Кой е “гражданинът” с плаката?

Медийната реакция с отсяването на същественото в едно събитие е като в живота: от умението да оцениш ситуацията зависи успеха ти.

Спомням си как репотрерът от БНТ Иво Никодимов дойде с микрофон възмутен при мен на 14 януари 2009 г. на площада пред Парламента да ме пита със заклеймяващ ( мен?!) тон, дали одобрявам действията на протестиращите. А те току що бяха пребити от полицията, която млати наред вместо да отдели и арестува провокаторите сред тях. Аз му бях на фокус и мен реши да атакува, макар да нямах нищо общо нито с провокаторите, нито с побойниците, а по-скоро се опитвах да отърва боя като се бях хванал за уличен стълб ( видях се по-късно в тази „поза“ в кадър на МВР, показан тъкмо по БНТ), за да не ме повлече бягащата тълпа и да не получа същите безразборни удари в гръб, както мнозина други.

Сега от разстояние наблюдавам отново следната сцена ( доста различна, но в този аспект-подобна). Американският посланик Джеймс Уорлик отишъл в Царево, присъствал на откриването на мост, но един „гражданин“ ( както вкупом безименно го определят медиите) нарушил идилията; издигнал кротко лозунг с лика на Ленин и надпис на (правилен!) руски, който иронизира събитито с призив посланика да бъде върнат и да се върне „вожда“. Изписал и агентурния псевдоним на кмета на Царево Петко Арнаудов и го свързал с „Гоце“.

Това е преразказано в доста медии. Не претендирам за изчерпателност, не разполам с лична служба за мониторинг, но никъде не видях някой да се е поинтересувал кой е „гражданинът“ и за какво се бори. Ако някой колега се беше поинтересувал, щеше да разбере, че самотникът е доста известен. Не само с това , че беше независим кандидат на парламентарните избори миналата година. И не само и не толкова, че е автор на редица (наистина) граждански инициативи, но и активен журналист на свободна практика.

Това е българинът Атанас Чобанов от Париж, където работи като специалист по компютърна лингвистика. Освен всичко друго, той е първият, който разгласи в края на 2008 г. историята с бракониерския „подвиг“ на президента Първанов в Узбекистан и е публикувал много допълнителни статии по въпроса ( не случайно му давам основната дума по тази тема в книгата си „Президент на РъБъ“).

Гражданинът Чобанов обаче в случая би трябвало да е интересен с нещо друго, също характерно за една от неговите дългогодишни битки. Той се бори да обърне внимание върху ( да се изразя меко) нарушенията на точно този кмет на Царево. В резултат кметът Петко Арнаудов се беше опитал дори да го притиска с прокуратурата с контраобвинения за нарушения в имота му в градчето.

Ако уважаемите репортери се бяха поинтерсували да поговорят с отведения от полицията протестиращ гражданин Чобанов, щяха да научат интересни неща от него. А заедно с тях – и аудиторията им. Вместо това някои присъствали дори не са схванали подигравката от плаката и заблуждават читателите си, че въпросният „гражданин“ си искал…вожда.

Да се смеем ли или да плачем над нищетата на българските средства за „информация“ ( извинявам се на колегите, попадащи несправедливо в кюпа , но такова е преобладаващото положение)?

Ясно ми е, че протестите на някакви самотници у нас не са много „атрактивни“ за медиите- гладната стачка на самотния ядрен физик Георги Котев в Брюксел беше успешно задушена (засега) по същата схема. Само че кога на медиите ще стане ясно, че някои от тях могат също да се превърнат в самотници по отношение на публиката си?

19 мнения за “Кой е “гражданинът” с плаката?”

 1. Г-н Инджев, вие сте професионален стрелец в десятката, защото Бог ви е дал трето око.Ако е вярно определението че денят си личи от сутринта, тогава е ясно че болшинството Български граждани ще бъдат прогонени в чужди държави (от алчните мафиотски власти на Ръ Бъ)и най вероятно ще се превърнат в самотници, които когато срещнат друг българин в чужбина ще го заобикалят, както се заобикаля проклятие.Време е всеки Български гражданин да си зададе въпроса, аз обичам ли децата,дома и държавата си и ако ги обичам тогава защо не ги пазя и защитавам заедно с другите мои съграждани от Българското ни отечество.Така поставен въпроса ни дава право на избор да бъдем прогонени самотници в чужбина, или да бъдем достойно гражданско общество в България.

 2. Прибират гражданите с гражданска позиция за справка, а после защо нямало гражданско общество.Управляващите разбират гражданското общество като група граждани, която не живее на село, няма собствено мнение и служи за гласуване.А удобните медии замитат ли замитат, че някой някъде нещо си бил направил.И щом полицията го е прибрала може да е хулиганин, ама имало надпис на руски и го издига пред американския посланник – мисли си баба Гицка и решава, че може и да е наше момче от младежкото бие сие пие.Така доволна ще си легне довечера бабата и ще чака с нетърпение следващите избори за да пусне червената бюлетина и да натрие и тя носа на американците.

 3. Иво, благодаря, че написа това. Полицаите не се държаха зле и нямам забележки към тях. Взеха плаката, върнаха ми портрета и се разделихме по живо по здраво след като подписах предупредителен протокол да не смущавам обществения ред. Дори изглеждаха смутени от факта, че не съм смущавал нищо, но такава им била практиката. По-интересно беше с теорията, за която изнесох кратка лекция: Що е то ДС, кой е агент “Иванов” и кой е агент “Гоце”. Младите полицаи не бяха информирани. Сигурно са от контингента на Станишев, който както знаем не се интересува от тези въпроси.
  Поздрави на всички в блога.

 4. “Гражданинът с плаката” Атанас Чобанов е един от “малцината будни сред толкова спящи”, както е казал Вазов. Това, че за 98% от “българските” “медии” (поясних защо и двете думи трябва да са в кавички) той е “някой си”, изобщо не учудва. Както не учудва, че двата рефлексни центъра в кухите лакейски тикви на техните репортери и редактори (1.гоцэ може да бъде само велик-хвали го! 2.гоцэ може да бъде и още по-, че и най-велик-пиши оди за него!)изобщо не са чатнали фината ирония на плаката. А П. Арнаудов е един от най-гнусните червени феодали по морето, който в нормална държава би търкал отдавна наровете. Може би, от известно време го конкурира (поради мащабите на Пловдив) най-отвратителният политически хибрид от последното десетилетие -кметът Славчо. Комуняга по душа, божидарски патриотар по стойки, “десен” по приказки, отявлен русоблизец и страстен първанолюбец.Такава смрад…

 5. Нищо, свързано с журналисти от български медии не може да ме изненада. Миналата седмица, незавършил студент-журналист от в.к Капитал злепостави фирмата ми пред европейски контрагенти, без да се поинтересува от становището на две държавни комисии. Изпрати им оплакване от леля си, като изследване,поръчано от вестника, а самата редакция нямаше и понятие от това. Чудех се как да обясня на колегите, че нямам сестра. Когато му предложих да се запознае с целия случай, той просто изчезна?!

 6. Няма по-добри в дисциплината лизане на патъци от българските журналя. А това което се видя тази сутрин по Бтв беше апотеоз на комунистическата простащина и скудоумието на българската нация, та чак водещият Николаев трябва да се е почуствал “духовно възвишен”, макар и за кратко.

 7. “…Управляващите разбират гражданското общество като група граждани, която не живее на село, няма собствено мнение и служи за гласуване…” И вероятно затова: медиите служат на името и навика /на управляващите/ вместо да отразяват реалността и съзидателния дух в обществото ни подобаващо.

 8. Все пак във сайта http://www.chernomorie-bg.com/index.php/obshtestvo/2888-us-poslanikyt-otkri-most-kym-romskata-mahala-v-carev
  има още една забележителна снимка:
  Сред щастливите усмивки на ромски деца, вежливо усмихнат американския посланик между доносника на ДС “Иванов”(кмета) и офицера от Второ Главно на ДС Гребенаров (областен управител).
  Трябва да се признае, че и попадението на журналиста от сайта е в “десетката” !
  A посланикът – какво да прави човекът – ние сме си ги избрали..

 9. Наблюдавам Атанас Чобанов от доста време и напълно подкпрепям действията му. Той беше и една от причините да гласувам за синята коалиция на последните избори.

 10. Животът в България е посредствен на всички нива. Хората с реално отношение към нещата са малко,г-н Инджев, няма средна класа, няма ниво на живот.Простотия и посредственост е масата, но виж управниците са на висота-по имоти,по парични средства,по задгранични притежания и т.н. Нима очаквате нещо нормално ? Не! Тук е бъдещето на циганската непросветност, турския манталитет и балканският бабаитлък….Спасение няма и не дебне от никъде!Бъдете здрав!

 11. И МАЛКО ЧЕРЕН (ЧЕ И РЕАЛЕН) ХУМОР! Вижте каква примамка се размотава тук-там из нета и пресата:

  На 11 септември, събота, на яз. „Копринка” (до Казанлък) ще се проведе Седмият национален събор на приятелите на Русия. Осигурен е транспорт.
  За София – ул. “Г.С. Раковски” 108, тел: 988 – 86 – 93, от 11:00 до 18:00 часа от понеделник до петък.
  За страната – териториалните организации на Движението.
  Краен срок за записвание – 1 септември.

 12. Благодаря ви г-н Инджев,че от вас научих кой е гражданинът с плаката?Това идва да покаже,че полицията от тройната коалиция и “десния”герб арестува и потиска гражданското съзнание по абсолютно един и същ начин.No comments!

 13. Г-н Петров, вярвам че няма да се разсърдите, ако леко Ви поправя: следващата очаквана коалиция съвсем реално може да е четворна, т.е. с ГЕРБ и защо не – петорна, т.е. + АТАКА?!

 14. “Журналистите, кажете си, притискам ли ви бе?”
  Б.Борисов

  Г-н Чобанов, можете вече с пълно основание да се оплачете на премиера, че ви притиска. Любопитен съм какво ще отговори. 😉

 15. Стамбо, сполай! Иначе много от нас щяха да изтърват крайния срок и да подсмърчат! Надявам се освен транспорта, да са осигурени и кИфтетата!

 16. Към Червената Шапчица (направо го прочетете тук)
  29 Август 2010
  « назад коментари
  Атанас Чобанов

  Открито писмо до Негово Превъзходителство посланика на САЩ в България Джеймс Уорлик

  Ваше Превъзходителство,

  Преди три дни Вие откривахте мост към ромския квартал в Царево. Стояхте пред публиката между кмета на Царево Петко Арнаудов и областния управител Константин Гребенаров. И двамата са бивши членове на престъпната според българския закон организация БКП и агенти на зловещата комунистическа Държавна Сигурност.

  Зад Вас стоях аз с голям портрет на Ленин, на чийто гръб беше написано “Уберите посла, верните Вождя. Агент ДС “Гоце” и Агент ДС “Иванов” град Мичурин”. Надявах се Вие лично и присъстващите медии да забележат плаката и да ме попитат защо съм там и какво означава тази любопитна инсталация. Но преди Вас ме забеляза кметът и се възмути: “Кой е циганинът с Ленин?”

  Дойдоха полицаи и ме отведоха в районното, където ми написаха предупреждение да не нарушавам обществения ред, макар че аз нищо не бях нарушавал. Конфискуваха ми и надписа. Предполагам, че през това време агент “Иванов” (Петко Арнаудов) Ви е отвел на банкет, където сте вдигали наздравици за ромската интеграция.

  Ето защо със закъснение се възползвам от все още свободното интернет пространство, за да отговоря на непоставените към мен и към Вас въпроси.

  Защо Ленин? Защото по времето на комунизма на такива масовки задължителен атрибут бяха тълпите от трудещи се, които носеха плакати на вождовете на световната революция. На вашия пърформанс присъстваха почти всички трудещи се в Царево, които са платени от общинската хазна, но си бяха забравили атрибутите. Само ромите се бяха сетили да сложат едно американско знаме, за да отсрамят положението.

  Защо този надпис? Защото трябва да се припомни, че България се управлява от най-високото, до най-забутаното място от агенти на ДС. За борбата с тях американските данъкоплатци, които Ви плащат заплатата отделиха астрономически суми. Агентите на ДС де факто работеха за интересите на Съветския съюз, за КГБ и против собственото си население. Конкретно кметът Арнаудов е бил агент на разузнавателния отдел на Гранични войски. Същите тези войски стреляха в гръб и убиваха немногобройните смелчаци решили да избягат от комунистическия затвор, а агент “Иванов”, който тогава е бил жител на село близко до границата е слухтял и донасял за намеренията на бегълците.

  Минута преди да ме отведат полицаите видях как се прегърнахте и се разцелувахте с агент “Иванов”. Беше покъртително. Ромите ръкопляскаха, общинските работнички дишаха дълбоко и бяха развълнувани.

  Признавам, че си тръгнах развълнуван и аз. С Ленин в ръце и с полицейски конвой отзад. Не ми даваше мира дилемата дали се целувате с агент “Иванов” заради протокола, заради непроницаемите интереси на Великия враг на комунизма и тиранията САЩ, или поради други причини.

  Благодаря, че ме прочетохте и ще се радвам ако ми отговорите на последния въпрос.

  С почитание,

  Атанас Чобанов или “Циганинът с Ленин”

 17. Пр агенциятя, която разпрати съобщение за случая с Ленин обърка американския посланик Уорлик с Байърли – http://f2ftv.net/2039/%D0%90%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F%20%D1%81%20pr%20%D1%84%D1%83%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8%20%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B0%20%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%20%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%20%D0%A3%D0%BE%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BA%20%D1%81%20%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B8%D1%8F%20%D0%91%D0%B0%D0%B9%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B8, та се чудите защо медиите не разбрали кой държи плаката…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.