Бърсането с вестници (не) вреди на властта

„Не коментирам писанията в пресата, защото виждате каква е тактиката на медиите – пишат едни глупости, след това ги взимат сутрешните блокове и обзорните предавания, и накрая аз трябва да отговарям на измишльотините на някои хора”, заяви премиерът в село Войводиново, където пристигна да награди юношите в Балканиадата по конен спорт.( Дарик радио)

Това изявление на г-н Борисов можеше да е правдиво в частта за самооценката, ако започваше с „няма да коментирам“. Защото е оксиморон- в него вече се съдържа коментар. И то толкова агресивно красноречив, че за подобно нещо всеки политик в страна с автентични медии щеше да бъде „смлян на кайма“ ( в нашия случай с марка „Мамка му Стара планина“) от докачливите журналисти. Освен ако не са в джоба на онзи, който ги предизвиква. Но премиерът тук демонстрира тъкмо това: че са му в малкото джобче и може да ги ползва като носна кърпичка- когато му е необходимо за бърсане на популистки сълзи, а при неразположение – и на други секрети.

По повод на бърсането: министър-председателят си е избрал интересна компания от съмишленици. Вкупом не са разбрали, че епохата на бърсането с вестници отдавна е отминала. Хайде, за Румен Петков е ясно, че тоалетната хартия му навява лоши спомени за времето, когато тя беше лукс – тогава всички крадяха де що видят в тоалетните. Ужас беше, но си беше масово, справедливо някак! А днес е позволено да се краде само на избрани лица, понякога „оперативно интересни“ ( ха, опитай да откраднеш от „частника“- това да не ти е държавата!). Който има достъп до държавната далавера може краде, но пък с милиони. Мотофедерацията, толкова близка до сърцето на Петков, според злобни журналисти, не е видяла лев частни субсидии, а се храни лакомо на държавната трапеза от години с шампионски финансови инжекции от бюджета, за каквито никой друг спорт не смее да мечтае.

Но арабски съюзник, американски гражданин и близък приятел с шейха на Абу Даби, вербуван в бърсането с български вестници- това, трябва да се признае, наистина е голяма екзотика. В картинката липсват само комунистически капиталист от Китайската народна република и (пост)съветски милиардер.

От друга страна, щом премиерът не желае да коментира ( от днес нататък?) медиите, отваря се ниша за други коментатори. Ще опитам с днешния „Станадрт“, един от най-сервилните към властта ( всяка власт!) вестници, който се изпуска да публикува понякога достойни за коментар нещица.

Например от изданието научавам, че болниците в Монтана спират взимането на кръв и урина, без които е немислимо лечението на пациентите. Запасите на болниците ще стигнат за две седмици.

Тъкмо да се възмутя и чета в друга дописка на вестника, че водата в затворите може да бъде спряна заради неплатени сметки, както заявил началникът на главна дирекция “Изпълнение на наказанията” Петър Василев.

Ето, това е гъвкав, държавнически подход: поне в затворите като няма вода, няма и урина. Съвсем в духа на заветите на др. Сталин се решава проблемът.

Василев обаче допълнил, че очакват да им бъдат преведени 7 600 000 лв., за да се подобрят условията в затворите. “Тези пари не означават, че ще донесат кюфтета и кебапчета в менюто на затворниците”, заявил Василев и допълнил, че сумата ще се похарчи за изплащане на задължения към доставчици.

На финала е най-интересдното:”Един затворник струва около 180 лева”. Не е чак толкова скъпо, нали. Аз лично бих си купил няколко, ако се окажат верни обещанията за поевтиняването на руския газ и чрез този бонус по веригата в икономиката се усети масово поевтиняване ( защото природният газ е структуроопределяща суровина в нашата планирана от СССР икономика). Какво ще ги правя ли? Не е ваша работа. Гледайте си медиите , дори и да не ви е работа.

Може пък и партия да си направя при тази евтиния на членската маса, ако се докопам до държавна субсидия. Като знам колко струва на държавата един депутат, а и за какви тарифи за купуване на депутат се мълви, много бързо ще спретна многобройна партия на бившите затворници и настоящи отворковци по 180 лева парчето под лозунга „Хайде да се сменим“! Бая избиратели биха подкрепили такава рокада.

15 мнения за “Бърсането с вестници (не) вреди на властта”

 1. Г-н Инджев, а как ще коментирате изявлението на премиера Борисов, че “при провал на “Мапа Ченгиз” (изпълнителя на автомагистрала “Люлин”), повече турска фирма нямало да стъпи в България”? Да очакваме ли забрана за присъствие на немски фирми след провала на “Сименс”? Питам само. Нищо лично към иначе уважаваната от мен “Сименс”. Чудя се само как в Китай се справят с паспортите. Или в Индия например.

 2. А днес е позволено да се краде само на избрани лица,-пак си точен ИВО, с тази народна журналистическа стрела си уцелил в центара дупетата на корумпираните власти в Ръ Бъ, които позволяват да се краде само на избрани от тях лица.Нека не се притесняват корумпираните власти на Ръ Бъ и техният президент, защото след стрелата на народният гняв, идва и мирният народен ритник.

 3. Абсолютно съм съгласен с аргумента на Борисов. Медиите отдавнв се занимават с фабрикуване на конфликти. Къде платено, къде от естествена тъпота.

 4. Към joro:

  Част от същото изказване май беше и “шегата” към турските работници ( или каквито и да са на строежа на магистрала “Люлин”), че и в най-лошите си сънища не са си го представяли като премиер…Което до голяма степен “вдъхнови” моята шега със “Съновник за сановници”.
  Иначе -да, забележително е да се репчиш на бачкаторите. А да видим, дали би казал същто на Ердоган , който никому не цепи басма ( спомнете си грандиозния му скандал с Шимон Перес, след което го заобичаха в Турция повече от Мехмед Завоевателя!).

 5. Браво Г-н Инджев, намерихте най-после магистралния път към политиката у нас! Имам в превид купуването на евтини избиратели. Та това е не осмата, а първата магистрала и тя отдавна е изградена, но политиците ни свидливо си мълчат! Зер може да се намери някой, като Вас дето не е олигофрен, като тях и така ше подкара по тая магистрала, че никакъв болид от Формула 1 не може да се сравни с тая скорост и ше ги задмине, та само дима му от ауспуха ще могат да лапат! Ще ги задмине така, както ние вече задминахме американците, та да не смеят и да си помислят, че могат да ни настигнат! А колкото до бърсането с вестници у нас, ами това е нашето новаторство и достижение в политиката за опазване на екологията! Ние първи сме изпълнили директивата 2020 на ЕС! Направили сме вестниците толкова “мекички”, че просто няма нужда от тоалетна хартия! Не само чушкопека сме създали но имаме и вековни традиции в това отношени по методите в хигиената! Знаете ли колко дървесина се спестява! Другите трябва да се учат от нас и да приемат челния ни опит. Даже ББ може да се готви да оповести очакваните похвали от Европейската комисия. Е верно мастилото малко цапа, ама екологията иска жертви!

 6. Да не забравя да честитя на всички 6ти Септември деня на Съединението (дето прави силата)! То една сила, ама нейсе. И на Славчо Атанасов, кмета на Пловдив честитя!

 7. Хахахах! Браво, Иво!
  Виж, аз…такова, за твоята партия,доброволно може ли?! Хем да ти освободя още едни 180 лева :)))))
  Пак ми напълни душата!!!

 8. Уважаеми Г-н Инджев, при всяко отваряне на блога Ви, ми светка и подскача един прозорец, също ме плаши наякакъв глас.Това не може ли да се избегне.

 9. Г-н Инджев, позволете ми нещо извън темата. Днес се навършват 125 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. В 5 часа сутринта окачих на балкона си Националния флаг. До момента се вее все така самотен сред пранетата по другите балкони… Вероятно за тези хора това не е нацонален празник, а още един допълнителен почивен ден. Как очакваме да се случи нещо положително в страната ни с такова “национално самосъзнание”? Тъй като не съм специалист в областта, моля за Вашия коментар.

 10. Питам се, по какъв начин, с помощта на какви конкретни средства президентът Първанов е смразил всички медии за да не реагират срещу неговите непохватни или нагли прояви? Дори в. “Гласове” е май в това число – в един от скорошните му броеве бе публикувана остра и насмешлива статия срещу фарса в Македония с връчването на награда за “световен поет” на Л. Левчев, където той бе придружен от Първанов. На другия ден статията изчезна от електронното издание на вестника, където в практиката е такива материали дълго да стоят за четене. Левчев е одъртял и няма енергия за такива действия, останало му е едното сдкърцане със зъби – следователно единствената възможна намеса за сваляне на текста идва от президенството.Вестниците в Западна Европа и Америка кипят от карикатури на президентите си по най-различни поводи. Тука – нищо!Необходимо ми е обяснение, освен ако то не е в някакъв смисъл антропологично – българският журналист и издател е с вроден от векове страх да оспорва действията на султана и администрацията му.Наверно журналистът Инджев е силният пример за наказване на човешка и професионална автономност – “вижте, колеги как можете да изгубите всичко, като при социализма!Опичайте си акъла!” Да се опича акъл не е трудно и ми се струва, че никой сегашен български журналист не страда от това, че трябва да си трае.Страданието му май е само това, че, мангизите не стигат.

 11. Днес е 6 септември – най-българският от всички празници ! Поздравявам всички, които правят и всички, които се радват на този сайт !
  Нека не ви напуска увереността, че един ден страната ще се освободи окончателно от рубладжиите и всякакви други чужди подлоги !

 12. Към Людмил Цанов:

  Ще помоля администратора за загаси лампата и да затвори прозореца, пък да влезе…
  Шегувам се- ще се поинтересувам каква ще да е тая мистификация .

 13. Василев обаче допълнил, че очакват да им бъдат преведени 7 600 000 лв., за да се подобрят условията в затворите. „Тези пари не означават, че ще донесат кюфтета и кебапчета в менюто на затворниците“
  малко в страни от темата, или май не чак толкова, то всичко е свързано. По-скоро ме интересува кюфтетата и кебапчетата да влязат в менюто на пенсионерите. Далеч съм още от тази възраст но като наблюбавам какво става сред тях ми е болно.

 14. Към J.

  Не бих си позволил да се изкажа без причина по тази тема, но щом предлагате, мога да река следното: не ми се пишат приповдигнати слова по принцип.

  Опитвам се да съм критичен и да правя това, което мнозина други си “спестяват”, макар да рискувам така да се утвърдя като някакъв черногледец, но за другото, за патоса, се иска и друга нагласа. Той се лее от речите на “официалните лица”: не ми се ще да ги дублирам като кажа , например, че днес е велик ден. Писал съм го много пъти и се чувствам изчерпан да повтарям очевидното, с което всички са съгласни ( на думи).

  А и в повечето случаи по тържествени поводи взимам повод от някои нюанси в спекулирането с великите дати, за да погледна нещата от различен ъгъл. Не че е това е някаква премислена “тактика”, но така ми идва отвътре.

  Специално по въпроса за съединението цари лукавство в политиката. Мнозина са онези, които под “съединение” подразбират силата да “обединяват” хората около свои егоистични цели и да пледират самите те да не бъдат критикувани в името на “единството”.

  Честит празник на всички!

 15. Прочитайки статията ми се дорева за пореден път. Такова точно попадение на заглавието, с цитирана една от институциите просто е удар в шестицата. Сега ще поясна наистина някой използват до ден днешен вестника за бърсане на…(нямя да напиша какво сами се сещате).Та искам да кажа какво да коментира човек след като това си е самата истина. Гледам новините и дават Румен Петков да коментира за въпросния договор за Формула 1 и до него един господин с шушляково яке ни говори от екрана, че договор имало и за доказателство вади от един НАЙЛОНОВ ПЛИК (май им викаха найлонки или торбички ..) два договора (какви са не се видя).Та г-н Инджев хубаво предложение имате за партия и аз бих се включила, ама трябва да преосмислим поведението си. Първо вестника за какво се ползва? Второ да се снабтим с достатъчно найлонки. И на края да се примирим с кенефите в Р.България

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.