Филип Димитров греши за “влиянието” на днешните медии

Бившият министър-председателпред Филип Димитров заяви пред в. „Труд“ :“ Забелязвате ли, че за пръв път от осемнадесет години (след оставката на Димитър Луджев – министър на отбраната в кабинета на Филип Димитров, през май 1992 г. е принуден да подаде оставка след дълги препирни с министър-председателя) политически лидер изисква оставката на важни фигури в партията си, защото репутацията им е накърнена? Сравнете това с тепегьозлука на предишни правителства.”

Ако не за пръв път изобщо, то за пръв път от доста време не съм съгласен с един от най-интелигентните български политици. Правя изричната уговорка, че ценя качествата на Филип Димитров, когото през годините медиите ругаеха (включително) за това, че бил …прекален интелектуалец. Най-малкото му симпатизирам заради незаслуженото му обругаване.

Да започна от там, че г-н Димитров не е прав фактологически. Медиите в България са успявали да повлияят на политиката много повече през деветдесете години на миналия век, отколкото сега. След оставката на Луджев, която дойде след моето решение като директор на БТА да публикувам истината за негов скандал с премиера Филип Димитров, имаше и други подобни случаи. Един от най-известните беше с вътрешния министър Начев от кабинета Виденов, „заловен“ да се весели сред манекенки след като негови подчинени се бяха изпозастреляли по време на акция.Но БНТ постигна това не „благодарение“ на чувствителността на премиера Виденов към медийната критика, а въпреки неговия тежък инат. Просто по онова време общественото мнение още не беше упоено, приспано и смачкано, а правотелството се чувстваше принудено да се съобразява с това.

Нищо подобно няма днес. Премиерът Борисов се съобразява не с медийните критики ( каквито към него практически няма в медиите с национално влияние), а със собственаата си представа за вождизъм. Силният вожд маха и слага когото и когато си иска. Ако му е приятел, като Божидар Димитров, лавината от медийни критики към министъра за неговите невъздържани обиди към „шибания народ“няма никакво значение. Както нямаха значение подигравките към Румяна Желева, преди да станат междунардни. Ден преди най-сетне ( в последната „секунда“) да оттегли катастрофалната номинация на Желева за еврокомисар ( за която носеше 100 процента отговорнст), Борисов получи комична „подкрепа“ от страна на Цецка Цачева. Тя заяви в качеството си на председател на парламента, че Желева никога няма да бъде оттеглена защото била…представителна за България. Доста медии се превиваха от смях, но Борисов не се огъна- Цачева си остана на поста за забава на зевзеците.

Но и международните медийни критики не винаги впечатляват настоящия министър-предеседател: примери , колкото щете. Да не би наложилият се като част от българската публичност немски журналист Юрген Рот да е постигнал нещо с упоритите си призиви Борисов да се произнесе за варненската групировка ТИМ, която по твърдения на разследващия ( бългапрските!) далавери немски журналист командва половин България?

Бих искал да греша, но днешните български медии са изпаднали до състоянието на безгласен придадък към силните на деня, който става гласовит придатък предимно като рупор на разни официални кампании ( „Бойко побеждава гръцките фермери“ или „Бойко не дава да се вдига цената на нещо“ и т.н.). Критиката им е не само внимателно дозирана, но и дирижирана. Същият „Труд“ се присети изведнъж да „разкрие“ колко много са мразени лекарите( от шейсет и повече процента) от пациентите точно сега, когато се задават лекарски протести, очертаващи се като първото сериозно социално главоболие за властта.

А най-изумителното е, че точно Филип Димитров, вероятно най- демонизираният от българските медии български политик ( не ми казвайте, че това е бил покойният Луканов- той си имаше запазени медийни територи за похвали ) дава такава неочаквана индулгенция на изпадналите в жалко състоянвие български медии. Не казвам, че го прави съзнателно, но и не мога да се съглася с това.

40 мнения за “Филип Димитров греши за “влиянието” на днешните медии”

 1. Само корекция на една фактологична грешка – Любомир Начев бе изловен с манекенки не след катастрофата с войниците, а след като трима полицаи бяха разстреляни по време на акция. Иначе гьонсуратлъка на сегашното правителство е много по-голям от това на предишните.

 2. Само уточнение, Начев беше “сготвен” в ефир от А.Томов в деня на бруталния разстрел на трима полицаи в “Люлин”,в политическо телевизионно студио, което Севда Шишманова гледала у дома си.По телефона си уредила екип, а после пуснали материала в суров вид, изпреварвайки всякакви обаждания. Днес политиците са по-внимателни помежду си.А ЖУРНАЛИСТИТЕ И ЧИТАТЕЛИТЕ СИ ИМАТ ИНТЕРНЕТ.

 3. Здравейте, съгласен съм с оженката ви за по-голямата част от днешните български медии. В продължение на години те нарушваха основните принципи на журналистиката и логично загубиха доверието на сериозна част от своите читатели/зрители/слушатели. Би било добре ако, завръщането на нормалната журналистика в интернет (и няколко от старите медии) помогне на гражданите, които са отговорни за своето и на обществото ни бъдеще.

  Поздрави

  П.С. (Това не е за публикуване)Мисля, че покойният Начев бе хванат “на тясно” след убийството на трима полицаи в Люлин, а не след катастрофата с войничетата. Трагедиите на прехода станаха толкова много, че от доста време насам те се размиват в съзнанието на хората.

 4. Случката с Начев беше след убийството на полицаи, в Люлин май. 14-те войници са друг случай.

 5. Толкова е сложно, че изобщо не се разбира.

 6. Един от най-известните беше с вътрешния министър Начев от кабинета Виденов, „заловен“ от репортерката Севда Шишманова да се весели с манекенки в ресторант в деня, когато вече се знаеше, че трима полицаи са застреляни в кв. „Люлин”.

 7. Към misho.eu ( и всички останали):

  Благодаря за коректното коригиране на моята некоректност по отношение на този факт!

 8. Ама, един да сбърка и после всичките – юруш след него. Тримата полицаи бяха убити при “една ювелирна акция” не в кв.”Люлин”, а в ж.к. “Белите брези”. Ordnung muss sein! (c)

 9. “…след като негови подчинени се бяха изпозастреляли по време на акция.” Надявам се да не ставам нахален, но тези, които се изпозастреляха едни други в “ювелирна акция”, бяха подчинени на Виктор Михайлов. Убитите при Начев ги бяха застреляли крадци на коли, ако помня добре. Но то едно ли беше тогава…

 10. А една “независима” журналистка Маргарита Михнева дори призова немският журналист Рот да се извини на борисов за групировката тим.Толкова подмазваческо предаване в полза на групировката във връзка с “алея първа ” във Варна не бях гледал!Възмутен съм!

 11. Г-н Инджев, може би за първи път не съм съгласен с Вас.Учудва ме ,че Вие не знаете кой е на демонизираният политик в последните двадесет години!

 12. Към ДА:

  Не мога да премеря на кантара.
  Разбирам идеята Ви.
  Иван Костов все пак имаше “звездни” години, когато му се подмазваха медиите. Докато Филип Димитров – никога!
  Точно затова сега му опонирам и припомням неговото демонизиране от медиите, с които той ( за разлика от Борисов, тъй похвален от него сега!) дръзна да се сбие, наричайки тъкмо най-влиятелните от тях по онова време “жълти”. Изядоха го с парцалите! Това беше “война на унищожение” , която той загуби.
  В този смисъл неговата битка беше много по-драматична от всяка друга подобна.

 13. – Как бихте охарактеризирали днешното управление на България?

  – Демократично управление на страна член на НАТО и Европейския съюз, което получава положителна оценка за усилията си.

  – Вътрешният министър често е в конфликт със съда, а премиерът се кара на журналистите, че плашат хората, когато пишат за увеличаване на цените – другите страни от Европейския съюз и НАТО не ни заливат с такива новини.

  – Винаги съм повтарял, че няма нищо по-добро за гражданите от борбата между институциите – само така има реална защита за свободите им.
  Любовта между властите означава, че индивидуалният гражданин няма на какво да се опре срещу държавната машина. Нито съдът, нито изпълнителната власт са станали по-немощни в резултат от тази битка. Следователно тя е точно това, което предписват и Монтескьо, и Джеферсън.

  Няма разделение на властите и от там – няма демокрация без борба на институциите. Проумейте най-после това!
  Не виждам нищо неестествено в това премиерът по разни поводи да се сърди на журналистите. На него не му е работа да ви хвали.

  Но вие имали ли сте някога по-силно влияние от днес? Кога сте могли с няколко материала да доведете до оставки на възлови фигури от управлението? Забелязвате ли, че за пръв път от осемнадесет години (след оставката на Димитър Луджев) (б.р. – министър на отбраната в кабинета на Филип Димитров, през май 1992 г. е принуден да подаде оставка след дълги препирни с министър-председателя) политически лидер изисква оставката на важни фигури в партията си, защото репутацията им е накърнена?

  Сравнете това с тепегьозлука на предишни правителства.
  Тъкмо вие, журналистите, би трябвало да сте удовлетворени от това, което става. Само преди две-три години, когато пишехте за много по флагрантни случаи на конфликт на интереси (като например поръчките за пътищата), ви се смееха в лицето и ви казваха, че нищо толкова страшно не се е случило.
  По-горе помествам точно два от въпросите и отговорите на Филип Димитров. Мисля, че има смисъл за да бъдем прецизни и точни в коментарите. Нямам основание да се съмнявам в честността на Филип Димитров, той е честен до наивност. Заради тази си наивна честност навремето поиска вот на доверие! Все едно овцата да потърси справедливост от вълка!
  За съжаление не помисли за последствията за страната. По-скоро не ги беше предвидил. Не беше достигнал до извода, че между вълци трябва да си вълк! Може Бойко да прост, но тази истина я знае! А колкото до медиите преценката му пак е малко наивна. Не се отчита, че успехите им се дължат на “якото рамо” на комунистическата опозиция. Впрочем пак от там идва и “хапчето за смелост” срещу управляващите. Де я тая смелост и срещу комунягомафиотите! Де е тая смелост срещу Гоце! Де е тая смелост срещу домогванията на Русия! Прав сте Г-н Инджев, че са жалки!

 14. Но г-н Димитров не говори конкретно за медиите. Борисов върви по тънко въже въпреки липсата на медии, и се съобразява с това.

 15. Никога не съм си мислил че Градският съвет на БКП в моя град ще бъде преустроен в областна прокуратура на Ръ Бъ и че нашите митинги на СДС и Подкрепа пред този градски съвет на БКП са се оказали истинска подигравка с мечтите на демократично мислещите мои съграждани.Никога не съм мислил че е възможно БКП и БСП да откраднат и последните пари от Българският народ и държава и с тези крадени пари да си изградят партии,олигарси и бандитски формирования СИК,ВИС и ТИМ.Сега ме е срам че оставяме Юрген Рот сам да иска вместо НАС от премиера Борисов да се произнесе за варненската групировка на ТИМ, а ние измамените, ограбени и осъкатени Български граждани каде сме, защо не сме по площадите и от там НИЕ да искаме от премиера Борисов да се произнесе за варненската групировка ТИМ и за Съдебната власт на тяхната република в България.

 16. Dano lekarite badat podkrepeni ot vsichki tozi pat.

  Ochakvam da se zagovori stabilno za lekarskite greshki (politicheski greshki niama vaobshte i nikoga ne e imalo),

  za rushvetite na lekarite (rushveti poloticite ne vzimat, ne, ne)
  Za nedoverieto na orata kam lekaite (shtoto doverieto kam politicite e totalno i bezvazvratno)
  za tova kak leakarite iztochvat “Kasata” (shtoto nikoi drug nishto ne iztochva – nito fond Zemedelie, nito evrofondovete).

  Neka da pripomnim na uvajaemite balgari che lekarite sa tezi koito se grijat za nai-skapoto neshto na choveka – zdraveto, a ne Goceta, Boceta i vsia ostalnaia …

  Podkrepa za BG lekar v borbata mu sreshtu zdravnia genocid spriamo balgarite.

 17. МЕДИИТЕ СА НАЙ-МАЛКИЯ ДЕРТ НА ДНЕШНАТА ХУНТА – ИЗКУПЕНИ СА ИЗЦЯЛО И Е ПЪЛНА ИЛЮЗИЯ, ЧЕ В ТЯХ ИМА И ПРОЦЕНТ “СВОБОДНО” СЛОВО. А ИНТЕРНЕТ Е ПРИВИЛЕГИЯ НА ТЕЗИ, ОТ КОИТО НЕ ЗАВИСИ НИЩО. Тази “опозиция” е малобройна, маргинализирана и (само)изтикана в кюшето. Че кой сега чете? Подобни различни мнения – от посещенията по сайтовете можете да прецените, че с подобна “агитация” власт не се коригира (бута!).
  НАЙ-ГОЛЯМИЯТ АРГУМЕНТ Е, че рубладжиите довършиха “замисълът” на Живков за 16-та република. И сега сме хем в ЕС, хем в СССР. Здрави пачки направиха “гоцетата”. Та нали замениха девиза на “Работническо (то им) дело” с “Ченгета от всички управления – съединявайте се!”. Възклицанието може да е само: “Здравствуйте, братушки!” Двойните игрички на хитреца от правец сега си ги връткат на “два гласа” верният активист на БКП и ДС Гоце Седефчов от Сиришник и бодигарда на Тато.
  Язък за “демократичните” пориви – през цялото време (още от 1985-та) са си играли пинизите котенцата с мишлетата – помните ли онази песен, щото тя някак си изчезна в зората на седерастката “демокрация”? А защо ли я забраниха! Можеха да я предложат за химн на новите стари ченгесарски тъпоъгълници, които осъществиха мечтата на прехода – прехвърлиха всичко на себе си и заграбиха всчико. Какмо ще кажете – защо още се водят повече от 110 000 дела на хора, на които е било отнето имущество след техния Девети. Защо измислиха такъв закон червено-сините? Живковистите от БГ “секюритатето” заграбиха след бизнеса и политическата власт, . Те на това марксистите му викаха олигархия. То и Гоце-то нещо си отвори устата в тази посока, като виден “марксит-ленинец-димитровец”, но…след това му секнаха мерака да се покажат ОЛИГАРСИТЕ. По скоро – не му мина “блъфа”.
  Перверзното е, че истините и свободното слово се редуцираха до няколко интернет сайта (блогъри), а кой ли ги чете?… ОПОЗИЦИЯТА в този смисъл е супер малобройна. А интелигенцията се маргинализира от привилегированите червени тъпоъгълници (само избрани петолъчки), които бяха подбрани ЕДИНСТВЕНО на този принцип – да са гетаповци или висши функционери на червената хунта, да бъдат НОВИТЕ КАПИТАЛИСТИ, вкл. и на медиите. На всички медии!
  Е, айде някой да попита г-н Уорлик какво ще каже за този колаборационизъм между неговия свободен свят и “нашите” червени капиталисти, с които “до вчера” бяха от двете страни на барикадата? Не съвсем “до вчера”, де – двадесет години се утвърждава този модел – несъстоятелността му не само самият г-н Уорлик “вижда” във всички посоки. И най-вече в организираната престъпност, каквато е пък вътрешната колаборация между престъпност и власт.

 18. Не винаги интелигентността е гаранция за “добър ръководител”. “Бат Фил” тогава реши проблемите на по-малката част от “масите”, “мирно сдавайки” властта “обратно”, която му бе дадена от хората, които “наивно излезоха по улиците”, и така помогна на “бившите” да се окопаят икономически още по-добре във времето, за което има голяма “вина”. За това определено му “помогна” неговата висока интелегентност, която не подлежи на съмнение. Интересното е, че “Бат Фил” се появи след дълго мълчание първо с интервю във “Фрогнюз”, като след него веднага имаше интервю и на “Луиджи”, и след това на “Бат Ваньо Костов”. Тогава си помислих, че това размърдване на старите СДС кадри не е “случайно”. И ето че вчера от вестник “Труд” става ясно-има “отворени” нови длъжности като две бройки за посланник на ЕС. Какво по-добро от това за един политик от миналото, изиграл своите карти “правилно”, и сега “търсещ” идеалната длъжност за спокойна и обеспечена старост, за което “Бат Фил” е перфектният кандидат: интелегентен, представителен, спокоен, изслушващ винаги опонента и трудно поемащ рисковани решения. Затова и в изказването му, няма нищо “нередно”. Не че в БГ журналистиката е “перфектна”, но и моето мнение е, че я има, къде в повече, къде в по-малко. Но в общи линии така е навсякъде по света. Вижте какво стана с Wikileaks, трябва да се “крият” в Швеция, “защото много приказват и показват” и не са “безгласен придатък към силните на деня”. Не че зад тях не стои “някой”, но просто още не е известно “кой”. Няма нищо “случайно” на този свят.

 19. До голяма степен съм съгласен с Иво Инджев.В началото на 90-те години в хаоса на разпада на социалистическата тоталитарна държава и наченките на опити за демократизиране на обществото имаше много повече свобода на словото в “суров вид”. Неогладена,нерижирана,невкарана в костюм и с вратовръзка с етикет “Made in EU”. Както в Русия, по парадоксален начин по времето на алкохолика Елцин, човек можеше да изкрещи каквото си поиска.Докато в момента всяко различно мнение и опозиция там са натикани в миша дупка. Нека не се забравя и подценява и огромното безразличие,отегчение и накрая отвращение,което замести обществените бурни страсти от зората на демокрацията у нас.

 20. Г-н Инджев, не съм съгласен с вас. Не съм фен на Филип Димитров защото нямаше житейския или да кажем тарикатския опит, който е небходим за да се справи човек с тая сволоч която ни е налегнала и досега. Проблемът е че, не той загуби а всички ние. Прочетох цялото му интервю и съм напълно съгласен с него. България се движи в правилната посока макар и това да се забелязва засега по малките неща. Това че е посъбрал житейски опит си личи и по коментара му за руските е(НЕ)ргйни проекти които бих перефразирал така поживём — увидим. Радвам се че не падате духом. Благодаря ви затова че издадохте книгата си, отвори ми очите за много неща. Колкото за медиите сте прав, но знайте че колкото по-нависоко се качи някой, а ние имаме такъв самодържавец, толкова … но да оставим това за след президентските догодина, да видим тогава за какво ще се (само)дър(жа)ви г.це

 21. Г-н Инджев, с лека симпатия към ББ (този популист който заплашва с връщане едва ли не на фашизма в България) не разбирам това постянно споменаване на Желева – този “голям гаф”. Не че ми е симпатична, то се вижда, че е онзи стил богаташки кози дето са (им) понапълнили джоба, след което те доволно са се поогледали и изведнъж са си повярвали, че имат някакви интелекуални възможности.

  Та мисълта ми, че от баща ми знам, че само който не работи той не греши.

  Ако бяхте вие и се беше стигнало до там ? Или мислите, че не би стигнало ако бяхте вие ? Мислите, че бихте изкарали един мандат където всичко ще тече в предвиден ред ?

  Това му е кофтито на ББ-вата позиция, че сега и червени и сини ще го критикуват.

  А аз пък с простовата селска наивност си мисля, че в политическото пространство към момента няма някой които би направил нещо по-свястно (при всичките недостатъци на ББ). Както и друг път съм споменвал, то щом е политик, не се говори са добър и по-добър, а за лош и по-малко лош.

  Смятате, че има ? Ами моля, споменете име.

  Извън темата – сещам се за прехваления Костов. Когато дойде и хвърли мисля, че Бонев в една “голяма акция” когато спец ченгета спираха всички по луксозни возила между попа и витошка, изкарваха шофьорите и ги пльоскаха по очи на асфалта. Ех, че радост за народните очи (такива прости като мен). И после конфискуваха возилата и ги пращаха под един навес под 4 ти километър. До доказване на доходите. Е, после се разчу, че от приблизително 200 те возила са останали само, 4 недоказани, но лаврите бяха обрани. Какво значение, че всъщност това излезе акция по легалализирането всъщност.

 22. eeee,to ne moje da se ugodi…
  Filip Dimitrov go obvinqvaha,che e meka kitka…t.e dialogichen P.M.,a sega tozi imal jeliazna ruka.Mejdu drugoto,ako se zamislim v 21 vek mediite nima da sa tolkova vsesilni,imam predvid nazionalnite,taka che Ivo derzai….

 23. И аз съм озадачена от лековатите оценки, които Филип Димитров пръска така несериозно. Озадачена, защото наистина не е обичайно за задълбочен и проникновен анализатор и политик като него… Не искам да си мисля, че кандидатсването му за високата чиновническа позиция в ЕК изисква благосклонността на правителството и той си я осигурява по този начин…

 24. Do bat Ilia

  Izviniavaite mnogo no kakvo raboti Boko po-tochno.

  Uchil li e za tova koeto pravi ta mi go hvalite?
  Niakakvi grandiozni rezultati li e postihnal?
  Niakoi vkaran li e v ztvora ot predishnite kradci i tehnite mutrafoni?

  Promivaneto na mozacite vi prodaljava iavno. Ili veche nishto ne e ostanalo za promivane mai.

 25. Четете по-внимателно!Никъде не се казва за войниците!

 26. Юрген е Рот, а не Ронт.
  Да се вярва, че Севда Шишманова е решила да направи удар, докато седяла вкъщи по ролки и събрала екипа си по телефона е толкова наивно, че може да се разплаче човек. В България има независими журналисти, но НЯМА независими медии, ако не броим интернет. Иначе Севда Шишманова щеше да направи още репортажи за още политици, които се издъниха, вкл. и за любимия на Иво Инджев президент, който беше или не беше на лов в деня на националния траур… Но такива медии няма, нали?

 27. До Румен Великов. Явно народа е кротък докато има трохи. Хората излязоха на площада едва след Виденовата криза, след която буквално не останаха дори трохи. Нека не забравяме, че и френската революция е започнала едва след като Мария-Антоанета е опляскала и последните доходи на хората на залози.

  Та явно това се знае от нашите обирджий и те гледат да грабят, но гледат и да не повтарят стари грешки.

 28. Колкото и вярно написано, Иво Инджев явно забравя тъкмо “напомняния” от него стил на Президента на Ръ-Бъ и възможностите на българите да сравняват какво ги очаква, какво би ги очаквало, без ББ.

 29. “Просто по онова време общественото мнение още не беше упоено, приспано и смачкано, а правителството се чувстваше принудено да се съобразява с това”. Този цитат от статията Ви особено ми харесва, г-н Инджев. Бих искал да добавя. Дезорганизираното обществено мнение (защото аз продължавам да твърдя, че българите живеем в общество, доколкото смисъла му е маса от хора, говорещи един език и имащи една държава, иначе обществена структура липсва) не беше упоено. И медиите успяваха да го изразяват. След това правителствата се усетиха, че могат да манипулират медиите (разбира се, че могат, там работят живи хора), защото неорганизираната маса от хора не приема медиите като своя структура и не би се противопоставила. И тогава правителствените юнаци започнаха да си отглеждат “частни” медии до там, че не останаха други. Много често казвам напоследък на мои познати, които обичали сутрин да чуват шума на хартия между пръстите си “много вестници четете бе, хора, огледайте се и повярвайте на собствената си преценка, не давайте да крият реалността от вас” (един от тях наскоро се възмути – абе защо говорят от чужбина така за България, като че ли сме последни в Европа!:S). Категорично не съм съгласен, че оставките при сегашното правителство са повлияни от медиите или (съжалявам, казвам “или”, защото това са две различни неща у нас) от обществените структури. Генералът няма да се излага я, че да се остави да бъде повлияван, като че ли той не знае кое как трябва да е!

 30. До Doko. Ех, не ме четете добре. Моля, ако знаете, че има някой който към момента би се справил по-добре от Боко, моля посочете го. Моля, моля, моля.

  Поне за сега, не може да бъде упрекнат в корупция, нали. Пресече ли огромна част от корупционните схеми които се смятаха, че са вечни и непробиваеми? Ами според мен засега това е достатъчно. По нататък ще се появат и други критерий, разбира се.

  А относно осъждането мутрафони, е ако на вас пък е останал малко непромит мозък трябваше да знаете, че това зависи от червясалия от курупциа съд. Нали? Е, ако хем критикувате Боко, пък хем очаквате с магическа пръчка да оправи отведнъж нещата градени много внимателно с много пари и връзки, много десетки години, едновременно от активисти на КГБ и ДС, с цялата мощ на два държавни апарата, значи имате малко нереалистични очаквания.

  Костов какво направи по въпроса за съда – ами нищо. По-скоро малко след встъпването и той реши да блажне от меда и оттам дойде израза (и не само израза) Орион и досега съда, го държи на синджирче за това.

  Боко поне започна ясна кампания срещу съда. Да де за да се хареса, че как ще да е иначе.

  Относно какво е учил, о на това не му отдавайте значение. Имате личната ми дума, че това не значи нищо. Всеки политик постига по един или друг начин това за което той и приближеният му кръг са тръгнали. Нас ни интересува точно това, на къде са тръгнали.

 31. Накъде може да тръгне един човек, който не е учил нищо? – През просото, накъдето му видят учите. За него неизвестни няма.

 32. Велизаре, Велизаре, като защитиш докторат, тогава ще се обаждаш кой какво е учил. ЗАЛАГАМ КАКВОТО КАЖЕШы ЧЕ ТИ НЯМАШ ЗАЩИТЕН ТАКЪВ. Не крещя с големите букви, просто не съм забелязал че съм натиснал клавиша.
  Та, ако имаше и ти някакво що годе образование, нямаше да правиш такива изказвания, защото, даже и изпити да не си взел, само да си търкал гащите си по банките, щеше да мислиш по другояче.
  А иначе има и учили за министри. Ей го Сергейчо, друго не е учил, то идруго не е работил де, до едно време като рече да се пенсионира, като трябва да отговаря какво е работил, ще отговаря “министър председател”. Та, или имаш нещо в главата си, или нямаш. Тва е.

 33. Уважаеми БАТ ИЛИЯ, всичко написано в коментара ВИ е вярно, но хитрите червени лисици в България минаха чертата на дългото българско търпение и сега деведесет процента от Българските граждани искат справедливо наказание, за всички недосегаеми разбойници в републиката на хиштните червени лисици в България и ако премиера Борисов продължава да се услушва и да пази с бездействието си недосегаемите мафиотски босове от ДС-Олигархията на република България, тогава хората в България ще се самоорганизират сами и не в Българско гражданско общество а във въоражени етнически формирования и така мечтата на мечката да влезе от бивша Югославия и в България се сбъдва но ако и позволим, а да не и позволим това означава да изберем по малкото зло а то се нарича- временна Граждансковоенна ревизионна комисия на България, която ще възстанови бързо и безпроблемно нарушената справедливост в България и с това ще запази гражданският мир,членството на България в ЕС и НАТО и единството на Българската нация и държава.

 34. Именно за това става въпрос, дали имаш нещо в главата :)..министър-председателят де..Аз лично държа много както на морала на правителствените хора, така и на образованието им. Не се задоволявам с малко. Може би разликата между моите и твоите претенции идва от нивото на образованието ни. А ти много внимние ми отдели, не е за това този блог.

 35. До Велизар. И аз да спомена, че възваляването на образованието е слабост на хора които всъщност го нямат. Хората които са преминали и поразбрали нещо от цялата работа са наясно с това, че образованието е просто преминаване през едни учебници полагане на изпити и сответно вземането на диплома, че някой се е преминал през дадена програма на обучение. Това обаче не определя кой какво е разбрал от цялата работа и как би проложил усвоеното.

  И най-вече това не определя по никакъв начин основните човешки качества, като честност, почтеност, подлост алчност, склоност към това или онова (алкохол, побои и др.) и интелигентност. Колкото и да изглежда странно, интелигентноста не следсвтие на преминаването през дадени курсове.

  А точно тия качества нас ни интересуват у кандидатите. Другото се компенсира със съветници, консултанти и пр.

 36. Към БАТ ИЛИЯ: Точно това, което казваш, НЕ е образованието. Аз знам, че в страната с прекалено много университети на глава от населението, то, образованието, девалвира и не очаквах да чуя нещо различно. Не чух някой досега да “възхвалява” образованието, но каквото и да разбираш под това, има по-точни критерии за това, кой е образован и кой не е. Ти не ги знаеш и не отгатна за мен. Пак казвам, аз държа и на морала, и на образованието на политиците еднакво. Не виждам какво лошо има в това. Бих могъл да кажа, че министър-председателят ни е не особено интелигентен, ниско образован, едва говори и то лош български, за чужди езици и дума не става, има ниско самочувствие дълбоко в себе си, което прикрива (на наш гръб) с опити за проява на фрапантно юначестване и свръхпотентност, както и свръхотчивчивост, не проявява и капка твърдост….но не го казвам, а казвам само, че гласувам доверие на морални И образовани политици. Какво лошо има в това?

 37. Велизар, няма точни критерий за образование. По тази логика ние при академик Благовест Сендов да речем, като председател на народно събрание да речем трябваше, ако не да цъфнем, поне да вържем. Само дето цъфнахме, но преносно казано. Неговата академичност нямаше никакъв принос.

  Или друг пример. Ако някой политик на Бойковата възраст е образован в икономическа или политическа наука (изключвам техническите, ние не търсим технически качества у политиците, а у инженерите) то неговото образование всъщност не би трябвало да струва пукната пара. Просто защото, когато този набор са се учили всичко е било комунистическа икономика и политика.

  Да ви казвам ли какви изпушили бушони има всред научното братство. С по два доктората, но отдавна отлепили от земните грижи. По-добре да стоят далеч от политическата сфера.

  Мен ме интересува политика като събере консултантите и те опростено му обяснят, че за дадената ситуация от едните той (и те) ще поделят толкова подкуп, държавата ще изхарчи толкова и ще спечели толкова. Съответно от другите ще вземе толкова и толкова държавата дава и получава това и това. Та интересува ме този политик да вземе моралната страна и да даде превес на държавният интерес.

  А то че каквото и решение да вземат все ще го изфабрикуват като супер печелившо е ясно. Ако се стигне до обяснения де. Че за вискоите цени на газа трябваше да се връшат с години назад за да се види кой какво е правил и набързо пак се потули.

  Мисля, че (както казах) Боко сега го стрелят и сини и червени и доста неща малко са преекспонирани. Какъвто и да е, към момента той отиде най-далеч във вършенето на онова което трябва да свърши. Има МНОГО да се желае, но фактът е налице.

  Баща ми на село имат един в махалата. Много прост човек, и доста мързелив. Два пирона не е заковал горкия, само на реката виси за риба. Този толкова неуважаван човек обаче имаше един шанс да достигне звезден миг и той го направи. Веднъж намери 2800 долара сам в тъмното и като разбра кой ги е изгубил ги върна. А имаше 1000 процентовият шанс да ги задържи – никой не беше го видял, но той ги върна. Не съм сигурен какво точно искам да кажа, но е в тази насока, че .. всичко е относително.

 38. Интересно нещо е дистанцията на времето. Попаднах случайно на тази дискусия отпреди 3 години. Г-н Инджев, на Вас очевидно Борисов не Ви е допадал особено. Нищо лошо – всеки има право на совите предпочитания. Но сега когато той загуби властта как Ви се струва – по-добре ли стана? Сегашното правителство по-отзивчиво ли е на медийна критика?

  За мен нещата са ясни – никой не е съвършен и изборът в политиката (а и в живота като цяло) е именно между несъвършени алтернативи. Но това съсвем не значи, че “всички са маскари”. Филип Димитров го е налучкал – не съм му фен, но в случая се е оказал прав.

 39. Към Николай Николов&

  Карате ме да отговарям на Ваша теза, която се опитвате да представите като неоспорима, но не и за мен. Твърденията за голяма свобода на медиите по време на управлението на Борисов ( едноличното!) са абсолютно неверни и това прави самият Борисов днес уязвим за своите политически съперници, които го атакуват по тази тема.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.