Реститурция

Какво се крие зад факта, че Ахмед Доган се крие от Ердоган – да именно се скри от него, а не обратното?

Отговорът на този въпрос не е в онова, в което публиката беше оставена да повярва – че Ердоган е откликнал на искане от българска страна да няма такава среща, за да не се дискредитира ГЕРБ и нейния лидер. За Бойко Борисов щеше да е много ценно да получи дивиденти от подобен жест на турската държава. В крайна сметка с предизборните си самохвалства Доган консолидира и наля в мелницата на ГЕРБ хиляди гласове, но постепенно се изгуби от пеленгаторите на публичното говорене на самия Борисов и това заприлича на неприлично ( от политическа гледна точка) задкулисно затоплянето на отношенията между властта и нейната опозиция ДПС.

Косвено, но доста убедително доказателство за хипотезата, че Бойко Борисов няма заслуга за несъстоялата среща на Ердоган с Доган, е фактът, че самият Борисов не си приписа заслугата. А пък доказателството, че такава среща е била планирана е другият също толкова безспорен факт: тя беше обявена предварително. Едва ли е направено с цел да не се състои.

Добре запознати с “номерата” на Ахмед Доган наблюдатели от средите на негови бивши сподвижници твърдят, че в Анкара наистина са притеснени от антирекламата “Доган” в България. За целта той е бил канен през август да посети Турция и да бъде увещаван да се оттегли, но не е откликнал на предложението. Очаквало се е несъстоялия се тогава разговор да се случи в рамките на посещението на Ердоган в София. Но Доган буквално финтира Ердоган и зейналата дупка в протокола в последния момент запълва Касим Дал. Под предлог, че е председател на парламентарната група за приятелство с Турция, Касим Дал е бил настоятелно помолен да “спасява положението”, но не като алтернатива на Доган- в Анкара са наясно, че, макар и отстранен от ръководството на партията, Касим Дал ще докладва на Доган за разговора.

Конфузията е била пълна и това личи не само от мнението на източниците, с които разговарях. Бих се отнесъл към тях с подобаващо съмнение заради евентуални подозрения в “ревност” или дори “реваншизъм” към лидера им Доган, от когото са прогонени. Само че техните твърдения напълно съвпадат с картината, забелязана от всеки, които има очи за това: пропадналата среща между Ердоган и Доган беше обяснена официално със следната “дипломатическа” лъжа от страна на Юнал Лютфи”:

„Само поради липса на технологично време не се състоя срещата между ДПС и делегацията на г-н Ердоган…Имаше двустранно заявено желание за такъв разговор и само закъснението в програмата попречи той да се случи“.

Как пък се намери “технологично време” за среща с низвергнатия тази пролет от Доган негов заместник Касим Дал, а за самия Сокол не е останало време?

Истината е, че Лютфи е бил наскоро в Турция тъкмо да уговаря предстоящата среща на лидера си в София, но чрез него Доган е бил наясно, че го чака “конско” от страна на турския премиер. И е решил да се опълчи. Което не е прецедент – Доган се е репчил на кого ли не през годините. Включително на САЩ, с което укрепва “героичната” представа за себе си в средите, където се е окопал.

Нещо повече, показвайки, че не “цепи басма никому” Доган, както припомням няколко пъти, изригна дори срещу дългогодишния си съзаклятник Георги Първанов на Националнта конференция на ДПС през декември 2009 г., когато буквално ( и основателно) се присмя на президента за амбициите му в енергетиката, особено в ядрената, наричайки ги “мегаломански”. Свръхдокачливият Първанов премълча и до днес не е казал дума в отговор на неочакваната за публиката атака, след която се оказа обаче, че Доган има апетити в конкурентната на ядрената…хидроенергетика. По този повод уж го пуснаха по съдебната хидропързалка, но ще видим дали няма отново да се измъкне сух от водата. При слабата теза на обвинението за конфликт на интереси при получаването на хонорар в качеството на хидроенергетик, това е напълно възможно.

Големият въпрос е: какъв е ресурсът на Доган да си позволява този разкош в раздаването на порциите и ритниците? Според най-изявения му политически опонент в средите на Българските турци, бившия му заместник Осман Октай, базата на Ахмед Доган за политически рекет е в неоспорвания му контрол над структурите на местната власт в цели региони на България. “В Шуменско, Разградско, Кърджалийско, Търговищко българските закони не важат – важат законите на Доган”, твърди Октай, който от години повтаря, че лидерът на ДПС има едноличната сила на мобилизира за всякакъв вид акции хиляди хора, контролирани от лично подчинените му структури в тези региони. И нищо не може да ги превземе отвътре- това с форумите, конференциите и подобни инициатива за търсене на алтернатива на Доган е обречена кауза, защото те с лекота биват осуетявани от верните му емисари, смята Октай.

Аз обаче питам: като не може отвътре, какво се случва “отвън”, т.е. от страна на българската държава, поставена в положение да наблюдава безучастно тази “реститурция” , ако позволите да я нарека така. Защото същите тези предани на Доган хора си вярват, че така защитават реституираните си права и свободи, но всъщност са впрегнати в мафиотизирана организация за целите на един непредсказуем феодал, способен да разиграва всички -дори и могъщия Ердоган, както се видя.

21 мнения за “Реститурция”

 1. мисля че доган се показа пак като по добрия политик не го харесвам не защото е българин мюсюлманин а по ред други причини но че е в час в час е и ако бойко борисов не го е разбрал толкова по зле за него баш шефа на европа го каза ясно за турция в европа място като член няма и не може да има може би като партньор какъвто е сега да но само толкова всичко друго е бошлаф така става ясна техниката дет се развалила за срещата ако октай е прав а дълбоко се съмнявам доган отдавна щеше да осребри възможностите си само че знае че тогава българите мюсюлмани ще му покажат големия червен картон за мафията на доган нали има мвр и цеце ако им стиска да го ковнат с данъците няма да стане

 2. Не съм съгласен,че ахмед е едва ли не най-мъдрият политик на България-хитър,ловък и “умен” да се изплъзва в трудните моменти.Според мен той е кукла на конци ръководена и “напътствана” от един и същ кукловод дърпащ конците и на президента гоце.Е,всички се досещаме откъде се дърпат конците!Пък и по-голямата част от българското население услужливо се остават да бъдат “управлявани” от същия кукловод за жалост.

 3. Сигурно никак не е спокоен Доган! Ако досега е постигнал нещо, (ако “реституцията” на властта в регионите с турско самосъзнание у нас е нещо), то никак не е могло да стане без негласна турска подкрепа. Но в голямата политика настъпват обрати и се превръща в “костелив орех”. Превръща се в труден за развързване възел. Точно такива обаче голямата политика ги развързва по безпардонния метод на Александър Македонски! Не му завиждам!

 4. За “непредсказуем феодал” Доган е твърде дребен. Той е куче, което лае,хапе и скимти по поръчка. Колкото му отпуснат повода – толкова. Сега е дошло време да се снишава, утре може да скокне като бесен…

  Ако не го утрепят като куче.

 5. До АНТОНИ: Уважаеми, моля те, слагай по някой препинателен знак, че много трудно се чете иначе…
  А за Доган – той никога не е твърдял че мюсюлманин. Напротив – октрито е заявявал, че е атеист.

 6. Генерал Борисов, няма по велика Българска политика от политиката, която служи на България и на Българската нация затова вземи един тъп молив и седни да смяташ, каква цена е заплатила Българската нация и държава, за заблудената ни любов към червените вампирски републики в България, защото крайната сметка на този тъп молив ще ти очертае верният премиерски път към великата Българска политика.Ако генерале не сториш това което те моля, учтиво по горе , ще ми е ясно че и ти си от олигархично-мутринският отбор на Ръ Бъ, който играе с далавераджийската си политика срещу Българската нация и държава.

 7. Може би Доган очаква звездния миг, в който ще поведе турците в България за присъединяването на Родопите в пределите на османската империя? Те отдавна са готови,като погледнете само как старателно младите се подготвят в изучаване на Корана тук и в Турция.Тогава Доган “ще забие топката” в това не може да има съмнение.

 8. Руски виц: “На 10 км отборно преследване двама руски биатлонисти се откъсват от основната група и до деветия километър водят в състезанието. Но малко преди финала миждат, че основните им съперници са запазили сили и ги настигат. Единият сваля пушката и казва на съотборника си:
  – Юра, давай напред! Аз ще те прикривам.”
  Срещу мафиотите се воюва с мафиотски средства. Когато официалната власт е безсилна, или нарочно е обезсилена, за да могат разбойниците да си правят каквото искат, ред е на патриотично настроените снайперисти от специалните служби и армията. Смятам, че е срамно за Българската армия и МВР един татаро-циганин да разиграва милиони хора близо 20 години, а да няма кой да го гръмне!
  Крайно време е да дойде “един добър ден за българската демокрация”, в който агент Сава ще бъде прострелян от патриот-снайперист, когото следващият президент на Републиката ще окичи с оредн “Стара планина”.
  Дай, Боже!

 9. Към Антони. Знам един политик, наречен “ДЪЛГОТО ИЗРЕЧЕНИЕ”, но при него то /изречението/ започваше с главна буква и завършваше с точка. А при теб приятелю се получава ДРЪН – ДРЪН.

 10. На Антони:
  Българският език си има правопис.
  Ако не си си доучил??????????????
  А статията Ви г-н Инджев,е нещо
  великолепно!!!

 11. Докато не изоставят идеята за радикалния ислямизъм нямат никакво място в ЕС. Меркел и Саркози бяха пределно ясно по този въпрос. Боко Тиквата да не се прави на луд. Друг е въпроса за икономическата изгода, която бихме имали, при евентуален икономически бум на южната ни съседка. Префенциално участие в икономическата евро-зона, пълноправни членове на ЕС – никога!

 12. Защо изобщо трябва да се коментират турци и турски интереси? Тук е България…все още, не е Турция. Защо не коментираме поредното увеличение на… всичко, че даже и на застраховките, задължителните, естествено; обещанията на гуру-то на ГЕРБ, “бащицата” Борисов и реалните резултати..всъщност каквото и да си говорим си остава само говорене, нищо не се променя; народЪТ си слуша чалгата, пие си шльокавицата и псува всичко и всички; чат-пат си чеше езика и това е всичко. “..не народ, а мърша..”, или може би “..а вий, вий сте идиоти..” Your choice…Our Choice..

 13. Много безхаберни писания и тълкувание от И.И.:(

 14. Зад факта, че Ахмед Доган се крие от Ердоган боде очи другият факт, че така са пуснали БГ премиера по пързалката. Ресурсът на доган е твърде голям, за да бъде пренебрегнат от пантюркистката политика на Ердоган. Така че, случката си е най-обикновена уйдурма или каквато и да е там турската дума.
  Иначе светска Турция е много добър съсед на България, но светска.

 15. Г-н Инджев , на биатлониста вицът му е забавен но коментарът му не толкова и моето мнение е че не може сталинския призив «няма човек – няма проблем» да остане да «краси» блога.
  Колкото до Доган – не съм имал възможност да му се «насладя» на всичките проявени «качества» , та чак до «велик политик» за да акумулирам достатъчно омраза като хората в България, но и да беше иначе пак бих предложил същото, макар да съм привърженик на унищожителни критики.
  Що се отнася до армията, тук в блога прочетох за 2 години само едно изказване от техни «доблестни» както се представиха те представители във вид на хленч. Дано да е заради това че са се научили на демокрация и да не вземат страна по тази причина.
  За Турция мога да разказвам доста дълго за добри впечатления от посещения там и от продължителна работа с турски специалисти с които съм имал много добри, колегиални взаимоотношения. Бих се спрял на едно сравнение – отношенията на следвоенните Германия, Англия и Франция , заради които сме всички тук с надеждата и нашата страна да се цивилизова някой ден – в смисъл че нашите отношения с Турция и турците трябва да черпят най-доброто от това което ни показват тези държави след ВСВ. И че ние сме много далеч от постиженията които тази страна направи в последните 20тина години.
  За България. Днес разлиствах World Fact Book и сравнявах цифри и описания за разни държави. За нашата страна пише «хилаво правосъдие» и «силна корупция». Моето общо впечатление като доста страничен наблюдател ще го обобщя с още една дума – че все още е ВЪРЗАНА.

 16. Дали не наближава момента да вземем да се извиним на Турция.Понеже Турция от година на година икономически замогва прогресивно, а ние обратно затъваме прогресивно.Просто да им признаем за наша грешка че сме допуснали руските пълчища да влезът през дунав и са ги отблъснали чак до босфора.И сега много съжаляваме за което.Ако може да ни простят и да ни приемат като провинция към техната държава.Та дотам ни доведе политиката на нашата столетна секта наречена “БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ”

 17. Чета написаното от Вас, господин Инджев, чета публикации и на други пишещи, и рядко-рядко ми иде на ума една индийска поговорка:като сочиш някого с пръст, другите четири сочат към теб. Най-често се сещам за нея когато чета свои неща, защото и аз съм в този грях. А Вие?

 18. Мисля си, че може и да не е толкова сложно. Може просто да е бил препил човекът и да не е могъл да се събуди за срещата. Може и да има известен страх, за който говорите, но точно това е поводът да се почерпиш и да си зариеш главата в леглото.

 19. “Големият въпрос е: какъв е ресурсът на Доган да си позволява този разкош в раздаването на порциите и ритниците?”

  Моят отговор е: отчаянието. Не му приписвам никакви свръхспособности, качества и позиции, меди доганов е отчаян. В момента той е най-отчаяният човек в българското политическо пространство, веднага след него е св. георги доносник. Освен това личните ми впечатления са, че медито е и тежко болен и очаквам в скоро време да се пресели във вечните ловни полета. Това е другата причина, според мен, да проявява подобна “смелост”. Въпросът е кого са приготвили кукловодите от Анкара за следваща марионетка начело на ДПС.

 20. Продължаваме да се учим на демокрация. Съществуването на ДПС, 20 години по късно го доказва. Партия-мафия на Доган е жив политически виц и подигравка с Българският народ. Все пак да не забравяме виновниците за всичко това сме си самите ние.

 21. Пиша за пьрви пьт и ще направя опит за една друга гледна точка!Ресурсьт на ДПС и в частност на Доган е участието в изпьлнителната власт!Сега ,когато реално е извьн нея той не е нужен на никой,нито вьв вьтрешнополитически план,нито вьв вьншен!Ето защо според мен на една Турция не са и нужни посредници в лицето на Доган ,и разни други депесари!Още от времето на “другаря” Костов Турция и нейното Разузнаване си ползват услугите на доста широк крьг от хора,от настоящите а и от бившите управляващи!Така,че според мен Анкара си “купи” доста нови “догановци”!До скоро!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.