Защо Борисов маже въжето в ръцете на Първанов?

Има професии, в които желанието да се харесаш на всички противоречи на самата същност на занаята. Една от тях е професията на политика и особено на онзи, които е спечелил доверието на достатъчно мнозинство от избирателите, за да извърши от тяхно име…реформи. Да, реформите са точно онази част от обществения договор, която победителят на изборите подписва с обещанието да не бяга от трудностите.

Разбира ли това премиерът Бойко Борисов? Ето какво припомня днес по този повод агенция Ройтерс:

“С неизпълнените обещания за реформи на неефикасните държавни служби българският премиер Бойко Борисов може да отблъсне избирателите, които го издигнаха на власт миналата година, пише агенция Ройтерс в кореспонденция от София.
Дясноцентристката партия ГЕРБ дойде на власт през юли 2009 г. с обещание да реформира остарялата пенсионна и здравна система, но отстъпва, изправена и пред най-малкия протест. Тя може да бъде наказана за бездействието на изборите догодина, посочва Ройтерс.

Три години след присъединяването към Европейския съюз България остава най-бедната му членка. Подкрепата за ГЕРБ се срина до 28 на сто този месец от 40 на сто на изборите миналата година заради недоволството на традиционните десни избиратели от липсата на напредък в реформите.

Мнозина избиратели, които смятат, че Борисов е непоследователен, може да не гласуват за ГЕРБ на президентските и местните избори догодина, въпреки че в България няма протести като тези в съседните Гърция и Румъния, посочва Ройтерс.

Откакто ГЕРБ дойде на власт, полицейските операции срещу организираната престъпност и корупцията по високите етажи спечелиха на партията благосклонността на медиите. Но след тези операции все още никой не е зад решетките. Борисов се отказа от планираната реформа на пенсионната система, повиши плащанията по социални осигуровки и се въздържа да повиши данъци, за да не предизвика обществено недоволство, се казва в кореспонденцията от София, в която се посочва и следното:

”Президентът социалист Георги Първанов се готви да се върне в активната политика. Анализатори смятат, че той може да се превърне в популярна фигура и да издигне предизвикателства пред Борисов”.

Цитирам обилно известните ни факти, обобщени от Ройтерс, защото ние тук понякога не вярваме на себе си ( и на очите си). Предпочитаме да се заблуждаване. Но се стряскаме, когато от чужбина ни заявят истината за нас.

Типично по нашенски сегашната власт продължава управленската традиция да изпада в положението на онзи, който трябвало да избира между тоягите на голо, торбата сол и откупа, който да плати, за да си спести тоягите и солта. Накрая, след като гризнал соленото дръвце, си платил като поп.

Нещо подобно се получава с опитите на Борисов да умилостиви с отстъпки синдикати и отделни съсловия само и само да не стачкуват и да не протестират. Но макар да понесе упреците за това, че отстъпва популистки, не постигна нищо друго освен нови искания за отстъпки и заплахи за протести.

И кой си грее ръцете на този тих ( все още) огън? Ами “социалният” президент, който все по-демонстративно злорадства. Обикаля като акула около ранен кит и отхапва къс по къс от електоралната периферия в районите, в които ГЕРБ и без това имат слаба подкрепа. Не минава ден без да се появи в поредното градче със свитата си ( днес е в ключовия по време на избори Кърджали, където местната управа забранила гражданските протести в чест на визитата му!). За турнето, обосновано официално като държавническа загриженост за поредното честване на православен храм или светец, плаща хазната – същата, която Борисов се чуди как да напълни.

Аз пък се чудя: поради какви причини Борисов търпи да се стяга тази примка и на практика маже със сапуна на мълчанието въжето, на което се канят да го обесят?

Ако ви се струвам неубедителен, да ви дам пример: не друг, а тъкмо Първанов призова ГЕРБ да поеме моралната отговорност за упреците срещу една от своите емблеми Цветан Цветанов, свързани с едни апартаменти. Представяте ли си колко трябва да е уверен Първанов, че Борисов не е чел книгата “Президент на РъБъ”, в която пиша за едни мезонети и за свързаното с тях семейство Първанови или пък, ако е чел ( за което моя милост е информиран), няма да посмее да му зададе публично някои неудобни въпроси?

Че за журналистите в България задаването на “нерегламентирани” въпроси на президента Първанов е “нездравословно”, това е ясно. Доказано е и поради това такива няма- всеки си пази “здравето”. Само че нали Борисов е юнак , от какво се стряска?

22 мнения за “Защо Борисов маже въжето в ръцете на Първанов?”

 1. Мен пък ме стряска мисълта проектът Борисов да не е създаден с едничката цел да се запълни вакуума до като на Първанов му изтече мандата.Понеже до тук, както и Ройтерс срамежливо ни подсказва за някои неща няма смислено обяснение.Пък и в народните приказки не съм чел такава и вълкът да е сит и агнето да е цяло, но виж, за вълкът дето козината си мени но нрава не съм чувал.

 2. За съжаление Борисов наистина започва да губи представа кое е правилно и кое не е. Амбицията да се хареса на всички го докара до това положение. Вместо да слуша реформаторски настроените министри като Дянков, Трайков и Плевнелиев той се омайва от приказки на синдикати + Тотю Младенов как.
  Акула, да, това е най-точното определение за нашия президент. Акулата и неговия антураж от дискредитирани и стари лица от прехода с всеки изминал ден набират скорост. Докато Борисов не излезе и не покаже на лекари, синдикати и полицаи, че ограбването приключва сега, то жалко, но втори мандат само ще сънуват. А за съжаление и ние най-вероятно ще си останем със съня да живеем в развито и демократично общество.

 3. “Битката е жестока, но за “сметка на това” ще бъде продължителна”. Дай Боже, Българските Юнаци, вслушвайки се в съветите “подхвърлени” от разумни хора, изградят необходимата и достатъчна стратегия, която да гарантира ПОБЕДА НАД МИЗЕРИЯТА, ДВУЛИЧИЕТО И БЕЗЗАКОНИЕТО……

 4. А можеби навярно има причина Бойко да си мълчи за гоцевите апартаменти.

 5. Уважаеми г-н Инджев,Вие сте една бяла ластовица,а другите ваши събратя, журналистите си пазят”здравето” т.е хлебеца.А само те ли?Бат”Бойко иска всички да го харесат и хвалят и да додрапа до изборите,но това ще му донесе само негативи.Жялко за нас,че все чакаме да ни оправят,я царот, я сполуката за България-БСП,я Янето,я Воленчо,а защо не и Алексей/абе той да не е рускии човек,бре?/

 6. Всичко е театро нито гоце маже ските на Боце нито Боце настъпва гоце те са си двете страни на една и съща монета най-вероятно копейка.
  Театрото отива към пиесата Путин-Медведев а България към Путинизация затова Яне се обажда за ВНС и изменяне на Конституцията към Президентска Република а и днешните къчове на Сидеров потвърждават мойте очаквания за предсрочни избори.

 7. В момента ситуацията в България е много странна. Правителството отлага належащи реформи с години напред, прехвърляйки “горещия картоф” на някакво неизвестно бъдещо правителство. Яне скача и се пеняви. Довчерашен арестант влиза в политиката с абордаж и веднага започва да ни говори за чест и морал. Сидеров истерично призовава за някакъв напълно излишен рефередум. Иначе приказливия Борисов мълчи. Първанов трескаво обикаля страната. Съгласен съм с Гоце Боцев. Пред нас в момента се играе уникален политически театър. Как ли ще ни изработят….. пак?

 8. Жизнената среда на българския, политически живот е корупцията, затова всеки голям инвестиционен проект създава собствени, политически субекти. Бизнесът у нас се легитимира от своите, политически “застрахователи”.
  Един мащабен, инвестиционен проект днес, по “неясни” причини, буксува.
  Други буксували дълго мегапроекти по някакво чудо направо хукнаха.
  Очерталият се монопол в политическото застраховане подклажда “социалното” напрежение: освен братята по оръжие, популизмът, който претендира да е “мегапрофсъюз”, заплашва и бизнеса на синдикатите.

  Затова в условията на синдикални вълнения, лявото полит-предприемачество ще ни радва с нови, патриотични формации. Те родолюбиво ще ни обединят. Корупцията е обединителната, национална идея. Нека го изречем ясно, като формулировка на Маркс.
  И да се обединяваме.

 9. Всичко, което става в България в момента е плачевно естествено и елементарно! Добре познатото ни статукво на посткомунистическата пяна на прехода продължава огромните си усилия в строежа на дигите и иригационните канали за овладяване и насочване на вълната на народното недоволство с цел запазване на това статукво. Първото мероприятие в тази насока се състои в това, че на последните парламентарни избори не се допусна по-добра реална алтернатива от ГЕРБ пред избирателите. Второто беше осуетяването на импийчмънта на президента от Сирищник-огромна грешка на Борисов! Сега тече едно подмолно мероприятие по възбуждане на добре режисирано недоволство от неуспешните и колебливи действия по така необходимите реформи, които естествено на практика не се случват. И вместо насочване на политическите усилия в създаване на реална Бойкова алтернатива, използвайки трдиционната пасивност на бъдната гражданска съвест, доколкото изобщо може да се говори за наличие на такава у нас, това поле енергично се изземва от старите подставени политически субекти, като РЗС, Атака, ВМРО, казионни профсъюзи (два броя), други разни “съюзи”, “граждански инициативи и организации”, НДСВ и така нататък. Толкова елементарно, дори гротескно смешно изглеждат проявите на недоволство и на “лекари”, и на, “националисти”, и на “воеводи”, и прочие точно сега, в най “неподходящия” момент! Или май точно сега е най-подходящия за истинските им скрити цели момент!Нима по-рано нямаше същите проблеми! Как така точно сега се сетиха за Турция в ЕС, за промяна на конституцията, за проблемите в здравеопазването, за съмнително и незаконно придобитите имоти и така нататък. Колебливите лашкания на ГЕРБ дошли в резултат от най-вече от липсата на хомогенност в тази партия и проникването на всякаква измет и “политически подводници” всред тях, както и навсякъде другаде у нас, само продължават да наливат вода в тази мелница. Толкова ясно е посланието от вън! И при най-благоприятните данъчни условия никакви сериозни инвестиции не идват! Борисов, не ниски данъци, ами пари да им предлагаш, пак няма да дойдат! Кой е луд да харчи пари в такава корупция, политическа нестабилност и липса на яснота за бъдещето! Нед слушай “свободните” медии и соцолози у нас. Такива просто няма! На тези просто им е НАРЕДЕНО та те гъдилкат! И го правят с отврветително старание! Ако си юнак чети и слушай само какво казваме ние, в малкото наистина свободни блогове и балгославяй Господа, че все още имаш тази възможност! Никой не се е задържал на власт по начина по който се опитваш. Никога не отлагай нищо за “по-подходящи” времена! Те никога не идват. Спомни си за Левси и се запитай, за какво всъщност дойде на власт! И ако наистина си мъж си спомни най-голямата мъдрост, до която сме стигнали: “ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА, ПЪК ДА СТАВА КАКВОТО ЩЕ!”

 10. Дори и за миг не ми е минавала през ума скверната мисъл, че Б.Б., Ц.Ц. и сбирщината им увяхващи гербери могат да бъдат някаква алтернатива на управляващите в последните 8 години – т.е. от 2001 насам. Те не могат да бъдат ничия алтернатива защото нямат и грам капацитет и целия цирк се върти около егото на самодостатъчния си и самовлюбен премиер…

 11. Аз бих казал,че се играе не политически театър,а панаирджийски
  гиньол.Марионетките са дървени,безвкусно наплескани в различни цветове и разигравани от
  кукловоди зад пердето.От време на време героите се бият с дунапренени чукове по главите за радост на непретенциозната и наивна публика,а когато някоя кукла съвсем омръзне на зрителите и те започнат да се разсейват и разотиват, я изхвърлят и заменят с друга,маалко по-различна,
  но също толкова намацана и креслива.Сюжетът на пиеската е прост,разбираем и се повтаря до болка на фона ,изрисуван с весели митничарски села,цигански колиби,лъжебарокови или лъжефутуристични палати
  ,недовършени магистрали,молове ,
  аутлети и чалгарници,грозни хотели
  и цехове с ленти за рязане.Преди
  години фон бяха бълващи пушеци и
  недотам качествени стоки заводи и
  ниви,обработвани от старци и
  бригадири-ученици и войници.И докато публиката се е зазяпала в
  кукленото шоу,съучастници на актьорите ловко я преджобват.След
  това делят зад завесата ограбеното
  .Както при всяка делба,избухват кавги и се разменя по някой шамар
  ,драгият зрител дочува отзвука им,но що да стори-битият – бит …е банална фраза,както се пееше…Тази бутафория от години дава хляб/и не само/освен на кукловодите и на цяла кохорта техни съветници,чиновници,
  пазители,любовници,отрочета,слуги,
  от медийното и отразяване се прехранват /не зле/наши и вносни журналисти,аналитици,статистици и
  пиари и всякаква продажна гмеж.Подобно нещо според мен няма нищо общо с театъра-театърът е изкуство,а това е отвратително,
  гнусно,бездарно и обидно позорище.

 12. Дали пък целта на този театър не е отново да бъде отблъснат българина от политиката и на следващите избори, отвратен, отново да не гласува? Знаем кой печели от това. Има ли по-големи кноспиратори от комунистите? Няма. Пак са си написали подходящата пиеса …
  Наистина са се нахврълили като стръвни акули в/у ББ и Цветанов, а и Дянков. Защо ли? За мен това е сигурен знак, че им пречат, а щом им пречат, значи е добре за България. Забравихте ли войната им с/у Костов?
  И ми се иска все пак да бъдем по-доброжелателни къв сегашното правителство, нито един от предишните ни премиери не се е и опитал да се бори с мафията, с олигарсите… Ако ни изведе от тинята дори само с едно стъпало по-нагоре, пак ще е нещо, а аз се надявам стъпалата да со повече. И едва ли е случайна подкрепата на Европа към ББ? /Не че не виждам и недостатъците, но ми се иска не само да критикувваме, но и да подкрепяме положителното, това дава и сила и желание да се бориш/.

 13. Нищо в тази страна няма да се оправи, докато не се появи реално гражданско общество, което да противодейства при всеки опит на управляващите да не си изпълняват задълженията. В природата, за да съществува една система в равновесие, трябва да има обратна връзка. Иначе системата не може да съществува и функционира нормално. Пренесено в обществените отношения, обратната връзка се осъществява от гражданското общество, именно то налага осъществяването на равновесието и нормалното функциониране на обществото, в основата, на което стои справедливостта. А за да има справедливост, трябва да има съответни закони и те да се прилагат! В България нито законите са направени, както трябва, а пък за изпълнението им да не говорим. Но като имам предвид българския манталитет и по точно липсата на чувство за солидарност, съм доста скептично настроен относно появата на гражданско общество. Може да не ни харесва, но приказката за лошия “матрял” не е лишена от основание. А от Бойко Борисов не може да очакваме управление, което да ни направи постепенно нормална държава, просто защото няма необходимия интелектуален потенциал, а още повече, защото поради биографията си, това е един зависим човек и Гоце много добре използва този факт. Основният дефект на българския преход е, че не се направи лустрация на бившата номенклатура и по тази причина нищо хубаво не ни очаква още дълго време.

 14. Преди една година си мислех, че не е логично премиера Борисов да се бори сериозно, срещу босовете на всемогъщата червена мафия в България, защото те нямаше да допуснат Бойко до премиерският трон на Ръ Бъ, ако не бяха сигурни, че са го вързали здраво с въжето на компромата.Сега (след разузнавателните полети на въртолета) си мисля че премиера не се страхува от нищо, защото осъзнава, че държи в ръцете си меча на Българската гражданска власт и справедливост в България и сега Българският генерал е задължен (от предизборните си обещанията, към Българската нация) да исползва този меч, срещу мафиотските тирани от недосегаемата организирана престъпност и корупция на Ръ Бъ.

 15. Борисов маже въжето в ръцете на Първанов, защото не знае какво да прави. Има дефицит на идеи,познания и политически опит. Може да има известни успехи при залавянето и разобличаването на престъпниците, но няма идея какво да направи за предовратяване на престъпленията. Може и да намаляват или запазват някои данъци, но увеличават броя им- въвеждат нови данъци. От чужбина непрекъснато пишат и говорят, че трябва да се реформират системите, но ББ не знае как.Хората масово гласуваха на последните избори и дадоха гласа си за ГЕРБ, защото не искаха повече да ги управлява доминираната от турците ДПС и защото пропагандата беше направила всичко възможно да дискредитира такива мъдри политици като Ст. Софиянски и Ив. Костов.

 16. Искам само да добавя, в смисъла за гражданското общество в България, че сме длъжни да бъдем активни.Зашо? Ами вижте как се изпълняват законите в България. Всяко ново правителство внася поправки в закона, като го обезсиля и узаконява свои противозаконови действия.Може би трябва да се борим и за двукамерен парламент-тогава можем да сме по-спокойни и за спазване на законите.Нима няма икономическа и юридическа мисъв в България? Къде са рехабилитираните лица в тази област, работят ли за съвременното общество, съпричасни ли са с дневния му ред? Трябва да се направи заявка за промяна-иначе-ще спечели накрая Гоцепървандоган,а това не бива да се допуска!

 17. Положението е отчайващо. Вариантите са два:
  първи – б.б. до 6 месеца прави коалиция с костов, има парламентарно мнозинство, което позволява да се извършат радикалните реформи и се изкара пълния мандат.
  втори – под натиска на все ескалиращите проблеми пред държавата и клатенето от опозиция и неясна парламентарна подкрепа б.б. подава оставка (до около 6 месеца)- следват предсрочни избори, силно фрагментиран парламент и после коалиционно правителство от минимум 4 партии.

  по-добър за страната е първия вариант, но по-вероятен е втория.

  гоцето е в много-добра позиция, особено ако се стигне до предсрочни избори – ще има свой служебен кабинет и непремено ще влия поне още 4-5 години на следващата власт.

  най-добре да идва горския, пардон ЕС….

 18. Може би Б.Б. “маже въжето на Първанов” за да го направи “по-хлъзгаво”?????

 19. Аз се съмнявам доста сериозно във възможността Борисов да маже по този начин въжето на Първанов. По-скоро виждам едно желание за печелене на време от страна на сегашният премиер. Интересен е друг въпрос – битката на парите в момента. Пари на една власт с пари на друга, може би. Но Първанов е знаме на един доста стар капитал, който има и изпитани ходове. Битката май е от по-рано….

 20. Към MILENNKO,
  Има логика!!! Но тя битката винаги е за била за пари, или по-скоро за “превземане” на източниците на пари. А това са “комисионерите”, без да “работиш”- пари, при това големи. Ето примера с Доган, получил милиони за нещо от което той “не разбира”, платил малко на онези “които разбират”, разликата в джоба. След като бе “притиснат”, платил си е “полагаемото” на новите “събкомисионери”, и вече е “чист”. Чудя се още, как да “изтълкувам”, че съдиите от ВСС били “мислили с дни наред, как да изтълкуват закона”, спрямо Доган. Има няколко варианта: единият е, че закона не е написан както трябва, щом има нужда от дни мислене, за да се изтълкува правилно от високо квалифицирани специалисти, а вторият е като по филмите, чакаме да се преведат парите по съответните сметки, а това изисква дни, особенно ако са от чужда банка…. Важното е, че в правова държава като БГ, “силният на деня” е винаги прав и защитен от правови закони, които може обаче да не са ПРАВИЛНИ, но пък са ПРАВОВИ и са създадени от прависти-професионалисти, които после вече, “правилно” ги тълкуват, според “зависи” от “доказателствата” и ДАВНОСТТА.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.