По Патрик Зюскинд ( но не точно “Парфюмът”)

Кристиян Спиридонов

Комунистите не са много добри в управлението на държавата, но са големи майстори в мимикрията.

Например, гледам го комунист отвсякъде, не мога да го сбъркам, на челото му е написано. Викам си, този не ми трябва, да върви на бунището на историята. Той провесва нос и се скрива зад ъгъла, но след секунда от там изскача цар. Съвсем като истински. Затичвам се да му отдам царски почести, но като го наближавам и се взирам по-внимателно, ми то същия комунист. Пфу, не те ща.

Царят ломоти нещо неразбираемо, скрива се зад параван. От там излиза разсеян някакъв, ама хич не си прави труда да се преструва.- Аз ще бъда премиер. Народът ме избра, българинът гласува за мен – хили ми се комсомолецът с издърпани уши. – Кой българин те избра, я му кажи името. Българинът от години не гласува. Обаче нахалникът провря крак и се намести. Нямаше как, трябваше и него да изтърпя.

Разгеле отиде си, българинът се размърда и го изгони. И ми докара Генерал. Изпъвам се в стойка мирно, отдавам чест. Генералът е хубавец, патетично сериозен, здраво ругае комунистите, но… миризмата го издава. Много силно мирише на комунист. Не мога да ви опиша как точно мирише един комунист, но вие се сещате.

Сега си седя пред компютъра, беля си ябълка, леко съм притеснен. Уж е ябълка като ябълка, но какво ли ще излезе отвътре?

24 мнения за “По Патрик Зюскинд ( но не точно “Парфюмът”)”

 1. Яко, мнооого яко е казано, но всъщност нито усещането , нито миризмата, са яки не е яко и очакването докато се бели ябълката за пореден път.
  Та май на “там” си вървят нещата за гражданите очакващи европейско развитие на България – издаващи миризми увеличаващи се с всеки ден + притеснение за тези на които все още не са загубили обоняние и желание за влагане на разум в заобикалящата ги среда.
  Понеже тези дни мой близък човек се сблъска директно с миризмата, всъщност миризмата го намери и го блъсна, почти така, като е блъскала преди 90-та, ама някакси сблъсъка по – по европейски се постараха да се състои, та реших да коментирам, докато все още имам желание да влагам разум.

  Жив и здрав да сте г-н Инджев, за това което правите.

 2. Мноооооого добро!
  Надушваме ги много от далеч. То не е просто миризма, то е воня!

 3. щеше да е смешно ако не беше тъжната ни действителност

 4. Прочитайки само изотгоре в първият момент викам – Аха, Иво Инджев най-после го каза ясно и черно на бяло: ББ е комунист. И викам – ей голямо обзалагане е това.

  Че, аз тука си седя хвърлям боб, по три пъти на ден, комунист ли е ББ или не е. И сърцето ми ту потъва в тъга ту жизнерадостно изплува. Ами ко да правя, кат всеки прост човек още не мога да прозрЪ.

  И в тази връзка да попитам г-н Инджев, вие публикувахте този материал просто като интересен или в него има съвпадения със вашето мнение.

  Питам защото като лек защитник на ББ много пъти не съм бил съгласен с вас затова, че критикувате доста остро, ако някой (е добре де, той) е взел някаква позиция и после макар и по независещи от него причини не е станало точно така. И не съм бил съгласен с вас просто защото вие самият не сте заели позиция(например) по даденият проблем и така си създавате комфорта да критикувате каквото и да е станало.

  Като разбира се става въпрос за вашите дневни статий. Не визирам вашите фундаментални позиций и материали отнасящи се до Гоце, комунисти и много др. където имате моето преклонение.

 5. е и …………………………нищо !!!

  Губернаторът В. Смиленов атакува в съда решение на съветниците в Сандански

  Против изграждането на туристически информационен център

  Областната администрация в Благоевград оспори в съда решението на Общинския съвет в Сандански за изграждане на туристически информационен център в близост до търговски обект ГУМ в курортния град. Вчера председателят на Общински съвет – Сандански Атанас Стоянов обясни, че решението на съветниците е вкарано в съда с мотивите, че предложението за изграждане на туристически информационен център е направено от Сдружението на хотелиери, ресторантьори, туроператори, а не от кмета на общината Андон Тотев, както изисква правилникът.

  В решението не са посочени конкретни финансови параметри, не е представен акт за собственост на имота. Както “Струма” писа, на последното редовно заседание, проведено през месец юли, съветниците гласуваха да се изгради туристически информационен център, който да се ползва от хотелиери, ресторантьори и туроператори срещу месечна такса. Какъв ще бъде статутът на туристическия информационен център – дали да е общински или на сдружението, още не е ясно.

 6. Към Бат Илия:

  Преди всичко има огромна разлика между мен ( един никакъв за държавата) и най-овластеният човек в страната, който наистина е ДЛЪЖЕН ( за разлика от мен) да взима отношения по много въпроси от значение за всички-дори и за онези, които не са гласували за него. Да не говорим за дадени и неспазени обещания…
  Когато един премиер мълчи по публичен скандал, в който има замесен негов подчинен, това е подкрепа за провинилия се ( например).

  Да не говорим, че моята работа е да съм критичен: с обратното се занимават безброй нагаждачи, които угоднически фамилиарничат (“Бойко това”, “Бойко онова” – да живей!). И той никак не се дърпа – както много пъти съм писал, не е случайно, че единствената област от българската публичност, която е недосегаема ( и сега, както и преди) за разследвания и прокуратута се оказва медиите, защото те се “продават” в пакет на подчинение на новата власт от съответните робовладелци, заинтересовани да върви алъш-веришът с прокарването на “положителните ( за самите властници) новини” . Това е откровена сделка. Тя е особено нагла защото представлява корупция на показ , дори напук на всякакви принципи в особено големи размери. Вина за нея имат и двете страни- и продавачите, и купувачите на влияние. Само че така отпада контролиния механизъм, който тук е по-важен дори и от съдебната система . Знаете защо. Това е все едно да си уреждате формални технически прегледи на автомобила и да сте много щастлив от тази хитрина, но да не проумявате, че това ще ви навлече катастрофа. Както и става редовно на всички избори с “предишните”. Хитрите медийни играчи си прибират парсата, покланят се на новите и ги пускат на същата пързалка. Ей това “Бойко” не го проумява.

  А дали написаното от автора на коментара съвпада с моята позиция, не е важно. Каквото искам да кажа, го казвам сам. Не се крия зад чужди имена и авторитети. Преценил съм в случая, че един коментатор има принос към дискусията, който си заслужава да бъде изведен пред скоби.

 7. Комунистите са като хищното растение росянка. Насекомите биват подмамени от аромата и красотата на цветовете и хоп в капана, за да бъдат изконсумирани употребени и захвърлени. Властта произлиза от народа и е за народа във всички държави. Защо в България не се получава? Дойдат на власт и се започва: безотчетно харчене на всичко придобито в държавата- принадената стойност от държавните предприятия, от експлоатацията на всички подземни и надземни богатства, от всички такси и акцизи, от експлоатацията на географското положение и държавните граници. Всички започват с увеличаване на данъците, таксите и акцизите , увеличаване на всякакъви тегоби върху народа (раята). С други думи управляващите я карат по комунистически (с мимикрия) идват в името на народа, а си отиват с огромните богатства, спечелени (откраднати) на гърба на народа. До кога? Каква е рецептата и какъв е начинът да се отървем от тях? В Кувейт няма комунизъм. До преди 70-80 г. всички са били бедуини и са живяли в палатки. Идете сега да видите! Бедни няма. Националното богатство се разпределя почти равномерно между кувейтяните. У нас такова нещо няма! Учеха ни,че сме постигнали големи успехи по време на комунизма: толкова пъти увеличена индустрията, толкова и толкова пъти увеличени приходите от селското стопанство, такива и такива природни изкопаеми открити и разработени, вкл. нефт и газ, атомна централа строихме, куротни комплекси. Къде са парите Господа? В джоба ми като българин не е дошло нищо. Тук, в България, държавата само взема и нищо не дава!

 8. В първия момент не обърнах внимание и се зачетох в поредната статия, но след няколко думи си познах фейлетончето. Направо краката ми се подкосиха от вълнение. Благодаря ти Иво за оказаната чест. Тези няколко изречения ги написах преди повече от месец като реприка на друг участник в диксусията, но тогава прецених, че много се отклонявам от темата и не ги пуснах, но си ги запазих за по късна употреба.

 9. Към Кристиян Спиридонов:

  Не мога да говоря от името на читателите ( като тяхна оценка и проявен интерес, а и читателите са различни, не може да се угоди на всички, нито пък трябва), но реших да им обърна внимание върху вашия текст, който те и без това са могли да прочетат в коментарите. Защо? Не бих искал да обяснявам собствената си импулсивност…

 10. По-лошо е. Брали сме гайлето на комунистите, разпознаваме ги. Тук цветът е неопределим, както и идеята, май липсват цвят и идея. Виждам само напъни за лично доказване. Като олицетворение на това, което казвам, си представям следното интервю:

  -Г-н Борисов, чува се, че пистата няма да се строи.

  Как така няма да се строи пистата, аз съм наредил. И вижте как съм се преформил, все пак трябва аз да прелетя първи по тая писта (смее се и форсира тихо).

  -Арабите са казали, че няма да дадат пари.

  Така ли са казали? А аз най-благородно им дадох да се разберат, че нямам нищо против да финансират проекта ми. Сигурно е заради Рамадана, ще се оправят, нема къде да идат.

  -Ама проектът не е ваш.

  Как така не е мой, няма проект, който да не е мой. Аз проектирам тука нещата.

  -И все пак, ако не стане пистата?

  Ако не стане пистата, по полето ше карам, ама пак ще съм първи (форсира), а ония ще ми душат газовете (изкарва дим през ауспуха, не се смее, гледа сериозно).

  -Г-н Борисов, арабите са се разсърдили и искат да им се извините.

  (Не схваща смисъла, намаляват му оборотите, почти ще изгасне)…Как така да се извиня..

  -Ами те очакват да изкажете съжаление.

  Не мога да изкажа съжаление, аз съм Бойко Борисов. Извиняват се грешните.

  -Каква е равносметката ви и какви са следващите ви планове?

  Равносметката? Ами ето, спечелихме вече състезанието на родна земя, сега съм планирал „Формула 2”, пистата ще построим на луната. Вие виждали ли сте луната?

  -Да, през телескоп.

  Виждате ли колко кратери има, аз съм ги направил (изпуска мощни газове през ауспуха и се смее).

 11. Коментарът на Кристиян Спиридонов ми направи впечатление още онзи ден и се радвам,че Иво Инджев му е дал по-голяма гласност.В навалицата от травиални коментари и изцепки често има много сполучливи попадения,които заслужават внимание!

 12. Поздравления за коментара Г-н Спиридонов! Много ми харесва. При това е в савърщен унисон със прекрасната статия на Г-н Инджев от вчера-Съновник за сановници” и затова заслужено отделно Ви е публикувал. За съжаление нещата натам отиват, че ми се струва, че не е или по-точно няма време за лирически отклонения! Но казаното е прекрасно!

 13. Интересен е коментара на Кристиян Спиридонов, но така или иначе е в съзвучие с общият певчески хор на ДС- Мафията в Ръ Бъ, която си пази държавата с песента и ЦАРЯТ Е КОМУНИСТ (и така ни подготвят да приемем и бъдещата им трета република в Царство България) а това означава, че те изпитват панически страх (*че ще загубят всичко което са откраднали от Българският народ и държава за 66 години на власт в НРБ и Ръ Бъ *) от възстановяването на Търновската Конституция и произтичащите от нея закони по които царя царува а народа управлява в Българската държава на Нейно Величество- Царство България.

 14. Две публикации тук ми правят впечатление.Едната на бат, Илия,очевиден фен на Б.Борисов,който “със смокинов лист”се опитва да прикрие това,като уж се съгласява с Инджев -в едно,уж не се съгласява -за второ.И задава въпрос на Инджев,споделя ли казаното в статията на г-н Кристиян Спиридонов/впрочем,напълно съм съгласен с автора/.А ти,бат, Илия,пачему не изкажеш собственото си мнение по нея??!!Втората публикация,на г-н Румен Великов,е на човек зомбиран от статута”Царство”,и е готов в името на това да преглътне факта/макар и все още документално недоказан/,че Симеон бе докаран в България,за да не позволи на СДС да повтори мандата си.Дали Симеон е направил това “доброволно” под натиска на КГБ и ДС или стореното от него е било връщане на дългавете към казината в които е играел,заплатени от споменатите Служби, е отделен въпрос.В същност,благодарение на каузата “монархия”,Симеон се добра до властта,макар и като министър председател.Колкото до морала му като човек от Династията,нека г-н Великов си спомни за претенциите за собственост и на в.Мусала.За горите ,да не говорим!

 15. Г-н Инджев, собствената ви инпулсивност обикновено не ви лъже. Затова и сме тук в този блог.

  Г-н Спиридонов, ПОЗДРАВЛЕНИЯ! Такова семпло доказателство на теоремата (диагнозата) “комунист” отдавна не бях чел! 🙂

 16. Бат Илия, според мен нюансът за това е ли е комунист идва от делата и методите за постигане на целите. Принципите, заявени в предизборната платформа и видимото им нарушаване с оправдания /да не ги изброявам/ са факт. Оправданията са типични, но не за типажа, който претендира да има ББ. Мина една година, виждат се способностите /твърде далеч от това което се опитва да се втълпи/, за съжаление зимата ще бъдат още по-осезаеми, вече съвсем нескрито се проявяват и методи на управление и постигане на цели типични за отминали времена.

  Един от малкото начини за контрол на водената политика е търсене на механизъм за осведомяване на обществото с факти, както за успехите /това го имаме налично в обем предостатъчен/, така и за неуспехите. Освен да са ясно изказвани, трябва да се установят и причините. Оправдания не ми се слушат, когато имам проблем с бизнеса аз не се оправдавам, а търся причината и я отстранявам. Проблемът е, че държавното управление не е структурирано като бизнес управление. Разсъждавам в най общ план така – Държавата е АД, а всички ние сме акционери, управителният съвет си е издействал за всеки мандат да не носи материална отговорност за лошо управление и се измъква само със сдаване на поста /безспорно изгодно/.
  Контролния орган би следвало да се деполитизирани граждански организации подкрепени от медийте, но не се получава.

 17. Г-н Инджев от доста време ми стои въпроса, кога ще видим ваш медиен проект в заслужен мащаб?
  Способен сте, доказан сте. Успеха който имате е на база принципи и неоспорими качества, гласа ви се чува.
  Какво ви спира?

  Понеже незнам как да изпратя лично съобщение пиша до вас по този начин.
  Надявам се личния въпрос да не Ви обиди, възхищавам се освен на професиналните качества, които притежавата, и на смелостта и упоритостта която имате.
  Виждам, че ако намерите начин за постигане на мащаб на дейността ви ефекта върху обществото ни ще се мултиплицира, и може би ще се отвори възможност за развитие на ново поколение журналисти, и начин на правене на журналистика.

  Поздрави,
  Георги Палпурин

  PS Не задавам въпроси за да получа непременно отговор, просто смятам, че съм длъжен да ви ги задам.

 18. Верно написано!! Тя мимикрията е не само за да се “хване” поредната жертва, но и за да се скрий от “врагът”, който НЕ винаги НЕ спи, и който все един ден ще се събуди ГЛАДЕН. Може би това е и една от причините, при Луи 14, кралят слънце, Луи Великолепни, “построил” “първият” Лувър(вторият нали ше е в София), но забравил за тоалетните, но пък за да компенсират вонята, “изобретили” “антимиризма”(парфюма) на миризмата. Но и това не им помогнало. На следващият, мисля че беше Луи 16, му отрязали главата, но чрез друго изобретение-гилотината. За тоалетните не знам дали са помислили!!!

 19. Аз пък си мисля, че всеки народ си заслужава управниците. Каквито и да са днешните, поне се опитват да сложат ред в държавата. Трудно им е, нямат опит, но поне имат желание и воля. Да не би предишните /всичките предишни/ да бяха по-добри?

 20. Много е късно .
  Толкова много, че главата ме боли докато чета мнения.
  Задавам си отговори, не въпроси.
  Осъзнавам фактите, слагайки последните парченца от пъзела виждам безсилието си облечено в младежка наивност, глупава вяра в хората, добри намерения и мечти.
  А навън глутницата вълци изяли живота и енергията на родителите ми предава кокала на отроците си, учи ги с убийствена точност как да ме режат парче по парче, как да ми пият кръвта с бавни глътки, как да ме тровят със законни хранителни добавки, как да ме мъчат с демонстрации на лъскавите си играчки и палавите си държанки.
  Защо все още наричате господарите си комунисти?
  Те никога не са принадлежали към стадо, само ли към утопична идея като комунизма.
  Те са глутница.
  Алчна. Безмилостна. Безкомпромисна.
  Уви времето в което можехме да я спрем отмина.
  Сега е време да бягаме. На далеч.
  И да намерим нови господари.

 21. Освен, че звучи като езопова басня, това си е самата истина.

 22. Уважаеми господин Маджаров, хубаво е всеки човек да може да се впечетлява от това което му харесва или не му харесва всичко това е право на личен избор а той винаги съответства на ценостната система на човека.Хубаво е да се предлагат основателни въпроси а не неоснователни въпроси със специално подготвени (и насадени в изнервените глави на болшинството от хората в България)отговори от ДС-МАФИЯТА на Ръ Бъ. Накрая на този доброжелателен отговор към Вас г-н Маджаров, ще си исползвам даденият ми статут на зомби, за да напиша в Българският патриотичен блог на ИВО ИНДЖЕВ, че се покланям с почит и уважение към НАРОДА на НЕЙНО ВЕЛИЧЕСТВО ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ.

 23. За поредн път поздравления г-н Инджев – както за идеята специално да поместите в блога си интелигентния коментар на г-н Спиридонов, който можех и да пропусна сред многото коментари от редовните “коментатори”, така и за Вашия коментар към Бат Илия.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.