Обама има да учи от Първанов

Като “тъпак”, “икономически неграмотник” и “идиот, що се отнася до капитализма” беше определен американският президент Барак Обама от най-влиятелния радиоводещ в Щатите Ръш Лимбау, предаде Ей Би Си.
Лимбау подписа през 2008 г. договор, който му гарантира за 8 г. доходи по 50 млн. долара. Гневната реакция на заклетия републиканец, роден на 12 януари 1951 г. в щата Мисури, бе предизвикана от заканата на президента на САЩ да премахне привилегиите при данъчното облагане на богатите.
“Обама е пълен икономически неграмотник, ако не разбира, че увеличаването на данъците за богатите няма да стимулира ръста на икономиката” – така Лимбау коментира казаното от президента пред Съвета за икономическо възстановяване. “Г-н Обама, нашият син на имам, би трябвало да вдигне данъците за всички. Тогава би спечелил доверие.” От няколко месеца Лимбау нарича президента “имам” или “син на имам”.

Тази информация, публикувана във в. „Труд“, навежда на някои мисли по (невъзможна) аналогия. А е невъзможна, защото в България няма как да се случи президентът-слънце да бъде неуважително споменат във „влиятелна“ медия, камо ли пък лично от „най-влиятелния“ водещ. Нещо повече: да бъде направо „обруган“!?

Тоя Обама няма ли си някоя Бойка Башлиева, че да развърти корпоративните телефони и да поиска на разпасания водещ поне да му бъде направено предупреждение за уволнение?

Абе, Обама няма ли си квоти в американския СЕМ, в комисиите, които благоволяват да позволят на послушните медии да съществуват, с което да озапти самозабравилите се волнодумци чрез техните пришпорени началници? Направо да се чуди човек.

Но връх на всичко е това, че водещият е пристрастен. Не е неутрален, един такъв безполов, както е прието у нас. Бил отявлен републиканец. Ужас! Къде спи етичната им комисия и американската Венелина Гочева, да му заявят да си обира крушите и да си пие горчивата чаша?

И още нещо – този нагъл и пристрастен водещ си позволява да твърди, че избирателното облагане на гражданите и притискането на богатите няма да обогати бедните. Не Обама, а самият той е тъпак. Ако не вярвате, питайте нашите мъдреци тук, които си мислят обратното – „мачкат“ работодателите за радост на бачкаторите ( които не знаят, че така ще им намалеят заплатите и работните места).

Дааа, лош пример дават американците с тяхната президентска мекушавост. Друго си е братският руски модел – там удрят прямо и без недомлъвки по масата, а след това и по мутрата.

Споменавам това поради факта, че се навършват 4 години от убийството на журналистката Политковская. По едно съвпадение съобщих за него в последното издание на предаването „В десетката“ по Би Ти Ви, което дълбоко засегна президента Първанов. След което в тази телевизия вече повече никой не посмя да задава въпроси, а когато го обгрижват му задават направо отговори.

Учи се, Обама!

23 мнения за “Обама има да учи от Първанов”

 1. Няма какво да се коментира. Чета…мълча…ругая /да не кажа псувам/.

 2. Добре казано, г-н Инджев!

  Въпросите на нашите интервюиращи са по предварително зададени отговори.
  Така, вместо да дисциплинират – правят вятър.

  Обществото се нуждае от ръководители, които са преди всичко съвестни граждани, а не самодоволни властелини!

 3. Слава Богу, че все още се намира някой
  “да го казва” и у нас !

 4. Е, Рейгън също не ги е галел с перце :] Но Обамата, Обамата… обамумамата 😀 Хептен на социализъм го е ударил тоя идиот, не мога да го разбера. Или им прави “морков+тояга” – уж им реже от данъците на баровците, но им осигурява достатъчно военни поръчки и им готви поредната ревитализираща война.

 5. Не им връзвайте толкова кусур на американците Г-н Инджев! Млада нация са, скоро направиха 200 години. Ми те са си диваци спрямо нас. Къде могат да се мерят с нашата 1300 годишна история, че и по-стара! Само един бизнес в главите им и една демокрация! Същите, като полнезийците дето разменяли брилянти и други “цветни камъчета” срещу торба ориз предлагана им от алчните пирати на капитан Кук. Зер те освен за накити и украшения за друго не става се ядат,нито се пият. Та така и амерканците, диво племе, свободолюбиво. Не си и повдигат главата за да видят, че има звезди, хармония, световен ред във вселената. Нито Бог, нито цар почитат. Току виж и джамия вдигнали на кота нула и това бедно момче Обама, израснало в бедно имамско семейство най много “син на имам” да нарекат! И какво пък толкова, да не би да не е истина! Те даже не го чувстват като обида. Я попитайте наш Волен как ще реагира, ако го нарекат така! Ама трябва опит, култура. Нищо, всяко нещо със времето си. Ще се цивилизоват и те, като нас някой ден (да пази Господ)!

 6. Иво, Ръш Лимбо (така го произнасят) е от “ултрасите” на републиканците и в неговото радио-шоу е наричал Обама с всичките възможни обиди, които можеш да се сетиш. Но, на никой от президентската администрация и през ум не му е минавало да му прави забележки или да го поучава. Единственото, което направи Демократическата партия е, че обяви конкурс за текст на билборд, който да бъде инсталиран срещу дома на Лимбо. И аз се включих в конкурса с каламбура: ” Rush Limbaugh = Limbo Rush”, но спечели текста: “Америка не е Ръш Лимбо”. За да има с кого да се сравни Ръш Лимбо бих ти казал например, че аз харесвам радио-шоуто на Рон Рейгън, сина на Роналд Рейгън, който е от Демократическата партия и е изключително интелигентен водещ. Но това не означава, че “hillbilly”-тата някога ще се откажат да слушат Ръш Лимбо и ще преминат към Рон Рейгън. А що се отнася до гоце, мога само да кажа че е толкова архаичен и ненужен президент на България, колкото са ненужни и историческите му трудове. И да не забравя. Имам предчувствието, че догодина на президентските избори неговата формация ще издигне Стефан Данаилов за кандидат.

 7. Rush Limbaugh-манипулатор на общественото мнение,е успешен с умението си да сее омраза.Той е кралят на десните популисти.Изключително безсрамно имитира болния от паркинсон актьор Майкъл Фокс.В смъртното наказание той вижда само”Отмяната в последната минута” като жестокост.За да говори всички тези глупости и да промива мозъците на американците му се плащат огромни суми.По време на изказване пред консервативно лоби във Вашингтон, уж на шега е казал:”Божият трон е декориран със светещи букви”Rush Limbaug”.Либералният комик Al Franken e написал книга със заглавие”Rush Limbaugh е един дебел,мазен идиот”.
  Госродин Инджев нали Вие наричате точно такива хора “крайно бесни” или аз нещо не съм разбрала?Зад този скандален водещ седят мощни групировки и в момента, в който вече не им е изгоден ще трябва и той да си обере крушите.Явно е ,че за да започнат и българските медии да плюят по Първанов трябва някой да им плати.Така е ,защото ние обикновените хора сме смятани за идиоти от медиите,за стадо овце, на което магат да манипулират и промиват мозъка.Имам чувството,че сънувам някакъв кошмар!

 8. „мачкат“ работодателите за радост на бачкаторите

  Да-горките работодатели,които се чудят как да си скрият лимузините и имотите,осигуряват на минимална заплата и крият данъци!Горките те!
  Жал ми е за тях.

 9. Обамата ако иска да направи кариера като лъжец, измамник и крадец, то, тогава няма как да мине без ценните познания които би придобил от баче му Гоце. Няма да му бъде лесно на Обамата ако има желание да стане национален предател и агент на враждебни на държавата му сили, то пак ще има нужда от напътствията и помагалата на баче му Гоце.

 10. Към Eva Rot:

  Точно така, наричам ги именно така.
  Само че къде в текста ми видяхте някакво харесване на самия водещ?
  Ако не разбирате иронията ми, че един толкова краен в обругаването на Обама водещ не предизвиква ответната реакция на президента, както се случва у нас с далеч, далеч по-безобидни “намеци” по адрес на Първанов, значи просто не е имало смисъл да четете сатиричната ми закачка.
  Така че- да , нещо не сте разбрала.

 11. REPUBLICANS FOR EVER!Без да им кадя тамян и с достатъчно критичност към някои техни неубедителни ходове в разни историчаски ситуации, те винаги ще бъдат лицето на истинската Америка. А обамаманиаците и техният идол са обречени да бъдат нейния… Тяхната енергия идва само от пагологичната омраза към всичко, благодарение на което Америка е опора на нормалните ценности в света.Но има и просветление-свестните хора, които все още не е видиотила “политическата коректност”, в САЩ имат Ръш Лимбо, National Review, Fox News сред морето от неолевичарска пропаганда.Ние пък имаме Иво. И се радваме, че не само го четем, но и го виждаме в последно време по-често.

 12. “… вече повече никой не посмя да задава въпроси, а когато го обгрижват му задават направо отговори”
  Ами да! Пълна приемственост – някога, след първата среща Рейгън-Горбачов, най-големият наш политически коментатор П. Кожухаров на прес-конференцията зададе на Горбачов някакъв въпрос, не си спомням какво. Помня, обаче, и то много добре отговора на другаря Горбачов: “Имате право. Така е!”

 13. Явления- статъци от турското робство, “синила от бича” в психиката на българина. Да не се изпусне нещо в медиите, което да наруши реномето на този или онзи! В момента слушам изказването на Станишев народното събрание, с което се възмущава от речта на Волен Сидеров за приемането на Турция в Европейския съюз и от това как председателят на народното събрание Цачева е допуснал това да се случи! Изумителна е автоцензурата на този народ! Къде Ви е самоуважението Господа?! Как е възможно да се ограничава и самограничава свободата на словото!

 14. Да споделя нещо, което смятам за важно! Американците може и да са млада нация, но са открили нещо много значително. Срокът за президентския мандат е 4години и най-много 2 мандата може да изкара един президент. Нашата Конституция може да има много недостатъци, но един от най-важните е именно срокът за мандата на президента, 5 години. Ако беше 4 гоце щеще да го няма още сега! А два мандата 10 години са твърде дълъг срок, когато се случат неблагополучия, като нащето в момента. И ние, като другите сме предиомно позитивно мислещи и се надяваме на най-доброто. Но не се застраховаме срещу възможни издънки, а те никак не са малко вероятни, особено у нас в предвид качествата на “матрияла”. Личности като Линкълн, Кенеди или Рейгън не се намират лесно и в САЩ, а какво да кажему нас! Ако беше сигурно, че лайнар като гоце може да изкара най-много един мандат-5 години добре, но обикновено президентите се преизбират. А вероятността да се проведе успешен импийчмънт е много малка, както сочи и световната практика, и нашата мизерна такава. По- кратък срок от 4 години е недостатъчен на който и да било политик да доведе политиката си докрай и да се видят резултатите. Аз лично мисля, че 3.5 години е още по-добре, но психологическата бариера от цепенето на годината е трудна за преодоляване.
  Струва си да се замислим и по този въпрос. Поздрави!

 15. Г-н Инджев, Вие пишете, имате остър ум и остро перо, пеете и танцувате. Всеки ден има Вашата гледна точка по проблемите на обшеството ни в блого. Чета го с удоволствие.Вие по мое мнение сте професионалист, който заслужава повече публични изяви, ЗАЩОТО СТЕ УСПЕШЕН ПРИМЕР В ЖУРНАЛИСТИЧЕСКОТО “СЪСЛОВИЕ”.

 16. До Стамбо. Нещо не се връзва това което казвате. Хем се вижда как водещият се е задавил от злоба и обиди хем вие твърдите, че на демократите енергията им “идва само от пагологичната омраза към всичко …”.

  Поразмислете пак малко.

 17. Бат Илия, уважавам критичността ти, но в случая стилът на Лимбо се вмества в безмилостния тип медийни войни в САЩ. Там не е като тук, където в лакейските медии се спори дали гоцэ сырышныка е добър, най- добър, прекрасен, неземно велик или просто Бог. Демократите (говоря за техния днешен ултралевичарски срив, започнал още през 70-те) мразят истинската Америка и с цялата си несpавнимо по-мощна ляволиберална машина за -пропаганда: Холивуд, СNN, NYT, не и прощават. Затова истинската Америка (да я олицетворим с Роналд Рейгън, Клинт Истууд и фермерите от Тексас) не е длъжна да ги обича.

 18. В България подобна критика би стояла на някакво маргинално ниво по жълти вестници макс или ще процъфтява по форуми, четена и коментирана обилно впрочем.
  Майкъл Мур е едно друго изключително популярно лице на американската журналистика и обществен живот, което едва ли би могло да се развива успешно в България. И това е една от най-големите драми на БГ обществото въобще. Свободата на словото стои на твърде ниско равнище.
  Според мен проблемът е в липсата на умение на хората като цяло за критичен поглед към нещата, базиращ се не на личностни пристрастия, а на принципни позиции.

 19. @Стамбо

  Къде отиде в Америка да мериш медийните им войни с наши аршини. Обама не обичал истинската Америка?!?!? Кротни малко, това е Америка – не оценявай нещата като футболен запалянко. Там се обичат по интереси, не се обичат по партии, за разлика от нас. Но всички си обичат страната. Хубавото е ,че можеш да чуеш различни мнения, било и най-крайни, и така можеш да направиш избор. Поради едностранността на БГ медиите, изборът го правиш по-скоро емоционално, отколкото разумно.

 20. Стамбо, аз също уважам критичноста ти. И ако мога да продължа с един цитат – “Демократите мразят истинската Америка” или “Холивуд, СNN, NYT, и не прощават” .

  На каква база вие твърдите това. Посочете един пример или ако може и повече. Защото аз лично отдавна съм забелязал, че републиканците изразяват тези твърдения, но май излиза, че то си е клише и повечето не могат дори един пример да посочат. Получава, че фермерите, които не обичат много да му мислят, просто получават една доза твърдение от това което искат да чуят, а не действителноста, и това на подсъзнателно ниво е по-сладко.

  Нещо както нашите пенсионери са си зарекли, че само комунистите се грижат за тях и това е. Няма разубеждаване.

  Аз имам примери за обратното на това което твърдите и за момента ще се спра на две книги (измежду много други) . Няма да слагам линкове, че съвсем ще задръстя г-н Инджевият форум, но можете да поставите заглавията в Амазон и ще излязат.

  The Exception to the Rulers: Exposing Oily Politicians, War Profiteers, and the Media That Love Them
  В груб превод – за читателите незнаещи английски: Изключение за управляващите: Изобличаване на нефтените политици, забогаелите от войната и медията която ги обичаше.

  War Made Easy: How Presidents and Pundits Keep Spinning Us to Death
  Война направена лесно: Как президенти и съветници ни въртят до смърт. Много грубо, но това измислих, за най-близо до бг изказа.

 21. Бат Илия и Гларусе, наистина да не затрупваме форума с линкове, защото и аз мога да демонстрирам библиографска осведоменост. Става дума за това, че в САЩ (с маргинални изключения) няма голяма медия, която да обича републиканците. Причините са много. Но че демократите особено Картър- са били винаги в основата на неадекватни геополитически идеи и практики и на нещо, което в една книга бе наречено “неслучилото се самоубийство на Америка”, а именно: САЩ ДА СЕ ИЗВИНЯВАТ НА ВСЕКИ ИЗРОД С ЧЕРВЕНА ПЕТОЛЪЧКА ИЛИ ЧАЛМА,ЧЕ ПРОСТО СЪЩЕСТВУВАТ!- а, сори! Моля ви, вижте Illiberal Education na Dinesh D`Souza – ужасиите на политически коректните из американските университети и ще разберете, какво имам пред вид. Това е, хубаво е, че спорим с интелигентни аргументи.

 22. Значи Стамбо мисля да кажа само още едно нещо и да спирам, че напоследък, нещо много приказки изприказвах.

  Това противопоставяне което републиканците тръбят си има точно определени количествени изражения. Само още един библиограсвски пример както ти го наричаш. Халибъртън в чийто борд е бил Дик Чейни преди да напусне, за 4 (мисля беше) години от войната печели контракти за повече от 400 милиарда. Говорим за нефтени и оръжейни. Разбира се това е случайно и няма как да обвиним този патриот в някаква тенденциозност нали.

  Тъй че, чичо Сам, всъщност чичо Дик и сие добре кешират тази твърдолинейност.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.