Прогресивна репресия в пресата

“Издателите на периодичните печатни произведения, излизащи в Българи, трябва да публикуват информация за действителния собственик на изданието, реши днес Народното събрание, за което се съобщава на интернет страницата на парламента.

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Информацията за действителния собственик на изданието трябва да се публикува в първия му брой за всяка календарна година. До пет дни до отпечатването му издателят е длъжен да подаде в Министерството на културата декларация за действителния собственик. Предвидените глоби при първо нарушение са от 1000 до 2000 лв., а при повторно – от 3000 до 5000 лв.” (БГНЕС)

Значи какво излиза – готвят сурови наказания за журналисти за непремерени приказки, а собственици на вестници ще бъдат глобявани с “цели” няколко хиляди лева, ако не искат да си признаят, че са собственици?! На това му се казва справедливост по мерките на “сговорната дружина” в политиката, която отдавна крои шапката на свободното слово и имитира “справедлив гняв” срещу себеподобните си на началнически позиции в медийния бизнес.

Да напомня: по същото време Министерският съвет предлага поправки в Наказателния кодекс, които предвиждат затвор до 4 г., глоба между 5000 и 10 000 лв. и обществено порицание за този, който чрез средства за масова информация или електронни информационни системи подбужда към дискриминация, насилие, омраза, основани на раса, народност, етническа принадлежност или на всякакви други признаци.

По принцип идеята да се противодейства на некоректния политически език е “прогресивна” . Само че не може да не направи впечатление, че ако се заинати да се издаде за собствеността си в една медия издателят най-много да олекне със сума до два пъти по-малка от онази, която е предвидена като санкция за журналист с некоректен изказ. Нещо повече, пишещият може да бъде затворен за 4 години, докато мамещият собственик може спокойно да си плаща, за да продължи да мами.

Явно е желанието на политиците да отмъстят за нанесените им обиди в т.н. жълти вестници, някои от които наистина злоупотребяват със своята анонимност. Но е много интересно да се отбележи, че готвената законова репресия някак разсеяно подминава проблема със собствеността на електронните медии, чието влияние е несравнимо по-голямо.

Както винаги, когато трябва да се имитира дейност, творците на правилата у нас се правят на ударени и по тази причина няма да бъдат ударени лобитата на истински влиятелните медии. Защо ли? Ами защото не им позволяват. Кой не им позволява ли? Ами въпросните собственици. Нали тъкмо корпоративните побратими си пазаруват не само медии, но и политици.

12 мнения за “Прогресивна репресия в пресата”

 1. Г-н Инджев,
  като към информиран човек, какъвто съм убеден, че сте, имам една молба:
  публикувайте, моля Ви, един списък със собствениците на най-големите(ТВ, радио, печат)медии в БГ, за да стане ясно на хората кой дърпа конците. Не вярвам това да е подсъдно, а и съм убеден, че ще е много полезна информация.
  Обещавам Ви, че ще се постарая линк с този списък да обиколи интернет пространството!
  Предварително благодаря.

 2. колко мисли, нерви, пари, усилия се харчат в бегето, за да се правят аборигенски глупости, от които всъщност никой не печели толкова, колкото би могъл. от една страна се радвам, че не съм вече там, от друга – като прочетох статията на прима виста си помислих, как се смях и плюех като бях там, а сега ми се плаче, когато чета за абсурдите.л

 3. Абсолютно верен анализ!!! Това е още едно доказателство, че “мафиозирането” на държавата започва от сградата, наречена “Съединението прави силата”. Създавайки ЗАКОНИ, чрез които ЛЪЖАТА И КРАЖБАТА още повече се “бетонират” като основа за развитието на обществото, българските кАПЕТИТалисти изродиха капиталиЗЪМА по свой, “комунален почин”!!! А най-жалкото е, че в Парламента, където е “изкован” подобен закон, и където все още има “остатъци” от онази “опорочена синя идея”, никой не информира “предварително” обществеността за “намерението на управляващите” за това “деяние”, и така МЪЛЧАНИЕТО ИМ ги прави съучастници в създаването на този “подводен камък”, който “утре” ще продължава да ни държи “заседнали” в мухлясалият залив на кАПЕТИТализЪМА, а след “години”, някои от ТЯХ, ще се появяват по телевизията и ще казват “…ми вие народът сте СИ ВИНОВНИ, щот “такива” си ги избрахте”……… Книгата “Мълчанието е злото” трябва да се чете не само от нас, народът, но и от ТЯХ, “избраните от народът”. Ако нямат пари, ще им я купим!!!…….

 4. Off topic коментар

  1. Защо не сложите SiteMeter на вашия блог:
  http://www.sitemeter.com

  Безплатната версия би била напълно достатъчна – дава обективни данни, които не могат да бъдат манипулирани. Най-вероятно ще бъдете много изненадани от огромната посещаемост на блога:)

  2. Има много видео модули за wordpress. Ето един, който изглежда подходящ:
  http://www.smartvideoplus.com/download.html

  а ето и демо:
  http://www.route66solutions.com/demos/smart-video-plus/

  Не съм адвокат на безплатния софтуер, но и този модул, по стечение на обстоятелствата е безплатен.

  Ще бъда много приятно изненадан (надявам се и всички други почитатели на блога), ако ни изненадате с видео съдържание.

  Деян Стефанов

 5. да, голите думи понякога са трудност непреодолима. моля видеото да е три де, защото някои страдат от кокоша слепота…

 6. Аз мисля, че ние всички , дълбоко
  вътре в себе си всъщност знаем кое
  е правилното, за да променим обаче
  живота тук в България първо трябва
  да го заживеем …,

  последното никога не е било
  толкова лесно и толкова трудно
  колкото е сега, всъщност това
  винаги е стояло по този един и
  същи единствен възможен начин на
  това парче земя…,

  едва ли всички ние които обичаме
  това място си мислим , че човек
  непременно се ражда такъв какъвто
  сме свикнали да срещаме – в
  България…,

  хубаво е наистина да се разходиш и
  сред обикновените хора в България
  за да видиш това което твоите очи
  ще видят, а не това което биха ти
  показали винаги така “отзивчивите” български медий…

  също би било и много хубаво вие
  последните преди да вземете да си
  продадете всичките накупум душите
  да вземете и да се позамислите
  малко и поне ако не друго да се
  спазарите за по-хубава цена от
  тази която ви я дават сега…,

  така поне и ти ясно ще го знаеш
  най-накрая Българио…, че днес в
  теб се е родил ,живее и слугува
  прост беден и глупав народ…,

  които нищо незнае и за нищо не го
  интересува , хубаво му е обаче че
  сърба редовно от малката паничка
  поредната порция лъжи , интриги и
  смърт…

  в най-новият сериал политиците
  лъжат, а хората в медийте го
  замазват както могат и ако им
  платят както трябва и навреме, не
  че навсякъде не е така но просто тук в България драги сънародници, толкова финно ви будалкат че…,

  Искам само едно нещо да ви кажа от
  тази толкова висока трибуна, нещо
  което разбрах сам за себе си…, и
  нещо което отначало мислех да
  запазя само за себе си , и то е…

  всички ние всъщност незнам какво
  можем да имаме докато не го
  потърсим първо сами за себе си ,
  не заради отдавна умрялото славно
  минало или още толкова светлото
  бъдеще…,

  а само заради себе си и живота
  които можем да имаме , за да го
  живеем – някъде тук в България.
  Докато сме живи…

  Нещата обаче ще се променят.

 7. Играта, май почва да загрубява,
  Г-н Инджев, и то,по узаконен начин…
  Търсят се жерви.
  май се връща времето на Гьобелс;
  дано да не съм прав…

 8. Предполагам, всички са доволни, че най-накрая ще се вземат мерки най-вече срещу тайните и безотговорни собственици на т.н. “жълти вестници”, които си позволяват да клеветят и маскарят нашия толкова възвишен и отдаден само на работа за доброто на нацията елит – политически, “духовен” (имам предвид всеотдайните изяви на първенци на духовното укрепване на нацията като Азис, Слави, бай Вучков, Милко Калайджиев и прочие), културен, стопански. Пък требе и да се знае кои наистина стоят зад такива самоотвержени борци за духовното въздигане на нацията, на такива изполини на културата като в-к “Труд”, “Телеграф”, “Стандарт” и прочие, които любознателният народ си купува главно за да види така вълнуващите изображения на пищни цици, намиращи се обикновено на последната страница.

  Но има и един друг казус, който лично мен ме развълнува необичайно: аз самият съм нещо като “собственик” на списание ИДЕИ, ала по никакъв начин не мога да докажа това; то е още в началната си фаза и едва оцелява поради бедността на “собственика” си. В случаи като моя предвид заплетеността на ситуацията, предполагам, се полагат още по-строги наказания, да речем конфискация (национализация) на печатното издание и хвърляне в затвора на “собственика” му, който не може да докаже, че изданието е негово.

  Приемам, че престъплението ми е сериозно и че трябва да ида в затвора ако се наложи и доброволно, гризе ме само съмнението каква ли е продължителността на заслужената присъда? Като капак на всичко списание ИДЕИ, което е в обем 120-130 страници (от него за една година излязоха вече четири книжки или броя) е твърде евтино, струва само 3 лева, понеже е направено за студенти, ученици и други интересуващи; като вземем предвид лакомията на търговците-разпространители, прибиращи до около 50% от коричната цена, оказва се, че аз, “собственикът”, фактически едва ли не го подарявам на неговите читатели! От което пък следва, че идиотите като мен, за тази си образователна, духовна, просветителска дейност сред младежта заслужават не просто глоби, затвор, а, защо не, и екзекуция!!!

  Защото в страната на материализма, на нихилизма, на чалгата и на ухайните кебапчета, каквато е България, е непростимо да се търпи някакви си там идиоти да издават философски, представете си, списания за духовните неща, каквото е списание ИДЕИ! И да мътят мозъците на нашата влюбена в чалгата младеж! Затуй за тия си своеволия трябва да бъдат наказвани най-сурово: откъде накъде ще им позволяваме да посягат, да рушат устоите на нашия чалга-кючечен рай?!

  Требва да бъдете наказани и то най-вече за най-страшното си престъпление: та, господа, представете си, в тяхното списание ИДЕИ няма изображения на цици?! Извратеняци такива: как така ще си позволявате да предлагате на нашия висококултурен съгражданин печатно издание, в което няма изображения на цици?! Затуй: такива като вас в затвора! Там ви е мястото!

  Айде де, ще ми се правят на важни и на културни, представете си, таваришчи?! Марш в ареста и в затвора, рушители на нашата свещена чалга-култура! Не щем изгъзици като философия, духовност, личностно израстване на младите, ценности и прочие – откъде накъде ще ерозирате чалга-устоите на днешната отдадена на кючека младеж?! И затвора е малко за таквиз като вас, трепане се иска! Нахалници! Уроди! Пигмеи!

  Като не ви харесва нашата свята чалга-култура, като се отвращавате от нашата, както го наричате, “простотия”, махайте се от родината ни! Не ни пречете да живеем както искаме, сиреч, да ядем, да пием, да се веселим, да се вихрим в шеметни кючеци, да се наслаждаваме на живота и да си щракаме донасита с пръсти! Вън, рушители на българщината! В изгнание! В затвора! Смърт!!!

 9. Независимо от системата и времената хората винаги намират начин да използват системата и времената за своя полза. Личностната ценностна система, знания, умения, интелигентност, воля и усилия са били използвани и продължават да бъдат използвани от всички хора за именно тази цел – “своя полза”. В зависимост от “своята полза” оръдията и методите на труда за постигане на тази полза са различни. Нека винаги да има такъв баланс между хората с различни цели, че да има по-малко страдания и жестокост и повече вяра, надежда и любов на ТОЗИ свят.
  P.S. – Любовта и знанието са заразителни.

 10. Иво пак ни задава точни въпроси, на които няма кой да отговори в България, но по тъжното в случая е че няма кой да протестира с демократичният меч в ръка, срещу медийното въже (на БКП-БСП) с което червената мафия ни беси и люлее с приспивателните си песнички 66 години.

 11. Не мога да се начудя на поредните сътворени глупости от така наречените народни избраници. Значи ако “действителният собственик” пропусне да се покаже още в първия брой на печатното издание, плаща 1000 или 2000 лв глоба и с това въпроса приключва до началото на следващата година. Що за законодателство? Абсолютни шампиони по сътворяване на простотии.

 12. Защо се чудите!Каквото си направи един народ никой не може да му го направию.Гласуват 40% от тях 10% по съвест и 30%за левчета и кебапчета,останалите 60% не ги интересува бъдещето -живеят ден за ден.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.