Формулата на пистата: 75 на сто лъжа, останалото – намерения

Малко припомняне на предисторията на скандала около мнимите арабски инвестиции в абсурдния проект „Фармула 1“ в държавата с най-лоши условия за автомобилен транспот в ЕС ( България) няма да навреди ( понеже, както обикновено, няма на кого- виновни не съществуват).

“Майстор на спирта
By Иво Инджев ⋅ март 18, 2009 г.

Знаете ли, че Румен Петков, който навремето беше и министър на вътрешните работи, а сега е ( отново) само адски, дяволски важен кадър на управляващите социалисти ( редовен сътрибунник на шефа Станишев по партийните трибуни), е заслужил най-после признание за неговите комбинативни качества?
Великият комбинатор, този висш партиен ум, най-сетне е удостоен с титлата „Заслужил майстор на спорта”.
Не сте познали, ако сте направили връзка с незабелязаното от прокуратурата едноседмично пътешествие на тогавашния шеф на МВР Румен Петков през декември 2007 г. в един от най-луксозните курорти на света по повод любимия през настоящия мандат на червените спорт – мотоциклетизмът ( нали самият Станишев язди столетницата, пардон- мотор, с надежда да бъдат пришпорени някои младежки симпатии) !
Майсторски ход в историята на чиновническото нахалство беше Петков да поведе делегация от трима министри и един заместник-министър ( че и булките на повечето от тях) на шампионат по мотоциклетизъм в столицата на европейския лукс Монако за близо седмица време.
По-късно на Българската федерация по мотоциклетизъм, обявена за спонсор на „мероприятието”, оглавявана от близкия приятел на Р. Петков, другаря му Богдан Николов, бяха отпуснати от бюджета още милиони левове. Както би казал миличкият мечо Пух: колкото повече, толкова повече ( наглост, подплатена с държавна пара).
Но се оказа, че др. Петков получава званието „Заслужил майстор” за „развитието на кореспондентския шах”.
Като един недоразвит индивид, който има представа от шах (макар и да съм бил кореспондент) няма да взема отношение за „кореспондентския” такъв.
Не мога обаче да не кажа най-подходящото нещо за този състезател: наздраве!”

По същото време и по повод „воаяжа в Монако“ , в. „Сега“ писа тогава:

“Мотоциклетната ни федерация (БФМ) с шеф Богдан Николов сама се е натиснала да плати масрафа на министрите при воаяжа им до Монако, пролича от представените вчера документи.
Както е известно, в края на ноември 2007 г. голяма “делегация”, включваща тогавашните вътрешен и военен министър – Румен Петков и Веселин Близнаков, този на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов плюс председателя на ДАМС Весела Лечева и зам.-министъра на финансите Кирил Ананиев отиде за седмица в Монте Карло на разноски на БФМ. Там бяха наградени две мототрасета – “Горна Росица” и “Долна Митрополия”, както и носителят на еврокупата Александър Георгиев.
Случаят придоби скандални измерения и заради разходката на политиците на чужда сметка и заради “последствията” от тази разходка. А те бяха, че от всички пари за спорт, отделени от бюджетния излишък, БФМ получи половината – 3,9 млн. лв. Лечева призна, че това решение на правителството е било заради проект, подписан от тримата мотоминистри. Самият Румен Петков си призна, че е ударил едно рамо на добрия си приятел Николов и не видя нещо нередно в това. Само че тези 3,9 млн. бяха дадени за довършването именно на наградените в Монако писти, в които уж не бе вложен нито лев държавна пара. И на практика излезе, че с бюджетните 3,9 млн. се покриват “частните” разходи по вече направените писти.

А Богдан Николов и вчера не спря да учудва: “Не виждам проблем с пътуването до Монако. Все едно да питаме защо канцлерът на Германия беше на футболния мач, какво прави там и кой му е купил билета. Спортът и политиката не бива да бъдат смесвани, тъй като политиката не помага на спорта, а спортът помага на политиката.”
Това последното е правилно, но явно важи в Германия, откъдето е примерът на Николов. Защото не се е чуло г-жа Меркел да е издействала държавни пари за Германския футболен съюз, въпреки че спортът й помогна да си направи пиар с появяването на трибуните на Евро`08. В България става тъкмо обратното – политиката помага на спорта, но не на кой да е, а на мотоциклетния…
А на думите: “Тези министри бяха в Монако не в качеството си на министри, а като членове на оргкомитета на Гран при”, Богдан Николов едва ли и сам си вярва. Защото същите тези членове на оргкомитета точно като министри му “харизаха” 3,9 млн. лева срещу 2 млн. на всички останали федерации за олимпийската подготовка за Пекин`08.”

Толкова с припомнянето- колкото за вас, „обикновените читатели“, толкова, че и доста повече, за необикновения ни премиер Борисов. Нали щеше да раздава безпощадно справедливост за безобразията на тройната коалиция?! Вместо това, Румен Петков и компания се оказват не само легитимни, но и приоритетни съучастници в нови и нови далавери на гърба на България.

Имало опасност от влошаване на отношенията ни с арабските държави, изрази загриженост външният министър Николай Младенов във връзка с разразилата се афера с фалшива и подвеждаща информация за намеренията на бизнесмен от Абу Даби. Негов представител пък, под зоркия поглед на Румен Петков, заяви, че „само“ две трети от сканадала била истина . Страхотно! Имаме намерения, споделени от правителството, от които 75 на сто са официално призната от арабина лъжа!

Честито на „верващите“!

29 мнения за “Формулата на пистата: 75 на сто лъжа, останалото – намерения”

 1. Може пък да е за добро целият този цирк. Знаем, че честолюбието на Бойко е основна негова движеща сила и след тоя номер, който му извъртя руменчо главата (глъътъ), дано пък от страна на министър-председателя последва действието, обозначено от народа като “гонене на карез”. И изобщо Бойко се излага в това отношение. Ако на негово място беше авджи гьоре от Сирищник, малей! По корем щяха да се влачат всичките хитреци, които се опитват да му правят сечено! Особено при властта, с която разполага постът на министър-председателя.
  Няма нужда Бойко да следва някакви си там принципи и да спазва обещания, достатъчно е да осигури лично отмъщение на всеки, който му е правил мръсно… нас ни устройва :]

 2. Забравих за глъътъ да кажа – човекът е заслужил майстор на спирта, нежели на спорта 🙂

 3. “Формула 1” е кодово понятие. На практика става дума за “Формула 3+5+8” и за раздаване на рахат локуми на метър(разбирай ордени), каквато е практиката на Капалъ Чаршъ.

 4. герб е създадена в лабораторията на кгб=дс!така,че вервайте и на бат бойко…….

 5. Дали, можете да си представите как керванът на Ф-1 се добира до великата писта в с. Доброславци и как отборите, онемели от всичко по пътя, се подготвят за състезанието!!!?? И Пикаешия във фонтана, и гоце там, и гейко с мотоцикъла -аааааааааах Формула, ах Кеф

 6. Тандемът Румен Петков и Богдан Николов много прилича на тандема братя Галеви, само че варианта бели якички.Не че на братята якичките са мръсни,не.Тука откровено са източвани държавни средства за частни нужди.И нищо, че Петков заявява, че ще се бори за всеки лев инвестиции за България.Само сменя произхода на парите от държавния излишък с комисионните от частното дружество.Какво да го правиш математик, както и да сменя неизвестните в уравнението резултата е все един и същ.

 7. Я, Иво да не си болен? Цяла статия и нито дума за Първанов.

 8. давам 100 евро ако вкоято и да е статия поне на 2% се осмелиш да критикуваш Б.Б.

 9. жалко много жалко един за мен голям журналист падна толкова пари ли ти липсват или слава ако е пари -нямаш проблем

 10. Господин Инджев, благодаря Ви много за страхотния блог! Останалите изказвания не заслужават коментар.

 11. Нищо ново в Министерството за младежта и “спирта”…
  Миналата година Петър Берон, председателя на Федерацията по спелеология, си направи разходка до конгреса в Щатите за “скромните” 11,000лв – 1/4 от целия годишен бюджет на Федерацията.
  Та те са си свикнали да скитат за държавна сметка…

 12. Аз ще продължа с моето мнение, че цветовете губят значението си там, където разюздаността на управляващите е достигнала такива грандиозни размери, както в България. В тази статия на Инджев не се намеква за политически предпоставки за безобразията, но в предишни. Маса от неорганизирани хора (народ), “частни” медии, никакъв контрол…представяте ли си за какво иде реч? Тогава се освобождават натуралните човешки страсти, идеите и политическите цветове отиват в сянка, избуява нагонът. Природният нагон. Моралът, колкото и да е граден в юношеството, се стопява при тези обстоятелства. Имах един пациент, който години наред преди да се разруши от поквара и дроги е бил “недосегаем”. Той каза така “знаеш ли, докторе, когато си там, времето спира, усетът за съществуване на бъдеще изчезва, на негово място идва преживяване за безкрайност”…или нещо такова с този смисъл. Не би било лошо, ако спрем да търсим политика в безпрецедентната вакханалия на “имащите власт” в бегето. И да се опитаме да намерим начин да реагираме организирано. А г-н Инджев да прави това, което и досега прави 🙂 (а онзи юнак, дето дава пример с госпожа Меркел, е типичния пример за загуба на усета за реалност за сметка на фантазьорство и параноя).

 13. Какво стана с виетнамските работници, които ни обеща другарката масларкова?

 14. Аз гледам в момента (за пореден път) “Преброяване на дивите зайци” на Едуард Захариев, препоръчвам го силно.

 15. Установени са лицата, изпратили имели на един от съветниците на компанията Emirates Associate Business Group (EABG), съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред „Фокус”.

  Те са български компютърни специалисти, които живеят в чужбина.

  „В момента това, което правим като изводи, е, че не би трябвало да го свързваме с някаква престъпна дейност, а повече с някаква закачка”, каза министър Цветанов.

  Не мога повече. Гади ми се от тези хора и ще си лягам да спя. Лека нощ!

 16. Към Владимир и IVAN5578

  Незнам дали Иво Инджев е болен, но за вас сам сигурен, че пак не сте си взели лекарствата.

 17. Появиха се плювачите.Това значи, че Иво цели точно десетката. Не им обръщай никакво внимание. Сега ще се опитват да те те работят на тема пари, после семейство, деца. Използвай гумичката и тези лъжливи, гадни,комплексирани и завистливи идиоти направо ги отсвирвай.Темата ти отново е страхотна.Респект !

 18. Велизар е прав, БГ “бавно но сигурно достига” периода в своето развитие, когато държавата, независимо от партийният цвят, използвайки “хазната”, спонсорира частният бизнес. Засега това става “хаотично”, или по скоро подбрани “наши” хора, получават “държавните” поръчки и капитализират капитала събран ЗАКОННО и наречен “данък”, но в най-скоро време, усещам, как по-подобие на “развитите” страни, ще започнат да се издават така наречените “сертификати” и “лицензи”, чрез които тези сегашни “контрактори-капиталисти” ше се бетонират в бизнес средата, и нов човек или нова фирма, трудно ше пробият в съответната свера на икономиката. Единственният начин за “новите” ще бъде да си “вендор”, т.е. подизпълнител на подизпълнителя на изпълнителя. Или, точно казано, фирмите ще се превърнат в малки тоталитарни режими, където служителите ще носят униформи, обикновенно син цвят, затворени обувки, задължително, на ризата от ляво избродирано името, от дясно името на фирмата, на левият ръкав надпис “извършен персонален background, т.е. миналото му проверено по съответният ред”, на десният ръкав знамето на държавата. Супервайзера или казано на чист български-надзирателя ще бъде новият “бригадир”, който реално не работи, а наблюдава и докладва как служителя работи. Ще има една седмица отпуска първите 3 години, след това 2, ако стигнеш до 3, докато си жив, благодари се на Бога. Болнични-3 дена на година, 1 ден за женитба, евентуално. Ако обаче се “уредиш” в голяма фирма, което ще става отново с “връзки” и където има синдикати, може и да си по-добре…… Това не е фрагмент от фантастика, или от действителността в Китай, или Корея, или от Източна Европа. Това е светът на който сега му се вика “развит” и към който НИЕ се движим със “страшна сила”. Така наречената “борба” между партиите, за “промяна”, ще е за зрителите, да си купуват телевизори, и да гласуват, като си мислят че имат и правят избор. Но реално, всичко ще е решено от строго определена група хора, които никой, никога и по никакъв начин няма да знае КОИ са. Избраните ще ходят по-мачове, или ще подават първа топка за да “открият сезона”, на което ще им се пляска. Или казано по друг начин, идва “олигархният колективизъм” предсказан от Оруел, и никой не може и няма да може да го спре. “Дай Боже да не се случва.”

 19. По повод статията, а и във връзка с последните изявления на вътршният министър искам да обърна внимание на най-важното в случая:
  Цветан Цветанов като вицепремиер да обясни как така на официален сайт на министерството на “всичките работи” се качват като официална информация и без никаква проверка, обработка и редакция е-мейли! Предполагам, че е крайно време да се изготви нормативна инструкция или дори закон по този въпрос. За да може действията на ОЛИГОФРЕНИТЕ по министерствата (прав е докторът от ИСУЛ) да бъдат поставени под ОТГОВОРНОСТ за олигофренските си действия. А министерът Трепетлик Трайков трябва да си отнесе отговорността за олигофренните действия, защото той се явява началник на олигофрените, сиреч главен ОЛИГОФРЕН!
  Към IVAN5578
  Напомням Ви, че дължите 100 евро на Г-н Инджев. Веднага ги изпратете! Има архив в блога. Можете да проверите и да се убедите! Даже съм спорил с Г-н Инджев, че прекалено критикува ББ. Та това е единствената ни надежда за справяне със олигофренията. Боже до къде я докарахме! Да се надяваме единствено на старият принцип “клин, клин избива”! Апропо вие сте роден на 5 Май 1978 година или 5578 е пин кода на кредитната ви карта?

 20. Към KARANDASH
  Написали сте много точно и много верни неща! Поздравления! Точно такава е картината, както я описвате и Оруел гениално е предвидил! Но все пак има нещо! Има нещо, което се грижи и управлявая света! И той все още е. Все още съществува, развива се , следователно движението е по “спирала”, не в кръг. Вселената се разширява (поне засега)! Природни закони ли са, Бог ли е или кръг от негови наместници (не съм нито много религиозен, нито привърженик на конспиративните теории) не знам. Но винаги има нещо, което разрушава стабилността на статуквото, задвижва застиналите неща и повежда света към някакво друго по- ново състояние и след време пак, и пак, и така без край! Доказателство за това е и световната криза, която съвсем осезателно изпитваме в момента на гърбовете си. У нас сега се сформират (първично) тоталитарните мастодонти, за които говорите, но в развитите страни стари такива се рушат и докато се образуват нови, ще има развитие! И в този смисъл, като се замислим ИМА ПОЛЗА ОТ КРИЗАТА! Нали!

 21. Г-н Инджев, поздравления,
  прекрасна статия като тема, обосновка и т.н. “Изпълнението”, обаче е под всякаква критика – от заглавието до края преброих 5 правописни грешки,а това много разваля общото впечатление. И това е почти във всички статии в последните месеци и според мен е недопустимо за един добър журналист като вас. Най-добронамерено препоръчвам поне веднъж да прочитате статиите си преди да ги публикувате в блога си.
  С уважение.

 22. В България ще има Ф1, когато има зимна олимпиада – означава никога. Ако искате по-мек вариант – ще има Ф1 на кукуво лято… 🙂

 23. Към Любомир Димтров:

  Благодаря, намерих разместените, изядените и разменените букви ( “фармула”). Би трябвало да се чета повече след като се “отърва” от мислите си в рамките на определен текст, но не винаги успявам.Обикновено имам и причини, но няма да се оправдавам…

 24. Има чудесни добавки за браузър, които помагат при неволно допуснати правописни грешки. Но са безсилни пред грешка от типа “Формула 1 като спирт, вместо като спорт”. 🙂

 25. Ето какво намерих в един коментар от форум в интернет по темата:

  “Отделих малко време, за да направя проучване. Най-напред EABG не е компания, а сдружение от компании основано 2001г. Нещо като сдружение на производителите в България или на фермерите в България. Състои се от други сдружения общо с 1869 фирми. Отделните фирми/компании са тези, които сключват договорите.

  Web страницата на EABG е пародия: http://www.eabg.ae/

  Ануар Бадуан се намира само в български сайтове. По всичко личи че Ф1 е нов трик на комунистите за източване на държавата и е подобен на продажбата на авиокомпания Балкан.” Край на цитата

  Нима тези, които си изкарват хляба с “журналистика” в “големите БГ медии”, не можеха да направят същото – въпрос на елементарно хрумване, няколко отделени минути и минимално знаене на английски език.
  Нито едно от тези обаче не е налично в продажните тикви на т.нар. “журналисти”, робуващи на медийните олигарси. Затова ни е и такъв хала на “БГ демокрацията”…

  А от едно – тръгващо от тук, и добре направено – журналистическо разследване в нормалните страни ще падне ЦЯЛОТО правителство, основните участници в тази архи-далавера НИКОГА повече няма да помиришат политика, а някои ще търкат арестантските нарове доста време. А в БГ от тази смрад участниците – начело със знайните престъпници ББ и Р5ков – ще извлекат дори планираната полза, че и с добавък…

  АМАН БЕ!!! Докога ще им търпим зловонието на ТЕЗИ ВСИЧКИТЕ?????

 26. Към Пейяо:
  С Ваше разрешение ще добавя само една дума към израза “тези всичките”: ЛАЙНАРИ.

  РАВН-И-И-С по Бойко Ментата и неговите кукловоди!

 27. Алооо….малоумниците,които оше “Верват”,че на Боко Тиквата му е ясно за какво става дума…абе аз си ви виждам като същите ологофрени,дето “повервахте’ на мадридският травестит крадлив Симо!!!Казвал сьм 10000000 пьти-на който и да е завьршил Висшата милиционерска школа в Симеоново ПРЕДИ 1990г. не трябва да има и 0.0000000001 доверие на избирателите..!!!Ама нали 99.99 процента от пресата е червена..всичко си идва на местото..!!!

 28. Арабин инвеститор: “- Обзема ме усещане за провалена инвестиция, дали да не напишем гневна декларация- петиция?”
  Тръскащия Го: “- Дюкяна пак е разкопчан. О, спешно нужен ми е шадраван! И мене паниката ме обзе, какво да правим, накълцаха ни на мезе?”
  Моторист: “- Моторът- звяр ме чака вън, не ме мислете. За жалост няма кош и да не се оказвам пророкът лош, един от вас ще изгори, уви. Единствено седалката зад мене е свободна.”
  Арабин инвеститор: “- Аллах, с какви страхливци трябва да работя само. От възмущение думите засядат в гърлото ми нямо. От мен и моя благодетел ни един петак за туй комично предприятие. Отивам си и нека друг виси разчекнат на пистата- разпятие.

  повече при мен 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.