Кардиолози срещу “сърцеведи”

България е на първо място по смъртност в Европа, сочат данните от доклад на Центъра за здравна информация. Това съобщи председателят на Дружеството на кардиолозите в България доц. Владимир Пилософ по повод Международния ден на сърцето – 26 септември. Според специалистите 80% от случаите на сърдечно-съдови заболявания могат да бъдат предотвратени чрез здравословна диета, редовна физическа активност и въздържание от тютюнопушене.

Статистиката сочи, че в България около 70% от мъжете и 60% от жените имат нулева физическа активност. Освен това около 50% от хората прекарват над 300 минути дневно в седнало положение. Интересен е и фактът, че инфарктът е нова болест, която се появява преди около век. Епидемията на заболяването започва след Втората световна война. Учените си обясняват този факт с индустриализацията и промяната на живот на хората.( Дарик радио)

Две неща се набиват на очи от тази информация. Първото е, че максимата „животът не е нищо друго, освен подготовка за смъртта“ ни нарежда на първо място по подготвеност в Европа. Направо успяваме да вземем „петилетката за три години“, както се казваше във времето на „благородното социалистическо съревнование“.

Освен това се оказва, че пак по същото онова време „след Втората световна война“ тук се е разразила епидемия от новата за българите болест „ инфаркт“. А уж беше време на „безплатно здравеопазване“ , „грижа за човека“ и масов спорт, увенчан с невиждани шампионски постижения, за които сега мнозина носталгично въздишат ( сякаш фабрикуването на шампиони имаше нещо общо със здравето на народа).

Но епидемията от инфаркти не е природно бедствие. Тя си има обяснение, както виждаме. Свързана е с индустриализацията ( съпроводена от насилствена колективизация, изселване на цели региони заради евтината работна ръка във фабриките, замърсяването на околната среда) и с произтичащата от всичко това „промяна“ на начина на живот на хората.

Ама чакайте, нали промяната на „стария строй“ беше за доброто на трудещите се? Не знам – питайте кардиолозите. Те явно имат обяснение, различно от това на „сърцеведите“ на комунистическата пропаганда, според които животът ни е бил рай.

Инфарктно, но разбираемо е медицинското обяснение на инфантилните идеологически фетиши на някогашната соцдържава и нейните „роби на труда“, възпяти в „ интернационала“ и подмамени да „хвърлят оковите“ в името на обещаното им „светло бъдеще“.

22 мнения за “Кардиолози срещу “сърцеведи””

 1. Начина на живот е едно от основните препятствия , предизвикващи това заболяване.Никакви предположения свързващи го с обществения строй не са решаващи-не е основано на никаква здрава логика.

 2. Лило,нали строя ти определя живота???

 3. кво обслужване медицинско имаше ми никво кво има никво от нищо нещо не става и лиляно строя е в главите ни кат си тъпа и марсианци да додат при тебе ще ги видиш кат пет лева а че комунистите унищожиха всичко що е българско и родно спор няма видно е

 4. На “Антони”:
  Нещастник ДОЛЕН!Научи се първо да пишеш БЪЛГАРСКИ??? като хората!

 5. Към ЛИЛИЯGOOGLE,
  Имах малко по-високо мнение за Вас досега. Много моля преди да ръсите повече глупости на тема сърдечно съдови заболявания, да напишете”infarct” или на български “инфаркт” на интернет страницата на дядо ви. Ако го напишете на български ще се отвори “Википедия” тоест на руски, където за инфаркт ше разберете, че това е исхемична болест на сърцето (или мозъка), а може и на двете и че главнта причина е атеросклерозата, която пък на свой ред се причинява от редица основни фактори един от които е нездравословният начин на живот. Тука освен намаленото физическо усилие влияние оказва и лопата храна, тютюнопушенето, алкохола и т.н. Същите неща ще разберете и на английски в Wikipedia но няма да имате удоволствието да прочетете следната много показателна статистика за атеросклерозата:
  Наиболее изучены показатели смертности от сердечно-сосудистых заболеваний как проявление генерализованного атеросклероза. В Российской Федерации в 2000 г. стандартизованный показатель смертности от болезней системы кровообращения составил 800,9 на 100 000 населения. Для сравнении во Франции этот показатель 182,8 (самый низкий в Европе), в Японии — 187,4. Доказано, что снижение риска сердечно-сосудистых заболеваний в этих странах связано не столько с качеством медицинской помощи, сколько с образом жизни и особенностями питания.
  Вие си коментирайте горните факти в светлината на твърденията Ви за липса на връзка с обществения строй. А пък да не говорим, че общественият строй е най-определящият фактор за начина на живот, както е видно и от статистиката отгоре. Не е малко и влиянието на стресът, който допълнително усилва ефекта от некачественото хранене, тъй като съвсем пречи и влияе на правилното храносмилане. Доколкото изобщо има какво да се смила, както пък се случва напоследък у нас. А за качествата на храните на пазара дори не толкова общественият строй влияе, колкото степента на корупция в производството и търговията. Ние се славим, като основни потребители на хляб, но аз по-калпав и некачествен хляб от този произвеждан в България не съм видял никъде по света! А за соята и “дупетата” в колбасите, кокалите, кожите и сланината в каймата и т.н. да не говорим!
  Така, че доверете се на статистиката във “Википедия” и приемете реалността на фактите! Но, ако това искрено не Ви харесва, не се примирявайте, борете се!

 6. Кое е по-опасно за сърцето – обездвижването или стреса?

 7. Гугъл, имаш седем грешки в две изречения. И това ще кажеш – не е от строя. А от какво е?

 8. Животът на българина е много, много тежък – най-тежкият в Европа.
  Добре че свършва бързо.

 9. “Нормално” е когато “болестите” се превърнат в стока, “специалистите”-бизнесмени да започнат да търсят повече източници за добиване на този вид стока. Повече болести-повече пари. Повече пари- повече “нови” болести. Като се вземе под внимание, че естественната среда за развитие на болестите е човешкото тяло, следователно необходимо е да “изкарваме” повече болни хора=с повече болести=повече финансови пътеки=повече пари=”пазарна икономика”. В някои държави, които имат “пазарни принципи при лекуването”, някои лекари, използвайки “латинска терминология за определяне на заболяванията”(което според мен е абсолютно неправилно) когато говорят пред общественността изказват мнения, че децата на възраст от 1 до 15 години имали вече “ментални” проблеми и пледират за “финансиране” на постоянен лекарски контрол върху тяхното поведение, което от своя страна ще рефлектира върху месечното медицинско осигуряване на родителите. Резултатът-лавина от пари към здравните “каси”….. Не ме разбирайте неправилно. Не оспорвам статистиката предоставена от г-н Инджев. Просто искам да кажа, че трябва много да се “внимава”, когато става дума за “здравето” на нацията. Да си лекар е призвание, и тези специалисти трябва да бъдат финансово подплатени, така, че да НЕ мислят “пазарно” когато лекуват. Не напразно лекари и адвокати полагат и “клетва” при получаване на “права” за упражняване на професията. Има и един друг, много важен “нюанс”. Нека приемем, че грижата за здраве, е пропорционална на дълголетието. В същото време, “държавата” вдига възростовата граница за придобиване на право на получаване на пенсия и “безплатно” медицинско обслужване, т.е. всеки гражданин ще трябва по-дълго време от живота си да внася съответните осигуровки, което ще доведе до повече пари. Да, но след като “гражданинът” се пенсионира, за “държавата” вече няма “смисъл” този човек да “живей” дълго, защото “сега” ТЯ трябва да “изважда” и да му плаща…. Може би това звучи “абсурдно”, но според мен има “пазарна” логика, а и ние вече, хората, станахме “стока”, т.е. част от пазара.

 10. Пропагандната машина на съветският-руски комунизъм в България разруши традиционната Българска ценостна система на Българската нация, хората вече трудно си спомнят с любов що е то Бог, Цар и Отечество и всеки мисли само как да оцелее или как да избяга от ада на Олигархокомунистите в България.Време е всеки Български гражданин да се помоли на БОГ, да ни прости греховете и да ни помогне да си върнем Царя и Отечеството.

 11. До Румен Великов – Царя дойде, взе си горите и връх Мусала и си замина, и на никой в тази прекрасна държава не му направи впечатление – 45 години тоталитарен социализъм ни превърна в скотове, а сега чалгата ни довършва. По темата, и по адрес на хората, които не виждат връзката инфаркт – обществен строй – защо според вас класацията на най-болните нации се води от държави градили “комунизъма”? Отговорът за по-недосетливите се съдържа във въпроса.

 12. за великов – кой е написал това?

  “Ако някой презре и отхвърли предначертаната държавна система демократска република и състави партии за деспотско-тиранска или конституционна [в смисъл монархична] система, то и такива ще се считат за неприятели на отечеството ни и ще се наказват със смърт.”

  Царя е необходим само на роба, за да обоснове своето желание за липса на отговорност.
  Свободният човек не се нуждае от друг цар освен Бога!
  Отечеството е там където човек се чувства на мястото си т.е. – щастлив приет и свободен а не място източник на заробване.
  Свободна държава може да има само, когато свободните хора са повече от робите!

 13. Най-основният причинител на “инфаркт”-а е “здравият” алкохол, като ракия, водки, уискита, ромове и т.н. Още повече, че в БГ много хора “предпочитат” домашния, който не е с качествена дестилация и е с много метилови алкохоли, които при обработката се превръщат в мазнини в самите кръвоносни съдове и така могат да “запушат” системата. Червеното вино има положителен ефект. Затова и французите, които иначе са пушачи, но употребата на червено вино в умерени количества ги предпазва. Естественно и спокойният живот, който е основа за здравето. Нервите са лоша работа…. Затова препоръчвам червено “стани мъшко” винце, във “висок” стол “шроко” гърло чаша, и добре исушен “цалапишки” суджук в умерено количество. Спокойно отпиване и замезване…..Само че за суджука ще иска “здрави” зъби.

 14. Нашият проблем , според мен, е този, че винаги се връщаме в миналото-което изживяхме. Не познаваме животът в Европа. Нашите деца, които живеят там, са облъчени от капиталистическия строй.Там има ред и политика във всички сфери на живота. Работиш-плащаш-получаваш.Не сме виновни, че нямаме живот и не сме имали такъв, със съответното ниво.Факт е обаче, че и там медицината е свързана с търговския интерес на много фармацевтични компании. И да си затваряме очите пред това е доста наивно от наша страна.Те са стари демокрации и нивото на живота е по-високо.Ние сме бедна страна от край време-Не сме имали наши хора,които да застанат начело на държавата.Не умеем сами да вземаме решения, не сме единни и винаги чужденци са заставали начело на държавата.Няма да споменавам последните предатели и слуги на КГБ,защото е болезнено и недостойно. Така че връзка между обществения строй и нивото на медицинското обслужване има и тя е пряка.Друг е въпросът, че ние сме потърпевшите.Това е нашата съдба и нашият живот.Лошото е, че винаги взаимно се обвиняваме и не виждам обединени сили за възраждане на изстрадалата ни Родина-Майка България!

 15. Вчера четох оттук-оттам книгата на един бълг. лекар-“Световната конспирация срещу здравета” д-р Атанас Гълъбов.В нея той казва,че в древни времена в Китай са плащали на лекаря си докато са здрави,а той много се е стараел да излекува болния трайно,за да може отново да получава парите си.Как ви звучи това!?

 16. Меко казано недоумение буди инфантилната пропаганда на левеещите се и русофилите, защото според мен е нелогично да ги наричам комунисти, когато подсмърчат по живковското време. В сравнителен план изтъкват, че за всички имало работа, а сега капиталистите от всякъде те гонят. Да, но капиталистите у нас не са нито американци, нито англичани, нито дори наследниците на бившите капиталисти, а до един са от бившата номенклатура на БКП. Противопоставят онова време на пародията на демократична държава и пазарна икономика, която пак бившата номенклатура сътвори за дадесет години, за да яхне икономическата и отново политическата власт чрез подставени демократи и главно, в услуга на бившата метрополия, за която е крайно изгодно да не сме нормална демократична държава. Достатъчно е човек да посети Чехия и не му трябва пропаганда, за да разбере за какво става въпрос. На следващо място – било разрушено всичко, което било създадено тогава. Какво безумие! Селското ни стопанство ли беше производително или неефективната ни индустрия с допотонни технологии, която ефективно единствено ни тровеше? А номенклатурата тогава си купуваше Мазди от второ направление и си пазаруваше хладилници и телевизори от магазините в Бояна. Бяха си измислили и начини да се снабдяват с твърда валута. И защо ли много, много българи са късопаметни, а и сега дори не могат да схванат някои неща. Например за царя. Та тази фамилия от самото начало, от Фердинанд, е свързана с Русия и Франция. Сталинският режим е крайно отмъстителен и трови предателие. Не е трудно да се разгадае как и защо това е сполетяло Борис трети. Но нейсе, както се казва.

 17. Ето Ви статистика за смъртност от инфаркт в световен план.
  60 страни са включени. Русия, Северна Корея и Китай ги няма. Досега в съвремената ни история не е имало политическа система, /строй както му казвате по соцобичай/ която да забранява яденето на плодове и зеленчуци и разходки през почивното време. А който си го мързи да се мръдне или си обича мазничко да похапва да не търси вината освен в себе си.

  http://www.nationmaster.com/graph/mor_acu_myo_inf_percap-acute-myocardial-infarction-per-capita

 18. Уважаеми г-н Петров, Царя дойде,и си свърши Царската работа в България, като помогна с личният си авторитет и царски връзки да отвори вратите на НАТО и ЕС и да възстанови доверието на USA към България.Българският Цар Симеон втори си е върнал законно имотите и всяка друга преценка по този въпрос зависи от личният морал или мотив на човека. Геноцида срещу Българската нация и разрушаването на Българската държава започва от 09. 09. 1944г и до днес.Ако искаме да прекратим тази 66 годишна война срещу Царство България, първо трябва да възстановим прегазената от вражеските съветски войски Търновска Конституция и Царство България, защото те са компетентни да сключат мирен договор с правоприемника на СССР-Русия.

 19. Уважаеми Пенчо,кой е написал това? -“За тридесет и една години на престола ЦАР ФЕРДИНАНД успява да създаде от едно изостанало княжество ИСТИНСКА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА”.

 20. Много добре, г-н Инджев (както винаги)! Надявам се, че мнозинството Ви разбира! Което би било нещо изключително, като имам предвид думите на един “министър” относно шибания народ.

 21. Бедни ми Великов, ние станахме монархия преди малко повече от година – Мутриархат или културистка Монархия. Понеже вашият кандидат-цар се оказа кадет на преклонна възраст без образование, взехме си доктор, инженер, генерал, професор, министър-председател, майстор-черен-пояс-огнеборец Бойко Крали Марков за Цар на Българите. И това е. СерГейчо, ДоганЧо и ЦарЧо нек подсмърчат – Цецка, Цецко и изобщо всякакви цецоцицки са на мода днес.

 22. Уважаеми г-н Гребенаров,Българският цар Симеон Втори не може да се заобикаля с емоционално или умишлено нагласено определение,че е нечии кандидат- цар,защото деюре той си е цар, на цялата Българска нация и държава а това, че червените тирани правят всичко възможно да не го допуснат до работното му място е проблем на агонизиращата ни Българска Нация и Държава. По въпроса за Бойко Крали Марков,- скоро ще разберем, за кого всъщност е гласувала Българската нация, за Крали Марко или за Марко Тотев. Последните подсмърчващи другари ще видим в последният Български документален сериен филм – Червените Тирани,за тези които откраднаха безнаказано не по малко от сто милиарда долара от Българските граждани и държава и ще бъдат принудени ги върнат обратно със законната сила на два варианта, с подсмърчване ако царя обяви политическа амнистия, или… и в двата случая Балканският Лъв (Българската Нация) няма да остави магарето (Държавата и Дома) си в калта.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.