Добро пожаловать в страната неограничените случайности!

Какво е 11-ти септември за света ( не само за Америка)? Това е годишнина от най-кървавия атентат в човешката история, при който за броени минути по изключително мъчителен начин в Ню Йорк и Вашингтон загинаха повече от 3000 души от 80 нации, включително и българи. Събитие , не случайно отбелязвано като годишнина от невиждано по мащабите си престъпление.

А какво е 11-ти септември за България днес? Най-случайно това е ден на русофилите. Събират се край Казанлък с хиляди на свой Шести национален събор с песни и танци да отпразнуват веселия празник под патронажа на президента Георги Първанов. Обикновено им пеят Веселин Маринов, Грета Ганчева, Йорданка Христова, Бисер Киров и т.н.

Какво беше това 9-ти септември ли? Най-случайно това се оказа тази година празник на най-голямата руска инвестиция в чужбина ( най-случайно, все още България официално е чужбина за тези инвеститори ) в недвижима собственост. Почетоха го московският кмет Лужков и българският премиер Борисов. И пак: песни , танци, клетви за вечна дружба…

Ами какво е 3-ти март ? Макар никога няма да чуете това в официалните речи, изстрелвани от патрондажа на Първанов, 3-ти март е датата, избрана най-случайно от Граф Игнатиев ( описван от Симеон Радев като главна фигура в руската борба срещу борбата на българите за църковна независимост, увенчала се обаче въпреки това с българска победа) за подписването на договора от Сан Стефано. Защото на тази дата най-случайно е била годишнината от възкачването на престола на руския император.

Най-случайно Великото народно събрание избра 3-ти март през 1990-та г. за национален празник- след като най-случайно Живков беше заменен от негови другари, най-случайно посочени от Москва да свършат работата.

Най-случайно на държавата ни още е позволено да се нарича България. Но при тази демографска криза, при която повече от милион българи най-случайно избягаха на Запад, но най-случайно не се натискат да ходят в Русия, истинските господари на България може един ден да ни помогнат да се освободим от тези буржоазни остатъци в названието на страната ни. Как ще се казваме ли? Не знам, за тази работа си има началници да решават – и тук, и там.

Добре дошли в страната на неограничените случайности, докато още я има!

28 мнения за “Добро пожаловать в страната неограничените случайности!”

 1. Българският 11 септември ни се случи на 09. 09. 1944г, това е Българският траурен ден в който Сталин (съветският Бин Ладен) окупира с терористичният си военен акт Българското ни отечество.

 2. За най-голямата руска инвестиция в недвижима собственост е малко преувеличение.
  Миналата година по същия начин руска компания направи инвестиция в 1 милиард евро в Турция, а тука става въпрос за 30-50 милиона.

 3. Точно така, в тази “държава” никога нищо не е случайно! Ако все пак се случи нещо случайно (циганин с плакат, гладуващ ядрен физик, книга разобличаваща президента), то понеже пък е необичайно, т.е. неофициално, си остава незабелязано и непризнато от пастирите и стадото им. Само кучетата – пазачи се активират, а те зи знаят работата.
  А датата 11.09. за мен е толкова зловеща и символична, колкото и най-черния български ден – 09.09.
  И е съвсем закономерно, че който празнува 09.09., празнува и на 11.09.

 4. Хубаво е, че Вие винаги сте на мястото си г-н Инджев. Не ви величая, не ви правя комплименти.Просто съм удовлетворена, че все още може да се споментат две три имена , които по призвание носят с достойноство професията “журналист”. И да сте живели, както повечето от нас в тоталитарно време, това не ви се е отразило пагубно.Желая бистрият ви поглед винаги да ни казва по нещо…

 5. Мислех изобщо да не чета статията.Не ми е ясно само,как на някои журналисти не им омръзва само да плюят и плюят и по някой път всичко да опорочават.Разбира се те не го съзнават за съжаление.Нито съм ви другарка както обичате да иронизирате нито никаква ,но от такива статии откровено не смятам че има огромна полза.Дано да не съм права само.

 6. Другарите комунисти като като символическата двойка Жан Виденов и Гоце Първанов обичат да играят хорце по време, когато са станали трагични събития, или когато е годишнина от трагични събития. Жан играеше кръшно хорце в момента, в който са горели 10-тината войничета в оня камион, по който стреляха бандити; като му казала за случката, той продължил да играе хоро, не се пуснал, милият; това кърваво хоро му излезе съвсем скоро на носа де, ама и България за малко да отиде тогава по дяволите. Другарят Първанов пък отиде да се забавлява като “отстрелва” вълци и лисици, и то не кога да е, а точно в деня на национален траур, когато страната скърбеше по ония наши сънародници, които изгоряха като факла в останал ни от социализма счупен и грохнал влак. Оня ден пък беше годишнина от най-трагично и кърваво събитие в най-новата българска история, Гоце, естествено, празнуваше и черпеше бабите с кюфтета. И Станишев правеше същото, естествено. Бойко Борисов пък баш на 9-ти септември удостои с голяма чест един най-виден представител от страната-окупаторка, на която другарите харизаха свещена българска земя, та да си направи своя лична колония на брега на морето. Днес, когато е годишнина от най-кървавия терористичен акт в цялата световна история Гоце Първанов, естествено, пак празнува. И така се издава, че вътрешно тоя комунист – а комунистите са най-злите терористи в човешката история – не просто ликува, ами и сияе; какво говоря, той не само вътрешно сияе в такива дни, той и външно сияе и ликува. Вгледайте се довечера в лицето му по време на новините и ще разберете че съм прав. Морал, съвест, срам, съзнание за вина, други человечески качества няма у другарите-таваришчи комунисти; неслучайно поетът е казал: “Не човек, а желязо… не, комунист!”. А днес другарят Перванавий дали не и тропнал едно хорце – голяма работа че на 11 септември са загинали по ужасен начин толкова човешки същества?! – та да ознаменува още един триумф на безсрамието в толкова безчестната и срамна история на своето президенстване?!

 7. Интересно след като има Национално движение Русофили дали е възможно да има такова на Туркофили, Македонофили и други филита.Те под патронажа на кого биха се провеждали.Ако не принадлежиш на движението на филите, автоматично ли те зачисляват към фобите.Може ли да си едновременно русофил и българофил, може ли агенцията по горите да съдейства и на други организации.Явно всичко може в “страната на неограничените случайности“, драги Иво.
  http://www.kazanlak-bg.info/snimki/11092010_7-sabor-pokana.jpg

 8. На някои другарки и другари съвсем “случайно” не им ясно “о чем идет речь” и защо някои опорочават “всичко”, т.е. личните им благини. СТАДО ОВЦЕ-ИНТЕРЕСЧИИ, а не знаят и не искат да знаят, че дущите и кожите им принадлежат на ПАСТИРИТЕ.
  Изобщо овчи, стадни работи на руско-съветска тема!

 9. аз лично бих участвал в движение “русофоби” макар да съм противник на всякакви видове обобщения, а още повече когато става дума за цял народ. искам обаче да се обознача! че в БГ има човеци различно мислещи от многото дупещи се към русия българи!
  незнайно защо….
  поздрави

 10. В политологията не съм специалист, не харесах прекалено острия, митингаджийски тон на някои коментари. Статията от литературна гледна точка направо е блестяща. Няма нито една излишна дума – стегната, точна, силно въздействаща. зЗщо ли се сещам за руския/!/ литературовед – Бахтин, който пише за карнавалното начало в човешката психология и история и съответно в изкуството… Просто, когато неща стане твърде страшно – както реалността в България – хората имат нвужда от празници и карнавали, от маски във всякаква форма и в буквален и преносен смисъл, за да могат някяа да я понесат. Сигурно трябва да сме благодарни на нашите управници, които като създадат действителност като от филм на ужасите, започват да се грижат за психологическото здраве на народа и му осигуряват, и му гласуват празници на най-случаен принцип. Нищо ново под слънцето – зрелищата са налице, пък за хляба тепърва ще видим.

 11. Сега виждам печатни грешки, които е късно да коригирам. Моля за извинение,радвам се че не променят общия смисъл.

 12. До Нора,

  Този някой, който ви е казал, че това което правите с главата си е мислене, жестоко ви е излагал.
  Ако можехте да мислите никога нямаше да прочетете статията или щяхте да разберете смисъла и.
  В цялата статия никъде не става дума за омраза (само във вашия коментар), а как автора – чрез МИСЛЕНЕ е открил една зависимост в българското развитие след освобождението.

 13. Абе нещо не ми се връзва тая работа-хем “национално”движение-хем русофили нещо…??
  Според мен другарите по свой начин празнуват 9.11-цял свят страда за жертвите на тероризма а те хорце.Интересно как Ал Кайда са отбелязали годишнината?Хорце.??

 14. Една малка поправка -най кървавия атентат в историята е през 1945г. на 6 август.

 15. Добър жонгльор с датите сте, г-н Инджев! Това стар, нов стил за нищо ги нямате. Пък и разлика от един ден – какво е за Вас?!
  Санстефанският мирен договор е подписан на 19-ти февруари по стар стил, а император Александър II наследява трона на баща си на 2-ри март 1855г. Пак по стар стил. Дори и да предположим, че граф Игнатиев е бил вражелец и е знаел, че след има-няма 40 години след Сан Стефано ще бутнем календара с тринадесет дни напред, пак един ден нещо не излиза… 🙂

 16. Извинете ме! Проверих и в други източници. 18-ти февруари е началото на управлението на Александър II по стар стил. Остава единият ден разлика…

 17. Г-н Инджев, на сайта на тези “Русофили” има линк към държавния проект “Icentres.net”

  Редно ли е да се запитаме какви пари са дали от бившата ДАИТС за тези “Русофили”?

 18. Не съм русофоб,но не обичам руснаците,защото за разлика от американците тяхната “помощ” е винаги в ущърб на “подпомогнатите” и за сметка на тяхната зависимост.Не ги обичам и затова,че винаги изопачават истината в действията си по време на война или в мирно време!

 19. Е, тия, които могат да мислят с главите си, уважаеми колеги по форум, далеч не са сигурни, че 11 септември е това, което се опитват да го представят властите на САЩ. Залитането в каквато и да е посока е вредно.

 20. И още нещо: намирам за проява на изключително лош вкус държавата САЩ да бъде наричана “Америка”, г-н Инджев. Вярвам, че не е необходимо да Ви обиждам с обяснения на очевидното.

 21. Потурчването на българската култура продължава гладко

  Медиите си свършиха работата – огласиха хиляди случаи на турцизация. На ход е властта.
  Магдалена ТАШЕВА
  Държавният музикално-драматичен театър “Назъм Хикмет” в Разград е предоставил автобуса си, купен с нашите пари, драги български данъкоплатецо, на фирмата “Антора”. (Това е известната с източването на милиони бюджетни пари уж за наводненията фирма на съдружник на Ревин Аталай, син на депутата Рамадан Аталай.)
  Това съобщи онзи ден областният управител на Разград д-р Валентин Василев по повод разследване на районната прокуратура. То е свързано резултатите от ревизията, която новото правителство направи в първите 100 дни от мандата си. Оказа се, че турските театри и читалища са се занимавали с всичко друго, но не и с изкуства, литература и танци. “Те са били черни каси, обслужващи партийни интереси”, каза новият министър Вежди Рашидов на 12 ноември 2009 г. Музикалните театри в Разград и Кърджали не са се отчитали на държавата с години и шефовете им са сключвали неправомерни договори. Например директорът на кърджалийския театър Орхан Таир е наел сестра си на граждански договор, но по време на изпълнението му тя е била в чужбина. Министърът посочи, че директорите на тези театри са назначавали на щат не актьори, актриси, музиканти, пък били те и самодейци, а свои близки и роднини, без оглед на въпроса имат ли дарби в този бранш и какви. “Установихме, че 76 човека получават заплати – това е един огромен бюджет, а приходи нулеви. Две постановки – я играни, я не играни. 25-26 човека балетен състав от самодейци, които единствената им роля е да играят кючек, когато дойдат ДПС активистите. Да, директорът, който по цял ден се е напивал, никаква дейност не е развивал. Назначава жена си, детето си, което не е пълнолетно, леля си, баба си, братовчеди…Дива шайка”, каза Рашидов на 12 ноември 2009 г. В началото на декември с.г., с писмо до Министерството на културата, областният управител Василев поиска да бъде извършен финансов одит на Държавния музикално-драматичен театър в Разград заради участието на театралите в предизборни клипове на ДПС.
  Това съобщение е само фрагмент от икономическото измерение на културната турцизация на България. В българската преса – фрагменти колкото щеш. И всичко си остава на ниво “приказки”. Ни косъм не е паднал от главата на посочените лица, които източват хазната и общинските бюджети с кранчето “турски театри и читалища”. Ето няколко примера.
  Май 2006 г. По случай протурския “празник” наречен “Ден на Джебел” в споменатото селище се изсипаха 22 турски депутати с ханъмите си. От тонколоните на площада в Джебел се лее чалгата на турски поп-изпълнители. Ораторите, естествено, говорят на турски. На митинга присъстват кметът Бахри Юмер и турските (но в България) депутати Касим Дал, Лютви Местан, Росен Владимиров, Ремзи Осман, Неджми Али, Юнал Тасим, Ахмед Юсеин, зам.-министрите Раиф Мустафа (на МВР), Бюрхан Абазов (на земеделието и горите), Мукадес Налбант (на образованието и науката), Феим Чаушев (на външните работи) плюс областните лидери на ДПС в Пловдив, Шумен и Хасково, всички кметове на останалите 6 кърджалийски общини, както и председателите на общински съвети и на местните структури на ДПС.
  Не е луд който яде баницата, обаче. Слети с тях като едно цяло са губернаторът на Кърджали Ангел Коджаманов и заместничката му Бойка Арабаджиева. Цялото това сборище бе забавлявано с кючекчийска музика и турски песни и танци от ансамбъла на турското читалище в Кърджали “Юмер Лютви.” Същото това читалище е формалният повод за организиране в Кърджали на… балкански фестивал на турския фолклор. На Балканите – в България, Гърция, Сърбия, Румъния – подобен фестивал може да напомня само за зурните, с които 500 години турските башибозуци са разнасяли из села и градове набити на кол глави на изклани християни. Нямайте илюзии. Фестивалът в Кърджали чества именно този исторически спомен, от него черпи вдъхновение, когато всяка година площадът с емблематичното име “Освобождение” се огласи от техния писък. (Виж в. “Атака” от 10 юли 2006 г.) Това се прави въпреки многократно заявеното недоволство, включително и с протестни подписки, на живеещите в Кърджали българи. Освен провокация, фестивалът се организира от местните общини и до миналата година бе плащан от Министерството на културата , т.е. от нас, българите. На какво основание ние издържаме отвратителните турски фолкпрояви на турци, живеещи в балканските държави? Впрочем на този “фестивал” граждани на Гърция, Сърбия, Румъния няма. Неговата единствена цел е да осигури аргумент за антиисторичната теза на Анкара, че фолклорът на Балканите е турски. Тоест, фестивалът е мероприятие за турцизиране със задна дата на фолклора на християнските народи на Балканите. Той се стреми да утвърди турската култура, фолклор и език като уж автохтонни за района на Родопите.
  Родовете, които паразитират в турските театри и училища редовно се оплакват в Анкара, че България не им предоставя необходимите условия, Т.е., плачат за още пари. През юли 2007 г. в предаването “Нашият глас” на турската държавна телевизия бяха представени тогавашната директорка на турското читалище “Назъм Хикмет” в Шумен Нуртен Ремзи, на читалище “Юмер Лютфи” в Кърджали Мюзеки Ахмет и представителката на турския театър “Кадрие Лятифова” в Кърджали Сабиха Местан. Бяха споменати и други “културни средища” на турците в България, като дружество “Гюнеш” (“Слънце”) в Русе, дружество “Реджеп Кюпчю” в Бургас, “Дружеството на турските писатели от Делиормана”. Цялото предаване бе посветено на оплакванията на гостите от недостиг на кадри, средства и грижи към изучаването на турски език у нас.
  Още един случай. Българите, които работят като учители в Лудогорието са нежелани в турските общини и затова са притискани с икономически механизми и изнудване да напуснат работата си и да освободят местата за местни турци, които не знаят български език. Това заявиха пред медиите преди няколко години учителки с 18-годишен стаж, от които шест в община Венец. (“Терор на ДПС в Дулово”, в. “Монитор”, 18 Март, 2006 г.)
  Общината им бе спряла пътните от 7 лева на ден и ги накара да си ги плащат, ако искат да запазят работата си, защото имала местни кадри за техните длъжности. При 250 лв месечна заплата учителите масово напуснаха. “Българин тук е мръсна дума. Тук българските закони не важат, тука е “Република Венесия”, в която еднолично командва кметът Кахри Ибрахим”, казаха учители пред вестника. Този кмет е известен още от 1992 г. с изявлението си “Трябва да изгоним българите и да ги заменим с местни хора”. Друг един заяви, че турският трябва да стане втори официален език, а християните да бъдат прогонени от Родопите. И двамата са все още членове на ДПС.
  Всичко това е описано многократно в медиите. Те са си свършили работата.

 22. Прочетохте ли,че “парламентарната демокрация е катастрофа за Русия”? Пази Боже!

 23. Отвратителното сборище край “Копринка” и паралелните мероприятия край Камчия – вече с главната роля на “десния” и “европейския” премиер, е гавра с всичко, което наивно си въобразявахме, че с влизането ни в НАТО и ЕС вече е постигнато.Пляските, частушките, млясканията, челобитието пред поробителя, поцелуйковщината се върнаха безпроблемно. Нещо повече станаха СЪБИТИЕ, което с лакейско овчедушие отразиха “националните” “медии” (да се чете- пропагандни бърсалки!)Но натрапването на русолизничеството е много по-дълбоко задействувано.Кой идиот нарече “Бърза помощ” “спешна”, което на руски значи просто “бърза” и нищо повече? Някой да попита? Ами в казармата, където половината терминология си е още руско-СССРска? Ами някой редактор или коректор да е задраскал заглавия като “Военната ни разведка още без шеф”? Няма ли дума “разузнаване” на български?
  Пак казвам, че проблемът не е толкова в руската геополитическа лакомия и експанзия. Тя е неунищожима и- нека бъдем реалисти- в някаква степен неизбежна поради територията, ресурсите и агресивните методи на империята на злото от Святослав до Путин. Само че поляци, чехи, прибалтийци, унгарци, румънци някак успяват да я озаптяват. Единствено България продължава да се съмовъзприема като уютно убежище на северния хищник. И поради това светът я възприема по същия начин.

 24. Прочетохме последните виждания на президента Медведев по въпроса как парламентарната демокрация е опасна за Русия и сме в очакване на новата им врътка с премиера Путин.Дай ми премиерското, на ти президентското кресло.Не случайно първа точка от задачите на Национално движение Русофили е
  да отстоява в националната политика на Република България стратегическото място на Руската федерация, на връзките и сътрудничеството между българския и руския народ.Другари русофили, нима сте за стратегически връзки на България с държава, която отхвърля парламентарната демокрация.Влезте в час и не подвеждайте президента да ви става традиционен патронаж. И накрая не ми стана ясно как се връзва любовта към Русия с подписки:
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=585912
  “Сред атракциите на събора бе малка семпла група, представила се като
  „ младежи от Плевен”, които от името на Гражданско сдружение „Истината за Алексей Петров” събираха подписи на граждани в две различни подписки. Първата бе за несъгласие срещу подбора на свидетели от криминалния контингент , срещу анонимността на някои свидетели, манипулациите и притискането им, както и срещу злоупотребите с уязвимото положение на някои от тях.
  Другата подписка бе за незабавно освобождаване на Алексей Петров, поради липса на доказателства за съществуването на „Октопод” и в подкрепа на всички задържани при полицейски акции през последната година, чиито човешки права са нарушени.“
  И все под мотото “Не се гаси туй, що не гасне!” за съжаление.

 25. За господин Стамбо.
  В руския език няма такава дума “спешно”, “бърза” ще бъда “скорая”.
  Останалите Ви оплаквания и претенции са почти толкова безпочвени.
  Нали за това се борихме- за пазарна икономика, свободно преместване на капитали, ресурси и пр. Нали искаме инвестиции, защото самите сега живеем на вересия с дълбоко отрицателен външнотърговски баланс и дългове почти на 50 милиарда.
  Навярно не руснаците са виновни, че освен тях не се намират сериозни инвеститори.
  Не ги разбирам тия плачове- хем голи и боси, хем много горди, а за последните 15-20 години 15% от населението ни се премести в други места.
  Някога такива плачове имаше и по повода на Нефтехим, но доколкото помня освен руснаците други сериозни желаеши нямаше. А сега до голяма степен за сметка на “северните хищници” от Лукойл имаме най-евтиния бензин в Европа.

 26. За Tzoneff
  Прочетохте ли,че „парламентарната демокрация е катастрофа за Русия“? Пази Боже!

  Това е още един пример за високото професионално ниво на българските журналисти и преводачи.
  В оригиналното изказване на Медведев става въпрос не за “парламентска демокрация” въобще, а за форма на управление като “парламентска република”.
  По нататък Медведев се изказва за развитие на формите на пряка демокрация и гласуване по Интернет.

 27. Към Серсем:
  Имаме най-евтините в Европа (с по няколко евроцента на литър!) деривати на нефта не благодарение на милозливия ОАО-Лукойл и много състрадателен Вал.Златев (шеф на Лукойл-България), а защото разходите за преработка на нефта и дистибуция на нефтените деривати в България са НЕКОЛКОКРАТНО по-ниски от съответните разходи в Европа.
  Това, което твърдя не ми го е казал някой познат, на когото вярвам, а просто съм дъгогодишен служител на Нефтохим, а след това-Лукойл-Нефтохим и ежедневно боравя със служебна информация.
  Поради това смятам, че ПОЗИЦИЯТА ВИ МНОГО НАМИРИСВА НА РУСКА ПРОПАГАНДА – едно твърде съмнително занимание от моя гледна точка!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.