Тайните преговори за нашето ядрено заробване явно продължават

Това е всичко, която явно ни се “полага” да знаем за най-тежкия финансов, икономически, стратегически, екологичен и международно заробващ проект, който тежи като воденичен камък на шията на България:

“Удължават договора за АЕЦ “Белене”

петък, 08 октомври 2010
София
До понеделник договорът между НЕК и “Атомстройекспорт” за строежа на АЕЦ “Белене”, който изтече на 30 септември, вероятно ще бъде удължен с 6 месеца, твърдят източници на “Стандарт”.
От българската компания заявиха, че споразумение още не е подписано, но процесът върви. От централата на “Атомстройекспорт” в Москва пък заявиха, че вероятно в началото на другата седмица ще има конкретни резултати.”

Цитатът е от в. “Стандарт”. Два абзаца и толкоз!

Няма разследване, припомняне, неудобни въпроси и разкрития за вината България да е превърната в заложник на руската амбиция на всяка страна да ни превърне в площадка за руско проникване през задния двор на Европа. Няма ли мърдане? Има, има, стига да наредят от Москва.

Баламосват ни с какви ли не “битки” на властта. Чак и хеликоптер отпуснаха да снимат имоти, за да нахранят любопитството на “простолюдието” поне със зрелища ( с хляб- едва ли), макар никой да не вярва, че от тази демонстрация ще произтече някаква справедливо възмездие, ако изобщо бъде доказана и необходимост от търсене на такова. Но по “дребната” тема, като съдбата на гигантския ядрен обект край Белене, солидарно се мълчи.

Както се вижда, отново ще се подписват анекси и споразумения на тъмно. От публиката, която смирено седи в партера на този театър, се очаква да зяпа какво ли не, но само да не наднича зад кулисите на тайнството с окончателното заробване на България като руски енергиен васал.

Дори е чудно, че цели няколко изречения са се промъкнали на страниците на свободния ни печат – можеха и толкова да не ни кажат. Покорно благодарим – ама страшно покорно, наистина!

19 мнения за “Тайните преговори за нашето ядрено заробване явно продължават”

 1. При тази публика, каквото и да кажат
  (или не кажат) – все тая. Изнесоха се
  ужасяващи факти за злоупотреби и открито крадене и какво?
  Колкото се трогна Прокуратурата, толкова и публиката.
  От изнесеното от г-н Инджев, дори не става ясно кои се договарят.
  Какви са пълномощията на НЕК?
  Кой участва от страна на правителството?
  И още много и много въпроси. Десетина реплики и под тази статия и
  толкова. В очакване на нова “сензация”…

 2. Във всяка добра и успешна дейност има неща, които не бива да се казват никога.Те са част от същността .Те носят ядрото.На тях се крепи всичко.Освен това не е робство, а доброволно споразумение на две страни.

 3. Oh, Gospojo Petrova…dano ne si viarvate i dano niama mnogo drugi takiva “viarvashti”.

 4. Когато става дума за висш пилотаж,ефрейторите чакат заповед и нямат думата.А точно това е част от външната политика, в която вземат участие като Русия, така и САЩ.

 5. VALERIA, мила,
  та тя, рассията си е какво друго освен ефрейторче ???
  “Буркина фасо, ама с ракети” – според класациите за жизнен стандарт и бруто продукт на глава(манерка спирт) от населението…
  Основният проблем тук е, другарко,
  че чрез дванадесетте милиарда евро дълг, който ще изплащат и нашите внуци (включително вашите), българите се обричат на мизерия за дълги години напред, като по този начин се реализира със сигурност старата максима на съветските служби – колкото по-бедна е Задунайская, толкова по ни е в лапите.
  Та ти на това ли се радваш,
  свол.. ??

 6. Към LIDIA PETROVA.За каква “успешна “дейност” говорите,когато става дума за АЕЦ Беляне?Или сте част от енергийната мафия в БГ,за която,без съмнение,реализирането на този проект ще е истински успех под формата на много,много милиони в зелено в по съответните банкови сметки!Колкото до тайните ,съпровождащи споменатия проект,те не са от днес,вчера или миналата година а са вписани в дългосрочната политика на Москва,активно подпомагана от нейната 5-та колона в БГ/в лицето на социалистическата кс-комунистическа ългарска върхушка/за лизане в ЕС и НАТО през задният вход/глобалнопогледнато/ и като начин за големи и дългосрочни печалби за Русия.Фактът,че до момента,не е доказана икономическата ефективност на проекта ПУБЛИЧНО,говори че нещата не са такива,каквито се питват да бъдат представени от заинтресованите,упоменати по-горе.

 7. Като граждани е нормално и естествено да обсъждаме обществените проблеми – но трябва да ги обсъждаме именно като обществени – а не като емоционални проблеми.

  Иначе става пак голяма “драма” – отново големи приказки за “окончателно заробване” и т.н. …

  Ами то в целия свят държавите правят съвместни енергийни проекти една с друга. Да не говорим за Европа – даже Турция, дето векове е воювала с Русия (и не само на Балканите, ами и в Кавказ) – даже и Турция в момента има общи енергийни проекти с Русия.

  А тук разни хора се тръшкат: “ще станем енергиен васал”…

  Като че ли не е достатъчно очевидно, че БЕЗ достатъчно енергийни мощности си ставаме не само енергиен, ами всякакъв васал, и то не само на Русия, ами на всички останали страни!

 8. Мисля, че го шикалкавят защото нямаме пари да платим неустойките при прекратяване на проекта. А още по-малко няма и не могат да се намерят пари за продължаването на строежа. Най-прагматичното изглежда закупеният реактор да се монтира в нов седми блок на “Козлодуй” и след това полека лека да забравим за АЕЦ “Белене”. В началото печалбите от новия реактор ще отидат за покриване на неустойките по “Белене”. Който се е захванал с Русия, това го постига. (Справка-Асуанския язовир в Египет). Това ми изглежда най-логичнното обяснение.

 9. Като граждани е нормално и естествено да обсъждаме обществените проблеми – но трябва да ги обсъждаме именно като обществени – а не като емоционални проблеми.

  Posted by Любомир Сирков | октомври 9, 2010, 19:23

  …………………………

  Г-н Сирков, Вие обсъждате този обществен проблем или корупционно, или политически, но в никакъв случай научно и безпристрастно.

  В този дух са и всички останали изказвания в полза на АЕЦ Белене.

  Защо?

  Често се изтъкват доводи, че трябва да се направят сериозни проучвания, а не да се говори “ей така”.
  За икономическата ефективност никой нищо не казва, защото няма на какво да се “стъпи” – всичко е обвито в тайна.

  Защо?

  За да не се стигне до ИСТИНАТА за корумпиращи комисионни и неизгодните за страната ни условия, разбира се…

  А за да се сложи край на всякакви спекулации, относно “емоционалността” на доводите, ще напомня, че докладът на БАН (единствената държавна институция в България, която има тежестта и правото на експертно мнение)НЕ ПРЕПОРЪЧВА ИЗГРАЖДАНЕТО НА АЕЦ “БЕЛЕНЕ” по ред причини, най-важната от които е, че зоната е ЗЕМЕТРЪСНА.

  Къде е тук “емоционалността”, др. Сирков?

 10. Г-н Гребенаров, аз тук не коментирам доклада на БАН, а публикацията на Иво Инджев (в която не се споменава нищо за никакъв доклад на БАН).
  И много е хубаво, че Ви е хрумнало да ме упреквате за това, че не съм разглеждал проблема “научно и безпристрастно”. Знаете ли защо казвам, че това е хубаво? Защото подобно Ваше хрумване ще Ви помогне да забележите очевидното: че и публикацията, под която коментираме Вие и аз, е написана също в стил, много далеч от всякаква научност и безпристрастност.
  Какви са фактите (според публикуваното по-горе от Иво Инджев) : имало някакво споразумение, което е изтекло на 30 септември, водят се някакви разговори, но ново споразумение още не е подписано. Това са фактите.
  И по повод на тези факти, Иво Инджев започва да прави някакви мащабни изводи за “площадка за руско проникване през задния двор на Европа” и за “окончателното заробване на България като руски енергиен васал.”
  Обърнете внимание : при наличието на факт, че “ново споразумение още не е подписано”, Иво Инджев прави извод за “окончателно заробване”…
  Такъв текст може да е всичко друго, но в никакъв случай не е “научно и безпристрастно” разглеждане на въпроса…

  Защо продължавам да твърдя, че подобни коментари са емоционални? Защото за тях няма друго обяснение, освен една цялостна нагласа (характерна за някои личности в България), че от Русия не може да дойде нищо хубаво, а само нещо много опасно и много лошо.
  Аз разбирам тези личности и дори им съчувствам. Но все пак време е да осъзнаем, че ние като страна не сме отделна планета и не сме дори самотен остров – ние се намираме в Европа, а Европа има сключени най-различни енергийни споразумения с Русия. Нещо повече – както подчертах и в първия си коментар по-горе, дори Турция има сключени енергийни споразумения с Русия – и то включително и за ядрена енергетика.
  Сега по този повод очаквам да ми излезете отново с някой много “силен” аргумент – като например да ми разясните, че турците правят това, защото като народ са най-отявлените “русофили”… 🙂

 11. Към Сирков:

  Най-мразя да ми подменят тезите и да говорят от мое име – не го правете.
  Не от “този факт” правя изводите за окончателното заробване. Пиша за това от години.
  Тезата ми е в случая акцентира само върху факта, че за нещо от такава огромна важност ни държат в неведение и явно имат намерение да продължават традицията.
  И не ми “съчувствайте” ( вашето снизхождение не е нужно никому, дръжте си самочувствието за вас) и не “чаквайт” от чуждо име с какви тези ще ви излизат – говорете от свое име. Това , че вярвате в своята непогрешимост е ясно, но пък е надменно отношение към околните.

  Примерите ви с Европа пък са направо смешни – тя ползва Русия като суровинен придатък и Русия е зависима от това да си продава единственото, което се котира като износ – природните богатста, за които обаче няма заслуга като “производител”. През миналия век се молеше на Запада да й услужи с технолигиите за добив.Те вече са безнадежно остарели и Русия е пред инфаркт по този повод.

  За ваше сведение този факт измъчва самите руснаци, включително все повече президента Медведев, който открито признава унижението руското “величие” да се гради на износ на суровини.

  На България обаче, тъкмо на България, Русия гледа да пробута и друго- ядрена технология, която не искат в нито една друга страна от ЕС. В нито една(друга). В нито една(друга). В нито една(друга). В нито една(друга).

  Защото тук има доста “патриоти”, които са готови да служат на тази експанзия :кой за пари, кой от любов към най-висшата ценност на българския т.н. патриотизъм-вечната дружба.

 12. А за Ваше сведение още през май 2010 Турция и Русия сключиха договор за около 20 млрд. долара – и то именно за това Русия да построи в Турция 4-реакторна АЕЦ. Според съобщения в нашата преса тя ще е 100% руска собственост, а Турция ще започне постепенно да изкупува дела си, но Русия ще запази мажоритарен дял. Турция ще гарантира фиксирани изкупни цени от 4-реакторната АЕЦ.
  Сега очаквам някой да ми обясни, че всичко това се случва просто защото и в Турция има патриоти, чиято цел е “вечната дружба” с Русия…

 13. Към Сирков:

  Вече ви помолих, да не “подсказвате” с очаквания какво ще ви отговорят- повярвайте, хората си имат мение и без вашите “очаквания”…
  Колкото до регионалнвата суперсила Турция, тя може и 10 руски централи да понесе, без да изпадне в нашата зависимост от една отделна държава.
  А и откога Турция започна да става еталон за подражание – тук мегапатриотите я използват обикновено за изтривалка на политически комплекси.
  Ясно написах: нито една държава от ЕС не допуска руски ядрени технологии само четвърт век след Чернобил.Това е въпрос на принцип.Ако искате да кажете, че Турция е еталон за европейски стандарти, от които да се поучим,ще трябва да преглътнете и турско членство в ЕС по най-бързия начин. Но доста се съмнявам поклониците на руската политика у нас да горят от подобно желание. Което е типичен пример за избирателност – кжогато им иднася, сочат турция за пример. Защо? Ами пак заради любимата Русия- щом Турция иска да си дружи за нещо с Русия, значи трябва да бъде сочена за пример.
  Иначе Русия строи централи в Китай и Иран, но подлуди и двете държави с огромни закъснения, отсрочки и други подобни мърляви номера.
  Как по-ясно да го напиша, за да не давате подобни примери?

 14. Разбирам (и донякъде споделям) всички изложени от Вас съображения относно изпадането в “зависимост” (и се радвам, че започнахте все пак да употребявате именно тази дума, а не “заробване” и “васал”), обаче не виждам с какво тази зависимост ще бъде по-малка, ако след години ни се наложи да си купуваме тока пак от руска АЕЦ, само че разположена не у нас, а в Турция…

 15. към Сирков:

  Това за Турция, която току – що поднови договора за купуване на български ток, е само хипотеза, която многократно е опровергавана от специалистите.
  Ние сме най-мърлявата държава в ЕС по енергийна ефективност.
  Ако само наполовина се приближим до стандартите на ЕС в това отношение и спрем да “губим” ток, още днес ще бъде категорично доказана ненужността от нови ядрени мощности, камо ли пък от цяла централа. Пак специалисти предлагат отдавна като умерена алтернатива нов блок на АЕЦ “Козлодуй” и т.н.
  Но строежът на огромна нова централа на непосилни цени, за която няма никакви разчети за възращаемост ( и не случайно няма нито един мераклия да е стратегически инвеститор, камо ли пък да има състезание между потенциални кандидати да се конкурират с оферти на търг), е пълно безумие. Това не е хипотеза – по него се работи с явното намерение на всяка цена да стане факт. Процесът върви на тъмно от гражданите на България, чиито внуци ще сърбат последиците от огромно разхищение за строежа на ненужен обект с недоказани параметри в рамките на каквато и да било икономическа перспектива.
  А “заробването” и “васала” са точно толкова легитимни публицистични термини на своето време, колкото е било “турското иго” по времето на Вазов.

 16. Г-н Сирков, изписвайки ЗЕМЕТРЪСНА с големи букви, всуе се надявах да я забележите.
  А още по-напразно мога да очаквам да коментирате, защо намирате за целесъобразен строежа в ЗЕМЕТРЪСНА зона.
  Както виждате тук няма ключови думи като: иго, робство, произвол, зависимост, руска, съветска, комунистическа и прочие.

  Защо трябва да строим атомна централа в ЗЕМЕТРЪСНА зона, след като най-добрите български учени и специалисти в тази област са ПРОТИВ?

 17. След така нареченото освобождение на България от българските служители на съветската-руска тоталитарна власт в НРБ на 10. 11. 1989 година, Бългрия и Русия не са подписвали мирен договор, за спиране на обявената от Съветският съюз- Русия война срещу Царство България, но за това не е виновна Русия,винновни сме ние Българските граждани за това, че не сме си възстановили и продължаваме да невъзстановяваме спасителната законна сила на нашата Българска Търновска Конституция и за това ще продължаваме да плачем и да плащаме, васалските договори и задължения на Ръ Бъ-Олигархията, към Русия.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.