Монументалната заменка на българския срещу съветския паметник

КЪМ ТЕКСТА НА ДИМИ ГАЧЕВ ИСКАМ САМО ДА ДОБАВЯ, ЧЕ СЪМ РОДЕН НА БУЛ. “ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ” И МНОГО ДОБРЕ ПОМНЯ ПАМЕТНИКА НА БЪЛГАРСКИТЕ ВОИНИ, КОЙТО СЕ НАМИРАШЕ ТАМ В ГРАДИНКАТА. НА СЪЩОТО МЯСТО СЕГА СТЪРЧИ ОНЗИ ОГРОМЕН ПАМЕТНИК ПРЕД НДК, КОЙТО С РАЗПАДА И С ГРОЗОТАТА СИ Е ЕДНОВРЕМЕННО СИМВОЛ НА ДЕГРАДАЦИЯТА И МЕГАЛОМАНИЯТА НА “ТОТАЛИТАРНИЯ СТРОЙ”, КАКТО ГО НАРИЧАТ “НЕЖНО” НЕГОВИТЕ МУТАНТИ ( ЗА ДА ИЗБЕГНАТ ИСТИНАТА – КАКТО НАРИЧАТ И НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗМА “ФАШИЗЪМ”, ЗА ДА НЕ СЕ РАЗПОЗНАЯТ В ТЕРМИНА).
НЯМА ПО-СИМВОЛИЧНА МОНУМЕНТАЛНА ВАНДАЛЩИНА НА “СТРОЯ” ОТ ЗАМЕНКАТА НА БЪЛГАРСКИЯ СЪС СЪВЕТСКИЯ ПАМЕТНИК, ЗА КОЕТО ПИШЕ И ДИМИ ГАЧЕВ.

Един завет,
Оставили са нам дедите,
Велик завет,
Написан с кървав меч,
Деца на родний край,
Пазете си земите,
Бранете ги,
От близо и далеч.
Обвиняват ни, че ние като народ сме били примирени и с „преклонена глава” без дори да направим опит да преминем през гологотата на наши родни „унгарски събития” или „пражка пролет”. Смятам, че не е така и сме длъжни да окажем нужната почит и да разкажем пред света за личните съдби на онези хора, които останаха непреклонни и несломими и не измениха на съвестта си, въпреки жестокостта на комунистическия режим.
Твърдението, че българите за разлика от германци, унгарци и чехи нямат своята революция срещу съветския режим и комунистическата власт не е вярно. Те не само, че оказват съпротива, но всъщност са едни от първите в Източна Европа, които се вдигат на бунт. Първото масово въоръжено въстание срещу комунизма започва през 1944 година в България и не само е първото, но е и най-упоритото и най-продължителното. За съжаление този факт остава почти неизвестен. Горянското движение възниква като спонтанна съпротива срещу съветизацията на България и срещу съпровождащия я комунистически терор и започва още през есента на 1944 година. В отговор на заливащите страната репресии в планината излизат стотици хора – понякога цели семейства. Общо горяните и техните помагачи са около 10 000 души. Самите горяни са около 2 000, а разкритите нелегални организации – над 600. В движението се включват най-различни прослойки на българското общество.
Уплашен от съпротивата срещу наложената на страната комунистическа власт, Вълко Червенков издига в центъра на София, срещу университета, символ на българщината, огромен, зловещ символ на Червената армия. Според първоначалната идея паметникът е трябвало да бъде малък монумент на загиналите във Втората световна война, но вместо това е издигнато днешното чудовище като заплаха и предупреждение към българите, че битката им срещу комунизма е безсмислена, защото партията винаги може да повика на помощ червения ботуш.
Една от легендарните български бойни части е Първа Софийска пехотна дивизия, известна като „Желязната“. В Балканската война дивизията се бие с турците при Люлебургаз, Гечкенли – Селиолу, Бунархисар и стига до Чаталджа. В междусъюзническата война дивизията бие сърбите при Ниш и се сражава с гърците по поречието на Струма. През първата световна война в Сърбия дивизията участва в Моравската операция, после в Косовската операция, след това превзема Лясковац и Пирот. На Румънския фронт победният марш на дивизията започва с участие в превземането на Тутраканската крепост. После на 15 октомври 1916 г. при Кубадин шопите прегазват на нож руските части. Няколко седмици по-късно полковете от дивизията преминават в тържествен марш по улиците на Букурещ. През 1917 г. Първа Софийска пехотна дивизия е прехвърлена на Южния фронт, където след пробива при Добро поле и солунското примирие е предадена в плен. При този плен нито едно полково знаме не попада във врага.
Признателните софиянци издигат пред казармите на 1-ви и 6-ти полк три паметни стени с плочи от черен гранит, върху които със златен варак изписват имената на близо 4000 загинали офицери и войници. Монументът се превръща в място за тържества и военни паради. Комунистите събарят паметника. Бойците се сражават и срещу руснаците, а това „другарите” не прощават. На мястото на плочите построяват Народния дворец на културата, именуван тогава „Людмила Живкова”.
Един монумент е издигнат, друг е съборен. Единият на чужди, другият на наши народни чеда.
На всички загинали – вечна им памет!
Днес 67 години след края на последната война, забравили завета на дедите си, търпим автомата издигнат над кръста, потъпкали в забрава паметта на бащите си.
Време е да се опомним!

АВТОР: ДИМИ ГАЧЕВ

48 мнения за “Монументалната заменка на българския срещу съветския паметник”

 1. Е, добре. Някои сме се опомнили. Какво правим?

 2. Когато и в България дойде демокрацията, поискахме в Пловдив да бъде премахнат, преместен или префасониран Альоша, съотв. и другите обиждащи достойнството ни на българи паметници, но съпротивата беше огромна и продължава да е огромна. Направо бетонна.
  Това е една от големите ми болки, много голяма, защото всеки ден ми напомня кой е господаря на България.
  Над Рио е статуята на Иисус…

 3. Не сме тръгнали да освобождаваме България с родолюбивият си дух и меч, за това комунистическата олигархия на Ръ Бъ продължава да ни владее и продължава да е реална заплаха, за съществуването на Българският ни дом и държава.Браво ДИМИ, браво ГАЧЕВ, защото само с два хода-два коментара успя да матираш, пропагандната машина на староновите тирани в България.

 4. Много съм радостен как напоследък започна да се надпига по-силен глас за махането на паметника. След което да се махнат ВСИЧКИ такива паметници, включително и Альошата.

 5. Браво! Имаме нужда от такива думи за да се опомним, да знаем кои сме и да се гордеем с историята си. Мисля, че до голяма степен всички неблагополучия, които ни се случат в най-новата ни история, се дължат на липсата на историческа памет и национална гордост. За това допускаме да ни управляват хора, които са недостойни и посредствени и не отстояват нашата независимост. Просто сме се отчаяли и не се борим, оставяме други, нагли и напористи да решават съдбата ни вместо нас. А достойните хора, има такива, стоят настрана и са просто наблюдатели на случващото се.

 6. Поздрави Иво, на Вас и Дими Гачев,
  Излиза, че сме от една махала, аз съм роден на “Неофит Рилски” в сградата долепена до сегашното СДС, която преди беше “КНИПИТУГА”, по-преди БИСА на Огнян Дойнов и беше построена на мястото на стара софийска сграда, обърната на сиропиталише след 9ти Септември. Прозорците ми гледаха право в къщата музей на Яворов от 6-7 метра. Дето се вика от “упор”. Всички събития от началото на прехода минаха минаха буквално пред очите ми. Познах много пременени комуняги превърнали се в лидери на “новите” стари партии. Познавам добре и градинката около НДК, която тогава наричахме “Южен парк”. Простираше се чак до “Баба Неделя” и товрна гара “Перловец” на самата река. Малко по-стар съм от вас и добре помня паметниците, за които говорите. Та, като дете съм играл около тях! Стените не бяха три, бяха шест. Три бяха там където Иво описва.На мястото на това претенциозно грозилище, което се разпада сега и е поккрито зса да не дразни и ужасява хората. Другите три по-отдавна ги няма. Бяха някъде по-към “Баба Неделя”, в района на днешния НДК. Тяхната зла участ е още по-отвратителна! Най напред на гърба на едната направиха аванс сцена и седалки подобно на тази в “Борисовата” градина, където да изнасят концерти разни ансамбли на трудови колективи. По- късно ги разрушиха напълно за да се построи оня стъклено-алуминиев склад-коптор, наречен модна къща “Лада”! Когато последната беше съборена заради НДК стените отдана ги нямаше. При събарянето им се повдигна негодувание между старите хора от квартала и на ОФ събрание се каза, че стените и плочите са запазени и ще бъдат преместени на друго място в парка, там по-близо до другите три за които Иво говори. Резултатът всички го видяха, не само, че не ги преместиха, но събориха и другите, като по ОФ ето отново тръбяха, че щели да бъдат вградени “инкорпорирани” в бъдещ нов паметник. Бъдещият нов паметни не искам и да си го спомням! Когато урболешки се строеше, за да се угоди на Людмила Живкова и на “придворния” скулптор Валентин Старчев, имаше виц че накрая забравили да направят веригата от това чудовище до НДК, която да подчертае връзката между тях! Дори и някой да е напомнил за старите плочи, ако са запазени, в което се съмнявам, това явно не се е вписвало в “новаторските” виждания за тази шизофрения, с която изтипосаха историята на България!
  А на пловдивчани, друга моя болка, тъй като баща ми е раждан там, обещавам да ги подкрепя за връщането на панагюрското съкровище в Пловдивския музей, ако съборят Альошата!

 7. НЕ ИСКАМ ТОЗИ НАДПИС “На съветската армия освободителка от признателния български народ” В СТОЛИЦАТА НА БЪЛГАРИЯ

  поздрави:
  Калоян Марков

 8. Ако историческите факти, изчистени от политически интереси, докосваха сърцата на българите-те биха съборили паметника. Манипулацията на историята и партийната преданост към червената партия,може би доведоха до скодоумието на днешните българи.

 9. Тъй като Спас пита “Какво правим” бих могла да кажа: Възстановяваме имената на достойните ни страдалци,загинали за род и Родина ,които са били изписани на плочите преди строежа на НДК. След това на мястото на Шмайзера – монумент на Майка България и достойните й синове-загинали за бъдещето на децата й!

 10. Село Железница, сега май е квартал на София, в един ден остава без мъже. Всички падат в едно сражение през Първата световна война. Железнишките шопи са загинали на позициите си всички заедно, братя, синове, бащи, братовчеди, комшии са легнали заедно в един гроб. Не са побягнали.
  Бог да прости героите!

 11. Тая петиция с махането на паметника си е чиста изгъзица. Некви млади нужници ще трупат слава на гърба на режим, който замина преди 20 години. Кой ги е присетил, метрото? Не паметници, а вредните хора трябва да се разкарват. Но паметник е по-лесно нали? Но ние като един затъпял народ, разбираш ли, ще се борим с призраци…те на комунизма. В услуга. Някому. Вместо да преборим сите говна в парламента. Историята трябва да се помни – било лоша или хубава. Децата не знаят какво е Белене… Вие нормални ли сте???

 12. първо хамлете Вие лично какво сте направил да знаят децата какво е Белене?
  второ тези призраци строят почивни домове насред природни резервати в България, искат да строят атомна електроцентрала и ни смятат за троянският им кон в Европа!
  трето аз лично съм на 34 години/мерси за определенито “младеж” :)))/ и за разлика от Вас стоя под написаното от мен с името си!
  четвърто аз нямам НУЖДА от НУЖНИКА с надпис „На съветската армия освободителка от признателния български народ“ В СТОЛИЦАТА НА БЪЛГАРИЯ
  пето Вие ако имате НУЖДА от НУЖНИКА поне бъдете на НУЖНОТО ниво и си поставете името под написното от ВАС г-н НУЖДАЕЩ се от НУЖНИК в столицата на България.
  поздрави:
  Калоян Марков

 13. Никога не съм знаел, че на мястото на НДК е имало мемориал за падналите Български войници. Благодаря и на г-н Гачев, и на г-н Инджев !!!! Ако може, повече “история на България” от все още останали живи Българи !!! Още един път, Благодаря!!!!

 14. Паметници на Съветската армия има в цяла Европа, в Австия, Германия и т.н. Никъде не ги бутат и преместват. Това е историята. Съветската армия победи фашистка Германия.
  Защо не коментирате, че наскоро тихомълком срещу американското посолство беше открит паметник на американските пилоти бомбардирали София и България? Къде сте патриоти или това не е предателство…

 15. Много ми се ще,събарянето на съветските паметници в БГ да започне от пловдивския “Альоша”-щръкнал като цирей на лицето на Пловдив!!!Поздрави на Иво,Дими и читателите на форума!

 16. Да бе имало съпротивително движение срещу комунистите.
  Нищо не е имало няма и да има.Имало е Пражка пролет,вълнения в Германия,смазани от руските танкове,големи размирици в Полша.А горяните са били недоволните неграмотни овчари,на които са им взели стадата и са им показали що е ток и електрическа крушка.
  А докато народите на Европа вече се бунтуват срещу американските бази ти Инджак мазен продължаваш да търсиш под вола теле.Ама нали за това ти плащат американските ти господари.

 17. Както ония антибългарски изроди са издигнали този паноптикум на своето предателство, така сега Софийската община (защото мястото е общинска собственост) със свое решение да демонтира скулпторните фигури и да ги даде за съхранение на съветолога Захари Захариев от института “Славяни”. Бях студент когато разрушиха мемориалните стени и изградиха НДК и оня десетоъгълен петохуйник на Старчев. Българската история винаги се е творяла от българи, а не от анонимни съветски войници. Затова на стените бяха изписани имената на падналите за България. За да ги помним!

 18. Прекрасно помня трите стени в парка. Тогава бях пъпчив ранен пубер, безнадеждно влюбен в почти всички момичета от 20-то училище (някои от които бяха неизразимо привлекателни). Естествено, въпросът за паметните стени не е заемал никакво място в съзнанието ми. Нищо не знаех за тях. Там бяха направили лятно кино и използваха гърба на едната стена за екран. Често вечер се събирахме под тази стена, от предната й страна, защото на нея имаше изкаран контакт, в който денонощно и безнадзорно си имаше ток. Ние включвахме там самоделно направени лампов усилвател и електрическа китара и се опитвахме да свирим рок. Имам чувството, че все пак, по този начин, ние по-добре уважихме паметта на загиналите войници. Събирахме се под паметника им за да пеем, да се целуваме и да се смеем. И те биха искали това от живота, мир на прахта им.

 19. Не питай какво е направила страната за теб, а какво си направил ти за страната си… Започваме като Кенеди, само за да заколим прасетата накрая. Драги г-н Марков, не е моя работа да образовам децата за Белене, поне не публично. Аз съм съвсем обикновен гражданин на тази страна. Гражданин, на който му е писнало да живее в несигурност. Утре заран, няма да знаем дори дали руски паметник ще присъства там където сме минали ден по-рано. Интересното е, драги г-н Марков, че годината е 2010. Давате ли си сметка, че са минали цели 20 години от началото на славният преход? И единственото постигнато е разрушаването на мавзолея и зародиша на убиване на друг паметник. 20 години е почти един гражданин, който може да пие на запад. Ще ви дам името си, но то няма да ви говори нищо. Зовът ме Виго. И съм на 32. Интересното е, че аз не съм успял да хвана достатъчно от комунизма, и определено не смятам, че вашите две години са ви дали повече. И всъщност това, от което се нуждая е поне нужник – точно в центъра на София. Градът, в който аз съм роден. Там няма дори една тоалетна. Няма кой да я построи. Но много новопристигнали се грижат да разрушат един стар паметник в моят град. Ще ви осведомя за още един интересен факт, който може би ви е убегнал – Дахау е музей-паметник от 1965 година. Място на чиито вход пише – Работата освобождава. Едва ли са много германците, които се гордеят с този музей, но той е факт. Факт точно, както нещата, които са се случили там. На историята не трябва да се обръща гръб. Нито един разумен човек не би го направил. Но ние сме държава от имбецили. Хора, които дори реваншизмът си не умеят да свършат навреме. Нещо Византийско подръка за разрушаване има ли? Поне да съм подготвен когато то изчезне. Разбирате ли, много е лесно да победиш една купчина камъни. Тя не оказва съпротива. Нужна е само една кирка. Има далеч по-полезни неща, за които да се изразходва енергия. По-смислени и по-морални. Те оказват съпротива, нанасят удари, но не чак толкова страшни, драги г-н Марков, все пак не са като тока, на чиито удар не можеш да отвърнеш.
  Да, наистина е интересно. 20 години тишина и изведнъж метрото минава покрай този паметник. Наистина ли сме толкова семпла нация? Мен ми се ще този паметник да стои. Най-малкото защото ще има някакъв повод детето ми някой ден да ме попита посочвайки с пръст – какво е това? Тогава ще мога да обясня, че това е паметник на единственият загинал руснак, паднал от влака на път за насам в следствие на сериозна употреба алкохол. Предпочитам да мога да си позволя тази невинна шега. Или дори да мога да се изпикая над тази плоча. Пред това да ме правят на малоумен и да обиждат моята интелигентност, обяснявайки ми, че миналото е нашият проблем. Нашият проблем е настоящето. То е първа стъпка към бъдещето.
  От друга страна, ако толкова много изнервя един надпис и едно посвещение, тогава да се посвети на нещо, което наистина се е случило. Примерно хилядите младежи загинали в три балкански войни. Паметника е доста грандиозен, едва ли бихме могли в настоящето да построим нещо подобно. Можем само една просякиня да избодем в центъра или някоя малка плочица. По възможност съвсем дребна и незабележима. Точно като един селянин – дребен и незабележими, но останал в историята със събарянето на мавзолея. Псувам го всеки път като мина покрай мястото където беше. И изобщо не се сещам за Димитров! Значи е успял да го заличи от историята, нали?
  Определено не сте същият младеж, който зърнах по телевизията подел петицията – господин Тимчев, визирах него, достатъчно на НУЖНОТО ниво ли съм, та да видите, че поне съм прочел правилно написаното от вас? А сега, ме прочетете още веднъж и вие.

 20. Първо да кажа, че на експертно ниво, вече са ме разкрили като комунист, така, че не си правете труда пак да ми го натяквате. На заплащане съм, 2000 лв на час и пиша срещу Костов във около 100 хиляди блога под 200 хил различни имена. И съм не просто бат, а “баят” както един г-н инженер ме нарече предполагам използвайки някакви вискотехнологични термини (в крайна сметка щом инженер го казва няма как да не е така).

  За паметниците да ви кажа, и аз малко като Хамлет, че те не са толкова важни има доста хора които в момента са за махане и ако те бъдат махнати паметниците ще останат само една формалност лесна за уреждане. Всъщност и това не е точно така, защото пък остава елементът “синьо гориво” (което се очертава да е за доста време напред) и Путин няма да се поколебае да врътне крана. Предполагам до подобен извод е стигнал и г-н Костов (кумирът) навремето, защото след мавзолея не пипна нищо руско, макар че можеше. Хм, май това го прави комунист не по-малко от мен, не излиза ли така. Само следвам логиката. Ай, изрекох кощунство, сега ще има изригване от … е, ще се види.

  Междувременно препоръчвам посещение при психиатър, ако при някой нещата са толкова зле, че да не може да изнамери никакви други източници на щастие и/или радост при наличието на няколко монумента с определена (крайна) височина и прилежащият им надпис. Или при невъзможност за освобождаване на съзнанието от комунизма за да възприеме на демокрацията вследстие на горепосочените. Както споменах, чакането ще е дълго и много хора не се знае докъде ще я докарат при такава дългосрочна депресия. Моля да се отбележи, че не посочвам никой в частност.

  Колкото да паметник на Български воиници, това не би трябвало да е проблем, никой политик не би искал да бъде наречен непатриот, и защо да не може да се организира подписка и т.н. Интернет предлага десетки възможности. Аз съм за. Даже случая който г-н Сотиров спомена за село Железница е доста покъртителен и би било полезно, ако може да се направи някаква база данни с такива разкази и да се сглоби една история на държавата от очевидци, и защо не после да се сравнява с офицялните версий. Че времето изтича – все още има очевидци на много от историческите събития, но те оредяват. А новото поколение сещате се, освен за скаип и феисбук не мисли за друго.

 21. И се сетих още, че навремето в казармата (служех след идването на демокрацията) идва лектор по история и ни чете за Борис Дрангов – български офицер. Това е бил един невероятен герой. Водил е войниците с песен в боя. Изправявал се е в тяхна защита пред по визши офицери дори с риск да бъде разжалван или арестуван. Всъщност той доста често е имал проблеми от такова естество. Имало много надписи от войници из страната, както беше едно време – Уво 82, но там пишело – Аз служих при Дрангов.

  От тогава не мисля, че съм срещал това име споменато в официялна медия (аз и не губя много време за медийте), и съответно ето един пример за това, че има необходимост от събиране на такава неофициялна история. Мисля, че такива примери са вълнуващи и си заслужава да се потрудим за да виждат и помнят.

 22. Към BA:

  Явно не знаете, че в София ( и в неутрална към датата на съветската окупация България) няма нито един убит съветски армеец, докато в “цяла Европа” има загинали милиони ( не на последно място поради сталинистката тактика германските позиции да бъдат атакувани без оглед на собствените жертви , някакви си хора в шинели), което “в цяла Европа” е основание за паметници с големина към няколко хиляди пъти по-големи от софийския.

 23. Историята може да се учи от учебниците, от книгите от музеите.Още повече, че подобни паметници са продължение на идеологията на управляващата партия.На всички е ясно, че паметниците от тоталитарния режим само разделят хората.За това мястото им е в музеите.В центъра на един голям град трябва да има нещо което да обединява, иначе и ГЕРБ може да си вдигне паметник на Бойко Борисов с надпис “`От признателните столичани на освободителя от триглавата ламя“.

 24. Към Бат Илия:

  Вие самият трябва да посетите психиатър за лечение от мания за величие, ако си въобразявате, че много хитро шамаросвате несъгласните с вас за въпросните паметници, обявявайки ги за смахнати- ей така, с опакото на ръката.
  Научете се поне да пишете правилно на български преди да се подигравате на българите, които не желаят да живеят в сянката на монументалната съветска лъжа. Никой от тези критици на съветската символика не изпитва никакво “щастие”, каквото вменявате.
  И Станишев мисли като вас, наричайки колективно “ненормални” всички, които се интересуват от темата за досиетата.

 25. Г-н Инджев това с моя български не знам защо го вмятате освен ей така да има още няколко думи. Аз не съм професионалист, но дори и да бях пак нямаше да съм безгрешен. Вие самият сте бил коригиран от читатели понякога.

  Не съм казвал че тези критици изпитват щастие, а това, че ако едни паметници им пречат да имат щастие в живота и само и единствено бутането им ще им помогне то … Да, фундаментална е и съветска лъжата, но след като всички възможности за премахване са изчерпани без резултат би трябвало да има и опция за отцикляне.

  Не знам защо извадихте примера с досиетата за да ме сравните със Станишев – аз винаги съм бил за тяхното отваряне. Те са нещо което има доста пряко въздействие върху живота на милиони хора (вкл моя), сега и ще имат и в следващияте дни.

 26. А не искат ли всички радетели за „историческата памет” на българина чрез паметниците на окупатора да се внушава КОЙ Е КАРАЛ, КАРА И ЩЕ КАРА ВЛАКА В БЪЛГАРИЯ?
  И случайно ли е, че всички те, „радетелите”, са маниакални противници на синьото управление от 1997-2001г.?

 27. Древните мъдреци са казали ясно и недвусмислено,- ако искате да се освободите от тираните първо започнете да се освобождавате от техните символи.Съветските паметници в България са символи на съветско- руската окупация в България и ако някой съзнателно или несъзнателно желае да не се освобождаваме от паметниците на съветско- руският поробител, това означава, че нежелае свобода и достойнство за Българското си Отечество.

 28. Към ‘бат Илия”- градете си килията без обиди към малкото читави хора в България. И една дребна поправка- пише се висши, а не визши.

 29. към Бат илия:

  И се чудите ? Вие обявявате за психопати несимпатичните ви критици ( по темата за паметниците), точно както Станишев по темата за досиетата – колективно обругаване на приблизително една и съща група хора с обвинение в “лудост”. Ако и сега не ви става ясно, наистина не мога да ви помогна.
  Никой никъде и никога не е казал, че “само и единствено бутането ще помогне” – това го има само във вашите въображение и звучи много злонамерено, когато го вменявате другиму. А и по какво съдите , че въпросът бил окончателно решен- по вашата позиция да се надсмеете над хората с обратното виждане по въпроса ли?

 30. Към Костадинова:
  Моля Ви, не се подвеждайте от Бат’Илия, това е мимикрия в негов си стил – иска да изглежда проС! Лъже и за възрастта си като твърди, че е бил вийник след 1989г.

 31. паметниците са хубаво нещо още по хубаво е историческата памет а тя определено не е в полза на руските паметници не съм видял например паметник в центъра на някой град или село на воеводите дали живота си за освобождение на българия от турско робство не че няма но не са в центъра на хилядите загинали през войните за българия само изкривената историческа памет достигна апогея си във варна за паметника на съвецки войни да се искат европейски пари но категорично не съм съгласен ако не пречат да се рушат шото как ще обясня на децата си че са биле роби техните деди на един опасен режим по нежно и цивилизовано а ние нали сме третата най стара цивилизация в европа би било да ги префасонираме и да ги наречем за вечна слава на всички воеводи войни дали живота си за българия ако някой види комунист и го има за близък да му остави букет ако го види друг като герой да му остави букет а при празници всички да им се кланяме и е редно да почнем да се обединяваме вместо да се разделяме но и да не забравяме

 32. Според логиката на бат Илия и германците трябваше да си оставят нацистките свастики по сградите за да напочнят за тяхната история.О май год!

 33. Никога не съм наричал психопати несимпатичните си критици.

  Просто след като излезе, че има хора които едва ли не получават пристъпи при вида на един паметник реших да обясня, че това не е нормално.

  Явно когато комунистите са ги строили са познавали човешката психология, вашите реакций го доказват. Ако кажете, че това ме класифицира мен за психиатрия, ами добре. Ще го приема за вярно.

  Г-н Тонев, кое трябва да ме кара да съм “за” 1997-2001г ? Иконимически разтеж, намалена корупция, осъдени знакови фигури ??

  Г-жа или г-ца Кostadinova благодаря и за двете конструктивни критики. Радвам се за вас, че сте се класифицирала в графата “читави хора”.

 34. към Бат Илия:

  Така ли, никога? А това, с вчерашна дата, какво е:

  “Междувременно препоръчвам посещение при психиатър, ако при някой нещата са толкова зле, че да не може да изнамери никакви други източници на щастие и/или радост при наличието на няколко монумента с определена (крайна) височина и прилежащият им надпис.”

 35. АЗ СЪМ ТРЕТО ПОКОЛЕНИЕ СОФИЯНЕЦ И ВНУК НА ЦАРСКИЯТ ДИРИГЕНТ МАЕСТРО ЧЕРНЕВ И ПОРАДИ ТОВА ИМАХ ТРУДЕН МНОГО ЖИВОТ!
  СЕГА МЕ СРАМ ДАЖЕ ДА КАЖА КАКВО СЪМ ПРЕЖИВЯЛ ЗАРАДИ ТОВА!
  АЗ ИЗРАСТНАХ НА УЛ. “ХАН АСПРАУХ” НА 50 МЕТРА ОТ БУЛ. “ВИТОША” ИЛИ НА 200 МЕТРА ОТ НДК!
  РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ПОМНЯ ПАМЕТНИТЕ ПЛОЧИ НА ЗАГИНАЛИТЕ ГЕРОЙ, КАК СВАЛИХА ЕДНА ЧАСТ И ПОСТРОХА БЛУДКАВА СЦЕНА, КОЯТО ПОЧТИ НЕ РАБОТЕШЕ, НО СТАНА ПРИЧИНА ДА МАХНАТ ЧАСТ ОТ ПЛОЧИТЕ!
  КОГАТО ИЗЛИЗАХ НА БУЛ. “ВОТОШКА”, В КРАЯТ НА 50-ТЕ И 60-ТЕ ГОДИНИ, ПЪРВО СЕ ОГЛЕЖДАХ НАЛЯВО И НА ДЯСНО ЗА МИЛИЦИОНЕР, ЗАЬОТО НОСЕХ ДЖИНСИ И АКО МЕ ЗАЛОВЯХА С ТЯХ, МЕ ЧАКАШЕ ЖЕСТОК ПОБОЙ В УЧАСТЪКА!
  ПАРТИЙНИ СЕЛЯНИ НЕ МИ ХАРЕСВАХА ИМЕТО БОЖИДАР И ПОСТОЯННО МЕ ПРЕКРЪЩАВАХА НА ЧАВДАР! А КАТО ЧЕХА ЗА ДЯДО МИ, ЛИЦЕТО ИМ СЕ РАЗКРИВЯВАШЕ ОТ ЗЛОБА, А ТОЙ ЧОВЕКА, ОСВЕМ МУЗИКА НЕ Е ЗНАЕЛ НИЩО ДРУГО, А Е БИЛ ГЕНИАЛЕН МУЗИКАНТ!
  МОГА ОЩЕ ДА РАЗКАЗВАМ, КАК БАЩА МИ ЗАВЪРШИЛ СЪС ЗАЛТЕН МЕДАЛ УНИВЕРСИТЕТА Е БИЛ ИНТЕРНИРАН НА СЕЛО, В МАХАЛИ, КЪДЕТО НЕ ИМАЛО ДАЖЕ УЧИЛИЩЕ И ЗАТОВА ИЗРАТСНАХ ПРИ БАБА МИ В ПЛЕВЕН, БЕЗ ДА ЗНАМ БАЩА МИ И МАЙКА МИ БЛИЗО 16 ГОДИНИ!
  ИМА ОЩЕ МНОГО, НАПРИМЕР ЗА МОЙ ПРИЯТЕЛ УБИТ ПРИ ОПИТ ЗА БЯГСТВО ОТ БЕЛЕНЕ, КЪДЕТО Е ПРАТЕН, ЧЕ НАМИРАТ В ДЖОБЪТ МУ $1, ПОДХВЪРЛЕН ТАМ ОТ АГЕНАТ КОЙТО ГО СЛЕДИ, ЗАЩОТО Е СВИРИЛ НА САКСОФОН ПО ТОВА ВРЕМЕ!
  КОСИТЕ МИ НАСТРЪХВАТ КАТО ГЛЕДАМ ЧОВЕШКИ ИЗРОДИ КАТО ДНЕС ГЕНЕРАЛ ПЕЧЕНЕЗОВ, КОЙТО Е АБСОЛЮТЕН НАХАЛ, ЗАД КОЙТО СТОЙ ДОН ГОЦЕ!
  НО НЕ САМО ТОВА, ТРЯБВА Д АРАЗРИШИМ ПАМЕТНИКА НА НАШИТЕ ОКУПАТОРИ, КАКТО НАПРАВИХА В ЛИТВА, ЛАТВИЯ И ЕСТОНИЯ И НА НЕГОВО МЯСТО ДА ПОСТРОИМ ВЕЛИЧЕСТВЕН ПМАЕТНИК НА ВЕЛИКИЯТ ХАН АСПАРУХ, ОСНОВАТЕЛ И ГРАДИТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ!

 36. ИМА НЕЩО МНОГО ВАЖНО И ТО НИ БЕ КАЗАНО ОТ ФРЕНСКИЯТ ПОСЛАНИК, ПРЕДИ ДА СИ ЗАМИНЕ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНАТ ДЕБАТИ ЗА ИЗБИВАНЕТО НА НАЙ-ОБРАЗОВАНИТЕ БЪЛГАРИ, ЗАВЪРШИЛИ ХАРВАРД, СОРБОНАТА, ОКСФОРД И Т.Н., НЕПОСРЕДСТВЕНО СЛЕД 09/09/1944!
  ТЕЗИ ДЕБАТИ ТРЯБВА ДА ЗАВЪРШАТ СЪС СЪД НА УБИЙЦИТЕ!
  ЗАЩО?
  ЗАЩОТО ИЗБИТИТЕ БЪЛГАРИ, НЕ ДАДОХА ПОКОЛЕНИЕ, А УБИЙЦИТЕ СЕ РАЗМНОЖВАХА И РАЖДАХА СИНОВЕ И ВНИЦИ, А ТЕ НА СВОЙ РЕД ТЕХНИ ДЕЦА, ПО ФОРМУЛА ОТ ГЕОМЕТРИЧНАТА ПРОГРЕСИЯ И ЗАТОВА СЕГА БЪЛГАРИЯ Е ПЪЛНА С НЕКАЧЕСТВЕН МАТЕРИАЛ ОТ СЕЛЯНИ-ЧЕНГЕТА-УБИЙЦИ!
  ПОГЛЕДНЕТЕ НАОКЛО И ЯЕ ГИ ВИДЕТЕ ДЕЦАТА И ВНИЦИТЕ НА УБИЙЦИТЕ С ТЕХНИТЕ ГЕННИ НА УБИЙЦИ И РАЗРУШИТЕЛИ!
  ТРЯБВА ДА ИМА ДЕБАТИ И ТЕ ДА РОДЯТ ИСТИНАТА ЗА ТОВА , КОЙ ИЗБИ ОБРАЗОВАНИТЕ БЪЛГАРИ И ТЕ ДА БЪДАТ ОСЪДЕНИ, НЯКОЙ ОТ ТЯХ ЗАДОЧНО! ДА СЕ ПРОСЛЕДИ ГЕНЧЕТО НА ТЕЗИ УБИЙЦИ В ТЕХНИТЕ ДЕЦА И ВНУЦИ, КОЕТО ЩЕ Е ЛЕСНО, ЗАЩОТО И ТЕ АВТОМАТИЧНО СА СТАВАЛИ КОМУНИСТИ-ЧЕНГЕТА И ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ И ДА БЪДАТ СЪЩО ОСЪДЕНИ, НА ОСНОВАНИЕ ЧЕ БКП Е ОБЯВЕНА ИЗВЪН ЗАКОНА И ТОГА ВСИЧКИ НЕЙНИ ЧЛЕНОВЕ ДА БЪДАТ СЪДЕНИ, КАКТО ФАШИСТИТЕ БЯХА СЪДЕНИ ОТ НЮРНЕБЕРГСКИ ПРОЦЕС, ЗАЩОТО ЖЕЛЕВ, ДОКАЗА, ЧЕ НЯМА РАЗЛИАК МЕЖДУ ФАШИСТ И КОМУНИСТ!

 37. “Не били важни паметниците, а хората” казват някои. Бре?

  А като не са важни, защо ги крепат със зъби и нокти? И защо така разлайват кучетата?! “Не ги бутайте, това е история” 😉

  И защо като е история, бутнаха други, на истински герои? Нали е история?

  Всеки ден е история.

  “Колко хубаво би било, ако французите на времето не били бутнали Бастилията”?! Щяло да е добре за историята. Сега хората ще плащат по €20 и да гледат.

  Ама ако не я бяха бутнали, можеше и да няма сега € въобще.

  Та за да ни е “друга историята” в бъдеще, ДАЙТЕ ДА ГИ БУТНЕМ! АМА ТЪРЖЕСТВЕНО, НЕ КАТО КОМУНИСТИТЕ – ПОДМОЛНО И ПРИКРИТО.

 38. Оставете паметниците! Нека напомнят на всички какви продажници е отгледала България. Готови да продадат и майка си за партийни постове. Рано или късно паметниците сами ще си паднат.

 39. Да, нека оставим паметниците, след като сринем специално съвеЦките, другите ще си паднат, както каза другарЯ жорЕ

 40. Г-н Инджев, в коментара на БЕБО освен лична трагедия и емоционални преценки има и исторически факти, които трябва да бъдат огласени и коментирани в Българският патриотичен блог-Индже (в), за това Ви моля,въпреки непълното име на БЕБО (вероятно човека има основание да се страхува) да побликувате и неговият искрено родолюбив коментар, във вашият блог.

 41. Прав е Joro!
  В сърцето на континентална Европа – Берлин съществуват четири такива. Нито са ги “бутнали”, нито имат намерение… Трябва да се напомня на следващите поколения на какво е (била) способна червената армия.

 42. Към Стоянов:

  Толкова е очевидно, толкова пъти съм го писал ( и не само аз, разбира се), че се чудя как точно да го изографисам: за битката за Берлин ( с амбицията да изпреварят на всяка цена американците ,без да жалят собствените си сънародници, давейки германската отбрана с реки от съветска кръв) Сталин и Жуков хвърлят огромна войска и при отчаяната съпротива на вермахта и гражданите на Берлин загиват стотици хиляди червеноармейци ( не само руснаци). В Германия загиналите са вероятно поне милион руснаци (срещал съм и много по-драматични оценки). . Подобно е положението и (почти) навсякъде другаде – най-много в Австрия, но също така стотици хиляди съветски войници умират в Чехословакия , Румъния и т.н. Навсякъде, където са гинали, има основание за паметници в каквито искате мащаби и размери ( макар че във във Виена наричат под сурдинка монумента “паметник на съветския мародер”; в Прага махнаха съветския танк от централния площад: в Букурещ той не е цетрален съветски топоним и е обект на открито враждебно отношение в обществото, а пък в Унгария останките от съветската ера бяха събрани в музей на открито) .
  В София и България няма нито един загинал руснак в бой с българската армия ( “само” някои български офицери се самоубиват заради унижението и очакваните репресии – но за тях информация няма, камо ли паметник). Няма паметник за безбройните разстреляни без съд и присъда български офицери и подофицери, посочени като “врагове на народа” от комисарите, инсталирани на политически позиции в армията по съветски образец в кампанията в Югославия и Унгария в състава на съветските войски.
  Няма нищо общо между българския паметник, който е чист идеологически символ на наложената съветска окупация над неутрална България, превърната насила от чужда армия в тоталитарна, откъсната от естественато си развитие държава за десетилетия. На този “феномен” служи внушението на съветския паметник на лъжата в София, Пловдв, Шумен и т.н.

  Трябва ли да напиша това на “входа” на блога ( поне тук!) с големи букви, за да престанете да сравнявате несравнимото – Германия и всички останали, с безкръвната за СССР окупация на България?

  Ако поне малка част от тази загриженост за окупационните символи беше положена тук за задаването на въпроси ( поне това!) за разрушените от съветските слуги паметници на българските войници, на мястото на които сега се мъдри чудовищното бетонно грозилище пред НДК, щеше да има малко , макар и лицемерно основание , за спор. Но понеже няма такъв разговор, няма и следа от нещо подобно, явно става дума за чиста проба борба за бетониране на и без това бетонната лъжа за “освобождаването” на България. Тя е цинично изгодна на руската доктрина за извличане на дивиденти за днешно руско имперско влияние, използващо кръвта на сънарониците им през войната, но тук нямаме никакво основание да се съгласяваме с тази цинизъм. Нека разговорът за руската кръв да го водят там, където тя наистина е били проливана.

 43. До г-н Инджев:
  Мисълта ми беше съвсем друга…
  Имал съм възможността да слушам разкази от очевидци (г-жа Бушмайер и г-жа Херман, родом от Кьонигсберг) за деянията на войниците от червената армия в Кьонигсберг и Берлин. И за краденето, и за касите на вратите, къртени от войниците останали “капо”, и за стригането на коси, и какво ли още не. Същото се е случило и тук, при преминаването на червената армия през България! В този си смисъл – нека останат паметниците, да не се забравя извършеното от “героите”.Нека да бъдат своеобразни паметници на глупостта и срама, на унижението. За останалото сте прав. С уважение – Стоянов.

 44. Към Стоянов:

  Дано не съм ви засегнал лично- уважавам мнението ви, което, впрочем не изключва вариант за въпросните паметници да се търси вариант, който не е свързан с разрушаване. Има начини, стига да има воля за това.

 45. Благодаря на г-н Инджев за коментара му от 10:16, в който той достойно защитава мястото на истината в паметта за дедите и миналото ни.

 46. Г-н Инджев, бих искал да допълня информация към дискусията.
  Не са само Латвия , Литва, Чехия и Унгария. Цялата Средна Азия ги махна , както може да се види от следващия линк. И там има дискусия но постфактум. Също, от лични впечатления мога да кажа че в тия страни (със всички уговорки по повод на демокрация, гражданско общество и т. н.) направиха паметници на всички свои национални герои, почти всички от тях отстоявали независимост и борили се с руския агрессор. Паметници на руснаци не съм виждал а такива от съветския период са останали на отделни , определени хора , герои от войната (индивидуални). Скромни паметници на загинали във войната местни бойци има навсякъде.
  http://rus.azattyq.org/content/uzbekistan_soviet_monument/1893866.html
  http://rus.azattyq.org/content/uzbekistan_soldier_monument_replacement/1928938.html
  Смятам че ще е интересно за много от участниците и посетителите на блога.

 47. Горянското движение по мащаб надвишава “партизанското”. По време е по-дълго и то в условията на истинска тоталитарна диктатура. Между 10 и 20% от горяните са бивши партизани. 2200 партизани произведоха към 60000 АБПФК, поне още толкова паметници и не по-малко от 200 ТОНА спомени и др. подобни “културни” артефакти. За партизанското движение към 1964г. има над 300 “научни” изследвания. Към днешна дата за горяните има десетина изследвания. Та се питам що за преход правим? От апологетика на партизаните към апологетика на най-видния полу легален полу партизан?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.