Гол(г)отата на журналистическата етика

Нали съм грешен и аз, зачетох  се  в статия на в. „24 часа“, озаглавена провокативно „Съблечи се гола“. Понеже съм и баща на 4 дъщери, та ми стана интересно дали някъде в текста има уговорка поне за възрастта, на която е препоръчително ( а дори май и задължително, както се оказа, за да се докажете като смела и модерна жена ) да започне публичното събличане. За кауза, разбира се, как иначе!

Нищо подобно не намерих. Няма нито грам съмнение в правилността да се защитава кауза чрез публично разсъбличане в това четиво ( за възрастни?). А примерите са толкова възхителни, прелестни и неотразими, че направо на човек му иде да съжали, че не се е родил жена, та да се разхвърля тутак си на мегдана. Ето, лейди Годайва в Ковънтри, смъкнала не само дрехите, но и данъците, спечелвайки баса с местния управник, като се разходила гола на кон. Колко е просто, а ние тук се чудим с този ДДС- ще го вдигат ли, няма ли: ще ни събличат ли или не. Трябвало сами да се съблечем, да не чакаме премиерът да реши кога. Още в пуританска Англия са ни посочили пътя.

Едно е да разкажеш фактите, да развиеш теза, да обясниш феномен и т.н., а съвсем друго е да призовеш този „почин“ да бъде прегърнат от модерната българка. Именно така звучи изразеното съжаление колко сме задръстени, като робуваме на предрасъдаци. Когато това е написано в статия, озаглавена еднозначно „Съблечи се гола“ ( и е подкрепено обилно с победни действия в този дух на редица знаменитости от женски пол по цял свят) , става дума за явно подстрекателство.

Хайде, за зрелите жени, няма да коментирам. Телата са си техни, макар в статията да се припомня добре известната истина, че събличащата се до голо жена на практика се предлага. Щом желаят да се предлагат публично, тяхна си работа. Но какво да кажем за подрастващите? Вие съгласни ли сте вашите дъщери да станат изведнъж толкова „модерни“ на площад „Батемберг“ в София ( или на някой от мегданите с партизанско име на село) за каузата на реформата в образованието, например?

Интерсно е дали главният редактор на вестника Венелина Гочева, която минава за една от майките на самата идея за етичен кодекс на българските журналисти ( почти преписан от Би Би Си) и в това самозвано качество раздава морални присъди на „прегрешили“ спрямо етиката колеги, би дала личен пример за модерност в стила на призива : „Съблечи се гола“- например за каузата на собствениците, които заплашват да се оттеглят от България и да разпродадат изданията си на онзи, на когото са готови да се предложат.

6 мнения за “Гол(г)отата на журналистическата етика”

 1. Ако е на главния мегдан в Димитровград, готов съм да съзерцавам всички дами от Позитано 20, включително Нора….
  Само не жената с пуловерите,
  моля ви, не………………,
  бих искал да съхраня последните си мераци (наближавам 65.., мамка му..)
  След това обаче градът да се осея със скулптурите на главните героини,
  и да се зазими……….за винаги.

 2. Сигурно съм твърде консервативна, но все си мисля, че има и други начини човек да покаже гражданската си позиция. Тезите и идеите трябва да се защитават с аргументи. Освен това, на мъжете може би би им харесало да гледат група млади голи жени. А ако са стари?! Едва ли. Не ми се мисли какво би станало ако самите мъже решат да протестират голи… На ме определено няма да ми е приятно те да се разхождат голи по улиците, независимо дали са млади или стари, развявайки някои неща между краката си.

 3. Мисля си, че не е нужно да се съблича гола Венелина Гочева за да лъсне голата истина.Тя истината и така си мирише от километри.Слугинажа примесен с големи претенции е добра основа за медал за принос към културата по скалата на Вежди/Борисов/,Първанов.Може и с мечове за харакири.

 4. След сексуално-порнографската революция, която видяхме в началото на 90-те, когато от всяка вестникарска будка лъхаше на многократно използван Hustler, след разголването на екрана облечено в зурли и тъпани от началото на века, а и все още признато за изкуство от повечето българи, подобни акции са твърде бледи за да бъдат отразени от нашия народ.
  Сега разголването е пикселизирано и стои защитено единствено от име, парола и покана за приятелство.
  Ето от това трябва да браним дъщерите си!

 5. Може би на Гочева и се иска да последва светлия пример на Ананиева и да друсне едно голо хоро пред заслужилите членове на ЦК на БКП. Вярно е, че ЦК на БКП вече не съществува, но прочутото голо хоро, може да бъде друснато на Позитано или на Дондуков.

 6. Хех, най-голи у нас останаха пенсионерите. Та един подобен протест, като че на тях най-много би подхождал. Да видим дали и следващият призив на вестника отново ще бъде за разсъбличане. Ако да, този път със сигурност ще уточнят и възрастта. 😉

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.