Бай Гиньо

Сред емблемите на прихода – пардон, на прехода, има една особено емблематична. Малко предистория…

Когато през март 2001 г. една майка удуши детето си в софийски парк ( както се доказа) и това беше приписано някак автоматично на тогавашната власт, същата петъчна вечер шоуменът Слави изригна в шоуто си в пристъп на справедлив ( по принцип) гняв, но с не особено справедливото обобщение: „България уби дете“ Беше впечатлен май повече от обсадата на жълти автомобили на жълтите павета, организирана като протест в знак на солидарност с колегата им,баща на убития Пепи.

Слави Трифонов покани тогава себеподобни, сред които главните редактори на „всемогъщите“ вестници „Труд“ и „24 часа“ Тошев и Гочева, да разсъждават по предпоставенаната теза. Но един спортен журналист, също част от вечеринката, преля чашата (ми) на търпението. Изрече „мъдростта“, че всички политици са тикви.

Предложих на Слави Трифонов да доразвием тези разсъджения в скучния формат на моето предаване „В десетката“, понеже там е мястото на публицистиката в Би Ти Ви. И той се отзова – в компанията на главния си сценарист Росен Петров. Но и двамата не можаха, вкупом и отделно, да ми отговорят на конкретния въпрос за политиците като тикви.

А той беше: „Гиньо Ганев тиква ли е“, попитах ги конкретно с наивния тон на тиквеник, който се прави на тутманик. Много се притесниха и се върнаха на тезата си, че…всички политици били тикви.

Дали съм избрал основателно като емблема на политическия бостан тъкмо „тиквата“ Гиньо Ганев?

Съдете сами. Прилагам две публикации от последния ден – при това в издания, които без специална санкция не биха посегнали на свещената тиква на прехода:

“Над 28 000 лева са били изплатени за “представително работно облекло” на служителите на омбудсмана през миналата година. Това показва одитът на Сметната палата за 2009 г.
Според документа институцията е отчела 1435 лв. приходи от наем на предоставено за ползване жилище. В същото време е изразходвала над 2,3 млн. лв. От тях 670 795 лв. са отишли за заплати на 41 служители. Те са получили и над 45 000 лв. премии.
Общата разгъната площ, на която работят Гиньо Ганев и хората му, е 2452 кв. м, показва справка, предоставена на “Труд”. В сградата имаме не само канцеларски кабинети, но и зала за прием на граждани, заседателна зала с 30 места и конферентна зала с 80 места, където се провеждат всички пресконференции и срещи с граждани и организации, обясни вчера Ганев.
В момента към институцията са ангажирани 34 души на трудов и 20 експерти на граждански договор. Според одита на Сметната палата наемът на пететажната сграда на институцията за м. г. е бил 853 529,52 лв. Той включва отопление, ток, вода и охрана. В същото време е плащана и заплата от 850 лв. на охранител. От Сметната палата препоръчват омбудсманът да се настани в помещения, които са държавна или общинска собственост, за да се пести.
За 2009 г. при омбудсмана са подадени 2686 жалби. Сред най-големите битки, които Ганев и екипът му водеха, беше махането на такса мощност, а хората, които са със спряно парно, да не плащат за тръбите вкъщи. “( Труд)

“Скандален договор за наем на сградата, в която се помещаваше допреди няколко дни, е сключил вече бившият омбудсман Гиньо Ганев, става ясно от доклад на Сметната палата за финансовата му дейност през 2009 година.
Експертите от ведомството се натъкнали на документи, според които видният социалист от зората на прехода се договорил с наемодателя си да му брои ежемесечно по 26 000 евро без ДДС. Една от клаузите в договора  предвиждала набъбване на цената през всяка следваща година с още 6%, достигайки до 72 хил. лв. на месец през 2009-а. Така офисът на Ганев, който се намира на столичната улица „Георг Вашингтон”
 в района между Халите и Лъвов мост
ударил през миналата година джоба на данъкоплатеца с близо цял 1 млн. лв.
Бившият депутат от VII велико народно събрание се оказва обаче ларж не само по отношение на избора на своята централа. Той не се поколебал да я обзаведе с климатици, а според публикуваната на страницата на Агенцията по обществени поръчки информация накупил и офис обзавеждане за почти 800 бона. Според запознати дори пакетчета със захар за кафето, с което черпил гостите си доскорошния защитник на правата на гражданите, били произведени по специална поръчка в характерния за него “Гиньо Ганев style” (довчера специалният раздел, озаглавен по този начин, все още „красеше” интернет страницата на омбудсмана) и
 върху тях пишело омбудсман
Гиньо Ганев, чийто мандат изтече преди около година, поради което миналата седмица парламентът назначи на неговото място досегашния шеф на Върховния административен съд Константин Пенчев, се оказал ларж и към служителите си, сочат още резултатите от ревизията на Сметната палата. За 2009 година заплатите на подчинените му, от които едва 41 души са били на трудов договор при него, възлизат на 670 хил. лв. Както се предполага, Ганев се бръкнал щедро и раздал на екипа си още 45 бона премиални и 28 хиляди за облекло, въпреки че експертите от Сметната палата отбелязват, че служителите съвсем не отговаряли на условията за получаване на такова. Извършилите проверките на харчовете на бившия омбудсман специалисти отбелязват също така, че той не се е поколебал дори да си осигури охранител на входа на централата си, за чиято дейност е давал по 10 бона годишно, макар че в договора за наем тази услуга е била предвидена безплатно”. ( Монитор)

18 мнения за “Бай Гиньо”

 1. И какво се оказа че омбудсмана е обслужвал топлината за софиянци.А издръжката за ведомството е от всички данъкоплатци в страната.Тази порочна практика продължава от соцвремето,национални институции да обслужват основно софиянци.

 2. Всъщност има ли смисъл една толкова бедна държава от омбудсман? Може би точно толкова, колкото от министър на спорта и министър на българите в чужбина. Дори и да харчат не така разточително.

 3. Още миналата година изпратих писмо до Бай Гиньо с молба да направи нещо по въпроса за въведения праг от 50 лв при обжалване на наказателни постановления. Получих отговор, че “неговият екип прави всичко възможно да разреши проблема”. Значи ето как са го разрешавали. С нови дрешки и кафенца. Новият омбудсман Константин Пенчев заяви, че ще оправдае изцяло назначението си. Ще видим! Ето тук можете да видите отговора на Бай Гиньо.

  http://www.joro711.com/?p=47

 4. Можем ли ние да бъдем сърдити на г-н Ганев?
  Как?
  Г-н Ганев е един прекрасен образец на това, което съпартийците му биха желали да бъдат.
  От личен, та чак в професионален план > http://www.anticorruption.bg/ombudsman/bg/readnews.php?id=5742&lang=bg&t_style=tex&l_style=default
  .
  Това е “българският политик” в чистия му вид.
  Начетен, от добро семейство, сродил се с добри хора. Участващ само в добри сдружавания с други добри хора. С високи разбирания за “морал”, “етика”, “конституционализъм”, но без такива налични качества. За сметка на това истински комунист и масон.
  Какво да не хареса човек в този “човек”.

 5. Винаги като чета за възможностите на тази порода и котило се питам дали са повече мръсници или повече престъпници… Но така или инак такива могат да бъдат само едни изключително, ама изключително прости хора.

 6. Това комунистите са едни лакоми и ненаситни лицемери – “въшката като се наяде, излиза на челото” – българска поговорка.
  А баба казваше, няма по-долно племе от комунистите, така да знаеш и далеч да стоиш от тях – и времето продължава да го доказва. Безсъвестни хора, долни хора.

 7. Човекът си построи хотел на морето на земя, предоставена му като крайно нуждаещ се, а вие се занимавате с някакви 1-2 милиона 🙂

 8. По въпроса за тиквите – за кой ли път става ясно, че най-огромните тикви са тези, които избират политиците(тикви).
  Всеки народ си заслужава ТИКВИТЕ..

 9. Posted by krainici | октомври 13, 2010, 2:03

  4/5 от Вашите “софиянци” са “провинциалисти” – в пряк и преносен смисъл. Някои са със сигурност Ваши роднини. Не е красиво и възпитано да създавате семейни кавги на “обществени места”, като този форум – включително.
  А и нечесното и обирджийско недомислие “общи части” ощетява както София, така и другите по-големи градове, където има парно. Е, разбира се без селата и градовете от селски тип, станали такива по време на Вашето “соцвреме”.

 10. А, че Ган’ьо’в е “тиква”…няма спор! Зловеща, озъбена, празна, зъл дух от миналото!

 11. Има една поговорка за лудия и баницата.Къде бяха тия органи, под чии политически похлупак, че бяха толкова глухи и слепи.И сега оппа изненада за незаконни митничарски селища и незаконно строителство къде ли не.А административна реформа взора от нийде не съзира.Само тикви и тиквеници за съжаление.

 12. Снимката на Гиню от линка даден в четвъртия коментар ни показава как би изглеждал Майкъл Джексън на стари години. Хаааахахахаххахах.

 13. Поредният портрет на типичния нашенец-независимо, че Бай Гиньо владее правната материя. Манталитетът наистина е този, който отличава човека и не може да се скрие, а прозира най-напред от външността и думите му.Съгласна съм за приказката за баницата. Къде е мястото на младите кадри в политиката сами можем да си отговорим!

 14. Абе, то да беше само Бай Гиньо! Ама нейсе, запуши я!

 15. Dali e tikva?
  da,mislia che e tikva,ama palna sas semk – $$$ – praznite tikvi sme celia BG narod,che prodalzavame da gi tarpim.Zakoni ima,no koia ot tezi tikvi palna sas semki gi spazva?V tazi strana imash li kinti pravish kvoto si iska6!!!Do koga????

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.