поне съм свидетел, че тази тема съвсем не е нова за Вас. Спомням си, че си писахме нещо по въпроса за интегрирането на ромите още по-миналата година. Тогава изразих едно мнение, че съм малко скептичен по отношение на ромската интеграция, защото смятам, че при мизерията, в която всички управляващи досега, както през времето на тоталитаризма, така и в изминалите 20 години на преход (чудя се дали да не поставя думата преход в кавички) ни хвърлиха най-съзнателно и целенасочено, е невъзможно да се говори за интеграция на когото и да е било. Най-малко пък за ромите. Този път сте в десетката! Съгласен съм с коментарите отгоре. Но какво да кажем за интеграцията на обикновените и честни българи, пък и всички такива български граждани! Нима те са интегрирани в нашето общество? Съдейки по себе си, който вече двадесетина години живея извън България и който от време навреме си идва у дома, АЗ НЕ СЕ ЧУВСТВАМ ИНТЕГРИРАН! И нещо повече, с напредването на годините дезинтеграцията ми нараства! Живея и работя дълги години в арабска държава от Персийския залив. Тук е пълно с всякакви хора, но най-вече от Азия (Индия, Пакистан, Филипините и така нататък. Ако говорим на вънпен вид повечето от тези от Индия, Бангладеш, Египет и прочие са досущ, като нашите цигани, но всъщност са много по-далече от тях отколкото ние българите! Аз също, както други по-горе съм изпитал на гърба си презрителното отношение на европейците към нас, особено когато не ни познават. Даже се учудвам че са в състояние да направят разлика между българин и български циганин! Нима у нас не стават само “цигански” работи! Ето, ако циганите крадат медни кабели, какво да кажем за нашите “производители” на колбаси, които без най-малко угризение на съвестта са готови да изкупят с тонове “дупета” от екарисажите в европа (вероятно под формата на суровина за “кучешки храни”) и след това да ни ги пробутат в колбасите, и то с прословутото качество “стара планина”! На нас “кучетата”! Е как да се чувствам интегриран с такива! Как да се чувствам интегриран с депутатката от ГЕРБ, “многострадалната Геновева”, която няма ясна представа за морал и закон и чиято логика не е далеч от твърденията на най-наглите сатрапи известни на човечеството, които само могат да кажат нещо в смисъл, че “законът не ми позволява в този труден момент да ви лиша от себеси”! И затова “аз трябваше да участвам в комисията” (и да избера дъщеря си)! Как да се възхищавам от нашите “научни” среди, които 20 години една реформа в БАН не могат да скалъпят, а “научната” им дейност се заклчава “Аз-Гугучкова! Аз-Спасова!” Забележете през последните 40 (четиридесет) години!
  И така какъв е примера, който даваме на другите (в това число и циганите), та да очакваме от тях някакво желание да са като нас! В същност дали те отдавна вече не са, като нас? Ако питате западноевропейците по този въпрос съм сигурен, че ще отговорят утвърдително. Всъшност искат да кажат, а сега всичи вие вкупом трябва да се интегрирате с нас!

 35. Всички образовани, успели в живота и интегрирали се хора от ромски произход в България (познавам такива)определят себе си като българи или турци в зависимост от вероизповеданието. Останалите са роми или цигани, както ги наричат всички. Оттук правя извода, че “ром” (в смисъла, за който се дебатира)е повече състояние на съзнанието(маргинално) отколкото народност. По никакъв начин не отричам правото на ромите на отделна народност. Просто отбелязвам реалностите от живота, резултат от много фактори.

 36. Така е, признавам си – поглеждал сьм някои жени … и още го правя 🙂

  Само че циганите почват да се поглеждат от една твьрде ранна и сьмнителна вьзраст (май 12) и това сьщо май е тяхна културна особеност. Изобщо те си имат толкова удобни за тях самите културни особености.

 37. Отличен коментар, GB!
  Моите поздравления!

 38. В основата на нашата омраза към ромите всъщност е държавата т.е. мазногъ… депутати, чийто вот зависи доста често от шепа манг … роми.

  И затова си ги дундиркат без зачение, че ги хващат непрестанно да крадат всичко дето може да се краде – ток, вода, кабели, по къщите и пр.

  При това положение ние дето бачкаме за да ни крадат как да ги заобичаме.

  Просто не можем да се усетим, че фокуса на проблема не към тях, а трябва да е към горепосочените мазногъ… -/- . Ако спазва закона еднакво и за тях и за нас нещата ще са по-други.

 39. Моля престанете на наричате циганите – роми.
  Това са си живи цигани.
  Схващането, че циганите сами са си виновни за изолацията си е абсолютно вярно.
  Когато един човек не иска да живее цивилизовано това си е негов проблем.
  Щом не се вписват в къртинката на “цивилизования свят” ги натъпкваме в резервати.
  Това е решението.
  “Интеграция на роми” това е просто е фраза, чрез която някои си пълнят джобовете.

 40. Към Димитър:

  Ок, вашата къртинка кърти мивки със своята цивилизованост…Но защо говорите от името на всички – може пък да има не много цивилизовани българи, които не искат да натикват никого в никакви резервати. Или те пък са за концлагери?
  Хайл, Димитър!

 41. 7 godini mi se naloji da jiveia pod mosta Chavdar,na uliza Brazigovo.Beshe mejdu 1979 i 1986godini.Samo 2 kashti biaha naseleni or balgari,ostanalite ziganski kashti,napraveli ot karton i daski.Ot saveta postroiha v blizost do 1 ot kashtite toaletna ot tuhli.Tochno sled 2 dni kanala na toaletnata beshe zazidan.Toaletnata prevarnata v stai4ka za porednata dvoika zigani ot mnogobroinoto semeistvo,kadeto zigankata Violeta rajda6e vseki mesez avgust okolo Ilinden,i otnovo vseki hode6e po nujda kadeto mu padne.Kogo i kak da integrirash???A tova beshe o6te v onia vremena -na Tato?Drugo niamam kakvo da kaja po vaprosa?!
  .Dostata4no krasnorechiv fakt.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.