Сирийски рекет с ракети или димна завеса над Сирищник

Цецка Цачева, депутат номер едно в държавата, изглежда потвърди поредния слух в същата държава. Разпространи го „Труд“ – вестник номер едно в страната, който написа, че премиерът Борисов обмисля смяната на военния министър Аню Ангелов. Цачева, известна с това, че прогнозите й се сбъдват с обратен знак, заяви по БНТ, че не са обсъждани на никакво ниво и изобщо било несериозно да се обсъждат министерски уволнения. Което вещае сигурни рокади. Последният път, когато тя се изказа с такава категоричност по кадрови въпрос , беше за Румяна Желева като незаменим кандадат на България за еврокомисар. Номинираната за поста г-жа Желева веднага се раздели с номинацията си – буквало ден по-късно.

За разлика от слуховете за чудодейно изцеление на няма рускиня със спомоществователството на Йоан Кръстител в Созопол, разпространявани от министър Божидар Димитров, коментираните от Цачева слухове за отстраняване на военния министър почиват на реалностите: Аню Ангелов е в открит сблъсък със свети Георги Първанов. А той ни е победоносец. Не прощава на никой змей, който му застане на пътя. Щом (за пореден път) каже, че не кадрува в правителството, явно ще хвърчат министерски уволнения. През август , както си караше джет в своята резиденция на уж нашето море, Първанов хвърли копието към Ангелов с уговорката, че това не е вярно. Значи му е спукана работата на министъра.

Ако сте се чудили какво е искал да каже премиерът Борисов с комплимента към Първанов, че е „опитен“ президент – това ще да е било. Опитен е и още как! Няма да е лошо да се възложи на културния министър Рашидов да го изобрази на малка пластика като свети Георги на джет с (неподписан) указ в ръка.

Сред ужасните престъпления, които сега се инвентаризират публично в министреското досие на Ангелов, за да се потули някак основната причина за евентуалното му остраняване, до нас достига смразяващата новина за заплаха от страна на Сирия да си скъса отношенията с България заради военния ни министър. Казал нещо за ракети, които от сирийска територия можели да поразят България. Това разгневило Дамаск и за малко да скъса с нас. Брех, да му се невиди – сирийски рекет с ракети! Това е като присъствие на Шести американски флот в Тартус, където всъщност се подвизават руски военни кораби.

Ангелов, разбира се, сигурно си е измисил ракетите- нали главнокомандващият не му дава да ръководи военното разузнаване, налага му се да си фантазира, за да блесне пред световната общественост. Не може да бъде да има такова нещо като ракети в Сирия, опасни за България. Ами че самият Борисов не само посети Сирия, но и я обяви за един от най-добрите ни приятели. Нищо, че е смятана от най-добрите ни съюзници за държава, подкрепяща тероризма.Американците, които твърдят това, явно лъжат. Докато руснаците, които продължават да въоръжават, да поддържат дипломатически и да ползват като своя военна база Сирия, много си я харесват. Пък Путин, по думите на Борисов, е „голям демократ“. Сигурен съм, че и Първанов мисли така защото е също толкова голям и такъв. Ето как нещата си идват на мястото!

Както е известно, за Борисов е най – важно да си му приятел. Ако си му приятел, можеш да поискаш от Турция милиарди евро компенсация по тежък исторически спор в навечерието на двустранни официални преговори на най-високо равнище и почти да ги торпилираш. А после да кажеш просто, че не си си премерил приказките. Но не и да бъдеш изгонен барабар с липсващия портфейл. Или час по час да ръсиш каквито си искаш „бисери“ по адрес на Македония. И защо не? Турция, макар да е с нас в НАТО, да не би да е важна за България? А за Македония, уж била приоритет, да не говорим. Виж, Сирия – не бива да бъде ядосвана от някакъв си български министър на отбраната. Каже ли Дамаск, сменяме го.

Аню Ангелов май не е приятел на Борисов. Ами Георги Първанов какъв му е, като поне по закон не му е началник?

Ще почакаме да видим най-новото развитие на слуховете. Но от мен да го знаете: ако се окажат верни, следете какво ще се случи с обвиненията за големи далавери в превъоржаването на армията, за които Аню Ангелов ясно намекна, свързвайки „най-високото място“ в държавата с тях. Ако се потули работата бъдете сигурни, че главата на Ангелов не е взета по указание от Дамаск. Нищо , че там, в Омаядската джамия, се пази главата на Йоан Кръстител и хиляди поклоници вярват в нейната автентичност. Такова чудо той не би сътворил- питайте министъра на невероятностите, той е приятел на Борисов и разбира от чудеса ( каквото от гледна точка на политическата логика е собственото му министерско оцеляване). А и няма проблем да се отметне после, ако случайно каже истината.

20 мнения за “Сирийски рекет с ракети или димна завеса над Сирищник”

 1. Да ме прощават душманите на Иво, но не съм от хората, които си хвърлят думите на вятъра, и съм доста пестелив на похвали.

  Но има нещо, което не може да бъде премълчавано, защото е очеизвадна истина – поне за тези, които имат сетива за аналитичното мислене. А истината е, че Иво Инджев се оказа комай единственият постоянстващ (може би другият е Сугарев) в проницателните си анализи на политическата ситуация у нас – за срам на всякакви “-лози”, “журналисти” и “коментатори”.

  Новият му анализ е от най-добрите анализи на тайните и срамотни отношения между двете (инсталирани от другаде) “главни” фигури на управленския живот в РъБъ. Разбулването на срамотиите им е поредният принос към свободата ни – толкова крехка и толкова заплашена тя не е била в последните 20 години.

  Затова за поредната “статия на свободата” – голямо благодаря!

 2. Надявам се, че в скоро време ще уволнят Божия дар, за Ангелов не мога да преценя доколко става, но в случая мотивите ще са по-важни.
  И естествено, че Сирия ще гравитира към Русия. Част от територията им е окупирана от Израел /Голанските възвишения май бяха/. Знаем кой е основен подръжник и спонсор на Израел. Американците си нагаждат външната политика според изгодата, която може да имат от една държава. Иначе не знам защо са в толкова добри отношения със Сауди Арабия – родина на много повече терористи от Сирия. И се “борят” с ядрена заплаха от Корея и Иран.

  Досега в световната история една единствена дъжава е използвала ядрено оръжие, при това ненужно, а по-скоро за проба. С тези бомби започва и ядрената надпревара между силите.

 3. Е, страхотна (отново) статия! Поздравления за острото перо!

 4. Гоподин Инджев, ако сте прав, това означава реставрация на тройната коалиция. И ако се огледаме внимателно, май ще забележим и други подобни признаци. Да се надяваме, че това е нова партизанска акция на президента тип “Жабокрек”. Реално погледанато, министър Ангелов е абсолютно прав, защото срещу ирански или сирийски ракети с фрегати и хеликоптери не може да се действа. Фрегатите и хеликоптерите вършат работа, когато комунистическите министри от тройната колалиция, държавните чиновници и лично върховният главнокомадващ получават тлъсти комисионни за тяхната поръчка.

 5. Ченгеджийницата “Труд” хвърля спасителен пояс на затъналия в конфликта с Военното разузнаване агент Гоце. След като няма полезен ход срещу военния министър, за Гоце е по-полезно да му бъдат приписани истински и мними грехове, особено във външнополитически план. Сирийски ракети, батальон срещу талибаните и дрън-дрън. Който не вярва, да иде да провери. Типична партенка от агенция “Една жена каза…”. Само едно нещо е вярно в анонимната “информация”: че началникът на кабинета на военния министър се казва Йордан Божилов. Представете си как Бойко Б. се обажда на него и му предава указанията си, без да иска да чуе за Аню Ангелов.
  Простотии а ла Бор.

 6. Ako si priatel na bai Boko mojesh da kajesh na site balgarE che sa shibaniaci i da im se izpljuesh v liceto beznakazano. Ako si zavejdasht na speshnoto otdelenie v niakoia BG bolnica i kajesh che v ministerstvoto ima oligofreni te uvolniavat.
  2 izvoda:

  Shibaniak ne e po-obidno ot oligofren. Moje bi zashtoto da te shibat si e cialo udovostvie a oligofren e samo diagnoza.

  2. Da si priatel na bai Boko znachi mnogo, pochti savarshenstvo. Kakto e kazal poeta. “Kazvame partia razbirame Lenin, kazvame Lenin razbirame Partia”.

  Na shibania narod pozdrav ot oligofrenite koito go upravliavat i shibat estestveno.

 7. Още като прочетох “новината”дошла от добре осведомените източници на в.Труд,усетих добре познатата миризма от към истърсака от Сирешник!Колкото до реакцията на Б.Борисов по новината,на нея трябва де гледа като на нещо,от което я излезе нещо вярно,я не!Нали си знаеме табиетите на Премиера ни:той винаги може да се отрече от нещо ,което е казал или направил.Нали има медии,които винаги да отразяват позитивно ,каквото и да е,когато става дума за бате Бойко!

 8. Перфектен анализ. Браво. Сигурно ще се сбъдне.

 9. Мдаа, като защитник на ББ ми затреперват панталоните за пореден път.

  Кой е ББ и за кого се бори.

  Ами остава да изчакаме.

 10. Както винаги Иво Инджев е на ниво, дори когато се хване с дребен проблем, а той рядко прави това. Да е жив и здрав и жич да не му пука, мина през толкова премеждия, оцеля, ще оцелее и по-нататък. Благодарности за всичко, което прави. Все още не съм прочел последната му книга, надявам се да я намуря в някоя библиотека.

 11. Още щом чух за пуснатия”слух”,зачаках с надежда Вашата реакция,г-н Инджев.Добре,че ви има,Господ здраве да ви дава!
  Тук някои коментират,че откъм Сирешник идва “миризмата”,аз пък съм убедена,че Б.Борисов,просто си заема точното място в пъзела:”що е то ГЕРБ”

 12. Доколкото дочух, Бойко е отрекъл подготвяне на смяна на ген. Ангелов. Мисля, че вече е проумял, че директната конфронтация с първаноолу няма да му донесе успех, защото оня е много мръсен и отмъстителен, и все още разполага със солиден властови инструментариум, пък бил той и противоконституционен. Така че очаквам… надявам се Бойко да остави генерала и да не му пречи да си довърши ръчкането из корупционната смрад.
  Както би казал Никито Дудука, колеги, имаме новина! За пръв път в битката между св. гьорги и змея народът взима страната на змея :] Аню змея :]

 13. Забравих още нещо – САЩ също подкрепят тероризма, разбира се. Нещо повече – преди десетилетия те го усъвършенстваха до сегашния му вид. Хайде да не се лъжем…

 14. “Гарван гарвану око не вади”. Взимайки под внимание този доказан в историята на БГ закон, съмнявам се някой да разрови “обвиненията за големи далавери в превъоржаването на армията, за които Аню Ангелов ясно намекна, свързвайки „най-високото място“ в държавата с тях.” Като чета и се “ослушвам”, ми се струва, че в основата на тези евентуални “рокади” е назряването на една нова “далавера”, а тя е предстоящото закупуване на военни самолети, където става дума за по 150 000 000 (милиона) на парче, и след като “допуснем” че “посредникът” ще вземе “законно” полагащите му се 10%, “мозайката” горе-доло се нарежда. Въпросът е: Кой ще бъде “новият” ЗАКОНЕН посредник?, който използвайки ЗАКОННО събраните от данъкоплатеца пари, или по-скоро “онези”, които евентуално ЕС ще отпусне на “гърба на бъдещият данъкоплатец”, ЗАКОННО ще си “прибере” ЗАКОННИТЕ 10% за изпълнение на “трудната, напрегната, изпълнена с големи рискове консултантска работа”. Да не забравяме, че в приватизираната фирна наречена България ООД има “нов акционер”. Има една приказка “целта оправдава средствата”, дали не е по правилно да се каже “средствата оправдават целта”… Но това е само мое мнение, не мога да “пророкувам” понеже никога не съм се докосвал до “свети мощи”.

 15. Към karandash:

  България е уникална в ЕС с това, че “частници” посредничат за огромните ( по мащабите дори на големи държави) сделки , като превъоръжаването. Във Великобритания ( нарицателно за капитализъм” преди утвърждаването на САЩ в тази роля) за целта сделките се наблюдават от парламентарна комисия, оглавявана ЗАДЪЛЖИТЕЛНО от опозицицията.
  Такъв частник беше убитият Емил Кюлев, който се конкурираше като лобист за “Локхийд Мартин” в люта битка с Николай Гигов, застъпник на “Юрокоптер”.
  Гигов спечели. Посмъртно ( за Кюлев). Обяви победата си буквално в деня на погребението на Кюлев ( късмет!). Днес е един от най-приближените на Първанов олигарси.
  Сделката с “Юрокоптер” обаче се оказа от няколко месеца обект на прокурорска проверка- тъкмо в този контекст Аню Ангелов заяви от тв екрана, че трябва да бъде понесена отговорност за неизгодния договор с “Юрокоптер” на “най-виско място” в държавата.

 16. Рещително не съм съгласен да се нарича Гоце от Сирищник светия, само защото се казвал по акт за раждане (кръщелно едва ли има)Георги. То повечето от нас се на разни светии, ангели или архангели са наречени (само да им позорим имената), а и Майка Тереза във Скопие е родена, ама Свети Георги твърдо не е от Сирищник. Пък и Гоцето никакъв змей не е побеждавал, само един нещастен архар е претрепал, при това архарът никого не е застрашавал. Но за разлика от животните доста негови жертви има сред човеците, явно “опитен” ни е президента Ръ Бъшки. И не ми прилича с действията си да служи Богу. По-скоро служи на Антихриста, наречен още Сатана. И ако така се ставаше светия, аферим! Ашколсун, казано по “християнски”!
  Но и аз чух и видях по новините на БНТ Сат. в 20:00 часа Него (самият Бойко), да се обръща към тълпата от журналисти и да извиква казвайки (им)( “Трудие” Тошево брой ### по повод на слуховете за Аню Ангелов), че не само няма да го уволнява, но и че той е най-добрият Му министър! Остава да видим как ще завърши борбата между архангел Аню и гяволето от Сирищник!

 17. “Гигов спечели. Посмъртно ( за Кюлев). Обяви победата си буквално в деня на погребението на Кюлев ( късмет!). Днес е един от най-приближените на Първанов олигарси.
  Сделката с „Юрокоптер“ обаче се оказа от няколко месеца обект на прокурорска проверка- тъкмо в този контекст Аню Ангелов заяви от тв екрана, че трябва да бъде понесена отговорност за неизгодния договор с „Юрокоптер“ на „най-виско място“ в държавата.”

  Грешка, господин Инджев. Всъщност спечели гьоре резиденто. Така де, той щеше да спечели и в обратния случай – ако Гигов беше пушнат, а Кюлев – налапал сделката. Някои хора като печелят, не знаят какво губят (Гигов), други като губят – не знаят какво печелят (Кюлев). А гьоре резиденто винаги печели. Засега. Ама де Аню, де!

 18. Към г-н Инджев,
  “Богу се моля”, ген.Ангелов да е един от онези Български генерали, за които чест, достойнство, професионализъм и справедливост са основа при взимането на решенния в името на, и за България, и които никога не напускат “бойното поле” “победени”, отстоявайки тези принципи. Дълбоко се надявам, съмненията ми да не се “сбъднат”, и започнатото да доведе до резултат, като не само се уличат виновните, но и да се пресече, чрез подходящи закони, тази “уникална” практика, която е в основата за подобен вид “далавери”.

 19. Основният въпрос е: Защо се мълчи за написаното в Президент на Ръ Бъ? Отговорът не е лесен, нито еднозначен. Има какво да кажат от прокураторат, от “медиите”, от засегнатите, от съдебната “система” и т.н. Но фактът е, че се мълчи. Малко са държавите по света, където това е възможно…

 20. Как тоалетната на двора беляза живота на Гоце от Сирищник – от Д-р Гено Данаилов, психолог, Швейцария
  «Георги Първанов съвсем не е умен човек, но е изключително коварен и по андрешковски хитър политик. Това е «рутина, добита в пералнята за мръсно бельо на БСП…» – Николай Марков.
  Гоце може да жонглира с удивително голям брой цели, проекти и отговорности. Това се дължи на специфичната за него външна виртуозност и на липсата на задълбочаване в същината на нещата. Просто вземаш проблема, хващаш го за дръжките, упражняваш се малко, слушаш какво ти казва другарят Божидар Д. за нужните въртеливи движения и после смайваш публиката.
  Натрапниците винаги поемат повече отговорности отколкото на практика могат да реализират. Но това в масовите среди също по един парадоксален начин се възприема за предимство и добродетел.
  Характерна особеност на Ментора е желанието винаги да смекчава негативното, даже и когато това засяга пряко истината за нещата. Той интуитивно чувства, че това се харесва на хората. Никой не обича лоши вести, а така също и оногова, който му ги носи. Гоце никога не носи лоши вести. “Или добро, или нищо” съобщава той на народа. Като че ли народът е покойник, за когото е измислена тази сентенция.
  Известно е, че при по-зрелите Ментори може да се види доста умело боравене с нуждите, потребностите и проблемите на хората. Това е допълнителен бонус за тях в борбата им за влияние върху социума. Голяма част от мисловната дейност на Натрапника е предназначена за избягване на неловките компрометиращи ситуации, в които постоянно попада: от неправилната фраза “сър Чърчил е казал” и думата “компромеНтиран” до реалния скандален факт за службата му като агент в Първо Главно на ДС. По принцип мисленето е слабата страна на личността на Натрапника. То приема като логични и правилни само онези констатации и изводи, които поддържат ценностите на Чувстването. Всякакви други версии и сценарии изглеждат на Натрапника неверни, укорими и невалидни.
  В този смисъл при самия психологически тип първо се извеждат на преден план хората, след това е общата картина на действителността, а логиката и фактите са на най-заден план. Това разположение на нещата крие опасността Натрапника да игнорира даже важни задачи и проблеми, ако прецени тяхното решаване като противопоказно за определени междуличностни отношения или на политическия пейзаж в момента. Друга опасност е при конфликти Гоце просто да “задуши” противоречията, да ги сложи “в кошчето”. Затова той добре работи с материя, която е свързана с ценностите на организацията, която представя, а не с материя, изискваща мислене и логика. Но пък работи с огромен ентусиазъм.
  Интересно е, че този ентусиазъм отначало е много силен, но после видимо отслабва и създава емблематичния проблем на Натрапника да не може да финализира първоначалните си идеи и намерения. Много често, без да бъдат доведени докрай, те биват “захлупвани” от нови идеи. В името на изпълнението на дадена задача, за която той знае, че е много вероятно да бъде изоставена насред пътя, Натрапника упорито настоява за активност и мобилизация, проявява строгост и т.н. Даже не разрешава никакви прояви на по-свободни отношения, никаква атмосфера на шеговитост.
  Гоце не може да се учи от грешките на другите и от своите собствени грешки. Не е критичен достатъчно нито към другите, нито към себе си. Не вижда конкретната същност на нещата в живота; вижда само определени процеси, които текат, без да разбира защо текат. В стила му на работа с хората (например, сътрудници, съратници и др.) Гоце слага маската на съучастника, на сподвижника. Така му е по-лесно да накара другите да приемат неговите становища и му е по-удобно да ги манипулира. Най-много дразни хората, с които работи, твърдоглавата му вярност и лоялност даже на провалили се хора и клаузи.
  Друг негов дефект е прекалено голямото време, отделяно от Натрапника за междуличностни проблеми. Самият му идеалистически темперамент го изисква. Той не може без да съветва, без да напътства и без да определя кое как да бъде.
  Като идеалист, предпочитаното време на Гоце е бъдещето. Светлото бъдеще. Очакванията на Менторите за бъдещето са прекомерни и понякога ги водят по странни пътища. Например, много е възможно да станат агенти на ДС.
  Да видим какъв е самият механизъм за това от психоаналитична гледна точка. Представяме си следния виртуален случай. Дадено лице, например Гоце, е от най-долен селски произход. Името на самото му родно село е по шопски грозно и отвратително. А името на баща му, Седефчо, издава помашки (или турско-цигански) корени.
  Пълна бедност. И простотия! Нужникът е на сто метра от къщата. Което има значение в аналния период от развитието на детето (Фройд). Принудено ученолюбие. Комсомол. Маркс. Дядо Благоев. “Але-е-ен мак самотен нейде-е-е”. Психичните подбуди са свързани главно с желанието за скъсване със срамната селскост (пейзанизъм), от която младежът се срамува.
  Вербуването в Държавна сигурност за него е механизъм за надмогване на досегашната му същност (и битие), навлизане в мечтаната градска среда на столицата. Моралните си дилеми като ДС агент Гоце решава по ефектен начин – остава си перчем и става много активен социалист. А както е известно, тъкмо социалистите и комунистите прегряват с увлеченията си по социалната справедливост, по равенството между всички другари и другарки, по преклонението си към ъндърграунда (пролетариата), от който произхождат в крайна сметка всички техни лидери от Лайпцигския херой и досегашните им гротескни министри и министърки.
  Като агент Гоце се развива, започва да служи и на още господари от Запад и от Изток. И особено от Кремъл. Сближава се много с други агенти – Сава, Бор, Мурад, Димитър, агент Цветанова и др. И създава своеобразен клуб на агенти сподвижници. По време на президентските избори създава и втори клуб – на агентите, които искат да станат президенти или активно участват в кандидат-президентската надпревара. В този клуб са: агент Виктор, агент Иван, агент Колев, агент Николай, агент Бончо, агент Сава и т.н.
  В резюме като основни психични черти на Натрапниците ще споменем: желанието да изглеждат това, което не са и не биха могли да бъдат никога; тяхната партийна обсебеност; популярността им; склонността за манипулиране; виждането на света в черно-бяла светлина; склонността им да се натрапват и да досаждат; невъзможността да виждат и да оценяват правилно настоящата действителност и др.
  Интелигентността на този тип е около средната. Основните акценти на личността са: ригидност (втвърденост, непластичност), дистанцираност, мнителност и др. Менторът има следните по-често срещани обсесии: страх от възмездия, желание за величие, клаустрофобия, скоптофобия (страх да не си смешен), вербомания (бъбривост), дромомания (страст към пътувания).
  Комплексите му са свързани главно с неговия произход. Гоце има още и ясен вождистки комплекс, съчетан с комплекс за несвобода (фатална обвързаност) с някого или с нещо. Ползваните компенсации са главно в сферата на популистичните изяви и в уж социалната сфера. Любима песен: разбира се, “Аз съм Гошо хубавеца” и “Интернационала”.
  Из книгата „Психопати във властта” от д-р Гено Данаилов, изд. „Ахат”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.