Пореден празник под и(нди)гото на президента

“Пловдивчани и голямоконарци…Пловдив, пловдивчани…Без да преувеличавам пловдивчани продължават да бъдат възрожденци… Този град е родил…Горещото пловдивско сърце…Динят на Пловдив…На нашия пловдивски герб пиши…”

Така пловдивският кмет Славчо Атанасов, задъхано като един възродител на духа на местния патриотизъм с дъх на 19-ти век, подготви с патриотарска и подмазваческа спрямо съгражданите реч появата на своя началник на микрофона на площада в Пловдив по случай празника на съединението.

“А сига, дами и господа, скъпи пловдивчани, ми позволете да поканя президента….”.

БНТ през цялото време показваше профила на президента Георги Първанов на фона на близкия му приятел Румен Петков, застанал плътно вляво до него.

Последва предсказуемо стандартната реч за това, че не бива “да се делим на ваши и наши, на добри и лоши, на победители и победени” с позоваване на “големия български родолюбец Захари Стоянов”( и като такъв – голям враг на новото поробване на България от Русия).

Особено важно за Г. Първанов, който готви новия си политически проект на “обединител”, беше съждението на автора на “записките по българските въстания” за вредата от делението по партиен признак. Сякаш това има нещо общо с днешната ситуация на плурализъм в България.

А акцентът в това говорене под и(нд)игото? Да не би да беше заклеймена поробителката Турция? Неее, Първанов припомни как няма да се умори да припомня, че княз Александър Батенберг е посетил джамията в Пловдив тъкмо след съединението. И толкоз по въпроса.

А да не би да спомена нещо за най-големия душманин на съединението – руската империя, която прави всичко възможно да не го допусне; изтегля командирите си от зараждащата се българска армия и дори подстрекава султана да започне война срещу непокорните българи ( но не успява, като компенсира успешно с подстрекаването на Сърбия)? Неее.

Акцентът се оказа …консервативна Европа. Повишавайки артистично тон, Първанов я заклейми, защото е разделяла народите. Няма турски поробители, няма руски подстрекатели срещу единството на българите- има само лоша консервативна Европа в неговото послание.

Според президентските постулати излиза, че тук съединението с европейското начало на самата идея за демокрация е отчайващо зациклило на примитивен етап в “превода” на Първанов и изглежда се “кльопа” поради късата памет на българските избиратели и дългата ръка на пропагандата.

Да споменеш Европа като единствена мащеха на България, но да “пропуснеш” тъкмо поробителите и руските им подстрекатели да си “вземат обратно българите” като наказание за тяхната “неблагодарност” пред освободителите, е престъпление спрямо незнаещите, които тук май са онова “болшинство”, гарантиращо избираемостта на мутиралите форми на болшевизма.

Щом това е възможно излиза, че страната и днес е управлявана от Селяни за “европейско” развитие на популизма (СЕРП). Техният лидер Борисов не присъстваше на пропагандния спектакъл, където за пореден път историята беше публично насилена като държанка на другарите.

Предстои да видим дали управляващите имат нещо против на най-светли празници и от най-популярни трибуни държавният глава да манипулира в своя егоистична угода хората по същия начин, по който го правеха и предшествениците му от времето на болшевизма.

25 мнения за “Пореден празник под и(нди)гото на президента”

 1. “Проклет да бъде денят,когато руски крак стъпил на българска земя…”
  З.Стоянов

 2. ролята на мащеха русия започва да изпълнява още с освобождението на българия, когато въпреки договореностите с западните велики създава една голяма славянска държава на балканите.
  естествено великите сили не могат да оставят безответни действията на русия и организират берлинския конгрес (не се опитвам да оправдавам действията им). резултатите и последствията от него ги знаем всички.
  крайно време е ние българите да се отървем от романтичната си представа за “освободителите” (насаждана ни особено упорито през последните 65 години) и да погледнем и оценим обективно историческите факти.

 3. ПАРАЛЕЛИ И ПАРАДОКСИ НА СЪЕДИНЕНИЕТО

  Пламенни и патриотични подозрително стандартни балади, за кой ли пореден път се пеят в чест на Съединението! Отново е създадена приповдигната възрожденска атмосфера. Леят се речи на автентичен възрожденски диалект. И всичко това на фона на обективно явното разединение, което ни люлее още от времето на самото Съединение!
  Отново възхвала на противниците на Съединението Русия! Сус, как можах да го кажа! Иде ми да се перна през устата! Заклеймяване на Европа! И нито ред за кралица Виктория, без съгласието на която Съединение просто нямаше да има!Сус, как можах да го кажа! Иде ми да се перна през устата! Да можеше да види всичко, което става Захари Стоянов, щеше да се обърне в гроба! Съединение, съединение, ама премиерът го няма! Главата на държавата е разединена, пък говорим за съединение! И всичко това става в подмъдието на “Альошата”! Е майни докато не го капичнете, няма да има Съединение! И ако не го капичнете, той ще ви капичне тепето! Така да знаете! Хайде сега, давайте зрята!

 4. “Освобождението на България честваме по нов стил – 3 март, а Съединението по стар – 6 септември. Както откри в наше време кандидат студент по история, “в тази страна нищо не става като хората и това ни е най-хубавото”.”…… Този ден е повече за хората и всяка негова “експлоатация” от страна на политици е нестойностно. Това е празник на обединението на българите, ВЪПРЕКИ политиците и “великите”. Те нямат място в това деяние. Както казва Захари Стоянов: “Когато се развеят нашите знамена и извикаме “Долу пашалъка” и посегнем да извършим едно свято дело, с цел благородна, в интереса на прогреса и цивилизацията –то просветена Европа, която държи съдбините ни, ще да подпише нашия свещен акт”.
  http://www.bolgari.net/chardafon_veliki_i_treperko_pasha_zaedno_za_bylgariia-el-1012.html

 5. Хубаво е ИВО че заедно с ГЕОРГИ КОРИТАРОВ сте единомишленици за българското чудо СЕРП,хубаво е и за президента че сега с основание ще създаде своята партия ЧУК (чекиско управление на крадците). От този български хумор сатира и забава възниква въпроса с чии пари тези двамата (*Бойко Борисов и Георги Първанов*) господа-другари са си финансирали политическите проекти и чии интереси защитават днес премиера и президента на република България. Този написн по горе въпрос го адресирам към Главният прокурор на република България-Борис Велчев и го моля,да напише своя отговор в патриотичният блог на Иво Инджев ако ИВО даде своето съгласие.

 6. Аз не слушах речта на негова благородна светлост Президента – тия дни здравето не ми е бляскаво и лекарите ми забраняват негативните емоции – но защо ли не се учудвам, като чета сега какво бил казал? Може ли, впрочем, драги ми дами и господа, да се очаква друго от едно продажно руско мекере?! Нима руското мекере може да има достойнството да каже и думичка против грозната, подла, антибългарска роля на Русия в ония дни на Съединието?

  Няма да каже, разбира се, а ще увърта, ще лъже – ох, да лъжат и да увъртат как умеят руските имперски мекерета! – ще изопачава, подличко ще мълчи за общоизвестната коварна роля на Русия в тоя най-велик български акт! А този акт, акта на Съединението, е толкова чисто български тъкмо защото в него ний, българите, сме съумели да защитим интереса си независимо от противодействието на “освободителката”. Как пророчески се сбъдват тук думите на мъченика Левски, който е обичал да повтаря: “Тоз, който ви освободи, той ще да ви и пороби!”. Но България устоя благодарение на саможертвата на велики български държавници като Стефан Стамболов, благодарение на духовното наставничество на личности от мащаба на Захари Стоянов. Що Гоце не цитира поне една автентична мисъл на Захария за така близката на сърцето му – гоцевото, не на Захарий! – Русия?! Мерзост, колосална подлост, отвратително лицемерие, престъпно фалшифициране и изопачаване на историческите факти в угода на великодържавния руски интерес от тия български – “Български” ли рекох? Майчице мила?! – продажници!

  Хубавото е обаче това, че Гоце за сетен път е показал на това честване грозното си лице на откровен безсрамен проводник на кремълските интереси, което е скандално предвид качеството му да е “бългаски” президент. Що нямат поне малко акъл в главите, та да мълчат гузно, няма ли поне веднъж да замълчат тия наглеци? Няма да замълчат, и ще ви кажа защо.

  Защото мнозинството от природонаселението у нас ги гледа с овчедушие и с презряна страхливост мълчи и търпи. Капчица национално достойнство няма у такива хора, щом могат да търпят подобни издевателства с нашата национална свяст, с нашето човешко чувство за самоуважение и чест. Презряно малодушие владее душите, хората сякаш са претръпнали и вече се стигнали до най-лошото: да не усещат и да не съзнават гаврите именно като гаври, ето това е най-лошото. Ако имаше българи на площада снощи нима щяха да позволят на Гоце да бълва скучните си лъжливи скудоумия?! Щяха да го освиркат така, че щеше да се позамисли дали да продължава да лъже; нямаше да му дадат възможност и и една лъжлива дума да произнесе.

  Ала понеже стадото мълчи, наглеците вилнеят и вече стигнаха до перверзии като снощната: руското мекере Първанов да държи “партиотична” лицемерна реч за Съединението, за онова Съединение, извършено против волята на имперска Русия, на която той самият продължава най-самоотвержено да служи! И която тогава нема капчица уважение на българския акт, та подскокороса сърбите да ни нападнат в гръб, да забият ръждясалия славянски нож в гърба на доскорошните роби, пожелали да бъдат истински свободни. Истински свободни обаче означава да сме свободни и от “освободителката” си, щото за какво освобождение може да става дума ако един господар сме заменили с друг?

  Гоце и такива като него, които са мнозинството от корумпирания и продажен държавен елит на днешна България, вижда се, нямат свян. За пари са способни и България да продадат на своите кремълски господари: защо Гоце е такъв упорит проводник на руските енергийни интереси у нас, от някакъв светъл идеализъм ли, от чиста пратонична любов към Путин ли?! Глупости, тук става дума за пари, за гигантски комисионни, за платено слугуване, неслучайно продажниците на България са наричани във времето на Съединението “рубладжии”.

  Виновни обаче за това, че наглеци като служителя на КГБ Гоце Първанов, поради глупостта и нехайството българско все още президент на България, са се разгащили така, сме ний, дето ги търпим. Не някой друг, ний сме виновните. Ако сме си на мястото, те щяха да мълчат гузно, свряни в ъгъла. А сега са най-отпред на парадите, обвеяни от власт и слава, произнасят лъжливи речи, в които се гаврят открито с нас, с България, с историческата истина, с подеми на българския дух от рода на оня при Съединението, което, както и да го погледнем, е същински позор!

 7. Да слуша човек русофилите как празнуват Съединението, след като няма нормален българин който да не знае за антибългарска роля на Русия и предателството на руските агенти в България и да не повърне от отвращение е ненормално. Нещо повече, сега русофилите, откровените комунистически тъпанари и други подобобни рабски души, се чувствали “духовно унизени”, защото такъв акт днес не бил по силите на народа. Само това ще добавя от мен, щом през 1985 година, българският народ, Князът и правителството са могли да осъществят Съединението, то и сега такъв подобен акт е възможен, въпреки предателството което продажните русофилите и комунистите вършат отново. А и някой да знае, че има русофил и комунист който да не е национален предател? Май няма такъв – сам си отговарям!

 8. Никола Манев например, говори меко като истински чирпанлия. Това прави ли го по-лош творец или по-малко българин

  texas holdem poker

 9. Добре е човек да е оптимист!Но в БГ условията,когато историята ни,най-новата,продължава да бъде манипулирано по всякъв начин,разбира се и главно ,посредством медиите,нямам съмнение,че акт като този от 06 септември 1885г. Е НЕВЪЗМОЖЕН!Вчера по една от ТВ програмите бе показано интервю с минувачи по улицата назована на споменатата дата.Половината от интервюираните,млади хора,не знаеха нищо за датата!Е,възможен ли е някакъв обрат в мисленето и нагласите на хората,при условие че манипулациите излизат от устата на Президента н РъБъ?!…Нямам никаква надежда,докато държавното ръководство,чрез М-во на образованието и културата,не предприеме решителни мерки за прочистване на учебниците по история и съответните училищни и университетски програми,от МИТОВЕ И МАНИПУЛАЦИИ,ОТ ВРЕМЕТО НА СОЦ-КОМУНИЗЪМА!Това би било действие,с ефект след 4-5 години,но все пак,с ефект!

 10. към kostadinova:

  Къде виждате подигравка в точното цитиране? Или страдате от някакъв комплекс по въпроса?
  Но щом държите да си говорим конкретно- работата на г-н Манев не е да държи речи.
  Ако приемем вашата докачливост за еталон, тогава софийският кмет трябва да говори по БНТ на шопски диалект, родопските кметове с местния изговор, а за кърджалийския другар от ДПС направо да не Ви казвам…

 11. Г-н Инджев,за мен главното събитие беше друго – скандалният бойкот на празника от страна на премиера и подопечните му. Ясно е, че Славчо Атанасов и Гоце са политически недоразумения. Ясно е, че Борисов е искал да си спести усилието да разменя протоколни любезности с тях.
  Тук обаче не става дума за съседи във входа, с които избягваш да говориш в градинката пред блока, понеже не са ти особено симпатични. Не става дума и за стари приятели, с които вече няма какво да си кажеш и поради това можеш да отклониш поканата им за среща с оправданието за прекалена ангажираност. Борисов май нещо се обърка и не разбра, че се очаква да присъства на честване на Съединението, а не на събор в Банкя. Министрите му също се объркаха и решиха, че споровете за софийския боклук с кмета на Пловдив са достатъчно основание да не почетат националния празник. Докога ще отминаваме с безразличие подобни номера от селски вечеринки?

 12. Не малко от публичните личности говорят на диалект. Вашите анализи за актуални събития напълно съвпадат и с моето мнение. Коментарът ми бе свързан с това, че не диалектът е виновен за събитята, а хората, които са свързани с тях.

  free data recovery software

 13. A това за комплексите, далеч сте от истината. Нямам никакви претенции за добър стил или изговор. Професията,а и месторождението ми не го налагат.Беше просто мнение.

  poker

 14. към kostadinova:

  Там е работата, че не съм заявил нищо подобно по отношение на диалекта, но си позволих да пресъздам автентично картината. Или трябваше да редактирам казаното от кмета?

 15. Към kostadinova:

  Вие май упортствате да си измисляте от мое име – хайде успокойте се, не съм казал и дума за диалекта, а с настояването си се самоопровергамвата за липсата на комплекси. Но щом ви харесва да си задавате въпроси, отговаряйте си също така сама. Само не ми приписвайте подозренията си като основателни такива.

 16. Всеки град заслужава съдбата си.

  През последните 20 години Пловдив се превърна от най-приятният град на България в глуха провинция.

  Браво на червените !
  Знаят как се печелят сърцата на българите

 17. Родеещите се българи се вълнуваме от датите, свързани с мощта на българския дух, защото те не са много. Умеем да тачим и великите духове преди нас дали сили и живот за делото българско. Но има хора, които дори не се интересуват от историята българска и от претците си, те не са малко. За това ме боли, защото сред тези хора са и много днешни ученици и студенти.България загива като дух,това е истината. Гоце и гоцевистите, както и техните създатели опорочиха българщината, продадоха духа български и с паметници надвиснали над нас като железен юмрук напомнят ежеминутно за предателство и продажност, която няма край! Сбогом свободолюбиви, честни добротворци,български титани, които умирахте за Отечеството, вие сте предадени от днешните поселници, наричащи себе си б ъ л г а р и!

 18. http://frognews.bg/news_26727/Ohrana_na_Parvanov_padi_jurnalisti_ot_kupon_za_Saedinenieto/

  “Охрана на Първанов пъди журналисти от купон за Съединението
  Охраната на Георги Първанов изгони журналисти, които бяха поканени преди това на официален коктейл в Пловдив по случай Съединението на България.”

  Ново двайсет! 🙂 Да видим сега реакцията… ако има, де.

 19. Бих казал нещо по темата за “диалектите”. Иначе залагам десет към едно, че управляващите нямат ама абсолютно нищо против това да се случва на национални празници. Та, диалектите. Диалектна дума е “млеко” или спрежението на глаголите в първо лице мн. ч., като например “ние ходиме” е диалектно. Некнижовно, диалектно. Или думата “мачка”, няма такава дума в книжовния български език, казва се котка. А потъмняването на гласните, което правят хората от източна България, като например “сига”, “водъ” – това е акцент. Хайде на бас, че средностатистическият българин от източна България говори по-книжовен български от средностатистическия такъв от западна! Аз съм роден и израснал в източна България и не съм езиковед. Докато не открих истината, която тощу що споделих, имах големи комплекси………А аз се държа в момента като Първанов на деня на Съединението в Пловдив (не беше ли Пловдев?)

 20. Аз пък си спестих “удоволствието” да чуя “словото” на президента,правя го все по-често вече.
  Но като прочета Вашия анализ,г-н Инджев изпитвам удовлетворение,зареждам се с надежда и оптимизъм.
  Хвала за Вашето постоянство,търпение и кураж!

 21. @ А.Грънчаров: „…Капчица национално достойнство няма у такива хора, щом могат да търпят подобни издевателства …Презряно малодушие владее душите, хората сякаш са претръпнали и вече са стигнали до най-лошото: да не усещат и да не съзнават гаврите именно като гаври”
  Г-н Грънчаров, мисля, че хората не го правят от търпение, от малодушие, нито от нещо друго, идващо им отвътре. Знаят ли въобще за какво става дума? Причината е отвън, като обвивка, в която хората живеят, дишат и мърдат. Огромният товар от дезинформация, трупан над 130 години, с неговите лабиринти и глухи тунели е непреодолим за отделния човек, ходещ на работа за насъщния, компютърно неграмотен и нямащ време да обикаля столични библиотеки и книжарници, за да открие (само отвреме-навреме) истината. А знае ли въобще, че я има и че трябва да я търси? Защо да вярва на други истини, като и баща му е вярвал в официалните? Пропаганда, далеч по-плътна и по-силна от Гьобелсовата, е повторила много повече от 100 пъти някои неща, така че сега те са станали бетонирана „истина”. Както сподели един форумец наскоро, той е чул следното: „Как да не е истина, във вестника го пишеше!”. Докато интелигенцията спи, и народът ще спи. А събуждането на интелигенцията ще се случи, така мисля, но не зная дали съм прав.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.