На БНР не му се вярва, че министър Трайков е споменал енергийната мафия

Държавното радио днес зададе въпрос на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. В предаването “Събота 150” Никола Миладинов пита следното:

Възползвам се, г-н Трайков, накрая да ви попитам и за един друг въпрос, който слабо беше отразен в медиите тази седмица. Вие се срещнахте с ядрения физик Георги Котев, който обвинява АЕЦ “Козлодуй” в злоупотреби за купуването на рециклирано ядрено гориво от Русия вместо ново. Знаем, че е имало вече такава проверка, която нищо не е установила. Защо се срещнахте с него и какво можете да кажете?

Всички проверки, които са извършени досега, в които аз, разбира се, не съм пряк участник, но резултатите, за които са ми докладвани, опровергават тезата на г-н Котев. Той обаче е много убеден в нея и убедителен в някои от аргументите си, затова аз поисках да се срещнем и му поръчах да предостави конкретни стъпки, сравнително прости и евтини за изпълнение стъпки, които биха могли да дадат окончателно потвърждение или отрицаване на тезата, в която той е толкова убеден. Така че, ако той наистина има основание в някаква степен, аз не искам да съм човекът, който е попречил това да види бял свят.

Тоест, ако вие… той успее да ви убеди с аргументи, вие бихте инициирали нова проверка, така ли да разбирам?

Той трябва не просто да ме убеди с аргументи, а да предложи стъпки, изпълнението на които недвусмислено показва правотата или погрешността на тезата му.

А вярно ли е, че по време на разговора ви сте признал, че в България има енергийна мафия?

Какво значи признал? Всички знаят, че в България има енергийна мафия.

А смятате ли, че можете да неутрализирате нейното влияние?

Ами, това правим вече година и три месеца.”

Интервюто е публикувано в сайта на правителствената информационна служба. От начина, по който е зададен въпросът на министъра става ясно: държавната пропаганда почти се надява да има някаква грешка – министърът да не е казвал онова за “енергийната мафия”. Така звучи запитването дали е вярно, че го е казал.

Представяте ли си, ако моя милост и колегата Стойко Стоянов, с когото присъствахме на срещата и написахме за нея, бяхме уличени в лъжа, как щяхме веднага да се “прочуем”! Обаче се оказва, че не сме излъгали. Е, тогава не заслужаваме “честта” да бъдем цитирани.

А откъде БНР са научили за самата среща на министъра и за изявлението му за мафията, което министърът все пак потвърди ( макар на питащия изглежда да не му се вярва)? Според интервюиращия този въпрос ( за срещата) бил отразен “слабо в медиите” в края на седмицата.

Не, не беше “слабо отразен”. Не беше отразен изобщо другаде, освен в интернет. А “неотразимия” начин на подобно премълчаване на източниците, които разпространиха новината в интернет, е отражение на състоянието на нищетата на професионалните стандарти в днешната ни журналистика.

Ще кажете: голяма работа, нали все пак БНР се престраши да попита! Прави сте, не е кой знае какъв проблем, че не са споменали някакъв си блогър и негов колега. Погазени са обаче елементарните правила на журналистиката с демонстрация на безадресна осведоменост, съчетана с показно презрение към източниците, подложени на съмнение. Това е медийна шизофрения, която се отключва избирателно в зависимост от удобството да се пренебрегват неудобните факти и техните приносители.

25 мнения за “На БНР не му се вярва, че министър Трайков е споменал енергийната мафия”

 1. “Това е медийна шизофрения, която се отключва избирателно в зависимост от удобството да се пренебрегват неудобните факти и техните приносители.” – В десетката!

 2. Г-н Котев,
  много се надявам, ченяма да се вържете на министър Трайков и да седнете да изпълнявате това дето Ви го е поръчал ( ….и му поръчах да предостави конкретни стъпки, сравнително прости и евтини за изпълнение стъпки, които биха могли да дадат окончателно потвърждение или отрицаване на тезата, в която той е толкова убеден. ) Подкрепям каузата, но не е работа на Георги Котев да му пише на Трайчо Трайков какви конкретни стъпки да предприеме, пък да бъдат сравнително прости и евтини. Министър Трайчо Трайков като не знае какви стъпки да предприеме, да става от стола и там да седне човек, дето няма нужда друг да му пише стъпките. И какво правим ако стъпките трябва да са сложни.
  Надявам се, че няма да влезете в капана.
  Пожелавам Ви да имате достатъчно сили и кураж да промените това, което може да се промени, търпение да приемете това, което не може да се промени и мъдрост да различите едното от другото.
  И Бог да Ви пази!

 3. И отново в 10 -та!!!За ПОРЕДЕН път!БРАВО!ПИШЕТЕ!!!

 4. г-н Инджев,защо не коментирате нищо за “Октоподи”,”медузи”,и тям подобни теми от ежедневието,ок знаем позицията Ви против Русия,нопроблем,разбираме,но като и да е.Коментирайте и други теми,моля Ви,Вие сте коректив за политическите действия,и уважавам Вашето мнение,дерзайте Иво.Успех!!!!!!!!!!!

 5. а,и Г-н Инджев,Вие вероятно имате също 26г стаж,имате ли 6 апартамента,и виличка,и малко горичка /9дк/ 🙂

 6. към Lili:

  Нямам позиция “против Русия” – това би било все едно да имам нещо против наводненията и земетресенията.

  По темата за споменатите от вас обитатели на морските дълбини съм изразявал мнение не веднъж, но никога с претенцията да навлизам в юридическите подводни течения- нека ловците на медузи и октоподи изхвърлят на брега на публичността доказателствата за своята правова правота и тогава ще заслужат аплодисментите ( ако това имате на ум).
  Ласкаете ме обаче, ако искате да кажете друго- че мога да прозра отвъд непрозрачността на тази странна битка за доказване на някаква държавност. Бих искал да оправдая високото ви мнение ( стига да не греша за намека ви), но предпочитам да съм честен: не разполагам с кука, с която да разплета това кълбо.

 7. Към ок:

  Имам щастието да съм съпритежател ( по семейна линия) на достатъчно материални блага за един преполовен човешки живот и да мога да дам отчет за техния произход. Като човек без постоянни и гарантирани доходи (от години), за финасовото си битие ( което е нещо различно от материалните активи- те колко ли биха стрували?) няма да кажа нищо…
  Имам обаче 30 години трудов стаж и знам, че в България това изобщо не може да позволи собственост като онази, за което пишете в случая “Цветанов”.
  ая с Цветанов

 8. Хитрата и коварна червена мафия на на ОЛИГАРХИЯТА в България трябва да не се самозаблуждава, че е успяла да уплаши и измами Българската нация в България, защото Българската нация е само доверчива и търпелива, но когато удари часът на възмездието, предизвиканият Български Меч на справеливоста, сам започва да сече смело, плашилата и измамниците в Българската Държава, затова Ханаспаруховата Българска държава има своята тринадесет вековна история.

 9. Уважаеми господин Инджев,

  Пише Ви “злополучният” водещ на съботното предаване на БНР, което Ви благодаря, че слушате – за мен е чест.

  Ще си спестя да Ви отвръщам на “любезностите” по мой адрес, тъй като предполагам никой не може да Ви разубеди, че в БНР всички журналисти са цензурирани, наплашени или корумпирани/или всичко взето заедно/. Е, аз твърдя, че не съм.
  Отдавам критиките Ви към скромната ми персона на сраведливия Ви гняв, че не съм цитирал източника на информацията за срещата на министър Трайчо Трайков с Георги Котев. Имате пълното основание да ме обвинявате за това. Ето защо поднасям извиненията си – да, аз наистина научих за тази среща от Вашия блог и пропуснах да го спомена в ефир. Вярвайте ми или не, напраих го неволно, а не умишлено – за да демонстрирам, че се съмнявам във Вашите думи. Оправданието, което мога да дам в моя защита е единствено стремежът ми да накарам министъра, по-скоро да го провокирам, да съобщи нещо повече по темата, да обясни ще поеме ли някакви конкретни ангажименти за допълнително разследване по случая с АЕЦ “Козлодуй”. За съжаление, както виждате от интервюто, той не пожела да го направи.

  Колкото до твърдението, че БНР умишлено не отразява този случай, не мога да се съглася с Вас. Причината лично аз да не присъствам на въпросната среща е единствено липсата на информация за нея – нито от пресцентъра на министерството, нито от други източници. Можете да ме обвините в липса на професионализъм, но факт е, че не следя всекидневно дейността на този министър – просто това не е моят ресор.

  Въпреки това програма “Хоризонт” многократно е давала думата на Георги Котев. Ако достатъчно често ни слушате, би трябвало да знаете това.

  За справка – един от многобройните примери – http://bnr.bg/sites/horizont/News/Bulgaria/Pages/Kotev-protest.aspx

  С уважение

  Ваш “медиен шизофреник”

  Никола Миладинов

 10. Едвин Сугарев, когото по доста причини недолюбвам, има и някои отлични попадения като например това, че Трайчо Трайков е търговския агент на Росатом за България. Не вярвам и че по своя собствена инициатива министърът е поканил г-н Котев с още четирима негови съмишленици за “изясняване” на нещата. Едновременно с това не се съмнявам в признанието на министъра, че има енергийна мафия – типичният Бойковият стил да се дистанцира от разсипниците и мафиотите!
  Според мен отново ВСЕМОЖЕЩИЯТ И ВСЕЗНАЕЩ БОЙКО му е поръчал да гаси пламналия огън преди да е станал пожар, с други думи – ДА ИМИТИРА РЕАКЦИЯ НА ВЛАСТТА И ЗАМАЖЕ ОЧИТЕ НА НАИВНИЯ И ПОДАТЛИВ НА ЕВТИНИ ВНУШЕНИЯ ЕЛЕКТОРАТ. Нямам никакви съмнения, че и Бойко, и Трайчо са взяточници – комисионери!
  Сега давам думата на Бат’Илия и нему подобните псевдонеграмотници, които разбират от вся и от всьо, понеже напоследък станаха много активни в този блог и редовно ни изнасят обилни и напоителни лекции по всичкознание.

 11. Г-н Инджев, след като от Вас научих за трудно осъществения прием на Г.Котев в министерството, прочетох и втората информация на колегата Ви във Фрогнюз. Силно ме заинтригува, това че “Министър Трайков посочи, че извършените проверки в АЕЦ за подмяна на горивото са стрували на държавата около 2 млн. лева, но докладите на експертите не откривали нарушения”.
  Моля чрез Вас, ако г-н Котев знае нещо по този въпрос , кой,кога,какви 2млн.лв. струват тези проверки да ни информирате.
  На мен това ми намирисва на едно друго “хонорарче” от 1.5 млн.лв.,за което нагъл тип дал 50хил.лв.на специалисти, а останалите прибрал.
  Наистина няма от къде да научим нещо и по този въпрос – 2 000 000 лева????

 12. Г-н Инджев, коя е Lili? Не виждам нейният коментар, а се обръщате към нея?

 13. Към Никола Миладинов:

  Приемем извиненията Ви и се надявам да приемете моите в частта, която Ви е засегнала лично.
  Не приемем обаче защитата ви на БНР – медийна институция с огромни възможности по наследство и с драматично нисък принос в защитата на основни ценности на нашата професия на фона на този потенциал.
  Не беше много отдавна времето, когато в БНР имаше борбени настроения, но те бяха смачкани със заплахи, някои уволнения, хонорарчета и други легални и не толкова легални подкупчета.
  Оставете ме мен- аз (не) съм “ясен”. Прочетете обаче рядката по своята откровеност изповед на бившия ви колега Мерим Тенев за атмосферата на страх и цензура в същото това радио, което отново беше оглавено от същия виновник това да е така – с мълчаливото ( а и понякога шумно) одобрение на журналистическото (уж)войнство, което, оказва се, е доволно от статуквото. Публикувал съм я в книгата си “Президент на РъБъ”, за която успях все пак да съобщя по “Хоризонт” в рамките на отредените ми за целта няколко минути ( в компанията на репликиращия ме бивш вътрешен министър Румен Петков!). Предполагам, че това е била цената, която е трябвало да платя, за да бъда спазарен, т.е. да бъда допуснат да кажа няколко нечувани от години по “Хоризонт” думи за “свещената крава” Първанов ( изразът за кравата е на Мерим Тенев от въпросната изповед).
  Така че знам какво означава да ти “дадат думата”, на фона на “пресечки” от страна на руменпетковци за това, че се държиш”малко нагличко ” ( цитирам точно изреченото от него по мой адрес) щом не оценяваш благоволението, че изобщо ти се дава думата.
  След което, ако се обадиш отнякъде и изобщо отново ти се даде думата, ти се напомня, че ти е била давана думата, за да не “пискаш”.
  Истината е, че протестът на Герги Котев е позорно и малодушно премълчаван солидарно от медии и институции в угода на всесилните началници на големите пари и полическите им пионки. Изключенията потвърждават това правило.
  Но вие, който имате доблестта да признаете една грешка ( по отношение на не особено значимото ми авторство на новината), имате всички шансове да проявите това свое качество и по принципния въпрос за изправянето на един журналист срещу арогантите началници от всякакъв вид.
  Точно така- на “един журналист”. На един журналист! Защото нашата професия е за личности. Адски е неудобна, ако се упражнява истински. Но изборът си е наш.
  Послушайте, ако прецените за възможно и необходимо, един добронамерен съвет от мен, “скандалния” журналист с 30 годишна практика: не бранете честта на институцията- за тази цел си има високо платени, назначени от конюнктурата пионки. Защитете своята лична човешка и професионална чест и с това ще бъдете полезен не само на себе си.

 14. Вчера пуснах коментар в Медиапул относно Българската газопреносна мрежа. Днес проверих дали е публикувано. Познайте!
  Поста не беше изменен и допълнен а просто подменен. Зловещо.
  Пробвайте се да бъдете критични към Руснаците … и си давайте е-майла.
  После да няма криви физиономии.

 15. До г-н Кирил Георгиев.

  Точно това е въпросът на въпросите. Къде и за какво са изхарчени тези 2 000 000 лева? Аз даже допускам, че сумата е значително по-висока, без да се лаская. Още на 14-ти октомври, при първото отразяване на срещата г-н Инджев спомена и за експерта от страна на министерството, Симеон Йорданов, присъствал на срещата. Когато министърът съобщи за тази голяма сума аз очаквах, че експерта му Йорданов ще ни залее с инфо за резултатите от харченето на тези пари, но уви. Той не отчете нито една стотинка от тези пари, не показа нито един документиран резултат от проверка или констатация, не спомена имена, институции или фирми, които са работили за усвояването на нея сума. За разлика от Йорданов аз поставих на масата, пред министъра, над 150 страници доказателствен материал, който представлява под 10% от всичко, което съм събрал до сега. Но вместо аз да съм получил част от тези 2 000 000 лева, на практика за съм похарчил до сега около 40 000 лева свои пари, а краят не се вижда.
  Със сигурност значителна част от парите са отишли в касата на т.н. независима шведска компания, проверявала горивото през 2008 г. На срещата ми с министъра аз атакувах нейната “независимост”, а също така и тяхната “коректност” по време на изпълнението на поръчката. Въпрос на време и на воля от страна на управляващите е да се докаже, че шведската проверка е само за парлама, а на практика нещата са съвсем други, т.е. горивото наистина е рециклирано.

  До СИЯ

  И на мен ми намирисва на капан, но ще отговоря на министерското искане, като ще наблегна на факта, че той се обръща за съдействие към мен, беден и в немилост, а не към хората усвоили 2 000 000 лева, без никакъв наличен резултат.

 16. Г-н Инджев,
  Поздравления за успехите, които постигате напоследък! Те са просто блестящи за един скромен блогър!
  Ако позволите едно малко отклонение от темата. понеже съм извън България от доста време съм малко не на ясно с финансирането на медиите у нас, но мисля, че поне националните (държавните) такива са от бюджета на държавата. И понеже инженерната ми природа ме тласка винаги към прагматизъм имам предложение да се обърнем (може би чрез Вас) към финансовия министър да се спрат всички субсидии от бюджета за тези медии и да се закрият. Така ще се икономисат не малко пари за попълване на дупките в този пусти бюджет за образование, здраве, пенсии и за каквото там стигнат. Абсолщтно безсмислено е да се харчат повече пари за напълно безполезни медии! Новините и без друго могат да се научават само от блоговете, макар че някои от тях също, подобно на новината за пистата за Формула 1 в Доброславци и от сайтовете на министерствата.
  Ако някой опонира на това предложение в смисъл, че по-възрастните хора нямат компщтри и достъп до Интернет, мога да възразя, че поради ниските си пенсии те също така не купуват и вестници, а като минем на дигитално излъчване ше спрат да гледат и без това твърде износените си телевизори. А за журналистите от тези медии, които ще останат без работа ми пука точно толкова, колкото на тях за мен, когато останах без работа! Безсмислено е да се надяваме на реформиране на медиите и превръщането им свободни и независими. Закъснели са. Блогове, като Вашият вече са ги изпреварили и успешно изпълняват тази функция. Не сме толкова богати за да харчим двойно и тройно пари за една и съща работа!

 17. До GB
  Да се закрият държавните медии означава куцата ни власт да се лиши от най-важните си патерици. Това никога няма да стане.

 18. Имам въпроси,почти риторични, извън темата и не съвсем . Като обикновен инженер, дипломиран през 1991 г., се питам как дипломиран учител по физ. възпитание през 1992г. получава следдипломна квалификация по право през 2000 год. в УНСС и става става търсен и добре заплатен консултант по международно право. Защо да учищ 5 или повече години за нещо като може да си консултант по право, по хидрология, ако си управляващ. А защо не, ако имаш възможност да си цял ден по телевизията, като Любен Дилов, да разбираш и от ядрена физика.

 19. Ето вижте как Иво Инджев описва това което той нарича медийна шизофрения (без кавички):

  “Ще кажете: голяма работа, нали все пак БНР се престраши да попита! Прави сте, не е кой знае какъв проблем, че не са споменали някакъв си блогър и негов колега. Погазени са обаче елементарните правила на журналистиката с демонстрация на безадресна осведоменост, съчетана с показно презрение към източниците, подложени на съмнение. Това е медийна шизофрения, която се отключва избирателно в зависимост от удобството да се пренебрегват неудобните факти и техните приносители.”
  А ето какво Никола Миладинов пише, извинявайки се на Иво Инджев:

  “Отдавам критиките Ви към скромната ми персона на сраведливия Ви гняв, че не съм цитирал източника на информацията за срещата на министър Трайчо Трайков с Георги Котев. Имате пълното основание да ме обвинявате за това. Ето защо поднасям извиненията си – да, аз наистина научих за тази среща от Вашия блог и пропуснах да го спомена в ефир.”

  И след това извинение се подписва:

  С уважение

  Ваш „медиен шизофреник“

  Никола Миладинов

  Съпоставяйки двата текста може ли Никола Миладинов да ми обясни защо е поставил думите медиен шизофреник в кавички,с което иска каже, че той не страда от тази болест, а само е несправедливо обвинен. За какво се извинява тогава? И не е ли този “дребен” детайл (нека и аз да изполвам кавички) потвърждение за верността на поставената от Иво Инджев диагноза.

 20. С риск да стана досадна- ВАС решил, че няма конфликт на интереси в консултантската деиност по хидрология на Доган. Това е приятели, ставаите консултанти, но преди това изберете правилната партия.

 21. пак си брилянтен в това ,което си написал, Иво

 22. Г-н Инджев,благодаря за предоставения отговор от г-н Котев.
  Дано пък получим отговор и от сега управляващите, нали са наследили проблема от предшествениците им, нищо че ще трябва да си запушваме носовете, и ако, не дай Бог се стигне до съд солидарно ще заплатим и адвокатския хонорар, защото няма как тричленният състав на съда да не реши в полза на получилият хонорара.
  Ще шумоли, ще шумоли нищожна част от последният.

 23. Но предаването не се ли казваше “Неделя 150”?

 24. Ще взема отношение не толкова към текста, колкото към поведението на Никола Миладинов, когото съвсем целенасочено няма да нарека “колега”, въпреки че работим на едно място.
  Щом има очи да твърди, че в “Хоризонт” няма натиск, както и журналисти, които удобничко казват едно за сметка на друго премълчано, да бъде любезен да отговори тук на два въпроса:
  1. Как постъпи той, когато му беше предложено да се подпише в защита на уволнената от генералния директор на БНР Галина Спасова? Оставям настрани факта, че именно тя го доведе в “Хоризонт” и го качи на ефир…
  2. Колко време, след като постъпи по този начин, се сдоби с воденето на “Събота 150” и какъв беше приносът му в международната журналистика до този момент?
  Г-н Инджев, аз не съм от най-горещите ви почитатели, казвала съм го и друг път. Само че в случая определено се дразня, когато разни “журналисти” от национални медии говорят откровени, меко казано, неистини. Защото в “Хоризонт” натиск определено има и аз съм го изпитвала на гърба си. Писала съм за това и в блога си!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.