Вълшебството на нашето оцеляване

Правителството започва рекламна кампания за привличане на туристи в България под мотото „Вълшебството да се живее тук“, пише в. „Сега“.Идеята е, че тук има вълшебни извори и природни богатства. Факт!

Реших да потърся още факти за вълшебствата по нашите земи и ето какво открих в дописка на Асошиейтед прес за българското здравеопазване, квалифицирано в нея като „най-лошото в ЕС“.

“Типични форми на корупция в болниците са подкупите, за да се осигури приемане на лечение или за купуване на консумативи и лекарства. Уреждат се и дарения за болници, плаща се допълнително за лечение и операции”, посочвва АП и добавя, че в България, средната продължителност на живота е 73 години, с пет години по-малко от средното за Европейския съюз. И нещата май ще стават още по-зле, предполага АП.

Така че, от европейска гледна точка, да се живее тук си е вълшебство – въпреки здравословните вълшебства на природата сме на последно място в европейската класация по оцеляване. Това наистина си заслужава да се види от любопитните чужденци. Не е жалко да се инвестират няколко милиона в рекламната кампания – туристите ще донесат приходи, които пък ще бъдат реинвестирани в системата за преждевременно погребване на населението и така ще намалеят грижите за застаряващите българи ( по застаряване май не сме първи, а „само“ втори на континента).

Преди близо 15 години определих в своя статия в рубриката „Статия на свободата“ във в. „Демокрация“ тази система като „здравеопразване“. Изядоха ме моите критици – било цинично да се пише така.

Никак не се радвам, че съм бил прав. Ама дали са живи да го признаят?

22 мнения за “Вълшебството на нашето оцеляване”

 1. Паметника на съветската армия е виновен за лошото ни здравеопазване.
  А вие си се крийте в панелките и протестирайте само по форумите.
  Плъхове

 2. ” средната продължителност на живота е 73 години” Е вълшебници сме си,издръжливи за ужас(радост) на……..:)

 3. Това е реклама като всяка друга… розова, няма нищо странно. А здравеопазването ни наистина изгежда много зле, почти колкото в Щатите. Питайте Майкъл Мур.

 4. Реформа и то сериозна трябва. Повечето болници имитират дейност и правят злоупотреби /надписват лекарства, измислят процедури/, да компенсират малкото пациенти. А за да се постараят наистина искат пари на ръка. От друга страна се роят клиники, които също доят касата. От трета страна има 1,5 млн., които изобщо не дават стотинка. Някои не могат, други не искат. Просто трябва половината болници да се зтворят, и без това качеството им е такова, че ако си зле, бог да те прости. Нека половината лекари да идат на улицата и да работят тези, които им се работи. Другите да стават бизнесмени или ако им стиска – да ходят в чужбина. Просто не може да чуваш неща от сорта на “Ами зле си, дърта си как няма да си зле” /това го чух за баба ми/ и “Да, ниско му е желязото и други проблеми има, ако искаш повече информация, ела в частния кабинет” /това за дядо ми, който почина 3 дни след този разговор/. Да не говорим, че ако има съвестни лекари при профилактика и диагностика, хоспитализацията ще падне чувствително.

 5. Много сте прав, господин Инджев!
  За съжаление там, където се намесят комунистите и Господ не може да се оправи!

 6. Иво, кажи кога да се стегнем да ни погребва българското здравеопазване. Апропо бил ли си скоро на лекар? Или плагиатстваш чужди мисли. За да пишеш за здраве е нужно първо да се ограмотиш (има програми на СЗО, но ти препоръчвам тази от 70-те години на ХХ век, като по-реалистична, макар и тя да остана на книга)и второ да попрочетеш малко статистически данни от различни източници.

 7. Нито све по-болни Иво, нито живеем по-малко от времето на соца. Истината е, че създадената система за финансиране на медицинската помощ е твърде побългарена. И че с т.нар “здравна реформа” двадесет години се занимават едни и същи стари муцуни. Те май повече гледат на собствените си интереси – справка Щерев и програмите за изкуствено оплождане, Финков – и цената на инвазивните кордиологични пътеки и т.н.

 8. Вълшебството за нашето българско оцеляване е записано в Търновската конституция, от нашите български възрожденци и строители на съвремена България.Траурно тъжно е за България и за всички български граждани че не желаем да съхраним и запазим това свое българско вълшебство, което ни прави достойна и силна Българка нация и държава.Народ който не знае какво иска ми прилича на оня шоп който си купил (Ръ Бъ) евтин сапун в лъскава упаковка и го яде и до днес, защото (е гласувал) пари е дал.

 9. Vapreki usardieto i usiliata na drugarite balgarite oceliavat. Kak? I te ne znaiat.
  Imam edin aktualen vapros, poroden ot turisticheskite reklami na Boko et co. Ideiata na turisticheskata reklama e che kato doidat mnogo chujdenci ne samo shte se puliat na valshebstvata, sazdadeni ot Gotzevata drujina na DS, no i che shte se ponapalni bjudjeta. Obache navsiakde se trabi che restorantiorite i hotelierite ukrivali danaci. Sledovatelno mai kato doidat chujdencite darjavnia bjudjet niama mnogo da se napalni, s ikljuchenie na lichnite smetki na t.nar. restorantiori i hotelieri. Na mene lichno mi e prez onia rabota za tehnte bankovi smetki koito i taka ne sa zle.

  Ta na vaprosa. Koi pecheli ot turisticheskata reklama na BG platena s pari na horata? Vav vseki sluchai pri segashnata situacia tova ne sa horata.

 10. Господин Инджев, позволявам си да не съглася напълно с Вас, относно некои Ваши черногледи коментари. Ами съгласете все пак, че доста хора в нашата скъпа татковина, си живеят живота по законите на красотата, както казва Алеко, живеят си бейски като кокона Поликсени. Да вземем например Красимир Гергов, този който спечели (не съм сигурен, де, но май така се разбра тези дни)спомената от Вас рекламна капания. За него спокойно може да се каже, че живее вълшебно, по същият начин живее и неговият адаш по фамилия Георги Гергов – Свинара, който приватизира Пловдивският панаир и е почетен консул на Русия в Пловдив. Все пак тези двама достойни наши съграждани живят вълшебно защото са се създали сами и са спечелили с труд и пот своето богатсво. Макар, че първият, Красимир Гергов е завършил милицинерският ПУЦ в Симеоново, а вторият е само ветеринарен фелдшер, макар да се титулува доктор.

  P.S. Красимир Гергов и Георги Гергов не са роднини, има само съвпадение на фамилните им имена.

 11. Е да де, кой освен вълшебник би оцелял?

 12. Към DOKO,
  Кой от нашите управляващи мисли за хората! Ако имаше такъв щеше преди всичко да се бори да привлече инвестиции за производство. Индустрия и селско стопанство. За създаване на работни мест и тка за подобряване материалното състояние и оттам живота на хората. Туризмът може само да е сапътстващ. Да запълни една ниша и толкова. Никой, който разчита само на туризъм не е прокопсал повече от бананова република.

 13. Г-н Сотиров, Вие ли сте наивен или нас смятате за наивни?
  Аз пък не напълно, а изобщо не съм съгласен с Вас!

 14. Г-н Сотиров, приемете моите извинения!
  Чак на втори прочит разбрах, че при първия съм изгубил връзката мъжду първата и втората част на коментара Ви и така не съм почувствал иронията. Искрено съжалявам за моето невнимание и прибързаност!

 15. Благодарение на съвременната медицина имаме повече живи хора и по-малко здрави . А за България дори и това не се отнася . За съжаление

 16. Не завиждайте на богатите, дали се казват Герговци, Ковачки, Велевци или някак по друго! Мисля че масата от българите живеем по-стойностно от тях. Най-малкото защото не се страхуваме, че ще ни отвлекат или “пушнат”.Вярвайте ми, че скъпите ресторанти, хаванските пури, старото уиски и купените силиконови любовници не са по-сладки от обикновените човешки удоволствия, които си придобил сам.

 17. “…Паметника на съветската армия е виновен за лошото ни здравеопазване.
  А вие си се крийте в панелките и протестирайте само по форумите.
  Плъхове…”
  Това е преобладаващото мнение ,според мен тъй като имах възможност да разговарям с човек ,който има обективен поглед върху обществено-политическия живот у нас ,който ми каза следното:Харесвам позицията на Мартин Заимов ,който заяви ,че ще се кандидатира за кмет на столицата при условие ,че сегашната кметица не се кандидатира т.е. това означава ,че той за нищо на света не би се състезавал с тази жена и в същото време допуска ,че може тя да не се кандидатира отново за поста.Същото е и с президентските избори.Призовахме Иво да се кандидатира за пезидент щом Първанов не събира кураж да си подаде оставката и в същото време ако допуснем ,че все пак ще я подаде дори в карая на своя мандат съвсем справедливо е на тази основа да се издигне кандидатурата на жена за президентския пост не за друго ,а защото много подхожда на една жена да изчисти да трансформира наслоения негативизъм в обществото ни ,породен от липсата на достойно поведение от страна на днешния президент ,който публично е призован да прояви мъжество. Вижре,докато има такива условности и нещата не придобият точен израз и завършек -съмненията са основателни,според мен.Трябва да се заяви открито ,че съвременните българия ,които искат по добър демократичен стандарт за страната ни -са истинска алтернатива както що се отнася до Президент на Ръ Бъ така и до кмет на столицата ,който довършва несвършената работа на ББ т.е. легитимира половинчатостта.
  Поздрави!
  П.П. Вълшебството е в човека :)както и стилът-това е Иво!

 18. Do Viki
  Да не говорим, че ако има съвестни лекари при профилактика и диагностика, хоспитализацията ще падне чувствително.

  Uvajaema Viki,
  Stabilnite i savestni profesionalisti sa dobre plateni po sveta. Samo u nas ne moje da se razbere che za dobra rabota triabva dobra zaplata. Kogato Gotze, Boko i ostanalata paplach razberat tova, togava shte ima i saotvetnite profesionalisti.

  Vtoroto neshto e kontrolat (za da ima po-malko korupcia v t;ch. i sred lekarite). No kontrol shte ima, kogato Traktorat, Bratia Galevi i tem podobnite mutrafoni prekarat chast ot neshtastnite si jivoti na marionetki v pandelata.

  Neshtata sa mnogo po prosti, draga Viki, ot tova koeto se machat da izmatiat niakoi hora.
  Vapros na jelanie.
  “Pouvoir, c’est vouloir” demek da iskash znachi da mojesh e kazal Napoleon. Ne e bil toloz umen i pich kat Boko mutrata ot BKP, no vse pak e Napoelon.

 19. Do GB

  Turizmat moje da nosi dosta pari na edna darjava. Sigurno ne kolkoto industriata, vse pak.
  Vaprosat e che nishtojna chast ot tezi pari vlizat v darjavata. I tova se znae no nishto ne se pravi.
  Zashto nikoi nishto ne pravi za da izkara sivata ikonomika na svetlo? Vsichki znaem che tia e pone okolo 40% ot BVP v BG?
  Ami v nalichnata industri u nas (ili po-skoro psevdoindustria) polijenieto e sashtoto.

  40% ukrivane na dohodi e strashno mnogo. Ako Boko se pomacheshe da sabere pone polovinata ot tiah niamashe neprekasnato da plache che niama pari. zashto ne pita priatelia si Zlatev kolko ot petrola koito vliza v BG donasia neshto na haznata?

 20. Господин Сотиров,
  Присъединявам се към написаното от Вас и правя само едно скромно допълнение: др. Г. Гергов-Свинчов е и член на ЦК на БСП.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.