Може ли мълчанието да има ехо?

Понякога ехото казва със своята спонтанност повече от онова, което може да изрази цял доклад. Става дума пак за руската тема, вплетена по конкретен казус в България и за ехото от нея, но не за радиото „Ехото на Москва“.

Във връзка с откриването на руския лагер край Камчия, за който писах няколко пъти, се включиха с мнение коментатори. Повечето са възмутените читатели. Но има и защитници на тезата, че нищо особено не се е случило край Варна, където натискът на московският кмет Лужков за осъществяване на проекта тъкмо в резервата се увенча с триумф навръх 9 септември тази година.

Коментатор, който се определя като „Серсем”, нарича критиката по казуса „градинарски патриотизъм“ и заявява, че той го „забавлява“ . А на финала се учудва, че изобщо се „кахърим“ за „НЯКАКЪВ ПРИРОДЕН РЕЗЕРВАТ“.

Кахърим се, така е. А и думата е интересна, от арабски произвход е ( „кахара“ на арабски означава „съкрушавам“, „побеждавам“ – от там идва и названието на Кайро, на арабски Ал Кахира).

Само че се кахърим за нещо повече от „някакъв резерват“. Макар и само чисто природозащитният смисъл да влагахме в кахъренето, пак щеше да е достатъчно като причина за критика ( най-малкото, понеже на друго не се надяваме).

Кахърим се за факта, че в България е възможно правителства, местна власт и съдилища, ръка за ръка, години наред да си сътрудничат за узаконяването на огромен строеж в една ( уникална като природа) българска гора, за да променят статута й в угода на когото и да било. Още повече, когато става дума за Лужков, когото самият „Серсем“ в друг свой коментар свойски ни представя като известен на всички далавераджия ( т.е. какво толкова се чудим, ами той си е такъв и нищо ново не откриваме). При това, само дни след деветосептемврийския му воаяж на българското Черноморие, руските медии масирано подгониха Лужков- явно по указание на президентската власт. А у нас? Гузно мълчание след подмазваческите репортажи за инвестицията му.Което си е причина да се кахърим.

Ако приложим тази схема, при която единствено парите ( способни да прегазят българските закони) имат значение, тогава направо да обявим държавицата си на търг. В света се въртят стотици милиарди долари и евро, петимни да си намерят пристанище, в което не ги питат за произхода и са готови да си платят покупката на туземното правителство в комплект със съда и местния вожд на племето.

Но най – много трябва да сме кахърим, че мнението на „Серсем“ не е уникално тук ( като природата край Камчия). То е по-скоро представително за доста съществена част от населението по (все още) нашите земи. Иначе нямаше да се занимавам с него и щях да го оставя без коментар в руския му резерват, от където, по собствените му думи, анонимно ни пише с ( „руски акцент“ – видно от словореда и речника) един български „серсем“.

И ако някой серсем още не е разбрал, да обобщя: не става дума „само“ за „някакъв“ резерват, а за „някакви закони“, нагаждани към „някакви пари“: за „някакви корупционни практики“ ( разраснали се до международни мащаби с московско участие) и за някакъв суверенитет на „някаква България“.

27 мнения за “Може ли мълчанието да има ехо?”

 1. Честно казано почти съм горд, че станах герой на Вашия блок.
  Щега ли е в такава компания като Лужков, Първанов и пр. и аз скромния търговец на луксозни стоки. Сега разхвърлям връзки на блога на всички познати и роднини и някой вече ме обявиха за самозванец. Затова моля подтвърдете, че аз не съм прост аноним, а Александър Севделиев- 37 години, ръст 191 см, 99 кг живо тегло.
  Но честно казано нямах за цел да се надсмивам над Вашата грижа за Камчия, поне затова, че аз от детски години имам много скъпи спомени за тия места- това беше навярно опит за тъжна ирония.
  Просто тая нощ един друг наш сънародник, който отдавна живее в Русия и има там сериозен бизнес, ми хвърли връзка на форума Дата.бг, където се обсъжда темата готови ли са хората да защищават България в случай на война. Примерно 70%-ако се съди по всичко млади хора- смятат, че това е въобще ненужна, поне за тях, и въобще спукана работа- вълци да я ядат тая България. Тя, разбираш, ли нищо не му е дала и той не смята, че има някакъв дълг или отговорност към нея.
  А тука Вие пак с Камчия и тоя лагер, който е поне от три години там и само сега спомниха при свършен факт. Извинявайте ама по сравнение с горе споменатото това са просто бели кахъри- както казват руснаците “потерявши голову по волосам не плачут”.
  А главата явно отдавна вече сме я загубили и на тоя фон това ми звучи като нещо от сорта “поне да ме погребат по човешки в свадбения костюм и лачени обувки”

 2. серсема сигурно не е ходил в гората край камчия затова не се кахъри израснал съм в района и дедо се ми разправяше че от там още излизали комунисти партизани и май е бил прав лошото е че зеха и унуките да излизат та требе бая да се кахърим а държавата има ли такава продадоха я отдавна сигурно и ние им помогнахме

 3. Хиляди пъти сте прав Г-н Инджев.
  След отвратително плоските, скучни и голи степи, да се разходиш из девствените гори на Камчия, на кон, под дълбоките сенки, прокрадващи се слънчеви лъчи и безброй чуруликащи птички е направо взрив от емоции. Но това не всеки може да го осъзнае и оцени, а пък хора които са прекарали дълги години в степи и пустини съм сигурен че ще го потвърдят.
  Това ще да е изпитал Аспарух като е дошъл от онези безкрайни степи на днешната ни земя и е решил там да остане и да гради държава. Спомням си че точно това беше изобразено в едноименния филм за него от преди много години. Даже ми се струва че кадрите са снимани точно по тези места.
  Ето заради това тези гори са не само резерват но и българска светиня, която е била продадена за жълти стотинки или както много точно се изрази един участник в блога – на цената на евтин мокет. За актьора, забравих му името пък чух , някъде през 90-те беше, че бил пропаднал до продавач на семки на пазара или нещо подобно, дано някакси е излязал от това дъно.
  Какво може да чувства човек като чете и слуша такива неща и накуп на всичко прочете за капак и напомпаното и наблъскано с червена патетика и лозунги безочливо интервю на Станка Шопова за този лагер – само друг взрив , от гняв и отвращение. Имах чувството че чета интервю от 1976г.
  Тия дни ми се мерна и снимка от този лагер. Е как можаха архитектите им да измислят подобно нещо за лагер за деца, не знам. На мен ми заприлича повече на резервоар за нефт. Явно в главите на Газпромовските проектанти други по-различни форми не могат да се родят.
  Жалка държава сме, за съжаление, аналог намирам само в лицето на Науру, където за жълти стотинки руснаците си купиха признание за поредното си безобразие , пардон , за поредното «миротворчество».

 4. Каквото вече писах за СЕРСЕМ и нашия серсемлък, можете да прочетете като коментар 37 (последен засега) под статията на Иво Инджев “Путин не дойде и този път, Лужков освети земния (си) рай край Камчия” от 10 Септември тази година. Можете лесно да го намерите “в беседката”. Излишно мислех си е да го повторя тук. Или май никак не е излишно! Зашото няма нищо по-стряскащо от “ехото” на мълчанието! Зашото ехото на мълчанието е мълчание, или с други думи мълчаливо съгласие. Направо съгласие, като израз на отчаяние и безсилие! Над всичко това всред ехото на мълчанието долавяме влудяващия нервите кикот на някой серсем. И накрая основателно се питаме не сме ли всички серсеми, щом ехото на протеста ни е мълчание?

 5. Към Серсем:

  Хубава поговорка припомняте, звучи почти като френската шега от времето на Бонапарт (дори още той преди да се възползва от народния гняв и да стане революционер-император), според която най-доброто лекарство срещу пърхута е гилотината.
  Но това е аналогия по “периферията”.
  По същество руската поговорка, цитирана от вас, е доста по- близо до ” афоризма”, приписван на Сталин ( не знам дали наистина го е казвал, но му отива):
  “Секат гората, трески хвърчат” – това по повод на неизбежните жертви на болшевишкия терор.
  Та и у нас така: някакъв си резерват бил налазен от руски властелин с много пари- голям праз!
  В Америка пък бият негрите!

 6. Горчивата истина е, че серсемлъкът у нас тържествува и властва отдавна – 65 години, като надделял над разума и рационализма. И нека изобщо серсемите да не се правят на толкова духовити майтапчии “ПО СРАВНЕНИЕМ” с нас, угрижените за България и нейното настояще и бъдеще!
  Всъщност на Серсем беше твърдението от преди няколко дни, че тук имаме най-евтиния бензин в Европа благодарение на “северния хищник” (изразът в кавички е на автора), с което акцента му беше върху “добронамереността” на руската мечка – чиста проба полуистина и отявлена проруска пропаганда, изцяло неотговаряща на реалностите у нас!

 7. Уважаеми господин Севделиев, искам да ВИ зарадвам, че и аз имам скъпи детски спомени по тия места (за които вие споменавате във вашият коментар), защото съм пораснал в Лонгоза и къщата ни беше до брега на свещената за мен река Камчия.През детските си години често играехме в Лонгоза на стражари и апаши и аз нали съм си наивник от малък, все играех от страната на стражарите и сега съм един от гражданските стражари на Българското ни ОТЕЧЕСТВО, ако не ви затруднява моля, напишете ми ВИЕ г-н Севделиев кой сте и за кого се борите с ваште интересни коментари в Българският патриотичен блог-арена на Иво Инджев.

 8. Брей, пустият му Серсем! Ми той бил настоящ патриот, бе – бранител на отечеството и по време на война щял да защитата родината, та да не я изядат вълците. Сигурно наскоро е чел приказката за Червената шапчица и си е харесал ролята на ловеца. Щото не е баба, а е патриот и търговец на луксозни стоки, при това скромен. Абе ясно е, има цял мол, там продава стоките си, ама нали е скромен, пък и ние да не се почустваме нищожества, де. И е прав, ние опитващите се да практикуваме демокрация, сме лилипути и нищожества пред такъв голям русофил, с 99 живо тегло. Серсем, ако не държавна тайна, ама срещу кого се каните да воювате с твоя приятел, оня от Русия де, дето имал сериозен бизнес там.

 9. За Иво Инджев

  Може аз действително вече съвсем лошо се изяснявам на български но мисълта ми беше проста- тука под Вашето дирижиране масово се оплакват 3 квадратни километра българска земя при условие, че ние сме на път да изгубим останалите 111 000 или по точно те ще ни изгубят. За последните 20 години населението ни е намаляло на почти 20% и по прогнозите за следвашите 20 години ще намалее още на 20%. От тия които сега са останали както се оказва 70% имат към тая страна чисто потребителски подход и абсолютно нихилистко отношение. Но затова пък живем практически на вересия- за последните 10-12 години брутния външен дълг на страната се е увеличил в абсолютно отношение почти 5 пъти, а относително БВП 2,8 пъти. И в тая кървава ситуация флагмана на българската журналистика господин Инджев си хаби патроните по такава малкоразмерна цел като 3 кв. км. в устието на Камчия и политическия труп Лужков. Извинявайте, но се създава устойчиво впечатление, че Вие си имате някаква лична и принципиална антируска вендетта и ако ставаше въпрос за френски или холандски детско-пенсионерски санаториум щяхте по-икономно да изразходвате боезапаса.
  Лично мен е много лесно да ме убедиш в нещо при условие, че има ясен отовор на поне един от двата сакраментални въпроса- «къде са фактите» и «къде са парите». Фактите представени от Вас са малко- повече голи емоции. Например от Вашите текстове не стана точно ясно тоя парцел имал ли е въобще някога статута на природен резерват. Ако е имал тогава кой, кога и по какъв начин го е изменил. Защото от Вашите думи се създава впечатление, че гадния Лужков си е построил личното имение направо посред девственната реликтова гора и е получил право на пълна екстериториалност. Но не не стана ясно тоя строеж в гората ли е или някъде до нея. Освен това тука прескочи няколко пъти информация, че и гората не е съвсем девственна- по рано там е било военно поделение, а вие споменахте за някаква туристка инфраструктура присвоена там от Лужков, изтърбушени бунгала и развалени механи. Това как до го тълкуваме и как се връзва с девственната гора.
  Но както и да е това не е лична собственност на олигарха и мафиота Лужков, а Вие майсторски създавате такова впечатление, а на 12 милионният град Москва. Тоя обект не притежава никакъв затворен екстериториален статус и никой не го е откъсвал от българската територия, а организацията която го експлуатира е юридическо лице зарегистрирано в България и отговаря по българските закони както и всички останали.
  С парите също не е съвсем ясно. Аз не съм специалист по българските недвижими имоти и не знам колко реално струва там тая земя. Но някои знаещи хора в Моска казват, че преди няколко години Людмила Швецова, която отговаря за тоя проект е давала обяснения в Сметната Палата по какви причини за детски лагер е бил избран тоя парцел, а не конкурентното предложение в района на Белек-Турция. Последния бил на 11% по евтин от Камчия и курортния сезон там е по-дълъг почти на два месеца. Освен това турците били готови да построят всичко на 5-7% по евтино. Отговора бил, че руските деца и старци, особенно болните, трудно ще издържат турската жега и разбира се културната близост на нашите братски народи. Особенно против последното Сметната Палата нямала какво да възрази, но като цяло не останала доволна от получените отговори. Лично аз не гарантирам 100% достоверност на тая информация- сам не съм виждал тия отчети от проверката на Сметната Палата. Но и от Вас не чухме конкретни цени и сравнения на такива. Или аз нещо съм пропуснал.

 10. Дончо Тонев

  За бензина- въобще вие разпространявате полуистина. Моя точен израз беше не просто “благодарение на” , а до “голяма степен благодарение на”
  Защото в цената на бензина влиза не само себестойността му но и държавни данъци и акцизи. Но ако се има предвид, че тия са практически уравнени в ЕС то по евтин бензин от България има само в Белорусия и Украйна. Даже в съседната Румъния е на 3 цента по-скъп въпреки, че те сами вадят нефт, а не внасят

 11. Прав сте г-н Инджев,ТУК “не става дума „само“ за „някакъв“ резерват, а за „някакви закони“, нагаждани към „някакви пари“”. Промяната на “ценносната система”, може би това беше целта, или не целта, а резултатът от “прехода”. Когато едно общество е “правово”, т.е. подчинено на “закони”, изковани по СПЕЦИАЛНО ПОДГОТВЕН “шаблон”, означава ли че то е справедливо?? Когато ти се казва “щом си беден, значи си глупак”, каква да бъде реакцията? Когато виждаш, как най-големите хулигани в “градинката” където си израснал стават бизнесмени и депутати, а ти си “загубил” години да се учиш, когато ти казват, “ела да ти ДАМ заплатата”, когато учиш, работиш, живееш и накрая теб обвиняват за целия този “серсемлък” в БГ, как до го “преживееш”??… Как го беше казал поета: “стига ми тази награда”. Поемащ “немил недраг” по “широкият” свят. Отново пропагандната машина си е свършила работата. Мислиш, че отиваш там, където не се краде, където не се лъже, където колкото по “усърдно” работиш, “някой” ще те оцени?? Блаженни са вярващите!!! Започва “изцеляването”. Цялото ти тяло се концентрира в “юмрук” за да оцелееш. Мачкай, няма връщане назад, поне за следващите 10 години. Лъжата те е обградила от всякъде. Законни застрахователи, дилъри, риелтъри, надзиратели всеки гледа да отскубне косъм и мръвка от тялото ти. Приятели-забрави! Има само добри познати! Молиш се само да си здрав, здрав, здрав! Но не би..! Радостно в болката знаеш, че си плащал здравно осигуряване, спокойно сгърчен, викаш линейка. След 10 часово пребивавне в супер лъсната болница, САМО ти се казва диагнозата плюс обезболяващо срещу 5000$, от които ЗАСТРАХОВАТЕЛЯ ще ти ПОМОГНЕ като покрие 80%. Другото от джоба. За лечение не си мисли, става “страшно”. Звъниш на мама, която от баба знае един “чай”, той ще ти помогне. О чудеса!!! Помага! Готов си! Но вече си разбрал, как пак си “приебан” законно, от застрахователя. Отиваш и го питаш, а къде ти са парите за 4 години по 360$ на месец ЧЕСТНО плащани за здраве?? Такъв е закона момче!! Така ли, цент няма да Ви дам!! Но ти знаеш, че отново са те излъгали. Парите си ги ДАЛ принуден от ЗАКОНА, и те ЗАКОННО са ги усвоили И разбираш че си попаднал в света на ЗАКОННИЯТ грабеж… И започваш да “схващаш” ЗАЩО е всичкия “серсемлък” в БГ, стрелбите кой “да застрахова”, кой да “вземе завода”, кой да “вземе тръбите”, банките, курортите и т.н,сега предстои да си разпределят и ЗДРАВЕТО. Разбираш, че ТЕ, знаейки ЗАКОНИТЕ на “пазарната икономика” си ИЗКОВАХА ЗАКОНИ и така направиха”пазарлъка” за България, превръщайки ДЪРЖАВАТА в “купчина ценни книжа» и си ги разпределиха между тях, НО ВЕЧЕ ЗАКОННО и обезпечавайки поколенията СИ за ВЕКОВЕ напред. А през това време ти си «блял» бидейки честен и си «ходел на работа». Е гати глупака си!!… Не е далеч момента, когато някой «бъдещ български Джони Деп» ще изиграе ролята на българският Дилинджер и поколенията ще му се възхищават. Рокафелер е «пример» за «бизнесмен», обаче на въпроса «как е направил парите», отговаря, «до първият милион няма да ви кажа, но от там нагоре, до цент ще ви се отчета». И може би е добавил «бедните, да го духат, те да ходят да избори и да си мислят че имат право на избор.». Колко ли е 1000000$ в началото на миналия век???….. ….Човекът, подписал се «Серсем» казва една голяма ИСТИНА. Не само Камчия ще ни вземат, всичко ще усвоят, защото ЗАКОНИТЕ им позволяват, ЗАКОНИТЕ които бяха изковани от абсолютно всички български политици БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ. Те знаеха какво правят, и го направиха. Бедните, …………!!!
  “Мили Господи, дай им да имигрират, дай им подслон в моята страна. Но нека сме наясно. Навремето ирландците, италианците, източноевропейските евреи дойдоха тук, търсейки нов живот. Те не дойдоха, понеже нещо зло сме им сторили. А сегашните емигранти са тук, защото ние направихме живота в техните страни невъзможен. Те дойдоха при нас, спасявайки се от нас.” Доктороу(Edgar Lawrence Doctorow)

 12. Много е тъжно,това,което пишете Г-н
  Инджев.
  Тъжно и вярно.
  колко ли още трябва да ни обрули
  живота,за да разберем,че :пенсиите няма да се вдигат ,а ще падат.
  Дотолкова вече сме зависими,че ако
  кажат-и писта за формула 1 ще направят…с нашите пари,разбира се)
  само да уточня-нямам нищо против руснаците…
  какво тук значи*някакъв си резерват*???
  не съм абсолютно сигурен,но мисля,че даже и руснаците вече ни гледат като някави изкопаеми,резерват.
  всъщност,те си взеха там нещо.
  кво да кажат?????!?!?
  простичко е:ако взимате една баничка…
  вие просто ще излапкате баничката-щом ви я дават…
  кой беше лудия за баницата-тоя който я хапва,или тоя който я дава….

 13. ” в лагера ще почиват деца а от септември ветерани от втората световна война ” и ” на откриването присъсвал оркестъра на Московското кадетско училище ” така прочетах да го рекламират.Аз бих добавил ” а от януари ветерани на КГБ “.
  Та не знам това лагер ли е или военнен учебен център?

 14. В Америка битите негри стават президенти.
  По други ширини същите длъжности се заемат от бити кагебисти.
  Един бит струвал колкото двама небити (също руска поговорка).
  Но на кого?!
  На чужд гРъБ и сто агенти са малко:)

 15. Към серсем:

  Опитвате се да ме въвличате в разговор, който не желая да водя, само защото тъкмо на вас не ви е “станало ясно”.
  Намерете сайта “Камчийски пясъци”, където с убийствена документална юридическа точност е проследена цялата шашма с промяната на статута на земята през годините от местни власти, съд и правителства- да, именно в гората, което не ви е станало ясно: а може и да ви стане ясно също, какви пари са се раздавали за целта и какво може да се преподложи за господаря на инвестията от повече от 100 милиона евро, чиято жена стана най-богата руска милиардерка точно от подобни проектчета.
  Наистина ли не разбирате разликата между това да е имало бунгала и военно поделение ( скрито нейде, познавам района отлично, никога не съм го виждал) в условията на държавна диктатура и купуването на земя за строеж насред една гора в днешни пазарни условия, която и да е тя-опитайте, да видим какво ще постигнете ( освен ако не разполагате с неограничен ресурс от власт плюс пари). Пък и щом така яростно се борите да омаловажите очевидното, направете си труда – отидете там и вижте как методично е унищожено всичко, построено от човешка ръка около руския лагер. Такъв феномен няма никъде по българското Черноморие, където всеки милиметър се застроява и е златен. Само това престъпление да беше, си струва да се бие камбаната. Само че далаверата в Камчия ( не само на “някакви си няколко километра”, а в целия район) е толкова голяма, че явно няма да има нито разследване, нито възмездие. На вас обаче и това ви е малко- настоявате и аз да се правя на сляп, за да е пълен комфортът на далавераджиите. Какво ли би предположил човек на мое място по ваш адрес- дали пък нямате задача или личен интерес?
  И е особено грозно, когато всичко това се прави в името на дечицата- напълно в стила на властници като Хитлер, Сталин и Саддам, пощипващи детски бузки пред обективите.
  Колкото до предположенията ви какво бих направил, ако далаверата беше с покровител и извършител от друга националност- запазете си ги за вас и вашето въображение, което мери хората със собствената си ограниченост на уж широката руска душа.Защото реалността тук не е нито хорландска, нито друга, а тъкмо руска: много преди “южен поток” България е залята от мръсни потоци руски пари, които командват парада под прикритието на “вечната дружба”. И това, очевидно , много ви харесва.

  И последно: това наистина е последно…Не очаквайте да ми диктувате участие в сълзлив сериал по ваш сценарий, в който да се оправдавам, докато се упражнявате по лицемерие за моя сметка с внушения какво бих направил ако…

  Защото, г-н Серсем, по тези въпроси пиша от години ( първата ми публикация за превземането на Камчия от Лужков е във в. “24 часа” през 2003 г.), а това, че вие не знаете и не ви е ясно, не ви прави убедителен-тъкмо обратното.
  Впрочем, още нещо: били само няколко квадратни километра. Браво! Ако някой се самонастани незаконно на само няколко метра от вашето жилище от 300 кв.метра, , дали ще ви се стори нормално или ще си търсите правата?
  Но понеже не гледате на България като на свое “жилище”, явно сте мого “щедър”..Пък и какво значат там някакви си принципи, законност и национална чест дори, когато селянинът с каскета “раздава московски заплати”, както обича самият той да се хвали в българския телевизонен ефит, докато насреща го гледат с влажен поглед някакви серсеми.

 16. Браво, г-н Инджев!

  Добре се справяте с продажниците!

 17. Г-н Инджев,благодаря ви за чудесната статия!Но не се занимавайте повече с този истински серсем!Той явно е озлобен бивш партиен секретар(или близък до такъв)Неправилно определят такива като него,че имат чугунени глави!Чугунът е елегантен конструкционен материал в машиностроенето и не залужава такава обида!Главите на такива като “серсема” са кухи и там нищо полезно не вирее!

 18. Добро неделно утро на всички!
  Спомням си колко недоволство и размахване на пръсти във въздуха събирах от страна на отговорните другари в село като юноша със склонността ми да не сервилнича и хваля, което беше – разбира се дълбоко неправилно – преиначавано в инат, упорство и недисциплинираност, както и неуважение към мъдрите и априори вичкознаещи другари. Сега живея в Европа и съм щастлив, че успях, колкото и да ме натъжаваха понякога оценките на характера ми, да не се поддам и никога не повярвах на откровените им глупости. Който е поживял малко в Европа надявам се ще потвърди презрението, с което европейците реагират на опитите за подмазване, ласкаене, покорно привеждане на главица (тук отдавна не секат глави, но задниците на преклонените винаги са отнасяли по някой презрителен шут).
  …Преклонена главица сабя не я сече…Така ни е учил животът векове наред. Но не можем да седнем да оплакваме нещастното детство на един зрял престъпник, когато трябва да преценим вината му, нали?
  Тук имах колеги, които след отсвирването чрез шут в задните части си събраха багажа и се върнаха там, където могат да продължават да съществуват само с едно привеждане на главица. Имаше и други, които заучиха, че биват добре приети, ако показват достойнство и самоуважение.
  Чудя се как да стане така да получаваме по един здрав ритник в българския си задник при всеки опит да наведем глава. Тогава Лужков би си потърсил друга гора.

 19. Всичкознаещият Серсем отново, а вече съм сигурен – СИСТЕМНО, манипулира чрез полуистини! Така например, “между другото” пропуска факта, че рафинериите в Плоещ и Констанца не са румънски, а на Лукойл.

 20. Интересно ми е да науча как, в светлината на “братския” проект Камчия, “серсемите” преценят факта, че в България, пълноправен член на Европейския Съюз, все още не е възможно за граждани на този ЕС да купуват и притежават земя. Доколкото си спомням, коментарите на същите тези “серсеми” по този въпрос се свеждаха до патриотарската съпротива да не се разпродавала родината на чужденци. Де ги тези патриоти сега ? Или по “Чичовци” – “Де Фратя ?”

 21. Един истински серсем, с ник Серсем, пита какво значение имали някакви си 3 кв,км. българска земя в някакъв си девствен резерват. И си спомням едно стихотворение на Вапцаров, в което се пита “какво тук значи някаква си личност?”. Точно така – за комунистите, особено за руските, отделните хора са без значение, на смъртта и унищожаването им се гледа с очите на статистиката. Аналогично “някакви си 3 кв.км.” са без значение. Без значение е и погазването на някакви си закони, а средствата за постигането на техните цели, били те корупция, нагла демагогия и пр., са винаги оправдани. А целите, покрай личното облагодетелстване за сметка на чужда държава,са окопаване, бетониране у нас, шпионаж, разширяване територията на руско влияние в една страна, белязана да бъде руски троянски кон.

 22. Всъщност човекът, обозначил се като “Серсем”, задава много правилни въпроси и разсъжденията му са правдиви и логични според мен, но това остава незабелязано. Въпросът му не беше “Какво сте седнали да плачете за парче земя?”, а “Какво сте седнали да плачете за парче земя, когато сме на път да изгубим цялата си държава?”. Има разлика, според мен. Е, аз ще Ви отговоря, г-н “Серсем”. Да, прав сте, за съжаление. Вторачени в дърветата, повечето от нас не виждат гората. Тук, в България, се действа предимно “на парче”. В пожара ние се втурваме да спасяваме някоя вещ, не къщата си. Не зная на какво се дължи това – паника ли, ирационално мислене, неподготвени сме за действие в подобни ситуации може би…
  Жалкото е, че човек със смесена кръв като Вас (ако се лъжа в това си предположение – не го приемайте за обида, моля) в този случай разсъждава по-трезво от самите българи.

 23. Пазарната цена на м2 в курорта “Камчия” в периода 2006-7-8 години беше между 30 и 120 Е м2. Отделни парцели, до устието на реката(преди рибарското селище) и нивите непосредствено до къмпинг “Рай” като потенциални хотелски площадки би трябвало да струват много повече(съобразно евентуалното РЗП и това че са на “първа линия”). Просто сравнение с цената на заменките спрямо пазарната разкрива схема Кон за кокошка не ами слон за бубулечка. Кой разреши заменките и какво е взел(са взели децата му)?
  Всичко това не е нищо в сравнение с цената на бившите “Камчийски пясъци” – там всичко е първа линия, непосредствено на плажа. Ей това е далавера!!! Да живее монопола! В икономиката и в държавата.

 24. Към Весо Дюлгеров:

  Въпросният лагер не само е на Първа линия, на метри от плажната ивица, но и е отлично скрит, направо замаскиран като за такава огромна застроена площ от два ниски корпуса в гората. Изцяло е в гората-колко хотели в света могат да се похвалят с такава комбинация?!
  Но не само, че е скрит в гората, но и това лято му вдигнаха непристъпна ограда…а Лужков лицемерно призоваваше руските дечица да си общуват с българските си другарчета в речта си на 9 септември-там пиле не може да прехвръкне, включително ги водят под строй до и на обратно на плаж с въоръжена охрана.

 25. Към Весо Дюлгеров:
  Известно ли е колко е платил московския кмет за тоя парцел.

 26. може би става въпрос за бившата ракетна площадка или за прилежащ парцел. Тогава поне част от терена е възможно да е Бивша собственост на МО. Точна проверка може да стане в електрония кадастър ако се знае номера на парцела.
  П.С. В прилежащата гора на север от плажната ивица и прилежаща до скалите(брега) това лято се е извършвало усилена сеч.(Дори разбрали че материала заминава за гърция) Вероятно става въпрос ако не за земи на МО то Горски фонд в НЕПОСРЕДСТВЕНА близост до морския бряг. Нищо чудно да видим там постройки

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.