Има енергийна мафия, заяви министърът на енергетиката!

“Енергийна мафия има”!

Това невероятно признание от министъра на енергетиката (и други неща) Трайчо Трайков чух днес лично от него. Ако си мислите, че нещо си измислям, можете да попитате останалите свидетели на срещата между министъра и ядрения физик Георги Котев. Тя (най-после) се състоя.

Гладувалият в Брюксел пред сградата на ЕК за каузата да докаже огромни далавери в АЕЦ “Козлодуй” Георги Котев бе приет в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Освен представителите на самото министерство и Георги Котев на нея, по искане на самия него, присъстваха представители на обществения съвет на асоциацията “Анна Политковская” ( и на комитета за защита на Горги Котев) Петър Пенчев и Снежинка Цветанова. Присъствахме и двама журналисти, също поканени от г-н Котев : Стойко Стоянов от сайта “Фрог нюз” и авторът на този текст.

Признанието на министър Трайков за съществуването на енергийна мафия беше направено по негова инициатива във встъпителните му думи. Което го прави още по-забележително. Нямаше как да не го забележа и да не му задам въпрос по темата. Повече по нея  – малко по – късно.

Самият факт, че министърът е пожелал да гаси “пожара”, който с предупредителна цел се опитва да предизвика Георги Котев, вече е събитие. Такъв беше и тонът му – пожарогасителен и прагматичен, ако не броим моментното му раздразнение от искането на г-н Котев да се извини на народа за неверни твърдения по негов адрес в предаването “Неделя 150” на държавното радио. Министър Трайков се извини лично на Котев, с което призна тезата му ( в тази нейна част).

Министърът се закле обаче с ръка на сърцето, че няма нищо общо с прогонването на Котев от белгийската полиция от площад “Шуман” в Брюксел, където се опитал да се срещне с него по време на гладната му стачка, но не го е намерил. Георги Котев, който го беше заподозрял като “подбудител” на акцията на полицаите, този път премълча. Очевидно прие клетвата на министъра- поне един спорен въпрос беше изчистен!

Дойде ред на министъра да прецени дали да премълчи, когато беше залят с аргументи от Котев по съществото на неговата теза за преднамерени нарушения в процедурите по контрол на качеството на рециклираното гориво.

На многократното припомняне на министъра, че е имало проверка по случая, Котев отговори с многократни съмнения. Например в независимостта на шведската фирма, наета за целта от предишното правителство, достигнала до констатацията, че няма проблеми.

Един от упреците, който никой на масата не обори, беше, че въпросната фирма не е избирана с конкурс. Котев обясни, че “има голяма вероятност” отрицателният резултат от проверката да е свързан с факта, че Швеция, която , както много други западноевропейски държави праща горивото си за рециклиране в “Сибир”, да е заинтересована страна. Нещо повече, според Котев не е изключено засеченото от него руско гориво в АЕЦ “Козлодуй” с качество, което не отговаря на стандартите ( а Котев е работил точно като котрольор!) всъщност да е рециклирано шведско.

По думите на ядрения физик България плаща за рециклирано в Русия гориво като за свежо, за което не само не би трябвало да дава пари, а да получава, защото това е експеримент на Русия на българската територия. Опасен при това.

В сградата, от която се ръководи икономиката, Георги Котев направи сметката, че по този начин България губи на ден по 250 000 евро. В  залата се възцари тишина. Никой не пожела да я наруши (май паузата се запълни с голямо пресмятане на ум) – дори и експертът на министерството Симеон Йорданов, който иначе беше доста “настъпателен”, отричайки почти всичко от казаното от другата страна на масата.

Почти, но не всичко. Защото, макар да се подсмихваше иронично, нямаше как да отрече факта, че представеният от Котев протокол за една от проверките ( с участие на един български експерт срещу 10 руски) е практически хвърчащ лист: без подписи, дати и каквото и да било позоваване за водопада от налетите в него цифри. И министърът мълчеше при вида на това чудо…Определено беше неприятно изненадан от появата на нещо, до Котев се е добрал, защото просто нямаше какво да каже пред очевидното.

Не беше изненада обаче да чуя тезата, че физикът Котев си бил правил …пиар. Развия я експертът Йорданов от МИЕТ ( с десет годишен стаж във ведомството), с което се издаде в друго качество: на “специалист” по пропагандата. Попитах го дали стои зад думите си и дали наистина обвинява Георги Котев, че си прави пиар като си губи работата, митарства и гладува в чужбина, на което, след опит за измъкване, но и след мое настояване, Йорданов потвърди становището си.

Това обаче ме подтикна на финала да помоля министъра да доразвие казаното от самия него за наличието на мафия в енергетиката. Напомних, че мафията по дефиниция действа отвътре и по тази логика тя присъства в самото министерство. Министър Трайков декларира готовност да й противодейства “ако има доказателства”.

Мен ако питате, имаше.

37 мнения за “Има енергийна мафия, заяви министърът на енергетиката!”

 1. Нещо изпуснах нишката, докато бях в другия блог и сега не намирам начин да разбера???Явно трябва да продължа, така ли???

 2. Г-н Инджев, след като Българският ядрен физик- Георги Котев Ви е гласувал доверие на теб и на вашият колега- Стойко Стоянов да присъствате на тази изключително важна, за Българската нация среща с министърът на енергетиката, това означава, че и примиера Борисов трябва да Ви има доверие и да признае общественополезната Ви журналистическа дейност, като Ви назначи за обществени наблюдатели и говорители на Българското правителство.

 3. Все пак г-н Котев успя да раздвижи правителствените органи. Но аз искам да попитам – За всеки наболял проблем ли трябва да се прави гладна стачка и то в Европа? Но поне Вие г-н Инджев сте оправдали доверието на този достоен българин като Ви е поканил на срещата, защото вярва, че ще предадете истината на нас читателите. От нас трябва да бъде подкрепата, докато този проблем не се разреши. Стига вече са грабили и унищожавали тази държава.

 4. Поздрави, г-н Инджев !
  Ето това също е постижение. Далеч не единствено за Вас, но особено важно в този момент. Само мога да благодарай, а чрез Вас и на г-н Котев. Не спирайте и бъдете здрави !

 5. Иво, изпитвам истинско задоволство, че вече си конституиран като страна в спор от най-висше национално значение. Поздрави и за Георги Котев!

 6. Браво, Иво! И за случая с Георги Котев и за току-що чутата от цялата ми фамилия “…за Македония, поробената…”

 7. Докато пиша коментара, по Нова тв г-н Инджев пее доста добре 🙂
  Браво!
  А що се отнася да мафията в енергетиката, то ако някой нормален човек я проумее, то непременно ще полудее – така е слабо казано!

 8. от цялата работа кво излезе чуха се видяха се и всеки по своя път пое нищо няма да последва така ли да разбираме от дописката

 9. Поздравления г-н Инжев на Вас и на г-н Котев, но и за се питам докога ще ни лъжат

 10. Радвам се, че Георги Котев най-сетне е чут. Енергийното министерство си е държавна мафия. Не е само атомната енергия, топлофикация също е на противоконституционен за непотребителите й, принцип. Пращат им сметки и ги съдят.

 11. Много добре, все пак някакво раздвижване в блатото на енергетиката. Не крия че съм изненадана, но защо нито звук, нито стон в свободните български медии по този важен въпрос?
  Поздравления за г-н Котев, но и за смелостта на министъра Трайков. Все пак оставам леко недоверчива, не знам какво всъщност се крие зад този ход на министър Трайков.

 12. “Енергийна мафия има”! – Това са думите на министър Трайчо Трайков цитирани от господин Инджев. Сигурен съм, че господин Инджев на лъже и не се опитва да заблуждава обществото. Надявам се, че и министър Трайчо Трайков знае какво говори. Обаче, не намерих друга медия да коментира думите на министър Трайчо Трайков. Изглежда това не е интересно за българските медии. Следователно това не е интересно за обществото ни. Не е интересно, защото няма как се набеди Иван Костов, демокрацията и световния империализъм за това, че комунистите са създали мафия в енергетиката. Нека се радваме на неувяхващата красота на Сашка Васева и руско-българската дружба!

 13. Поздрави Г-н Инджев, дори и като независим журналист произведохте най-важната новина за България! Дълго чаках и другите медии да откликнат на съобюението, но освен няколкото блога, които се знаем, нищо!Освен традиционните новини започващи с “гръмнаха”, “заклаха” и така нататък главното внимание е насочено към “Тракторът и Яне” (става за заглавие на приключенска повест, “вълненията Първанови” и съжденията на тристанката около социалните реформи и данъците, базиращи се на новооткрития метод на Тотю-Бойко в статистиката за оценка на сивата икономика ! Това е! Сякаш не е било! Пареалелни светове!

 14. към Сотиров:

  Ако някой се съмнява да прочете написаното във “Фрог нюз”. Колегата Стойко Стоянов също е извел това възклицаие на министъра като водеща част от своето свидетелство за срещата. С него бяхме единствените журналисти там , поканени по изричното настояване на Георги Котев. Защо от МИЕТ не са поканили и други, не знам. Но явно “наказанието” е да не бъдем цитирани( както се случва и с книгата ми “Президент на РъБъ”, с няколко изключения, от които голямото е “Нова телевизия”).
  Впрочем току що ми се обадиха от радио “Свобода” и ме интервюираха по случая.
  Честито, връщат се времената, когато българските медии биват замествани от “СвободнаЕвропа”!
  Ще пиша по-късно по темата…

 15. Господин Инджев, видях и написаното във „Фрог нюз”. Разбира се, Вашата информация е много по-надеждна защото лично сте присъствал на събитието. Вашият блог заменя дори и БТА. Не е малко един човек да замени цяла институция. Ако това се беше случило в някоя “бяла” държава, дори не мога да си представя реакцията на обществото там. Но “там” е различно от “тук”, защото там не е тук и обратното.
  Да сте жив и здрав!

 16. опази бог да се опитам да дописвам свободна европа е медия а за другите които имате предвид медия е силно казано предвид че мафия има то тя при липса на отпор завзема все повече ниши и в един момент ненормалното става нормално

 17. Остава ни тая награда да викне нявга народът:
  “Когда закончится нефть,
  наш президент умрёт!”
  Най-скорошна възможност да го направи: 24.Окт.2010г.
  когато ДДТ идват в БГ, приглашаем вас 🙂
  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3332611

 18. Малък успех, но все пак успех, браво!
  Понеже за нито един член от това правителство не вярвам, че е обзет от рефоматорския плам и е независим от кукловодите на българския преход-приход, мога само да предполагам, че на вашата група от пет човека ви предстои да се сблъскате с тактиката им на дълъг и безкраен процес на протакане, отлагане и отклоняване от същността с цел изсмукване на енергията ви и омаломощаване като опоненти. За съжаление това е факт – за тях вие сте ОПОНЕНТИ, поради което не гледат на вас като съмишленици и помощници.
  Пожелавам на петимата ви много сили и кураж – все пак достатъчно много сме тези, които ви поддържат и ще ви подкрепят занапред!

 19. “а Котев е работил точно като котрольор!” – да ама не, Котев е работил като разчетчик и не е виждал касета на живо 🙂
  И нещо относно шведската фирма – колкото и да са заинтересовани, могат да напишат каквото искат в протокола от измерването, но не могат да подправят първичната информация… Как мислите, дали една сериозна фирма ще рискува да я хванат с подменени стойности в протокола?

 20. А откъде да знаем до колко сериозна е фирмата, г-н КУКУ? И дори да е световно известна, а тя не е, каква е гаранцията че няма да направи нещо както на времето Sanoz в Швейцария, Ексон в САЩ, да нсе говорим за Индия…..
  Освен това, знаете ли какво измерване зададено- искано? Възможно е да е по онези параметри, които се покриват с тези от оригинала.
  Има един неоспорим феномен, че от няколко години прогнозирането на резултатите от използваното гориво се отклоняват, което не се е случвало в предходното десетилетие. Е какво означава това? Че Котев е луд, както се опитваха многократно да го изкарат и дори намекваха за възможни доказателства….
  Въпросът е крайно сериозен, а мълчанието на медиите, които иначе не изпускат случай да разпънат някой управляващ министър за някакво пикантно изказване, е просто поразително.
  Браво на Инджев и Стоянов, за пробива. Огромни уважения и за министър Трайков, който се е осмелил да каже пред такива хора какво мисли.
  А ние ако сме граждани, трябва да ги подкрепяме!

 21. Г-н Куку, не се правете на утрепан и незнаещ, че е поискано да се проверят определени параметри на ядр.гориво, нужни за уточняване дали то е рециклирано или не.Шведската фирма не ги е проверила, а е проверила съвсем други, което хвърля още съмнения за опита на АЕЦ-мошениците да скрият истината.Нали Иван Генов-АЕЦ-а даже отрече, че ТВЕЛ произвеждал рециклирано гориво, та се наложи да му покажат сайта на ТВЕЛ, рекламиращ това.Фактът че защищавате АЕЦ-мафията обаче доказва, че и вие-г-н Куку сте един от нея и е необходима проверка и за имушеството ви-явно много над средното, взето от вас при ограбване на народа ни!

 22. Куку-то ме “следи” навсякъде по интернет пространството от цели две години. Страхливец, който не смее да се покаже на светло. Следователно всичко, което разпространява като демагогия е прокиснала боза. Ако се осветли, бихме го поканаили на бъдещите ни срещи с представителите на власта, за да изложи позициите си. Залагам си лявото ухо, че няма да посмее, както и че няма да престане да лее помия в интернет пространстжото.
  Благодаря на всички, които ме подкрепят!

 23. А ще ми обясните ли какъв точно ще е проблема ако е наистина рециклирано горивото? Че нещо не разбирам съвсем. Като ползвате рециклирана хартия умирате ли от това? Освен това вече имат нова база коефициенти за пресмятащите програми и изчисленията са съвсем точни, това че не сте поискали и не сте се оправили със старите говори лошо за “професионализма”. Касетите постепенно бяха подменени с различни, съответно и коефициентите трябва да бъдат подменени. И третото, изнасянето на официални документи, на които има печат “собственост на АЕЦ Козлодуй” би трябвало да е подсъдимо.

 24. Към drug kuku:

  Не съм аз, който би трябвало да обяснява, но дори и аз мога да обясня следното: ако горивото е рециклирано, но го плащаме като свежо, това е престъпление, кражба в особено големи размери…
  Но понеже допускате, че може и да е рециклирано ( и че в това нямало да е проблем), може пък да разбирате повече
  от Любен Дилов. Той казва по Нова телевизия ( след интервюто с Георги Котев), че нямало как горивото да е рециклирано, защото нямало такъв случай досега в света. Ха, ами нали точно това казва и Котев: че русия прави експеримент на български гръб и с български пари и вместо да си го плати ( на България) получава за него пари.
  Колкото до изнасянето на документи, на масата на разговора в МИЕТ всички участници се съгласиха, че нищо от казаното и показаното там не представлява държавна тайна( друг е въпросът, че е държано в тайна от обществото, което има право да бъде освобедомено). Спете спокойно и не бързайте да пращате Котев на подсъдимата скамейка, колкото и явно да ви се ще.
  Разберете с Дилов.

 25. За Симеон и Petar: 1.Шведската фирма е мерила единствения параметър, който е измерим без нарушаване целостта на горивото – концентрацията на уран-232 (би трябвало да е поискано да се измерят четните изотопи на урана, но само този е измерим при зададено условие за целостта на горивото). Първичната информация е спектъра на касетата, от него могат да се определят много други неща, така че забравете за подправяне, много хора имат познанията, за да го хванат. 2.Никой не оспорва наличието на отклонение, но след получаването на нови библиотеки с константи за софтуера, проблема е отстранен и не е нужна теория на конспирацията.
  За Котев: Вече съм ти казвал, че не ми харесва езика ти към хората, които не са на твоето мнение. Що се отнася до евентуална покана за участие в тези срещи – не, благодаря, предпочитам да пропусна.
  За господин Инджев: 1. Цената на горивото не зависи от това дали е свежо или рециклирано, а от това какво е договорено (за руснаците себестойността и на свежото и на рециклираното е с пъти под цената на която ни го продават). 2. Любен Дилов не знае какво говори. 3.Поради ред договорни ограничения световната търговия с радиоактивни вещества, включително и делящ се материал се крепи на доверието към сертификата на производителя. Котев ни разправя, че не трябва да вярваме на този сертификат. Това е достатъчна причина да не го вземат на сериозно, но той никога не е работил с радиоактивни вещества и не го схваща. 4.Никой от тези документи не е наша държавна тайна, но доста от тях са търговска тайна на “ТВЕЛ”… а пък те знаят доста неща които са наша държавна тайна… какво правим, ако те се отнесат към нашите тайни така, както ние към техните??? 5.От тази работа освен много безсмислен шум, нищо друго няма да излезе, енергийната мафия си има по-безопасни начини за точене на средства.

 26. към Куку:

  Като домакин на блога, който няма как да е съдник в чисто експертен разговор, мога само да посреднича. Но за целта е нужно нещо много важно: равнопоставеност между спорещите страни.
  Г-н Котев защитава тезата си открито и с това печели симпатиите на неспециалистите – за разлика от вас, който отхвърля дори идеята да спори открито с него ( “не , благодаря, предпочитам да пропусна”).
  Ако искате да се “сражававате” с него, трябва да се обозначите. Зад вас стои цялата държава плюс една друга, простираща се на една шеста от територията на планетата. Щом при тези обстоятелства се смятате за “слаб”, като атакувате анонимно, олеквате.

 27. http://www.foxnews.com/story/0,2933,318688,00.html

  …Since beginning operations, France’s La Hague plant has safely processed over 23,000 tones of used fuel—enough to power France for fourteen years.
  ….The British, Japanese, Indians, and Russians all engage in some level of reprocessing.
  ….Nuclear fuel reprocessing is a safe activity that should be part of America’s nuclear energy program. It can be affordable and is technologically feasible. The French are proving that on a daily basis. The question is: Why can’t oui?

 28. Бизнесът със “специална продукция” ( реактори, турбини, самолети, хеликоптери, автомобили, авиационно гориво, чипове и т.н.) по целият свят е “специален” и винаги зад него стои “голямата политика”. “Проблемът” се състои във “фактът”, че “изостанали” държави като БГ, когато плащат за подобни “изделия”, те хем ги “притежават”, но реално са зависими “технологично” от производителя. Само производителят има право да променя технологичният процес на експлоатация, само той може да “удължи” или да “съкрати” ресурса чрез съответният “технически бюлетин” и чрез този си “ход” да “влияе икономически” върху “клиента”. А обикновенно, такъв вид продукция струва “страшно много пари”. А “нейното” обслужване във времето, още повече пари… Едно време, “професорът ми” по “теория на материалите” беше казал: “Онзи, който пръв запълни празните квадратчета в “Таблицата на Менделеев”, той ще командва”…. Пожелавам успех на г-н Котев в борбата с “енергийната мафия” в БГ, която е “малка” част от световната “енергийна мафия”….E = mc2

 29. Господин Инджев, хората които до този момент застанаха срещу Котев с имената си получиха в отговор не аргументи, а поток от цинизми и дежурното “този е от енергийната мафия”. На неспециалистите този стил може и да им харесва (това е на мода в България в момента), но аз не желая да падам до това ниво, така че ще си пиша анонимно. Що се отнася до това кой стои зад мен – за съжаление никой не стои, така че съм принуден да използвам като аргументи само информация от открити източници, а не всичко което знам… все пак някои правила трябва да се спазват.

 30. Към куку:

  Все пак трябва да отчетете, че Георги Котев се изправи срещу огромна сила. И беше много гадно да го обявяват за луд и интересчия, който си прави едва ли не кефа…
  Когато някой застава на страната на огромната сила ( дори и да е прав на експертно ниво), а и не се представя с лицето си (поне като личност) в равностоен двубой, трябва да очаква да бъде заподозрян, че е част от въпросната сила.

 31. С куку или муку нищо не се рискува независимо крив или прав. То в един форум човек ако не може да застане с името си зад аргументите си…..

 32. Г-н Куку, аз не чух една дума от вас срещу крадците-шефове от АЕЦ-а-прим за отказа на 1/3 от горивните прътове-автоматиката преди години-а само -от вас-пък и вашите духовни събратя-плюене по Георги Котев.Благодарение на тия, които така яростно защищавате Б-ия е на този хал-ограбена от вашите другари ала Р.Овч. и сие.А вашето клакьорство си е чисто гъзоблизане-не случайно нито една медия-изключая Иво Инджев-не освети срещата на министъра с Георги Котев.Не случайно и вие не писахте нищо за признанието на м-р Трайков, че и децата знаят за енергийна мафия в Б-ия.За ваше сведение даже 1 от бившите шефове Атомстройенерго-руснак-призна пред мен, че АЕЦ Белене е нужна-но не на руския или български народи-а на руско-българската енерго мафия.Естествено-вие-като неин (на ДС мафията)защитник-не споменавате и дума за това. Благодарение на вас-и на тия които защищавате-аз съм принуден да работя далеч от Б-ия, тъй като в страната ни не останаха специалисти-няма за какво-няма работа-останаха еветчии на силните на деня, останаха защитници на мафията-ала вас.

 33. Задавам въпрос, който стои без отговор:”АЯР в доклад от 30.07.2008 до МИЕ признава, че документацията за новото гориво – се преглежда от експертите на АЯР. По данни от мой източник този преглед продължава и до днес. Това ми дава основание да твърдя, че от м. май 2004 до днес новото гориво се експериментира, защото е без документация, одобрена от Националния регулатор АЯР”. А за всеки експеримент се плаща на лабораторията(трябва ТВЕЛ да плати на АЕЦ Козлодуй), а не обратно, т.е. ето ги парите, източени от АЕЦ в “пощенската кутия” на консултантите – Вушев и Спартак Кимон Георгиев(вторият е консултант ала-Ахмед Доган, май).

 34. Този неподготвен експерт Йорданов от МИЕТ, дето говори за пиар на Георги Котев, е … племенник на Милко Ковачев(НДСВ-енергиен министър).

 35. 60 години само кукувци слушам и шушумиги дето не могат да зстанат до името си камо ли кауза да защитят.
  Вероятността Козлудуй да е ползван като експериментална лаборатория е повече от очевидна. Никой нормален гражданин не може да се съгласи с подобни тайни експерименти, така че това е проблем на българския народ. Задължение на правителството е да изясни категорично нещата и да корегира порочната практика. Вместо това се очертава поредното змъгляне на проблема и окончателно обвързване със строителството на нова абсолютно не нужна централа.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.