Меркел иде, но харесваме Путин повече

“Германия е предпочитаният партньор за държавата ни в очите на българите. Данните са от представително изследване на БЪЗДАШ, проведено между 15 и 25 септември сред 1000 души. Резултатите сочат, че българите не са чак такива русофили, за каквито минават по традиция. На въпрос коя страна предпочитате за партньор на България, 26,4% от анкетираните отговарят Германия. Русия е втора с 21,2%, а сочените за нов “голям брат” САЩ остават на трета позиция с 16,4%.
Предпочитанията малко се поразместват, когато хората са попитани за водещите световни лидери. Президентът на САЩ Барак Обама води класацията с 28,6 на сто, следва го руският премиер Владимир Путин (23%). Канцлерът на Германия Ангела Меркел е трета с 22 на сто.”(“Труд”)

Ако това изследване беше дело на държавната машина за опипване на общественото мнение щях да го заподозря в нагаждане към посещението на Ангела Меркел в България, за да й се харесаме. Тук сме способни на това, доказали сме го.Но агенция БЪЗДАШ, според мен, не е сред “заподозрените” – млада ( на българския пазар), напориста и дори провокативна с някои свои проучвания, тя май е показала своята независимост. Предлагам да й повярваме.

“Новината” в това проучване обаче не е в разместването на “върха” в класацията, спрямо предишни подобни проучвания, а в извънредно високия процент на българите, на които се нрави съветският другар от КГБ Путин, който управлява Русия вече повече от 10 години ( макар в последните две да е формално “само”премиер, а не президент).

Новина ли е това изобщо? И нормално ли е за една държава, с претенциите да бъде демократична, гражданите й да харесват един доказан автократ, който ликвидира парламентарната демокрация в огромната държава, нагоди към изискванията си бизнеса, разтури непослушните медии и отправи комплименти към покойния СССР и неговия Сталин. Но пък се свързва с периода на финансовото замогване на Русия от продажбата на суровини, нищо, че нито той, нито сама Русия в широкия ( на една шеста от планетата) смисъл нямат собствени заслуги за този пазарен късмет.

Хайде, на руснаците Путин е донесъл пари. Така си вярват те, макар това да няма нищо общо с истината. И “стабилност” им е донесъл – какво там значи някаква си свобода в обществените отношения и техните регулатори, каквито са партиите и медиите. А на българите какво донесе?

Да ви издам една “тайна”: портретът на Путин виси на стената на работното място на Валентина Войнова, водещата на новините на телевизионен канал, който механично също се превърна във водещ, откакто премина под “шапката” на Би Ти Ви и практически стана част от нея. Не е “компромат” срещу Войнова това, че го пиша тук. Красавицата, която можете да видите като рекламно лице на телевизията на огромни билбордове, сама се похвали в едно предаване, в което, по случайност и аз бях гост. Каза, че харесва много Путин и си го гледа на стената.

Вие можете ли да се представите нещо подобно да се случи във водеща медия, която формира общественото мнение в истински демократична държава? Нямам предвид , че някой не би позволил да се случи, а че на никой е би му минало през ум подобно нещо. Тук обаче е България… Наблягам на “обаче”.

Трябва ли да казвам каква символика се крие в тази (не)скрита картинка? Не, няма да обобщавам, за да не обидя нечия интелигентност.

24 мнения за “Меркел иде, но харесваме Путин повече”

 1. Ако тази госпожа, четяща новини, живееше в друго време, можеше да харесва Георги Димитров и да се радва на неговия портрет. Много интелектуалци бяха жертви на неговата политика. “Водещите” медии в България забравиха Анна Политковска и чия жертва е тя.

 2. Г-н Инджев,
  Всичко руско ми е противно още от детските години-навсякъде и всичко беше съветско-от вестниците,през радиото/по-късно телевизията/,та чак и класната ми беше учителка по руски език!Пропагандата за всичко руско беше невиждана и нечувана .Спомням си как някои мои съученици от началните класове мислеха,че всички ученици в москва са отличници.Не ме учудва какво се случва сега при допитванията за “общестеното мнение” .Та допитващите са деца,а може би и внуци на същите мои съученици от началните класове!

 3. Господин Инджев, много ви ценя и уважавам като водещ политически коментатор и по сэвместителство – изявен такъв блогър, но според мен всеки има право на пристрастия. Това, че Валентина ВойКова проявявва такива към г-н Путин не я прави проводник на руско влияние, нито проводник на проруски интереси. Вие сам знаете, че наличието или липсата на политическа ориентация в дадена медия не се решава от лицата на новините й, които просто четат нечий текст. Така че опитайте да атакувате Гергов по друг параграф – сигурен съм, че той сам ще ви даде достатъчно поводи за това.

 4. Към Иван Иванов:

  Не съм казал нищо за “проводник на руско влияние”, нито “атакувам” Войкова – написал съм го ясно и се чудя на интерпретацията ви. Отбелязвам обаче, че човек с нейния статут ( и осведоменост) в една наистина демократична държава едва ли би си сложил портрета на един такъв антидемократ като Путин. Което говори за държавата ни, а не за Войкова. Забележете, тя се хвали с това!
  Да беше на ниво фризьорски салон- там и Сталин да видя, няма особено да се впечатля…

 5. Германската нация и държава са изградили най добрият функциониращ модел на правова и социална държава в света.Ако Царство България не беше окупирана от съветските-руски войски, днес България по нищо нямаше да се различава от Германия и никой нямаше да може да прогонва безработните Български Граждани от общинските им домове и от Българската им Държава.

 6. Г-н Иван Петров, не всичко руско е равно на Съветски съюз или Путин. Руската литература или музика не е равно на Сталин или Путин.

 7. 18:30ч. днес в клуба на ДСБ Средец на ул. Иван Вазов 15 има среща във връзка с демонтирането на паметника на съветската армия.
  Заповядайте :)))
  Поздрави:
  Калоян

 8. Писала съм към Иван Петров, а тои бил само Петров. И пак към него- и Битълс, и Солженицин са били противни на някого. Повтарям се, но държа да го кажа – културата на един народ, неговия език или музика нямат общо с политиката.

 9. По – точно във връзка с инициативата да бъде премахнат този паметник.
  Поздрави:
  Калоян

 10. Да се мъчим да си пробиваме път в Европа и да се модернизираме (европеизираме) чрез Русия е толкова абсурдно колкото да се учим на оперно пеене в Африка или на китайска медицина в Южна Америка.
  Не може да се учиш на майсторство и у доказания бездарник който копира нескопосано произведения, обноски, схеми, модели, мисли, стратегии и т.н.
  Цялата история на Русия е безкрайна поредица от продължителни периоди на мрачен застой следвани от кратки , и поради това трескави и маниакални щурмове и напъни за скъсяване на ДИСТАНЦИЯТА от Запада. Тази дистанция винаги е съществувала през вековете още с първата желязна завеса която е спуснало православието. И винаги внедряването на европейските модели е било бездарно (през 90-те години пък изключително бездарно) и в повечето случаи се е свеждало до плоско подражание и копиране.
  Всяко движение и мисъл на руснака , от обикновения колхозник до царете и президентите им е обусловено от това изоставане и от това че трябва да се модернизират. Това така им е заседнало в «чипа» че едва ли ще могат да се освободят от него някога. Последната подета кампания е поредния опит да се скъси тази дистанция и отново се прави с грешни действия. Тъй като те се смятат за особено велики (още повече спрямо европейците) и не могат да превъзмогнат вкарването на какъвто и да е модерен и успешен модел със същността му напред и после да му придадат своя национална окраска, както правят всички останали народи , те правят обратното и затова винаги ще са изостанали.
  Ние също сме изостанали но да се търси близост с такива като нас и да се вижда това именно в руснаците е погрешно. Близост с тях сме имали единствено по време на комунизма когато сме се чувствували частица от общото комунистическо стадо. Или да я търсим заради общата религия – също неправилно защото сме преди всичко хора, народност cъс своите стремежи и въжделения, различни от техните и след това изповядващи някаква религия. Която е съвкупност от догми също като комунизма и би трябвало да е твърде маловажна.
  Даже МАН-ТА-ЛИ-ТЕ-ТА на българите за който спомена премиерът ни наскоро е коренно различен от този на руснаците. Повечето са разликите отколкото приликите с тях колкото и да ни се натрапват. Различен е и от този на американците, понеже това ни го каза от Америка. Колкото до германците – има силни различия между нас и тях както в исторически план така и като манталитет. Отлично е като наша цел но ние им отстъпваме тотално и няма скоро да се приближим до тях.
  А като хора и народност, манталитетът, възприятията, поведението на българите са много по-сходни и близки до тези на южноевропейските , средиземноморски народи , всеки от които е бил велик, но някога в далечното минало, както сме били и ние , макар и не чак толкова. Казвам го като човек достатъчно дълго живял и общувал и с едните и с другите, както и с американци, северноевропейци, араби, евреи, азиатци.
  Затова си мисля че най-реално изпълнимото влизане в европейското семейство можем да направим следвайки методите, стратегиите и поведението на южноевропейските народи. Вярно е че в Европейския дом са известни като PIGS, (Portugal, Italy, Greece, Spain) но само чрез подобни на техните действия ще можем да влезем в него. Дори да се мъчим с какви ли не мощни скокове и плонжове да изместим поне последната от тях, Португалия , и го направим , никога няма да почнат да ги наричат BIGS.
  Дано това не е някаква маниакална цел на нашите сегашни управници.

 11. Воикова е жена на Пламен който е съдружник на Б.Бонев.Какъв портрет искате да види те, на Костов ли?!Омеша ли са си капите Герговци свинари и т.н…..

 12. Струва ми се, че резултата по-скоро показва инертността в мисленето на българина и не познаване на световните процеси.Който не следи специално руската политика е слабо запознат със путинизма. За обикновения българин Путин е един успешен политик ,щом такава голяма страна си го харесва и преизбира.

 13. Пак се развихря спор “русофили” “русофоби”. Ще помисли човек, че Русия е ембаргова страна. Русия има интереси и ние имаме интереси. Ако емоционално се отнасяме с Русия, а не си гледаме икономическите интереси, ще има да подсмърчаме на опашката. На руския пазар са се настанили вече на нашето място и не им пука, Путин демократ ли е или не. А Войнова ако иска да си сложи Путин на татуировка. Нейна си работа. Тя не определя политиката на ProBG, камо ли на България.

 14. Към Гларус:

  Май не искате да разберете, че няма проблем с никаква Войнова ( конкретно), а по принцип със символиката на споменатия от мен факт…

 15. А не са ли много “интересни” интересите на българските комисионери към Русия, и за чия сметка го правят? Защото в Германия, и не само там, такива комерчески сметки просто НЕ ВЪРВЯТ!

 16. Абе интересно ми е какво толкова се впечатлявате, че някаква си Войнова си окачила портрета на Путин! Окачла го е заради келипиреца, който очаква, като награда! За това говори и фактът, че публично го разгласява! Явно има на кого това да се хареса и да го оцени и този някой не е кой да е щом Войнова държи да му се “хареса”! Скандалното е, че за такива “заслиуги” у нас все още е възможно да се раздават наградиТо и аз на времето си бях окачил в студентската си стаичка голям цветен портрет на Бай Тошо. Имаше ги в изобилие тогава. Но затова знаеха само най-близките ми приятели, защото под портрета бях монтирал една голяма емаилирана табела с надпис “Не плюй по пода!”, която бях “намерил паднала” в чакалнята на една гара.

 17. Аз съм капитан на кораб. Извикаха ме на пожар. Аз помислих че капитана е получил инфаркт. Сменям Риснак. Оказа се че като са преминавали под мост капитана е взел височината на окото на наблюдателя като е докладвал височината на кораба и са счупили мачтата и т.н.
  Оператора беше Датчанин и присъстваше на смяната.
  На стената беше окачен портрет на Сталин. Аз посегнах да сваля портрета, но Руснака реагира. Аз му казах че има смяна на вахтата /дежурния офицер се сманя/ и аз ще сложа портрета на Тодор Живкав …
  Датчанина разбра че ще стане интересно и остана …

  Аз лично нямам никакъв портрет на стената, но съм склонен да се съглася че всеки има право да си харесва някого. Добре е когато уважава своите …
  Понякога ни свързват с Руснаците поради спомена за комунизма, както и защото действително някои Българи държат това да се разбере и чуе от всички. Често Руснаците изпадат в недоумение при такава ситуация.
  Има хора които правят връзка: Комунистите не обичаха фашистите. Фашистите са били Германци. Комунистите не са популярни да запад. Значи ние обичаме Германците. Хитлер е Германец и ще Ви помолая да изчакате един момент да си обърша сълзите …

  Красиво момиче. Допущам че иска да скандализира някого. Тя може да си го позволи. Пожелавам й да не отива много далеч.
  Бих и предложил да гледа филмите Казабланка и Терминал.
  Искам да поканя читателите да имат търпение. Тя ще разбире.

 18. Браво за коментара на г-н Инджев, но да си призная, харесването на личността не е проблем за някои водещи. Аз не съм водещ, но да кажем ми харесват “в някои отношения” хора като Путин и да кажем Ахмадинеджад. Не че искам да живея при тях, и не че са най-ахаресваните … имам куп български личности, които са над тях. И там е проблемаът на водещата. А относно това, че някой не е демократ по западните разбирания … ще кажа, че нещата не са еднозначни. Не може да те гледат само от една страна. Путин правилно казва … имало е култ към личността, но е имало и личност по адрес на Сталин. Вярно, че за доста прогресивни кадри и казанските/волжките (а и други) българи не е било добре при Сталин, но там има и друга борба, която г-н Инджев следва да изучи. И да припомним, кой доведе Ленин и болшевиките на власт? С чии пари? Не с нашенски, нали? Има и хубави неща от Сталин, между другото, в нашата история. Може би проблясъци, но има. Не че това го оправдава. В никакъв случай.

 19. Всъщност, нека коментирам и първото послание .. а то е, че 54% ахаресват първите три страни … интересно е кои са следващите и колко от хората нямат мнение. Но ще обясня резултатите и иначе:
  -Любов, любов към Русия, ама само с любов не се живее … трябва и качество. Ладата хубава, москвича страхотен, но поне 1/4 от българите сигурно имат немска кола. Не са и малко тези, които са ми споменавали, че еди си кое нещо откак са го построили немските окупатори, нищо не е пипнато и мръднало.
  -Русия каквато и да е, показала е, че ще е зад нас, пък макар и често само защото сме в нейната орбита и интереси. Ние просто сме поредната съюзна република… Когато се освобождавахме друг войски и помощ не прати, а да не говоря колко западно европейци са били в османската армия за да ни “потушават” протестите.
  -САЩ … ами ахубава работа, ама американска работа, Бог високо, цар далеко. На САЩ не им пука много за нас да ни помагат … но правят само това, което им е угодно, за да ни вкарат в “правилния път”.

  Странно, но къде са Франция, Италия, Турция?

 20. Г-н Инджев, благодаря ви за всичко, което пишете – къде другаде да намеря информацията и гледната точка по нея, която ни предлагате тук? И къде другаде да чета на чист български език?
  Мръсното комунистическо блато, в която живяхме целия си живот, ни доведе до това състояния на НЕДУХ, пропити сме от цинизъм и простотия – ето ви за пример Анонимко, ти едно му говориш, той друго разбира…Какво да се прави с “материала”, как изведнъж да направиш от “бетонната” глава светла и културна и ерудирана личност? Какви + качества може да намериш в зловещата фигура на Сталин? Така е, като не си изчистихме Авгиевите обори и оставихме Злото да добие тези чудовищни размери.
  Моята надежда е в новото поколение, то не е заразено от отровата на комунизма, а ние трябва да подготвим почвата за това – да премахнем Альоша и Паметника на Съв армия и други такива символи на Поругаването на България, защото символите на са просто символи… И трябва да да се научим да се обичаме, тогава ще имаме и силата и правилната посока.

 21. Струва ми се че тези рефлекси като любов към тази или онази велика сила са доста инфантилни.Не мисля че друга страна прави подобни странни изследвания.Защо непременно трябва да сме придатък към нещо?Вече сме част от едно семейства следователно сме равноправни.Не е ли време да заобичаме своята си страна и да си гледаме нашият интерес?

 22. Към wolfgang:

  В интерес на истината този род изследвания са рутинни навсякъде. В ЕС с тях се занимава Евробарометър, където обикновено се виждаме как изглеждаме спрямо останалите – отношението към САЩ в различни държави например е различно и се мени с годините- има спадове и скокове. След атентатите от 11 септември имаше рязък скок на симпатиите на европейците към американците, но с войните в Афганистан и Ирак тенденцията се обърна. И т.н.
  В досегашните изследвания България винаги се появява като уникална в едно: с отношението към Русия, каквото няма в нито една друга бивша сателитна държава на СССР ( ако не греша, Словакия на един етап беше близо до нас по този показател).
  Вярно е, че обяснението за това е “историческо”, но също е вярно, че гражданските общества другаде мерят Русия също с политически аршин и установяват, че гигантът е джудже. Докато тук…”вечната дружбата” не само си тече по инерция без преосмисляне на реалностите на ценностна основа, но и се подклажда с настървение.

 23. Разбирам, но има и още нещо, сякаш българина няма самочувствие и непременно трябва да има по-голям батко.При нас не е просто одобрение или симпатия както е в останалият свят, а е нужда да се прикачим там към някой от големите и покрай него ще сме си супер.Те нали точно за това продадоха националния интерес с енергийните проекти.Предоставяме територия и така си печелим без усилия.Както се казва: “то там да си капе”.За съжаление изглежда е липса на национално “Аз” или “Ние”/ не знам как трябва да се формулира правилно,не съм специалист по социална психология/.А това ,че има условия да се подклажда ,както, правилно казахте, само доказва това.

 24. Към wolfgang
  Някага на /национално „Аз“ или „Ние“/ са му казвали НАЦИОНАЛЕН ДУХ, който дълго време трябваше да бъде заместван с “пролетарски интернационализъм”. Платеният пролетарски интернационализъм ни върна към лозунга “парите над всичко”. Когато парите са над Националния Дух, на това се казва продажност.
  Кой в ЕС се е отрекъл от националния си дух?
  Вярвам в младите, които задават въпроси.
  Паздрави!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.