И ний сме дали нещо на Путин

На 11 ноември 2008 г. в. “24 часа” цитира вътрешния министър Румен Петков в изказването му за германския журналист Юрген Рот по повод негова книга за българската престъпност: “Лъжецът, клеветникът, безгръбначният мошеник трябва да бъде ударен през устата, ръцете и по всички части на тялото му”.

Ето че Румен Петков си има последовател.

“Руският премиер Владимир Путин заяви, че милицията ще предотвратява всякакви протести на опозицията, ако дисидентите не получат официално разрешение за митинг – нещо, което по правило властите им отказват. “Ще бъдете бити по теметата с палки. Това е положението”, каза Путин, цитиран от БТА.

За разлика от Петков обаче Путин сбъдва обещанието си на местна руска почва.

“Четиримата европейски депутати критикуваха милицията за ареста, съпроводен с насилие, на лидера на опозицията и бивш вицепремиер Борис Немцов и други демонстранти.

Хайди Хаутала, председател на подкомисията по човешки права в Европейския парламент, окачестви като нарушение извършения арест на Немцов. Милиционери с палки грубо изблъскаха нейния колега Тайс Берман, холандски евродепутат. “Това е поразителен начин за справяне с демокрацията, това е шокиращо”, каза холандецът пред АП. “

Румен Петков, който сега щял да преговаря с арабски инвеститори за състезателна писта в рамките на „Формула 1“ край София ( заедно с премиера Борисов) е явно сред малцината, които успешно са изнесли идеи от България към Русия.

Дано само не се окаже, че двамата с Борисов са си тандем като Кирил и Методий- в смисъл, че в Русия признават приноса им, макар и неохотно.

12 мнения за “И ний сме дали нещо на Путин”

 1. Такъв престъпен тандем – по-големи католици от папата ще се изкарат и пак накрая: прекален католик и на папата не е угоден…

 2. Ама много културно превежда БТА. Ще излезе, че Путин е голям интелектуалец и много възпитан. А то не е тъй.

  Оригиналният израз е „по башке“, т.е. „по тиквите“ или „по чутурите“.

 3. Всичко което казва г-н Инджев е 1000 процента вярно, само се сещам, защо господина Рот не напише нещо за италианската мафия, затова, че заради нея са издали специален закон, забраняващ носенето на телефони при гласуване, защото създавало предпоставка мафиотите да принуждават хората да показват със видео, че са гласували за правилният кандидат. Това си е гробо нали. Или спечелилият тотото дето не смее да отиде да си вземе печалбата, щото като се разбере кой е и ще му идват често на посещение.

  Или да речем за Гърция, която при излапани 300 миларда и като показаха каква им е данъчната система, излиза, че бие Бг-то по корупция в (много) пъти.

  Та всичко си е вярно, ама почва да ми писва от тази преднамереност и нито дума за другите въпреки, че има и доста по-зле от нас.

 4. Понеже в последно време живея в Москва мога да ви разкажа за тия демонстрации на опозицията.
  Според мен това е някакъв театър на абсурда, или поне аз не схващам логиката.
  Значи тая опозиция е някаква странна смес от либерални демократи- движението “Солидарност” което представят шахматиста Каспаров и любимеца на Елцин Немцов; правозащитници-Московска Хесингска група на Алексеева и Мемориал; Другая Россия- леворадикална коалиция от разни леви и комунистически партийки и движения начело с писателя Едуард Лимонов и неговата Национал-болшевистка партия.
  Тая шарена компания излиза всеки месец който има 31 дата на митинг в защита на 31 статия на Конституцията, която се отнася за свободата на събранията, демонстрации и пр.
  Убийте ме но не разбирам защо московските власти не им дават разрешение за тия митинги. В най-добрия случай на такива мероприятия се събират 400-500 човека но по често 200-250. Кой им обръща внимание.
  Да ама тука започват да ги разгонват и арестуват с милиция, ОМОН и пр. С което създават сериозен информационен повод и реклама на тия организации. Събира се огромно количество местни и чуждестранни журналисти- повече от самите демонстранти. Близките улици са задръстени от автобусите на ПТП на телекомпаниите. Шум се вдига до небето- различни световни и европейски организации пишат писма и обращения към правителството, депутати на Европарламента и ПАСЕ специално идват в Москва за това събитие. Самите демонстранти начело с лидерите Немцов, Лимонов, Каспаров и пр. ги задържат и им предявяват обвинения, съда ги разглежда- едни оправдават, други глобяват и даже налагат седмичен арест. Такава реклама и PR за никакви пари няма да купиш.
  Днеска пак арестуваха около 70 човека-сам видях тоя сеир. Най-забавното е, че около тоя Триумфален площад се бяха събрали примерно 500 човека и от тях поне половината журналисти, оператори и пр. Собственно демонстрантите бяха навярно около 130-150 човека и още примерно толкова зяпачи като мене.
  Ако московското кметство им беше разрешило тоя митинг малко кой щеше да обърне внимание на него. Ама сега сеир за цял свят.
  Не знам може опозицията да дава нещо на кмета Лужков за такава реклама и PR, но едва ли- нямат те такива пари да купят човека на който само жена му струва 5 милиарда долара.
  Понеже ми стана интересно проследих историята на събитията. Когато решават да проведат първото такова мероприятие активистите начело с Лимонов подават заявка за митинг на тоя Триумфален площад. Кметството им отказва на Триумфалния и им предлага Болотния площад.Триумфалния действително не е най-подходящото място- ако някой познава Москва той се намира до Тверская улица, която е почти толкова широка колкото магистралата Хемус и по натоварена. Под площада минава тунел и по него върви Садовое колцо което е още по натоварено. За митинг има място само на площадката пред паметника на Маяковски-примерно 15х15 метра.
  Болотния площад е даже по-близко до центъра но е в пешеходна зона на 150 метра от Третяковската галерия, на 30 метра от представителството на ЕС и точно срещу Кремъл но на другия бряг на река Москва. От кабинета на Медведев тоя площад точно трябва да се вижда. Наоколо е градина с пейки, сенчести дървета, трева и известната скулптура на Шемякин и паметника на Репин. Място има за десет цигански свадби.
  Но опозицията гордо се отказва- иска на Триумфалния.
  След месец историята се повтаря- тия искат Триумфалния- ония им предлагат Болотния.
  След месец кметството вече нищо не предлага просто казва, че на тая дата Триумфалния площад е вече зает за друго мероприятие.
  И така до сега- едните упорито отказват, другите на инат излизат на митинг без санкция, а милицията ги разгонва и арестува.
  Цялото прогресивно човечество псува московските сатрапи Путин, Медведев и Лужков. За какво им е такава слава.

 5. Към Серсем:

  Следя само от разстояние събитията и не съм свидетел, така че Вашите наблюдения са стойностни сами по себе си. Но бих добавил няколко неща.

  За мен също е странно защо партията на Лимонов се нарича “Национал болшевишка”. Ако се съди по лозунгите, платформата и призивите за налагане на ценностите на демокрацията (!) тя няма нищо общо с национализма и болшевизма, лъхащ от поведението на много други, уж демократични партии и организации в Русия, каквато е путиновата. При Лимонов членуват млади хора от средите на интелектуалците и са най-организираната и най-мотивираната част от опозицията. И за разлика от хората на Путин изобщо не са фенове на СССР . Точно тях арестуват и съдят най-много за дръзките им акции. Самата Политковская в предсмъртната си книга пише, че не й е приятно да си признае ( заради названието на партията), но би се подписала под всеки един от техните лозунги и че младежите на Лимонов са идеалисти и ентусиасти, които заслужават адмирации.
  За “любимеца на Елцин – Немцов”…Така е, беше. Но другият му любимец, посоченият от него за президент Владимир Путин, го прегази политически след бруталната разправа в Чечня с която спечели народната любов със “силната си ръка”. След което мачка наред всякаква опозиция. И вие се чудите защо го прави и каква му е ползата? Много просто: той не търси полза, не му пука, има силата да го направи и не се колебае. Пък и се е убедил, че мачкането на демократите ( макар да са политически хилави) не предизвиква симпатия към тях в страната. Което му е важно.След Чечня се е убедил, че древното правило на руската власт “бий, за да те уважават”, е напълно валидно и днес.
  Колкото до желанието на опозицията да демонстрира край паметника на Маяковски, това също е разбираемо. Има символика. Там протестираха шепата съветски дисиденти навремето, рискувайки свободата си . Шепа бяха, но бяха прави и “победиха”, щом СССР го няма днес.
  Така че подигравките за незначителния брой на несъгласните с режима не са от вчера, но ми се виждат също толкова “основателни” , колкото обругаването на дисидентите по времето на комунизма.

 6. Така е ИВО, които си има като нашият президент Първанов златни олигархични кокошки, които му снасят в джоба златни яйца си ги пази с шумна тояга и тихи коршуми.Не знам какво ще се случи в България, но съм сигурен че в Русия фокуса на Путин с златните кокошки няма да мине пред събудилият се РУСКИ МЕДВЕДЕВ.

 7. Струва ми се, че е крайно време честните и почтенни граждани, да започнат да търсят отговори на въпроси потулени със смяната на влстимашите. През последните години се задават въпроси, на които никои не си прави труда да отговори. Всяка власт си има отбран кръг от нарочени “престъпници”, които стават най-примерните граждани, след така наречените “свободни” избори. Юрген Рот върши работата на заспалата разследваща журналистика в България, но палката на властта, трудно ще го застигне в Германия. Какво стана с “Галерия”, “Галеви”, “Емин” “Брендо”, “Ирландското месо”, “Пилето”, “Куйович” и т.н. нетърсени отговори, с които пълниха вестниците и новинарските емисии. Кога редовият полицай ще си зададе въпроса, как прекият му ръководител кара кола за 100 000 евро и има часовник за 15 000 долара (тези неща не са скрити в банка), но не – и тои иска същото, затова ходи да пуши рекетирайки. Най-опърпаната опозиция стана собственик на имоти за милиони, в и извън България. Гладът е по силен от тока! Путин го питат и затова бие, но тук никой не смее да сложи питанка…! “Ще потраем 3-4 години – пък като дойдат “нашите”, ще настане и моят час.”
  Никой не си дава сметка че се събраха повече от 20 издънки, за които в нормална държава нямаше да се чакат дори и обяснения, а направо щеше да се иска смяна на политическият елит. Но тук не е така! Шепа хора прокарват лобистка политика – последици никакви, други показват стандарт на живот като шейхове, а са на държавна служба. По улиците виждам в последно време черни лимозини със спуснати прозорци, а от тях се показва автоматично оръжие. За изборите ще сменят автоматите с мегафони, за да ни убедят че няма да ни застрелят през следващият мандат. Явно всичко изписано по горе е напразно, но поне се опитвам от моята малка трибуна!? Какво да кажем за трибуната на Иво Инджев и Юрген Рот, щом и тях никой не ги чува?!

 8. В руските сайтове пише, че милицията и ОМОН са били повече от хиляда човека. В сутрешните новини на гоцевата бнт казаха че имало няколко десетки милиционери.

 9. На всичко отгоре тоя, дето бие демонстрантите с палки по темето,
  нашият премиер нарича голям демократ.
  Дано не се сбъдне пророкуването на Позитано 20 за Бойкова зима.
  Вероятно тогава ще видим и “Гоце” в истинското му лице.Тогава и самият Бийко ще се убеди, че нашият президент се справя много добре.
  Поради ширещата се простотия (не казвам “шибанария” – поне простотията е видна с много-просто око), възможно е “Гоце” да си изкяри този път и един изборен “голям шлем”.Всеки народ си заслужава шлемовете..

 10. Za vsichko e vinoven Ivan Kostov i doktorite. Te kradoha, kradat i shte prodaljavat da kradat.
  Tova e misleneto na “sredno-statisticheskia” BULGAR…

 11. Към Иво Инджев

  Лимонов и неговата НБП са си именно национал-болшевики. Това е русифицирана версия на германския национал-болшевизъм от 20-те години, който от своя страна е бил смес от НЕП-а на Ленин и корпоративизма с фашистки уклон. Цитирам от собственното им кратко резюме: «НБП се бори за социална справедливост в икономиката, имперско доминиране във външната политика, граждански и политически свободи във вътрешната.
  Национал-болшевистката държава е твърда отвънка за външните врагове и мека вътре за собствените граждани»
  От програмата на партията: «Целта на НБП е създаване на Империя от Владивосток до Гибралтар на базата на руската цивилизация. Същността и основата на национал-болевизма е в изпепеляващата ненавист към СИСТЕМАТА и нейната троица: либерализма-демокрацията-капитализма. Национал-болшевика е Човек-въстание и вижда своята миссия в разрушаването на СИСТЕМАТА до основи. На идеалите на духовното мъжество, социалната и националната справедливост ще бъде построено традиционалистическо, йерархическо общество».
  Навярно е ясно защо така привлича младежта- който на млади години не е бил….
  Самия Лимонов е много интересен и безспорно талантлив човек. Два пъти съм се срещал с него в обща компания- невъзможно е да го надприказваш, много умен, начетен и самовлюбен. Според мен за него всичко това е едно голямо развлечение и игра от които човека получава голям кеф, даже от това, че седя няколко години в затвора.
  При това не е паркетен идеолог, а човек на действието- участал е в защитата на Белия дом в 1993 срещу Елцин; в конфликта в Приднестровието; в грузино-абхазската война на страната на абхазците; бил е доброволец в Югославия на страната на сърбите и пр.- богата биография. Съдиха го за незаконно съдържане на оръжие и за създаване на незаконни въоръжени групи. Имаха някога база и лагер за подготовка в Алтайските планини откъдето планираха нахлуване в Казахстан за защита на руското население и разбира се в Русия когато настъпи подходящ момент.
  За Путин- него го докараха на власт именно тия които сега най-много го псуват- приближени до Елцин либерални демократии като Немцов, Хакамада, Чубайс; крадливи и сега опални олигархи като Березовски, Гусински, Ходорковски; семейството на Елцин. Просто той тогава на всички им се струваше компромисна и леко управляема фигура- сътрудник на Външното разузнаване, но работил с големия демократ Собчак и много високо оценяван от него; работил и в администрацията на президента и в добри отношения със Семейството. Просто идеална фигура и никой от тях не се е съмявал, че ще могат леко да го контролират. Защото другите алтернативи бяха по-сурови- или бившия премиер и ръководител на Външното разузнаване Примаков или коммуниста Зюганов. И от двамата споменатите хора не можеха да очакват за себе си нищо хубаво. Даже големите правозащитници смятаха, че ще е по добре млад демократичен полковник отколкото стар генерал като Примаков с авторитарни привички.
  Огромни сили и средства бяха хвърлени на путинския PR и в страната и в чужбина. Същия тоя Немцов го хвалеше на всяко кюше- нямало по-добра кандидатура от Путин- полковник от разузнаването и значи дисциплиниран и честен, голям демократ- цял Петербург го признава и лично Собчак, Елцин го уважава и обича като роден син, при това човека не пие и не пуши и е даже майстор на спорта по дзюдо. Така за година и нещо направиха от малко известния полковник президент.
  Само, че Путин се оказа не толкова прост както си мислеха и отгоре на това крайно неблагодарен тип- всичките му благодетели пострадаха от него и според мен напълно заслужено си получиха по «заслугите».
  Путин си има много кусури но трябва да му се признае заслугата, че спаси страната от тотално разваляне- Русия тогава беше вече на ръба на икономическия и политическия хаос и колапс и беше готова да се разсипе на парчета. Каквото и да стане по-нататък с тоя Путин, както и да оценят цялата му дейност, някого руснаците все пак ще му направят паметник за това. Неговия проблем е, че не си отиде след първия срок след като свърши пожарникарската си работа защото се оказа добър пожарникар, но лош строител или поне недостатъчно гъвкав навреме да си смени методите и инстументария.
  За чеченския проблем и войната е друга история но аз съм твърдо убеден, че чеченците сами са си виновни. Трябва да го познаваш тоя народ и всичко ще ти стане ясно.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.