Монументалната заменка на българския срещу съветския паметник

КЪМ ТЕКСТА НА ДИМИ ГАЧЕВ ИСКАМ САМО ДА ДОБАВЯ, ЧЕ СЪМ РОДЕН НА БУЛ. “ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ” И МНОГО ДОБРЕ ПОМНЯ ПАМЕТНИКА НА БЪЛГАРСКИТЕ ВОИНИ, КОЙТО СЕ НАМИРАШЕ ТАМ В ГРАДИНКАТА. НА СЪЩОТО МЯСТО СЕГА СТЪРЧИ ОНЗИ ОГРОМЕН ПАМЕТНИК ПРЕД НДК, КОЙТО С РАЗПАДА И С ГРОЗОТАТА СИ Е ЕДНОВРЕМЕННО СИМВОЛ НА ДЕГРАДАЦИЯТА И МЕГАЛОМАНИЯТА НА “ТОТАЛИТАРНИЯ СТРОЙ”, КАКТО ГО НАРИЧАТ “НЕЖНО” НЕГОВИТЕ МУТАНТИ ( ЗА ДА ИЗБЕГНАТ ИСТИНАТА – КАКТО НАРИЧАТ И НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗМА “ФАШИЗЪМ”, ЗА ДА НЕ СЕ РАЗПОЗНАЯТ В ТЕРМИНА).
НЯМА ПО-СИМВОЛИЧНА МОНУМЕНТАЛНА ВАНДАЛЩИНА НА “СТРОЯ” ОТ ЗАМЕНКАТА НА БЪЛГАРСКИЯ СЪС СЪВЕТСКИЯ ПАМЕТНИК, ЗА КОЕТО ПИШЕ И ДИМИ ГАЧЕВ.

Един завет,
Оставили са нам дедите,
Велик завет,
Написан с кървав меч,
Деца на родний край,
Пазете си земите,
Бранете ги,
От близо и далеч.
Обвиняват ни, че ние като народ сме били примирени и с „преклонена глава” без дори да направим опит да преминем през гологотата на наши родни „унгарски събития” или „пражка пролет”. Смятам, че не е така и сме длъжни да окажем нужната почит и да разкажем пред света за личните съдби на онези хора, които останаха непреклонни и несломими и не измениха на съвестта си, въпреки жестокостта на комунистическия режим.
Твърдението, че българите за разлика от германци, унгарци и чехи нямат своята революция срещу съветския режим и комунистическата власт не е вярно. Те не само, че оказват съпротива, но всъщност са едни от първите в Източна Европа, които се вдигат на бунт. Първото масово въоръжено въстание срещу комунизма започва през 1944 година в България и не само е първото, но е и най-упоритото и най-продължителното. За съжаление този факт остава почти неизвестен. Горянското движение възниква като спонтанна съпротива срещу съветизацията на България и срещу съпровождащия я комунистически терор и започва още през есента на 1944 година. В отговор на заливащите страната репресии в планината излизат стотици хора – понякога цели семейства. Общо горяните и техните помагачи са около 10 000 души. Самите горяни са около 2 000, а разкритите нелегални организации – над 600. В движението се включват най-различни прослойки на българското общество.
Уплашен от съпротивата срещу наложената на страната комунистическа власт, Вълко Червенков издига в центъра на София, срещу университета, символ на българщината, огромен, зловещ символ на Червената армия. Според първоначалната идея паметникът е трябвало да бъде малък монумент на загиналите във Втората световна война, но вместо това е издигнато днешното чудовище като заплаха и предупреждение към българите, че битката им срещу комунизма е безсмислена, защото партията винаги може да повика на помощ червения ботуш.
Една от легендарните български бойни части е Първа Софийска пехотна дивизия, известна като „Желязната“. В Балканската война дивизията се бие с турците при Люлебургаз, Гечкенли – Селиолу, Бунархисар и