Иде ли митичният европейски инвеститор в АЕЦ “Белене”?

АЕЦ „Белене” може да се превърне в един от най-значимите и големи проекти както на Балканите, така и в Европа, заяви премиерът Бойко Борисов на 21 септември по време на срещата си в Ню Йорк с посланика на правителството на САЩ по въпросите на енергетиката за Евразия Ричард Морнингстар.

Може би може, но засега се превръща само от “един гьол” , по думите на самия Борисов, казани неотдавна, в “един от най-големите и най-значимите…” – пак според него. Нежеланието на инвеститорите да се хващат на въдицата на преобразяването на гьола в обект от европейско значение, едва ли е свръхестествено явление, което няма своето научно обяснение.

Помните ли горното самотно изявление на Бойко Борисов в САЩ? Припомням го тъкмо заради самотата му. То не бе последвано от реакция на другата страна в разговора. Нали знаете какво означава това?

Още по-интересна част от съобщението на българската правителствена пресслужба за онзи разговор беше “червената нишка” в него.  Тя цитираше българския премиер да мечтае на глас на американска земя за европейски инвеститор. И защо да не е американски инвеститорът, след като Борисов споделя копнежа си с американски чиновник? Явно няма начин. Ама дотолкова няма начин, че чак не е за разправяне.

За АЕЦ „Белене” нашият премиер е изтъкнал, че в момента България има всички разрешителни и още утре може да стартира строежа на втора атомна електроцентрала. За страната ни е изключително важно да намери европейски инвеститори, които да се включат в реализацията на проекта, това се казваше в съобщението на българското правителство, увиснало покрай липсата на каквото и да било отношение по темата от страна на американските домакини.

Звучи като атлантически призив към евросолидарност с балканския апетит на източния колос да проникне на Запад през Северна България.

“Още утре” наближава. Както много пъти досега. Още утре руската “Атомстройекспорт” може да ни съди ( както вече веднъж се закани) за неизпълнение на договора с нея за строителството на централата. Той изтича още днес.

Няма го митичният европейски инвеститор, който призрачно се появява само в монолозите на премиера Борисов ( и в поощряващите изявления на президента Първанов –само съгласният с тях, но подсъдим за кокошкарско деяние Станишев, мълчи – какво да добави?).

Нима Вашингтон трябва да агитира частния европейски капитал да услужи на Русия в нейните амбиции да направи пробив на територията на ЕС с руска ядрена централа за пръв път след ерата на Чернобил?

Впрочем, когато това съответства на американския интерес, Вашингтон не се колебае да лобира за България. Спомнете си изявленията на американски посланици в София, че членството на България в НАТО помага за присъединяването й към ЕС, които вбесяваха тукашни другари, обясняващи публично, че едното нямало нищо общо с другото. Но да се очаква от САЩ да дава рамо на руското стратегическо проникване в страна от НАТО и ЕС, какъвто е случаят с АЕЦ “Белене”, явно говори за отчаяние пред лицето на поети, но неизпълними ангажименти.

Голям е копнежът по пустия европейски инвеститор. Един доста едър, направо огромен такъв – германският концерн RWE, се беше полакомил, но вече избяга от него и гласува с краката си против руския замисъл. С това той изпрати антиинвеститорски сигнал, равностоен на погребален звън за проекта.

Може би по-голям е само апетитът за едни пари (преди и сега) в зоната на корупционния здрач над Белене. Или още по-набъбнал е страхът на онези, които вече са ги взели, но не оправдават доверието на купувачите и прекупвачите на националния ни суверенитет?

Интересно, за всяка държавна поръчка по закон се изисква търг, състезание между желаещите да я изпълнят. Обикновено, когато става дума за значими суми, има доста кандидати. А за поръчката АЕЦ “Белене”, оценявана за милиарди, от най-високо място в държавата се леят молби поне един инвеститор да се яви, за да легитимира отдавна компрометираната идея зависимата от една отделна държава българска енергетика да стане още по-зависима от същата външна сила. Дори и да го примамят ( само в Москва си знаят как се опакова такава поръчка!), няма да могат да убедят никого, че е нормално за такъв чудесен, направо европейски проект, трябва да се задоволим с първия, единствен и незаменим инвеститор без каквато и да било конкуренция от други желаещи да се напечелят от него. Много тъпи са тези инвеститори, ей!

Пазарният принцип, че едно нещо струва толкова, за колкото може да се продаде, отдавна е показал, че на пазара на икономическата логика стратегическата амбиция на Москва да стъпи здраво върху земетръсната зона край Дунав в България не предизвиква блъсканица от инвеститори.

И ако “Атомстройекспорт” наистина реши да съди България, заради резултатите от този очевиден факт, това си е руски въпрос – сигурно имат юридическото право, след като са си подсигурили съучастници в РБ, приемници на традицията от НРБ. Българският въпрос обаче звучи така: кой ще плати тук конкретно и защо тъкмо тази власт, която уж щеше да разчиства далаверите на “предишните” ги легитимира с подклаждане на фантазиите за фантастично скъпия за страната ни руски проект?

Някой ще разследва ли наглите килъри на националния ни интерес, оплели страната ни в пипалата на чужд октопод, който се е окопал като трактор в българската енергетика? Или ще ни захранват електоралното доверие с трохите от операции срещу “килъри”, “нагли”, “октоподи” и “трактори”, чийто успешен финал далеч не е гарантиран?

26 мнения за “Иде ли митичният европейски инвеститор в АЕЦ “Белене”?”

 1. Поздравления, г-н Инджев!
  Ваичко е точно така, както го описвате. По-добре не може да се каже и по-грозно и унизително за българският народ не може да бъде. Макар, за последното, да се съмнявам, че настоящите управляващи ще ме опровергаят.

 2. Интересно ми е как точно става това търсене на инвеститор. Самата технология на търсенето каква е? Може би има назначени няколко служителя които на три смени звънят по телефони на разни инвеститори и ги врънкат, правят им оферти, образуват разни промоционални пакети на принципа плащаш едно получаваш три или направо на крака им ходят, звънят по офисите и питат секретарките -Може ли да говорим с шефа по един много важен въпрос. Може би самия премиер се занимава с тази работа. Не случайно той подхвърли в Ню Йорк така небрежно за “най-значимия и голям проект” надявайки се някой в залата да скочи и викне- Аз, аз, аз ще бъда инвеститор (ако е имало други хора де).
  На какво всъщност се разчита, защо се протака, чакат някакво чудо ли да стане?

 3. Супер коментар!Подкрепям Ви напълно г-н Инджев!Трябва да се сложи край на руските домогвания и веднъж завинаги да станем независима държава!

 4. Няма начин да няма начин.Първо ако не ни залеят албанските, сръбските или китайски инвеститори от стратигеческо значение в последният момент, пращаме Цецка в Белене да намери там някой местен стратегически инвеститор.Ако и тя не успее зарибяваме гьола с още шарани и каним руски стратегически олигарси да къцат.Който улови златният шаран печели и плаща цената на първи блок.С една добра рекламна кампания с европари по канал “Лов и рыбалка“ превръщаме Белене в добро място за поклоннически туризъм към шарана.След което думите на Дянков, че след 10 години никой няма да иска да напуска България се обезсмислят.Двете петилетки се реализират за има няма една.Който не вярва да пита октопода Пол.

 5. Енергийна стратегия страната все още няма, това каза скоро един от големите капацитети в електроенергетиката проф.Пл.Цветанов. Той е твърдо против проекта за АЕЦ Белене, смята го за политика против България: http://frognews.bg/news_23024/Prof_P_TSvetanov_AETS_Belene_e_politika_protiv_Balgariia/
  Твърденията в доклад на БАН за несъстоятелност на проекта, отпреди 15 години, не са отменени и не са оборени. Сега нов доклад на БАН, цитиран от проф.Цветанов, показва несъстоятелност и на икономическите показатели, измислени наскоро. Предложението на проф.Цветанов е, ако все пак се стигне до започване на строителство (за да не пропаднат изхарчените пари за руския реактор) да се помисли как реакторът да се монтира в Козлодуй, предвид наличната инфраструктура и електропреносна мрежа.
  Още едно много интересно интервю по въпроса – на проф. Касчиев: http://frognews.bg/news_26957/Prof_G_Kaschiev_Komisionnite_v_energetikata_se_prenasochvat_kam_novata_vlast/

 6. Всъщност Борисов излиза един най-обикновен страхливец! При все намръщеният си и суров, “волеви” изглед е един чиста проба страхопъзльо. Не че няма от какво човек да се страхува. Дългата ръка на Москва е известна по цял свят. А да не говорим у нас, където е желязно подкрепена от комуняжките ни мекерета, а такива като Гоце и, Станишев, дългуча и пикльото с еднаквото име Румен и така нататък са по върховете на ноктите на тази ръка! Ама точно на “храбреца огнеборец”, който дойде да “убива ламята” никак не му отива да търси “обективни” извинения, че нямало кой да плати, за да му наточат сабята!Страхът до там го доведе, че взе да употребява и министрите си, както вчера употреби Борисова! Да се готви някой следващ затова, че все още не е намерил европейски инвеститор за АЕЦ “Белене”. Да му мисли Трайчо, макар, че и на Дянков му прляга такова употребление. Тогава комунягите може да прекратят задявките поне за една година та да не се налага храбреца Бойко скришно да пийва валерянови капчици!

 7. Интересно ми е господин Премиер, когато се погледнете в огледалото на истината (пред собствената си съвест) не се ли притеснявате, че приличате на хитър търговец, който с лъжи и обещания си купува власт от наивният и беден електорат в България, за да пази от народно възмездие Босовете на ОЛИГАРХОМАФИЯТА в Ръ Бъ.Генерале обръщам се към генералската ви чест, ако това което съм написал по горе не е истина тогава кога ще арестувате Босовете на олигахомафията в България ЕС.

 8. Spored men BG triabva da otkaje proekta i ako Rusnacite naistina sa ni bratushki ne bi triabvalo da ni osydiat, zashtoto kryvta voda ne stava nali ???, a ako go storiat znachi ne sa ni nikakvi bratushki, struva si cenata za tova ta dori tia da e 1 mlrd euro za neusttoiki, na razsrocheno plashtane tova shte e po 50 mln euro na godina, koeto edin dostoen narod bi triabvalo da preglytne za da prodylji napred NEZAVISIM, SVOBODEN I SILEN !

 9. Очевидно Борисов затъна в руско мафиотския гьол от който трудно ще излезе вече с чест.Целият свят знае албанското ниво на руските технологии и дори наркодоларите не искат да се изпират в в запорожка пералня.

 10. Можем само да се надяваме, че след неизбежното НЕнамиране на инвеститор Борисов ще бъде принуден от обстоятелствата и ВЪПРЕКИ собствената си воля ще му се наложи да затвори най-накрая тази срамна глава “Голям ш(ч)лен”!

 11. В тази прогнила , самопредложила се и изтъргувала българските и нтереси, политическа класа не се виждат кандидати, които да сформират честна опозиция. Къде са капацитетите в отрасъла, давали се думата на тези, които могат да променят положението. Явно въпросът е повече политически със своите икономически последствия за бедния и обруган български народ.Трябва обиграни политици и можещи икономисти да са в полезрението на Борисов.

 12. От всичко казано до тук разбирам, че България все още не е родила истински български политик,вярно е и това, че от мръсното комунистическо блато няма как да се роди чиста и морална личност, но се питам, ако трябва още дълго да чакаме Стамболова, дали ще можем да дочакаме…….

 13. Защо да няма алтернатива на ББ?Има-Иван Костов!

 14. Към Артур.
  Страхувам се, че след неизбежното ненамиране на инвеститор Борисов ще вдигне рамене и ще каже -Сори, не намерихме инвеститор, ще се наложи да строим със собствени пари.

 15. След лятото на 2001г. България се управлява от второ ПСЕВДОДЯСНО правителство, характерно за които е движението с изключен двигател. Но докато първото – на НДСВ, използваше инерцията акумулирана през мандата на синьото управление, то правителството на ГЕРБ не наследи никаква инерция от тройната коалиция и неизбежно води държавата към гибел чрез „реформи” посредством нищоправене и многоговорене.
  Дано сега им „светне” на някои, че без десните демократи България, както кола без мотор, е обречена и остава заложник на миналото!

 16. Да светна ми,недоволните от сегашното правителство няма да гласуват и не си мислете,че хората ще изберат Костов,не милички пак ще видите БСП на власт,това ще е ртзултата.
  Мисля си,че никак не е лесно да се изправиш срещу Русия,тук във форума сме смели,да голями смелчаци.Не му завиждам на това правителство,батак на всякъде,всичо изпокрадено,обвързали го с ненужни и вредни договори,а на всичко отгоре и световна криза.Ако откажем Белене ще ни осъдят то е ясно,пък и криза с газа ще си докараме,бъдете сигурни,че ще ни врътнат кранчето.Аз лично съм съгласна да откажат строежа на атомна централа,но зимата като ни накажат да седим на студено ще изляза и ще подкрепя правителството за смелостта му,но вие ще го сторите ли или ще плачете че пак Борисов не се е справил?
  Няма угодия на българина,ако се строи метро пречи му строежа,трябвало много да обикаля,ако метат улиците прах му се вдигало,като му поставят спирки за да чака автобуса на завет ги чупи,като му докарат нови автобуси ги надрасква с красиви надписи и реже тапицерията та да му е по уютно.

 17. Колко тъжно… наистина, ама парите се въртят, кучетата лаят и кервана си върви.. все ще се намери начин, някой да намаже и очичките ни да замаже…с посна пица !

 18. “Звучи като атлантически призив към евросолидарност с балканския апетит на източния колос да проникне на Запад през Северна България.”—–Ха-ха, разкошно!

 19. Ще се сетим отново за Костов, и тогава ще се разбере, че в България има и достойни политици.
  Статията на Иво Инджев е много правдива. Българското правителство трябва да направи всичко възможно за да се откъснем от руската енергийна зависимост, а пък и не само от тази зависимост.

 20. Сузи, зимата като ми отврътнат кранчето ще покажа на правителството среден пръст. Имаш ли други въпроси?

 21. Абе хора за каква световна криза говорите. Тя свърши още миналата година.Кризата е чисто българска, както политическа, така и икономическа да не говорим за морална и духовна.Трябва да си внесем чуждестранни политици и то от Чукотка за да оправят нещата в РБ. Тези Авгиеви обори нямат изриване никога. Късмет !

 22. В днешния брой на Coriere della sera в кратък репортаж разказва за БУМа на слънчевите инсталации и електростанции в Италия.
  Съобщава се че са достигнали цифрата 100200 (стохиляди и двеста) и обща мощност 1600 мегавата.
  До края на годината ще се стигне до 2500 МВт, а само през следващата 2011 година въведените мощности се очаква да бъдат 2000 МВт.
  Това се дължи на поощренията които са въведени през последните години и се оказва че въпреки кризата народът влага пари защото ако се замислим над цифрите това не са отделни монополи а маса народ.
  Като се има в предвид че инвестициите в 1 МВт са около 3,5 до 4,0 милиона се получава че само за една година може да се въведат в експлоатация мощности равни на една АЕЦ Белене (2000 МВт) на стойност 7-8 милиарда евро.
  Жалко че Италия се намира не на североизток от нашата страна. В такъв случай на нашите управляващи можеше да им попадне нещо в периферното зрение.

 23. http://www.rbcdaily.ru/2010/10/04/industry/515542
  Това май мина между капките и не се коментира от българските медии.Докато ББ търсеше европейски инвеститор в САЩ, НЕК подписал продължаването на договора с Росатом.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.