Тотолитарна България

“Имаме най-голямото желание да показваме тези, които печелят милионите, но почти никой от тях не желае, заяви шефът на Българския спортен тотализатор Дамян Дамянов.
“Един от тотмилионерите, спечелил през 99-а година 4 млн. лева, е споделил, че е построил 3 къщи, купил на децата си коли и вече е готов да разкаже, но по принцип хората се страхуват да се разкрият, че са спечелили, защото се опасяват от искане на пари, заеми, рекет”, разказа Дамянов пред БНТ.

В други държави, и най-вече в САЩ, е традиция спечелилите да бъдат показвани по телевизията. У нас обаче, това винаги се е пазело в дълбока тайна. ( Dir.bg)

Знаете ли кое най-много ме впечатли в информацията за баналната истина, че забогателите от тото у нас се крият? Думата “винаги”!

Ако навремето в НРБ цареше страх от държавата, че винаги може да ти отнеме нещо, дори и законно придобито, днес има приемственост в страха, но от факта, че държавата не може и май не иска да те защити от онези, които като нищо ще ти отвинтят главата и за доста по-малко от милион.

Явно българите не се впечатляват от твърденията, че “наглите”, “килърите” и подобните им мекотели от семейството на “октопода” са обезвредени. Ама хич не вярват! Съответно хората си се пазят както си знаят от времето на султанската власт: алтъните в делвата, закопани на тайно място.

Знайно е, че престъпни пари се изпират най-лесно с някоя тотохартийка. Легализирането им беше проблем на “частниците” по времето на социализма, когато находчиви хора използваха вездесъщия дефицит, за да спечелят баснословни по тогавашните стандарти суми от “нетрудова дейност”, т.н. от производството или препродаването на търсени стоки, някои направо смехотворни ( като да речем обикновени копчета, произведени от нелегална преса в нечие мазе).

Днес най-големите производители и собственици са тъкмо облагодетелстваните от връзките и произхода си от средите на соцелита от времето на същия онзи режим. А на власт се сменят разни техни подобия, които никак не успяват да успокоят хората, че са различни.

Това ми минава през главата, макар да не ми минава на ум да играя тото. Явно навиците, предубежденията и опасенията от времето на тотолитарната ни държава са си живи и дори здрави- поне така изглежда от здравословния рефлекс на българите да си крият забогатяването, на което , дори и при абсолютната прозрачност на произхода му, по традиция у нас се гледа с лошо, завистливо или крадливо око.

6 мнения за “Тотолитарна България”

 1. Разделил съм монитора на две. В ляво чета горната статия на Иво Инджев, а в дясно изказването на ББ пред българската общност в Ню Йорк. Чета и сравнявам! В ляво Иво пише:”Ако навремето в НРБ цареше страх от държавата, че винаги може да ти отнеме нещо, дори и законно придобито, днес има приемственост в страха, но от факта, че държавата не може и май не иска да те защити от онези, които като нищо ще ти отвинтят главата и за доста по-малко от милион.” А в дясно “Дневник” цитира думите на премиера: “България вече е едно много по-спокойно и сигурно място. Това е заявил пред българската общност в Ню Йорк премиерът Бойко Борисов, като подчертал, че страната ни вече е място, където те могат да се завърнат и да вложат парите си, съобщи БНТ.” и по-нататък:”Като доказателство премиерът посочи факта, че за последните месеци(какъв срок само!) няма регистрирано нито едно отвличане или грабеж.”
  Чета, сравнявам и свят ми се завива! “Нещо съм се убъркАл пичове!” Май загубих посоката, кое е ляво и кое дясно. Ама не мога да разделя монитора на горна и долна част. Мисля, че ше е по-стабилно! Някой ако знае как, да ми каже!
  Във всеки случай Севдалин Панев от Чикаго (все пак е по-близо до Ню Йорк) може да предупреди българската обшност там, като им преопоръча да четат повече блога на Иво Инджев и да не забравят някои от най-основните причини, поради които се намират там, а не в България. От моят опит и аз ше им кажа, че малко повече предпазливост никак не е излишна. Нали и аз съм Булгар, булгааар!

 2. Една държава се познова по три неща:
  -По пенсионерите
  -По тоалетните
  -И по това дали се показват тото късметлиите.

 3. Хм , от това което прочетох изглежда,че наличието на тото милионери у нас е неоспоримо,направо сигурно. На такива обикновени,прости късметлии,страхуващи се за сигурността си и заради това приели да влязат в националната програма за защита на … спечелили. Е как си я представяте тая конспирация? Взема човека фиша с шестицата и право в централата на спортния тотализатор.Ослушва се като див заек /незабележимо,демек/ докато открие входа и вътре предпазливо пита най- костюмирания служител,вероятно пазача от частна фирма за охрана,наета да варди държавния обект:” Вие например ако спечелите шестица,знаете ли къде да си занесете фиша?”
  По този повод бих искал да попитам участниците в блога следното: чували ли сте от някой ваш приятел,роднина,колега,че познава човек,чийто приятел,роднина,колега е чувал за трети,който лично познава един от братовчедте на спечелилия шестица от тотото? Аз не съм. А май с този пример оградих повече от 8 милиона.
  В този ред на мисли ми се ще да припомня на забравилите,че: един от първите актове на правителството на спечелилите изборите зад маската на крал Симеон 2 комунисти през 2001г беше изгонването на С.Гаврийски от БНБ,с цел-голямото крадене около външния дълг.
  Още по-преди това обаче,напъдиха Неделчо Прошков-тогавашния шеф на тотото. Спомените ми са вече поизбледнели,но договорът му дори не беше изтекъл,май. Очевидно е имало защо да бързат.Като че ли не е случайно,че примера за действителен тото милионер,който дават е от онова време-1999г. Все пак около 50 млн лева от джак-пот всяка година трябва да отидат някъде.И ще отидат-но не при будалите,които всяка седмица се разделят с по някой лев и смятат,че изтеглянето на шест еднакви числа в два последователни тиража си е чиста случайност.

 4. В Тотолитарна България Червенота Мафия играе на ТОТО със живота и собствеността на Българските гражани и държава и от тази зловеща игра винаги само печели, ще спечели и със тотофишаси-закона за медицинско осигуряване в България, като по този попълнен фиш-закон ще конфискува движимата и недвижима собственост на милите бедни и безработни хора в Тотолитарна България.

 5. Здравейте,
  И аз споделям съмненията на г-н Емил Караиванов. Какво ще кажете за предишния джакпот, когато спечелилият така и не си потърси печалбата от 6 или 8 млн лв.? Оттогава насам спортната зала в София в близост до 4-ти км. расте със завидни темпове…Още един такъв случай и току виж я завършили предсрочно…

 6. Уважаеми J , спортната зала е едно от последните места,където биха отишли тези пари.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.