Борисов срещу Борисова: “гооол” (е)!

На стадиона на здравната политика се развива поредното интригуващо мачле. БСП и ДПС хвърлят от трибуните коктейли „Молотов“ , пълни със собствените им отколешни нечистотии в здравепразването, като се целят не само в център-отбранителя проф. Анна Мария Борисова, но в целия отбор на терена. Срещу нея са и сините, но подкрепят отбора.

Министър Борисова до края (почти) защитаваше вратата и наказателното си поле с тезата, че е неизбежно да се доплаща за здравните услуги. Но в последната минута играещият треньор Бойко Борисов й вкара автогол:„Няма да се въвежда допълнително 20 % заплащане на здравните услуги”, заяви премиерът Бойко Борисов за „Фокус”. Така било решено вчера от мениджърите от ГЕРБ на заседание на ръководството.

В движение на министър Борисова се наложи да отиграва топката в обратната, на досегашната посока. „На този етап няма да се въвежда допълнително 20-процентово заплащане за лечение, защото към момента няма остойностяване на медицинските услуги.
Това заяви министърът на здравеопазването проф. Анна Мария Борисова по bTV и допълни, че “не вижда скоро да се случи медицинското остойностяване, защото според закона трябваше да има консултативен съвет към Министерство на финансите, който да направи това”.

Логично за такъв обрат се оказа, че тя атакува друг свой съотборник. На въпрос дали здравеопазването в този случай е заложник на финансовото министерство Борисова отговори: „Точно така”.

И така, схемата е следната: червените не играят, но освиркват всички; сините са за смяната на център-отрбанителя: играещият треньор дава в последния момент пас на едните и другите, но и на жълт картон на Борисова, която заявява по БиТиВи готовност да подаде оставка, шутирайки обаче във вратата на колегата си Дянков.

Всеки срещу всеки, а Борисов е на върха. Няма да допусне да доплащаме и ще сме му лично благодарни.

Гоооол е!

45 мнения за “Борисов срещу Борисова: “гооол” (е)!”

 1. Г-н Инджев,
  Много точно и образно изкоментирахте ситуацията на “терена”. Имам чувството, че слушах коментар на Мичмана.Същевременно Вие бяхте тази сутрин в TV7, където изразихте стойностна позиция, а как сте чули какво каза “център отбанителя” – министър Борисова? Поздравления! Натрапва се и нещо друго – не е ли по добре да закрият БТА и достоверните новини и коментари на събитията да се вземат от Вашия блог. Ще се спестят много пари, а във време на криза това е сериозно. Да ли да не се самосезира министър Дянков?
  Още веднаж поздравления

 2. Нещо весело относно реформите в здравеопазването: Реформата в здравеопазването е във фаза когато Анна прави едно, Мария друго, а Борисова незнае какво да прави и какъв ще е резултата от напъните на първите две!

 3. За какво ли са му въобще министри на Бойко Борисов! Той разбира от всичко най-добре, съвети не му трябват. Ама е най-добър в сервилниченето на народните маси – така най-бързо идват овациите. Пък и здравето на българина има още накъде да се обезценява, 45 години комунистите ни учиха, че здравето ни не струва пукната пара (защо иначе трябва да е безплатно, ако беше ценно), но както виждаме през следващите 20 години, то можело още повече да се влошава, а на нас все повече и повече да не ни пука, защото вече проумяхме, че и животът ни не струва, та камо ли здравето. Бравос, Бойко, аферим!

 4. Министър Борисова каза и че доплащането в болниците, ако го има официално , може да е 30, а не 20 %.Освен здравеопазването и образованието беше обявявно за приоритет на това правителство(както и на другите преди него).И какво- преди дни Борисов посъветва студентите да стискат зъби 4 месеца, а после ще стъпят на магистралите. Не разбрах как точно- може би като магистрални “работнички”, защото за хора за млади хора с образование тук няма място. И още нещо свързано със здравеопазване и студенти- много от тях са с прекъснати здравноосигурителни права за неплатени три здравни вноски, но едната от тях е за месец септември 2009 г.когато те са били още ученици и за тях е трябвало да плати държавата.

  ip san

 5. С риск да стана досадна, няколко думи за “Bailando”. Мнението ми за този формат е изцяло положително.Популярните хора само с имената си могат да събудят у нас човещината.Вярвам в това, че да се помогне дори само на един човек в беда е много. А когато бедни хора отделят левче за непознати ,може би някога все пак ще събуди и тези, за които гласуваме.

  adware spyware removal

 6. Абе акциз за ракийката, доплащане за здравето, сейм-сейм! Важното е всички да знаят на кого трябва да са благодарни! А то и здравето и шльоковицата същата бълвоч!

 7. Де да беше само коментар на футболен мач. Идиотското е, че за пореден път слушаме как го били направили другите (нещото). Нямали кой най-сетне да им каже, че това което са направили другите е в резултат на дългогодишно възпитание, че едва ли министър на Франция така образно с ръце ще ни обяснява как се надграждало (нещото)и т.н. Ама те май само с ръце могат да обясняват един копа трупове, друг надгражда, а ние чакаме. Но няма за какво да се притесняваме нали “Българския болен е най-здравият болен”

 8. МНого се изговори за реформи в образованието, здравеопазването,.. Така както е тръгнало нищо не ще се промени. Ще си доплащаме лично и на четири очи и ще се оплакваме от лошите битови условия в болниците, от липсата на нова апаратура, и т.н.Не мога да разбера играта на Борисов. Какъв беше смисъла от ново правителство, нови министри, та аз не виждам нищо да се променя.

 9. Оставката на д-р Борисова била вече приета. Вече ще ни лекува Боико

 10. Може би вече става ясно, че хвалбите на Бойко Борисов за всякакви кадри и специалисти в ГЕРБ нищо не струват. Оплели са се като патета в кълчища и всеки ден нови идеи им пръкват в главите. Това, че им пръкват нови идеи не е лошо, във всяка квартална кръчма има подобни идеолози, ама що да се учат да бръснат на нашите глави.
  Бойко Борисов и целия му кабинет ако се занимаваха с бръснарство, децата им щяха да пукнат от глад, а те седнали държава да управляват.

 11. Както каза Маргарита Михнева (цитирам по смисъл):
  – Държавата, телевизията и аз, разчитаме тук на това болно момче да събере за медицинска апаратура сумата от 60хил. лв., което е по-малко от цената на новата кола на ректора на МА.

 12. Че е гол, гол е, обаче на мен не ми става ясно кой е голия.Играчите ли, публиката ли, играещия тренер ли? Да не би пък финансиращия мачлето да е гол до кръста, а МВР да лови престъпниците с голи ръце.Не знам, може и аз да съм гол шаран.Тука и кризата ни е гола вода и мерките за борбата с нея са същите. Голотата е навсякъде, съд, прокуратура, управляващи, опозиция, мис Русе, че и таратора развалиха вече.А, и навън заваля гола вода.Заваля напоително, заваляха и оставки.Борисова под/д/аде, Борисов я прие.Аман, на който не му харесва манталитета на тренера да си внесе от чужбина.Чух, че дон Диего бил свободен.

 13. Знам, че статията опитва да стигне до глобалното, но аз искам да коментирам елементарно.
  Лекари във фалиращи болници взимат 50хил заплата, затова режем парите на болниците и караме пациентите да си доплащат.
  Знам и един друг подобен номер. Караме хората да си доплащат по-голям процент от лекарствата, намаляваме им инвалидността (защото слепите проглеждат), слагаме ги на по-евтини медикаменти, спираме им безплатните пособия и накрая ги питаме защо, мама му стара, така са си занемарили здравето, та се налага да ги приемаме в тази болница в която няма никакви консуматави. Е, ако обичат да си ги купят тогава.
  Сигурно не мисля глобално, обаче хи не ме успокоява това, че 4 правителства поред се движат като едно в тази посока.

 14. А.М. Борисова не ставаше за министър и добре че си отиде сравнително рано. Проблемът е, че на никого не е ясно каква система на здравеопазване трябва да бъде изградена в България. На всички вероятно е известно, че нито в Америка, нито в Европа здравеопазването удовлетворява нуждите на хората. Не го харесват! Няма защо да ни показват лъскавите фасади на болниците, по-добре е да се говори директно с хората от двете страни на системата- пациенти и лекари и тогава ще се разбере истината.Когато се гради една система, стремежът трябва да бъде най- доброто. А най- доброто здравеопазване е в държави като Кувейт и Саудитска Арабия и то не заради финансовите възможности на тези държави, а заради максимално оптимизираната и социално ориентирана организация.

 15. Тези филми с 50-те хиляди лева къде ги гледат хората бе! Преди две години един лекар получаваше между 400 и 450 лева, по около три и нещо на час. Сега чувам, че са увеличили заплатите, може би средно 600. Не я познавам г-жа Борисова, но със сигурност по-добре може да управлява здравеопазване от Бойко Борисов. Идеята ми беше друга – чрез популистко-народномасослагаческо (знам че няма такава дума) – авторитарско-нарцистично вмешателство в работата на министрите, няма да се получи. Няма ли кой да обясни на Бойко Борисов, че това не е армия, а държава! И друго мога да кажа, ако оставим настрани ниските заплати на персонала в здравеопазването, чрез което се пести наистина, но не съществено, идват здравните вноски – 6 процента от какви заплати моля? Какво здравеопазване бе, хора, с 6 процента от най-ниските заплати в ЕС!!!

 16. vsichko e 5 za 4…mezdu drugoto vijte razgovora na sacho dikov s BB-to po kanal 3…ami tuka e taka.

 17. Съгласна съм с Бобалов,че нито една система на здравеопазване не удовлетворява напълно нуждите на хората.В тази връзка има един интересен филм на Майкъл Мур-“Sicko”,който сравнява здравните системи на Америка,Канада,Франция и т.н.Ясно е,че здравето е скъпо,най-скъпо струващото нещо и също така е ясно,че добро здравеопазване може да има в богати държави.Какво ни остава на нас тогава?Максимално оптимизаране звучи добре,но как да се оптимизира една напълно хаотична система?Може би като се обърнат приоритетите,т.е. да се дават много пари не за лекуване на болни хора,а за превенция от заболявания.Най-работещата здравна система за мен е японската,където фокуса е изцяло в профилактиката и здравословния начин на живот.Знам,че звучи абстрактно и превзето,но има смисъл.И разбира се -контрол на средствата,защото в България това ни е най-големия проблем.И не на последно място,за сетен път,защо за бога, министър на здравеопазването трябва да бъде лекар?!

 18. Абе акциз за ракийката, доплащане за здравето, сейм-сейм! Важното е всички да знаят на кого трябва да са благодарни! А то и здравето и шльоковицата същата бълвоч!

  Posted by GB | септември 29, 2010, 13:07
  ……………………………..

  Блестящо!

 19. Добро здравеопазване има и в Англия – без доплащания, т.е. здравните вноски покриват почти всичко, което може да ти се случи. Спред изследвания, на които съм попадал, в Австрия за 2007-ма и в Холандия за 2008-ма и 2009-та има най-доброто здравеопазване за Европа. Ако не ви е страх от английския – вижте докладите на http://www.healthpowerhouse.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=36&Itemid=55
  Таблиците с класирането ги има и отделно, но анализите си струват прочитането. Хубаво би било да се пита следващия министър дали е чел тези доклади и на кого иска да приличаме…

 20. Как да се обичаме без да се събличаме, да, да а после какво?
  + минус равно така казаха ДОКТОРИТЕ.
  АЗ ЩЕ ГИ ПОДКРЕПЯ ЗАЩОТО “ВИЕ Г-ДА НЕ ЗНАЕТЕ КЪДЕ ОТИВАТЕ?”

 21. Да, здравните вноски покриват почти всичко, но в европейските държави се внасят по стотици евра месечно от човек за здравна осигуровка. И нека имаме предвид, че освен огромните разлики в заплатите на мед. персонал между Европа и България, други съществени разлики за разходи няма.

 22. За да не излезе, че само критикувам, без да давам предложения (както май излиза, ако въобще някой ми чете изреченията), искам да кажа, че, докато сме толкова бедни, невероятна глупост е такова прахосничество на средства! Здравеопазването ни е на такъв хал (ние сме сред водещите по болестност и смъртност), не защото работещите са некомпетентни или мързеливи, а защото логиката на системата е “да ловим маймуни с трици”. Или трябва да се доплаща (както е в момента под формата на частни прегледи, заплатени без касова бележка, но така държавата, респ. всички ние губим неимоверно много), или да се закрият голямо количество болници. Не може при тази беднотия да има във всяко село лекар и във всеки град от калибъра на Бяла русенско да има болница…т.е. вижда се, че може, но плачевните резултати са налице.

 23. Мое мнение !! Гоооолът, не знам в чия врата е?? Когато говорим за “медицинско осигоряване”, мисля че е хубаво да си припомним каква е “презумцията” му, и какви резултати трябва да донесе, а тя е че здравите и силните да “помагат” на по-слабите, т.е. здравият да носи “болният”. Защото това което се опитват да направят управляващите в БГ е система, при която средната класа (която в БГ е бедна) ще плаща за лечението на богатите. Как става това?? Основната “лъжлива теза” е, че здравеопазването е “услуга”, и трябва да е еднакво платена като такава от всеки гражданин, затова и ТЕ правят здравната вноска ЕДНАКВА за всички, независимо от дохода. Значи излиза, че депутата бизнесмена, банкера, или милионера, който получава примерно 60 000 лв. заплата на месец, и един инжинер, който получава 1000 лв. на месец, ще трябва да плащат примерно еднаква вноска от 150 лв/месец. Нека си представим за момент, че “двамата” постъпват в един и същи момент, в една и съща болница, където има само едно “свободно” легло. Мисля, че няма нужда да обяснявам какво ще се случи…. Моята лична “гледна точка” по въпроса с “медицината” е: трябва да се въведе медицинска вноска, която да е ЕДНАКЪВ ПРОЦЕНТ от ЗАПЛАТАТА на всеки гражданин на БГ, и върху индивидуалният му ЕГН номер да се регистрира сметка към БНБ, която този гражданин ще може “виртуално” да следи. В годините от живота си когато е здрав и работи повече и печели повече, ще внася и повече, в годините когато “не дай Боже” е зле, “няма работа” или вече “остарял” ще внася по-малко, но винаги ще “знае” колко пари е ДАЛ за “здраве”. В случай на преждевременна смърт, по голямата част от тези пари, да се “унаследяват” от семейството по определена схема. Ако един ден някое правителство се опита да пренасочи тези пари за други цели, веднага ще може да се проследи и да се търси отговорност( и съдебна), индивидуално от всеки който има ЕГН и съответната сметка. Подобна трябва да е и системата за пенсионно осигуряване, с единствената разлика, че вноската може и да не е константен процент, а да е процент, но не “по малко от..сума”, да има “таван” и да има зависимост, колкото повече си внесъл, повече да получиш, когато се пенсионираш ( с възможност и за по-ранно пенсиониране)….. Това е мое лично “виждане” по въпроса за медицинското осигуряване и е “плод” на личният ми опит, като живял и плащал в няколко различни държави. Просто го споделям. ……. “Между другото”, една от версиите за “обрязването” е, че навремето, когато са раждали повече деца, това е бил един от “гарантираните начини за печелене”, от онези, които са изпълнявали ритуала. Верно че го пише и в Библията, но и ТЯ е писана от “човеци”, при това с “ЦЕЛ”. Мисля че е по-добре, да не дускаме да ни “обрязват задължително”, а да е по личен избор и под наш личен контрол.

 24. Пародийното поведение на министър-председателя следва да се насочи към неговия тесен приятелски кръг. Ако министър Борисова не е съгласувала своите действия или изказвания с него – ясно, уволняват я. Но от това не следва ли, че думите на министрите Б. Димитров и Цветанов относно “народа” и “грешките” за нашето приемане в ЕС са съгласувани с премиера? Глупостите, срещу които много хора възроптаха, дори не трогнаха Б.Борисов.
  А какво да кажем за здравето? Ами как да стане здравна реформа, след като едно лекарство в Бг струва два до четири пъти по-скъпо от колкото в съседните Турция и Румъния. Този факт не интересува премиера, защото навярно неговите хора правят добри пари от това. Дори могат да си продават и цигарите, загрижени за увеличаване на туристическия поток към Бг, като не приемат пълната забрана на пушенето на обществени места.
  Мисля, че госпожа Борисова постъпи мъжки, като подаде отставка. Но не ми е ясно как да тълкувам поведението на самия премиер, който вече втора година не може да разбере, че не може да свърши работата, за която се е захванал… Или по-скоро ми е ясно, но ми е неудобно да говоря, защото е премиер на държавата, в която живея.

 25. и в този смисъл, Бойко Борисов да се напрегне в решаването на проблема с ниските доходи (дългосрочно, разбира се, краткосрочно не става) и със събирането на данъци и осигуровки, а да остави работата с принципите на здравеопазването на лекарите и икономистите в здравеопазването. иначе ми напомня на вица, че на калпавия космонавт космосът му бил крив. да смени още 10 здравни министри, ако не ги остави да работят, резултатът ще е същият.

 26. Писах един дълъг коментар към Карандаш! Как така изчезна!

 27. Но не ми е ясно как да тълкувам поведението на самия премиер, който вече втора година не може да разбере, че не може да свърши работата, за която се е захванал… Или по-скоро ми е ясно, но ми е неудобно да говоря, защото е премиер на държавата, в която живея.

  Posted by Тео | септември 30, 2010, 11:44

  ……………………………..

  Ами, Тео, точно “защото е премиер на държавата, в която живееш” трябва да не ти е неудобно да говориш!

  Все едно ли е, кой ще ни управлява?
  Трагедията е другаде – няма алтернатива! И то не защото в “тази държава” няма смислени хора, а защото народът, на когото и костният мозък е промит от простотии и чалга
  , не му стига ума да ги намери, да ги предложи и да гласува за тях. Това е!

  Пък разберете накрая и Бойко. Той не е магьосник. Ако се опълчи – ще го издухат като ураган квитанция. Той ви каза – което зависи от него го дава, както може и колкото може. За повече – трябва да си вдигнете задниците сами.

  Какво чакате – той ли да ви поведе?

 28. Кви осигуровки, кви пет лева! Моят работодател ме осигурява на 240, но на 4 часа (т.е. на 1/2). Дава ми 15 дни отпуск. И казва, че ако искам да съм на 8 часа трябва да ми одържа 55лв от парите които ми дава.
  От друга страна, както се чува, най-големият длъжник на осигуровки май е държавата (както на студентите за които са “пропуснали” да внасят осигуровки).
  Можеше да съберат повече пари за осигуровки като вдигнат минималната заплата. Но се отказаха, защото с нея са свързани социланите плащания на държавата.
  Какъв е изводът питам. Изводът е, че на тази държава и на факторите в нея не им е изгодно да има правила, не им е изгодно да се съберат достатъчно пари от осигуровки.
  Напротив неработещата здравна система е канал за грабеж. И естествено ограбват тези които нямат или не могат.

 29. Все още не съм получила отговор на въпроса защо отнеха правата на фелдшерите да водят самостоятелни здравни участъци с всичките ангажименти в тази им дейност?
  Може би с черен хумор да кажа-за да останат по-малко лекуващи се!От това ще има полза и за здр.каса и за пенсионния фонд!

 30. Генерал Борисов е разследвал босовете на тайната всемогъща паралелна власт в България и сега трябва да уволни премиера Борисов, като призове Българските граждани първо да си върнат Българската държава от ОЛИГАРХИЯТА на Ръ Бъ и после да си изберат, истински премиер на Българската държава.

 31. Към Велизар:

  Случва се да пропусна ( например при много коментари), но в случая наистина не знам- каквото е дошло, одобрил съм го.

 32. Г-н Инджев, ако “БСП и ДПС хвърлят от трибуните коктейли „Молотов“ ” , то вашата статия какво е освен малко популизъм т.е. да дам на аудиторията каквото и харесва и я възбужда. Ако човек не ви познава от преди, би решил, че и вие сте на седалката до хвърлящите “Молотов“

  Вие сте наясно, че ситуацията със здравната система няма адекватно решение, така както е в много страни по света. Почти всяка развитa страна където има свобода на словото счита своята здравна система за пародия и има непрекъснат дебат и промени и промени срещу промените и т.н. Дори например американците съзират нещо ценно в здравната система на Куба. Както и приемат кубински лекари за лектори. Или пък: имал съм колежка от щата Ню Хемпшир която въпреки, че мъжът и е пощальон, т.е. има възможно най-многото медицински бенефити, които един Американец може да има, след 6 операций на преждевременно родено дето достига висяща сметка до към милион. Тя как мислите оценява тяхната здравна система.

  Но вие държите да си изразите иронията при всеки възможен случай макар и да сте наясно с по-горните неща. Ето затова, заради тази статия специално, открито ви наричам популист.

  Както и знаете, че каквото и решение да се вземе ще има доволни пищящи страни, но едва ли и тогава ще пропуснете “загрижено” да се присъедните към ощетените, които и да са те, за да вървят статийте. Ще ви го напмня, когато се стигне до там.

  Хайде да видим сега, песоглавците които са се поразвъдили из вашият форум и които ще скочат скоро да ми кажат, че съм червен .. е, да видим какво ще измислят този път.

 33. Исках да кажа – ще има доволни И пищящи страни ..

 34. Към Бат Илия:

  Във вашите уста опитът да ме обидите на “популист” звучи като комплимент, защото ме доближава (въображаемо поне) до вашия кумир Борисов , съвременния вариант на Александър Стамболийски, който е бил убеден, че да мачкаш политическия противник е върхът на демокрацията, защото имаш народната подкрепа. Макар да е всъщност доста трудно да се доближа и до ботуша му, камо ли до исполинския му популистки ръст. Доста западни издания, ако не ви стига моето мнение, наричат Борисов именно популист. Това, че по тази линия го атакува и Станишев, не ме прави станишевист.
  Но да наричате “песоглавци” несъгласните с вас коментатори в блога, това е вече признак на отчаяние от липсата на аргументи. И още нещо – сетете се сам какво.
  А американците могат да съзират нещо ценно ( и в оборския тор има нещо ценно) в медицинската система на Куба,( която от десетилетие дърпа одеалото към един сектор и го завива презглава, но оголва всичко останало и така е перманентно болна), щяха да се иизбиват да живеят в Куба- дори не казвам “бягат”, защото никой не ги спира, за разлика от кубинците, които граничарите им трепят и са готови да гинат в бурното море на лодки и салове, но пак дават мило и драго да се доберат до “гадната Америка”. С милиони! А тъпите американски трудещи се, които така завиждат ( според вас, явно) на кубинските работници и селяни, не се сещат да хванат първия самолет и да се преселят в рая на Кастро…
  Не бъдете толкова самоуверен, че “песоглавците” , несъгласни с вашите писаници за “бенефити” и “операций”, нямало сега вече с какво да ви отговорят. Никак не е трудно.

 35. Връзката на популизма с фашизма (национал-социализма, комунизма) е проста. Популизмът е обърнат към „масата” а не към индивида и само държавният апарат като цяло, а не отделната партия насочена към частния (и частичен) интерес, може да отговори на очакванията й. Но тъй като държавата е абстрактно понятие, когато демократичните традиции в съответната страна са слаби или пък са обвързани с претенции за лидерство (Франция, Русия), нейната власт се конкретизира от „аватарния” й представител-популист. Най-често той е президент – случаят Саркози, Путин, или пък когато тази институция не е със силни правомощия, министър-председател – случаят Борисов. И в двата варианта е за отбелязване, че те са излъчени от партии (необходима форма за успешно парламентарно представителство), които в генезиса си, но и в наименованията си, са граждански движения, т.е. претендиращи за отразяване интересите на голяма част от „масите”. – Между впрочем, олигархът-левичар Първанов също ще се опита да приложи успешната форма на популизма създавайки някакъв свой си, по български предварително сбъркан, вариант на движение. И тъй като тези най-общи интереси на обществото продължават да бъдат свеждани до проверената от времето формула „хляб и зрелища”, популистите, за да осигурят поне привидно „хляба” (социалната справедливост) на хората, ще препречат пътя към властта на „момченцата” играещи си, според тях, на демокрация и ще заклеймят „изедниците” (&„душманите”) в лицето на политическия противник без връзка с каквато и да е принципност, защото те самите познават само една – да са на власт. А натикването на разните му там „нагли” и асоциирани с мафията пихтиестоподобни по затворите ще подсигури освен чувството за справедливост и зрелищната страна. Разбира се, тези действия не са придружени от никакви структурни икономически реформи, които, ако един ден бъде наистина сложен край на престъпността, действително да осигурят материалния просперитет, защото липсва идеологическата обосновка за подобни действия, които за в момента отговарят единствено на условието, да се харесат на преобладаващата част от избирателите. А там където няма работеща икономическа стратегия, доволството се създава от силната ръка, която, ако не водеща до диктатура (якобинска, фашистка, пролетарска), би помогнала за отклоняване на вниманието от действителните проблеми на обществото свързани най-вече с нивото (запазването или подобряването му) на жизнения стандарт. Свидетелства за прилаганата силна ръка могат да бъдат, както голямата „екскурзия” от близкото ни минало, а в настоящето, недостигът от названия за полицейските акции, така и „доброволното” завръщане от Франция на съгражданите ни роми. И с риск да бъда обявен за „песоглавец” (термин от един коментар), ще добавя, че е характерно за някой, от който се очаква да бъде „поразяващата (силната) ръка” да бъде удостоен (или самият той да си го присвои) със звание отразяващо всеобщата „признателност” към него, като към баща („бащица”), или в частност, батко („бат”), символ на психологически заложения комплекс в индивидите за първична подчиненост на водещата роля на мъжкото, бащиното (фалическо), а днес – мачистко, начало в родовото общуване.

 36. На всички, разменящи реплики на политическа тематика ще кажа следното:
  Не ме интересува какъв бил Б.Борисов и какво не били свършили Тройната коалиция и тези преди тях. Онкоболна съм от 7 години, заболяването ми беше открито навреме и има лечение за него. Само че не знам защо през всички тези години все няма пари за здравеопазване и всеки месец треперя дали ще има лекарството ми в аптеката на диспансера. Все ми едно кой ще бъде министър на здравеопазването или дали ще падне правителството при вота на недоверие. АЗ СИ ИСКАМ ЛЕКАРСТВАТА и не ме интересува, че резерва на здравната каса поддържал стабилността на държавата.Това са пари от ЗДРАВНИ ВНОСКИ.
  Каква е ползата и за държавата ако се инвалидизирам? Все още работя пълноценно и плащам данъци.
  Не разбирам и как с такова здравеопазване ни приеха в Европейския съюз и защо никоя от европейските институции не се намеси? А може би за тях е важно да ни държат в собствената ни държава и да не емигрираме без значение дали умираме от лечими болести, поради липса на лекарства или не?

 37. Г-н Инджев, вие се подигравате с някой който е в безизходно положение, въпреки, че знаете, че положението е безизходно … защото имате подкрепата на повечето от вашите читатели. И съответно да я затвърждавате (подкрепата). Не мисля, че това изисква Борисов да е мой вашия кумир, за да го видя.

  По никакъв начин не възхвалявах, че кубинската система. Исках да кажа, че американската система (както и повечето западноевропейски) след толкова лутане и търсене на формулата “всички доволни” все още не я е намерила. Стигат до там да търсят и измежду кубинската система за елементи които биха вършили работа. Т.е. можем да приемем, засега, че подобна формула не съществува. Има здраво закъсали, както беше моята колежка, докато не получи помощ от една от Бил Гейтсовите фондаций – но след 9 години старателно плащане. Има и правещи милиарди. От там идва (поне за мен), че каквото и да се направи нещата ще са все зле – за повечето. И винаги ще може да се каже, че здравната система е колабираща. И Обама мина наскоро през една тежка криза пак свързана със здравни реформи.
  За “песоглавците” – странно два пъти ги защитавате – мислех, че е точно обратното на това което казвате. Аз се аргументирам, после идва някой и без дори да каже, с какво е несъгласен, изплюва се няколко пъти и го пуска. Мислех, че това, би трябвало да се нарече “отчаяние от липсата на аргументи. И още нещо – сетете се сам какво.” .

  Не разбрах добре какво искате да кажете с вашето последно изречение.

 38. Към Бат Илия:

  Не, вие се подигравате, ако твърдите, че правя каквото и да било, защото се крия зад нечии гърбове ( в случая – читатели).

 39. Бат’Илия, качеството на здравната система навсякъде по света не се ли измерва със здравния статус на населението на съответната държава? Питам защото, доколкото знам, ние сме най-болната нация в Европа, а и не виждам никаква връзка с американския пример, който ти ни даде и Бойково нищоправене и многоговорене. Бойко – за когото твърдиш, че е в безизходица, а вече година и два месеца е на власт. Бойко, който през септември 2009г. твърдеше, че като кмет му е било много по-трудно отколкото като премиер, през септември 2010г. заявява, че е претоварен, преуморен, недоспал и толкова си може – да открива магистрали, метро, спортни зали и детски градини. Бойко, който разбира от всичко, а може съвсем малко.
  Бойко-Ментата, който продължава с евтиния си номер да ни плаши с избори.

 40. Тоя бат Илия не заслужава внимание. Самодеец е!

  Аз лично не виждам разрешени от интернет етиката средства за противостоене на изречения, подобни на тези, с които бат Илия започва втората си малка реч:

  “Г-н Инджев, вие се подигравате с някой който е в безизходно положение, въпреки, че знаете, че положението е безизходно … защото имате подкрепата на повечето от вашите читатели. И съответно да я затвърждавате (подкрепата). Не мисля, че това изисква Борисов да е мой вашия кумир, за да го видя.”

  Подпоручик Дуб ряпа да яде…

 41. Да, всъщност така е г-н Инджев, вие сте написали тази статия водени от безпогрешният си код за етична и конструктивна журналистика, просто аз не съм го рабрал. Че, и няколко пъти излезе, че искам да ви обидя или вече съм ви обидил. Проблемът е в мен. Явно имам още да поработя над коефициента си за интелигентност. Ех, добре, че не го сбърках с интИлигентост, че този път кой знае на кой поручик щяха да ме оприличат или пък както ме хванаха натясно, че съм се изживявал за „поразяващата (силната) ръка”, не дай боже пак измежду редовете да разкрият, че аз и комшийката, пък то аз женен човек …

  Говорейки за обида се сетих за вашите думи “опитът да ме обидите на „популист”. Това като опит за обида ли се разглежда. Странно ! Среща се във вашите статий няколко десетки пъти. Разбира се за разлика от мен (аз къде ти с този акъл) вие имате всички причини на света, че и западните издания правели така и т.н. Но все пак, макар и със всички причини на света под ръка, повтарянето отново и отново, не е ли някак си … странно.

 42. Бат’Илия никого не можеш да заблудиш с тези плоски “граматически” номера!
  Например: Бате, правиш грешни аналогиЙ четейки ясните констатациЙ в недвусмислените статиЙ на Иво Инджев.
  Вече го казах, но специално ще повторя за да няма двусмислие – Ресто, не струва тоя тоя ти номер, Бат’Илия!

 43. Здравейте г-н Тонев, макар и да не разговарях с вас, реших, че няма как, некултурно би било да не отговоря.

  Най-напред за заблудите – нека да оставим хората да преценят. “плоски „граматически“” – нека си решат. Всъщност това важи и за вашето – “Ресто, не струва тоя тоя ти номер”. Може пък да се намирят и хора дето да решат, че струва. Свят голям.

  Относно “правиш грешни аналогиЙ” , ами не е изключено да правя, то безпогрешен човек няма или казано с други думи само които нищо не прави той не греши.

  Все пак бихте ли били така любезен да посочите нещо по-конкретно.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.