В Русия погнаха Лужков-значи и тук е позволено вече

“Медиите разкъсаха вечния московски кмет”

Спокойно, няма преврат в България – само при такъв тук това може да се случи, защото вечната дружба с вечни далавераджии е приоритет на държавата (ни?) и мълчащите по нейна заръка медии.

Става дума за руските медии, на българските не им е позволено. Те разкъсаха от целувки и братски прегръдки същия кмет навръх 9-ти септември, когато той откри пък цял лагер от бетон и стъкло насред (не)защитения резерват с уникална природа край Камчия.

Ето за какво става дума( в Русия):

“Дългогодишният московски кмет Юрий Лужков и съпругата му обявиха намерението си да съдят местни телевизионни канали и вестници, които отправиха обвинения за корупция срещу двойката.
Говорителят на московското правителство заяви, че медийните съобщения са съдържали само клевети, без да приложат доказателства в подкрепа, съобщават руските агенции, цитирани от “Фокус”.

В руските медии се обсъждаха сделките на съпругата на кмета – Елена Батурина, за която има предположения, че е най-богатата жена в Русия.
В две последователни вечери руската телевизионна компания НТВ показа два материала, в които взема на прицел дейността на кмета на Москва Юрий Лужков и прекалено успешния строителен бизнес на Елена Батурина.
Различни медии обвиниха нейната строителна компания „Интеко” за облагодетелстване от договори, свързани с властите в московското кметство.

Попитан дали Елена Батурина щеше да стане най-богатата жена в Русия, ако не бе съпруга на кмета на Москва, Лужков отговори така: “Моята жена е изключително талантлива жена, и това се признава от всички, които я познават. Тя щеше да е още по-богата, ако не бе жена на кмета”, предаде РИА Новости, цитирана от БГНЕС.
В интервю за телевизионния канал РЕН ТВ, кметът заяви, че няма намерение да подава оставка заради критиките в медиите.” ( Dir.bg)

Говори се, че в Кремъл има противоборство между президента Медведев и премиера Путин. Като казвам, че се говори, имам предвид навсякъде другаде в медиите по света, но не и у нас. Тук босовете не дават да се приказва срещу “султана”.

Признаците за съперничество, ако не за вражда, между двамата водещи управници на огромната страна, стават все повече и по-явни. А пък Путин вече намекна, че може да се кандидатира отново за президент на изборите през 2012 г и това определено може да допринесе за задълбочаването на разрива.

Ако Ню Йорк е известен с прозвището “голямата ябълка” то Москва напоследък се превръща в ябълка на раздора в дуалистичната система на руското управление. Несменяемият от вече 18 години московски кмет Юрий Лужков вече открито интригантства срещу президента Медведев. Оплаква се, че получавал “ритници” от президентската администрация. И е заложил в битката за политическото си оцеляване на премиера Путин- целта му е да изкара колкото е възможно по-дълго на поста при хипотезата, че все пак е смъртен и дори за него има някакви ограничения във времето. За целта Лужков директно взима страна по спорни въпроси между двамата политици начело на държавата- винаги на страната на Путин. И не само по конкретни въпроси, но и по принципни. Така от телевизионния екран московският самодържец иронизира президента Медведев за лайтмотива в неговите речи напоследък, който се свежда до искането за модернизация на Русия. Това било начин да се протака, вместо да се работи, като се говорят празни приказки, изстреля Лужков словесен откос спрямо човека, който има най-много власт по конституция, но не може да бутне от престола московския кмет – особено, ако Путин мълчаливо наблюдава сцената и с това показва подкрепа за човека с каскета.
Поне досега беше така, но включването на руските медии в битката ( на страната на Медведев) бележи забележителен обрат в премерването на силите между лобитата в Кремъл.

У нас по традиция за руските работи се говори само през българската призма. Да погледнем през нея тогава.

И тук, както в Москва ( и в Русия изобщо, защото Путин е същия типаж), управляват политици, които обичат да демонстрират мускули. Медведев е хилаво изключение и като протеже на Путин в политиката не влизаше в открити битки със своя благодетел.

Двамата първи в нашата държава, същото като кагебейците от лобито на Путин ( към които се числи и присламчилия се Лужков без самият да е “славен чекист”) си падат по “мачлетата” пред публика и телевизионни обективи ( ако беше само за спорта, нямаше да превръщат бягането и ритането за здраве в политически знак). Не е случайно, че при посещението си на 9- ти септември край Варна Лужков и Борисов весело си побъбриха пред камери и репортерски диктофони за “мачлететата”, които са изиграли и им придадоха символиката на политически знак. Съответно Борисов за първи път се “пошегува” в този контекст, че гледа към президентския пост със спортен хъс- само него не е превзел. А той, както знаем, не се превзема по такива сериозни въпроси. Нали това му харесват хората, а и той самият обича да го изтъква: говори откровено, казва си , каквото мисли.

И Първанов е спортна натура. Не че е лошо. Но по правилата на играта не би трябвало да участва в следващия президентски мач, а въпреки това силно го влече да менажира и дирижира в нашата политическа менажерия. Това ли искаше да ни каже, когато заяви, че Борисов има нужда от алтернатива? Борисов го обвини, че вече играе за себе си с подготовката на собствен политически проект и така е престанал да бъде държавен глава, а Първанов го репликира, че тъкмо на него готви алтернатива.

Така е тук: когато атовете ритат (мачлета), на нас, магаретата, не остава друго, освен да се чудим откъде ще ни дойде поредният управленски къч в зъбите.

Впрочем, ако сте чули слух някой на отговорен пост да иска да модернизира българската държава, споделете го, че да вземем да го подкрепим. Може и да не е мускулест. Защото иначе тези мачлета сме ги гледали- с каскет и без каскет, но все до автогол ни докарват.

20 мнения за “В Русия погнаха Лужков-значи и тук е позволено вече”

 1. Да наричаш кметството на Москва – “московското правителство” е глупаво, меко казно. Може би го наричат така, защото Москва има голяма икономика, но все пак Лужков е на град който е и столица. Щатът Калифорния, чиято икономика е петата в света след САЩ, Япония, Германия и Обединеното кралство как тогава да бъде наречено нейното губернаторство? Може би Арни трябва да бъде провъзгласен за Бог, в сравнение с Медведев. Това са чиста проба комунистически простотии.

 2. Напоследък, все ми струва, че разликите между министър-председателят Бойко Борисов и известният политик Йоло Денев е само във физическия ръст на двамата.

 3. Русия има своето достойно място в ЕС и НАТО и сега събудилият се Руски Медведев ще освободи Русия от тиранията на Путиновият Олигархичен Клан. Освобождението на България от ГОЦЕВИЯТ ОЛИГАРХИЧЕН КЛАН чака Българският ЦАР ЛЪВОВ да се събуди.

 4. Г-н Инджев, ако разрешите един личен въпрос. Не зная друго място в мрежата където да Ви го задам. В авторекламата на “На кафе” бяхте обявен като гост за днес (по подразбиране като участник в ” Bailando”). Тъи като това не се в случи и в предаването не споменаха нищо за вашето отсъствие, потърсих информация в интернет. Реших, че е поредното
  Ви “отсвирване” от нац. ефир. Прочетох,че Вие сте отказал участие в проекта. Ако това евярно и не се намесвам в личния Ви живот, бихте ли казали причината за отказа Ви.

  заправить картридж hp 21

 5. Написах нещо на г-н Премиера: Прекалено откровено и нечувано скандално писмо до Премиера Борисов по случай 15 септември. Понеже съм убеден, че чете тоя блог, си позволявам да сложа връзка тук, та белким очите му го съзрат. Изпратил съм го и на имейла му. Въпросът, с който го занимавам, е важен.

  Моля г-н Инджев да прости своеволието ми днес да използвам по такъв начин блога му, но обстоятелствата го налагат…

 6. опа ква модернизация в страна в която учи мама да не работиш е верию на всеки гражданин на село раждан и с тоз материал не става що кадърно и работливо се изнесе в по подредени държави където такива като гоце там най много да им дадат да управляват обшествена тоалетна но и това не е сигурно а такива като боко най много да ги пуснат да косят тревата на някой стадион на село и не е ли ясно на повечето що годе с акъл че вече това е края на българия от тук нататък ще е така

 7. Събитията в Москва са са екзотични за следене, слава Богу, без някогашното пряко последствие върху България, независимо от наличието на робския синдром наречен “русофилство”.Затова, както казва френската поговорка “да се върнем към наште овци”!Е, добре, достигнах до следният извод (за себе си):Бойко Борисов е най-малкото зло, той нанася много по-малко поражения от предшествениците си, а твърде простия му, понякога и просташки манталитет намира добър отзвук у масовия българин, което създава условията за едно по-продължително и трайно управление.Неговият стил на “цар-овчар” руши пред очите ни лукавото и измамно поведение на политически сили като БСП, ДПС, РЗС.Това никак не е малко, защото е възможно дори да ги разруши или най-малкото да ги принуди сериозно да се променят. Предложете ми друго име, но реалистично, не като копнеж.Мисля, че днес и утре Бойко Борисов няма алтернатива.

 8. Към kostadinova:

  Да, обявиха ме като участник в “На кафе”, но това не се случи поради едно недоразумение в комуникацията помежду ни. Не беше преднамерено.
  А за откаване- не съм се отказал.

 9. За Сотиров.

  Кметството в Москва се нарича “мерия” и е нешо като администрация на кмета-“мера”.
  Отделно си има Московско правителство- изпълнителна власт.
  Москва и Петербург са самостоятелни Субекти на Федерацията на равно ниво с областите. Имат своя Конституция-Устав, не могат да влизат или да включват в своя състав други федерални субекти.

 10. И аз бях изумена тази сутрин да прочета за надигнатия глас в Москва от страна на медиите срещу Лужков. Точно в дирбеге. И се запитах – какво ли реално става там? Защото от опит знам, че когато медии започнат открито да нападат някого, то не е случайно. Не знам дали съм права, но си мисля, че дори в Русия, доминирана от Путин и обкръжението му, има повече свобода на словото, отколкото в България. И фактът, че известни разследващи журналисти там бяха убити, е доказателство за тази теза. Да ме извинят българските журналисти, ама убитият Боби Цанков, който уж бе разследващ журналист, за мен никога не е влизал в тази позиция. Сигурна съм, че у нас истинско разследване на политическа корупция няма, защото всеки, който мисли да се захване с нещо такова, е наясно – сбогуването му с белия свят е сигурно! Остава да се надяваме, че все ще дойде краят на този страх, който е вселяван в хората от 1944 година насам!

 11. Към Дончо Аврамов:
  Това, че Бойко днес и утре няма алтернатива е безспорно и общоизвестно, дори и след една година управление чрез бездействие “поради страх за рейтинга”, в което като оправдание аз никак не вярвавам. Същевременно съм убеден, че българинът все още не се е оттървал от синдрома “Ивайло” – справедливият и добър цар-свинар и винаги е готов да бъде поведен от друг такъв.
  Но какво ще стане вдругиден, например, след още една година управление чрез много говорене и нищоправене? Въпросът ми, естествено е риторичен и аз имам своя отговор – този човек и личната му партия са обречени на загуба и затихване!
  А сега истинският ми, същностен въпрос: Какъв избор за управляващи да очакваме от този същия народ след Бойковия провал?
  Едно пояснение – този въпрос може да си го зададе само човек, прозрял неминуемия провал на Бойко-Ментата, а май не всеки мисли така за Бойко и партията му!?

 12. За Галатея

  Това, че сега медиите критикуват Лужков съвсем не говори за свободата на словото в Русия, а тъкмо напротив. За никой не е секрет, че тоя филм излъчен по два централни телеканала е направен буквално за 36 часа по поръчка на президентската администрация.
  Просто сега е обявен лов на Лужков. Така или иначе неговия кметски срок изтича догодина и сега въпроса е да го изпратят в отставка досрочно. Но тоя не иска досрочно за да успее да замете всички следи и довърши някои тънки работи и да даде същата възможност на своите хора и жената.
  Сега той подава в съд за клевета на тия медии. Досега всички подобни дела – около 10-12 броя – е печелил. Даже децата в Русия знаят, че именно той е бащата на корупционната схема в московското правителство при която в цената на квадратен метър недвижимост 35-40% съставят рушвети на чиновниците, които след това се разпределят в зависимост от ранга и поста. Като се има предвид гигантския размах на московското строителство става въпрос за фантастически суми и тия 5 милиарда лично състояние на жена оценено от списанието Форбс са само върха на айсберга. Но досега неговите опоненти не успяваха да представят достатъчно убедителни доказателства в съда.
  За това, че Лужков ще бъде сменен Медведев и Путин са единодушни. Разногласия явно възникват по повода на новата кандидатура- и двамата имат свои кандидати. Навярно по тия причини президентския екип бърза да се отърве от Лужков, а путинския е склонен да изчака още някое време.
  Освен това казват, че Медведев е много зъл на Лужков заради упоритите откази на московските власти да санкционират митингите на опозицията и които след това разгонват с невероятен шум. По тоя начин от една страна правят ненужна реклама на тая оппозиция, а от друга създават нежелателен антидемократичен имидж на централна власт и особенно на Медведев, който се смята за по либерал.
  Преди няколко дни Медведев разсъждаваше за демокрацията на международния форум в Ярославл, а в това време в Москва около 1000 милиционера разгонваха несанкциониран митинг от 30 човека. Много некрасиво се получи.

 13. Адвокатите на Лужков вече подадоха първите искове за защита на честта, достойнството и деловата репутация срещу интернет сайта Life News, радио “Ехо Москва” и вестника “Твой ден”. И има всички шансове да спечели тия дела заради идиотизма на журналистите. В своите материали те го обвиняват, че е отделил за рехабилитация на пенсионерите от пожарите 100 мил., а за своите любими пчели(Лужков е голям пчелар)260 милиона- егати и златните пчели.
  Но тука жуналистите ги е сбъркало името на това стопанство за което е предназначена тая сума- Мосмединагропром. Понеже в тоя акроним присъства “мед” те решили, че става въпрос за любимото пчеларско стопанство. Но в акронима е “Медин”- район в Московска област където има гигантска млечна кравеферма собственност на града, която поставя безплатни млечни продукти в училищата и детските градини. Освен холандските крави там има млекозавод и свои полета и ниви. Тия последните действително силно са пострадали от пожарите и 260 милиона били за тях, а не за пчелите.
  Но това няма да спаси Лужков от отставка. Както се оказа не го е поддържала и правителственната партия Единна Русия, която сега под председателството на Путин провежда нещо като пленум в Новгород.
  Значи ако не се вземе за акъл и си замине на пенсия ще пуснат в ход значително по-сериозни обвинения.

 14. Инджев, в Добрич осъдиха човек за далавери на ГКПП Кардам.Той е зет на генерал, който пък е съветник на президента. Има информация, че генералът е бивш гл.секретар на МВР.До момента на медиите не им стана интересно да разберат кой е съветникът и какво е отношението му към зетя

 15. Към серсем:(досрочно)предсрочно на български:)

 16. За Серсем
  Благодаря за поясненияета! Но това не променя мнението ми, че у нас няма свобода на словото, като изключим например блога на г-н Инджев и още няколко други. Ала на мен ми липсват публикации – независимо къде са – в печатни, електронни или виртуални медии, които да разплитат безобразията на управниците, независимо от партийната им принадлежност или пък времето, в което са били на власт!
  Не разбирам от къде имате информацията, че филмът за Лужков е направен за 36 часа по поръчка!

 17. За Галатея

  Това за филма го разказаха членове на неговия екип на други медии. По голямата част е надърпана от други предавания, нещо е ново заснято. Вижда се, че са бързали и не са проверили такава елементарна информация,като са сбъркали пчелин с кравеферма. Всъщност в тоя филм не са казали нищо ново и същественно, за Лужков отдавна вече всичко е известно от много други предавания, статии и пр. В дадения случай е интересно това, че пуснаха филма на двата контролирани от държавата канала.
  Иначе на мен винаги ми е смешно когато казват, че в Русия нямало свобода на словото и хората не получавали правдива информация. Или аз въобще тогава не разбирам какво означава всичко това.
  Действително държавата непосредственно или през Газпром контролира три централни телеканала и толкова радиостанции. Но например вече в 250-300 км от Москва тия канали не се ловят от ефирна антена и всички ако искат нещо да гледат имат сателитни, а там се ловят по 100 и повече канала. В това число влизат и CNN и BBC които 24 часа показват на руски език и имат руски редакции с огромни щатове и бюджети, а в големите градове се хващат и с обикновенна ефирна антена. Радиостанциите на BBC и Свободна Европа също вещаят целодневно. В Русия официално излизат списанията Нюзуик и Форбс на руски, има цял куп съвместни вестници с Ню-Йорк Таймс, Файнешънъл Таймс и пр.
  На мен ми се налага много да пътувам по Русия и си колекционирам разни комунистически вестничета. Освен няколкото централни във всеки регион си има и свои такива. Това са много забавни издания- направо машина на времето. Но в тях се срещат и много интересни и сериозни критически материали и тия съвсем не си поплюват. В тях може често да видиш и карикатури или Фотошоп на Путин с рога, женски гърди, клоунска шапка или хитлеровски мустачки и бретон. Да не говоря, че там просто псуват властта като хамали. И нещо не съм чул да са затворили някое от тия издания, максимум комитета за печат им изнася предупреждение.
  Но най-интересна е ситуацията с опозиционнате медии. Например най-известната Новая Газета, където е работила Политковска и пр. и които са най-големите критици на режима. Тоя весник на 50% приналежи на олигарха Александър Лебедев, който е владелец и на няколко лондонски вестника. Кой е тоя Лебедев – полковник от КГБ, бивш сътрудник на Външното разузнаване и лондонската резидентура. При това са стари познати с полковник Путин- връстници и заедно са се учли във Висшата Школа на КГБ- нещо като Военна Академия за гебистите. Освен тия медии Лебедев притежава и много други сериозни активи в Русия и е един от придворните олигарси. Понеже Новая Газета е практически нерентабелно предприятие живее фактически за сметка на постоянните финансови инжекции от тоя Лебедев и грантовете, които получава от Сорос. Но лично без Лебедев след месец няма да имат и пари за заплата.
  Друга известна опозиционна медия радио Ехо Москва въобще на 70% принадлежи на Газпроммедиа- фактически на държавата. Финансовата му ситуация е също много крива и без помоща на Газпром дълго не би проживяло. Това го знам от първа ръка- една моя приятелка някога работеше в рекламната служба на Ехо Москва.
  Но има много просто нормални медии. Ако искате достоверна информация за Русия препоръчвам изданията на Издателски дом КоммерсантЪ. Според мен високопрофесионални и неангажирани вестници и списания. При това абсолютно всички са достъпни в пълен обем и в мрежата http://kommersant.ru/

 18. Към Серсем:

  Чувал съм руснаци да псуват като хамали и комунистическата власт- там има доста отчаяно смели хора, поради което концлагерите не изпитваха недостиг на робска работна ръка.
  Вашите допълнения, както вече писах, са интересни, защото живеете на място. Но имате проблема на всеки, който гледа картината от много къса дистанция. и се долавя ясно, че си превеждате от руски ( не го приемайте непременно като упрек, но трябва да знаете, че е така и това го усеща всеки български читател).
  Срванено с СССР свободата да напсуваш властта, без да те окошарят, или да окарикатури в някои комунистическо вестиче държавното началство, е изумителен напредък. Но…
  Свободата на медиите в Русия е точно такава, каквато е свободата на бизнеса. Дозирана е по мерките на Кремъл, където преценват доколко се изпълняват директивите на Путин от есента на 2000-та година ( след потъването на “Курск” и яростта на Путин от критиките на медиите срещу неговата забавена реакция на трагедията).. Който прекрачи допустимата ( според Кремъл) граница му изпращат ОМОН с оръжие в ръка, превземат му телевизията, закриват му вестника, прогонват го в чужбина или…го убиват.
  Русия от години е в първата тройка на страните с най-много убийства на журналисти. Тъкмо по тази причина свалям шапка на смелчаците, които въпреки това “си отварят устата”. У нас, уви, те са по малко на глава от населението и се стряскат дори от уволнение на себеподобни, което обикновено е достатъчно да включат автоцензурата на желаното от началството ниво.
  А че им е позволено в Русия да се гледа Би Би Си и да се чете “Нюзуик” ( макар да бяха разгромени от властта други чужди медийни представителства”-това също е част от политката на дозиранта свобода.
  Само че общественото мнение в Русия не се формира от тези елитарни чужди ( ах, колко са чувствителни там към “чуждото” и как това продължава да се набива в главите на руснаците!) гласове.
  Срещу “вражеската западна пропагадна” в Русия и днес работи огромната държавна пропагандна машина, която под формата на партийна инициатива на упрвляващите е в състояние да изкара на улиците десетки и стотици хиляди възторжени и отлично организирани тълпи да скандират в полза на властта ( нищо пободно и толкова безалтернативно не можете да си помислите в страните с реална демокрация), когато реши.
  Така че свободата на слвото в Русия, съмненията в която предизвиква вашата насмешка,

 19. Към Иво Инджев

  Действително и аз понякога започвам да се съмнявам в себе си. Вече седма година живея практически постоянно в Русия и започвам да се опасявам, че страдам от русофилски синдром- нещо, което по моите наблюдения се случва практически с всеки който достатъчно дълго е живял тука. И с езика действително имам проблеми- нямам вродени способности към езиците и с големи усилия усвоих руски на прилично ниво, но тъй като практически постоянно ми се налага да говоря и пиша на него вече започвам да се бъркам с българския. Руснаците пък казват, че имам реч и произношение на одески еврей. Затова се старая да пиша в такива места като Вашия блог за да поддържа що годе форма.
  Същото е и с със прословутата Свобода на Словото- цял свят ме убеждава, че в Русия съвсем я няма но аз виждам това което виждам и на мястото на тая Свобода на Словото бих кахал като Марк Твен: «Слуховете за моята смърт са силно преувеличени».
  При всичкото си желание руската държавна пропагандна машина просто няма тия възможности както по рано когато на цялата страна предаваха само няколко телеканала и радиостанции, а всичко останоло се заглушаваше с технически средства и когато едновременно с Москва още в 50 града се печатаха централните московски вестници.
  Сега сателитните антени са абсолютно достъпни и даже в най-затънтените и бедни села могат да си позволят една на няколко къщи. Месечен абонимент на централен московски вестник в 500 км от Москва заради пощенските и транспортните разходи излиза по-скъпо от месечен абонимент на безлимитен Интернет с прилична скорост. Тоя Интернет сега го имат даже чукотските чукчи и ескимоси, а в някои отдалечени европейски и сибирски села децата просто не ходят в училище, а се учат по Интернета. А какви информационни масиви има на руски език и на всеки вкус в мрежата може да се убеди всеки.
  Колкото и да му се иска Кремъл не може не само да контролира но и даже да прави пълноценен мониторинг на тия информационни потоци. Това сега даже китайците не могат. Максималното което може централната власт е да контролира тия медии, които непосредственно и принадлежат и то не всички както е случая с «Ехото на Москва».
  Общо взето средния руснак е по-добре информиран от средния българин при условие, че последния не знае перфектно поне два европейски езика. Аз по-горе споменавах Издателски дом КоммерсантЪ- в България и даже в Европа просто няма медии с такова качество и обем на информацията в достъпен и удобен вид.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.