Коментар на Юрген Рот без (мой) коментар

Deutsche Welle

В България дори журналистите играят по свирката на ТИМ. Гласовете на тези, които се опълчват срещу варненската групировка, са твърде малко и твърде слаби, четем в книгата на Юрген Рот “Гангстерска икономика”.
 
Тази година на германския книжен пазар излезе книгата на германския разследващ журналист Юрген Рот “Гангстерска икономика”. Предлагаме Ви седма част от свързаните с България пасажи:

През есента на 2009 година в морската столица Варна представители на екоорганизации и няколко смели граждани протестираха срещу продажбата на 118 декара от морската градина.

Тя бе купена на безценица от фирма, за която се говори, че принадлежи на групировката ТИМ. Според протестиращите имотът е бил продаден на “Холдинг Варна” без да бъде спазен законът, т.е. без да бъде обявен конкурс, пише Юрген Рот.

Медиите – на страната на олигарсите

Заради безстрашието на варненци (безстрашие за българските разбирания, уточнява Рот) участниците в протестната акция и техните близки бяха заплашвани, а някои от тях – подкупени, пише германският журналист.

На онези, които не се притесниха от заканите, им бе дадено да разберат, че в България никой не може да им помогне. Министър-председателят Бойко Борисов също бе информиран от варненци за случилото се. Досега обаче той не е заел позиция по въпроса, пише Рот.

Тъй като варненци не се оставиха да бъдат уплашени, а и най-вече защото не преставаха да се обръщат към медиите по този въпрос, се стигна до нещо невиждано през последните години в България – журналисти от различни варненски телевизионни и печатни медии публикуваха открито писмо, напомня Юрген Рот.

В него те обявиха, че занапред няма да отразяват гражданските протести. Сред тях бе и журналист, работещ за едно от изданията на германския медиен концерн ВАЦ. „Ние не се страхуваме да посочим имената и организациите на тези “защитници” на интересите на варненци”, се казва в декларацията. Имената бяха назовани.

„Категорично заявяваме, че ще бойкотираме изявите на тези хора, въпреки че по принцип подкрепяме всички смислени прояви на гражданското общество. Такива организатори на неадекватни “активности” обаче маргинализират и обезсмислят истински стойностните и естествени протести, които са израз на смелост и непримиримост към всяка несправедливост”, пише още в откритото им писмо.

Уважаваният журналист Едвин Сугарев, когото Юрген Рот нарича морална инстанция в България, писа по този повод в своя блог: „С този свой акт българската журналистика пряко и декларативно застава не на страната на гражданския интерес, а на страната на корумпираната и престъпна олигархия, чиято емблема са тъкмо подобен тип сделки.”

А “пожарната” в София?

Иво Инджев, още един критично настроен към ТИМ журналист, също коментира тази акция, която го върнала към мрачните времена на комунизма: „Дали пожарната в София знае, че във Варна не може да има пожар без ТИМ?” С „пожарната” в София Инджев има предвид премиера Борисов, уточнява германският журналист и допълва, че по същия повод главната редакторка на немскоезичното списание “Виртшафтсблат” Бети Ганева пише: „За щастие в България все още има неподкупни журналисти, гласовете им обаче стават все по-слаби.”

С този случай завършва главата от книгата на Рот, посветена на България. Като заключение германският разследващ журналист помества част от една телеграма на германското посолство в София, изпратена до външното министерство в Берлин:

„Надеждите за бързо подобряване на ситуацията чрез новите надеждоносци винаги изчезват светкавично. Трябва да останем скептично настроени към тях.” Рот уточнява, че става въпрос за правителството на Станишев. Това предупреждение обаче може би важи и за сегашния премиер Борисов, пише германският журналист. Защото пътят на новата еврочленка към демократично гражданско общество е все още много дълъг, заключава Юрген Рот.

Jürgen Roth (2010): Gangster Wirtschaft. Wie uns die organisierte Kriminalität aufkauft. Eichborn Verlag

14 мнения за “Коментар на Юрген Рот без (мой) коментар”

 1. За жалост – така е, както го описва германския журналист и Вие. Няма начин обаче, нещата да не се променят. Самият факт, че съществува някакъв отпор говори за това. Лошото е, че тези промени, които всички очакваме, ще се осъществят много /безкрайно/ бавно

 2. Приятелят на България Юрген Рот ни казва, че пътя на България към демократично гражданско общество е все още много дълъг и сигурно е прав ако не се сетим че можем да изберем и по краткият път, пътя на храбрият български гражданин който знае как се строи дом и държава и знае как да ги пази за децатаси.Първото предизвикателство пред храбрите български граждани и гражданки (основателите на гражданското общество в България-ЕС) е мирното сваляне от власт на президента Георги Пъванов защото той злоупотребява с президентската власт на република България и дефакто служи на себеси и на опасните за националната ни сигурност червени олигарси.

 3. “Глухо и страшно гърмят окови, не чуй се от тях глас за свобода!” Няма нужда да се припомня авторът и контекстът… Много лоша асоциация, за съжаление по пълно сходство…

 4. този линк го публикувах на стената си във фейсбук още вчера 🙂 Общо взето срамота

 5. Не се гради така, за съжаление, гражданско общество, г-н Великов. Обществото ни все още НЯМА ТАКАВА ПОТРЕБНОСТ, да се самоорганизира в гражданско такова!!! То трябва да бъде внимателно конфронтирано (внимателно значи като от обична майка) и мотивирано да развие такива потребности. А на този етап това ми се вижда невъзможно. За съжаление ще има да четем още такива статии.

 6. След 20 години преход най-после няколко журналисти се осмелиха да назоват името на ТИМ. Истината е, че ТИМ разяжда Североизточна България, притежа я и я държи в мизерия.

 7. Г-н Велизар,не съм специалист по изграждане на гражданско общество и приемам с благодарност вашият компетентен коментар като доброжелателен съвет , но продължавам да си мисля че хората в България са се отвратили и от всички свои неуспешни опити да изградят гражданско общество в България и според мен сега им липства малко отговорност и малко смелост, но това не означава че Българските граждани нямат нужната потребност да се самоорганизират в гражданско общество , защото нуждата например активира потребноста да изхвърлиш боклука от кухнята си и ако не го изхвърлиш на мястотому това не означавя че нямаш такава потребност.Ръ Бъ е обична майка на властоолигархичните си кръгове и мащеха за обикновенните безащитни Български граждани в България, това е мотивираната потребност на Българските граждани да се самоорганизират в Гражданско Общество и да се обединят около Българската кауза на доказали се граждански лидери като Българският журналист Иво Инджев.Убеден съм че във всяко населено место в България гражданите си имат своя защитнак като Индже(в).

 8. Щом български народен представител от мнозинството изключва морала ,като основане за вземане на решение ,как “журналисти” ,които са на служба в медиите- собственост на мафиотските комунистически групировки да не подкрепят работодателите си!Професионалисти с морал и достийнство не се наемат на работа.

 9. Когато съм член на едно гражданско общество, нуждата ми да си изхвърля боклука от къщата не е по-силна от нуждата ми тротоарът, по който вървя, да е чист и от никъде да не идва лоша миризма. Дори нуждата ми да си изпразня къщата от боклук се подчинява на последната – да няма лоша миризма навън и да не е грозно, както е случая с изхвърлянето на леките опаковки – на две седмици веднъж, дотогава си ги държа вкъщи. Българите все още искаме да живеем на не по-големи групи от семействата. Появи ли се потребност от по-големи групи, а и най-накрая – от обществена структура, тогава няма да имаме вече такива президенти, дето си развяват коня, а всичко живо си трае.

 10. Аз не знам какво значи и как се прави “гражданско общество”. То ми звучи като “социалистическо общество”. За мен е по-важно да има такива ЗАКОНИ, които да позволяват да има ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ, закони, които ще позволяват да има ПРОЗРАЧНОСТ върху всичко, което става във финансовата(и не само) свера на държавата. Примерно, има ли закон, възоснова на който един журналист или гражданин сега,отива и “изважда” данните за въпросната сделка във Варна, сделките за газта, електричеството, пътищата, конкурсите за спечелване на “сделки” и “служби” и т.н.??? Има ли закон, който да забранява членство в частен бизнес, при положение, че си на държавна служба?? Според мен такъв няма!!! И ето че стигаме до момента в който АЗ (няма да употреба НИЕ) съм “излъганото овчарче”. Защото преди 20г. “демократите” ни изведоха на улиците с мотивацията, че ако им “дадем” властта, те ще създат онези НЕОБХОДИМИ И ДОСТАТЪЧНИ ЗАКОНИ, които да гарантират съществуването на ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ върху държавата, който конрол да е гарант за максимално СПРАВЕДЛИВО (което бе и целта) гражданското общество. Създаде се Велико Народно Събрание и се направи едно голямо “НИЩО”. Затова първото нещо което трябва да се случи, е имената на всички онези, които сега са на топли служби по Европата, купуват си вили в Сен Тропе, имат участие в частни фирми, или са умрели, имената им да се заклеймяват като на “лъжци”, онези, които бяха в онова Велико събрание. Защото за БСП е ясно че лъжат, но за онези дето пееха Беатлес не беше ясно, че ще лъжат. Те за мен са и най-виновните.

 11. Тия продажници забравят факта ,че до 2050г ще останат само около 500 000 българи и тогава ТИМ ще трябва да се преименува на ЦИМ,знайно защо.Ще бъдем не “Швейцария на Балканите”,а балканските мохикани.Учете руски и китайски,а за Варна чеченски и грузински.Ще има втори но вече балкански “Ливан” Бих искал варненските цигани да излязат срещу ТИМ та да видим кой кого…..не са за подценяване,държат се.А БББ,няма шанс срещу всичката помия знаете 500 г. това ,45г. онова,20г. третото е няма как “за тебе те умряха”Защо????????

 12. Такива закони ще бъдат създадени, когато поне 80 процента от населението искат това. А 80 процента от едно население иска нещо, когато е организирано в общество. Когато не е организирано в общество, искат нещо отделните индивиди…и получават съответно това, което в момента им се дава.

 13. Към Велизар
  >Такива закони ще бъдат създадени, когато поне 80 процента от населението искат това

  Извинете, но според проучванията, 75% от населението примерно на САЩ имат коефициент на интелигентност под 110 (25% под 90). Сериозно ли мислите, че те биха поискали прозрачност при държавните поръчки, граждански контрол и прочие…?
  “Гражданско общество” ми прилича на някакво митично същество, което никой не е виждал, ама всеки е слушал хубави приказки за него.

 14. >>>75% от населението примерно на САЩ имат коефициент на интелигентност под 110 (25% под 90)

  Боже Господи и вси светии, ти имаш ли представа какво всъщност представлява IQ??? 100 пункта представлява *статистически усреднената* стойност и по 25% да са с 10 пункта над или под нея е *напълно нормално*.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.