Ще обърне ли българският business другата буза след шамара на Борисов?

С коментатори, като социологът Кольо Колев, обикновено съм на диаметрално противоположна позиция позиция, но този път не мога да не се съглася с мнението му, че единственото, от което Бойко Борисов се страхува, е да не загуби доверието на хората – донякъде, защото се страхува със сигурност и от други неща, но това му е приоритет. Доказателството е налице: с един (пореден от този род) жест премиерът зачеркна обещанията за дясна политика като нахрани претенциите на синдикатите за увеличаване на здравната вноска и прехвърли тежестта за здравната и пенсионната реформа върху едвам мъждукащия бизнес.

Като извади маркуча и пусна пяната на популизма за потушаване на задаващия се стачен пожар, Борисов обеща обаче да задуши работодателите и то без да има изгледи с това да зарадва трудещите се, които едва ли ще получат дори и една троха от тази чужда пита, с която той прави помен. Премиерът, който бламира отново финансовия си министър, просто приласка моментно едно бунтуващо се съсловие и угоди на ръководството на синдикатите, но създаде траен проблем на икономиката.

Страхът от стачки при Борисов явно е атавистичен. Тъкмо социализмът не допускаше и мисъл за такива. На милиони хора в лагера на комунизма се плащаше да не правят нищо, но пък да не се “бунтуват”. Което роди знаменития афоризъм: “ Те ни лъжат , че ни плащат, ние ги лъжем, че им работим”. Това е една от най-често цитираните смешки за социализма, която западните автори цитират в свои статии, когато обясняват абсурдите на държавно командваната икономика на своята мигаща в недоумение публика.

В българския вариант обаче вицът за шопа от НРБ е още по-пиперлия: “ Никой не мое да ми плати толкова малко, колкото малко моем да му работим”. Както знаем, по ефективност на производството и днес България е на последно място в ЕС.

И от тази болна, нереформирана система, заразена трайно с манталитета на социалистическото надлъгване, която не е конкурентна по стандартите на европейската икономика, Борисов иска да изстиска “социални мерки” с еднолични решения в ущърб на работодателите?

Принципът “пари срещу реформи” , деклариран като основа на философията на това управление, е дискредитиран, защото парите ( бизнесът) вече наистина са СРЕЩУ тази “реформа”.

Ами ако агонизиращият business не пожелае да обърне и другата буза? Каква ще е следващата стъпка на “човека от народа” – да насъска този народ срещу “чорбаджиите” ли, както направи в една първомайска си реч премиерът Жан Виденов?

35 мнения за “Ще обърне ли българският business другата буза след шамара на Борисов?”

 1. Рядко си позволявам да коментирам, но мнението ми за вчерашното решение е “брутална простотия”. Бих го изразил публично и в лицето на този който го взе. Липсва каквато и да е логика в него.

 2. Възможностите за частна инициатива и бизнес в България са крайно ограничени и безперспективни. Търговията на дребно беше разпределена между такива големи транснационални (но не национални)търговски вериги като “Метро”, “Била” , “Кауфланд “, “Практикер” и др.. Всички пазаруват там. Ако решищ да си отвориш магазин си обречен, освен ако не си направил пари от нещо незаконно и трябва да ги изпереш. Полезните изкопаеми са дадени на концесионери, на които не може да се влияе и от които държавата няма полза.Селското стопанство е разпределено между не повече от 100- 200 крупни латифундиери, които не ти дават възможност да разработиш и 1 декар от собствените си наследствени земи. Имаш земя, но неможеш да я експлоатираш сам, нито да диктуваш условия за отдаване под аренда или за съвместна експлоатация.Имаш земя на книга (нотариален акт) , но местната мафия (т.н. арендатори) не ти позволява достъп до нея. Нищо ново под небето. Да си припомним великия американски филм от близкото минало “Кет Балу”. В системата на здравеопазването е пълна анархия и тотален грабеж. Можеш да си откриеш частна практика, но си принуден да работиш на цените на рекета (рушвета) в т.н. държавни болници (сега уж търговски дружества). Държавата освен с рекет (данъци, налози , такси и осигуровки) с нищо друго не се занимава. Не се развива държавна индустрия ,държавно селско стопанство , енергетика , корабоплавене, търговия и други сектори, които биха могли да осигурят благоденствие на народа и да дръпнат напред (да стимулират развитието) на частния сектор с гарантирани поръчки (гарантирано плащане) на фирми от частния сектор.

 3. Ами то е ясно, народната поговорка гласи – Болен, здрав носи. В България има 200 (словом – двеста) държавни болници, към тях се прибавиха още 100 (словом – сто)и всички са ясла при здравната каса. Нали се досещате, че новите сто частни болници са собственост на хора от БСП/БКП и придружаващите ги ченгеджийски политически формации, като тройната коалиция. А колко са на брой нароилите се частни клиники, поликлиники и здравни центрове, това и Господ не знае. Сега всеки лекар, дори и тези без никаква специалност има частен кабинет. Разбира се, този лекар има и договор със здравната каса. Ще кажа само за едно изключение – имаме два семейни зъболекаря, единият има довоговор със здравната каса, другият няма. Това, че единият има, а другият няма довор, не е толкова важно. Важното е друго, този без довор взима по-малко пари и работи много по-добре, по-бързо и по-качествено. Този с договора към касата ни взима повече пари и е по-некадърен.
  Ще дам и друг пример. По времето на Костовото управление, моите родители, като пенсионери, получаваха всички лекарства почти без пари, плащаше се от здравната каса. Сега питайте някой пенсионер колко му плаща здравната каса и какви са цените на лекарствата. Аз ще добавя само, че по същотото това Костово управление, по което казионните журналя не са престанали да лаят, разходите за здравеопазване бяха 600 (словом – шестстотин) милиона лева, а сега близо три милиарда лева, т.е., пет пъти повече. А колко плащат хората под масата като докторски рекет, само Бог знае. Е, знаят и тези които дават и тези които получават.

 4. P.S. Холандия има общо около 70 болници, при население двойно по-голямо от българското, а Израел, с население колкото нашето има 40 болници.

 5. Афоризмът: “ Те ни лъжат , че ни плащат, ние ги лъжем, че им работим”,според мен е изречен от някой комунист или социалист,за да оправдае ниското заплащане на труда в България.Спомням си една от бабите ми ,която беше на около 70 години и ставаше сутрин в 4 часа,за да отиде на работа в ТКЗС-то и преданно си вършеше работата за жълти стотинки.Същото мога да кажа и за моите родители,които съвестно са си изпълнявали задълженията ,но винаги са получавали ниски заплати,защото не са били хора на властта.Така че, горното твърдение е вярно само наполовина.А защо голяма част от българите напускат страната и търсят препитание в други държави?Естествено главната причина е ниското заплащане на труда в България.Нещо ,което ме озадачава винаги когато съм в БГ е, че в по-малките магазини много често не си получавам касовата бележка и ако си я поискам продавачките ме гледат сякаш съм направила престъпление.Представям си тогава как се плащат изобщо данъци.Във всеки случай работниците не са виновни, че бизнесът в БГ мъждука.Истина е, че много частни работодатели не си плащат честно данъците,назначават хора на договори с минимална заплата,за да плащат ниски или никакви осигуровки.Основният принцип, на който съществуват здравната и пенсионната система е солидарност и бизнесът трябва да понесе и своя дял ,за да може демократичното общество, изобщо да съществува.

 6. Boje gospodi kakvo se chudite. S premier-pojarnikar i to bivsh, a veroiatno i nastoiasht komunist, tolkova.

 7. В западна Европа началник е този който умее добре да работи, в Ръ Бъ началник е този който умее добре да лъже и краде, като после задължително дели плячката с по висшият си началник.България е плячкосана държава в която живеят незаконно забогатели олигарси-Господари и незаконно бедни граждани-Роби, това е общонационален проблем, който е заплаха, за националната сигурност в България и ако този проблем не бъде разрешен (от здравият разум и смелост на Българската нация) със подходящите законни средства, тогава най вероятно ще загубим завинаги последната част от Българската си Държава.

 8. Точно нищо неправенето е основен белег на социалистическото управление.Много пара в свирката, влака не отлепва, а пътниците са принудени да викат пуф паф пуф паф.
  При тоя манталитет на началник влака резултата не може да е друг.Влака няма да помръдне от гара Бусманци даже и да преместват недоволните/медици/ от последните вагони по напред.И ако ръководителите на движението от ГЕРБ не сменят началник влака и тия кондуктури, ще гледат скоро как пътниците сами ще напуснат.И няма да им е виновен тройният семафор.
  Между другото, как се изпълнява дела за здравеопазване от партийната програма. Борисов си намира някакви случайни лица, слага си ги за министри, дава им срокове да пишат програми и поради липса на пари след няколко месеца ги освобождава.Така няма нито партийна, нито политика, нито реформиране. А човекът който ги подбира става все по изморен.

 9. Може би е грешен ход това с вдигането на осигуровките, но в края на крайщата и бизнесът достатъчно тарикатлее, въпреки че е освободен от прогресивен данък.

 10. Хаотичните движения на премиера доскоро бяха със сравнително малки стъпки, ту напред, ту назад, наляво или надясно. Сега обаче има опасност да не си е премерил танцовата стъпка и тя да е голям скок в пропастта.

 11. Освен Иван Костов 20 години наред всички правят това – да угодим на народа непосредствените желания, за да не се бунтува, че то оправия и без това няма, да изкараме някак си мандата, а бъдещето – вълците го яли (с едно наум, че другия мандат ще е друг на власт, който ще обере “парсата”).

 12. Г-н Инджев, какво е Вашето лично мнение за “чорбаджиите” в България? Създават ли наистина национален капитал или са повече в сферата на далаверата, ако мога така да се изразя? Напоследък ми се струва, че всяко посягане върху имането им води до писъци, че ще връщаме социализма. Вие какво мислите по тези въпроси?

 13. СЕДЯ СИ И СИ МИСЛЯ

  Преди много повече от 20 години се замислих върху двойствеността в живота ни. Уж познавах приятелчетата си от квартала, от футбола и ежвдневнителудории, пък изведнъж се втерщявам да видя, как някой се изправя на събрание и започва да ги реди едни, като “Другари, аз предлагам…” А, казвам си тоя не е същият! Не го познавам такъв, някой друг е!
  По-късно се замислих над друго. Запитах се защо все аз съм неудачникът? Все друг ще го наградят, издигнат, пратят в чужбина. Заключих, че са виновни родителите ми! Нито са били партизани, нито поне активни борци. Само до втръсване ми повтаряха да работя честно за да си изкарвам хляба. Никога не ми казаха да блъскам с лакти другите настраи, нито да говоря само, каквото е угодно, нищо че мисляпо друг начин. А приятелчетата правеха това! Съветваха ме да правя, кавото трябва, пък да става, кавото ще. И най-важното, да се пазя от простуда!
  В политиката виждах същото, пълно надупване на СССР! Срам!
  Да, ама хе! Прехласвахме се пред някоя и друга лимузина, паркирана пред “Балкан”, но венцехвалехме съветската техника.
  И пак се замислих. Това не може да продължава. Толкова сме изостанали! Този строй ще се сгромоляса! Очаквах това да стане към 2000 година. Кръгла годишнина, милениум. Нов век започва! Е, да, ама пак не! сгромолясването ни се стовари, като гръм в края на 1978г! И пак познатата история. Хора, които уж добре познавах награбиха мегафони и плакати на партии, които мислех за умрели назад в годините на историята започнаха да крещят: Господа,(смениха обръщението) докога ще търпим! Експериментът свърщи! The game is over! Комунизмът си отива! Оказа се, че сме живели експериментално и на игра!
  Брех, зарадвах се! Доживях! Стига този двойнствен живот, започва истинският, справедливият!
  И пак ядец! Вместо успех в труда, както ме съветваха старите останах без работа. Остана ми само да се пазя от простуда.
  И пак седнах и се замислих. Дълго няма да изкарам така. В чужбина! Там е спасението. Там ще имам повече време да изчакам оправянето на нещата. И ето ме там! Даже се вълнувам за събитията у нас, пиша коментари. Искам да съм съпричастен, да участвам в оправянето.
  И отново да, ама не! Тези моите приятелчета, познати-непознати нищо не оправиха. Нищо освен себе си! То не бяха на думи демокрация ли, царство ли социални програми ли и какво ли още не, но на дело същото, като преди. Само дето корупцията и престъпността избуяха до размери, от които свят да ти се завие! как не, като всеки вече взе да блуска с лакти другите, за да изпълзи нагоре.
  Сега пак седя и си мисля. Седя си и си мисля, но се хващам да мисля, че всъщност само си седя!

 14. Много точно,единственото моторче, което може да ни изкара от тресавището, е частната инициатива! Частникът за това е силен – защото знае, че всичко в бизнеса зависи само от него(когато има точни правила), когато няма и той тарикатее. Така че мили ми Ева и Б. излезте на борсата! Само там се вижда кой колко струва.

 15. “Простотията е по-страшна от болестта” ми казваше баба. Сами виждате, че е била права. По-лошото е, обаче, че не се очертава поумняване на нацията…!

 16. Ясно се откроява , поне за мен, едно нешо-всяки гледа да защити своите тесни интереси, а държавата от това отслабва и се губи.Няма държавна политика и нищо чудно да остане само част от настоящата ни територия от 111 хил.кв.км, без Родопите.Защото именно от там намигат интересите и според мен добре свършената работа на Турция в лицето на ДПС и Доган.Няма да издържим защото ни постигна най-лошото-обезлюдяване и пълна бедност!Спасение не дебне от никъде.!

 17. До Б.
  Тук не се наказва бизнеса. Наказват се работещите хора, които си плащат данъците и осигуровките за сметка на всички държавни служители в т.ч. всички полицаи и др. хрантутници на издръжка на бюджета. Превръщаме се в страна управлявана от синдикатите, които в интерес на истината представляват много малка част от работната сила в страната.
  p.s. Бизнесът никога не е бил облаган прогресивно.

 18. към Joro:

  Мисля, че шамарът на Борисов е срещу всички работодатели без изключение. Това е “колективно наказание”.
  Темата за солидарното общество е мнооого голям въпрос. Десетилетия наред насилственото налагане на тази солидарност в страни, като Швеция и Германия, доведе до бягство на национален капитал ( от Швеция) и до тежко заболяване на икономиката от претоварване на социалната тежест върху икономиката ( в Германия). Сега се чудят как да се измъкнат от тази ситуация…
  Ако има виновни в нещо “чордабжии”, трябва да бъдат посочени конкретно с личната им вина.
  Прослойката на работодателите в България вече се състои от хиляди, ако не и стотици хиляди граждани.Не съм сигурен дали наемните работници днес са повече от собствениците на дребен и среден бизнес. Защо от тях да правим пролетарии?
  С други думи, дори и от популистка гледна точка, ходът на Борисов е панически грешен- само и само да няма стачка на синдикатите и на лекарите.
  Ами утре, когато по тази схема се надигне друга прослойка- и на нея ли ще й угоди?

 19. Спомняте ли си, как преди много години диспечерите в САЩ се “опитаха” да “извият ръцете” на Роналд Рейгън, който тъкмо бе застъпил на поста президент на САЩ. Спомняте ли си, как подобен ход се опитаха да направят и миньорите в Англия по времето на Татчер. И в двата случая става дума за “въздействие” върху държавата, за да си ОСИГУРЯТ ГАРАНТИРАНО плащане, такова, каквото ТЕ го искат. Само че не им мина номера, понеже и Рейгън и Татчер са ГОЛЕМИ ПОЛИТИЦИ за народите си. Най-малко ТЕ ще позволят да бъдат РЕКЕТИРАНИ….. Споразумението между БЛС и правителството си е чиста форма ОСИГУРЯВАНЕ на ГАРАНТИРАН доход за лекарите, чрез вдигане на ОСИГУРИТЕЛНАТА вноска, но без да се пита ОСИГУРЯВАЩИЯТ къде го боли. Или просто казано, БЛС, знаейки че “БЕЗ ЗДРАВЕ НЕ МОЖЕ”, и останал единствен в БГ, защото други “специалисти” вече просто нямаме, използва ДЪРЖАВАТА, която ще ОСИГУРИ чрез ЗАКОН ПАРИТЕ ( т.е. рекетирайки, което за нея е “добре дошло”), които те до голяма степен крадат. Защото никой не мисли как да се спрат кражбите, а всяко следващо правителство мисли как да си ОСИГУРИ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА КРАДАНЕ. ………. Само преди седмица се говореше за децата с увреждания. Излезнаха следните ФАКТИ: “Всяка година държавата дава 12 млн. лева за 1350 деца в домовете за деца с увреждания, но виждате, че въпреки това има гладни и недохранени“. Или просто казано, за едно дете, “държавата” отделя 8888,88 лв на година или 740,74 лв на месец- ЗА ВСЯКО ДЕТЕ. А ДЕЦАТА УМИРАТ ОТ ГЛАД И СТУД. ЯВНО Е ЧЕ НЯКОЙ КРАДЕ, И КРАДЕ ЯКО. НО НИКОЙ НЕ ВИКА, ДАЙТЕ ДА ХВАНЕМ КРАДЕЦА, ВСЕКИ ВИКА, ДАЙТЕ ДА ОСИГУРИМ ПОВЕЧЕ ЗА КРАДЕЦА…. Затова пък, вече си имаме “Байландо”, което не е лошо между другото…..

 20. Добре де, ясно е, че работодателите не стачкуват. Ако не върви бизнесът, работодателят или затваря фирмата си или сменя дейността й. Бачкаторите, обаче, гризват дръвцето. Трябва да се създаде синдикат на работещите в частния сектор.

 21. нека да не сме токова критични, погледнете какво става в Ирландия, Исландия др. Европейски държави!!!

 22. Да, г-н Инджев, и на нея ще угоди. Както казвате, огромният му страх е да не загуби доверието на хората. Той иска да бъде хвален. А което и да е правителство, ако тръгне истински с реформи, разбира се ще има протести, че и до оставки и предсрочни избори може да се стигне. И, доколкото го опознах (дано да греша), струва ми се, че си вярва, че закърпването осигурява най-големите управленчески успехи. Защото той има само едно измерение за успешно управление – овациите днес; ако днес много хора му ръкопляскат, значи е велик управленец. И затова е склонен “да поема всичко на собствения си гръб”, защото министрите му все се дънят, предлагат неща, на които днес се реагира с оплюване, а не с овации. Политиците досега след промяната имаха различни мотиви да “закърпват” положението, почти всички користни, някои поради чиста проба недалновидност и некомпетентност, но бойковият мотив е в основата си психо(пато)логически. Пак казвам, единствено Иван Костов започна реформи, те бяха болезнени и какъв беше резултатът? Няма втори мандааат…Но моят неудобен въпрос е как си представяме, че една партия ще оцелее на власт в България, ако прави реформи, които разбира се изискват жертви днес? И така пак нещата се свеждат до липса на гражданско общество. Винаги съм се питал какво не правим, какво пропускаме като си отглеждаме децата, че като пораснат живеят на малки групи, но никога не се организират в общество. Наскоро се сетих – не че не правим нещо, не че пропускаме нещо в отглеждането, а напротив – активно ги учим на индивидуализъм.

 23. Най-страшно е, когато “богаташите”, така наречените едри капиталисти, влизайки в политиката, започват да използват ЛОСТОВЕТЕ НА ДЪРЖАВАТА ЗА ЛИЧНО И ДОПЪЛНИТЕЛНО РАЗБОГАТЯВАНЕ. ИМЕННО ТОВА СЕ ИЗВЪРШВА В БГ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ. Eva Rot е права, и Б. е прав, и Даниел Стоянов е прав. Държавата трябва да гарантира чрез закони, такива правила за “правене на пари”, че те да са еднакви за всички, да ги СЛЕДИ ЧЕ СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ЕДНАКВО ЗА ВСИЧКИ, И ДА СЕ БОРИ СРЕЩУ МОНОПОЛА и ИЗНАСЯНЕТО НА ПАРИ. Не трябва да се допуска по никакъв начин обвързаност между държавен служител и частен бизнес. В противен случай, корупцията и ВРЪЗКИТЕ ще съсипят конкуренцията, от там “бизнеса”, от там и държавата. Задължително трябва да има прогресивен данък, над определена сума печалба, особено за “свръх-богатите”. Иначе няма “какво” да го накара той да инвестира. Просто ще си “къта” парите, или използвайки лозунга “свободно движение на капитали”, ще си ги изнесе в чужбина. А парите не са капитал. Парите са капитал тогава и само тогава, когато се капитализират в “нещо си”, т.е. те се вкарат в бизнес, от “busy”, заети са. Когато парите “направени” в БГ се изнесат и се вложат в чужда банка, това си е чиста форма кражба, и тази чужда банка започва да ги използва за бизнеса, само че там, далеч, а не тук, където са “направени”. И понеже парите “изчезват”, т.е. законно се крадат, “държавниците” започват да облагат допълнително малкия “играч на пазара”, а ГОЛЕМИЯТ, КОЙТО В СЛУЧАЯ СА САМИТЕ ДЪРЖАВНИЦИ, си “живурка” на “плосък данък” и си вика “да го духат бедните”.

 24. При положение, че така наречената “лява” партия БСП извърши изключително десен акт като въвеждане на плоския данък, не виждам нищо странно в левите действия на Бойко, който обозначава себе си като десен. Впрочем Иван Костов също в определени периоди упражняваше доста лява риторика (беше в опозиция тогава, затова само риторика).
  Иначе лично аз считам, че отговорът на последния въпрос от статията по-горе е “да”. И тук не става въпрос за някаква класова предубеденост и емоция от моя страна, а за чист прагматизъм. В допълнение към своето “да” бих добавил – крайно време е народът (видя се, че властта няма да го стори) да измете “чорбаджиите”, които може да са чорбаджии, но не са никакви бизнесмени, защото похватите и практиките, с които действат на “пазара”, в нормална държава биха ги довели до фалит, до затвор или и до двете. 99.5% от едрите риби в българската икономика са индивиди от тоя вид. Голяма част от тях не са били нито чираци, нито калфи – направо са получили куфарчета с пари и/или протекции от високо и са станали майстори. Или ако са били чираци и калфи – не са имали потенциал да станат майстори. Гергов е живият пример за подобен чорбаджия. За подобен “бизнесмен”, да ме прощавате, и една сълза не мога да пролея.
  Вярвам в частната инициатива, самият аз сам се боря за хляба си, но… освен частна, инициативата трябва да е и честна. А това второто, за съжаление, в общия случай не е вярно за едрия български бизнес.

 25. Аз не виждам защо “работодателят” мърка, при положение, че “той” реално НИКОГА не плаща осигуровката на работника. “Разходът” по осигуровката в течение на годината МУ е РАЗХОД. Този разход, знаейки броя на “работниците”, знаейки заплатите им, ТОЙ ТРЯБВА да го е преценил и да го е заложил в цената на продукта или услугата, която предлага. Когато тази услуга или продукт се купят от “някой”, то този “някой” реално ще плати и осигуровката, защото тя е заложена в цената на “продукта”. Работодателят само печели от предварителното превеждане на пари по осигуровката, защото това му се явява реално “разход”, а ТОЙ предварително в течение на годината прибира печалбата и може да я “завърти”. Друг голям парадокс в БГ (и не само в БГ): За бизнеса има плосък данък печалба 10%. А за физическото лице, за което заплатата е реалната му печалба има 16% осигуровка по пенсия, плюс здравна 8%, плюс “данък печалба”, плюс това че плаща и онази част от осигуряването, което “работодателите” предварилно превеждат на “държавата”, но след това си го “избиват” при продажба на “стоката”…… Това е като онази приказка, за онзи баща, дето имал десет деца и седнали да вечерят варени яйца. Майката дала на всяко дете по едно яйце, а за бащата “не останало”. И той рекъл на децата: ” а сега всеки от вас да ми даде по половин яйце, за да има и аз каква да ям, пък и така ще е “честно””. Така “босът” изял ЦЕЛИ 5 ЯЙЦА, а за “челядта” по 0,5. Децата отново си легнали гладни, но със чувството, че са “помогнали и нахранили” бащата и на другия ден разнасяли славата “колко справедлив и добър баща имат”.

 26. До Сотиров – Нещо не ви разбирам… Синдикат на работещите в частния сектор? ОК. Но ако не върви бизнеса, един работодател е логично да закрие фирмата. Вие какво предлагате? Да плаща заплати, така, както е на загуба? От къде ще идват парите? Защо е това противопоставяне работник-работодател? Да речем, че аз съм работодател. Един работник изкарва на месец 1200лв за фирмата. 200лв отделяме за печалба и фирмени разходи – наем, телефон, офис материали и др. Работникът ми струва, примерно 1000лв – заплати, осигуровки, данъци и т.н. Ако приспаднем всички удръжки, чисто работникът ще вземе около 500 лв. Ако се осигурява на 400лв, обаче, той ще получи чисти 900лв. Е, познайте какъв е изборът на работника?! За разликата работодателят плаща 10% печалба и ги дава на работника в плик. По-неизгодно и опасно е за работодателя. А капацитетът на работещият е да изкара 1200лв на месец. Защото, ако в Германия едно посещение за ремонт на домакински уред е 50Евро, тук е 20лв. Но, да не изпадам в подробности…

 27. Собствениците на дребният и среден бизнес в България са истинският национално отговорен капитал в България, защото те са Българският мотор на икономиката в Българската държава и е естествено законните капитали на част от тези бизнес среди да изградят структурите на новият законен едър бизнес в България, но за да се случи това, първо трябва мирно да демонтираме червената стена – (препятствието пред Българската правова демокрация и пред свободната частна инициатива на Българският бизнес.

 28. До Dikov
  Господине няма какво да ме пращате на борсата!Не си падам по спекулации и миризмата на пари не ме кара да си прадавам душата.На Вас Ви препоръчвам да гледате филма на Erwin Wagenhofer “Let’s Make Money”.Авторът на филма твърди ,че няма пазар,има само хора,които искат да владеят пазара.

 29. Moite roditeli imat maluk biznes v Plovdiv, rabotjat i s njakoi ot bolnizite v grada. Bjah izlkljuchitelno vuzmotena da procheta njakakvo izkazvane na ministur Djankov,che vijdate li vsichki zaduljenija kum biznesa sa izplateni- ami ne,ne sa – ot poveche ot edna godina moite roditeli chakat da im budat izplateni edni sumi (koito za razmera na tehnija biznes sa jizneno vajni), no pari njama zashtoto na bolnizite sa im zamruzili bjudjetite.
  Mnogo mi e interesno da razbera, tova znae li se v Bulgarija? zashtoto kato cheta presata ostavam s vpechatlenieto,che dosta poslugva nashijat ministur. I samo posledno da vmetna- ne vsichki,koito imat njakakuv biznes sa bivshi komunisti, prestupnizi i lujzi.

 30. В Германия ,работодателят по правило поема половината от осигуровките на работника или служителя и по този начин също участва в т.н Solidargemeinschaft или преведено означава солидарна общност.Тук също се предвиждат промени в здравното осигуряване,друг е въпроса това колко се харесва на германците и със сигурност те няма да пропуснат, на следващите избори ,да покажат червен картон на сегашните управляващи.

 31. Гореща новина от днес – голяма строителна фирма, собственост на В. “The Scull” Божков, обяви фалит. Не е случайно това, но да видим каква е истинската причина.

 32. Към ***,
  Това наистина е може би най-важната новина, поне според мен. Най-голямата строителна фирма в БГ, “Мостстрой” обявява фалит, след като е “дръпнала” доста пари за осъществяването на неосъществени обекти. Ако си спомняте, една от “първите” фирми с САЩ, която обяви фалит бе AIG, най-голямата застрахователна компания в света, която получи преди това доста пари от “хазната”. След “фалита”, “тя” си смени името, и сега на екипа на Бербатов има три други букви. Не че това не са същите собственици. С тази разлика, че дефицита на САЩ скочи почти три пъти, който ще трябва да се плати от гражданите. Подобно започва да става и в БГ. Фалита на тази фирма е първият сигнал. След като “усвоиха” парите, не изпълниха “поръчките”, трябва просто да изчезне името им от пазара. Всеки фалит е печалба. А дълга на БГ вече е: 36,93 млрд. евро, като достига 108,6% от прогнозния брутен вътрешен продукт… Някой ще трябва да го плати???

 33. Мила Ева, от Вашата кула(явно не BG)може и така да изглеждат нещата! Не съм искал да Ви обидя! Извинявам се ако съм ви засегнал!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.