Пробив в мълчанието около обвиненията на физика Георги Котев?

Ако някой е забравил, да напомня, че един български ядрен физик емигрира ( поради съображения за сигурността си) и от години се бори от чужбина да докаже огромна далавера в АЕЦ “Козлодуй”. Георги Котев започна и прекрати ( временно, по думите му) гладна стачка в Брюксел. Изглежда обаче, че най-сетне гласът му ще бъде чут.

Нашият сънародник е получил телефонно обаждане от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в София с уверение, че ще бъде изслушан. Възможно е за целта да има специална пресконференция.

Ето какво ми написа г-н Котев за първите симптоми на чуваемост ( освен тук и в сърцето на Европа):

“ Имах две последователни срещи, тук в Брюксел. Първата беше с евродепутата, съпредседател на зелената фракция, Ребека Хармс: втората беше с представител на ГРИЙНПИЙС Ян Хаверкамп.

За съжаление резултатите от срещите не са оптимистични. Казано накратко, те се опитват да ме върнат към начина ми на живот от преди да дойда в Брюксел. Да започна някъде работа, както беше в Италия, а те с години да правят вид, че търсят решение на проблема, но то все не се намира…”

Най-добрият начин за опресняване на паметта по “казуса Котев”, за който се сещам на тази етап, е да публикувам актуалното интервю на българския експерт Георги Касчиев пред “Фрог нюз” от 15 септември, в частта, в която се споменава за Георги Котев и неговата теза:

“Следите ли протеста на ядрения физик Георги Котев?

– Да, от самото начало още преди две години. Освен това познавам лично този човек. Отзивите за него са много добри. Той е много интелигентен, с необходимото образование. Завършил е в Русия ядрена енергетика. В АЕЦ „Козлодуй” през цялото време е работил в областта на пресмятанията на характеристиките на реакторите. По всички критерии той е един специалист от най-висока класа. Такива експерти са рядкост. Той може да си намери навсякъде работа. А други, които у нас се пишат за специалисти, не смеят и носа да си подадат навънка, даже и на интервю не могат да се явят в европейски страни. Но точно такива хора се отнасят с ирония и насмешка към Котев и разкритията му. Опитват се да го изкарат, че е луд, но това съвсем не е вярно. Човекът смята, че каузата му е вярна и че трябва да направи всички усилия, за да я доведе но край.

– Приемате ли за достоверни твърденията му, че ядреното гориво в АЕЦ „Козлодуй” е подменено с рециклирано?

– От една страна, неговите доводи са много убедителни. От друга пък, е красноречиво поведението на замесените в скандала институции.

Той казва, че Пети и Шести блок от 2004 г. работят с гориво от уран, извлечен от отработеното гориво, тоест рециклиран. За обикновените хора вероятно няма никаква разлика, но в рециклирания уран има един нов изотоп – „Уран 236”, характеристиките на, който не са много добре изследвани и внася известна неопределеност при пресмятанията на ядрени характеристики. От тук могат да произлязат точно такива ефекти, които се наблюдават при експлоатацията в Пети и Шести блок.

Какво каза веднага след разкритията на Котев тогавашният шеф на централата Иван Генов, кумец на Румен Овчаров. Обяви, че няма такова нещо и няма как да стане, защото в Русия не се използва рециклиран уран за ядрено гориво. Това твърдение си беше една лъжа. Няма как да не знаят, че там отдавна се произвежда ядрено гориво от рециклиран уран и има такава програма вече за производство на такова гориво не само за реактори RBMK, но и за VVR1000. Още повече че на симпозиум, проведен преди време в България, руснаците си казаха, че използват рециклиран уран. Материалите точно от тази конференция бяха извадени като аргумент, но опонентите на Котев, за да се измъкнат от първоначалното си глупаво обяснение казаха, че можело и да се произвежда, но в завода, в който се прави горивото за VVR1000, няма как да попадне рециклиран уран. Как си представяте, на тези провинциални момчета в малка България да им е ясна цялата схема къде и как в Русия отиват различните видове уран и гориво. После се оказа, че и това им твърдение не е вярно. От реакциите им ясно може да се направи извода, че Котев е прав, а ръководството на централата е замесено в една огромна корупционна схема.

Целта на преработката на отработеното гориво винаги е да се извлече натрупаният плутоний в него и да се остъклят радиоактивните отпадъци. При изобилието, което имаше на естествен уран, този рециклиран уран представляваше просто един отпадък, нещо което няма особена стойност. Ако така присъства той във финансово икономическите разчети на Русия – какво се получава? Вместо да вложите естествен уран, чиято цена преди 6 г. е била около 150 – 200 долара за кг. за да получите един кг. реакторно гориво за VVR1000, влагате около 9-10 кг. естествен уран, или става въпрос за около 2 хил. долара за един кг. А пресметнете каква цена излиза за един тон. Вместо обаче да харчите тези пари, влагате нещо което практически е почти на безценица, вид отпадък, обаче крайният продукт – касетите с ядрено гориво, ги продават на същата цена, както при използването на свеж уран.

– България ангажира шведската компания „Studsvik Nuclear AB” да провери състава на горивото в Козлодуй, приемате ли резултатите й като независими и верни?

– Цялото това изследване беше нагласено, а предметът му беше абсолютно погрешен. Шведските експерти бяха наети да търсят дали има в свежото гориво „Уран 233”, нещо от което няма абсолютно никакъв смисъл. Шефът на регулиращият орган Сергей Цочев прекрасно го разбира това, защото е доктор по радиохимия. Ако изобщо имаха намерение да се установи дали е от естествен или от рециклиран уран горивото, трябваше да се търси дали в него има „Уран 236”. Защото той се получава само по един единствен начин, когато уранът е в реактори и се облъчва от неутроните „Уран 235”, примерно, в 82% от случаите се дели. Останалите 18% просто поглъщат неутрона и се превръща в „Уран 236”. Така, че „Уран 236” може да го има само, ако материалът е бил използван преди това в активната зона на ядрени реактори. Затова заданието на шведите е абсолютно безсмислено. То нищо не може да покаже и въз основа на него изобщо не може да се твърди, че в горивото няма рециклиран уран. Това е едно нагласено проучване, за да се покаже някаква активност от българска страна. Но то само потвърждава съмненията, че Котев е прав.

Освен това институциите в България не направиха едно ясно изявление по най-простия критерий – поради това, че в рециклирания уран все пак има някакви следи от плутония, от продуктите на деление неговата активност е ,например, два пъти по-голяма, отколкото на естествения уран. Естествено, че когато в съответното помещение на АЕЦ пристигнат няколко десетки тона гориво, съдържащи такъв уран с малко по-висока активност, там ще се създаде малко по-висок радиационен гама фон, а хората, които влизат да работят – ще имат малко по-високо йонизиращо натоварване в сравнение с предишните години, когато горивото е било от естествен уран. И една такава проста съпоставка би могла веднага да каже – има ли малко повишен радиационен фон в помещението, има ли малко по-високи дози или няма? Но вместо това, те мълчат и дават някакви завоалирани обяснения.

– Споделяте ли твърденията на Котев, че европейските институции не се интересуват от разкритията му, защото са заинтересовани – централи от ЕС изнасят отработеното си гориво в Русия за рециклиране?

– Капацитетът на руснаците за преработка на ядрено гориво е много скромен в сравнение, например, със страни като Франция, Англия. Поради това смятам, че Европа си мълчи, защото и там действа същата бюрократична машина. И там чиновниците, както навсякъде, най-много мразят да им се създават някакви проблеми, да им се налага допълнителна работа, да събират сведения, да търсят решения. За мен това е по вероятното обяснение за бездействието им. Освен това Брюксел избягва да се захваща с теми, които са вътрешни проблеми за България. Те знаят, че при нас има ядрен регулиращ орган и заедно с правителството могат да си проверяват случая. Но със същия проблем се е ангажирала и Комисията по жалби към Европейския парламент. Тя е излязла с доклада, че жалбата на Котев има основание, тъй като информацията показва, че софтуерът на АЕЦ” Козлодуй”, с който се разчитат характеристиките на ядреното гориво към ония момент, не е бил в състояние да ги пресметне правилно. Тоест, има надежди за някакво развитие по случая. Но истината е, че ако правителството се бе ангажирало нещата можеха да се изяснят само за една седмица.

– Защо след падането на Тройната коалиция и промените в ДАНС не искат да изчистят този скандал с горивото, а министър Трайков крие документи?

– Ясно е, че играта с това гориво е на много високо ниво и ще бъдат засегнати сериозни интереси. Печалбите от подмяната на горивото вероятно са били огромни. Необяснимо е, че и прокуратурата отказа да види очебийни факти, министерството, отговарящо за енергетиката, също не иска да направи проверка. Липсата на отношение също е отношение към случая. Показателно е, че Агенцията за ядрено регулиране мълчи по скандала.

Все пак се надявам, че от средата на септември нещата ще се раздвижат. Имам информация, че зелените в европарламента се интересуват от разкритията, предвиждат среща с Котев. Скандално е в 21 век човек да е готов да умре от глад, само за да предизвика вниманието на институции и да се извърши проверка за престъпления.”

21 мнения за “Пробив в мълчанието около обвиненията на физика Георги Котев?”

 1. Логиката води в посока на наистина реализирани нарушения.Би било странно ако не е така.Няма сфера от живота в страната, където да не е променено правилното функциониране и работене с цел извличане на облаги.

 2. те тая енергийна мафия е най сращната цака с големи манги и никой не може да и устой по стар комунистически обичай не можаха да изкарат г-н котев луд сега ща видим колко ще му предложат мисля достатъчно след като знаят кой стой срещу тях остава да видим дали г-н котев е мъж и българин съмнявам се че ще успее и то не заради цифрата а защото е сам съвсем сам

 3. Ние не знаем истинските причини за взривилата се АЕЦ- Чернобил в Украйна. Ние си имаме власт в Ръ Бъ която твърди публично, че мафията в България си има държава, но не ни казва истинските причини които я спират да раследва дейноста на тази мафия и в АЕЦ Козлудуй, а това мълчание и бездействие доказва, че избраният за спасител на Българската нация и държава хиштник-Б,всъщонст е мършоят и ако не е такъв, нека го докаже с извънредно правителственно обръщение към Българската Нация.

 4. “Шведските експерти бяха наети да търсят дали има в свежото гориво „Уран 233”, нещо от което няма абсолютно никакъв смисъл.”

  Ако тази шибана държава имаше някакво що-годе шибано правителство с чувство за отговорност щяха да привикат (шибания Трайков, например)онзи, който е наел шведските експерти и да го попитат защо ги е накарал да търсят уран 233. Да обясни просто…

  Щото, нали шведските експерти не работят за двa-триста лева като наш’те шибани специалисти, а в десетки пъти повече и това са народни пари, хвърлени на вятъра.

  Хич, друго да няма, само това е вече безобразие или греша?

 5. Първо, да благодаря на г-н Инджев за статията!
  Второ, да обърна внимание на г-н Гребенаров, че шведската компания, проверявала горивото в Козлодуй, през септември 2008 г., е наета от АЯР, с тогавашен и все още настоящ председател Сергей Цочев. Новата власт си е запазила “най-полезните” кадри.
  Трето, да изразя едно скромно несъгласие с колегата Касчиев, като използвам случаят да му благодаря за добрите думи по мой адрес. Имам предвид отговорът му на следният въпрос: “- Споделяте ли твърденията на Котев, че европейските институции не се интересуват от разкритията му, защото са заинтересовани – централи от ЕС изнасят отработеното си гориво в Русия за рециклиране?” Според мен най-лесният отговор на този въпрос е като се потвърди или пък се отрече факта, че най-богатите западноевропейски страни в продълвение на около 15 години си изнасят отработилото ядрено гориво в Русия. Тогава читателите сами ще си направят извода, относно интереса на тези държави и респективно на евро-институциите доминирани пак от тях. Всички останали приказки за налични капацитети за рециклиране, за ролята на Н.В. Чиновникът и т.н. не е отговор в посока на търсене на истината.
  Четвърто, да пожелая лека вечер на всички читатели!

 6. До Георги Котев:
  явно четете този блог и използвам скучая да изразя възхищениео за куража да се изправите за истината. Сигурно сте много самотен в това начинание и едва ли моята подкрепа ще Ви накара да се чувтвате по-добре. Не знам дали е важно, но повечето хора не знаят и не разбират за какво става въпрос и колко важно е за сигурността на всички нас това, за което се борите. Дискусията, доколкото я има, за важността на стандартите в ядрената енеретика е облечена с толкова много специална терминология, че човек лесногуби интерес. А може би това е целта на занятието, да се загуби интерес. Можете да си помогнете много и да привлечете подкрепа, ако с думи прости обясните, примерно на мен, за какво точно и защо се борите и защо е толкова важно това нещо, та чак залагате зко не живота, то сигурно здравето си. Защо по дяволите я обявявате тая гладна стачка, на кого искате да привличете вниманието и какво тази институция или личност трябва да направи за да отовори адекватно на създалата се ситуация. Кажете ни кои точно и за какво да ги питаме тия, дето се правят на ударени. Кажетени какво точно Ви накара да напуснете България, как точно я напуснахте; какво точно се случи на площад “Шуман” в Брюксел, как дойдоха при Вас, как изглеждаха тия дето дойдоха, какво Ви казаха, как ви го казаха; какво чувствахте когато гладувахте и т.н. Искам да кажа, че за да спечелите подкрепа трябва да стигнете до чувствата на хората. Хората подкрепят каузи с емоциите си, не с разума си. И в същото време искам да знаете, че всъщност Ви подкрепят повече хора, отколкото изглежда на пръв поглед. Вашата сила е истината. Същата тази истина е и Вашата защита.
  Пожелавам Ви да имате достатъчно сили и кураж да промените това, което може да се промени, търпение да приемете това, което не може да се промени и мъдрост да различите едното от другото.
  И Бог да Ви пази!
  Здраве за всички!

 7. Преди два дни тук в Чикаго беше министър Трайчо Трайков. На въпрос за рециклираното ядрено гориво за АЕЦ отговори приблизително следното: “Аз не съм специалист по енергетика, но имам много добри впечатления за Георги Котев и много бих желал да проведа един човешки разговор с него. Ако успее да ме убеди в правотата си ще застана на негова страна.” На мен лично министърът ми се стори интелигентен млад човек.

 8. Г-н Котев,СИЯ е казала всичко,което и аз бих искала да ви кажа-добавям само-сигурна съм,че стотици хиляди българи ви вярват!Бъдете здрав!

 9. До Севделин Панев – Трайков наистина прави добро впечатление, както и Плевнелиев.
  За разлика от Веждита, Цецки, Цецковци и тартора им, тримата, заедно с Дянков, поне не са нечленоразделни.
  Колко искат и какво могат, а и доколко ще им разрешат да направят нещо за този изстрадал народ предстои да усетим, но не съм оптимист.

  Що се отнася до темата –

  г-н Котев допълни, че поръчката към шведите през септември 2008 идва от АЯР.
  Кой е експертът, който я е формулирал
  и ги е накарал да анализират “дали има в свежото гориво „Уран 233”, нещо от което няма абсолютно никакъв смисъл.“?

  Подкрепям напълно мъдрите думи на Сия. Ето с такива хора като нея може да се върви напред!

 10. Благодаря на дамите Сия и Janet!
  Ще се опитам да обясня накратко за какво се боря. Нека си представим, че аз съм си купил нова тенджера под налягане, за да си готвя вкусни манджи. След известно време, обаче, започвам да забелязвам някои странности в нейното поведение, нехарактерно за поведението на предишните ми подобни тенджери. Например времето за приготвяне на едно и също ястие е различно от преди. Тогава решавам, със закъснение, да прегледам ръководството за експлоатация на тенджерата, където са посочени и техническите й характеристики. И какво виждам там??!! Вместо инструкция за тенджера под налягане аз намирам такавам но за обикновен тиган!!!! Да, да. точно така, за обикновен тиган. От тук нататък вие сами си отговорете, как с инструкция за тиган се обслужва тенджера под налягане.
  Точно същата история се случва в АЕЦ Козлодуй, от 2004 г. и до сега. С тази малка разлика, че става въпрос за ядрено гориво. А това за което се боря е да докажа, че руснаците, в сътрудничество с наши продажници, си правят експерименти с нова тенджера под налягане, на наша територия и за наша сметка. Когато и ако това се докаже, то тогава те би следвало да ни върнат парите, които сме им плащали, като за изпреобвана тенджера, а не за експериментална, плюс парите, за това че са използвали наша база за експериментите си. Сумата надхвърля 500 000 000 (петстотин милиона) евро.
  Всички останали детайли и подробности около престъплението можете да научите на блога ми: http://gikotev.blog.bg
  Успешна нова седмица!

 11. Най-напред да поздравя Г-н Георги Котев за смелостта и куража да се опълчи не само срешу корупцията у нас, но и срешу бюрокрацията в Брюксел. Трябва повече информация, както най-добре е казано от Сия. Макар и да съм електроинженер аз също не съм специалист в ядрената енергетика, но подкрепям протеста, тъй като не се съмнявам в Георги Котев, когото всички цитирани специалисти, които го познават го оценяват много високо. Достойнството му е още по-голямо от факта, че пренебрегва възможността за лесни пари и безметежен живот, които отвсякъде му се предлагат! А това увеличава още повече и опасенията за сериозността на проблема. Нито пък имам и най-малките съмнения, че у нас вони на корупция навсякъде.
  Поздравявам също така и Г-н Инджев, който се е захванал с проблем, кйто далеч надхвърля границите на България и така, ако не се лъжа става първият наш журналист с международна значимост! Успех и на Вас Г-н Инджев!
  Иначе от цялата информация публикувана тук могат да се направят няколко общи извода:
  1.Експертът Георги Касчиев казва, че “в рециклирания уран има един нов изотоп – „Уран 236”, характеристиките на, който не са много добре изследвани и внася известна неопределеност при пресмятанията на ядрени характеристики. От тук могат да произлязат точно такива ефекти, които се наблюдават при експлоатацията в Пети и Шести блок.” Очудващо в случая е поведението на “зелените” в Брюксел и у нас, които си мълчат при тази неизвестност, неизследвания нов изотоп “Уран 236”, което значи, че не е сигурно как последният се отразява на здравето на хората и на екокологията! Та това са тези, които първи би трябвало да бият аларма, ако се докаже, че се използва рециклиран уран за гориво в ЕС! Напомням на “забравилите”, че България е член на ЕС! Нещо повече, Георги Котев пише до Иво, че “За съжаление резултатите от срещите не са оптимистични. Казано накратко, те се опитват да ме върнат към начина ми на живот от преди да дойда в Брюксел. Да започна някъде работа, както беше в Италия, а те с години да правят вид, че търсят решение на проблема, но то все не се намира…” Та само това вече е скандално! Ето това имах предвид когато казах, че Иво се захваща с проблем далеч надхвърлящ грниците ни! Жестокият проблем с бюрокрацията явно не е само наш патент! Излиза също, че зелените са “зелени” само в определени граници. Само до “границата на бозата”! Има стара “шега”, която гласи, че Европа се простира дотам докъдето няма боза. Иначе те нямат принципно несъгласия отработения уран да се изнася в Русия за рециклиране, но дали проверяват не се ли връща след това под формата на рециклирано гориво?
  2.Георги Касчиев в цитираното интервю казва, че ” касетите с (рациклираното) ядрено гориво, ги продават на същата цена, както при използването на свеж уран.” Това е друг проблем, който е отделен от проблемът за безопасността. По принцип в бизнеса няма лошо да се вземат съшите пари за едно нещо, което върши същата работа и ако това излиза много по-евтино на производителя му носи законен финансов успех. Но от предишните публикации за случая с Георги Котев се разбра, че рециклираното гориво има по-малка дълготрайност и това е видно именно от изчисленията на параметрите, резултатите от които не се връзват с очакванията на базата на “свеж” уран! А на друго място пак Касчиев казва, че “От реакциите им (на ръководството на АЕЦ Козлодуй) ясно може да се направи извода, че Котев е прав, а ръководството на централата е замесено в една огромна корупционна схема. И като си припомним отново казаното от Котев за зелените в Брюксел, че “…те с години да правят вид, че търсят решение на проблема, но то все не се намира…”можем да се замислим дали пък тази огромна корупция е само у нас! Няма ли и други подобни случаи на други места из ЕС! И каво по дяволите правят тези “зелени”, на които точно това им е работата и затова вземат не малки заплати!
  Камъкът е огромен Г-н Инджев! Желая Ви успех!

 12. Да, колкото и проверки да се направят, ако не му изнася на господина няма да ги приеме, а кой ще плаща за тях? Както беше казал Генов преди няколко години “гледам, няма нищо, пак гледам – пак няма нищо, е не може така – тук значи има нещо”. Последната кампания е сметната с достатъчна точност. Това, че някой не е успял да сметне нещо и не е назначил Котев за началник и хайде да затваряме централата за отмъщение. Добре де, и да има уран-236 какъв точно е проблема? Няма да правим ток, или ще сме ядрено опасни?

 13. Благодаря на Сия, GB, Janet и …(да не изпусна някой) и на г-н Инджев, който е поместил разговора с г-н Касчиев. Много добре и навременно, защото у нас често важните неща се забравят и изчезват в ежедневната глъчка на “сензациите”. Почти нищо не мога да добавя към казаното от Сия, но все пак бях впечатлен от някои неща:
  1. Наистина че разговорът е за специалист, но и сложен технически проблем може да се популяризира и направи достъпен за публиката. Простото и ясно обяснение за смисъла от обследването на ядреното гориво подсказват и на неспециалистите, като мен, че тук има нещо гнило. Зададена е цел на проучване, която може да обслужи само едната теза. т.е. определена страна. Това говори за интерес и почти сигурно за корупция, която може и да не се изразява само в пари?
  2. Позицията на зелените, при съществуващите опасения от поведението и последствията от ползването на този вид гориво е показателна. Винаги съм ги подозирал, че позициите им обслужват нечии интереси и най-вече целят да създадат убеждение в хората, че те са наистина загрижени, което да повиши политическата им тежест. Странното е не само мълчанието им по въпроса, а изобщо по проблеми свързани с ядрената енергетика.
  3. Тезата за мълчаливият саботаж на тезата на Г.Котев наложена от интереса на някои европейски страни за мен е доста вероятна.

  И аз мисля като Сия, че тезата на Г. Котев може да получи много по-голяма подкрепа. Ако разбира се се намерят добри специалисти тук, които да я защитават. С ясен и прост за широката публика език. Все пак моментът е благоприятен. Обществените нагласи срещу корупцията са огромни.

  И какво ще спечели страната /и ние/ от доказването на неговата правота? Първо може да се води преговор за цената на горивото. Второ може да се отстранят хора които седят на най-важни за българската икономика позиции защитавайки собствен а не обществен интерес.
  Вярвам на г-н Котев, не само защото има прекалено много съвпадения на “вероятности” н една посока. Вярвам и защото виждам, че е готов да страда и да рискува здраве и дори живот за идеите си. И не на последно място защото видях как се опитваха да го омаловажат и елиминират от спора.

 14. Време е за сериозен разговор. Зелените мълчат и за АЕЦ Белене. При това има всякакви зелени – и червено-зелени, и синьо-зелени, и отвсякъде (уж) зелени.
  Никой не предпочита добре ремонтирана кола на старо или регенерирани гуми пред нови. Ако все пак си вземе, то е защото струват наполовина или на три-четвърти от цената на новите – риск има, а и колкото и добре да са извършени ремонтът или регенерацията,качеството винаги остава по-ниско.

  Въпросът, дори новото (РЕЦИКЛИРАНО!)гориво да може да се използва безпроблемно, какво става с разликата в цените?
  Или няма разлика? Ако няма – защо ни пробутват рециклирано?
  Въпроси – много!

  Беше поставена задача на експерти на БАН да се произнесат за целесъобразността на АЕЦ Белене.
  В заключенията си, те най-добросъвестно посъветваха държавниците да не я строят.
  Опасно е! Земетръсна зона! Факт, който ще оскъпи двойно строителството, ако се спазят предписанията за безопасност!
  И какво?
  Цецка каза – Ще строим!. И Овчаров иска. За Масларова не знам – тя краде отдругаде…

 15. До Севделин Панев:

  Министър Трайчо Трайков да не ни прави на будали. Може да прави добро впечатление, ама и ние не ядем доматите с дръжките. 😉 Какво означава “ако успее да ме убеди”?! От кога г-н Котев е повел тази битка? Да не би да знае г-н Трайков за нея от 2 дни?! Най-вероятно там пожарната е изсвирила “мирно!” и “залегни!” 😉

 16. G-n Kotev, pojelavam vi uspeh i vjarvam, che evropeiskite institutsii ste prestanat da si pravjat oglushki, kato vidjat che skandalat ne moje da se pokrie! Njama li vazmojnost da dadete intervjuta za populjarni zapadni spisanija, nabljagaiki na tova kak tozi problem zastrashava i zapadnata sigurnost, za da stignat razkritijasta vi do shirokata publika (zabeljazala sam, che kogato zloupotrebite se raznistvat v presata, naprimer v Anglija se nadiga goljam voi v obstestvoto i togava institutsiite reagirat barzo…)

 17. Аз също искам да поздравя г-н Георги Котев за смелостта и силата на волята и характера му.Ако повече хора проявят гражданска позиция и се борят така самоотвержено – има надежда за България.Медиите могат да помогнат информацията да стигне до всички. Да се обясни как се обогатяват комунистите без да мислят за риска да изчезнем от лицето на Европа поради увреждания, болести или тежък инцидинт, авария. Ние не искаме да сме опитни зайчета нито на Русия, нито на някой друг.Не съм физик, не знам как да помогна, но знам, че с ядрената енергия трябва да се работи разумно. Може би с петиция да се съберат подписи и мнения в защита на този достоен човек – господин Котев!? Така ще защитим интересите на България и българите, ще накараме институциите в България и Европа да чуят и да си свършат добре работата! Благодаря Ви, г-н Котев!

 18. Поздравявам г-н Котев и г-н Инджев!
  Министерството отказвало да направи проверка!? Все повече се убеждавам в бездушието на Министър Трайков. Сигурно е интелгентен, да и отличен специалист, но им е много удобен! Безгласна пешка. Сещам се за онзи колаж във фейсбук за приликата между Т, Живков и Б.Борисов.

 19. Поздравявам г-н Котев и дано да издържи на безхаберието на нашите български чиновници и техните покровители от Големия брат. Четох случая, когато паднал в дупка попитал близкия милиционер Защо не поставят поне червена лента; а той отговорил: Като пристигнахте тук не видяхте ли знамето? Отнася се за цялата страна!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.