(Про)тест

В Хиляди хора се събраха на протест в град Реджио Калабрия в Южна Италия, за да дадат израз на гнева си срещу мафията, предаде ДПА. Протестът беше насочен срещу Ндрангетата – калабрийската мафия, смятана за най-влиятелната престъпна група в Италия, предаде АСН.

Протестът беше организиран, след като срещу дома на главния прокурор на Реджио Калабрия Салваторе Ди Ландро беше извършен бомбен атентат, вероятно дело на мафията.
Самият Ди Ландро също участваше в протеста. “искаме да се освободим от потисничеството на мафията”, каза той.( Аctualno).

В България обаче няма мафия. Поне така твърдеше премиерът Станишев. Министърът му Михаил Миков, ако си спомняте, го подкрепи, обяснявайки, че тук имало само „престъпни групи“ ( или нещо подобно). Но не и организирана престъпност, не и мафия.
Тук всичко е наред. Няма мафия, няма и протести.

Протести има предимно в Гърция. Протестиращи драснаха там клечката на български камиони. Но у нас никой не протестира по този повод.

Протести имаше и във Франция. Там хиляди протестираха срещу прогонването ( депортирането, екстрадирането, извозването, изпровождането) на български роми. По липса на други желаещи български граждани, шепа български роми, вдъхновени от френския пример, протестираха по същия повод. И така се възбудиха от тази идея, че заплашиха да бойкотират френските стоки.Хак им е на французите, щом ще протестират в защита на българските роми – никакво шампанско вече няма да се лее на ромските сватби.

Няколко шепи – стотина ( или стотици, според някои) нашенци се пробудиха и протестираха също във връзка с ромите. В смисъл – че срещу ромите трябва да се протестира заради привилегиите им, както заявиха демонстратите в София.

Привилигированите обаче си траят; наслаждават се на привилегиите си, на благоденствието и на охолния си живот; и само някоя френска революция може да ги разтърси – ако хиляди французи първо покажат как ( и защо) се прави това. Което е чудесно. Представяте ли си обратното: хиляди организирани роми, сплотени на протест срещу мизерията, предрасъдъците, расовата омраза и други подобни привилегии?!
За една държава, за нейния народ и неговата зрялост, може да се съди и по протестите. Както и по тяхната липса в ситуация, когато някои други народи протестират ( вместо тях).

17 мнения за “(Про)тест”

 1. Точно така е. Няма какво да се добави. Протестът, способността и готовността да се протестира с оглед на някакви човешки, социални и граждански искания наистина е тест за това има или няма гражданско общество; и ако у нас все пак има нещо наподобяващо това, което се нарича “гражданско общество”, отношението към протестирането показва доколко, до каква степен това общество е изродено и неадекватно реагиращо. Или, респективно, доколко е зряло и действено.

  Аз лично смятам, че липсата на протести се обуславя най-вече от липсата на нравствено чувство у огромните маси на природонаселението, от стелещата се навсякъде безчувственост, от унизителното безразличие, което именно позволява на управляващите да се гаврят с един такъв не разбиращ собствените си коренни интереси народ. Това, че повечето хора вече не са в състояние истински да се възмутят, когато около тях някой прави нещо възмутително, или пък да се зарадват както подобава, когато някой прави нещо достойно за уважение, е израз на една ужасна атрофия на нравственото чувство, която на едно място (в моята книга БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА с подзаглавие Идеи за нашата философия на живота, историята и съвременността) си позволих да определя със следния риторичен въпрос: “Емоционални инвалиди ли сме вече?”.

  Изглежда да, а ония сред нас, които са в състояние да реагират нормално, по един съвсем човешки, спонтанен, свободен и естествен начин, съвсем не са мнозинство. Те, впрочем, отговарят на малцинството на свободните хора, на ония, които ценят свободата си и я правят извор на своята човечност.

  Ето такива хора са нужни на България днес, защото само те могат да заразят всички останали с онази емоционална отзивчивост, без която ще ставаме все по-безразлично и бузчувствено към собствената си участ общество.

 2. Сравнително младите хора няма да ходят да протестират, понеже още всичко е розово. По-възрастните, нагледали се на предишния строй трудно ще излязат (само ако опре ножа до кокала), понеже са ваксинирани срещу протести – така се е получило.
  Затова (според мен), прослойката хора които биха протестирали е сравнително малка.
  Примерно срещу ГМО протестираха една шепа хора.

 3. Виждам,че Ангел Грънчаров е изпреварил моят коментар. И да не го повтарям, просто подкрепям казаното. Преди време попитах една възрастна италианка как са постигнали този си стандарт. Отговорът бе “с много протести и недоволства“. Италианците имат много силни синдикати, които служат на хората. Но където законите не се спазват и всеки ги чете както му е изгодно, държава няма да има никога.
  Как може в една Италия само трима да имат имунитет, а в Бг всички?
  Наистина докато не се създаде силно гражданско общество, Бг все ще си е на този хал.

 4. Какъв народ тука в България. Не народ а мърша. От мърша протести не очаквай !

 5. Към описаните от Ангел Грънчаров феномени ще добавя и една друга диагноза – синдром на дефицит на вниманието. Това си е заболяване – ние всички сме за освидетелстване от психиатър. Избухва например някакъв публичен скандал – настават крясъци и писъци, започват обществени обсъждания.След малко избухва друг скандал – предишният моментално е забравен и никой не търси сметка на участниците в него.Нещо повече, самите участници започват да ни дават акъл как да се справим с поредната кризисна ситуация.Можем да се възмутим, че Първанов има пушка за 50000 лв., обаче потресът ни трае секунди – след това съзнанието ни е tabula rasa. Не очаквайте от такива зомбита, г-н Грънчаров, да протестират заради “човешки, социални и граждански искания”.

 6. Даа, организирането на общество трябва да предшества протестите, защото те иначе остават ялови, защото без организиран обществен протест се получава едно надвикване и, както казва SURE, проява на дефицит на вниманието, че и хиперактивност, но такава безполезна, неконструктивна, както при децата с този синдром. Та как да се самоорганизираме.. За съжаление това не става по поръчка, а посредством наличието и осъзнаването на такива потребности. Вчера четох едно много хубаво интервю с Харалан Александров. Той анализира и диагностицира както винаги блестящо, но с две неща не съм съгласен – той обвинява единствено авторитарната система за липсата на гражданско общество у нас, а то такова няма от още дълго преди това, ако въобще някога е имало. И второ, неговият път, казва той, е винаги нещо да опитва по въпроса.
  Иначе добре, че го има Иво Инджев. Тези събития с екстрадирането на циганите от Франция бяха аха да останат незабелязани и то не по политически причини. Колко жалко. А интерпретацията на това, което се случва е ощо много много по-трудна задача, отколкото сезирането на случката като проблем.

 7. Италианските граждани си имат своя Италианска република и държава,затова си имат и Гражданско Общества което смело протестира срещу италианска мафия.Ние Българските Граждани си имаме съветско-руска република и българо-руска мафия е след като си нямаме държава и да протестираме и да не протестираме все е безсмислено, затова е време да се самоорганизираме в редиците на Българско Освободително Гражданско Общество, за да си освободим мирно първо отечеството от съветската-руска република и после ако има за какво да протестираме (като другите достойни народи от нашият ЕС) в собствената си Българска Държава.

 8. Г-н или г-жо “filmi” не сте на нивото на Славейков, за да наричате народа мърша.Иво Инджев и негови колеги могат да ни критикуват, че мълчим, защото не са спрели да се борят за истината. Но такива анонимни като мен и Вас, да наричат другите мърша е прекалено.

  data storage solution

 9. А Вие “филми” кога изразихте публично протеста си за нещо, което Ви възмущава. За себе си със срам ще кажа, че това беше през 90-те когато бях студентка. Сега се надявам синът ми и неговите 20-годишни колеги да са по-смели и по-упорити от нас.

  raid data recovery

 10. В България при какъвто и да е протест се действа на принципа “разделяй и владей”. Протестират учителите – веднага се изтъква как работят 3 часа за 700 лева и всички останали се настройват срещу тях. Протестират полицаите – същата работа, че и рано се пенсионират, а не са се преработили много. И т.н., и т.н…. Всеки протестира самотно и изолирано, без да постигне нищо. Тук е момента да се появи хан Кубрат със снопа пръчки, ама не ние да ги чупим, а някой да ни напредаши хубаво дано се събудим.

 11. За къде бързаше др.П – за да изрази своята съпричастност към 70 годишнината на връщането на Южна Добруджа към България? Риторичен въпрос. Тези хорица винаги са били “нужни” на интересите на неговата партия – и старата, и новата. Тази земя, която за голям процент от българите, е житницата на България, е присъствала истински само на картата на политическите интереси, в повечето случаи – комунистически. Като не омаловажавам селския бунт от 1900 г., основно в Дуранкулак и Шабла, при който загинаха според някой около 4 000 българи и двете румънски окупации 1913-1916 и 1919-1940 г. след 1944 г. управляващия “елит” на нацията имаше една единствена цел – да унищожи свободомислието и самочувствието на тези хора до минус безкрайност. Най напред им отне земята, натика ги насила в измислени кооперативи -където всички да крадат от общото. Като имаше жито го изнасяха за печалба, като нямаше – внасяха за печалба. Народът обаче продължи да се труди неуморно и ТКЗС-тата започнаха да строят градове и заводи. Нова рецепта за прибиране печалбата – аграрно промишлен комплекс. Айде холан, на кого му е притрябвала промишленост в земеделски край.
  За да завърши тази трагедия с връщането на земята – на тези които си я купиха за 80-90 лв. на декар. Е, на кого да вярва, малодушний и юроде, че неговият глас ще остане чут. Щото докато вървим по площада да викаме демокрация и долу ръцете от данъците – отстрани вървят два пъти повече люде и викат “айде прибирайте се, стига сте викали, да не ядете и бой”. В туй отношение циганите са за завиждане.
  Може би трябваше да се родим цигани, нито земя щяхме да защитаваме, щяхме да бъдем единни в мисленето и беднотията. Но душевно всичко щеше да си е в ред.
  И всички с бюлетината на др.П.
  За някое кебапче повече.

 12. Любопитно е най-после да ни съобщят колко български цигани, отишли във Франция като «туристи» са били заловени из музеите докато са съзерцавали «Мона Лиза» или «Закуска на тревата» или са се любували на Париж от Айфеловата кула да речем. Колко са били вдигнати от столчетата докато позират на монмартърските художници и колко са хванати на истинска закуска на тревата около Сена, в непринуден житейски разговор след работа, както маса парижани правят.
  Колко са тези на които са им щракнали белезниците на работното им место или изхвърлен багажа им от наетия апартамент или от хотела.
  Би трябвало да се предполага, че тия които са се вдигнали на «протест» против мерките на Саркози имат такава информация и затова да са скочили.
  Мисля че протестите на българина са не по-различни от тези на италианците и това основно се е изразявало по сходен начин – ЕМИГРАЦИЯ. Но има и някои разлики.
  Например италианците, предимно сицилианци, калабрези, наполитанци и сарди, другите да ги оставим на мира, освен по целия свят, масово емигрираха и в северна Италия, докато българинът не можа да емигрира в друга част на България, неконтролирана от мафия.
  Освен това протестите против мафията в такъв вид са сравнително отскоро – последните двадесетина години, когато италианецът може да види с очите си че не е сам. На италианеца по телевизията му показват заловените мафиоти, публичния съд над тях (и резултатите от него) а и полицията при всяко залавяне на изпечени босове се отприщва в истински, спонтанни ликувания, прегръдки, стрелба във въздуха, което също се показва по телевизията и има своя ефект, главно в това че италианецът в крайна сметка чувства тази полиция своя и и вярва.
  На българина през същия този период като че ли все повече му става ясно, че е абсолютно сам. Осъдени почти няма, полицията спонтанни изяви на съпричастност не знам дали е показала, но пък се изяви пред него с цял тържествен химн където му изпя, че полицията е «негова» и още че «родната полиция го пази».
  Италианецът вярва и на финансовата полиция, която е безпощадна срещу финансови злоупотреби от всякакъв мащаб и по всички етажи на обществото. Не знам българинът на какво вярва в това отношение и коя е тази институция която «го пази» от такова пък зло.
  Италианецът, а и гъркът, французинът и всеки западноевропеец знаят че протестът води до резултат. Най-малкото, за да се изменят условията на трудовите им договори, което става периодично, макар и предварително уговорени, не става без протест и профсъюзите го вдигат моментално, след което става.
  Изобщо българинът започва да осъзнава, че отново е добре «опазен» срещу вредни за него изблици на емоции и излишно хабене на енергия, както беше преди 1989. Но е абсолютно незащитен от това, от което той иска да бъде защитен. Българинът се е убедил че изблиците му на емоции и хабенето на енергия биват умело разсейвани или канализирани в желаната от определени сили посока. Затова и реакцията му е такава каквато е. Затова и за 21 години не можа да си създаде поне един независим профсъюз, който да го подкрепя.
  Да се вдигнеш на протест сам, без никаква подкрепа значи да си безкрайно смел човек, което е изключителна рядкост, или да си изгубил разсъдъка си, или и двете.
  Когато страхът надделява над недоволството и омразата, вътрешните задръжки сработват моментално.
  Има и «протест» по директива «отгоре», характерен за тълпата, която се движи не от разсъдък, а бива въвличана в него чрез примамки, обикновено нищожни, чета например че в България се предлагали кебапчета и бира. Или от страх, отново, който да е свързан със загубата на нещо, което също така може да е незначително.
  СПАСЕНИЕТО Е ЕДИНСТВЕНО ЧРЕЗ ПРОТЕСТ (макар и не само), а протест може да има само ако има и подкрепа, защото тя може да надделее на везните срещу страха. Отвътре от страната няма подкрепа и затова последната надежда е «отвън». Както често се е случвало в историята ни. В кавички е защото става въпрос за ЕС, което не е отвън. Тази подкрепа би трябвало да се засилва, защото и ЕС не иска да влачи някакъв бездеен и безидеен некадърник, още повече пък някаква зараза на борда на лодката си.
  В ЕС на тест са подложени всички, във всички страни, както и трябва да бъде и това се видя. И българинът и пазачите (на статуквото) също, което е нещо ново за тях.
  Те, пазачите ще вдигнат тълпата на «протест» и, това ще бъде по директива и ще бъде най-вероятно отвън, и пак най-вероятно от североизток , откъдето са свикнали да получават указания.. Сигурно ще обявят бойкот освен на шампанското но и на брюкселското зеле, на пицата и на куп още неща.
  Ако българинът се вдигне отново, както показа че може, да използва момента когато и пазачите му са под прицел, ще може да се надява на някакво подобрение.
  Ако не, значи е тотално осакатен и физически, и идейно, и духовно.
  Тогава може да се надява единствено ЕС да пресметне , че все пак му трябва някакъв БАЛАСТ в лодката, естествено с цел при определени обстоятелства да го изхвърли.

 13. ими правят циганите това, което не сме ги отучили да правят. и какво, не е ли първанов и техен президент? или бойко борисов и техен премиер министър? екстрадирани граждани, а държавата без позиция. аз също съм български гражданин и това ми действа зле на самочувствието.

 14. а току що чета, че цветанов казал в брюксел, че циганите у нас са инкубатор за генериране на престъпност, затова трябвало много сериозно да се анализира проблемът…..боже мили, аман от “професионалисти”! Вече е ясно, че не се провеждат задължителни уроци по български език в министерството, ама за дипломация не са ли чували? Абе никой не те кара насила да приемаш чуждото мнение, но бъди малко дипломатичен…или може би той не знае, че съществува и друго виждане за проблема с ромите освен неговото и е отишъл там да ги научи що са роми и имат ли почва в европа…както бай ганьо учеше австрийците как се плува

 15. Иво, ти ще ходиш ли да протестираш, ако един мазен цигански кур разцепи путето на някоя от щерките ти? Мхм?

 16. Към кurvare:

  kurvare1@abv.bg

  Публикувам свищината като проверка дали има “органи”, които се интересуват наистина от законност-същият “автор” и друг път е отправял откровени заплахи от този род към съпругата и дъщерите ми ( две от които са невръстни деца).
  В предишна своя агресия предлагаше сам да свърши същото, което предполага тук за “мазния…”…
  Ако някой може, да направи нещо!
  За улеснение му публикувам мейла.

 17. Уважаеми г-н Инджев Ръ Бъ е опасно място за живеене и още по опасно за отглеждне на деца, ненапразно Германският расзледващ журналист и писател- Юрген Рот се страхува да посети България,затова Ви предлагам да се свържете по избран от вас начин със колегата и съмишленикаси- Юрген Рот, защото съм убеден, че той с радост ще ви даде компетентен приятелски съвет.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.