Как Газпром ни гази за газа

България бе привлечена в
Южен поток в Румъния, пише
“Газета.ру”

Москва, 16 октомври /БТА/
След като Газпром сключи споразумение за Южен поток с Румъния, България рязко се активизира: аналогично споразумение с тази страна трябва да бъде подписано следващата седмица, пише руският вестник “Газета.ру” в електронното си издание. Експерти казват, че Русия е използвала Румъния, за да окаже натиск над българите, добавя руското издание.
Газпром успя да получи съгласието на България за разработване на техническо-икономически разчети за проекта Южен поток. Според шефа на Газпром Алексей Милер двете страни ще създадат съвместно предприятие през ноември.
Споразумение за участието на България в Южен поток бе подписано още през януари 2008 г., но след смяната на българското правителство през лятото на 2009 г. новият премиер Бойко Борисов заговори за излизане на България от общите енергийни проекти с Русия (освен в газопровода, България участва в петролопровода Бургас-Александруполис и в проекта за строителство на атомна електроцентрала в Белене), посочва “Газета.ру”. Оттогава преговорите практически изпаднаха в застой. Напредък бе отбелязан през юли тази година, когато при визитата в България на първия вицепремиер на Русия Виктор Зубков двете страни подписаха т. нар. пътна карта – детайлен график за работа по техническо-икономически разчети на проекта с конкретни срокове.
Но първото сериозно постижение е вчерашната договореност, постигната в преговорите на Алексей Милер с Борисов и с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, пише “Газета.ру”.
Любопитно е, че неотдавна Газпром подписа споразумение за техническо-икономически разчети за преминаване на Южен поток през Румъния. Ако резултатите от тях са положителни, през първото тримесечие на идната година Русия и Румъния може да подпишат междуправителствено споразумение за сътрудничество по този проект.
Румънският маршрут на тръбопровода първоначално се смяташе за алтернативен на българския. Споразумението с Румъния подтикна България да активизира преговорите с Газпром, смятат експерти, цитирани от “Газета.ру”.
“Предварителното споразумение с Румъния подобри позициите на Газпром в преговорите. Сега две страни се борят за правото да получават доходи от транзита на газ”, казва анализаторът Михаил Корчемкин от East European Gas Analysis.
Но конкретният избор на маршрут ще бъде направен едва след като бъдат готови разчетите и Газпром ще направи този избор или в полза на България, или в полза на Румъния, посочва експертът Виталий Крюков, цитиран от “Газета ру”. С други думи руският монопол се застрахова, диверсифицирайки маршрутите.
България и Румъния също не залагат единствено на Южен поток – и двете страни участват в конкурентния проект Набуко. В петък Румъния и Унгария откриха 47-километров участък на тази тръба, свързващ румънския град Арад с унгарския Сегед.
Българите разчитат на допълнителни бонуси от Русия за съгласието си да се включат в Южен поток. Те ще обсъждат с шефа на Газпром възможността на намаляване на цените на руския газ, посочва “Газета.ру”.
Каква точно е цената сега не е известно, тъй като Газпром не съобщава тези данни, добавя руското издание. Средната цена на европейските доставки на Газпром по пазарни оценки е 250-260 долара за 1000 кубически метра. Българите искаха да се намалят цените още през лятото. Но Виктор Зубков отбеляза, че за високите цени са виновни газоразпределителните компании в самата България. В резултат на тяхната политика частните потребители получават газа на почти два пъти по-висока цена от тази, на която Газпром го продава на българската граница. “Не е изключено в резултат на преговорите България наистина да получи отстъпки”, допуска Крюков, цитиран от “Газета.ру”.

13 мнения за “Как Газпром ни гази за газа”

 1. Не е ясно защо газопроводът Южен поток трябва да минава и през България и през Румъния? За този газопровод и без това няма газ. Остава само едно обяснение, чрез празните тръби Русия да оказва натиск върху независими държави и да им се бърка в работите.

 2. На мене лично не ми е ясно защо изобщо се говори за газопроводи на територията на България.
  Толкова много ли земя за “бетониране” има в нея?

 3. За тази работа-политиката, трябва “пипе” и “дупе”!
  Не задник и врат!!!
  “Яко ни дупе” – ПАК!

 4. Ако Газпром не е политическа тояга на Руската имперска политика, тогава е редно Газпром да формира цената на газта, за България отчитайки ползите си от Българските стройтели, които по съветско време са участвали (срещу ниско заплащане) в изграждането на газопроводите в СССР – Русия.Работил съм (по съветско време) седем години на стойтелните обекти на Газпром, за това искам от Газпром да продава прозрачно и без посредници газта си, за България.

 5. Потребителите получават газта от Русия на два пъти по-високи цени,в сравнение с тези в Европа-благодарение на газоразпределителните дружества в самата България! Благодарим ти партийо любима-ти на истина поддържаш дружбата със СССР, която е като въздуха и слънцето за всяко живо същество! Първандогановата мафия е на своят пост!

 6. Ако си представим, че Русия е крупен производител на пъпеши (газ), който иска да диктува цените на пъпешите си на пазара, тя ше се държи точно като такъв крупен производител, който иска да поеме всички действия по продажбата до крайния потребител. Това включва транспората на пъпешите (стойността на строежа на тръбите за газта е поделена със страните през които преминават!) до складовете на едро, налагане на свои дистрибутори (превръщайки такива, като Булгаргаз -елементарно упражнение у нас, де факто в поделения на Газпром), и самата продажба на дребно (Софиягаз и прочие подобно на Булгаргаз), като с това обира на практика всички печалби по веригата и за другите остават някакви трохички, (като изключм нечии комисионни). Наивно е да мислим, че така ще купуваме по-евтино пъпешите(газта), тъй като става въпрос за монопол. Добре, ама хубави пъпеши (газ) отглеждат и много други, Казахстан например, които не са толкова мощни за да са монополисти и затова са готови да продават направо от нивите си на някои големи прекупвачи на едро(Набуко), на които хич не им дреме за монопола на оня с големия бостан и най-“нахално” ни предлагат на нас пъпеши (газ), като естествено конкурират цените на монополиста, без хич да им пука за неговите интереси! И тука вече ядец за монополиста. В един момент може да се окаже, че не му е изгодно да поддържа всички тези звена по търговската верига, защото вместо да налапа всички печалби конкуренцията го принуждава да сваля цените до степен, при която печалбите не покриват разходите и започвт да се трупат загуби!
  Сега нека сравним какво показва дългогодишният опит на пазара (пазарната икономика). Показва, че в дългосрочен план нито един монополист не е успял да се задържи и винаги рухва, предизвиквайки големи сътресения на пазара. Именно за да се избегнат тези неминуеми сътресения умните политици провеждат антимоноплна политика. В нашия частен случай перспективата на тръбите от ЮП е да бъдат разпродадени на останките от разпадащият се монопол, сиреч на фирми от страните или самите страни, през които преминават, но вече не в добро техническо състояние и в условията на безмилостната конккуренция от Набуко. При това за да се продължи използването на тръбите всички тарикати нагушили се с транзитните такси, ше трябва да похарчат нагепеното си за ремонт и по-нататъшна експлоатация! Е, нека се “налапат” румънците щом толкова искат! Халал да им е! По-добре е за нас да си гледаме другите изгоди, да не ги загубим, че те са май по-важни. Нека видим какво ни се предлага от Набуко! Инвестиции за алтернативни енергийни източници, ракетен щит и прочие неща, които никак не са за пренебрегване. А Руснаците (ЮП), като толкова се натискат да ни построят Белене безплатно! Ако не искат, “да го духат” през Румъния. Как ще я достигнат без да преминават през Украински и нашенски териториални води в Черно море си остава загадка! За нас си остава транзитът за Гърция, Македония, Албания, Южна Италия, че дори и за Турция през реверсивната връзка! При това с много по-малко рискове при неминуемото рухване на монопола, по логиката на пазара! Винаги е по-добре да можеш да избираяш между различни цени. Така, че да ви са сладки пъпешите!

 7. “Нищо няма да ни спре да развием ядрена сила” е заявил президентът Уго Чавес при подписването на договор за построяването, с руска помощ, на първата АЕЦ във Венецуела.( Информация на агенция mediapool). След успеха в България и Иран руските високи технологии правят пробив и в Южна Америка.

  За нас остава въпросът:
  – По какво си приличат режимите в България, Иран и Венецуела?

  Ето и възможните, верни отговори:
  А/ По неустоимия чар на президентите им.
  Б/ По експертния интерес на политическия елит към проекти в енергетиката.
  В/ По психо-културната близост на електоратите.

 8. ЛАОТЦЪ, аз пък бих задал друг въпрос – по какво се различава България от другите две посочени държави ??
  По изключителното изобилие на руска агентура, която за разлика от Иран и Венецуела, слугува изключително и само на руските интереси.

 9. До лаотъцъ – Русия строи АЕЦи в Китай и Индия. Но това са неща, с които ти не си запознат или не ти оттърва да се запознаеш. Като искате да пишете нещо, не демонстрирайте чак такова невежество.

 10. Защо ли Китай и Индия приемат руските ядрени технологии?
  Не се наемам да отговарям на такъв въпрос. Мога да се сетя, че те са конкурентни например.

  Обаче убедено мога да кажа: в Китай и Индия не управляват слуги на руската имперска политика.

  Проблемът на България – тук управляват слуги, което силно деформира нещата и прости сравнения като това с Китай и Индия просто не са коректни.

 11. Жокер:
  Според изследване на Транперънси Интернешънъл трите държави са сред опашкарите в класацията по усещане на корупция.

  Докато средната стойност на индекса, през 2009г. за страните от ЕС е 6,6 то за България той е 3,8.
  За Иран – 1,8, за Венецуела 1,9; За Русия 2,2; за Китай 3,6 и за Индия – 3,4.
  Нито една от споменатите държави не е преди седемдесето място от изследваните 180.

  Някой да не е разбрал, че тук не говорим за технологии?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.