Цветанов май се изпусна за инкубатора, забравяйки за изолатора

ЕК скандализирана от Цветан Цветанов, съобщи АФП.
Европейската комисия /ЕК/ окачестви като неприемливи думите на български министър, който по време на посещение в Брюксел призова “да се направи сериозен анализ на проблемите с ромите, защото тези среди са инкубатор, който генерира престъпност”.

Запитана дали такова изказване е приемливо според Комисията, говорителката й Пиа Аренкилде заяви лаконично: “Отговорът е не”!

Аз пък се питам, дали това изказване на Цветанов е премислено и преднамерено. Защото това би означавало, че е калкулирал рисковете. Със сигурност доста българи ще харесат изказването му. Само че ако трябваше да следва манталитета на мнозинството, заради вътрешнополитическите плюсове, без да обръща внимание на европейското мнение, България още щеше да е в изолатора, а не в инкубатора на евросредства, на които толкова много разчита. Например- по въпроса за смъртното наказание.

Ако пък е снесъл в инкубатора на Европа случайно изпусната мисъл на подсъзнанието си, държана обикновено за местна консумация, Цветанов търпи критика за пренебрегването на лицемерието, без което нашата държавица няма как да лавира успешно в качеството на планктон между китове.

Знам, знам какво ще кажат феновете: “браво, Цецо, само така, не им цепи басма”! И т.н. Само че не е лошо да помним значението на златните европейски яйца за финансирането на проектите, за които самият премиер Борисов става и ляга с обещания, правейки си сметката без кръчмаря.

Така че, по-вероятно ми се вижда Цветанов да е изтървал репликата за “инкубатора” по инерция, говорейки като на милиционерски инструктаж.

25 мнения за “Цветанов май се изпусна за инкубатора, забравяйки за изолатора”

 1. Тоя титан на мисълта не може да разбре, че европейското ухо е вече много префинено. Байо, това не ти е да нахълтат твойте хора и да проснат всичко живо с качулки на земята…

  Ама рейтингът му нали не пада, кво да му мисли, чак толку.

 2. Не, не я е изтървал, все пак е трябвало нещо да каже, а той друга реплика няма. Пъъълна излагация, леле как ме е срам!

 3. Цецо е излагация сам по себе си, дори без да си отваря устата.

 4. Мисля,че изказването на Цветанов няма да се хареса и на Шакира.

 5. Как да разбирам думите: “Само че не е лошо да помним значението на златните европейски яйца за финансирането на проектите, за които самият премиер Борисов става и ляга с обещания, правейки си сметката без кръчмаря”…?????…

 6. Фактът, че онова говорене, което се приветства от немислещото мнозинство на природонаселението у нас, не се толерира от европейски мислещите лица и институции – понеже не се вмества в европейските представи и ценности – говори само за това колко сме далеч от нормите за европейското мислене и поведение.

  Случката с Цветанов трябва да ни покаже как изглежда в очите на европейците самият Борисов, който е още по-фриволен и цветист в експлоатацията на едно тодорживковско полуграмотно и нахално говорене, което се приема така ласкаво от споменатата немислеща част от българската народно-природна популация. Но ако европейците, от съображения за дипломатичност, се пазят да дават израз на своето възприятие на бойковите богатирско-бабаитски изпълнения, то видяхме как реагират по повод думите на дясната бойкова ръка, именно на народния любимец “Цецо” (както сам Бойко нарича вицепремиера си).

  И това показва, че на европейците май вече взе да им писва от непремерени популистични приказки и изхвърляния на нашите “природно-интелигентни-културни” властелини. Докато в същото време омаяният от чалга и евтина ракия народец се просълзява от милост като гледа как Бойко, Цецо и Гоце рипат кючеци и гюбеци на европейската все пак политическа сцена, щото, така или иначе, и ний сме Европа, и това, което става у нас, колкото и да е скандално, се приема, че става в границите на цивилизована Европа. Която, милата, показа, че се срамува от перверзии, с които ний пък, оказва се, се гордеем!

  Ето че за цивилизоването и удържането в рамките на приличното на доминиращата част от днешния политически елит на България можем да разчитаме единствено на натиска от страна на Европейския съюз. Ако не бяхме станали част от Европа, този наш елит отдавна да ни беше направил в пълно копие на кагебистката путинска Русия; но Европа все пак удържа щенията и мераците на такива като руския упълномощен представител у нас Гоце Първанов, който, кажи-речи, вече стана персона нон грата в цяла Европа (някой да си спомня да са го поканили на официално посещение в някоя нормална европейска държава, щото аз не си спомням?!) – и е желан само от деспотите на Средна Азия (гдето си и ловува, гдето си гони разни диви козли, подобно на най-пръв селянин, за което, изглежда, и е роден!).

  Та, вижда се, изобщо няма нужда да се питам в тази връзка какво би станало с всички нас ако правителството на СДС начело с Костов не беше направило нужното да ни откъсне от мечешките обятия на Русия и да ни хвърли така безжалостно в европейското цивилизационно и културно пространство! Аз дори си мисля, и съм го писал многократно това, че Европа, от съображения на състрадание и човечност, един вид по най-чисти хуманистични подбуди, благоволи да ни вземе, щото повече не можеше повече да гледа как нашата родна кагебистко-ченгесарска олигархия се издевателстваше и гавреше с българите толкова години, а пък те мазохистично понасяха и търпяха.

  Та трябва да сме благодарни че постигнахме поне това, щото ето, оказа се, че в тежки времена като нашето Европа е единствената надежда за удържане все пак в някакви рамки на чалга-изпълненията на такива образцови представители на родната кагебистко-ченгесарска олигархия като Гоце и Бойко.

 7. Инкубатор на престъпността са мизерията и бедността, а не непременно някой етнос. Това трябва да си забият в главите нашите управници! Циганите у нас открай време са в това мизерно състояние, но явно нашите политици не са надраснали много елементарната “логика” според която “Доматът е червен. Носът ти е червен, следователно носът ти е допмат!” Ама откак и официално се каза, че доходите у нас са средно 14 пъти по-ниски от тези в ЕС започнах да разбирам защо европейците трудно доловят “тънката” разлика между българин и български циганин! Съгласен съм че се е изпуснал наш Цецко, ама нещо много взеха да се изпускат напоследък министрите ни! Сега вече не е чудно защо и ББ не им се сърди толкова, както не се разсърди и на Божко за “шибания” народ. Голямо начишкване пада в “детската ни градина” Ръ Бъ!

 8. Може и да него е казал на място,може и да него е казал дето трябва,та ако щете и дане е трябвало да го каже.Това си е истината,Вие които живеете далеч от циганите,ох простете ромите не знете за какво става въпрос.Аз подкрепям думите на Цветанов.

 9. Не може хора – водещата или болшинствената народност у нас, които още не са се научили да казват “добро утро” сутрин да бъдат обвинявани, че не правят достатъчно за приобщаването на така наречените “нежелаещи” да се цивилизоват. Цивилизоваността, в разните й аспекти, е паралелен процес… И отчуждението от обществените задачи ( въпреки че принципно никога не ги е имало масово у нас ) по време на социализма също не бива да се забравя…

 10. С евролицемерите не се говори по този начин… Цецо или иска да напомпа вътрешен рейтинг… или просто толкова си може, както повечето послушковци, поставени да изпълняват нечии поръчки на хора в сянка…

 11. Към СТОЯНОВ: Е не е истина, това което казва Цветанов. Циганите в България са потърпевша група, умишлено държана в нищета и неграмотност, за да бъде лесно манипулируем електорат, както и удобна тема или виновник, когато е необходимо да се отклони общественото недоволство към отговорните за проблемите. И все пак лайното не е виновно, че в стаята вони, виновен е този, който го е изакал там. Ерго, това е една произведена (много десетилетия наред произвеждана) група, за удобство на управляващите.

 12. Съгласна съм с г-н Инджев. Само искам да допълня следното. Инкубатор на престъпност е цялата ни политическа система и по-точно България. Ромите не са виновни, че са такива, а по-скоро сме виновни всички ние, че търпим това беззаконие което касае както българския етнос така и всички останали, които населяват тази държава.Да ромите са най-дразнещи но не по-малко сме дразнещи и ние с поведението и неграмотността си. Колко години трябва да минат, че да се разбере че неграмотния човек е инкубатор на престъпност и мизерия и кога най-сетне ще има реални санкции за родители които не се грешат добре за поколението си. Колко български деца са неграмотни, колко български населени места са без канализации, колко български къщи са без тоалетни или това е извън темата. Та Цветанов да се замисли първо какъв е външния вид на неговите подчинени, какви са работните им помещения колко са грамотни самите те.Кога най-сетне ще видим едно населено място в България да има приличен вид, а не вечно да изглежда на запуснато и мизерно място и за всичко да се оправдаваме с липсата на пари.

 13. За какво всъщност е спора – за истинността или за уместността на изказването? Нека да ги разграничим. Дали всъщност всички ние (включително и г-н Инджев) просто не се ядосваме, че сме избрали политик без литературен изказ и фини ораторски умения. Единственият многозначителен елемент в изказването на министъра е “в тези среди”, защото не става ясна епистемологичното значение на думата среди и към какво се отнася, по този начин оставяйки възможност за различни тълкувания. А както вече сме забелязали нашите европейски партньори използват всеки удобен случай да ни демонстрират колко по-напред са в реториката, като дисциплина, от нас и да ни изпратят наказани в ъгъла. Докато Саркози или Берлускони имат картбланша да облекат действията си в красиви и празни думи, без техните последици да оставят някакви реални следи в публичното пространство. В Германия, уважаван банкер най-открито изяви гражданска позиция, смятана за неприемлива от мнозинството, и вместо да бъде охулен по български маниер предизвика сътресения в управляващата партия които принудиха самата Меркел да излезе с позиция по въпроса. И изведнъж се разбра, че видите ли, той проблема наистина бълбукал някъде под повърхоността на социалните и политически среди в Германия и че игнорирането му поради някаква криво разбрана политкоректност (обединявайте се парии)само го задълбочава. Но разбира се те Германците са толкова по-напред от нас, че и такъв деликатен за което и да е модерно демократично общество въпрос успяха да закачат с финеса и грацията на чувствен валс. Е, ние танцуваме хоро и е крайно време да разберем нещо съществено – добрият изказ, високата култура и изисканият етикет не виреят на българския политически небосклон. Така, че нека все пак разискваме и съдържанието на изказванията на нашите политици, докато ги учим на маниери и аристократични обноски. Г-н Цветанов е полицай и говори като такъв – кратко, сбито, ясно и без излишен патос. Съгласен съм с г-н Инджев, че изказването му не е изцяло преднамерено и прилича на отрязък от оперативен брифинг на МВР. Но проблема с инкубацията на престъпност в ромските среди остава – дали е на етническо, социално равнище или зависи изцяло от стандарта на живот, достъпа до образование и покупателната способност са вече отделни въпроси които трябва да бъдат поставени. Но нека все пак оставим настрана изтърканите клишета от типа на “план за интеграция на ромите” (такъв план имаше написан още през 1994, но незнайно защо никога не беше приложен)и да си признаем че проблем съществува. Защото докато пациента не признае проблема си, много малко вероятно е да отиде на лекар!

 14. Към Боян Герджиков: аз мисля, че и за истинността, и за уместността. Западните ни партньори не използват случаи, за да ни демонстрират колко са напред в реториката, а се погнусяват, когато проявяваме робска диващита. Саркози и Берлускони проявяват воля на плоскостта на европейските ценности, всеки със своите слабости, разбира се, те също са хора. Да, в демократична Германия всеки може да изрази мнение, вкл. и Тило Зарацин, за което не беше оплют, а просто разгромен от различни институции; и една огромна разлика между германското и българското общество, т.е. две разлики – първо, мнението на Зарацин относно имигрантите отразява доволно това на една голяма част от обикновените немци, но до надвикване не се стига, произнасят се правителствените хора, на които обикновените немци са гласували доверие за такива неща; и второ – г-жа Меркел непосредствено отреагира, без някой да я принуждава. “План за интеграция на ромите” е задача от първа необходимост, ако не искаме и внуците ни да живеят в същата кал, а не е “изтъркато клише”. Най-болно ми става, когато чуя такива коментари – личи си отвсякъде, че са послания с добро намерение, но лишени от цивилизационна визия.

 15. До Боян Герджиков;
  Относно професионализма на Цветанов, искам да Ви съобщя, че съвсем не е полицай. Сходството м/у неговия професионализъм и поста който заема в момента е точно толкова колкото м/у попа и духовата музика.И не е въпроса да се маркира някакъв проблем, а по-важното е да се даде някакво разумно решение за ликвидирането на проблема. Що се отнася до интеграция на ромите май е по-важно първо да има план за интеграция на българите към европейските ценности, че след това да ни стане ясно какво трябва да правим и с по-слабите и по-неграмотните.Защото докато не ни прави впечатление къде и как си разхождаме децата няма да измислим читав план за интеграция на никой. Същия проблем е и с бездомните кучета и тях ги интегрираме и възпитаваме вече 20 години и т.н.

 16. Г-н Инджев,
  Винаги съм Ви свалял шапка, но този път отидох да си я сложа, за да Ви попитам на колко златни яйца оценявате една безспорна истина, изказана по повод на един от най-тежките проблеми на България. А също така дали с парите от продажбата на тези яйца ще успеем да решим проблема.

  Цветанов, изневерявайки на уникалния си стил, се е изразил ясно, кратко, точно и безстрастно: “тези среди са инкубатор, който генерира престъпност”. Може би е дочул отнякъде, че там има школи за кражба и проституция, може би е чел някаква статистика с някакви проценти, а може да се е позовал на собствен опит. Не е обвинил никого, просто е констатирал. Ако някой може да го каже по-добре, без да излъже, да заповяда.

  По отношение на словесността Вие и г-н Цветанов стоите на двата възможни полюса. Мъчно ми е, в случая сте заели същата позиция по отношение на истината.

 17. Към Гого:

  “Цветанов, изневерявайки на уникалния си стил, се е изразил ясно, кратко, точно и безстрастно: „тези среди са инкубатор, който генерира престъпност“.

  Това твърдите Вие.

  Аз твърдя, че се е изразил ясно, кратко и откровено расистки в обобщаването и вменяването на колективна вина по етнически признак.

  По същият начин доста по-велики ( в национален и международен контекст) от него чужденци са обобщавали, че българите сме племе от ” овцекрадци”( и др. подобни обиди).

  Не забравяйте, моля, че за нас (вас!) се говори със същото това презрение в расистките среди в едни други страни.Само че расистките изяви, поне от средата на 19-ти век, не се толерират в същите тези страни и общества.Те са много далеч от съвършенството, но поне имат съпротивителните сили сами да се борят с несъвършенствата си. И да ги държат в изолатора на санитарния минимум. Докато тук можем само да се надяваме, да ни кажат от Брюксел, че пак се изложиме с изявата на най-любимия на народа министър. Защото срещу популярните, като срещу ръжен, тук не е здравословно да се рита.

  А най-лошото, е че вероятно Цветанов не разбира как е изложил България, която претендира да е напреднала в демократичното си развитие. Както и вие, май, щом твърдите, че не е “обвинил никого”- просто е обвинил всички от едно племе, но понеже не е българското, сте съгласен.

 18. Г-н Инджев,
  Достатъчно беше да кажете “Цветанов лъже. Не е вярно, че тези среди са инкубатор на престъпност”. Чудя се защо не го казахте.

 19. Гого, приликата между Иво Инджев и Цветан Цветанов е малка. Тя се заключава в това, че са популярни, че много хора ги познават. А разликата между тях е огромна – единият познава света, а другият не познава нищо, което стои на повече от десет саниметра от полезрението му. Ако познаеш кой кой е, черпя те една голяма боза в малка чаша, за да не се опиеш.

 20. ми пия си евтина ракия и ви чета коментарите….що ли не одя да ба4кам 4е тия роми трябва да ги раня(за останалите правописа нарочно е сгрешен)

 21. А аз се наработих за днес. Изпратил съм пари в България, да има и за тебе, Миро, а с кредита за Гърция плащам и втори път за теб. Само мира не ми дава, че още няма план за интегриране на циганите, отделил съм пари за това и чакам с нетърпение да ги дам.

 22. Значи, Миро, ако има план за интеграция на циганите, плащам аз, ако няма – храниш ги ти, това е положението, избирай!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.