За кого ли (тук) бият московските камбани?

Кметът на един от най-големите градове в света, който би трябвало да бъде избран от хората и да е независим от административен произвол по държавна линия, беше безцеремонно ( макар и заслужено) уволнен от президента на страната, който очевидно е вкопчен в политическа битка по въпроса с премиера и неговата управляваща партия…която подкрепя и президента, и кмета, и премиера.

Това е положението в Русия, където за масова консумация се “продава” на хората т.н. руски модел на управление. Той включва и други очевидни абсурди, които нямат нищо общо с класическата, “западната” ( и по дефиниция- презирана в Русия) демокрация: цели 18 години кметът Лужков беше търпян демонстративно да превръща съпругата си Елена Батурина в една от най-богатите жени в света с наглото обяснение, че била много талантлива като бизнесмен. Но трябваше Лужков да стане част от задкулисната битка за влияние между премиера Путин и неговото еманципиращо се вече протеже Медведев, за да “прогледнат” и големите руски медии за този факт.

Тук обаче, където уж приемаме тъкмо западната демокрация за легитимен модел на подражание, абсурдът е още по-голям. В Русия поне не се “крият” като ругаят демокрацията, поставяйки противниците на властта в кавички- “демократи” . Докато у нас лицемерието да сме демократи, но и приемници на “вечната дружба”, води дотам да се чака позволение от Москва да се каже критична дума по адрес на другари, като Лужков. И ако в медиите в България това вече се случва чрез позоваване на руски и световни информационни източници за скандала с отстраняването на московския кмет, то от устата на гузната ни политическа върхушка, която си дружеше с големия московски бос до онзи ден, май няма да дочакаме някаква позиция.

Какво да кажат: ние се мазнихме на този мазник?!

Траят си и ще си траят, защото далаверата с “най-голямата инвестиция на Русия зад граница” именно в България ( в резервата Камчия), зад която има дългогодишна история на българско- руската корупционна симбиоза, е прекалено голяма срамота. Така си траят нашите елитни управници ( доскорошни и сегашни) по още много теми, по които България доброволно се лишава от суверенен глас, за да не си “пъха носа” в бърлогата на руската мечка – по чеченския въпрос, по кавказката криза, за правата на човека в Русия и други подобни нещица, за които София сама си налага автоцензура.

Е, ако победителят в битката за влияние в Кремъл все пак се окаже президентът Медведев ( както изглежда на този етап с отстраняването на Лужков) и от руската столица дадат знак, може и това чудо да стане: някой да си признае тук, че не е бил много прав да се подмазва на Лужков. В края на краищата и демокрацията ни беше подарена с позволението на Москва.

Целият съм в слух за ехото от московските камбани- за кого ли бият у нас?

33 мнения за “За кого ли (тук) бият московските камбани?”

 1. Такива събития правят сложен живота на нашенските блюдолизци и помияри и нищо повече. Само това. Тук, наскоро, един “специалист” по московското правителство и търговец на лусозни стоки с ник Серсемин, на дълго и широко разясняваше тънкостите на руската демокрация. Интересно как ще ни обясни за това което стана в московската “мера”, като той нарече московското кметсво.
  А колкото до “руската демокрация”, това е 100% оксиморон.

 2. Абе американският президент, Обамата, де, да не даде и той фира, че и той наскоро се целува с Крали Бойко!

 3. Съжалявам за сравнението но за каква демокрация говорим в България, може би тя е същата като освобождението от турското иго и руските братя?

 4. Автоцензурата е доброволен жест на солидарност от страна на автора към цензурата. Защо да му хабя червения молив?
  И се казва “симбиоз”…

  Кой ще се обади на др. Станка Шопова с въпрос за чувствата, с които посреща новината?

  Цар Колокол си бие, Банев си кара Майбах-а, а на народа мамата му ….

 5. Президента Медведев доказва с уволнението на кмета Лужков, че всеки в Русия, който е крал от руският народен мед ще попадне в зъбите на Руският Медвед.Властта- зъбите на Българският ЦАР ЛЪВ са заключени с упойката на незаконен референдум и сега няма кой да захапе и да уволни крадливите височества на Ръ Бъ.Дано московските камбани събудят Българският ЦАР ЛЪВ.

 6. Ще започват да ги чуват оттук оттам московските камбани, но мисля, че една от първите ще е онази жена, “журналистката” от “Труд”. Хи-хи..

 7. Здравейте Г-н Инджев,
  писах Ви във фейсбук, но не получих отговор. Знам, че не е това темата, но бих искал да знам Вашето мнение, като морален стожер на българската журналистика по повод на участието Ви в Байландо ?
  Искренен Ваш почитател съм и бях шокиран да разбера, че сте взел участие в това гнусно използване на деца и човешки трагедии.

 8. Бат бойко ще отиде ли сега да играе “мачле” с лужков както му обеща на откриването на руската “губерния” в Камчия?

 9. “Сама си налага автоцензура” – малко като тавтология ми звучи. “Сама си налага цензура” или “си налага автоцензура” е правилното според мен.
  Иначе – статията е чудесна, както винаги.

 10. Към Никола Колев:

  Здравейте, признавам, че не следя фейсбук…
  За “морален стожер” и нещо подобно не съм се обявявал.
  А за използването на деца и човешки трагедии питайте продуцентите. Аз съм запознат само с едни сълзи на едни конкретни хора и никак не ми се вижда “гнусно” да направя нещо, макар и малко по въпроса.
  Ако някой постига нещо “гнусно” от това – нека бъде съден за деянията си.
  Не знам дали ще се съгласите, но да помогнеш на поне един човек в беда е голямо щастие. Аз така гледам на нещата. И поне това мога ( след като съм поканен, а не съм се натрапвал). Ако можех, щях да помогна на всички деца и нещастни хора, но точно по невъзможност ( не съм с месианско самочуствие и съзнание) се ограничавам с малко, но наистина от сърце.
  Ако всеки направи по толкова малко, нямаше да е зле…
  Иначе и сексът може да е гнусно деяние, макар, че без него нямаше да ни има.

 11. По отговора разбирам, че не е имало смисъл да питам.
  Морален стожер, бяхте за мен, знам, че не сте се обявявали.
  Имам дълбоки съмнения, че не сте запознат със схемата на подобни програми – показват се едни сърцираздирателни гледки и започва голямото есемесване.
  Осмелявам се да мисля, че всичко Ви е повече от ясно – за съжаление…
  А дали наистина помагате на някого ?
  Аз, също не съм с месианско самочувствие, но тази подигравка с трагедиите на хората ми идва в малко повече.
  Признак на нервност ли е намесването на секса в отговора ВИ ?

 12. Крайно време беше и това да стане,и както до сега ,когато вълната от Москва тръгне при нас пристига с няколко месечно или няколко годишно закъснение.Че резултат ще има ,ще има .Просто защото в този глобален свят всеки е зависим от някого ,особено пък ние:-).Не вярвам обаче ,нашите управници да се усетят,просто защото ,народът си трае ,а това е добро дошло за всички управници

 13. Изцепиха се всички малки с по нещо (малко)
  Бойко се изцепи с неговото «Путин е голям демократ».
  Но не стана ясна обосновката му.
  Следва президентът да се изцепи и той за своя колега в същия стил. Нали трябва да покаже активност. И понеже се има за по-академичен , може и обосновка да даде, а както са свикнали да се престарават, може и лекция по демокрация да ни изнесе.
  Например, сяда и разсъждава:
  «Медиите разследват и разобличават Лужков, народът реагира,обсъжда и негодува, президентът , като изразител на гласа народен приема веднага мерки и упражнява властта на народа. Законът – в действие. Конституцията – спазена. Ефективност – поразяваща!!! Вертикала – като мълния!!!
  Демос ли е? Демос е. Кратос ли е? Кратос е. Кой може да каже копче?
  Посока? Айде да не изпадаме в подробности , това да не е ГМО че да му правим генна дисекция. Важна е ефективността.
  Парламент? Ами пропускаме го по горната процедура и него и накрая се оказва какво? Излишен? Ами да, излишен е. Пропуска го отново – няма грешка!

  Трябва да се елиминира! Сяда да пише указ.
  Изведнъж се сеща че другарите от Москва може да не разрешат, че то си е жив ПАТЕНТ!!! А и тая досадна Конституция обърква всичко. Сеща се за Москва. Там може. Наистина. Конституцията позволява. Еврика!!!
  Звъни в Москва.
  Ало, Дмитрий Анатолиевич , здравствуйте! Така и така, разказва за откритието, убеждава , предлага новия вид демокрация(без парламент) да се внедри (в отделна страна, Русия) под името Поразяващо Мълниеносна Демокрация – ПМ Демокрация т.е.(Пъ-Ме) . Медведев е завладян от откритието. Фантастика. Но все пак се замисля. Ще разреши ли Путин?
  Звъни на Путин. Ало, Владимир Владимирович, по предложение на ….. така и така , разказва цялата история. Казва за името, откритие, патент, инновация, модернизация (супер актуално!!!) и за Парламента , за Името, също се старае да убеждава.
  Путин се замисля, наистина всичко пасва , всичко е окей, но нещо не достига. Нещо кое то е наше, единствено и неповторимо. Обещава да помисли по въпроса и затваря.
  След 5 минути звъни на Медведев.
  Ало, Дима, нека да бъде Православна Поразяващо Мълниеносна Демокрация , ППМ Демокрация (Пу-Пъ-Ме). Пиши указ! А парламентът и на мен ми е излишен, всъщност никога не ми е трябвал, но за него почакай, винаги може да потрябва като баласт на кораба. А и винаги мога да кажа на западняците че на техния кораб също има купища баласт. Сега да не ти посочвам примери. (дежурните му оправдания)
  Дима веднага сяда да пише драфт – преминава отново през всичко отначало – демос, …кратос,………….. православна ( 1000% , даже от зародиш).
  Йййййййессс!

  Очаквам тия дни някой от тия да ни разкаже за новия вид демокрация.

 14. Благодаря Ви за отговора към г-н Колев, г-н Инджев. Аз също го очаквах с интерес.
  Щеше ми се да не бяха Ви канили, за да мога да прочета виждането Ви за тези две тв-предавания по сходна платформа от Вашия блог, т.к. са страшно нашумели и много коментирани напоследък в родното блогърско и Фейсбук-пространство. И реакциите на мнозинството изказали се не са двуполюсни.

  Наскоро правих списък с нещо като по-значими български блогъри у нас и извън. Линкове към Вашия блог имаше буквално при всеки един, при това – сред първите изброени! И във ФБ ваши текстове от блога Ви тук се цитират и “разменят” всекидневно и пораждат много горещи дискусии.
  Надявам се с горното да предизвикам у Вас чувство на заслужено удовлетворение. 🙂 Една похвала отгоре на другите не е излишна никога, смятам.

  Почитания.

 15. Нема начин налага се да си затваряме оичите за някои от своеволията на руските управници. Нямаме интерес да сме в лоши отношения с тях. 1 – 1.5 милиарда евро инвестиции в недвижими имоти никак не са ни излишни. Да не споменавам че за поредна година руските туристи спасяват българския туризъм че и не само българския. А за енергетиката да не говорим. Затова политиците ни да си траят че в тая криза само проблеми с Русия ни липсват

 16. към Георги Георгиев:

  По принцип сте прав, но все пак …не сте. Защото автоцензурата не е само личен избор у нас. Тя е резултат на всестранен натиск и по-скоро предизвиква разбиране, отколкото заклеймяване.
  Защото автоцензурата съществува у нас ( под различна форма) и при архитекти, лекари, учители…хайде да не изреждам.

 17. Към Гого:

  Това за секса, понеже питате, имаше за цел да илюстрира следното: можете да гледате на Венера Милоска като на порнография, ако имате тази нагласа. Сега ясно ли е или не е достатъчно нервно ( доста гаден намек ми правите и отказвам да ви партнирам в заяждането-насочете се другаде).
  И на кои “хора” им идвало в повече- бихте ли уточнили от кои хора сте упълномощени да говорите?
  Аз не съм излъчен в такова качество, но мога със сигурност да кажа: на едни конкретни хора се опитвам да помогна. Гледам ги в очите, познавам ги лично и поименно.
  А това, че” знаете”, че ми било повече от ясно онова, което си мислите, че е единствената възможна истина, ви прави невъзможен събеседник – не си общувам с хора, които ми вменяват собствените си предположения и се опитват да ги представят пред публиката за истина.

 18. Иво, стъпи накриво с Байландо.Прав е човекът/Никола К./ и ти сам го знаеш.Какви мечти, кви пет лева?Мечта е да полетиш в космоса, да преплуваш Атлантика, да обиколиш земята.А тези хорица имат трагедии. Ако ставаше дума за мечта, ако не спечелиш, оставаш си с нея, мечтай си, нищо не се е случило, а тук със загубилите какво се случва, моля?

 19. Говорех само от мое име 🙂
  И да, наистина мисля, каквото мисля, за вас, за мен, за Байландо и т.н., а дали Вие сте съгласен е една друга тема.
  Понеже често/почти винаги/ Сугарев пуска линкове към ваши статии, предположих/само и единствено аз/, че хвърляте по едно око на сайта му. Въпреки, че има много гласове в нета по темата и на други места.
  Но, за да не търсите и ако имате време и желание :

  http://www.svobodata.com/page.php?pid=4027&rid=154&archive=

 20. Иначе и сексът може да е гнусно деяние, макар, че без него нямаше да ни има.

  Posted by Иво Инджев | септември 28, 2010, 17:29

  ………………………………

  Бих казал нещо в защита на противоположната кауза:

  Сексът е много приятно деяние, което понякога има твърде гнусни резултати…

 21. към Nobody:

  Това е последният ми отговор към някой, който твърди от мое има, какво “знам”…
  Не отговарям за никакво шоу, а само за себе си, но не позволявам никому да говори от мое име.
  А какво ще се случи с останалите ли?
  Вече се случи с едно дете, което получи операция от пластичен хирург.
  Може да е всичко онова, което подозирате, но е факт: едно дете сбъдна вече мечтата си.

 22. Господин Инджев, благодаря Ви за смелостта на Вашия блог.
  Изпращам Ви информация за мой колега и приятел, руският художник Олег Мавромати, попаднал под ударите на Путиновия режим заради един свой пърформанс. Женен за българка, в момента той е с отнети документи…
  и мълчалив отказ от Агенциата за бежанци в БГ да му се даде статут на искащ убежище.
  В линковете по-долу има информация за него и други съдени и преследвани заради творчеството си художници и куратори, както и една петиция в негова защита:

  http://www.blistermagazine.com/the-blisters-choice

  http://www.ipetitions.com/petition/olegmavromati/

  Дълбоко съм убеден, че вашия блог се посещава от много и свободомислещи хора и чрез него истината за преследването на интелигенцията в Русия ще добие по-голяма публичност и в частност случаят на Олег Мавромати.

  Сигурен съм, че споделяте максимата, че несправедливост някъде е несправедливост навсякъде.

  Благодаря ви предварително,
  П.И.

 23. Ясно.Не ме разбра.Или не искаш, или не ти е удобно.Аз те разбрах и не е нужно да ми се караш пак.Вече ме няма в блога ти.

 24. Браво Г-н Инджев,
  Страхотно е написано! За кого бие камбаната ли? Ами казал го е най-добре Хемингуей и от там е станало нарицателно. Бие за всички! Най-вече бие за тези които си казват “това не се отнася за мен”! А Московските камбани бият най-вече за нас поради съвсем разбираеми причини, които е излишно да споменавам. Спомням си текста на един билборд описан от Илф и Петров в знаменития пътепис “Едноетажна Америка” Приблизително гласи “Комунизмът е форма на управление възможна само извън САЩ”! Не знам дали в Русия има някъде билборд, който да гласи “Демокрацията е форма на управление възможна само извън Русия”, но това е което ни казват “Московските камбани”. Правете си съответните изводи за кого се отнася това. Обаче нерде статията на Иво, нерде коментарите отдолу. Не знам дали някои не ги пишат нарочно такива! Можеби искат да заглушат камбанния звън! И колкото повече не ги чуваме толкова повече и по-силно ще бият. Докато ни спукат тъпанчетата на ушите! Колкото до благотворителността, няма друг по-общодостъпен начин за помагане на изпадналите в беда. Това, че не винаги се прави по най-добрия начн поради “моженето” на тези които я правят не променя нещата. А че се краде от тази дейност, че то крадците откъде ли не крадат, също не променя нещата! Но коментирайте тези неща на съответното място, в случая в блога на Г-н Сугарев. Поздрави на всички!

 25. Съжалявам,че дискусията за участието на Иво Инджев в ТВ шоу,се развива в посока “за и против” такова участие.
  Не съм привърженик на такива предавания-сега разбрах,че Иво Инджев участва в “Байландо”.
  Защо не ги гледам ?,защото в такива предавания се показва “отказа на милосърдие” от страна на държавата да се погрижи за всички тези хора,които имат неотложната нужда от тази помощ.Добре,ще се помогне на 1,2…..10 от тези хора,а останалите?
  Не казвам че е лошо,но какво би се получило,ако всичката тази енергия на журналистиката се насочи за помагане на всички тези хора,а не на няколко избрани.Силата на медиите е много голяма и може да постига много,стига “да иска”.
  Прави ми впечатление,че по всякакъв повод се използват телевизиите за решаване на индивидуални случаи.Добре,пак се помага-но само за този случай.
  Питам се-как не се намериха журналисти,с по широк мироглед и вместо с решението на отделния случай да се заемат и покажат,че има проблем не с един човек а с цялата система? за да може да се промени системата и да няма повече такива случаи.
  Аз ще си напиша мнението,на много ще им хареса-и какво от това!
  Журналиста има трибуната на медията,от където едно такова мнение ще бъде чуто от всички! и да постигне положителен резултат.
  Могат-стига да искат!А дали искат-не зная,нищо не се случва.
  Стената,кога ще я разбием и ние?

 26. А че се краде от тази дейност, че то крадците откъде ли не крадат, също не променя нещата! Но коментирайте тези неща на съответното място, в случая в блога на Г-н Сугарев. Поздрави на всички!

  Posted by GB | септември 29, 2010, 7:56

  …………………….

  Защо при Сугарев да може, а тук – не?

  Там по-демократично ли е?

 27. Към ГРЕБЕНАРОВ,
  Прочетете по внимателно коментарите и ще разберете защо в блога на Сугарев! Там е поместена статията
  “Срещу цинизма на”Великолепната шесторка” и “Байландо” Отворено писмо на майка от Добрич до медиите и институциите”
  Тук коментираме за кого бият Кремълските камбани! А те не бият нито за “Великолепната шесторка”, нито за “Байландо”. Бият за нещо съвсем друго, което именно се размива ако вземем да коментираме каво ли не! Иначе можете и да коментирате и тук, но намерете подходящата статия в “беседката”. Иначе може и други интересни теми да се намерят, като “ООН не е добре” например по повод новта длъжност там за контакти с извънземните или пък нещо за мощите от Созопол на Свети Иван, ако толкова искате да “блеснете” с някой коментар или искате да се размият нещата от темата, по която се говори в момента.

 28. Ей това не ѝ харесвам на обратната връзка в блоговете, че читателите получават реалната възможност за въздействат на автора. Конкретно в този случай тоновете хвалебствия и суперлативи, които се изсипаха (и продължават да се изсипват) тук, като че ли създадоха у автора чувство за непогрешимост. Е, принуден съм да заявя, че не съм съгласен, г-н Инджев. На Ваше място може би бих се опитал с легален тон да обясня на човека, който пита за участието в “Байландо”, че да – известна ми е целта на подобни предавания и съм наясно какви чувства будят те у мислещите зрители, но моите старомодни схващания в случая са ме накарали да участвам с вярата и надеждата, че всред тази мръсотия може би все пак бих могъл да помогна реално на даден човек или група хора. Достатъчно конфронтация ни се насъбра на всички, хайде по-често да се сещаме, че сме хора все пак. Известно е, че и авторът, и читателите на този блог са достатъчно разумни и възпитани, така че не виждам защо противоречията да не могат да се изяснят с нормален човешки разговор.

 29. Прави впечатление, че парекселанс руското ченге Кольо П.(където П. въобще не означава некои органи)започна бесна атака срещу “Гоце”, което не може да не е със заръка на североизточните му господари.
  Че е руско ченге той сам си го каза, като тури до себе си и Иван Костов че са карали в СССР някаква школа на военното разузнаване на Москва.
  Използвайки “чудесен” прийом,като казвайки половин истина и половин лъжа се надява да му повярват и за двете.А колко му е и от белокаменна Москва да изфабрикуват някакъв докумен за Иван Костов например като генерал на руските служби ?? (Само дето не ги пусна да прелетят над България за Косово – как става това ??)
  Във същото време обаче един друг дърт кадър с псевдоним “Дмитрий” и той започна атака срещу “Архареца”.
  Сега май везните се накланят към един доста популярен “врат” да оглави “търговското представителство” на Русията в Задунайская.
  Предстои интересен камбанен звън за некои хора, ще ги видим скоро.

 30. GB, запазете съветите си за домашните или за приятелите си по чашка.

 31. Гребенаров, не пия. И не ви съветвам, а ви призовавам да коментирате по същество.

 32. А може би самоуважението включва и прекратяване на оплювателството? Ние бяхме с Големия славянски брат, после го оплюхме и се прегърнахме със Синеокия рицар Зигфрид. Оплюхме Зигфрид и пак прегърнахме Големия славянски брат. Отново оплюхме Големия славянски брат и се прегърнахме с Големия бял баща…Май приличаме на на оня, дето цял живот мечтаел да се изплюе от Айфеловата кула, а когато изпълнил мечтата си,духнал силен насрещен вятър и плюнката …

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.